Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 18.02.2020

Medij: 24 Sata     Strana: 3

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DANIJEL SERVER: KURTI NEĆE MENJATI PRISTUP KOSOVA PREMA SRBIJI

Danijel Server: Kurtineće menjatipristup Kosova prema Srbiji

PROFESOR VAŠINGTONSKOG UNIVER-ZITETA “Džons Hopkins” Danijel Server smatra da novi predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti neće menjati pristup Kosova prema Srbiji, prenosi “Glas Amerike”.

Američki stručnjak za Balkan je povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova ocenio i da „nema mnogo zemalodina postojakoje su postigle više tokom dvanaest godina postojanja”.

-Kurti je jasno predočio da će tražiti da odnosi sa Srbijom budu zasnovani na reciprocitetu. Nisam siguran da je Beograd spreman na to, iako mislim da Kurti to s pravom traži. Ne očekujem neke znatnije pomake u odnosima dve strane do okončanja aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji - smatra Server, prenosi Beta.

Na pitanje da li je ovo godina u kojoj će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija, Interpola i Uneska, Server je rekao da je to „prilično neizvesno imajući u vidu protivljenje Srbije i Rusije”.

- Pitanje članstva u Interpolu i Unesku može biti rešeno za jedan sat ukoliko se Srbija saglasi. Mislim da bi to trebalo i da učini. Kada je reč o Ujedinjenim nacijama, to je mnogo teže pitanje jer će, potpuno nezavisno od Beograda, Moskva to skupo pokušati da naplati od Vašingtona. Što Vašington neće želeti da učini - smatra Server.

Povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Server je rekao da nema mnogo zemalja koje su postigle više tokom dvanaest godina postojanja.

Danijel Server smatra da su mediji na Kosovu uglavnom slobodni, a kao najveći problem navodi korupciju.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Alo     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: M. M.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Bez konkursa zaposlio ženu u javnoj službi

Agencija za borbu protiv korupcije objavilaje preporuku za razrešenje predsednika opštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića

CZ konkursa zaposlio ženu ujavnoj službi

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje Bobana Đurovića, predsednika opštine Vmjačka Banja, zbog sukoba interesa o kojem nije obavestio Agenciju, objavljeno je u najnovijem „Službenom glasniku“.

Naime, Ana Đurović, supmga Bobana Đurovića, sa Turističkom organizacijom Vmjačka Banja, čiji je osnivač opština Vmjačka Banja, zaključila je 18. novembra 2016. ugovor o radu, na osnovu kojeg je zasnovala radni odnos u toj turističkoj organizaciji na neodređeno vreme na radnom mestu zamenika direktora.

- Situacija u kojoj je supmga Bobana Đurovića zasnovala radni odnos u TO predstavlja sukob interesa. Na taj način, imenovani je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je postupio suprotno odredbama člana 27 Zakona o Agenciji - ocenilaje Agencija. M. M.

Ko je Boban Ourović?

Boban Đurovićje rođen 1979. Diplomiraoje na Šumarskom fakultetu u Beogradu i stekao zvanje diplomiranog inženjera šumarstva. Od 18. avgusta 2012. do današnjegdana obavljafunkciju predsednika opštine Vrnjačka Banja. Član je Nadzornogodbora NALED-a i Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština. Predsednik je Opštinskog odbora SNS Vrnjačka Banja.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 14

Rubrika: Region

Autori: S.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Inauguracija Milanovića u kabinetu na Pantovčaku

Novi predsednik Hrvatske preuzima dužnost

Inauguracija Milanovića u kabinetu na Pantovčaku

Zagreb - Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas (utorak) će preuzeti funkciju od odlazeće šefice države Kolinde Grabar Kitarović, koju je kao kandidat stranaka levog centra pobedio u drugom krugu izbora 5. januara, javlja dopisnica Bete iz Zagreba Mirjana Vujović Đurak. Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića biće daleko skromnija i održaće se u utorak u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku. Na svečanost je pozvano 40 zvanica u tri kategorije - državni funkcioneri, uključujući i dvojicu bivših predsednika - Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima. Zvanice su pozvane po funk cijama, tako da na inauguraciji neće biti predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Pozvani su predsednik Vlade i uži kabinet, predsednik i potpredsednici Sabora, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, predsednik i sudije Ustavnog suda, pred kojima će Milanović položiti zakletvu. Potom je predviđeno obraćanje novog predsednika, a zatim i primopredaja dužnosti. Ceremonija inauguracije biće održana u svečanoj dvorani, a himnu će otpevati Josipa Lisac.

lakosejoš ne zna ko će sve biti u predsedničkom timu Zorana Milanoviča, poznato je da će mu nekadašnji direktor Sigurnosno-obaveštajne agencije Dragan Lozančić biti savetnik za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Lozančić je s te pozicije morao da ode još 2016. zbog insistiranja odlazeće predsednice Grabar Kitarović, a trenutno je savetnik potpredsednika Vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je Kolindu Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice. Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966, gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslovatokom 1990-ih, aposle smrti Ivice Raćana 2007. godine izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj. Koalicionu Vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira Vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu. Kampanju je vodio pod sloganom „Normalno, predsednik s karakterom“ ističući da će se kao predsednik boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih građana.

lako to ranije nije navodila kao mogućnost, odlazeća predsednica Grabar Kitarović je nedavno podnela zahtev da joj se dodeli Kabinet bivšeg predsednika Hrvatske. Po Zakonu o posebnim pravima predsednika Hrvatske po prestanku mandata, ona ima pravo na kabinet, vozača i dva službenika. Ta prava može koristiti pet godina po prestanku mandata. Uz to, ona će imati pravo na naknadu u prvih šest meseci u visini sadašnje plate, dok će u drugih šest meseci imati pravo na pola plate. Njen prethodnik na predsedničkoj funkciji Ivo Josipović (SDP) nije koristio to pravo, već se po prestanku mandata vratio na Pravni fakultet u Zagrebu. Kabinet bivšeg predsednika koristio je Stjepan Mesić, koji je na čelu Hrvatske bio u dva petogodišnja mandata. S. D.

S.D.

Na svečanost je pozvano 40 zvanica u tri kategorije - državni fimkcioneri, uključujući i dvojicu bivših predsednika - Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika

i članovi njegovog izbornog tima

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Ekonomija

Autori: E.D.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ilija Dević: Meta napada sada je i moja porodica

Institucije nastavljaju pritisak kako bi skrenule pažnju saprocesa konfiskovanja moje imovine, tvrdi bivši vlasnikATP Vojvodine

llija Dević: Meta napada sada je i moja porodica

Beograd - Sudeći po brzini kojom je policija reagovala na tvrdnju stečajnog upravnika Nikole Pavlovića da mu je moja kćerka Anđelka Dević pretila, očekujem da će i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu po hitnom postupku podići optužni akt. To tužilaštvo se već istaklo, jer je još 2007. godine pokrenulo krivični postupak protiv mene sa sumnjom da sam utajio porez, a deset godina kasnije pravosnažno sam oslobođen, jer se ispostavilo da sam kod poreske uprave u tom periodu bio u pretplati. Za to vreme, krivične prijave koje smo podnosili i ja i Agencija za borbu protiv korupcije ukazujući na otimanje moje imovine, stoje u fioci, saopštio je juče Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine koja je otišla u stečaj jer gradske vlasti Novog Sada nisu ispunile svoj deo ugovora neophodnog za pokretanje investicije tog preduzeća.

- Jasno je da ekipi koja mi otima imovinu predstavljam smetnju, jer se za svoj kapital stečen tokom 35 godina provedenih u privatnom biznisu, branim pravnim sredstvima i dokumentacijom. Tako sam, dva dana nakon ročišta na kome je odlučeno da preduzeće ATP „Vojvodina" ode u bankrot, dostavio još jedan pođnesak sa papirima koji dokazuju malverzacije stečajnog upravnika Nikole Pavlovića i zatražio sam preko suda, jer mi drugačije nije dostupno, da mi se dostavi dodatna dokumentacija. Upravo to je bila inicijalna kapisla da se stečajni upravnik „seti“ kako mu je moja kćerka pretila posle ročišta pripisujući joj besmislenu i degutantnu rečenicu i podnoseći lažnu krivičnu prijavu. Po toj privatnoj tužbi policija je odmah reagovala ispitivanjem svedoka kratke prepirke ispred zgrade suda - navodi Dević.

Dodaje da ne treba mnogo mudrosti da se shvati kako Pavlović nije glavni igrač u procesu konfiskovanja njegove imovine, već da on „igra“ po diktatu novosadskih vlasti i Credit Agricole banke. „Zato on sigurno ne bi bio predmet razgovora i ta prijava više je zloupotreba institucija sistema koja treba da zamagli proces otimanja moje imovine", ističe Dević. - Protiv stečajnog upravnika, zatim protiv tri garniture novosadskih vlasti i Credit Agricole banke podneo sam niz utemeljenih krivičnih prijava u čemu mi se često pridruživala Agencija za borbu protiv korupcije. Reagovanja nadležnih nije bilo! Zato pozivam sve zainteresovane da podnesu prijave i da pohapse i druge članove porodice Dević, mene su dva puta pritvarali, možda to nije dovoljno! Možda je to rešenje za institucije sistema, da porodica Dević ne postoji - kaže on u saopštenju i podseća da je ceo predmet ATP „Vojvodine“ pod monitoringom Evropske komisije u okviru Poglavlja 23 - Vladavina prava. E. D.

E.D.

Protiv stečajnog upravnika, tri garniture novosadskih vlasti i Credit Agricole banke podneto niz krivičnih prijava, ali reagovanja nadležnih nije bilo

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 20

Rubrika: Hronika

Autori: M.V.

Teme: Javne nabavke

Naslov: TENDER ZA METEOROLOŠKU STANICU

TENDER ZA METEOROLOŠKU STANICU

M.V.

Požarevac- Grad Požarevac okončao je postupak javne nabavke za kupovinu automatske meteorološke stanice, koja ce biti plačena 3,7 miliona dinara, sa uračunatim PDV-om. Ona če biti kupljena od beogradske firme „Coming-computerengineertng", koja je bila jedini ponuđač. Rok isporuke je 60 kalendarskih dana od dana sklapanja ugovora. M. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 1,6,7

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Šutanovac: Vulin dokazao postojanje paraslužbi

U FOKUSU Ministarstvo odbrane reagovalo na autorski tekst koji nikad nije objavljen, već se nalazi na mejlu urednika Nedeljnika

Šutanovac: Vulin dokazao postojanje paraslužbi

Veljko Lalić: Imali smo sreće što se Vulinovo ministarstvo ovako nespretno uplelo u jedan neobjavljeni tekst koji je ostao kod mene i Dragana Šutanovca na mejlu. Ovo je jedna apsurdna situacija, ali i ozbiljno zadiranje u rad medija Ministarstvo odbrane: Grubom greškom PR službe umesto teksta u listu Kurir napisano je da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku. Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške, a Nedeljniku jer smo ga pomenuli bez povoda Direktor CINS-a Branko Čečen: Dokaza da su novinari i urednici nezavisnih medija prisluškivani bilo je i ranije, kao i informacija iz više izvora koji to potvrđuju

Beograd - U udarnim vestima na televiziji Pink i onlajn izdanjima brojnih medija u Srbiji u nedelju je glavna vest bila izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojem se kritički osvrće na autorski tekst bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca u Nedeljniku. Ništa tu ne bi bilo sporno sem jednog malog detalja - taj tekst u Nedeljniku nikada nije ugledao svetlost dana. Postojao je samo u imejl prepisci između Šutanovca i glavnog urednika Nedeljnika Veljka Lalića, uz zaključak da tekst ipak neće biti objavljen.

Kako je onda ministar Vulin upoznat sa njegovom sadržinom, osim ako nije imao uvid u internu prepisku, odnosno ako urednici medija i (ili) predstavnici opozicije nisu na posebnim merama prisluškivanja i praćenja? To je pitanje o kome je javnost brujala prekjuče, da bi se Ministarstvo odbrane u nedelju kasno uveče obratilo novim, još besmislenijim saopštenjem, u nameri da razjasni situaciju. Naime, u tom saopštenju se ministarstvo izvinjava Kuriru (koji do tada nije pominjan) jer su, kako su naveli, reči bivšeg ministra Šutanovca preuzete iz teksta objavljenog u tom tabloidu, a ne u Nedeljniku „kako je grubom greškom navedeno u prvobitnom saopštenju". Nedeljnik je dobio izvinjenje jer je prvobitni saopštenjem nahranjena „manija gonjenja" odkoje valjdapati Veljko Lalić. Međutim, prema rečima Dragana Šutanovca, on nikada nije dao autorski tekst Kuriru, već intervju, i u tom intervjuu nije pomenuo nijednu od rečenica na koje se osvrnuo Vulin.

- Sama činjenica da je od ranog jutra u medijima krenula ozbiljna kampanja ministra Vulina u kojoj je naglašavano da je to reakcija na tekst u Nedeljniku, ide u prilog tome da je Vulin i njegov tim imao uvid u tekst koji je bio predmet elektronske pošte između mene i Veljka Lalića. I nikog više - kaže Šutanovac za Danas. On objašnjava da se u tom tekstu razmatrala spoljnopolitička pozicija Srbije i Rusije, u kontekstu Kosova i u kontekstu izjave ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da nikakav dogovor između Beograda i Prištine ne dolazi u obzir ukoliko se Moskva ne bude pitala.

- Činjenicajedajeuistovreme izašao moj intervju u Kuriš, u kojem sam dao procenu stanja u sistemu odbrane, gde sam rekao da je stanje loše i da je veliki broj pripadnika Vojske Srbije nezadovoljan i da napušta Vojsku. Ali u tom intervjuu

Lalić: Ovo je jedna apsurdna situacija, ali i ozbiljno zadiranje u rad medija

Obraćanje redakcije Nedeljnika

„Zvanično zahtevamo od istražnih organa da utvrde odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika, a koji nigde drugde - i ponavljamo, ni u Nedeljniku - nikada nije objavljen", navodi se u saopštenju Nedeljnika i podseća da je pre nekoliko meseci u jednom tabloidu objavljen tekst u kojem se navodi da jeglavni urednik Veljko Lalić„pod merama". Nedeljnikjetada tražio zvaničnu reakciju BIA, „ali nikakav odgovor nismo dobili". „Simptomatično je da je prošlog meseca redakcija Nedeljnika bila i pod hakerskim napadom, u kojem je uništena gotovo cela arhiva našeg lista. Obratili smo se tada i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, odakle nam je rečeno da ćemo biti pozvani da zvanično damo izjavu. Nikada nas, ipak, nisu pozvali", navodi redakcija Nedeljnika.

ne postoji ništa što ima spoljnopolitički kontekst i gde se dovodi u vezu bilo ambasador Rusije, ili njen ministar odbrane Sergej Šojgu i njegova poseta Beogradu - ističe Sutanovac. Prema njegovim rečima, očigledno j e da tim ministra V ulina napravio ogroman propust.

- Vulin se konačno „autovao“ i pokazao ono na šta svi sumnjamo a to je da postoje paraslužbe koje čitaju elektronsku poštu, poruke i prate svu komunikaciju koja se razmenjuje između političkih i bezbednosno interesantnih osoba - ukazuje Šutanovac. On dodaje da se nikada nije opterećivao činjenicom da je meta prisluškivanja.

- Tu mogućnost sam uzimao kao izvesnu. I do sada su se u javnosti pojavljivale činjenice koje su ukazivale na prisluškivanje, ali nikada tužilaštvo nije reagovalo niti je postojao sudski epilog. Nakon ovoga što se desilo, Tužilaštvo ima ozbiljnog posla. Ukoliko ga odradi, doći ćemo do saznanja ko su sve ljudi čije se komunikacije presreću i zbog čega se prema njima krše Ustavna prava o zagarantovanoj tajnosti razmene pošte i podataka - naglašava Šutanovac.

Podsetimo, Tanjug je u nedelju u 13.39 časova preneo izjavu ministra Vulina, u kojoj je on ocenio da „bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac uvek iskoristi priliku da napadne Srbiju, kada u posetu treba da stigne ruski ministar odbrane Sergej Šojgu“, pozivajući se na njegov, nikada objavljeni, autorski tekst u Nedeljniku.

Kasnije tog dana je iz Ministarstva odbrane stiglo izvinjenje Kuriru i Nedeljniku.

„Grubom greškom PR službe umesto teksta u listu Kurir napisano j e da je reakcij a ministra V ulina na tekst u Nedeljniku. Šutanovac je svoje uvrede izrekao u Kuriru i na njih smo reagovali. Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške u kojoj nismo napisali ime redakcije a Nedeljniku jer smo ga pomenuli bez povoda. Žao nam je što smo Nedeljniku dali povod da nahrani svoju maniju gonjenja“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Upitan za „maniju gonjenja“ glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić duhovito je odgovorio:

„Što bi rekao Gručo Marks: To što sam ja paranoičan, ne znači da me ne prate.“ Za Lalića više nema dileme da vlast prisluškuje novinare i urednike nezavisnih medija, posebno u komunikaciji sa predstavnicima opozicije.

- Menije odavno jasno daje to nemoguće saznati, pošto su to poverljivi podaci ili državna tajna. Tako da smo imali sreće što se Vulinovo ministarstvo ovako nespretno uplelo u jedan neobjavljeni tekst koji je ostao kod mene i Dragana Šutanovca na mejlu, pa se onda njegovo ministarstvo vadilo na Kurir, koje nije pomenulo, pa na intervju umesto autorskog teksta, u čemu uopšte nema priče na koju su oni reagovali ukazuje Lalić za Danas. Prema njegovim rečima, ovo jedna apsurdna situacija ali i ozbiljno zadiranje u rad medija - „pošto mi sve što saznamo objavimo".

- Ali osnova našeg posla je da se viđamo sa raznim ljudima, kao i da štitimo svoje izvore - zaključuje Lalić.

Direktor CINS-a Branko Čečen kaže za Danas da je dokaza da su novinari i urednici nezavisnih medija prisluškivali bilo i ranije, kao i informacija iz više izvora koji to potvrđuju.

- Mi svi odavno živimo sa idejom da nas prisluškuju. To veoma otežava naš rad, jer otežava zaštitu izvora koji u prvom kontaktu sa nama često nisu svesni situacije i mogu nenamerno da otkriju svoj identitet. To je nenormalno, a verovatno i protivzakonito i više puta je zloupotrebljeno za tabloidne napade na novinare i druge kritičare vlasti - navodi Čečen. Naš sagovornik upozorava da je prisluškivanje novinara i hakovanje imejl naloga veoma opasno „jeg nisu tabloidne splačine jedini način na koji tako prikupljene informacije mogu da budu upotrebljene“, već i za fizičko praćenje, institucionalne pritiske ili ucenjivanje.

„To je nenormalno, opasno i mora da prestane“, zaključuje Čečen.

Katarina Živanović

Ministarstvo odbrane: Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške, a Nedeljniku jer smo ga pomenuli bez povoda

Vulin podnosi prijavu protiv sebe Ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je od nadležnih organa da odmah ispitaju navode da je nelegalno došao u posed elektronske prepiske glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Navodeći da će "lično" podneti prijavu kako bi započeo taj proces, Vulin je u pisanoj izjavi optužio Sutanovca da je tokom ministarskog mandata "skinuo mejl u časopisu Naša Borba sa kolumnom Gorana Petrovića i zatražio od glavne urednice lista Olivere Zekić da kolumnu ne objavi".

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Korupcija

Naslov: VESELINOVIĆ NAJAVIO ZAKON O OBEŠTEĆENJU ŽRTVI REŽIMA

VESELINOVIĆ NAJAVIO

ZAKON 0 OBEŠTEĆENJU ŽRTVI REŽIMA

P.D.

Beograd - Savez za Srbiju će u narednih 10 dana predstaviti Zakon o nadoknadi štete žrtvama režima Aleksandra Vučića. Biće to jedan od prvih zakona koji će biti usvojen nakon pada sadašnjeg autokratskog režima, a kojim će se stvoriti pravni osnov da svi oni koji su ostali bez posla, nije produžen ugovor o radu ili su premešteni na manje plaćeno radno mesto samo zato što nisu pristali da služe SNS-u - istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i trenutno predsedavajući Saveza za Srbiju tokom terenske akcije kampanje bojkota u Novom Sadu. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Radovan Balać

Teme: Korupcija

Naslov: Dva veka nedovršene fasadne državnosti

Održana tribinapokreta „Novi Optimizam“ i Vojvođanskog kulturnog kluba „ Vasa Stajić“

Dva veka nedovršene fasadne državnosti

Radovan Balać

Novi Sad - Ni kao samostalna država pre Jugoslavije i u njenom okviru, a niti posle raspada zajedničke države, Srbija nikada nije bila dovršena država, ona konstantno živi u polju nedržavnosti, ocenjeno je na tribini pod nazivom „Srbija kao nedovršena država", koju su organizovali Pokret „Novi Optimizam" i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajic'.

„Srbiju ne možemo jasno da definišemo kao državu i na delu je, zapravo, stanje bezdržavlja, koje traje skoro 20 godina“, naglasila je sociološkinja Vesna Pešić. Ona je podsetila da je Zoran Đinđić u studiji „Jugoslavija kao nedovršena država“ smatrao da je to bila nedovršena, fasadna država iza koje je stajala partija, jedna ideologija, a ne vladavina zakona i institucija.

Prema njenim rečima, posle raspada te zemlje, umesto ideologeme partija-država, imali smo iđeologemu tribalnog nacionalizma. Taj period, kako je navela, dovodi do stanja nepostojanja državnosti i do toga da se ne znaju granice države Srbije. Rat je zbog toga izazvan, Srbija je rekla da ne priznaje republičke granice, da su njene granice mnogo veće, da treba praviti novu Srbiju koja će okupiti sve Srbe okupiti pod jednu kapu. To je dovelo do toga da ni današnja Srbija ne zna svoje granice.

„Država, po definiciji, koja ne zna svoje granice, ne zna koja je njena teritorija, koje je njeno stanovništvo, to je stanje nedovršene države. Sadašnja vlast nasledila je to stanje, ali uvodi i jedan novi način rasturanja državnosti, to je neformalna državnost, gde više nemamo ni ideologiju komunizma, ni ideologiju nacionalizma. Iza te nezavršene države i teritorijalnih pitanja uspostavlja neformalne odnose koje bi mogli da nazovemo stanje državnosti mafijaške države, koje se zasniva na nekoj vrsti ličnih, porodičnih, grupnih, kumovskih, mafijaških odnosa. Iza te nedržavnosti vlast formira klanovsku državu, koja ima apsolutnu personalizaciju, nikakve institucije više ne postoje", navela je Pešić.

Srhija je primer „nedržavno organizovanog poretka", smatra advokat Slobodan Beljanski. Navodeći karakteristike takvog poretka, on je rekao da je politika prodrla u sve pore života i dominira nad pravom.

„Izvršna vlast dominira nad ustanovama kojima je ustavom garantovana nezavisnost i samostalnost. Pobeda na izborima se odavno oseća i prima kao kupovina licence za nekažnjeno kršenje zakona. Prisutno je promovisanje pripadnika plebejskih autsajdera u državnu elitu i to autsajdera koji su oličenje neukosti i nevaspitanja što ujedno vodi društvu kome je netolerancija jedan od primarnih oblika komunikacije. Nesumnjiva je kriza parlamentarne demokratije i manifestacija autoritarnog režima. Tu je i premeštanje političke borbe na teren moralne ili krivičnopravne deskripcije kroz propagandu medija koji su kupljeni ili ucenjeni. Zatim, postoji sveobuhvatna politička i materijalna korupcija, pad obrazovanja, potcenjivanje znanja, zatiranje racionalnosti i dramatično snižavanje rasudne moći. Sve to dovodi do osećaja nesigurnosti građana i strepnje, nezadovoljstva i neizvesnosti. Moram tome dodati i neprimereno prisustvo i potenciranje uloge klera i crkve u sekularnoj državi. I ono što najviše zabrinjava, uprkos svim ovim odlikama, postoji upadljiva pasivnost građana“, upozorava Beljanski.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ističe da institucije ne rade svoj posao, navodi da nemamo tužilaštvo i sudove u punom smislu, a slično je i kada se pogleda Skupština, mediji... Nemamo nijedan element države koji bi bio definisan.

Kontinuitet bezdržavnosti je mnogo duži na ovim prostorima, kaže Majić i dodaje da pribegavamo romantizovanju prošlosti, zaboravljamo da smo izašli iz jednog velikog eksperimenta - socijalizma i nastavljamo taj kontinuitet eksperimentisanja i igranja sa državnošću.

„To što nemamo dovršenu državu, ne znači da nismo sve bliže jednom dovršenom društvu. U jednom paralelnom univerzumu, imamo društvo koje je uspostavilo svoje sudove, tužilaštva, izvršne organe koji govore ko je kriv, a ko nije, svoje medije, svoj način izbora i to funkcioniše. Ako pogledate koliki broj klijenata je zadovoljan takvim stanjem, videćete da bi bilo opasno verovati da se nestankom ideje bilo kakve države, približavamo nestanku takvog modela", smatra Majić.

Politikolog Radivoje Jovović kaže da se naše društvo nikada nije dogovorilo da li želimo i kakvu demokratiju, kakva ljudska i građanska prava, kakav ćemo stav zauzeti prema antifašističkim vrednostima. Podsetivši na Đinđićevu misao da je „način na koji neka politička zajednica raspolaže svojom prošlošću, određenje forme njenog identiteta“. Jovović ocenjuje da „živimo u društvu gde formalno pravni normativni akti stvaraju snažnu podlogu nesekularnim, nacionalističkim, fašističkim, autoritarnim tendencijama čija je posledica rehabilitacija etničkog čišćenja“.

Pravnica i kolumnistkinja „Peščanika“ Sofija Mandić ukazala je na glorifikaciju Sretenjskog ustava, koji se ocenjuje „kao najbolji u Evropi", iako je trajao svega 55 dana i zapravo nije ni bio na snazi. Navodeći odredbe tog ustava, ona je ukazala da mi već dva veka govorimo o istim stvarima.

Pisac Saša Ilić podsetio je da je Nenad Dimitrijević u predgovoru Đinđićeve knjige ukazao je da u Srbiji postoji kultura ćutanja nad prošlošću i nad zločinima koji su izvršeni u ime srpske nacije. On je ocenio da je to glavni problem i dodao da su Miloševićeve elite istrajavale u negiranju stvarnosti iz 90-ih godina kroz razne institucije, projekte i medije, pri čemu se diskredituje svako ko drugačije misli.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.02.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Udovički za laži da plati milion dinara

PRESUDA U KORIST NIKOLE PETROVICA

Udovički za laži da plati milion dinara

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da nekadašnja supruga predsednika američke kompanije CWP Lidija Udovieki zbog klevete isplati milion dinara odštete i plati sudske troškove bivšem direktoru „Elektromreža Srbije“ (EMS) Nikoli Petroviću. Sud je utvrdio da su njene tvrdnje o navodnom reketiranju neosnovane i da je tako Petroviću povredila čast i ugled. Kako se navodiupresudi, neistiniti su navodi „sadržani u pismu tužene od 31. marta 2014. godine, iz mejl korespodencije tužene i Aleksandre Jerkov, iz mejla tužene iz marta meseca 2014. godine i iz transkripta telefonskog razgovora tužene i Bojana Pajtića, koji je objavljen 29. septembra 2015. godine na internet stranici www.teleprompter.rs“. U toj komunikaciji se tvrdilo da je EMS tražio novac kako bi kompanije priključio na elektromrežu. Udovički je, prema obrazloženju, slagala da je EMS investitore pritiskao „pokušavajući da sprovede reket, a da se sekretarijat plaši da ih otkači i primeni zakon“. Takođe, utvrđeno je da nije tačno da su „ sličanproblem" imaliiukragujevačkom „Fijatu“, ali da su se „uspešno oduprli i sagradili i pustili u rad svoj dalekovod".

- Potpuno je neverovatno, van svake zakonom određene nadležnosti JP EMS, da na svoju ruku, bez izjašnjavanja nadležnih ministarstava i Vlade, interpretira zakon vršeći pritisak i to sa pozicije jednog uticajnogjavnog preduzeća sa moćnom političkom pozadinom,

koje su svi svesni, uputi dopis Pokrajinskom sekretarijatu kojim se zabranjuje da se omogući investitoru potpuno jasnog zakonskog prava, koje su drugi investitori, u istoj situaciji, već realizovali - stoji u prepisci za koju je utvrđeno da sadrži neosnovane optužbe.

Među lažnim optužbamaje i tvrdnjadaje „NikolaPetrovićtražio dva miliona evra kako bi se vetropark priključio na mrežu EMS“.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: "Vranjske" na meti vlasti

Lokalni informativni portal Info Vranjske sada je i otvoreno na meti vlasti koju u ovom gradu vodi Srpska napredna stranka. Oni su najavili formiranje posebnog pravnog tima koji će se baviti pokretanjem krivičnih postupaka zbog, kako navode, "izmišljotina, uvreda, kleveta i laži pojedinih medija". Ubrzo potom saopštili su i da se sve to odnosi na Info Vranjske. Uredništvo portala poručuje: Funkcionerima u Vranju je istina najveći problem.Vranjski naprednjaci na konferenciji za novinare najavili su borbu protiv novinara."Planira se da se oformi jedan pravni tim koji će na sve te uvrede, izmišljotine, klevete i laži odgovoriti adekvatnim krivičnim prijavama", najavio je Milan Ilić, član GO SNS Vranje."Protiv nekih odgovornih urednika i novinara, tužbe su već u pripremi", rekao je ovaj član Gradskog odbora vranjskih naprednjaka, ali bez preciziranja kojih.Ubrzo, međutim, novinarima šalju saopštenje "povodom neviđene hajke na direktore i funkcionere Srpske napredne stranke od strane samokrunisanih novinara jeftinog portala Info-Vranjske", kako su naveli na početku."Neposredan povod za tu priču bila je naša priča o odlasku gimnazijalaca na univerzitet Čuhov u Rusiju. Dakle, postojao je spisak dece koja treba da idu i sa njega je izbačeno dvoje dece. Ubačene su ćerke predsednika SNS-a u Vranju Bulatovića i generalnog sekretara Đorđevića", rekao je Saša Stojković, urednik portala "Info Vranjske".Pokušaj da stupimo u kontakt sa Slavišom Bulatovićem prošao je bez uspeha, a Stojković navodi da su ovdašnji funkcioneri generalno zatvoreni za medije koji čak i u nagoveštaju imaju objektivnost i kritiku."Napominjem da mi do sada nismo menjali uređivačku politiku, koja uopšte nije 'antinaprednjačka', već je protiv bahatosti, korupcije, nepotizma. Do danas je nismo menjali i do danas niko nije demantovao to što smo mi pisali", naveo je Stojković.Demanti, obično, menja uvredljivo saopštenje. Tada ih, kaže ovaj dugogodišnji novinar, najčešće vlast "podučava" kako treba da obavljaju posao.Tako je, na kratku vest o tome da su protiv direktorke jedne škole podnete četiri krivične prijave, SNS izdala, navodi sagovrnik, višestruko duže saopštenje gde ih optužuju za neprofesionalizam "jer se nisu bavili time da je direktorka nevina"."Oni mogu da nas ugase, to nije sporno. Ali ne mogu nam ništa jer nas niko ne plaća, a ovo radimo jer smo tako navikli poslednjih 20 godina i nećemo se menjati", naglašava Stojković.Nisu se žalili domaćim i međunarodnim institucijama. Reagovala je organizacija Građanske inicijative, osudivši najavu vladajuće stranke u Vranju da će osnovati tim za podnošenje krivičnih prijava protiv pojedinih medija, što je pokušaj cenzure i otvoreni pritisak na novinare i pravosuđe u ovom gradu".Pozivaju i sve relevantne institucije u pravosuđu da rade u skladu sa Ustavom i zakonima, a vladajuću Srpsku naprednu stranku da, u skladu sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, prestane sa pritiscima na nezavisne medije.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.02.2020

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Radna večera u Briselu

Spiker:Kasno sinoć na radnoj večeri u Briselu sastali su se lideri zapadnog Balkana i novi čelnici EU, inicijator sastanka predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je cilj produbljivanje partnerstava Unije i regiona kao i priprema samita EU u Zagrebu. Briselska administracija saopštava da je na sastanku potvrđena evropska perspektiva regiona i date jasne smernice o neophodnom napretku u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje da su razgovori prošli u pozitivnoj atmosferi i dodaje da se na sastanku osetila iskrena posvećenost čelnika EU napretku regiona, pripremila Nataša Aćimović. Reporter Nataša Aćimović:Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen poručila je učesnicima sastanka da je zapadni Balkan u vrhu agende te komisije.Ursula Fon der Lajen, predsednica Evropske komisije:Zapadni Balkan je prioritet za Evropsku komisiju koja za predstojeći samit u Zagrebu priprema važan investicioni paket, geostrateški interes i EU i zapadnog Balkana je što tešnje približavanje regiona Uniji. Promenili smo metodologiju koja bi sad trebalo da obnovi poverenje obe strane i uspostavi kredibilnu perspektivu ulaska u EU. Reporter:Predsednik Aleksandar Vučić je posle sastanka sa novim rukovodstvom EU ocenio da je sada prepoznata iskrena posvećenost Unije zapadnom Balkanu.Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:Ono što je veoma važno u narednom periodu pripremiti takozvani investicioni paket za ceo region što je od suštinskog značaja i podsticaće se regionalna saradnja, u tim okvirima mi računamo da je veoma važno i da unapređujemo naš odnos u okviru, kako mi to nazivamo, u mini šengenu dakle to bi otvorilo jednu perspektivu, što bi značilo da bismo imali mnogo više konkretnih rezultata u odnosu na ono što smo imali do danas. Reporter:Andrej Plenković premijer Hrvatske koja trenutno predsedava savetu EU ocenjuje da se opšta atmosfera u Uniji povodom političkog proširenja na zapadni Balkan menja na bolje.Andrej Plenković, premijer Hrvatske:Za naš sastanak u Zagrebu, želimo pre toga rešiti ovo otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, povrh toga želimo da komisija izađe sa snažnim ekonomskim investicijskim paketom za zemlje jugoistoka Evrope koji bi takođe bio prezentovan u Zagrebu i da sve ove države postupno ispunjavaju standarde, dižu standard života svojih sugrađana i da na taj način polako idu prema članstvu EU.Reporter:Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je po završetku sastanka da će svoj predlog o imenovanju specijalnog prestavnika za dijalog Beograda i Prištine pripremiti do martovskog sastanka saveta EU. Žozep Borel, šef diplomatije EU:Naš predlog još nije spreman, zahtevne su pripreme oko mandata i drugih formalnosti, nećemo moći da izađemo s tim sutra na sastanku saveta ministara spoljnih poslova EU ali svakako će biti za sledeći sastanak saveta EU.Reporter:Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da u fokusu radnog sastanka u Briselu tema nisu bili unutrašnji problemi zemalja zapadnog Balkana pa tako ni Crne Gore.Milo Đukanović predsednik Crne Gore:Kada su u pitanju ove aktuelne teme naravno da sam se vrlo kratko dotakao toga i kazao da je Crna Gora zemlja koja je u stanju te probleme da rešava i to da ih rešava u duhu najbolje evropske demokratske prakse, ne skrivamo probleme, da li uvek imamo najbolju saradnju od suseda ne, nije ovaj problem koji sada vidimo u Crnoj Gori autentično ili eksluzivno crnogorski, ja ga zaista vidim u jednom širem kontekstu.Reporter:Pored Đukanovića i Vučića sastanku u Briselu su prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsednik kosovskih privremenih intitucija Hašim Tači i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 17.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenja u Zrenjaninu

SpikerPokret ujedinjenih fantoma saopštio je da je "na isteku drugog mandata aktuelne lokalne vlasti u Zrenjaninu svima postalo jasno da problem vodosnabdevanja neće biti rešen zbog čega je kako navode, vladajuća partija krenula u izbornu kampanju hapšenjem nekoliko osoba koje joj nisu bliske. U saopštenju se podseća da su zbog problema sa vodosnabdevanjem, prošle nedelje uhapšeni jedan penzioner, jedan bivši direktor i jedan građanin, a nijedan funkcioner grada i države koji su tokom prethodnih pet godina zaista odlučivali , od nezakonitog ugovaranja izgradnje fabrike vode do sahranjivanja milionskih iznosa iz budžeta u to nefunkcionalno postrojenje. Glavni krivci za ujdurmu sa vodosnabdevanjem, ministar privrede Goran Knežević, koji je pita se za sve u gradu, i gradonačelnik Čedomir Janjić, juče su se prejedali na kobasicijadi u Belom Blatu i smejali se u lice građanima, umesto da su privedeni pravdi, zaključuje se u saopštenju.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Borba protiv korupcije u Nišu

SpikerKako je u Nišu stala ili, bolje reći, zašto je zaustavljena institucionalna borba protiv korupcije, već više od dve godine aktivisti koje ovo zanima ne mogu zvanično da saznaju. Pitanje - da li je moguće da se u gradu, koji je pre devet godina bio lider u ovoj borbi, ponovo uspostavi kakva-takva kontrola nad potrošnjom i javnim resursima, postavlja se opet, ali bez jasnog odgovora, jer su lokalne institucije potpuno zatvorene po tom pitanju.ReporterNiš je, s početka ove decenije, bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije. Danas, lokalna samouprava koja je među najzatvorenijima za novinarska i pitanja dela nevladinog sektora, bila je 2011. među prvima sa usvojenim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije.Zorica Miladinović, nekadašnja predsednica LAF-aJedini grad u Srbiji koji je 2013. godine, jedini formirao Lokalni antikorupcijski forum, koji je bio funkcionalno, samostalno i nezavisno gradsko telo koje se staralo o primeni tog lokalnon plana za borbu protiv korupcijeReporterSve je, međutim, stalo 2017. godine. Da li javni funkcioneri u Nišu samo slede primere iznad sebe ili se sa "antikorupcionog vrha" do dna stiglo strmoglavo iz nekih drugih razloga, u Upravi grada ne saznajemo. Odgovor na pitanje šta se dešava sa lokalnim Planom za borbu protiv korupcije i da li je i kada usvojen - iz kabineta gradonačelnika Darka Bulatovića, N1 još čeka. Aktivisti su međutim, složni: političke volje u Srbiji nema, a da li je Evropskoj Uniji bitno da se ovde ta borba nastavi?Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva ProtektaSvakodnevno vidimo u Srbiji veliki broj koruptivnih afera, a znamo da ih ima je još više a ne, niko ih ne procesuira, uglavnom se procesuiraju one koje sut protiv političkih neistomišljenika. ReporterPa je jedan od zaključaka nevladinog sektora da su i institucije EU po ovom pitanju u Srbiji - zatajile.Danijel Dašić, Nacionalna koalicija za decentralizacijuJa mislim da Evropska unija jednostavno živi u svom balonu, kao što u Briselu živi u svom balonu, kao što u Briselu, koji drži samo Brisel, tako i ovde Srbija sada živi u svom balonu koji obuhvata samo Beograd. Od kad smo krenuli da se borimo protiv korupcije i da primenjujemo poglavlja 23 i 24, mi smo počeli da nazadujemo, mi konstantno imamo pad od te 2014. 2015. na indeksu korupcije. ReporterSmatra da je novac EU u našoj zemlji uzaludno bačen, kada je u pitanju borba protiv korupcije i da evropske institucije - ovde, to ne žele da vide. Da Unija zatvara oči i pred tim, ali i pred padom demokratije u Srbiji, slaže se i nekadašnja predsednica Lokalnog antikorupcijskog foruma.Zorica Miladinović, nekadašnja predsednica LAF-a, Moj utisak je da su EU i ostale, da tako kažem, međunarodne organizacije odlučile, prećutno ili svesno, da ignorišu negativne pojave u Srbiji, vodeći računa isključivo o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.ReporterZahtev sa pitanjima o lokalnom planu za borbu protiv korupcije, poslat je i načelniku Uprave Niša Ljubiši Janiću, koji već više od godinu dana ne odgovara na pozive i pitanja, koja su mu novinari prosleđivali čak i tradicionalnom poštom, jer je svojevremeno za N1 rekao da samo tako na njih odgovara. Milan Stojanović, N1, Niš.                    

----------------------------------------------------------