Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 15.02.2020

Medij: Blic     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Pobednik Gubitnik

Pobednik

Aleksandra Ljajić Pobedila rak sa 14 godina, završila školu i danas studira FON, a kao volonter NURDOR-a pomaže deci da se, poput nje, izleče od

opake bolesti.

Gubitnik

Vlado Teodorović Dekan Veterinarskog fakulteta koji je zaposlio dve ćerke, kumu i šuraka u toj visokoobrazovnoj ustanovi, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovo razre-

šenje.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Blic     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: REAGOVANJE

REAGOVANJE

Redakciji “Blica” stiglo je reagovanje kompanije Miteco Kneževac u vezi sa tekstom koji je pod naslovom “Komisija proverava nabavke Trivanovog ministarstva” objavljen u našem listu. U reagovanju se kaže:

“Kompanija ’Miteco Kneževac’ je podnošenjem zajedničke ponude odgovorila na otvoren poziv, tj. javnu nabavku koju je Ministarstvo životne sredine raspisalo 2018. godine, a koja se odnosila na uklanjanje istorijskog otpada nepoznatog sastava iz privrednog društva u stečaju ’Magnohrom’ d.o.o. Kraljevo. Kompanija ’Miteco Kneževac’ je učestvovala samo u gore pomenutoj javnoj nabavci i nije učestvovala u drugom sličnom postupku, koji je takođe predmet ispitivanja Komisije za zaštitu konkurencije, a kako to ’Blic’ navodi.

Takođe, napominjemo da je ugovorena cena za javnu nabavku uklanjanja istorijskog otpada nepoznatog sastava iz privrednog društva u stečaju ’Magnohrom’ d.o.o. Kraljevo, a u kojem su učesnici javne nabavke bile kompanije ’Miteco’, ’Yunirisk’, ’Modekolo’, ’Brem Group’ i ’Kemis’, iznosila 21.652.500 dinara, dok je procenjena vrednost ovog posla bila 26.000.000 dinara, te otuda ne stoje navodi Blica ’da je uočljivo bilo i to što su i kod jedne i druge nabavke ponude ovih firmi bile gotovo identične u dinar sa njihovom procenjenom vrednošću. Takođe, ’Blic’ je naveo da je kompanija ’Miteco Kneževac’ zajedno sa ostalim kompanijama došla do prihoda od 326 miliona dinara sa PDV-om, što nije tačno jer kompanija ’Miteco’ u drugoj javnoj nabavci nije učestvovala.“

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Danas     Strana: 15

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obustavljen tender za projekat bazena

Obustavljen tender za projekat bazena

Požarevac /// Decenijska želja Požarevljana da dobiju zatvoreni bazen biće prolongirana. Grad Požarevac je obustavio javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za zatvoreni bazen i idejno rešenje uređenja kompleksa hale sportova, otvorenog i zatvorenog bazena. U postupku se javio samo jedan ponuđač, koji je ponudio za čak 50 odsto višu cenu od procenjene.

Ponuđač "Krip inženjering", koji je podneo samostalnu ponudu, sa cenom od 7.498.000 dinara bez PDVa, premašio je procenjenu vrednost javne nabavke od 5.000.000 dinara. Ova ponuda je ocenjena kao neprihvatljiva. Zatvoreni bazen bi trebalo da se nalazi između hale i otvorenog bazena. Previđeno jedaseprojektuju dva bazena dimenzija 25x21 i 7,5x15 metara. Objekat bi trebalo da bude povezan sa sportskom halom i postoječim otvorenim bazenom. Za dogrevanje vode trebalo bi da se predvide solarni kolektori na krovu objekta. Z. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Danas     Strana: 15

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Atelje 61 u susret velikom jubileju

Šest decenija vrednih ruku i inovativnih ideja

Atelje 61 u susret velikom jubileju

"Ovogodišnje akti vnosti ustanove za izradu tapiseri ja Ateljea 61 biće usmerene ka velikom jubileju koji nas očekuje iduće godine kada se navršava 60 godina od osnivanja ove jedinstvene institucije za izradu tapiserija Započećemo je izložbom u Muzeju "Zepter” u Beogradu i biće to naše prvo javno-privatno partnerstvo. Pripremićemo postavku autorke dr Ivane Stojanović Ćelić sa njenim delima iz zbirke tapiserija "Ateljea6l" i fondaMuzeja"Zepter", reka je na konferenciji Teodora Ž. Janković, zadužena za odnose s javnošću. Tokom letnjih meseci Atelje 61 će gostovati i u Sarajevu, gde će u Umjetničkoj galeriji BiH biti upriličena izložba dela iz Nacionalne zbirke tapiserija Ateljea 61.

"Uspostavljanje saradnje sasrodnim institucijama u regionu, jednako kao i sa evropskim zemljama, te svojevrsna kulturna diplomatija naše ustanove, na listi su naših prioritetnih aktivnosti i planovau agendi aktivnosti u okviru projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture” jer se naš jubilej iduće godine "poklapa" i sa tim što će naš grad biti Evropska prestonica kulture, istakla je Janković.

Direktor ove institucije Zoran Bulatović istakao je da će stalni, bijenalni program Međunarodne kolonije "Boško Petrović", koji se ove godine održava 21. put u prostorijama Ateljea 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi, po prvi put za dve decenije postojanja biti baziran na strip umetnosti i prevođenju tog medija u tapiserijski. I š

- Naime, ideja nam je da po prvi put koloniju koja je krajem leta posvetimo strip crtačima, a da potom u radionici izradimo tapiserije po njihovim nacrtima i da sledeće godine, u okviru programa Novi Sad EPK, imamo izložbu stripana tapiserijama, istakao je Bulatović, i istakao da pripremaju i izložbu ” Virtuelne niti" u cilju približavanja tapiserijske umetnosti mlađoj populaciji. Jedinstvena škola tkanja ’Atelje 61" započela je ovog meseca svoj novi ciklus rada radi se i na zaštiti kulturne baštine Nacionalne zbirke tapiserija, kao i izrada Monografije povodom šest decenija rada ove institucije koja je osnovana 28. februara 1961. godine.

Podsetimo, priča počinje početkom ’60-ih godina kada su umetnici počeli da se useljavaju u ruinirane prostore Duge kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi. Potreba za novim izrazom će zaokupiti i viziju i svest Boška Petrovića i EtelkeTobolke, koji su bili idejni tvorci i pokretači' Ateljea 61", te su u tadašnjem Boškovom ateljeu i osnovali ovu instituciju. Danas, "Atelje 61" jeste jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana, te jedan od nekolicine u svetu u kojem se sistematski izvodi, neguje, čuva i popularišetapiserija. G. Nonin

u ro

J2 3

N E

tz > d o

u_

Bogata zbirka

Atelje 61 broji više 0d260 eksponata u tapiseriji, što je čini jednom od najbogatijih na evropskom kontinentu. Međueksponatimasuidela Milana Konjovića, Stojana Ćelića, Anice Oprešnik, Nade Poznanović Adžić, Nade Mančić, Jagode Bujić i brojnih drugih umetnica i umetnika, zahvaljujući izvanrednom umeću tkalja koje su vešte interpretatorke ideja i vizija umetnika.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Danas     Strana: 15

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bojkot je odgovor na poniženja

Tribina Saveza za Srbiju u Užicu, učesnicima otkazana velika sala

Bojkot je odgovor na poniženja

Užice /// Opoziciju u Užicu čine članice Saveza za Srbiju - Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Stranka slobode i pravde, sindikati Sloga, kao i udruženja građana i pojedinci koji se bore da se u gradu i celoj zemlji uspostavi demokratija, poštovanje zakona i građanskih prava. To je rečeno na tribini "Ko je opozicija u Užicu", koju je organizovao užički Savez za Srbiju, uz poruku da je "bojkot odgovor na poniženja građana".

Dan uoči održavanja tribine, kako je rečeno, gradska uprava je otkazala koriščenje velike sale u Skupštini grada, koju su organizatori tražili pre mesec dana, uz obrazloženje da je u njoj, u isto vreme, planiran sastanak u vezi sa inostranim projektom, i ponudilaim manji prostor uMZ Centar. Zbog toga su učesnici tribine zatražili od SZS da uputi protest gradskoj vlasti. Uz isticanje predstavnika DS, NS i Dveri da te stranke neće izaći na lokalne izbore u gradu, te da na njima neće učestvovati ni sindikati Sloga, građani su pozvani da podrže bojkot kao vid otpora režimu. Tribini nije prisustvovao predstavnik Stranke slobode i pravde.

Ivana Parlić (NS) je navela da se ”u osećaj bespomoćnosti građana i medijski mrak, kao projekte, poput rijaliti programa i sufinansiranjatabloida, ulažu milioni evra, dok se, u isto vreme, usvajaju zakoni i akti kojima se građani pretvaraju u roblje i ozakonjuje se korupcija". 'Željko Bacotić (DS) je ocenio da je "opozicija svako onaj kopokazujeaktivizamprotivnakaradnog, kriminalnog i korumpiranog režima, bez obzira na to da li su u pitanju stranke, udruženj a građana ili pojedinci". Dragan Krsmanović (Dveri) je ocenio da je "Vučićev režim interesna grupa i da nije u stanju da organizuje fer i demokratske izbore". Predstavnik Sloge Vlade Ristanović je poručio da taj sindikat "neće podržati sadašnju, ni buduće vlasti koje žele od Srbije da naprave zemlju jeftine radne snage i u kojoj se do posla stiže partijskim knjižicama stranaka vladajuće strukture". N. Kovačević

Protesti uoči izbora

Govorili su i mnogi članovi i funkcioneri pomenutih stranaka, građanski aktivisti i građani o stanju u Užicu, a na tren se povela i žučna rasprava o efektima prošlogodišnjih šetnji u organizaciji pokreta 'T od 5 miliona". Rečeno je dačese slična okupljanja, ali pod drugim nazivom, organizovati uoči izbora u aprilu ove godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Dvojici pritvor do 30 dana, jedan se brani sa slobode

Dvojici pritvor do 30 dana, jedan se brani sa slobode

U NOVOSADSKOM bIŠ E M SUDU JU Č E SASLUŠANI UHAPŠENI ZBOG ZLOUPOTREBA U VEZI S FABRIKOM VODE U ZRENjANINU

Dvojici određen pritvor do 30 dana

jedan se brani sa slobode

U Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Novom Sadu juče su saslušani I. D. (67), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, G. T. (48), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija”, kao i N. O. (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synerteć” i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zitio” i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SpA”.

Nakon saslušanja, koje je juče trajalo skoro ceo dan, I. D. i N. 0. je određen privor do 30 dana, dok je G. T. pušten da se u daljem postupku brani sa slobode, uz meru zabrane komuniciranja, saopštila je sinoć za ‘‘Dnevnik” zamenik višeg javnog tužioca za borbu protiv korupcije Mirjana Peković.

Prema istom izbou, na saslušanju su I. D. i G. T. su izneli svoju odbranu, dok je N. 0. branio ćutanjem.

Kao smo pisali, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, uhapsili su prekjuče tri osobe koje se terete za krivična dela zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su se N. 0, kao odgovorno lice preduzeća „Synerteć”, i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili s predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SpA” iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom.

Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je, u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija”, potpisao ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin s grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SpA” - ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio” iz Novog Sada i „Synerteć” iz Beograda. Taj ugovor je u suprotnosti s tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na taj način G. T. izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Budući da je firma „Gruppo Zilio SpA” izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synerteć”, nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim, I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio” izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

  1. 0. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio 67.500.000 dinara na račun svog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi njegovog puštanja u rad, od kojih je nakon toga deo od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.
  2. Vujačić Ž. Balaban

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: J.Su.

Teme: Javne nabavke

Naslov: UGOVARALI ZAJEDNIČKU PONUDU

UGOVARALI ZAJEDNIČKU PONUDU

PROTIV beogradskih kompanija "Miteko Kneževac", "Junirisk", "Modekolo" i "Brem group" Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak. Pretpostavlja se da su dogovaranjem zajedničke ponude, u postupku javne nabavke naručioca Ministarstva životne sredine, narušili konkurenciju. Kako je navedeno na sajtu Komisije, obavljen je nenajavljen uviđaj na pet lokacija i prikupljena je relevantna dokumentacija. Inače, Ministarstvo životne sredine je u avgustu 2018. godine, sprovelo javnu nabavku za uslugu trajnog zbrinjavanja opasnog otpada, u kompaniji "Magnohrom" iz Kraljeva. Jedina ponuda stigla je od grupe ponuđača koje su činile kompanije "Miteco Kneževac", "Junirisk", "Modekolo" i "Brem group" i "Kemis". J.Su.

J.Su.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.02.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: E.V.N.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Backovićeva na “tankom ledu“

POSLE DESET GODINA SPREMAJU SE KADROVSKE PROMENE U RUKOVODEĆEM DELU FONDA ZA RAZVOJ

Backovićeva na "tankom ledu"

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije, Slađana Backović, biće uskoro smenjena. Izvor našeg lista ističe da je to logična posledica njenog lošeg upravljanje ovom institucijom, koje je propraćeno nizom afera i propusta u poslovanju, što je i isplivalo u javnost. Dodaje da je zbog toga što je novac građana, preko Fonda, završavao u velikom broju slučajeva u propalim preduzećima, njegov rad kompromitovan. To je, kako navodi, posebno bilo izraženo do 2014. Od tada se "pojačava kontrola i situacija u Fondu se prilično sredila da bi nastavio da podstiče razvoj privrede". Slađana Backović je na čelnu poziciju Fonda došla 2010. kao kadar G17. Samo godinu kasnije Prekršajni sud u Nišu je osudio, jer nije u propisanom roku Agenciji za borbu protiv korupc i j e predala izveštaj o svojoj imovini i prihodima. Tako je postala prvi funkcioner koji je osuđen za ovo delo. Ona se, takođe, u negativnom kontekstu pominje u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije. Ovo telo je 2014. predložilo Vladi da raspodela milijardu dinara, za saniranje šteta od poplava, nikako ne ide preko Fonda za razvoj. Kao razlog su naveli roku Agenciji za borbu prvi funkcioner koji je osuđen za ovo delo. da je njihova analiza poslovanja te institucije, od 2007. do 2013, pokazala da je ona radila suprotno svojoj osnovnoj funkciji, a to je ostvarivanje ekonomske koristi za privredu. Fond je, kako se konstatuje, direktno i povoljno kreditirao konkretna preduzeća i pojedince na osnovu političkog uticaja.

Zanimalo nas je na koji način sada u Fondu funkcioniše sistem kontrole trošenja sredstava ko da je njihova

analiza poslovanja te instituci je, od 2007. radila su protno svo joj osnovnoj funkciji, a to je ostvariva nje ekonomske ko ja se dodeljuju firmama.

- Kod zahteva za kredit i dodelu bespovratnih sredstava, u saradnji sa Akreditovanim regionalnim agencijama, obavlja se provera preduzeća pre odobravanja zahteva i nakon puštanja novca - kažu u toj instituciji za "Novosti". - Ukoliko se odobravaju samo krediti, bez bespovratnih sredstava, obavlja se terenska kontrola klijenata nakon isteka grejs perioda, a po potrebi i tokom otplate. Dodaju da je kontrola puštenog novca obavezna kod svih kreditnih linija, a korisnici moraju dokumentima da opravdaju ceo iznos. U slučaju ustanovljenog nenamenskog trošenja sredstava kredita ili neke druge vrste pronevere, kako navode, stručne službe Fonda podnose nadležnim institucijama krivične prijave protiv odgovornih lica.

Što se tiče uslova koje treba da ispune firme da bi dobile finansijsku podršku, u Fondu ističu da pravo na korišćenje sredstava imaju mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja dve godine nisu iskazali gubitak: - Prilikom obrade posmatraju se i drugi parametri. Oni se odnose na broj zaposlenih radnika u trenutku podnošenja zahteva, rentabilnost poslovnih planova za čiju realizaciju se traže sredstva, namenu ulaganja, dugovanja prema državi, redovno izmirivanje obaveza prema zaposlenima, sredstva obezbeđenja, reputacioni rizik klijenta... n E.V.N.

E.V.N.

ČEŠLjAJU IH REVIZORI

DRI trenutno vodi postupak revizije poslovanja Fonda za razvoj. Konačni izveštaj se može očekivati tek u drugoj polovini godine. Prethodno je DRI "češljao" Fond u 2010. U njihovom Izveštaju ističe se da Fond ne pokreće blagovremeno postupke za naplatu potraživanja. Prema navodima revizora, iznos kredita sa čijom se otplatom kasnilo, a za koje se ne pokreće postupak prinudne naplate, iznosio je čak 27 milijardi dinara. Fond je pojedinim preduzećima produžavao rok naplate sa pet na maksimalnih šest godina, a pojedini subjekti su pod hipoteku stavljali i jahte.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ko čuva objekte MUP-a

Srpska policija dobila je čuvare. Zgrade MUP-a počeli su da obezbeđuju privatnici, uz obrazloženje ministra da je u pitanju ušteda i da će policajci, zahvaljujući tom potezu, moći da se bave poslovima za koje su obučeni. Međutim, da li se ispod brega valja - korupcija?Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova čita misli prvom čoveku srpske policije, ili pak Nebojša Stefanović najavljuje već dogovoreno? Kada je ministar krajem decembra izjavio kako razmatra uvođenje pilot projekta po kom bi zgrade MUP-a čuvalo privatno obezbeđenje, posao je već bio gotov. Tri i po nedelje pre toga, potpisan je ugovor vredan 60 miliona dinara sa četiri firme, čiji bi radnici svom preduzeću donosili 490 dinara po satu - znatno više od iznosa koji za isti posao dobijaju policajci. "Otprilike, neko ko radi 23-24 dana mesečno, osam sati, treba da dobije 96.000 dinara. Ja se sad pitam gde je tu ušteda? Da li bi obični policajci u uniformi, pošto znaju kolike su njihove plate i kako je rizičan njihov posao, pristali da i za manje novca čuvaju objekte MUP-a", kaže Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.Jedna od četiri firme je BPS Sekjuriti čija je vlasnica Milena Vuković, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je firmu osnovala pre tri godine sa osnivačkim kapitalom od sto dinara. Tada počinje vrtoglavi uspeh njene kompanije - u prvoj godini poslovanja imala je prihod od 30 miliona dinara, koji je već sledeće godine narastao na gotovo 115 miliona. Kako je otkrio nedeljnik NIN, poslove nisu sklapali samo sa MUP-om, već sa brojnim drugim državnim firmama - od Pošte do EPS-a."U poslednje dve godine, samo ugovori koje smo mi otkrili za manje od 24 sata vrede bar 20-30 miliona evra. Samo ugovor sa dva javna preduzeća vredi 15-16 miliona evra, i za to su angažovana ista preduzeća koja sad čuvaju MUP. To govori da se poslovi dobijaju preko veze, da tu nisu čista posla i baš bi bilo zanimljivo čuti obrazloženje kako baš te firme, potpuno nove, bez iskustva uspevaju da dobiju tako važne i krupne poslove", ističe Ćulibrk. U svetu nije neuobičajeno da državne, pa čak i strateški važne i kritične objekte čuva privatno obezbeđenje, navode u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Međutim, zaposleni u tim firmama moraju da budu vrhunski obučeni profesionaci, koji su prošli detaljnu analizu, što ne mogu da kažu za nove čuvare policijskih stanica u Srbiji."Mi iz ovoga što smo mogli da vidimo kod nas - način na koji su ljudi iz tog privanog obezbeđenja postupali prema momku koji je sačinio onaj video zapis možemo da zaključimo da oni nisu baš na nivou zadatka i da ne poštuju sve zakonom propisane procedure i pravila", objašnjava Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.Poseban problem, po Petrovićevom mišljenju je to što je praksa pokazala da firme angažovane za obezbeđenje često manipulišu brojem zaposlenih - odnosno na teren šalju manji broj čuvara od onog koji je naveden u ugovoru, čime stvaraju ekstraprofit.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: Nova S

Rubrika: Među nama/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Suđenje za paljenje kuće

Voditelj:...za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. U beogradskoj Palati pravde dakle nastavljeno je to suđenje, novinar Žig info portala Milana Jovanovića. Tokom iskaza on je istakao da mu je sredinom 2019. godine nepoznata osoba nudila mito kako bi ceo slučaj otišao pod tepih i da su okrivljeni, među kojima je i Dragoljub Simonović, na prethodnim ročištima mahom iznosili neistine. Okrivljeni Vladimir Mihajlović je rekao da je lično doneo odluku da se Jovanoviću malo ošteti vozilo, dok je Igor Novaković promenio iskaz i rekao da je bio primoran da okrivi bivšeg predsednika opštine Grocka.Advokatica, Ana Matić Alimpijević:Na današnjem pretresu se nastavila jedna serija menjanja iskaza iz istrage. Smatram da je današnja odbrana lažna i neistinita, da je sračunata isključivo na izbegavanju krivične odgovornosti jer ne možemo da zaboravimo da su svi okrivljeni nekoliko puta saslušavani u prisustvu svojih branilaca u prostorijama Javnog tužilaštva, gde su znači do detalja opisivali sve svoje radnje i sve svoje uloge koje su imali u postupku.   Advokatica, Zora Dobričanin:Definitivno je jasno da su okrivljeni Mihajlović i Novaković jedva dočekali priliku da pred sudom iznesu činjenice. U ovom predmetu je bilo puno politike. Čim je politika u sudnici, pravda izlazi kroz prozor. Međutim, u ovom trenutku mi se u sudnici bavimo činjenicama i dokazima i mislim da je ovaj postupak polako počeo da ulazi u zakonske okvire.     Voditelj:Srbijanka Turajlić, profesorka, je i dalje među nama. Dakle, šta mislite, kojoj advokatici verujete?Univerzitetska profesorka u penziji, Srbijanka Turajlić:     Slušajte prvo, pravda je odavno izašla kroz prozor i to gospođa koja o tome govori mora da zna. Mi imamo pred sobom čoveka koji je pokušavao svojim dopisima, napisima i svojim pričama da objasni koja vrsta korupcije i pljačke se desila u Smederevu i ko time rukovodi i ko je za to odgovoran. Onda tom čoveku spale kuću i pokušaju da ga ubiju. I sad mi treba da raspravljamo zašto je to urađeno. Da nisu slučajno dvojica piromana prolazila pored kuće pa bacila šibicu? Naravno da nisu. Prema tome nema nikakve sumnje, to je samo pitanje da li policija hoće da uradi svoj posao ili neće da uradi svoj posao. Ovaj koji tvrdi da su pod pritiskom, dakle on tvrdi da je policija, koja je u rukama režima, pritiskala ga da optuži visokog funkcionera tog istog režima. Pa nemojte, to je priča za malu decu. Dakle, sad u nekom momentu, on je čovek u strahu rekao šta se zapravo desilo, sad su mu zapretili pa on to sada povlači. To vam je kao priča sa onim nesretnim žandarima i gej paradom. Mislim, kako da vam kažem, i to je ono što mene lično vređa. Prave vas budalom. Dakle, ja mislim da ne postoji ni jedan razuman čovek koji ne zna šta se desilo novinaru i šta je zapravo, o čemu se ovde radi.     Voditelj:A hoće li to zvanično biti ustanovljeno u jednom fer, poštenom sudskom presudom?Univerzitetska profesorka u penziji, Srbijanka Turajlić:     Slušajte, plašim se da neće. Plašim se da neće zato što mi nemamo javnost. Kad bi imali javnost koja bi reagovala na sve ovo, ali mi zapravo se bavimo bojkotom već 12 meseci pa nemamo kada da reagujemo na ovakve situacije. Ovo je naravno nedopustivo. Na kraju će neko odležati 3 meseca zatvora zbog svojih piromanskih sklonosti. Voditelj:I za kraj hajmo na jednu priču, baš me zanima da li vam je to dobra vest ili opasna vest.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pritvor uhapšenima za malverzacije

Spiker: Vlasniku Simerteha iz Zrenjaninske fabrike vod, Nenadu Obradoviću, i nekadašnjem pomoćniku gradonačelnika Zrenjanina za investicije, Ivanu Deviću, određen je jednomesečni pritvor, dok je Goran Tajdić, bivši direktor Vodovoda i kanalizacije, koji je 2015. sa grupom ZILIO potpisao ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode, pušten uz meru zabrane komunikacije sa svedocima. Iz POosebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, za N1 su naveli da se Obradović branio ćutanjem, a da mu je pritvor određen zbog opasnosti od begstva. Druga dvojica osumničenih iznela su odbranu na saslušanju kod tužioca. Obradović, Dević i Tajdić uhapšeni su juče zbog navodnih malverzacija u vezi sa Zrenjaninskom fabrikom vode.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/firma-bliska-sns-u-posle-%C5%BEalbe-dobila-posao-od-milion-evra

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

FOTO: Pixabay

pre 7 sati 23:59 Nova ekonomija

0 komentara

Kompanija Energotehnika – Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra.

Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani “Zapad”.

Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač, po ponuđenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara.

Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao “neodgovarajuća i neprihvatljiva”, ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije.

Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra.

Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN.

Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/gradski-celnici-pozarevac-politicari-srbija-alkohol-pice-novac/288108/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: 225 boca viskija i 320 kilograma mlevene kafe - Gradski čelnici Požarevca spiskali 20.000 evra

GRAĐANI OJAĐENI AUTOR: Alo!/M.K. DATUM I VREME: 14.02.2020. 07:30Užas!Građane Požarevca samo opremanje bifea gradonačelnika, Skupštine grada i Gradske izborne komisije, kao i Gradske uprave, i to za manje od godinu dana, koštaće ukupno 20.000 evra. Biće kupljeno, između ostalog, tačno 225 boca viskija, kao i 320 kilograma mlevene kafe, što je otprilike 53.000 šoljica tog napitka. Od toga na snabdevanje bifea prvog čoveka Požarevca već je spiskano 7.500 evra. Na istoj adresi u Požarevcu, u Drinskoj 2, sudeći po raspisanim javnim nabavkama, svako ima svoj bife - i gradonačelnik, i Skupština grada, i Gradska uprava. Razlog tome bi mogao biti taj što, recimo, nisu svi u ljubavi pa ne žele viski ili kafu da ispijaju na istom mestu. Šta god bio razlog pretvaranja zgrade najviših gradskih institucija u bircuz, odnosno, ispostavlja se, više bircuza, to građane Požarevca debelo košta. Za opremanje bifea prvog čoveka Požarevca tender je već sproveden, a ugovor je zaključen 14. marta 2019, za period od godinu dana. Vrednost ugovora prvo je bila 845.057,52 dinara sa PDV-om, a onda je u decembru uvećana za 42.000 dinara, što je ukupno oko 887.000 dinara iliti 7.500 evra. Samo te pare iz gradske kase pokrivaju, između ostalog, 105 flaša visija, kao i 55 flaša viljamovke. Ni kafe nema da zafali, jer je na raspolaganju 170 kilograma mlevene. Osim što je opremljen bife gradonačelnika, nedavno je raspisana javna nabavka za reprezentaciju, preciznije snabdevanje bifea i Skupštine grada, u okviru kojeg je i još jedan, i to Gradske izborne komisije, a raspisan je i tender za opremanje kafea Gradske uprave. Procenjena vrednost javne nabavke za bife Skupštine grada i Gradske izborne komisije iznosi ukupno 791.666 dinara bez PDV-a, što je 6.700 evra. Za taj novac građana Požarevca, ako govorimo samo o alkoholnom piću, biće kupljeno 80 boca viskija, 108 flaša vina, 74 flajki rakije, 60 flaša "gorkog lista", vermuta šest a vinjaka 12 boca. Ni kafe, čaja, sokova, vode i ostalog neće da fali. S tim što izgleda da u Skupštini grada manje piju kafu nego u kabinetu gradonačelnika, pa su naručili 100 kilograma manje. Za nabavku dobara za bife Gradske uprave grada Požarevca iz gradske kase opredeljeno je đavolskih 666.666 dinara, što je 5.650 evra. U tu cifru biće uračunato, između ostalog, 40 boca viskija, koliko i Gorkog lista, 44 flaše vina i drugog. Kako bismo proverili ko pije silni alkohol, sokove i kafe, zapravo da li se te nabavke vrše za potrebe praznika ili recimo, dana grada, pozvali smo Grad Požarevac. Međutim, rečeno nam je da je reč o redovnim nabavkama. - Za ovu godinu objavljene su javne nabavke za bife Skupštine grada i Gradske uprave, za celu godinu, i to su redovne nabavke. To je za razne prijeme, manifestacije i drugo što se dešava u zgradi - rekao nam je Milivoj Bosnić, šef protokola Grada Požarevca.  TABELA 1 Čime je sve snabdeven bife gradonačelnika:  Proizvod količina Viski "balantajns" 90  Viski "džek denijels" 15 Viljamovka 0,7 l 55 Kafa 170 kg Coca cola 2 l 800 Negazirani sok više vrsta 1,5 l 440 Šećer kristal 70 kg Čaj kutija, 20 vrećica "milford" 100 Kapućino kesice "la festa" 3.000 Kapsule "dolče gusto" više vrsta 2.000 Mineralna voda 2 l 1.500 Mineralna voda 0,33 l 150 Mleko za kafu 10/1(10x10 g) 300 Negazirana voda 1,5 l 800 Negazirana voda 0,33 l 200 TABELA 2 Šta se sve nabavlja za bife Skupština grada:  Proizvod količina Viski "balantajns" 40 Viski "džoni voker" 40 Vino više vrsta 108 Pivo 2 l pet 48 Viljamovka 0,7 l 50 Rakija od šljive 0,75 l 12 Rakija od dunje 12 Vinjak 12 Vermut 6 Gorki list 60 Kafa 70kg Sok gazirani 2 l 150 Koca-kola 0,5 l 600 Koca-kola zero 0,5 l 400 Šveps 1,5 l 100 Negazirani sok više vrsta 1,5 l 750 Mineralna voda 2 l 1.500 Mineralna voda 0,33 l 1.600 Negazirana voda 1,5 l 700 Šećer kristal 70 kg Nes kafa kutija - limenka od 250 g 7 Čaj u kutiji, 20 vrećica (nana, hibiskus) 120 Kapučino kesice 1.800 TABELA 3 Šta se nabavlja za bife gradske izborne komisije: Proizvod količina Kafa 10 kg Gazirani sok 2 l 80 Negazirani sok više vrsta 1,5 l 150 Mineralna voda 2 l 160 TABELA 4 Šta stiže za Gradsku upravu: Proizvod količina Viski "balantajns" 40 Vermut 5 Gorki list 40 Vino više vrsta 44 Pivo 2 l pet 36 Kafa 70 kg Koca-kola 2 l 200 Sok gazirani 2 l 400 Sok negazirani više vrsta 1,5 l 750 Mineralna voda 2 l 1.200 Šećer kristal 60 kg Nes kafa kutija - limenka od 250 grama 7 Čaj kutija, 20 vrećica (nana, hibiskus) 140 Viljamovka 0,7 l 40 Kapučino kesice 1.500    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: happytv.rs

Link: https://happytv.rs/vesti/dru%C5%A1tvo/209957/u%C5%BEas-gra%C4%91ani-po%C5%BEarevca-oja%C4%91eni-od-strane-gradskih-%C4%8Delnika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UŽAS: Građani požarevca ojađeni od strane gradskih čelnika

Građane Požarevca samo opremanje bifea gradonačelnika, Skupštine grada i Gradske izborne komisije, kao i Gradske uprave, i to za manje od godinu dana, koštaće ukupno 20.000 evra.Biće kupljeno, između ostalog, tačno 225 boca viskija, kao i 320 kilograma mlevene kafe, što je otprilike 53.000 šoljica tog napitka. Od toga na snabdevanje bifea prvog čoveka Požarevca već je spiskano 7.500 evra.Na istoj adresi u Požarevcu, u Drinskoj 2, sudeći po raspisanim javnim nabavkama, svako ima svoj bife - i gradonačelnik, i Skupština grada, i Gradska uprava. Razlog tome bi mogao biti taj što, recimo, nisu svi u ljubavi pa ne žele viski ili kafu da ispijaju na istom mestu.Šta god bio razlog pretvaranja zgrade najviših gradskih institucija u bircuz, odnosno, ispostavlja se, više bircuza, to građane Požarevca debelo košta.Za opremanje bifea prvog čoveka Požarevca tender je već sproveden, a ugovor je zaključen 14. marta 2019, za period od godinu dana. Vrednost ugovora prvo je bila 845.057,52 dinara sa PDV-om, a onda je u decembru uvećana za 42.000 dinara, što je ukupno oko 887.000 dinara iliti 7.500 evra.Samo te pare iz gradske kase pokrivaju, između ostalog, 105 flaša visija, kao i 55 flaša viljamovke. Ni kafe nema da zafali, jer je na raspolaganju 170 kilograma mlevene.Osim što je opremljen bife gradonačelnika, nedavno je raspisana javna nabavka za reprezentaciju, preciznije snabdevanje bifea i Skupštine grada, u okviru kojeg je i još jedan, i to Gradske izborne komisije, a raspisan je i tender za opremanje kafea Gradske uprave.Procenjena vrednost javne nabavke za bife Skupštine grada i Gradske izborne komisije iznosi ukupno 791.666 dinara bez PDV-a, što je 6.700 evra. Za taj novac građana Požarevca, ako govorimo samo o alkoholnom piću, biće kupljeno 80 boca viskija, 108 flaša vina, 74 flajki rakije, 60 flaša "gorkog lista", vermuta šest a vinjaka 12 boca.Ni kafe, čaja, sokova, vode i ostalog neće da fali. S tim što izgleda da u Skupštini grada manje piju kafu nego u kabinetu gradonačelnika, pa su naručili 100 kilograma manje.Za nabavku dobara za bife Gradske uprave grada Požarevca iz gradske kase opredeljeno je đavolskih 666.666 dinara, što je 5.650 evra. U tu cifru biće uračunato, između ostalog, 40 boca viskija, koliko i Gorkog lista, 44 flaše vina i drugog.Kako bismo proverili ko pije silni alkohol, sokove i kafe, zapravo da li se te nabavke vrše za potrebe praznika ili recimo, dana grada, pozvali smo Grad Požarevac. Međutim, rečeno nam je da je reč o redovnim nabavkama.- Za ovu godinu objavljene su javne nabavke za bife Skupštine grada i Gradske uprave, za celu godinu, i to su redovne nabavke. To je za razne prijeme, manifestacije i drugo što se dešava u zgradi - rekao nam je Milivoj Bosnić, šef protokola Grada Požarevca. Koca-kola zero 0,5 l 400Šveps 1,5 l 100Negazirani sok više vrsta 1,5 l 750Mineralna voda 2 l 1.500Mineralna voda 0,33 l 1.600Negazirana voda 1,5 l 700Šećer kristal 70 kgNes kafa kutija - limenka od 250 g 7Čaj u kutiji, 20 vrećica (nana, hibiskus) 120Kapučino kesice 1.800TABELA 3Šta se nabavlja za bife gradske izborne komisije:Proizvod količinaKafa 10 kgGazirani sok 2 l 80Negazirani sok više vrsta 1,5 l 150Mineralna voda 2 l 160TABELA 4Šta stiže za Gradsku upravu:Proizvod količinaViski "balantajns" 40Vermut 5Gorki list 40Vino više vrsta 44Pivo 2 l pet 36Kafa 70 kgKoca-kola 2 l 200Sok gazirani 2 l 400Sok negazirani više vrsta 1,5 l 750Mineralna voda 2 l 1.200Šećer kristal 60 kgNes kafa kutija - limenka od 250 grama 7Čaj kutija, 20 vrećica (nana, hibiskus) 140Viljamovka 0,7 l 40Kapučino kesice 1.500                                                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3411137/namestili-tender-pa-spiskali-21-milion-subvencija-a-narod-u-zrenjaninu-vec-16-godina-nema-pijacu-vodu

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: NAMESTILI TENDER, PA SPISKALI 21 MILION SUBVENCIJA: A narod u Zrenjaninu već 16 godina nema pijaću vodu!

Foto: Beta / Luka Filipović, ShutterstockMalverzacije: HAPŠENJA ZBOG FABRIKE U ZRENJANINUSrbija 14.02.2020. 08:11h 13.02.2020. 22:18hTal: Ivan Dević, Goran Tajdić i Nenad Obradović privedeni zbog ugovora za prečišćavanje vode s privatnom firmom mimo zakonaTri osobe uhapšene su juče zbog sumnji na milionske zloupotrebe i malverzacije u vezi s fabrikom za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, gradu koji je 16 godina bez pijaće vode!Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP uhapsili su Ivana Devića (67), bivšeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina zaduženog za investicije i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija", Gorana Tajdića (48), zamenika odgovornog lica i bivše odgovorno lice u JKP "Vodovod i kanalizacija", i Nenada Obradovića (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Sinertek" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Grupo Cilio" i njenog beogradskog ogranka "Grupo Cilio SPA".MUP ih tereti za krivična dela zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica. Sumnja se da su se Obradović i Dević početkom 2014, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili s predstavnicima "Grupo Cilio SPA" iz Italije o elementima konkursa za prečišćavanje pitke vode, čime su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom.- Kako se sumnja, nakon konkursa G. T. (Goran Tajdić, prim. aut.) u svojstvu odgovornog lica JKP "Vodovod i kanalizacija" potpisao je ugovor o javnoj nabavci prečišćavanja vode sa grupom ponuđača koju čine "Grupo Cilio SPA", ogranak u Beogradu, "Grupo Cilio" iz Novog Sada i "Sinertek" iz Beograda - saopštio je MUP i dodao da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi, čime je G. T. (Tajdić) zloupotrebio službeni položaj.Obradović se sumnjiči da je 17. maja 2019. primio 67.500.000 na račun svog privrednog društva iz budžeta Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje vode, kao i radi puštanja istog u rad, od čega je nakon toga deo od 21.341.649 utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva, čime je zloupotrebio položaj odgovornog lica.PaprenoGRAĐANI PUKLI 118,8 MILIONA EVRA ZA VODUGrađani Zrenjanina već 16. godinu ne smeju da koriste vodu za piće. Ukoliko se uzme da je najniža prosečna cena vode za litar 20 dinara, a minimalna prosečna količina unosa 1,5 litara po stanovniku, dobija se da 80.000 stanovnika grada Zrenjanina ukupno dnevno potroši 2,4 miliona dinara za vodu, što je oko 20.000 evra. Za 16 godina svaki građanin dao je 175.200 dinara, to jest oko 1.485 evra samo za vodu. To praktično znači da je svaka porodica do sada mogla da, primera radi, kupi jedan automobil od para koje je dala za vodu. Ukupno, građani Zrenjanina za 16 godina potrošili su oko 118,8 miliona evra za vodu.GarancijeUZELI 546.336 EVRABudući da je "Grupo Cilio SPA" prepustil posao "Sinerteku", nije imala pravo da povuče bankarske garancije. Međutim, I. D. tereti se da je 30. juna 2016. zaključio aneks ugovora, čime je izvršio povrat garancije "Grupo Cilio" na iznos 546.336 evra, iako su uslovi garancije bili ispunjeni - saopštili su iz MUP, koji Devića sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja .(R. Kantar - I. Kljajić / Foto:Beta / Luka Filipović, Shutterstock)fabrika, Zrenjanin, fabrika za prečišćavanje vode, afera, malverzacije, Ivan Dević, Goran Tajdić, Nenad Obradović, foto: Printscreen      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/ciljaju-ministra-knezevica/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ciljaju ministra Kneževića

U Zrenjaninu su tokom jučerašnjeg dana počela hapšenja zbog fabrike vode.Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević Kako je naveo MUP Srbije, pripadnici ove službe, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su tri osobe u Zrenjaninu koje se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, u vezi sa poslovima vezanim za izgradnju fabrike vode u Zrenjanin. Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija". Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA". Veče uoči hapšenja Kablovska televizija iz Zrenjanina emitovala je dužu reportažu pod nazivom "Da li iza fabrike vode stoji kriminal kao zaštitni znak?" u kojoj se spominje ministar privrede Goran Knežević. Sagovornici, direktor Vodovoda Predrag Bodiroga i nekadašnji saradnik Kneževića David Dimkić, optužuju političare SNS-a za malverzacije oko gradnje ovog postrojenja. - Da ti ne spominjem njegovo ime, mi smo po njegovim instrukcijama radili, šta misliš da smo mi samoinicijativno, pa pojeo bi nas mrak - izjavio je David Dimkić. On je naveo da je investitor Nenad Obradović ušao u posao sa jednim dolarom, odnosno bez dinara i da je ceo posao finansiran iz kredita, da konzorcijum firmi koji je potpisao ugovor nema iskustva u prečišćavanju vode potvrdio je u prilogu i generalni direktor javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Predrag Bodiroga. - Oni nemaju ni jedan jedini posao koji su radili. Ta firma, taj konzorcijum, nije uradio nikada ni jedan posao, nisu ništa uradili. To su da ti kažem ljudi koje je ovaj problem prevazišao. Znači oni nisu dorasli problemu. Prvo ovaj moj šef Čeda Janjić, pa nadalje. Znači, jednostavno nije dorastao problemu, nije dorastao - izjavio je Bodiroga. - Mnogi su burno reagovali na ovu vest. Zrenjaninski socijalisti forum smatra da je posao od početka bio notorno nezakonit. - Nije se radilo o samoinicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS. Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička - naveo je ZSF. Povodom ovog slučaja, Demokratska stranka saopštila je da je fabrika vode velika prevara građana Zrenjanina, da je neko na ovom poslu ozbiljno zaradio i da državni organi treba da urade svoj posao. Liberalno demokratska partija Zrenjanin navela je da hapšenja u Zrenjaninu nisu dovoljna, da građanima treba pijaća vod. Hapšenje je pozdravio i Bojan Kostreš, predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin. On je pozvao lokalnu vlast da kolektivno podnese ostavku. Za šta se terete privedeni Sumnja se da su se N. O., kao odgovorno lice preduzeća "Synertech", i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Prekid Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva. fabrika vode, Goran Knežević, HapšenjaZrenjanin

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/zrenjanin-tri-osobe-uhapsene-zbog-malverzacija-oko-fabrike-vode-miroslav-samardzic-odgovornost-snose-gradski-celnici-ali-i-republicki-vrh-koji-ih-je-podrzavao.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zrenjanin: Tri osobe uhapšene zbog malverzacija oko fabrike vode; Miroslav Samardžić: Odgovornost snose gradski čelnici, ali i republički vrh koji ih je podržavao

Tri osobe uhapšene su pod sumnjom da su učestvovale u malverzacijama oko fabrike vode u Zrenjaninu. JKP 'Vodovod i kanalizacija' je saopštilo da nije obavešteno o privođenjima u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje vode,Hronika petak, 14. februar 2020. Tri osobe uhapšene su pod sumnjom da su učestvovale u malverzacijama oko fabrike vode u Zrenjaninu. JKP "Vodovod i kanalizacija" je saopštilo da nije obavešteno o privođenjima u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje vode, kao i da se po tom pitanju ne može izjašnjavati. Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija", saopštio je MUP. Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA". Terete se, kako stoji u saopštenju MUP-a, za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica. Određeno im je zadržavanje do 48 sati, i uz krivičnu prijavu, biće privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. Miroslav Samardžić: Odgovornost snose gradski čelnici, ali i republički vrh koji ih je podržavao Godinama je Zrenjaninski socijalni forum upozoravao da je tzv "fabrika vode" u Zrenjaninu u stvari velika prevara. Posao je od početka bio notorno nezakonit, a više stručnjaka za tehnologiju prečišćavanja vode je tvrdilo da je poduhvat unapred osuđen na nesupeh. Nije se radilo o samonicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS. Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička. Ukoliko danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ne podnese ostavku znači da će se kola ponovo slomiti samo na neposrednim izvršiocima. Nikad nijedan gradonačelnik nije toliko obmanjivao građane kao Janjić. Da bi pažnju javnosti skrenuo sa skandala oko izgradnje prečistača za vodu on je bio jedan od najvećih protagonista ideje o promeni naziva grada bez saglasnosti njegovih stanovnika. Sumnje u zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom Sumnja se da su se N. O, kao odgovorno lice preduzeća "Synertech", i I. D, u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, navodi se u saopštenju MUP-a. Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda. Ovaj ugovor je, kako se dodaje, u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. # Podsetimo da je gradonačelnik Čedomir Janjić krajem januara najavio da će za nekoliko dana ovo postrojenje početi sa radom. Janjić je za N1 u decembru spomenuo da istražni organi proveravaju polsovanje fabrike vode, ali nije želeo da iznosi više detalja. Podsetimo, Skupština Srbije je u decembru 2018. izmenila ovaj zakon, a kako je premijerka Ana Brnabić i sama potvrdila u junu, na jednom sastanku, upravo u fabrici vode u Zrenjaninu, to su uradili baš zbog ovog slučaja. Sumnja se da je na ovaj način G. T. zloupotrebio službeni položaj. Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio zloupotrebu službenog položaja. N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, navedeno je u saopštenju. Lokalni medij sinoć odgovornost prebacivao na Kneževića Interesantno je da je nakon određenog perioda ćutanja lokalnih medija o ovoj temi, sinoć jedan od njih, KTV, objavio trinaestominutnu priču o fabrici vode, s nazivom ko je odgovoran za ono što se događa, objavivši, kako su rekli, iskrene ispovesti, tj. audio snimke, aktuelnog direktora Vodovoda i kanalizacije, ali i nekadašnjeg pomoćnika gradonačelnika za finansije, kada je gradonačelnik bio aktuelni ministar privrede Goran Knežević. Upravo njega apostrofiraju u toj priči kao glavnog krivca za sve što se događalo sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu. Gradonačelnik: Grad će pomoći da se slučaj reši u što kraćem roku "Ne želim da na bilo koji način utičem na istragu nadležnih državnih organa u vezi sa dešavanjima oko fabrike vode. Uveren sam da će istraga biti sprovedena u skladu sa zakonom. Grad Zrenjanin je u svakom trenutku spreman da pomogne da se ovaj slučaj reši u što kraćem roku", naveo je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Koliko je veliki pritisak različitih interesnih grupa, najbolje govore dezinformacije i manipulisanje činjenicama u vezi sa aktuelnim dešavanjima, dodao je. "Svedoci smo i da su neke stranke i udruženja reagovali u javnosti i pre nego što je MUP Srbije dao zvanično saopštenje, što jasno pokazuje da im nije interes da se reši problem sa vodom za piće, nego im je jedini cilj prikupljanje jeftinih političkih poena. Neka državni organi samo obavljaju svoj posao, a mi ćemo naš. Uprkos poslednjim dešavanjima, lokalna samouprava nastavlja intenzivan rad na rešavanju višedecenijskog problema sa vodom za piće u Zrenjaninu", kaže Janjić. Reakcije iz LSV, ZSF i Nove stranke Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) saopštili su da su godinama upozoravali da je tzv. "fabrika vode" u Zrenjaninu u stvari velika prevara, a da odgovornost za to mora biti i politička. Naveli su da je posao od početka bio notorno nezakonit, da je više stručnjaka za tehnologiju prečišćavanja vode tvrdilo da je poduhvat unapred osudjen na nesupeh kao i da se nije radilo o samonicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS. "Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička", naveli su iz ZSF. Smatraju da ukoliko danas gradonačelnik Zrenjanina ne podnese ostavku znači da će se "kola ponovo slomiti samo na neposrednim izvršiocima". Odbor LSV iz Zrenjanina pozdravio hapšenja. Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, u saopštenju koje je potpisao Bojan Kostreš, navela je da pozdravlja akciju nadležnih državnih organa u kojoj su, kako navode, uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Ova akcija je morala uslediti mnogo ranije, jer je jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji, navodi se u saopštenju. Građani Zrenjanina, kako dodaju, očekuju da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su umešani u protivzakonite radnje.  Ništa manje bitno je, prema stavu LSV, i utvrđivanje političke odgovornosti svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode.  LSV poziva lokalnu vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Čedomir Janjićem, da zakaže sednicu Skupštine grada i da na njoj, pred odbornicima, kolektivno podnesu ostavke. Zrenjanin je, podsetimo, ušao u šesnaestu godinu sa zabranom vode za piće na snazi. Iako se sredinom 2019. činilo da je rešenje blizu, a takve najave i obećanja stizala su i sa vrha republičke vlasti, zacrtani rokovi nisu ispunjeni, a ugovor sa investitorom, odnosno vlasnikom fabrike vode, nije raskinut. Nova stranka Zrenjanin je, u saopštenju, pozdravila akciju i upitala gradsku upravu zašto ne raskine ugovor i "čiji je interes da se ovaj 'mrtvac' održava i jede novac svih građana?" "Da podsetimo, u aprilu 2012. godine Grad Zrenjanin je potpisao Ugovor sa austrijsko-nemačkom kompanijom Wassertechnik o izgradnji, projektovanju izvodjenju, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Po dolasku na vlast koalicije oko SNS-a, koja prvobitno nije imala većinu, te je kasnije stekla uz pomoć poslanika LSV i SPO, raskinut je ugovor iz najprostije političke i ljudske pakosti", navela je ta stranka. Kako je istakla Nova stranka, građani Zrenjanina su "uzeti kao taoci političko - nadriekspertskog eksperimenta sledećih osam godina". (N1, NSPM)  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/zavrseni-radovi-na-novom-krilu-doma-zdravlja-u-obrenovcu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Završeni radovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu

Objekat je izgrađen od visoko kvalitetnih i trajnih materijala, otpornih na habanje, lakih za održavanje i bez štetnog uticaja na zdravlje ljudi, kaže sekretar za investicije Luka Petrović. Petrović je rekao da objekat s Objekat je izgrađen od visoko kvalitetnih i trajnih materijala, otpornih na habanje, lakih za održavanje i bez štetnog uticaja na zdravlje ljudi, kaže sekretar za investicije Luka Petrović.Petrović je rekao da objekat sadrži Službu hitne medicinske pomoći, Službu zdravstvene zaštite odraslih, preventivni centar, kao i veliku salu za sastanke sa pratećim prostorima i zajednički prostor svih službi.Kaže da je vrednost radova bila blizu 261 milion dinara sa PDV-om, prenosi Beoinfo.Radove je izvodila grupa ponuđača, nosilac posla bila je "Sameks grupa", dok je nadzor vršio Saobraćajni institut CIP, a projektant je bila "Euro Gardi Grupa".Petrović kaže i da je Sekretarijat za investicije završio javnu nabavku za sređivanje gradskog kupatila sa mineralnom vodom.U pitanju je Stara banja u Obrenovcu sa dvadeset kupatila koja se koristi za termalno lečenje, talasoterapiju i funkcionalnu rehabilitaciju. Početak radova planiran je za 10. mart a rok za završetak je 120 dana.Izvođač radova za ovu javnu nabavku je "Izolinvest", a stručni nadzor poveren je Saobraćajnom institutu CIP.Vrednost radova je 47.500.000 dinara sa PDV-om.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/nova-ekonomija-firma-bliska-sns-u-posle-zalbe-dobila-posao-od-milion-evra/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Kompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija.Foto: Aleksandar Roknić Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad". Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač, po ponuđenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara. Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva",ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije. Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra, navela je Nova ekonomija. Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN. Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima. juzna backa, novosadska toplana, SNSBeograd

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/zavrseni-radovi-na-novom-krilu-doma-zdravlja-u-obrenovcu/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Završeni radovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu

BEOGRAD - Radovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu završeni su i objekat će sutra i zvanično biti otvoren. Objekat je izgrađen od visokoBEOGRAD - Radovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu završeni su i objekat će sutra i zvanično biti otvoren. Objekat je izgrađen od visoko kvalitetnih i trajnih materijala, otpornih na habanje, lakih za održavanje i bez štetnog uticaja na zdravlje ljudi, kaže sekretar za investicije Luka Petrović. Petrović je rekao da objekat sadrži Službu hitne medicinske pomoći, Službu zdravstvene zaštite odraslih, preventivni centar, kao i veliku salu za sastanke sa pratećim prostorima i zajednički prostor svih službi. Kaže da je vrednost radova bila blizu 261 milion dinara sa PDV-om, prenosi Beoinfo. Radove je izvodila grupa ponuđača, nosilac posla bila je "Sameks grupa", dok je nadzor vršio Saobraćajni institut CIP, a projektant je bila "Euro Gardi Grupa". Petrović kaže i da je Sekretarijat za investicije završio javnu nabavku za sređivanje gradskog kupatila sa mineralnom vodom. U pitanju je Stara banja u Obrenovcu sa dvadeset kupatila koja se koristi za termalno lečenje, talasoterapiju i funkcionalnu rehabilitaciju. Početak radova planiran je za 10. mart a rok za završetak je 120 dana. Izvođač radova za ovu javnu nabavku je "Izolinvest", a stručni nadzor poveren je Saobraćajnom institutu CIP. Vrednost radova je 47.500.000 dinara sa PDV-om. (Tanjug)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/kultura/naslovi/atele-61-najavio-programe-za-ovu-godinu-14-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Atelje 61 najavio programe za ovu godinu

Atelje 61, jedinstveni centar umetnosti tapiserije u Srbiji i jedan od malobrojnih u svetu koji promoviše ovu likovnu disciplinu, predstavio je svoj ovogodišnji program.Novu izlagačku sezonu Atelje 61 započeće na proleće gostovanjem u Muzeju "Cepter" koji se nalazi u reprezentativnom prostoru u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Ovo je i prva saradnja na nivou javno privatnog partnerstva jer je Muzej "Cepter" prvi referentni privatni muzej u zemlji. Dve institucije baštine značajna dela naših vrhunskih savremenih umetnika u različitim likovnim medijima, u jednoj su to tapiserije, dok drugu čini kolekcija slika, grafika, crteža i skulptura, koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi čiji će autor biti dr Ivana Simeunović Ćelić.Deo nacionalne zbirke Ateljea 61 u letnjem periodu biće predstavljen na izložbi koja će biti priređena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Uspostavljanje saradnje sa srodnim institucijama u regionu, ali i u Evropi i svetu, kao svojevrsna kulturna diplomatija na listi je prioritetnih aktivnosti i planova Ateljea 61, kažu u ovoj ustanovi navodeći da je to definisano i petogodišnjim strateš- kim planom rada i uvršteno u Agendu aktivnosti projekta "Novi Sad - Evropska prestoonica kulture 2021" kako bi se tapiserija kao dekorativna, monumentalna likovna disciplina što više popularisala upravo delima izrađenim u samom Ateljeu 61. Kako otkriva direktor Ateljea 61 Zoran Bulatović, upravo u godini kada Novi Sad bude nosio titulu evropske prestonice kulture ovaj jedinstveni centar tapiserijske umetnosti dobio je poziv da deo svoje bogate kolekcije, koju čini preko 260 eksponata poznatih autora, predstavi na izložbi u Kulturnom centru u Kopenhagenu. Gosti iz Danske su već nekoliko puta dolazili na Petrovaradinsku tvrđavu da vide fond Ateljea 61 koji bi na izložbi tapiserijske umetnosti iz sveta imao svoj posebni segment. O ugledu koje ova ustanova već gotovo šest decenija ostvaruje i na prostoru nekadašnje Jugoslavije i izvanrednom umeću njenih tkalja govori i podatak da se trenutno u Ateljeu 61 radi tapiserija po kartonu Dubrovčanke Jagode Buić, svetski poznate tapiseristkinje, za njen budući muzej.Po 21. put Atelje 61 će ove godine održati svoju bijenalnu međunarodnu koloniju tapiserista, najduvečniji rezidencijalni program Novog Sada, koja nosi ime po osnivaču ustanove, velikom vojvođanskom slikaru i tapiseristi Bošku Petroviću. Prvi put ova kolonija, koja će se održati krajem avgusta imaće definisan program. U dogovoru sa Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021" odlučeno je da se na ovogodišnji saziv kolonije pozovu strip autori i da se zatim njihovi crteži prevedu u medij tapiserije. Približavanje tapiserijske umetnosti mlađoj publici kroz izložbu "Virtuelne niti" realizovalo bi se korišćenjem novih tehnologija u vidu video materijala i drugih aktivnosti iz domena animacije. Već dve decenije Atelje održava i školu tkanja kao bi se i na taj način popularisala ova likovna disciplina.Postavka u rezidenciji američkog ambasadoraProteklu godinu, između ostalog obeležilo je gostovanje Ateljea 61 u rezidenciji novog američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija. Birajući dela naše kulturne baštine koja će šest meseci krasiti njegov novi dom ambasador se odlučio između ostalog za tapiserije iz kolekcije Ateljea 61. Krajem godine završen je internacionalni konkurs za idejno rešenje kartona za tapiseriju koji je ovog puta bio posvećen studentskim radovima jer je Novi Sad bio prestonica mladih. U Muzeju grada predstavljena je izložba znamenitih vojvođanskih autora iz fundusa ove dve ustanove, dok je u Muzeju Vojvodine izlagala naša poznata umetnica i tapiseristkinja Milica Mrđa. N. Popov    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/produzen-rok-za-ponude-za-koncesije-za-javne-garaze-14-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke\Javno privatno partnerstvo

Naslov: Produžen rok za ponude za koncesije za javne garaže

Na osnovu čl. 22. i 35. Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Službeni glasnik RS", br. 88/11, 15/16 i 104/16)REPUBLIKA SRBIJAAUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINAGRAD NOVI SAD o b j a v lj u j e OBAVEŠTENJE O PRODUŽENJU ROKA ZA PODNOŠENJE PONUDA U POSTUPKU DAVANJA KONCESIJE ZA PROJEKTOVANJE, IZGRADNJU, UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE JAVNIH GARAŽA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA(ŠIFRA: JP-K-2/2019-G) Kontakt podaci Koncedenta: Grad Novi Sad, matični broj: 08965498, PIB: 109924914, Žarka Zrenjanina 2, Novi Sad, internet stranica Koncedenta: www.novisad.rs, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., adresa za dostavljanje pošte: Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada - Sektor za javne nabavke, Novi Sad, Ulica Žarka Zrenjanina broj 2, kancelarija 35/II.Predmet ovog postupka davanja koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije, jeste projektovanje, izgradnja, upravljanje i održavanje četiri garaže na teritoriji Grada Novog Sada, s tim što svaka pojedinačna javna garaža čini posebnu partiju u postupku davanja koncesije.Datum objavljivanja poziva za podnošenje ponuda: Javni poziv za podnošenje ponuda objavljen je 12. decembra 2019. godine u "Službenom glasniku RS", dana 13. decembra 2019. godine na Portalu javnih nabavki i internet stranici Grada Novog Sada, dana 16. decembra u dnevnom listu "Alo" i dnevnom listu "Dnevnik" i dana 17. decembra 2019. godine na internet izdanju dodatka Službenom listu Evropske unije Tenders Electronic Daily.Novi rok za podnošenje ponuda: Rok za podnošenje ponuda je 23. mart 2020. godine, do 10 časova. Pursuant to Articles 22 and 35 of the Law on Public Private Partnership and Concessions ('Republic of Serbia Official Gazette' No. 88/11, 15/16 and 104/16) REPUBLIC OF SERBIAAUTONOMOUS PROVINCE OF VOJVODINACITY OF NOVI SAD a n n o u n c e s NOTICE ON DEADLINE EXTENSION FOR THE PUBLIC CALL FOR GRANTING OF CONCESSION FOR DESIGN, CONSTRUCTION, MANAGEMENT AND MAINTENANCE OF PUBLIC GARAGES IN THE TERRITORY OF THE CITY OF NOVI SAD(CODE: JP-K-2/2019-G) Contact data of the Concession Authority: City of Novi Sad, reg. file no.: 08965498, TIN: 109924914, Žarka Zrenjanina Street no. 2, Novi Sad, web page of the Concession Authority: www.novisad.rs, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., postal address: Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada - Sektor za javne nabavke (General Affairs Department of the City of Novi Sad - Public Procurement Sector), Novi Sad, Žarka Zrenjanina Street no. 2, office 35/II.Subject of the concession granting process, namely of the public-private partnership with the elements of concession, is the design, construction, management and maintenance of four garages in the territory of the City of Novi Sad, providing that each individual public garage makes a separate lot in the concession granting procedure.Date of announcement of the call for submission of bids: Public call for submission of bids was announced on December 12th 2019 in the Republic of Serbia Official Gazette, on December 13th 2019 on the Public Procurement Internet Portal and on the City of Novi Sad Web Page, on December 16th in the daily newspapers Alo and daily newspapers Dnevnik, and on December 17th 2019 on the Internet edition of the European Union Official Gazette Tenders Electronic Daily.New deadline for submission of bids: Deadline for submission of bids is March 23rd 2020, until 10 AM.            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Pazar: Tenderi vredni 780 miliona dinara

Novi Pazar: Tenderi vredni 780 miliona dinara

NOVI PAZAR, 14. februara 2020. (Beta) - Planom javnih nabavki za 2020. godinu, lokalna samouprava Novog Pazara planirala je da potroši blizu 780 miliona dinara na tenderima za izvodjenje radova, kupovinu dobara ili obezbedjivanje usluga, saznaje radio Sto plus.

Prema tom dokumentu, najvredniji tender u ovoj godini odnosi se na rekonstrukciju Osnovne škole "Desanka Maksimović" koja će koštati više od 184 miliona dinara, dok će 50 miliona dinara manje biti izdvojeno za sanaciju putne infrastrukture.

Procenjena vrednost javne nabavke za rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju fiskulturne sale Osnovne škole "Rastko Nemanjić Sava" u Deževi je 72 miliona dinara.

Medju većim tenderima su i oni za izgradnju terena u Borićima (11,3 miliona dinara), uredjenje zgrade Gradske uprave i parkinga iza Nove lučne zgrade (po 10,8 miliona) i izgradnju platoa na Rekreacionom centru (10,1 milion dinara).

Kao i prethodnih godina, tender za nabavku električne energije za javnu rasvetu vredan je 66,6 miliona dinara, raznih energenata tri miliona dinara manje, a za nabavku struje za više potrošača oko 27,5 miliona dinara.

Prvobitnim planom javnih nabavki za prošlu godinu bili su predvidjeni tenderi vredni 315 miliona dinara, ali je taj dokument doživeo 27 izmena i dopuna tako da su sve javne nabavke na kraju godine vredele više od 1,6 milijardi dinara.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/123083-nova-ekonomija-firma-bliska-sns-u-posle-zalbe-dobila-posao-od-milion-evra

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Kompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija... Kompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija. Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad". Ovaj konzorcijum bio je jedini ponudjač, po ponudjenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara. Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva", ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije. Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra, navela je Nova ekonomija. Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN. Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3154308-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-trazila-da-se-dekan-veterinarskog-fakulteta-razresi-funkcije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija za borbu protiv korupcije tražila da se dekan Veterinarskog fakulteta razreši funkcije

Teodoroviću je ta mera izrečena jer nije izbegao sukob interesa14/02/20 |  11:30  »  12:34Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je za razrešenje sa funkcije dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vlade Teodorovića zato što je u toj visokoobrazovnoj instituciji zaposlio svoje dve ćerke, kumu i šuraka.U obrazloženju za razrešenje Agencija navodi da je Teodoroviću ta mera izrečena zbog toga što je doneo odluke i rešenja i zaključio ugovore o radu i anekse ugovora o radu na osnovu kojih su njegove ćerke Spomenka Đurić i Aleksandra Nikolić, brat njegove supruge Nikola Popović i njegova kuma Branka Beraja zasnovali radni odnos na fakultetu.Drugi razlog je što o sukobu interesa koji je imao u tim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije.Precizirano je da je Spomenka Đurić još 2013. godine na osnovu rešenja koje je doneo njen otac zasnovala radni odnos na određeno vreme kao istraživač saradnik, a zatim je 2014. godine, po odluci koju je takođe doneo njen otac, izabrana za asistenta za užu naučnu oblast veterinarska ekonomika, što radi i danas.U Agenciji navode da je Teodorović bio dužan da izbegne sukob interesa jer je na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju koristio za sticanje koristi za povezana lica, čime je istovremeno ugrožavao i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je u suprotnosti sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.(Telegraf.rs)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/naduvana-cena-za-cuvanje-policije/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Naduvana" cena za čuvanje policije

Osim što je viša od plate prosečnog policijskog službenika, cena od 490 dinara bez PDV-a po radnom satu, koliko Ministarstvo unutrašnjih poslova plaća firmama privatnog obezbeđenja da čuvaju zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša, znatno je viša od tržišne, pokazala je analiza Danasa.Foto: Printscreen Youtube - video dokaz Naime, posao obezbeđivanja zgrade MUP-a dobio je konzorcijum četiri firme, među kojima je i BPS Security, koja je u vlasništvu bivše državne sekretarke u MUP-u Milene Vuković. Posao je vredan 60 miliona dinara, a trajaće dve godine. Cena od 490 dinara po radnom satu, koliko je po ugovoru težak ovaj posao, znatno je viša od tržišne. Analiza ugovora koje su državne institucije potpisivale sa firmama koje se bave privatnim obezbeđenjem pokazuje da se za ovaj posao retko naplaćuje cena iznad 300 dinara bez PDV-a po radnom satu. Tako je Nacionalna služba za zapošljavanje u januaru 2017. godine posao obezbeđenja poslovnog prostora poverila konzorcijumu četiri firme (VIP Security, DOBERGARD, DOBERGARD d.o.o, Protecta group d.o.o.) za cenu od 334 dinara bez PDV-a po radnom satu. Država izdvaja 588 dinara po satu kako MUP Srbije ne bi čuvali policajci Nakon podizanja minimalne cene rada, ugovor je izmenjen i cena radnog sata je podignuta na 356 dinara. Javno preduzeće Skloništa je u julu 2019. godine otvorila ponude za javnu nabavku obezbeđenja objekta, a svih sedam pristiglih ponuda je bilo daleko niže od cene koju MUP plaća. Najvišu cenu od 339 dinara po satu bez PDV-a ponudila je firma Eurosecurity, a posao je dobio Global protect service sa cenom od 212 dinara po satu. Ugovor na kraju nije potpisan zbog odbijanja firme koja je posao dobila. U decembru prošle godine, u skoro isto vreme kada je MUP potpisao ugovor za obezbeđenje zgrade u kneza Miloša, JP Beogradske tvrđave je posao obezbeđenja tvrđave i parka Kalemegdan, vredan 41 milion dinara dodelilo firmama DOBERGARD i DOBERGARD PLUS. Vrednost radnog sata bez PDV-a ugovoren je na 289 dinara. Pravni fakultet u Beogradu je obezbeđenje zgrade fakulteta platila firmi Perfect company d.o.o. 2.324.160 dinara. Prema navodima iz ugovora, radni sat vredi 269 dinara bez PDV-a. Kako za Danas navodi Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u sektoru bezbednosti je prisutan trend privatizacije. - Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je i policija angažovala privatno obezbeđenje, ali ima primera da privatno obezbeđenje čuva vojne objekte i drugu kritičnu infrastrukturu. Čak i kod nas hidroelektranu Đerdap već godinama čuva privatno obezbeđenje, navodi Petrović. MUP cenzurisao naslovnu stranu Politike Ono što njemu kod ugovora koji je potpisao MUP smeta su, kako je naveo, jake indicije da u pozadini stoje političke veze. On kao ilustraciju svoje teze ističe da su dve firme iz konzorcijuma koji je dobio posao obezbeđivanja zgrade MUP-a beležile znatno bolje poslovne rezultate od kako je Srpska napredna stranka na vlasti. - To govori i cena posla od 490 dinara po satu, što je znatno više od tržišne. Drugi državni organi su za isti posao angažovali firme i plaćali cene po radnom satu koje su bile mnogo niže od ove koju je MUP odredio, naglašava Petrović. Dodatan problem je to, ističe, što je posao privatnog obezbeđenja jedna velika siva zona koju niko ne kontroliše. - Dobar primer odsustva kontrole zakonitosti rada privatnog obezbeđenja mogao je da se vidi na Jutjub kanalu VideoDokaz, na kome je autor razgovarao sa ljudima koji obezbeđuju zgradu u kneza Miloša. Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje da pripadnici, pored uniforme, moraju da nose vidljivu legitimaciju. LJudi koji se vide na snimku nisu nosili te legitimacije, čime su prekršili zakon i to dok obezbeđuju objekat policije koja je zadužena da proverava zakonitost njihovog postupanja, kaže Petrović. Milena Vuković, vlasnica firme BPS Security, bila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova do januara 2016. godine. Ministar tvrdi da je to pilot projekat Ministar Nebojša Stefanović je krajem godine najavio uvođenje privatnog obezbeđenja u zgradu MUP-a u kneza Miloša, tvrdeći da se radi o pilot projektu koji će uštedeti novac. Kako je naveo, uvođenjem obezbeđenja oslobodiće se policijski službenici da rade policijski posao. cena, Čuvanje, MUP, PolicijaBeograd

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/nova-ekonomija-firma-bliska-sns-u-posle-zalbe-dobila-posao-od-milion-evra/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Kompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija. Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad". Ovaj konzorcijum bio je jedini ponudjač, po ponudjenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara. Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva", ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije. Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra, navela je Nova ekonomija. Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN. Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima. (Beta)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: bbc.com

Link: https://www.bbc.com/serbian/cyr/srbija-51479650

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hoće li Srbija najzad dobiti zakon o poreklu imovine funkcionera

Država sa ovakvim zakonom dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi da li se obogatio nezakonito, tvrde nadležni.Image copyright Getty Images Natpis na slici Političari i javni funkcioneri bi trebalo da budu prvi na tapetu antikorupcijskih zakonaVerovatno najnajavljivaniji antikorupcijski dokument u novijoj istoriji Srbije - Zakon o poreklu imovine - naći će se uskoro pred Skupštinom.Predstavnici gotovo svake vlasti od pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine do danas tvrdili su da će u njihovom mandatu početi češljanje imovine političara koji su, zahvaljujući funkciji, stekli bogatstvo. No, zakona nije bilo.Posle 20 godina, Ministarstvo pravde obećava da država ovakvim zakonom dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi da li se obogatio nezakonito.Predložena rešenja se odnose na sve građane, ali će se, prirodno, na udaru prvo naći oni kod kojih je raskorak u imovini i prihodima najveći, stoji u obrazloženju. Ipak, u tekstu zakona nije jasno navedeno ko će biti među prvima na listi za proveru."Logično da primena krene odozgo"Bilo bi logično da primena krene odozgo, jer se u obrazloženju zakona jasno se navodi da je to jedan od alata u borbi protiv korupcije, ocenjuje poreski stručnjak Đerđ Pap za BBC na srpskom."Kada kažete korupcija, odmah mislite na ljude koji su u politici ili javnim preduzećima. Oni su najrizičnija grupa, ali nema garancije da će se protiv njih pokrenuti postupak, to je nedostatak."Iako je dobro nema selektivne primene, trebalo je dati više elemenata ko su prvi na tapetu", ističe Pap.Međutim, da bi se ovakav proces sproveo nije potreban novi zakon, tvrde pravnici: Poreska uprava već godinama ima mogućnost unakrsne provere imovine."Ovaj zakon služi da odvuče pažnju sa političkih zbivanja u zemlji", kaže za BBC advokat Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije.Image copyright Getty ImagesU socijalizmu"odgovarali samo frizeri"Radna grupa zadužena za izradu nacrta ovog zakona je, posle sprovedene javne rasprave, donela odluku da nema vremenskog ograničenja za njegovu primenu.Ranije se pominjalo da bi mogla da se ispituje samo imovina stečena posle 2007. godine, uz obrazloženje da su tada uvedeni elektronski registri u Poresku upravu, ali je ta odredba iz nacrta izbačena.Slijepčević podseća da je sličan zakon donet pre pola veka u Jugoslaviji, ali da nije imao mnogo efekta."Još 1970-tih godina u socijalizmu je donet takav isti zakon, koji je takođe bio dugo najavljivan i sa velikom pompom."Trebalo je da ispituje imovinu političara i visokih funkcionera, a onda su po njemu odgovarali samo frizeri", napominje Slijepčević.Tri godine, 150 hiljada evra i porez od 75 odsto - objašnjenjeAko Poreska uprava posumnja da je neko uvećao imovinu tokom najviše tri uzastopne godine - a ta razlika premašuje 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - nadležni će pokrenuti kontrolu, navodi se u nacrtu.To ne znači da će se pod lupom inspektora naći svako ko ima nekretninu ili auto u toj vrednosti, već oni koji su poreznicima sumnjivi da, na osnovu prijavljenih prihoda, ne mogu to sebi da priušte i ne mogu da dokažu poreklo.Obe strane imaju dužnosti i obaveze - Poreska uprava da dokaže da je neko uvećao imovinu u odnosu na prijavljene prihode, a građani treba da dokažu da je na zakonit način stekao, na primer, novi auto i vikendicu,Za takvu imovinu - bez dokazanog porekla - predviđena je poreska stopa od 75 odsto.Ako nadležni posumnjaju da se radi o stanu koji je vlasnik kupio novcem stečenim nekim krivičnim delom, na primer, pljačkom ili prodajom droge, onda poreznici obaveštavaju policiju i tužilaštvo."Praktično svaki ozbiljniji stan u Beograd i Novom Sadu košta toliko i teoretski se može pokrenuti postupak protiv svakog ko ima tu vrednost. Ili ćete angažovati jako veliki broj građana ili nećete obuhvatiti sve one koji su time obuhvaćeni", ističe Pap.Slijepčević ocenjuje da novi zakon u sebi sadrži dva tipa prava - obligaciono koje se odnosi na neosnovano bogaćenje i krivično - o porezima, a da su i jedan i drugi već sadržani u postojećim zakonima."Zato, principijelno, neću ni čitati taj novi zakon, jer je njegovo donošenje apsurdno i nepotrebno", zaključuje Slijepčević.Šta već postoji?U pravni sistem Srbije je još 2002. godine, Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji uveden metod unakrsne provere imovine, kojim bi inspektori trebalo da utvrdi vanrednu nadoknadu na neprijavljene prihode.Poreska stopa, prema ovom zakonu, iznosi 20 odsto na neprijavljene prihode."Država nema razloga zašto dosad to nije radila. Unazad 10 godina direktori Poreske uprave najavljivali su `evo sad ćemo, samo što nismo`."Plašim se da je ovo samo kupovina vremena i da neće biti uskoro pokrenutih postupaka, dok prođu formiranje timova, obuke neće biti ništa najmanje do sledeće godine", navodi Pap.Predlagači navode da postojeći zakon ima metodu da utvrdi gde postoje zakoniti prihodi, a nije plaćen godišnji porez. Međutim, insistiraju da bi novim zakonom nezakonito stečena imovina mogla da bude oporezovana visokom poreskom stopom.Natpis na slici Kabinet Dragomira Karića krase zastave Srbije i Belorusije, čiji je počasni konzul u Beogradu, u pozadini na zidu je portret Bogoljuba KarićaKo je sve pominjao zakon i kada?2000. "Kada pobedimo, prvi zakon koji ćemo doneti biće zakon o ispitivanju porekla imovine. Onaj ko je opljačkao narod zna se gde mu je mesto i to nije revanšizam" - predsednik Koalicije "Vojvodina" Dragan Veselinov, jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (NIN) 2003. "Meni podiže pritisak, a zemlji podiže rizik investiranja ponovni populistički zahtev da se donese zakon o ispitivanju porekla imovine. Da se razumemo, ne govorim o privrednim kriminalcima koji su novac zaradili trgujući drogom ili oružjem, za takve postoje institucije i zakoni. Nama nije potreban zakon o ispitivanju porekla imovine da bismo se obračunali s privrednim kriminalom" - ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović (Vreme) 2006. Tokom predizborne kampanje, za zakon o poreklu imovine zalagao se i Dragomir Karić, rođeni brat Bogoljuba Karića, koji je u to vreme na čelu poslovne imperije - vlasnik televizije BK i jedan od suvlasnika Mobtela 2009. Prvi put je primenjen Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom u slučaju pripadnika zemunskog klana: "Da mene neko optuži da sam primio mito ja sam dužan da celu svoju imovinu objasnim i da pokažem tužilaštvu, odnosno Sudu, način na koji sam je dobio. Sve što ne uspem da dokažem - oduzima mi se po automatizmu" - objasnio je tadašnji savetnik ministra pravde iz redova Demokratske stranke Slobodan Homen, (Radio Slobodna Evropa) 2012. "Što se tiče donošenja tog zakona, očekujem da će do kraja januara ili najkasnije početkom februara biti pred poslanicima" - Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade (u Skupštini Srbije) 2015. "Podržavam ideju da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine, uz napomenu da nadležni organi treba da analiziraju kako da se to izvede da ne bi bilo potpuno kontradiktornih izjava" -potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić On je tada kategorički demantovao da se protivi usvajanju zakona o poreklu imovine i da je to bio razlog svađe sa koalicionim partnerima, kako su nezvanično preneli pojedini beogradski mediji. (Danas) 2019. "Da mi ispitaju sve što imam u inostranstvu, sve kuće i apartmane. Od Atine, preko Ženeve do Beča. Bilo kakve račune, moje ili članova moje porodice, i svu imovinu u zemlji. I da sa tim izađemo pred građane. Da vide da od 2008. nemam nikakvog povećanja imovine, pa ni od 2012. kada sam preuzeo odgovorne funkcije. Tada će imati smisla da se to isto traži i od drugih" - predsednik Srbije Aleksandar Vučić (konferencija za novinare.)Šta kaže vlast?Image copyright Fonet Natpis na slici Ministarka pravde Nela Kuburović"Posle dvodecenijskih praznih najava, Srbija bi konačno mogla da dobije zakon koji bi najzad mogao da `pročešlja` kako su se bogatili razni koji nam kroje kapu - od tajkuna do političara i da li je u toj `akumulaciji kapitala` bilo zloupotreba", izjavila je za "Novosti" ministarka pravde Nela Kuburović.Ona je najavila da će se ovaj zakon, kada bude usvojen, "apsolutno podjednako odnositi na sve građane"."Veoma sam ponosna što je Ministarstvo pravde uspelo, i pored svih otpora koji su dolazili sa raznih strana, da izradi jedan vrlo kvalitetan zakonski tekst. U njemu nema nikakve političke odmazde, kao što pojedinci žele da predstave", rekla je Kuburović.Šta kaže opozicija?"Novi zakon koji ponovo obećavaju biće iskren i uspešan kao dijalog u Skupštini između vlasti i opozicije o izborima. Dakle prevara, foliranje i zamajavanje javnosti. Uostalom, ovaj zakon može biti iskorišćen i za obračun sa svima koji su opozicija vladajućem režimu", rekao je lider Dveri Boško Obradović.Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović negodovao je zbog odredbe da se nezakonito stečena imovina oporezuje sa oko 70 odsto, navodeći da novim zakonom vlast pokušava da "legalizuje krađu"."To znači da bi neki ministar ili funkcioner koji je zloupotrebama uzeo 100 miliona dinara ili evra sada trebalo da vrati 70 miliona, a da mu ostane 30 miliona. Tako bi deo ukradenog vratio, a deo zadržao. Ne sme se dozvoliti legalizacija opljačkanog plena tako što bi se na ukradeno platio porez", rekao je Jovanović za televiziju Naša.Raniji pokušaji provereDo ove godine je u više navrata bilo pokušaja da se izvrši provera imovine unakrsnom kontrolom koju obavljaju poreske službe.Prvi put 2003, a drugi put 2013, građani koji imaju imovinu u zemlji i inostranstvu vredniju od 35 miliona dinara dobili su rok da je sami prijave Poreskoj upravi.Nekoliko meseci kasnije 2013, tadašnji direktor Poreske uprave Ivan Simič saopštio je da je imovinu vredniju od 307.000 evra u zakonskom roku prijavilo 3.769 građana.Tada je, kako je rekao, trebalo da počne "delikatan i komplikovan"

postupak terenske provere da li dostavljeni podaci odgovaraju realnom stanju i da li su svi zaista prijavili imovinu.Do danas nije poznato da li je i do kakvih rezultata došlo ovom proverom.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.                                                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a569322/Nova-ekonomija-Firma-bliska-SNS-u-posle-zalbe-dobila-posao-od-milion-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u, posle žalbe, dobila posao od milion evra

Autor:Nova EkonomijaKompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, javlja Nova ekonomija.Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad". Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač, po ponuđenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara, navodi Nova ekonomija.Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Kako piše Nova ekonomija, njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva", ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije. Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra.Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN.Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima, prenosi Nova ekonomija.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Korupcija najveći unutrašnji neprijatelj Kosova

Korupcija najveći unutrašnji neprijatelj Kosova

PRIŠTINA, 14. februara 2020. (Beta) - Istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije (KCBS) koje je danas predstavljeno pokazuje da su korupcija, nezaposlenost i organizovani kriminal najveći neprijatelji Kosova na unutrašnjem planu, dok je na međunarodnom planu to negativan uticaj Srbije.

Kosovski bezbednosni barometar predstavlja percepciju javnosti o glavnim pretnjama kosovskoj nacionalnoj bezbednosti, pitanjima koja se odnose na dijalog između Kosova i Srbije, kao i mišljenja ispitanika o državama zapadnog Balkana, evropskim državama i globalnim silama. koji imaju uticaja na spoljnu politiku Kosova.

U izveštaju se ističe da se na Kosovu korupcija smatra najvec´im rizikom za nacionalnu bezbednost države. Velika vec´ina ispitanika, ili 91,41 procenat, korupciju doživljava kao najvec´i unutrašnji rizik.

Na drugom mestu je nezaposlenost sa (90,98 procenata), dok je na trećem mestu organizovani kriminal (89,31 procenat).

Vredi napomenuti da su najproblematičnija pitanja u dijalogu Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, podela Kosova ili razmena teritorija Kosova i Srbije (78,48 procenata), kao i teritorijalna autonomija kroz Asocijaciju opština sa srpskom većinom ( 64,61 odsto), što se doživljava kao rizik visokog nivoa za nacionalnu bezbednost Kosova.

Vec´ina građana se zalaže za nastavak dijaloga Kosovo Srbija. Da dijalog treba nastaviti smatra 50 odsto ispitanika, dok je 21 procenat ispitanika koji smatraju da dijalog treba usloviti priznanjem nezavisnosti od strane Srbije, dok gotovo 15 odsto ispitanika smatra da se dijalog ne bi trebao nastaviti.

Kada je u pitanju taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, 35,32 procenta je da taksa treba da ostane na snazi, dok je 32,97 procenata izjavilo da bi taksu trebalo zameniti primenom punih merama reciprociteta sa Srbijom.

Istovremeno oko 22 odsto anketiranih je reklo da Vlada Kosova treba da ukine tarife.

Što se tiče strateških partnera i saveznika Kosova, podaci ankete pokazuju da se Nemačka na prvom mestu (79,85 procenata). SAD (78,60 procenata), Albanija (69,69 procenata) i Velika Britanija (62,85 procenata) doživljavaju kao prijateljske zemlje prema Kosovu, dok sa druge strane Srbija sa 89,86 odsto smatra državom sa najštetnijim uticajem na Kosovo, iza nje slede Rusija (81,35 odsto) i Kina (59,61 odsto).

Pošto je Kosovski bezbednosni barometar ispitivanje sproveo sredinom oktobra 2019, ovaj izveštaj nije obuhvatio događaje od novembra 2019.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2787799/nastavak-gradnje-parkinga-u-fruskogorskoj-ulici-u-novom-sadu-trazi-se-izvodjac

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastavak gradnje parkinga u Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu - Traži se izvođač za drugu fazu

JKP Parking servis Novi Sad raspisao je javnu nabavku za izgradnju parkinga u Fruškogorskoj ulici.Rač je o drugoj fazi koja obuhvata građevinske radove i postavljanje saobraćajne signalizacije.Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana, a garantni rok ne može biti kraćiIlustracija (Foto: redstone/shutterstock.com)JKP Parking servis Novi Sad raspisao je javnu nabavku za izgradnju parkinga u Fruškogorskoj ulici.Rač je o drugoj fazi koja obuhvata građevinske radove i postavljanje saobraćajne signalizacije.Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana, a garantni rok ne može biti kraći od 24 meseca.Rok za podnošenje ponuda je 13. mart 2020, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE .Firme:      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2020/02/14/nova-ekonomija-firma-bliska-sns-u-posle-zalbe-dobila-posao-od-milion-evra/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Kompanija Energotehnika - Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija. Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad". Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač, po ponuđenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara. Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Pogledaj i ove vesti... Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva", ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije. Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra, navela je Nova ekonomija. Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN. Prema istraživanju KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3411485/zavrseni-radovi-na-novom-krilu-doma-zdravlja-u-obrenovcu

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZAVRŠENI RADOVI NA NOVOM KRILU DOMA ZDRAVLJA U OBRENOVCU: Vrednost radova je blizu 261 milion dinara

Radovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu su završeni i sutra će objekat biti svečano otvoren, najavio je sekretar za investicije Luka Petrović. Kako je u izjavi za Beoinfo precizirao, nov objekat je izgrađen od visokokvalitetnih i trajnih materijala, ...Foto: BeoinfoBeograd 14.02.2020. 14:52h 14.02.2020. 14:53hRadovi na novom krilu Doma zdravlja u Obrenovcu su završeni i sutra će objekat biti svečano otvoren, najavio je sekretar za investicije Luka Petrović. Kako je u izjavi za Beoinfo precizirao, nov objekat je izgrađen od visokokvalitetnih i trajnih materijala, otpornih na habanje, lakih za održavanje i bez štetnog uticaja na zdravlje ljudi.- Objekat sadrži Službu hitne medicinske pomoći, Službu zdravstvene zaštite odraslih, Preventivni centar, veliku salu za sastanke sa pratećim prostorom i zajednički prostor svih službi. Želeo bih da zahvalim svima koji su učestvovali i aktivno pomagali kako bi ovaj projekat bio uspešno realizovan, počev od predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, koji je zajedno sa direktorom Doma zdravlja dr Obradom Isailovićem svakodnevno sa ljudima iz Sekretarijata za investicije rešavao sve probleme na koje smo nailazili. Hvala izvođačima, stručnom nadzoru i projektantima na kvalitetno urađenom poslu, ali na prvom mestu hvala našim građanima koji su imali strpljenja i verovali da ćemo obećanje koje smo dali i ispuniti - naveo je Petrović.On je precizirao da je radove izvodila grupa ponuđača i da je nosilac posla bila "Sameks grupa". Nadzor je vršio Saobraćajni institut CIP, dok je projektant bila "Euro gardi grupa".- Vrednost radova je blizu 261 milion dinara sa PDV-om. Sekretarijat za investicije završio je i javnu nabavku za sređivanje gradskog kupatila sa mineralnom vodom. U pitanju je Stara banja u Obrenovcu sa dvadeset kupatila, koja se koristi za termalno lečenje, talasoterapiju i funkcionalnu rehabilitaciju. Početak radova planiran je za 10. mart, a treba da se završe u roku od 120 dana. Zbog odgovorne politike koju sprovodimo u Gradu Beogradu, sada imamo novca da iz godine u godinu sve više sredstava odvajamo za razvoj naših prigradskih opština i tako ćemo nastaviti i u budućnosti - poručio je Petrović.Izvođač radova za ovu potonju javnu nabavku je "Izolinvest", a stručni nadzor poveren je Saobraćajnom institutu CIP. Vrednost radova je 47.500.000 dinara sa PDV-om.Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Beoinforadovi, završetak, dom zdravlja, Obrenovac, novo krilo, foto: Beoinfo      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/vise-od-pola-miliona-evra-za-tabloide-koji-sire-lazne-vesti/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javne nabavke

Naslov: Više od pola miliona evra za tabloide koji šire lažne vesti

Za dve godine, Srpski telegraf je prema analizi Raskrikavanja objavio najmanje 450 lažnih vesti i to samo na naslovnim stranicama. Istovremeno, Medijska mreža, firma koja je vlasnik Srpskog telegrafa, dosta prihoduje od Za dve godine, Srpski telegraf je prema analizi Raskrikavanja objavio najmanje 450 lažnih vesti i to samo na naslovnim stranicama.Istovremeno, Medijska mreža, firma koja je vlasnik Srpskog telegrafa, dosta prihoduje od usluga koje pruža brojnim državnim institucijama. Ta firma je u prošloj godini pobedila na najmanje 16 tendera i potpisala milionske ugovore, pokazuju podaci registra javnih nabavki.Tako su preko javnih nabavki za usluge oglašavanja i marketinga brojnih državnih institucija i lokalnih samouprava, poreski obveznici samo u 2019, Medijskoj mreži dali oko 28 miliona dinara (oko 240 hiljada evra).Najveće ugovore Srpski telegraf je potpisao sa Ministarstvom privrede, šest miliona dinara, zatim sa Elektroprivredom Srbije (EPS) 3,6 miliona dinara, i po tri miliona dinara vredne ugovore imaju sa Upravom carina, Novim Sadom i Republičkom direkcijom za imovinu (iznosi su sa porezom).Izdavač tabloida Alo, Alo media system, takođe je dobro sarađivao sa državom. U 2019. godini imali su najmanje 15 ugovora vrednih nešto više od 28 miliona dinara (blizu 240 hiljada evra).Gradovi Novi Sad i Niš, kao i Pošta Srbije, bili su najveći partneri ovom tabloidu.Novi Sad je potpisao ugovor za oglašavanje i marketing sa ovim tabloidom vredan skoro 5 miliona dinara sa porezom. Sličan ugovor su potpisali i sa Nišom, a iznos je nešto manji - skoro 3 i po miliona dinara.Alo je bio jedan od tabloida koji je u prošloj godini preko javne nabavke dobio novac i od Pošte Srbije, tačnije 3,7 miliona dinara. To javno preduzeće raspisalo je tender za oglašavanje, a jedan od ugovora potpisan je i sa tabloidom Alo. Zanimljivo je da je uslov bio da dnevna novina koja može da pobedi na tom delu tendera mora da ima sportski dodatak koji izlazi baš četvrtkom. Od svih dnevnih novina koje se izdaju u Srbiji, upravo Alo jedini objavljuje četvrtkom taj dodatak.Informer i Kurir su takođe imali poslove sa državom, ali ipak ne ovoliko unosne.Naime, Kurir je inkasirao nešto manje od 13 miliona dinara (oko 110 hiljada evra), najviše preko ugovora sa Elektroprivredom Srbije i RTS-om.Insajder tim doo, Informerov izdavač, potpisao je oko 7 miliona dinara (oko 60 hiljada evra) vredne ugovore i to sa EPS-om, Kikindom, Državnom lutrijom Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.To što su ovi tablodii, prema analizi Raskrikavanja objavili najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama za Dragana Dobrašinovića iz Topličkog cenra za demokratiju i ljudska prava nije čudno. Kaže za Raskrikavanje: "Nema dileme, ovi mediji su plaćeni da lažu"."Njihov jedini posao je da lažu i da obezbede dodatnu podršku za vladajuću stranku", dodaje Dobrašinović, a na pitanje kako je moguće da država ovako otvoreno podržava loše standarde u novinarstvu odgovora da njima "etički momenat nikada nije bio u fokusu".I dok bi pojedine državne institucije mogle da se pravdaju da nisu imali izbora pri odabiru medija jer se ovi distribuiraju na republičkom nivou, Dobrašinović smatra da je to lako reći, ali da je suština svega biznis."Oni znaju da tu nema prave ljubavi između vlasti i medija. Ona je zasnovana isključivo na novcu i na interesu i tu nema naivnih i nevinih. To je vrsta uslovljavanja, ako ponestane novca, ponestaće i vesti koji njima ide u prilog", zaključuje on.Birn: Oglašavanje kao politički uticajBirn je nedavno analizirao nešto više od 30 javnih institucija i lokalnih samouprava koji su raspisivali javne nabavke za različite vrste oglašavanja i marketinga.Glavni zaključak, kako su naveli u svom istraživanju, je da ove institucije mešaju redovne aktivnosti medija (redovno izveštavanje), komercijalno oglašavanje i "medijsko praćenje organa javne vlasti" koje nazivaju problematičnim."Svi ovi vidovi "kupovanja" usluga od medija ne mogu da se podvode pod istu kategoriju, a posebno što za neke od njih može da se ospori zakonitost", navodi Birn i dodaje da medijsko praćenje organa javne vlasti predstavlja vid propagande koji ima za cilj da u pozitivnom svetlu predstavi rezultate rada tog organa, te da to odudara od prirode medija, pa i od njihove zakonske obaveze da građane "istinito, potpuno i blagovremeno" obaveštavaju o pitanjima od javnog značaja."Plaćanje mediju za njegove redovne aktivnosti predstavlja neprimeren uticaj na uređivačku politiku, i stvara sumnju da se pod tom navodnom "kupovinom usluge", zapravo kupuje uticaj u određenom mediju", piše u analizi.Iz uzorka institucija i opština koji je Birn analizirao vidi se i da dosta sredstava odlazi na emitovanje prazničnih čestitki, pa se postavlja pitanje da li nešto što suštinski predstavlja poslovnu reprezentaciju mora da bude emitovano na lokalnom radiju ili televiziji."Načelno, iz aspekta legalnosti mogao osporiti ovakav vid prezentacije, ali se postavlja pitanje opravdanosti trošenja javnog novca na ovakav način. Dodatno, i ova reprezentacija budi sumnju u potencijalnu kupovinu uticaja", navodi se u analizi.                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: k-013.com

Link: https://k-013.com/index.php/news/91-srbija/12503-privatno-obezbedenje-koje-cuva-policiju-drzavu-kosta-vise-nego-policajci

Autori: K-013 Online

Teme: Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Privatno obezbeđenje koje čuva policiju državu košta više nego policajci

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdio da će se angažovanjem privatnog obezbeđenja na čuvanju pojedinih objekata MUP-a uštedeti novac građana, podaci iz javne nabavke pokazuju suprotno.Kako piše "Danas", radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja košta oko 7,5 odsto više nego radni sat policajca. Prema podacima iz javne nabavke, radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja koji čuva zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša u Beogradu koštaće državu 490 dinara, bez PDV-a. Uz porez, iz budžeta će se za sat njegovog rada izdvajati 588 dinara. S druge strane, objekte koji nisu od vitalnog značaja najčešće obezbeđuju početnici i policajci pred penziju i list navodi da je njihova prosečna plata 60.000 dinara. Kada se dodaju porezi i doprinosi, oni državu mesečno koštaju 97.500 dinara, odnosno 547 dinara po satu. Kako je pisao Insajder, posao obezbeđenja MUP-a u Kneza Miloša dobio je konzorcijum firmi među kojima je i BPS security, firma u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a. Ona je ministarstvo napustila u januaru 2016. godine. Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da je dodeljivanje posla bivšoj državnoj sekretarki MUP-a sa čisto pravne strane legalno, jer je prošlo više od dve godine koliko je, prema zakonu, potrebno da prođe od trenutka napuštanja državne službe do sklapanja posla u oblasti za koju je taj državni organ bio nadležan. "Međutim, ovim je iznova dokazana teza da je za dobijanje posla od države bliskost sa predstavnicima vlasti od presudnog značaja", ističe Minić. Nedeljnik NIN piše da su među klijentima firme BPS security, pre MUP-a, bili Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Vlade Srbije, Poreska uprava, Beogradski vodovod, Centar za socijalni rad Beograda, Pošta Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo i drugi. Prema računici NIN-a, ukupna vrednost tih ugovora iznosi nekoliko desetina miliona evra.(Danas, Beta)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/za-kanalizaciju-u-velikom-ritu-skoro100-miliona-dinara-14-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za kanalizaciju u Velikom Ritu skoro 100 miliona dinara

Izgradnja kanlizacije u nekoliko ulica u Velikom ritu koštaće Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije gotovo 97,8 miliona dinara, s PDV-om.Reč je o drugoj fazi radova u slivu Ulice Baje Pivljanina, a očekuje se da bi uskoro mogli početi, pošto je 10. februara zaključen ugovor s novosadskom firmom "Bulevar kompani". To preduzeće bi za sedam meseci, odnosno 210 kalendarskih dana, trebalo da izgradi oko pet kilometara kanalizacione mreže u delovima ulica Baje Pivljanina, Vase Ostojića, Kralja Vukašina, Mojkovačke, Janka Halkozovića, Kralja Vukašina, Dečanske, Kolubarske, Arkadija Varađanina, Alekse Nenadovića i još nekoliko koje nemaju zvanične nazive.Budući da su učesnici tendera, koji je raspisan krajem godine, tada dostavili ponude veće od procenjene vrednosti javne nabavke (82.000.000 dinara, bez PDV-a), Gradska uprava je pozvala "Graditelj NS" i "Bulevar kompani" da dostave nove ponude. U pregovaračkom postupku učestvovala je samo firma "Bulevar kompani" te je njoj i dodeljen ugovor.Prva faza radova koštala 99,8 miliona dinara i posao je prošle godine dodeljen firmi "Graditelj NS". Osim cevovoda, prvom fazom radova obuhvaćena je i izgradnja triju crpnih stanica.J. V.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2787726/ranko-zeravica-dobija-spomen-kucu-u-novom-milosevu-traze-se-izvodjaci-za

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ranko Žeravica dobija spomen kuću u Novom Miloševu - Traže se izvođači za gradnju muzeja u čast košarkaškog stručnjaka

(Projektovani izgled) Opština Novi Bečej raspisala je javnu nabavku za izgradnju spomen kuće Ranka Žeravice u Novom Miloševu.Kako se navosi u dokumentaciji, objekat je projektovan kao prizemna hala, sačinjena od jedne prostorije, tj. višenamenske dvorane. Projektovana bruto površina je Opština Novi Bečej raspisala je javnu nabavku za izgradnju spomen kuće Ranka Žeravice u Novom Miloševu.Kako se navosi u dokumentaciji, objekat je projektovan kao prizemna hala, sačinjena od jedne prostorije, tj. višenamenske dvorane. Projektovana bruto površina je 180 m2.Rok za završetak radova je 100 kalendarskih dana od zaključenja ugovora, a rok za dostavljanje ponuda 12. mart 2020.Podsetimo, ideja o gradnji Rankove kuće u mestu gde je odrastao datira iz 2016. godine, kada je najavljeno da će u Novom Miloševu biti izgrađeni košarkaški teren sa tribinama i Rankova kuću sa svim diplomama, peharima, medaljama, fotografijama, odnosno svime što je od njega sačuvano. Opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.Rankova kuća biće namenjena za izlaganje svih Rankovih košarkaških uspeha - priča koja će pratiti Rankov život, od rođenja, preko školovanja, do svih klubova u kojima je radio i trenirao. Tada je najavljeno da je procenjena vrednost radova 82.500 EUR.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2788392/kanalizacija-u-novosadskom-velikom-ritu-kostace-gotovo-100-miliona-dinara

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kanalizacija u novosadskom Velikom ritu koštaće gotovo 100 miliona dinara

Izgradnja kanlizacije u nekoliko ulica u Velikom ritu u Novom Sadu koštaće Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije gotovo 97,8 miliona dinara, s PDV-om.Reč je o drugoj fazi radova u slivu ulice Baje Pivljanina, a očekuje se da bi uskoro mogli početi, pošto je Izgradnja kanlizacije u nekoliko ulica u Velikom ritu u Novom Sadu koštaće Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije gotovo 97,8 miliona dinara, s PDV-om. Reč je o drugoj fazi radova u slivu ulice Baje Pivljanina, a očekuje se da bi uskoro mogli početi, pošto je 10. februara zaključen ugovor s novosadskom firmom Bulevar Company. To preduzeće bi za sedam meseci, odnosno 210 kalendarskih dana, trebalo da izgradi oko pet kilometara kanalizacione mreže u delovima ulica Baje Pivljanina, Vase Ostojića, Kralja Vukašina, Mojkovačke, Janka Halkozovića, Kralja Vukašina, Dečanske, Kolubarske, Arkadija Varađanina, Alekse Nenadovića i još nekoliko koje nemaju zvanične nazive. Budući da su učesnici tendera, koji je raspisan krajem godine, tada dostavili ponude veće od procenjene vrednosti javne nabavke (82.000.000 dinara, bez PDV-a), Gradska uprava je pozvala Graditelj NS i Bulevar Company da dostave nove ponude. U pregovaračkom postupku učestvovala je samo firma Bulevar Company, te je njoj i dodeljen ugovor. Prva faza radova koštala je 99,8 miliona dinara i posao je prošle godine dodeljen firmi Graditelj NS. Osim cevovoda, prvom fazom radova obuhvaćena je i izgradnja triju crpnih stanica.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a569488/Odredjen-pritvor-vlasniku-Synertecha-i-bivsem-pomocniku-gradonacelnika-Zrenjanina.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Određen pritvor vlasniku Synertecha i bivšem pomoćniku gradonačelnika Zrenjanina

Autor:Nataša KovačevVlasniku Synertecha i zrenjaninske Fabrike vode Nenadu Obradoviću i nekadašnjem pomoćniku gradonačelnika za investicije Ivanu Deviću, određen je jednomesečni pritvor, dok je Goran Tajdić, bivši direktor "Vodovoda i kanalizacije" koji je 2015. sa Grupom Zilio potpisao ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode, pušten uz meru zabrane komunikacije sa svedocima.Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za N1 su naveli da se Obradović branio ćutanjem, a da mu je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva.Druga dvojica osumnjičenih iznela su odbranu na saslušanju kod tužioca.Obradović, Dević i Tajdić uhapšeni su juče zbog navodnih malverzacija u vezi sa zrenjaninskom fabrikom vode.Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, sumnjiče se za krivična dela zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2788381/osnovna-skola-novak-radonic-u-molu-bice-renovirana-do-kraja-godine

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osnovna škola Novak Radonić u Molu biće renovirana do kraja godine

Zahvaljujući potpisivanju ugovora između Opštine Ada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Repulike Srbije renoviraće se Osnovna škola Novak Radonić u Molu.Nakon sprovođenja postupka javne nabavke, sa odabranim izvođačima potpisan je ugovor u školi u Zahvaljujući potpisivanju ugovora između Opštine Ada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Repulike Srbije renoviraće se Osnovna škola Novak Radonić u Molu. Nakon sprovođenja postupka javne nabavke, sa odabranim izvođačima potpisan je ugovor u školi u Molu, pa će započeti izvođenje radova. Ugovorom je obuhvaćena prva fazu radova, a planirana vrednost investicije iznosi oko 131,4 miliona dinara, dok je rok za završetak radova 300 dana. Stolarija u školi je zamenjena pre četiri godina, a u ovoj fazi izvršiće se sveobuhvatna rekonstrukcija stare fiskulturne sale, renoviranje dvorišta, izgradnja multifunkcionalnih sportskih terena, formiranje parkinga oko sportske sale, modernizacija sistema centralnog grejanja u školskoj zgradi. Svi radovi mogu da budu završeni do kraja ove godine. - Radove u prvoj fazi u potpunosti finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a lokalna samouprava snosi samo troškove pripreme planova, odnosno troškove nadzora. Cilj lokalne samouprave je da obezbedi najadekvatnije uslove za učenike u našoj oštini - rekao je predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki. Već je pokrenut postupak javne nabavke za izradu projektno tehničke dokumentacije za drugu fazu kada će zgrada škole u Molu biti u potpunosti renovirana. Osnovna škola Novak Radonić je ovu školsku godinu započela sa 350 đaka, a pored redovne nastave bavi se i obrazovanjem odraslih tako da ukupno ima 368 učenika.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.02.2020

Medij: happytv.rs

Link: https://happytv.rs/vesti/region/210031/tesla-se-vra%C4%87a-ku%C4%87i-nakon-28-godina-spomenik-svetskom-nau%C4%8Dniku-u-rodnom-gradu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: TESLA SE VRAĆA KUĆI: Nakon 28 godina spomenik svetskom naučniku u rodnom gradu

Nakon 28 godina, do leta ove godine u Gospić će biti ponovo postavljen spomenik Nikoli Tesli, a kako je potvrđeno iz kabineta gradonačelnika Karla Starčevića, nova projektna dokumentacija je završena za trg na kojem će se nalaziti skulptura ovom svetski priznatom naučniku.Na taj način su demantovane medijske spekulacije da će spomenik Nikoli Tesli biti postavljen u Rijeci, u okviru Evropske prestonice kulture.Iz kabineta gradonačelnika Starčevića su za hrvatski portal Novosti rekli da je odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno-informativnog centra donelo Gradsko veće u tadašnjem sastavu još 2014.- Grad Gospić od 2017. godine radi na svim nivoima kako bi taj spomenik bio postavljen tamo gde je tadašnje Gradsko veće i odlučilo. Sredstva u budžetu za 2020. godinu su obezbeđena. Projektna dokumentacija je gotova, a u toeku je priprema postupka javne nabavke za izvođenje radova - navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.Razlog zbog kojeg spomenik nije ranije postavljen jest izmena prvog projekta, objašnjavaju, jer su u saradnji sa strukom ocenili da raniji projekt nije rešenje i ne ogovara ličkom podneblju.- Čekali smo novu projektnu dokumentaciju koja je sada potpuna. Projekt je lepo osmišljen, biće minimalistički uređen, dobro osvetljen trg sa zelenim površinama i verujemo da će Teslin spomenik tamo naći svoj mir. Ako sve bude teklo po planu verujemo da će do leta spomenik biti postavljen - kažu iz kabineta.Spomenik Nikoli Tesli će u Gospić biti vraćen 28 godina nakon što je miniran u proteklom ratu.U međuvremenu Hrvatska je proglasila 10. juli Danom Nikole Tesle, svetskog naučnika "srpskog roda i hrvatske domovine".Spomenik Tesli u Gospiću miniran je 16. februara 1992. godine.         

-------------------------------------------------------------------------------------------------