Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 13.03.2020

Medij: Blic     Strana: 4,5

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MERE PROTIV VIRUSA: PENZIONERIMA 4.000, A PRIVREDI 24 MILIJARDE

Vlada sprečava negativne ekonomske efekte korone

MERE PROTIV VIRUSA: PENZIONERIMA 4.000, A PRIVREDI 24 MILIJARDE

Vlada Srbije donela je mere za prevenciju negativnih efekata virusa korona na ekonomiju i privredu. Tako je, uz odluku NBS da smanji

referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatne 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte.

Turizam, transport i

logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji - rekla je premijerka Ana Br-

nabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da je prva mera u turizmu još početkom februara bila podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 turističkih vaučera ublažiti pad broja stranih turista.

Brnabićeva je istakla da će zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom danas imati sastanak sa hotelijerima, a povodom aktuelnih problema izazvanih situacijom sa virusom korona.

Brnabićeva je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa korona imati uticaj smanjenog globalnog privrednog rasta od 0,5 odsto. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve

PODELA 160.000 VAUČERA U TURIZMU UBLAŽIĆE GUBITKE ZBOG PADA BROJA STRANIH TURISTA U NAŠOJ ZEMLJI

važne odluke.

- Narodna banka Srbije je promptno reagovala i prekjuče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije - rekla je Brnabićeva.

- Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijarde dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu.

Premijerka Ana Brna-

NA RAČUNU BUDŽETA 162,2 MILIJARDE DINARA Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara. - Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutno likvidni, stabilni, imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije - objasnio je on. Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove. Ova stimulativna mera od 24 milijarde dinara, što je oko 200 miliona evra podsticaja, jeste zbog zadržavanja privrednih

aktivnosti, radi podsticanja stope rasta i intenziviranja radova

SINIŠA MALI MINISTAR FINANSIJA

Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji

ANA BRNABIĆ PREMIJERKA SRBIJE

bić rekla je da će država, kao dodatnu meru, jednokratno novčano pomoći penzionerima.

- Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno. Predsednik Vučić nas je zamolio da iz-

Stopa smrti je najveća kod starijih osoba, dok je ona mnogo niža kod mlađih ljudi, mada se smatra da su medicinski radnici koji leče pacijente i izloženi mnogim virusima posebno ugroženi. SRBIJI JOŠ 20 MILIONA DOLARA OD SVETSKE BANKE Svetska banka juče se javila Vladi Srbije pismom u kome je naznačeno da imamo na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara, ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica virusa korona, rekla je Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i zaštitnu opremu. Premijerka je dodala i da Srbija ima dovoljno respiratora.

118

država prijavilo je zaražene građane od

virusa korona

DRŽAVA JE APSOLUTNO LIKVIDNA

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija. On je najavio da će Vlada uvesti još preventivnih mera ukoliko bude potrebno i ukoliko epidemija virusa korona u svetu potraje. - Ova stimulativna mera od 24 milijarde dinara, što je oko 200 miliona evra podsticaja, uvedena je zbog zadržavanja privrednih aktivnosti, radi podsticanja stope rasta i intenziviranja radova. Držimo otvorene oči i pratimo šta drugi rade. Razmatramo i druge mere, ali je još rano o tome govoriti - istakao je Mali.

dvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od bar 4.000 dinara - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene.

Premijerka je zaključila da je situacija u srpskoj privredi stabilna i da nema razloga za paniku.

- Pratimo situaciju, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi. Privreda se zaista dobro drži, a Vlada je spremna da pomogne - rekla je Brnabićeva. ?

MERE ZA PUTNIKE

Ministarstvo zdravlja objavilo je upozorenje za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ima slučajeva infekcije izazvane virusom korona. Ukoliko ste boravili u području u kojima ima slučajeva infekcije izazvane ovim virusom, dužni ste da preduzmete sledeće mere: u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama. Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku, koristite maramicu kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom nadležnog epidemiologa.

Ministarstvo zdravlja objavilo je upozorenje za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ima slučajeva infekcije izazvane virusom korona. Ukoliko ste boravili u području u kojima ima slučajeva infekcije izazvane ovim virusom, dužni ste da preduzmete sledeće mere: u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama. Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku, koristite maramicu kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom nadležnog epidemiologa. Sa epidemiologom Predragom Konom razgovarao sam o tome kakva je dinamika

pojavljivanja respiratornih infekcija i onih sličnih gripu u domovima zdravlja.

Na osnovu njihove analize, nema povećanog broja obolelih i u odnosu na to mi ćemo

planirati sve dalje

aktivnosti

Sa epidemiologom Predragom Konom razgovarao sam o tome kakva je dinamika

pojavljivanja respiratornih infekcija i onih sličnih gripu u domovima zdravlja.

Na osnovu njihove analize, nema povećanog broja obolelih i u odnosu na to mi ćemo

planirati sve dalje

PROBLEM HOTELIJERIMA PROMET PADA ZA ČAK 80 DO 90 ODSTO

ZATVORENI PRVI HOTELI, OTKAZANE DESETINE HILJADA NOĆENJA U SRBIJI

U Srbiji su juče zatvoreni prvi hoteli zbog otkazivanja noćenja gostiju usled korona virusa, kažu u Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES). To udruženje je od svih hotela zatražilo podatke o otkazivanju aranžmana za februar, mart i april.

DIREKTOR HORESA GEORGI Genov rekao je da zasada imaju informacije da su u 64 hotela otkazana 7.132 individualna noćenja, a da je otkazano i 25.337 noćenja (grupnih) koja su ranije zakazana.

Genov je rekao da je zapravo broj otkazanih noćenja trostruko veći i da svakog trenutka stižu informacije o otkazivanju. On je najavio da će se u narednih 10 do 15 dana biti poznat podatak koliko je otkazano noćenja do 1. maja, a da je planirano da se 15. maja Skupština HORES-a sastane kako bi se videlo kolika je šteta usled toga nastala.

Predsednik Skupštine HO-RES-a Tomislav Momirović rekao je da biznis hotelijera u Beogradu i većim gradovima, zbog korona virusa, prestaje da postoji.

- Mi smo danas u situaciji da se naši poslovi tope, padamo na nivo od 10 do 20 odsto. Prvi hoteli danas su zatvoreni, prvi radnici otpušteni, određeni hoteli nemaju sredstava da isplate plate i obaveze zaposlenima - rekao je Momirović.

On je upozorio da se može očekivati da će veliki broj hotela biti zatvoren ako se stvari ne promene u skorijem periodu.

- Naš posao u ovom trenutku prestaje da postoji, turizam je izuzetno ugrožen - rekao je Momirović, dodajući da zaposleni u hotelijerstvu trpe najviše posledice u trenutnim okolnostima. U HORES-u najavljuju da će tražiti olakšice za plaćanje poreza, jer kako kaže Momirović, “ovo više nisu redovne ni vanredne okolnosti, već katastrofalne za hotelijere”.

Takođe kažu da su pojedini hoteli zbog sprečavanja širenja virusa ukinuli uslugu švedskog stola, kao i da su počeli dezinfekciju soba.

Otlazane predstave, koncerti, festivali, možete da vratite svoj novac Uskladu sa preporukom Vlade otkazani su brojne pozorišne predstave, koncerti, festivali...

POZORIŠTA

Jugoslovensko dramsko, Atelje 212, Beogradsko dramsko, Malo pozorište „Duško Radović“, Teatar „Vuk“ i ostala pozorišta u Beogradu otkazala su sva izvođenja do daljnjeg. U Zvezdara teatru navode da kupljene ulaznice mogu da se vrate uz refundaciju, a u suprotnom, važiće i za predstave u novim terminima o kojima će naknadno obavestiti publiku. Iz Opere i Madlenianuma ističu da kupljene ulaznice mogu da se vrate na biletarnicama koje vrše povraćaj novca do 23. marta do 20 časova. U Narodnom pozorištu, karte mogu da se zamene na blagajni ili vrate uz povraćaj novca, dok će novac za ulaznice kupljene onlajn, po automatizmu biti vraćen na račun vlasnika kartice i one se ne mogu zameniti. U Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad kupljene ulaznice mogu da se vrate na biletarnici u roku od 15 dana. MUZEJI

Narodni muzej u Beogradu će biti otvoren za individualne posete, ali odlaže sva predavanja, grupne posete, stručna i tematska vođenja, radionice i koncerte. “Narodni muzej će biti otvoren za individualne posete do trenutka smanjenja rizika od širenja zaraze i pozivamo sve zainteresovane da se sa kolekcijom i aktivnostima muzeja upoznaju putem internet prezentacije i društvenih mreža Narodnog muzeja.” Izložbe u Galeriji Doma omladine Beograda će se odvijati u skladu sa godišnjim programom, ali bez organizovanja ceremonija otvaranja, javnih vođenja i grupnih poseta, već će biti dostupne isključivo za individualne posete. Istorijski muzej Srbije odložio je otvaranje izložbe „Kraljevi i svetitelji srpski”.

FESTIVALI

Beogradski festival igre će biti pomeren pa će nastup Njujork siti baleta umesto danas u Novom Sadu i sutra u Beogradu biti održan za novembru, a kompanija Drezden Frankfurt, koja je trebalo da nastupi na otvaranju BFI, pomerena je za 17. septembar. Organizatori kažu da će sve najavljene trupe doći, a novi datumi nastupa biće naknadno saopšteni.

Gitar art festival je koncert kvarteta “40 Fingers” pomerio za 20. maj. Festival Kontakt 2020 koji je obuhvatao konferencije i koncerte je otkazan, a o novim terminima, lokacijama i programima, kao i o detaljima koji se tiču do sada kupljenih ulaznica, organizatori će obavestiti publiku. Ovogodišnji 67. Martovski festival u Domu omladine je takođe pomeren, kao i ostali programi u DOB. KONCERTI

Iz Kolarčeve zadužbine navode da se odlažu svi programi u Velikoj dvorani u koje spadaju i koncerti Nemanje Radulovića i pijanistkinje Lor Favr Kan kao i projekcija filma “Unique”. Beogradska filharmonija je takođe otkazala nastupe. Elektropop duo “Nipplepeople” odložio je sve datume svoje regionalne “Softcore” turneje, u okviru koje su ih očekivali koncerti 20. marta u Domu omladine Beograda, 21. marta u “Čaurnici” u Kragujevcu i 26. marta u Domu kulture u Novom Sadu. Novi datumi su 4. jun Dom kulture u Novom Sadu (22) i 5. jun (21) “Amerikana” Dom omladine Beograda. Takođe, svi koncerti i predstave do 3. aprila u Kombank dvorani su odloženi. BIOSKOPI

Sve planirane projekcije filma “Hotel Beograd” će biti otkazane i novac za kupljene ulaznice vraćen. U svim bioskopskim salama u Kombank dvorani je aktuelam filmski repertoar, ali je broj posetilaca ograničen na 100 osoba. U Cineplexx Srbija navode da trenutno rade na tome da u prodaji budu ulaznice za svako drugo sedište, kako bi obezbedili dovoljan razmak između posetilaca, kojih će biti manje od sto. PROMOCIJE KNJIGA

Izdavačka kuća “Prometej” odložila je večerašnju promociju povodom manifestacije “Antićevi dani”, a Udruženje književnika Srbije otkazalo je sve najavljene tribine.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vlast u Srbiji protežira tabloide i pritiska pravosuđe

Godišnji izveštaj ministarstva spoljnih poslova SAD o Ijudskim pravima u svetu

Vlast u Srbiji protežira tabloide i pritiska pravosuđe

Beograd - Američki Stejt department u svom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu kao najveće probleme u ovoj oblasti u Srbiji naglasio je politički pritisak na pravosuđe, medijske slobode, policijsku torturu i preterano korišćenje pritvora u krivičnim postupcima.

Kako je istaknuto u izveštaju, hapšenja u Srbiji se uglavnom sprovode na osnovu naloga, ali i precizira da zakon dozvoljava da prođe predugi vremenski period između hapšenja i podizanja optužnice. Kao posebno problematičan aspekt ističe se da ne postoji vremensko ograničenje trajanja pritvora jednom kada se podigne optužnica. lako se ne zna tačan broj osoba koje su neosnovano bile u pritvoru, Srbija je, navodi se u izveštaju, u periodu između 2014. i 2018. godine platila oko 188 miliona dinara odštete zbog neosnovanog pritvora.

Tu ne staju problemi sa srpskim pravosuđem. Stejt department ističe da iako Ustav Srbije garantuje nezavisno sudstvo, sudovi ostaju podložni korupciji i političkom uticaju. Zakonski okvir ostavlja prostor za nedozvoljeni uticaj na pravosuđe zbog čega su razmere političkog uticaja na sudstvo ocenjene kao problematične. Izveštaj podseća i na praksu najviših državnih zvaničnika da komentarišu istrage i sudske postupke koji su u toku.

Dragana Boljević iz Društva

Bez političkih zatvorenika

Uslovi u srpskim zatvorima umeju da budu oštri u prvom redu zbog prenaseljenosti i povremene fizičke torture, istaknuto je u izveštaju Stejt departmenta. Ipak, primećeno je da se problem prenaseljenosti zatvora rešava izgradnjom novih objekata i širom upotrebom alternativnih sankcija. U Srbiji, dodaje se, nema političkih zatvorenika.

sudija Srbije ističe da su oni godinama upozoravali na iste probleme u pravosuđu koji su apostrofirani u izveštaju.

- Nedovoljna nezavisnost je jedan od najvećih problema pravosuđa iz kojeg izviru mnogi drugi problemi. Mi se nadamo da postoji volja vlasti da izmenama Ustava ograniči uticaj politike, ali ako pogledate poslednju verziju Akcionog plana za poglavlje 23, bojim se da to nije slučaj, kaže Boljevič. Ona naglašava da bi Narodna skupština morala da, kako je to predviđeno Ustavom, preuzme proces izmene Ustava u oblasti pravosuđa i formira radnu grupu koja bi uvažila stavove struke koja je jednoglasno osudila poslednju verziju ustavnih amandmana.

Stejt department uz konstataciju da Ustav zabranjuje torturu primećuje da policajci s vremena na vreme tuku i maltretiraju pritvorenike sa ciljem da iznude priznanje. U izveštaju Stejt departmenta se podseća na slučaj iz 2017. godine kada je Srbija izručila kurdskog aktivistu Turskoj i pored prigovora Agencije Ujedinjenih nacija protiv torture. Kako je precizirano, korupcija i nekažnjivost policajaca ostaje problem, a posebno je istaknuto da se ne procesuiraju visokopozicionirani policijski službenici. Kada je reč o medijima, u izveštaju se navodi da napadi na novinare, pretnje, manjak transparentnosti u vlasničkog strukturi i prevelika uloga države ugrožavaju medijske slobode. Oni su podsetili na izveštaj Fridom hausakojije stanje medijskih sloboda u Srbiji degradirao na parcijalno slobodnu. Primećeno je da nezavisni mediji postoje, ali da imaju mali tiraž. Mnogo popularniji su tabloidi koji, kako se dodaje, često rutinski objavljuju neistinite informacije od kojih je veliki broj usmeren protiv opozicionih političara. Stejt department je preneo podatak Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji su u periodu od januara do avgusta 2019. godine izbrojali 85 napada na novinare. Posebno je istaknuto da državno finansiranje medija protežira medije lojalne vlasti i da vladini predstavnici dobijaju mnogo više medijske pažnje od opozicije.

Upravo iz tog razloga, opozicioni Savez za Srbiju je i odlučio da bojkotuje izbore, saopštio jejuče zamenikpredsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

„Ovakvo stanje jeste jedan od osnovnih razloga zbog kojih cela srpska opozicija bojkotuje aprilske izbore uz zahtev da se građanima Srbije omogući pravo da slobodno biraju. To je moguće ako se formira prelazna Vlada koja treba da spreči pritiske na birače , oslobodi RTS i sprovede fer i poštene izbore po modelu koji je primenjen u Severnoj Makedoniji“, kazao je Stefanović, dodajući da su pre Stejt departmenta slične ocene o stanju ljudskih prava, medijskih sloboda, demokratije i borbi protiv korupcije izneli su Evropska Komisija, Savet Evrope, Fridom haus, Reporteri bez granica...

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Danas     Strana: 14

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/Javne nabavke

Naslov: Spustili cenu za 12 dinara na poslu od 1,3 miliona evra

Skoro 70 odsto najvećih tendera u Srbiji samo sa jednim ponuđačem

Spustili cenu za 12 dinara na poslu od 1,3 miliona evra

Novi Pazar, Beograd - Krajem januara gradska uprava u Novom Pazaru objavila je odluku o dodeli ugovora za rekonstrukciju gradskih ulica i lokalnih puteva. Vrednost prve partije koja se odnosi na obnovu 42 gradske ulice procenjena je od strane naručioca na 159.282.771 dinara (bez PDV-a). U postupku sejavio jedan ponuđač, Novi Pazar put sa cenom od 162.199.519 dinara (1,37 miliona evra), za skoro tri miliona dinara iznad očekivane.

Na predlog Komisije za javne nabavke tender je obustavljen s obzirom da je cena iznad procenjene. Naručilac, gradskauprava Novog Pazara, nakon toga ulazi u pregovarački postupak sa Novi Pazar putem. Rezultat pregovora je u najmanju ruku neuobičajen, predstavnici gradske vlasti uspeli su da isposluju smanjenje ponuđene cene za čak -12 dinara. Tako će ovaj posao koštati gradskibudžet 162.199.507 dinara.

U gradskom odeljenju za javne nabavke, za naš list, potvrđeno je daje „Novi Pazar put“ bio jedini ponuđač i da je pregovarano samo o ceni izvođenja radova. Naglasili su da je preduzeće cenu „korigovalo na osnovu svojih premera i predračuna“ i da je „ sve decidno urađeno po Zakonu o javnim nabavkama i to je navedeno u obrazloženju Odluke o dodeli ugovora“.

Druga partija nabavke, rekonstrukcija lokalnih puteva je sasvim druga priča. Kao prvo na nju su se javila dva ponuđača. Kao drugo, obe ponude su bile manje od procenjene vrednosti koja je iznosila 60,5 miliona dinara. Pobedilaje firma „Složnabraća“ iz Nove Varoši koja je ponudila cenu od 54,9 miliona dinara, a drugi ponuđač, takođe Novi Pazar put je da pet kilometara lokalnih puteva rekonstruiše za 57,05 miliona dinara bez PDV-a

Zanimljivo je da je u februaru ove godine Novi Pazar put pobedio na još jednom tenderu u Novom Pazaru na rekonstrukciji ulice Branislava Rakočevića i to takođe kao jedini ponuđač. Tu je interesantno i da je procenjena vrednost radova od

Novi Pazar put ponudio cenu od 162.199.519 dinara, štojeza gradsku upravu bilo neprihvatljivo. Posle pregovora, cena spuštena na 162.199.507 dinara - 12 dinara manje. Sasvim dovoljno za gradske vlasti

Gradska vlast: „Novi Pazar put je cenu korigovao na osnovu svojih premera i predračuna. Sve je decidno urađeno po Zakonu o javnim nabavkama“

Dobrašinović: Smanjenje od 12 dinara je farsa strane opštine bila 4.647.749,52 dinara, a ponuda ovog putarskog preduzeća 4.647.745 dinara ili pet dinara i osam para manje od predviđene cene.

Inače, Novi Pazar put je od januara ove godine u vlasništvu kompanije Inkop iz Ćuprije u kome po 40 odsto vlasništva imaju Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, dok 20 odsto kapitala te firme pripada Žarku Veselinoviću.

U ovom preduzeću su nas uputili na opštinu kao investitora za sva pitanja.

Stručnjaci za Danas kažu da je formalno poštovan Zakon o javnim nabavkama te da je naručilac po zakonu nakon obustave postupka po zakonu krenuo u direktnu pogodbu. Međutim, ono što jeste problem je zašto se javio samo jedan ponuđač.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije ističe da nije neuobičajeno da se u pregovorima i spusti cena, alikadaje samo jedan ponuđač on nema motiv da to uradi.

„Može se postaviti pitanje da li je vrednost radova inicijalno dobro procenjena, da li su uslovi tendera bili strogi itd. Sam postupak pregovaranja i rezultat se i mogao očekivati s obzirom da nije bilo konkurencije. Osim toga, naručilac je verovatno imao na toj aproprijaciji u budžetu još novca pa je mogao da prihvati tu cenu veću od planirane“, objašnjava Nenadić. I za Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za demokratiju je jedino sporno to što je bila samo jedna ponuda.

„To smanjenje od 12 dinara je farsa, ali postavlja se pitanje da li nisu u startu dobro procenili tržišnu vrednost radova. Međutim, kada imate samo jednog ponuđača onda je tržišna cena ono što ti monopolisti kažu da jeste. Kada nema konkurencije mi smo u problemu, jer samo konkurencija određuje pravu cenu“, napominje on.

Prema izveštaju Uprave za javne nabavke za prvo polugodište 2019. godine prosečan broj ponudapo javnoj nabavci iznosio je svega 2,2 što je značajan pad u odnosu na prethodne godine. Čak 55 odsto zaključenih javnih nabavki je bilo samo sa jednom ponudom. Dobrašinović ističe da kod nas vlada pravapandemijajavnih nabavki samo sa jednim ponuđačem.

„Prema našim istraživanjima u prvom polugodištu prošle godine, od 100 najvrednijih javnih nabavki čak 69 je samo sa jednim ponuđačem. Od najvrednijih 20 javnih nabavki na 17 je samo jedan ponuđač. To su nabavke od više desetina miliona evra“, kaže Dobrašinović upozoravajući da će po novom zakonu o javnim nabavkama koji stupa na snagu od jula ove godine situacija bitijošgora.

  1. Novosel - M. Obradović

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Danas     Strana: 1,2

Rubrika: Tema

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja/Javne nabavke

Naslov: Građani moraju znati da li je država spremna

Građani moraju znati da li je država spremna

Rodoljub Šabić: Da bi bilo koji podatak bio državna tajna, potrebno je da je reč o podatku čije bi otkrivanje „nanelo tešku neotklonjivu štetu po interese države“. Vlada zapravo misli da bi objavljivanja takvog podatka bilo štetno po nju a ne po zemlju

Predrag Petrović: Podatak o broju respiratora ne može ni na koji način da ugrozi državu. Interes javnosti da zna broj respiratora definitivno postoji, pa nije jasno kako bi objavljivanje tog podatka nanelo neotklonjive teške štete po interese Srbije

Javnost mora da zna da li je zdravstveni sistem spreman

Šabić: Štetno za Vladu, ne za državu

Petrović: Podatak o respiratorima ne ugrožava državu

Beograd - Koliko respiratora Srbija ima, pitanje je na koje javnost ne može da sazna odgovor jer se radi o državnoj tajni. Kako je geIa premijerka Ana Brnabić, „broj respiratora se tretira kao državna tajna u svim zemljama".

- Ja vam kažem da ima dovoljno, a to što ćemo nabavljati još to je za svaku sigurnost - kazala je premijerka nakon što su mediji, uHjućujući i Danas, objavili da je Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora zbog pojave korona virusa u Srbiji.

Zakon međutim kaže da se neka informacija proglašava državnom tajnom ako bi njeno objavljivanje ugrozilo državu. Sagovornici Danasa - Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, i Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ističu da postoji opravdan interes javnosti da sazna sa koliko respiratora raspolažu zdravstvene ustanove kao i da objavljivanje takve informacije ni na koji način ne može da ugrozi državu.

- Da bi bilo koji podatak bio državna tajna, potrebno je da je reč o podatku čije bi otkrivanje „nanelo tešku neotklonjivu štetu po interese“ države. Jasno je da je nemoguće naći logičku vezu između objavljivanja podatka o broju respiratora i teške neotHonjive štete - kaže Rodoljub Šabić.

On podseća i da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja takođe kaže da podaci koji se tiču ugrožavanja i zdravlja stanovništva vlast nema pravo da skriva.

- Sve ovo dovodi do toga da pomišljamo da vlada zapravo misli dabi objavljivanja taJcvog podatka bilo štetno po nju a ne po zemlju - zaHjučuje Šabić.

I Predrag Petrović naglašava da moraju da postoje opravdani razlozi da nešto bude proglašeno državnom tajnom.

- Vlasti mogu formalno šta hoće da proglase državnom tajnom a da iza toga ne stoje stvarni, suštinsH razlozi. Ali zakoni su veoma jasni - kaže Petrović, dodajući da podatak o broju respiratora ne može ni na koji način da ugrozi državu.

- Interes javnosti da zna broj respiratora definitivno postoji, dok nije jasno kako bi objavljivanje tog podatka nanelo neotHonjive teške štete po interese Srbije - ističe Petrović.

Prethodnih dana nekoliko medija, uHjučujući i Danas, pokušavali su bezuspešno da saznaju koliko u Srbiji ima respiratora. Jedini odgovor koji je vlast dala jeste da ih ima „ili dovoljno" (Ministarstvo zdravlja) ili „više nego dovoljno" (predsednik Vučić). U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je ipak raspisalo hitnujavnunabavku 15respiratorakoji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda j e danas. M. Radenković

Proizvode maske u tri smene

Zbog povećane potražnje za maskama i dezinfekcionim sredstvima predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom. Predstavnici većine kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe za sredstvima za dezinfekciju na našem tržištu. Privredna komora Srbije pomoći će u traženju sirovina za proizvodnju, s obzirom na to da se pojavljuju poteškoće u snabdevanju na svetskom tržištu.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Braničevo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javna nabavka - skela za Moravu

Javna nabavka - skela za Moravu

Požarevac - Gradska uprava Požarevca raspisala je javnu nabavku za najam skele za prevoz preko Velike Morave meštana Brežana i Batovca. Prevoz ljudi i vozila vršiće se svakog dana od 7 do 19 sati, u periodu od marta do novembra, dok traju poljoprivredni radovi. Procenjena vrednost ove nabavke iznosi pet miliona dinara, bez uračunatog poreza. M. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Politika     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Srbija ozbiljno shvatila borbu protiv korone

Srbija ozbiljno shvatila > borbu protiv korone

Formiran je svetski fond za otkrivanje terapije i u ovu inicijativu se u najkraćem roku uključilo 13 farmaceutskih kompanija

-rbiji je virus korona do sada otkriven kod 24 osobe i za sada su sve u stabilnom zdravstvenom stanju. Većina obole-

lih zarazila se od istog izvora - žene iz Švajcarske kojaje boravilau Srbiji. Četvoro pacijenata se nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine, isto toliko bolesnika leži u Kliničkom centru Niš, a ostatak je smešten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije (KCS). U KCS-u se nalazi dvoje pacijenata s umereno teškom kliničkom slikom, koja ne zahgeva mere intenzivnog lečenja.

- Pacijenti u našoj ustanovi nalaze se na odeljenju opšteg tipa i njihovo stanje je u potpunosti stabilno. Svi građani koji su bili u kontakgu s obolelom osobom ili dolaze iz područja koja su pod intenzivnom transmisijom virusa, kao pggo je Italija, a imaju simptome koji ukazuju na zarazu - kao pggo su visoka temperatura, intenzivan kašalj, otežano disanje - treba da se jave nadležnom epidemiololu.

Ljudi koji imaju simptome respiratorne infekcije ili prehlade treba da ostanu kod kuće i da budu u telefonskom kontakgu s epidemiološkom službom ili nadležnim lekarom - rekao je docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS-a.

Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu dezinfikovana je zbog mogućeg slučaja virusa kod učenika koji je bio na takmičenju u Hrvatskoj, nakončegaje osetio simptome i poslat je na testiranje, tako da se očekuju rezultati iz „Torlaka”.

Privremeno zatvorena 44 granična prelaza

Zbog pojave virusa korona u Srbiji, privremeno su zatvorena 44 granična prelaza za drumski, železnički i rečni saobraćaj, i to prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko unutrašnjih graničnih prelaza, prenosi Tanjug. Prema Mađarskoj su za drumski saobraćaj zatvoreni prelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (rečni), đala i Rabe. Granični prelazi koji su zatvoreni prema Rumuniji jesu: Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Tjerdap 2, objavljenoje na sajtu MUP-a. Prema Bugarskoj su zatvorena tri drumska prelaza: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci, a prema Severnoj Makedoniji - Prohor Pčinjski i Goleš - Golema Crcorija. Ka Crnoj Gori zatvoreni su prelazi Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BiH - Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik - stari most i Jamena - skelski prevoz. Prema Hrvatskoj su zatvoreni prelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (rečni) Berkasovo i Vajska - skelski prelaz. Unutrašnji granični prelazi koji su privremeno zatvoreni jesu: Beograd - rečni i vazdušni, Morava i Vršac.

Brnabićeva: Ima dovoljno respiratora

Premijerka Ana Brnabić je juče istakla da Srbija ima dovoljno respiratora i dodala da je Ministarstvo zdravlja raspisalo nabavku za dodatne količine. Brnabićeva je kazala da se u ovom trenutku broj respiratora u svim zemljama tretira kao državna tajna. - To što se nabavljaju dodatne količine biće za svaku sigurnost, da budemo zaista, ne sto posto, nego dvesta posto sigurni. Videli ste da je i predsednik Vučić pitao ljude iz zdravstva da kaže koliko ima respiratora i da su mu oni rekli da ne može da se govori o brojevima - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, prenosi Tanjug.

Lekari sujuče jošjednomupozorili da najviše moraju da se čuvaju stariji od 65 godina, ali ljudi se pitaju i da li virus može da ugrozi najmlađe, posebno one u školama i vrtićima. Dosadašnji dostupni podaci iz Kine pokazuju da je najviše dece zaraženo kod kuće i da je veoma značajno to pggo nije zabeležen nijedan slučaj prenosa kovida 19 sa deteta na odraslu osobu. To je za „Politiku” potvrdio dr Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, i napomenuo daje na osnovuizveštaja koji je izradilo 25 eksperata iz više zemalja, uključujući i predstavnike SZO, o epidemiji kovida 19 u Kini tokom februara ove godine, utvrđeno da je kod dece i mladih ispod 18 godina došlo do relativno malog procenta obolevanja - svega 2,4 odsto u odnosu na sve druge slučajeve.

- Moram da istaknem da je ovo još uvek novi virus o kome još učimo. Kada je reč o Srbiji, mislim da je država ozbiljno shvatila mogućnost pojave virusa. Mere koje je Srbija uvela obuhvataju sve supgginske elemente, kao što su, na primer, sposobnost identifikovanja i ispitivanja sumnjivih slučajeva i njihovih kontakata, zbrinjavanje bolesnih ljudi, kontrola širenja virusa u zdravstvenim ustanovama i komunikacija sa javnošću i zajednicom. Sada kada imamo potvrđene slučajeve virusa, prati se situacija i sve preporuke SZO se razmenjuju sa zdravstvenim vlastima u Srbiji. Akgivnosti se usklađuju sa trenutnom epidemiološkom sšuacijom u zemlji i svetu. Odšvor zdravsgvenog sistema u skladu je satrenutnim okolnostima. Treba biti oprezan jer se situacija izuzetno brzo menja - kaže dr Ivanuša.

Na naše pitanje da li bi trebalo zatvoriti škole i vrtiće, on ističe da bi mera zatvaranja škola sada bila preuranjena, ali da, naravno, to ostaje jedna od mogućih mera za ubuduće.

Svetska zdravstvena organizacija je preksinoć ocenila da se kovid 19 može okarakterisati kao pandemija, na osnovu proširenosti virusa i ozbiljnosti bolesti. To je usledilo, dodaje naš sagovornik, zato što su poslednje dve nedelje pratili veliki porast broja obolelih izvan Kine i povećanje broja zemalja pogođenih virusom.

- Opisivanje sšuacije kao pandemije ne menja procenu SZO o pretnji koju predstavlja ovaj virus. To ne menja ono što radi SZO i ne menja šta zemlje treba da rade, ali je svakako još jedan dodatni poziv da ljudi shvate ozbiljnost situacije. Potrebne su odlučne mere kako bi se usporila i obuzdala ova epidemija - zaključio je dr Ivanuša. A ovih dana, sudeći po svetskim medijima, i farmaceutska industrija ubrzano radi kako bi napravila vakcinu i lekove koji pomažu u borbi sa novim virusom. Dokle se stiglo?

Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovija”, objašnjava da je inovativna farmaceutska industrija u svetu bez oklevanja reagovala na pojavu epidemije, a sada već i pandemije virusa korona. Među merama koje su preduzete na globalnom nivou ističe se formiranje posebnog fonda otvorenog za bilo koga ko može u najkraćem roku da razvije uspešne testove ili terapiju specifičnu za kovid 19. U ovu inicijativu se uključilo 13 inovativnih farmaceutskih kompanija, zajedno sa predsgavnicima akademske zajednice, međunarodnih organizacija i državnih i regulatornih tela, a sve u cilju što bržeg pronalaska bilo leka, bilo vakcine koji bi omogućili lečenje obolelih, zauzdavanje zaraze i preventivuzazdrave.

- Razvoj jednog inovativnog leka uobičajeno traje veoma dugo, pa često prođe između deset i dvadeset godina od momeša identifikovanja potencijalne aktivne supstance, preko laboratorijskih testova, prekliničkog i kliničkog ispitivanja do dobijanja dozvole za sgavljanje lekau promet. Međutim, u situacijama kao što je to slučaj s aktuelnom pandemijom, akgiviraju se unapred predviđeni regulatorni mehanizmi koji dopupggaju da lek do onih koji su životno ugroženi sgigne po ubrzanoj proceduri - ističe Trkulja. Danijela Davidov Kesar

Lončar: Oboleli i u kućnoj izolaciji

U Srbiji je juče testirano 25 osoba i utvrđeno je da je pet osoba pozitivno na virus korona, rekao je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Time je ukupan broj zaraženih virusom korona u našoj zemlji porastao na 24. Lončar je novinarima u Vladi Srbije rekao da su svih petoro novozaraženih u apsolutno dobrom stanju, prenosi Tanjug. „Četvoro je već otišlo kući, biće u kućnoj izolaciji jer nemaju nikakav razlog da budu u bolnici. Jedan pacijent ostaće na daljem praćenju jer se požalio na neke tegobe, da bi se završila dijagnostika do kraja”, rekao je Lončar.

Preventivne mere protiv kovida 19

Specijapni broj telefona Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa virusom korona: 064/8945235

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Razglednice

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Makroekonomska slika Srbije je unapređena

Spiker: Makroekonomska slika Srbije znatno je unapređena u poslednjih nekoliko godina, privreda konstantno beleži rast ali mora biti znatno veća kako bi rastao BDP a samim tim i standard građana, kaže u intervjuu za RTV šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa. Reporter: Makroekonomska stabilnost doprinela je stvaranju povoljne poslovne klime u Srbiji, smatra prvi čovek MMF-a u našoj zemlji Sebastijan Sosa ali napominje da ima mesta za napredak, kako kaže ne smao Srbija nego i ceo zapadni Balkan mora da reši problem korupcije, sporosti administracije i nedovoljno efikasne javne uprave. Sebastijan Sosa, MMF: To svakako uključuje unapređene vladavine prava i efikasnost sudstva kao i dostupnost dokumenata javnosti. Napredak u ovom polju unaprediće i poslovni ambijent i to će biti jasan signal mladim i obrazovanim ljudima da se vrate u Srbiju, jer smo svedoci da odlaze i to je kratkoročno gledano jedan od najvećih makroejonomskih izazova. Reporter: Kada razgovarate sa predstavnicima vlasti u Srbiji da li vidite spremnost njihovu da konačno završe problem privatizacije preduzeća, velikih gubitaša, čini se da je taj posao trebao da se završi mnogo davno a da još nije rešen? Sebastijan Sosa, MMF: Rekao bih da je Srbija na pola puta kada je reč o završetku tog procesa. Napretka ima ali to se pre svega odnosi na nedavnu privatizaciju Komercijalne banke ali i raniju prodaju RTB-a Bor, PKB-a i Galenike, ali nije sve u privatizaciji. Ima i javnih preduzeća koja moraju biti reformisana poput EPS-a, Srbijagasa i Železnica, jer samo će se tako fiskalni rizik koji stvaraju te kompanije držati pod kontrolom. Reporter: Šef Kancelarije MMF-a u Sbriji Sebastijan Sosa smatra da naša zemlja mora da obrati više pažnje na preduzetnike, mikro mala i srednja preduzeća jer ona zapošljavaju najveći broj radnika i znatno utiču na rast BDP-a a time će se kako kaže istovremeno smanjiti i udeo sive ekonomije u ukupnoj privredi Srbije.          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nin.co.rs

Link: http://nin.co.rs/pages/article.php?id=102352275

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Opomena pred otkaz

Opomena pred otkazNIN je u poslednjih šest meseci nekoliko puta pisao o njenom lošem i nezakonitom rukovođenju Filološkim fakultetom, i ne može se reći da nije imala vremena da se pobliže upozna sa svojim pravima i obavezamaOdbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo je 21. februara rešenje kojim se utvrđuje da je v. d. dekana Filološkog fakulteta Ljiljana Marković odgovorna za višestruke povrede Kodeksa profesionalne etike. Postupajući po zahtevu grupe nastavnika iz ove ustanove, Odbor je u obrazloženju naveo da je, proučivši predmetne spise iznete u zahtevima, kao i odgovore Ljiljane Marković, doneo odluku o izricanju javne opomene, jer je ocenjeno da će to biti dovoljno da profesorka Marković ubuduće ne krši Kodeks. Od petoro članova Odbora, četvoro je bilo za izricanje javne opomene, a jedan član je smatrao da je neophodno doneti strožu meru. Budući da u članu 65, stavu 4 Statuta Univerziteta u Beogradu nedvosmisleno stoji da „dekan ne može biti lice… koje je prekršilo kodeks profesionalne etike“, jasno je da Ljiljana Marković više ne može rukovoditi nekom visokoškolskom ustanovom.Jedan od zahteva protiv dekanke ukazao je da je duže od godinu dana istovremeno obavljala funkciju dekana i funkciju odbornice Skupštine grada Beograda, iako Statut Univerziteta u Beogradu brani rukovodiocima fakulteta da obavljaju političke funkcije. Ostavku na mesto odbornice podnela je tek nakon dopisa rektorke UB Ivanke Popović u junu prošle godine. Kao i prethodnih puta, Ljiljana Marković je tvrdila da je za obavljanje paralelnih funkcija imala saglasnost Saveta fakulteta i Rešenje Agencije za borbu protiv korupcije koje je bilo u njenu korist. Odbor je zaključio da je bilo sukoba interesa i da je profesorka Marković morala da poštuje Statut nezavisno od mišljenja regulatornih tela.Utvrđeno je da je sukoba interesa bilo i u činjenici da je Ljiljana Marković tokom dekanskog mandata obavljala i funkcije prodekana za finansije i v. d. upravnika Odseka za finansijsko i materijalno poslovanje. Podsećanja radi, Državna revizorska institucija je u izveštaju iz decembra 2018. utvrdila niz nepravilnosti u finansijskom poslovanju fakulteta, među kojima je najveća bila trošenje gotovo milion i po evra više nego što je bilo planirano tokom 2017. Tada je deo kolektiva Filološkog fakulteta zahtevao da sazna i ko su petoro anonimnih zaposlenih koji su tokom 2017. zabeležili milionska neto primanja.Među zahtevima protiv dekanke našla se i činjenica da Statut fakulteta nije bio usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UB, iako su fakulteti bili obavezni da to urade u roku od tri meseca od usvajanja Statuta UB (usvojen je u martu 2018. godine). Fakultet nije formirao ni svoju Etičku komisiju, iako je to morao da uradi još krajem 2016. godine.Poslednji među zahtevima ticao se i očitog slučaja falsifikovanja dokumenta. Dekanka Marković je, naime, potpisala odluku Nastavno-naučnog veća o imenovanju članova, predstavnika Filološkog fakulteta, u Veće naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka, iako takva odluka ne samo da nije doneta na NNV-u, nego nije bila ni na dnevnom redu sednica.Profesorka Marković je tvrdila da je odluku potpisala zbog hitnosti formiranja Veća naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka, te kako se ne bi pomislilo da Filološki fakultet opstruiše rad ovog stručnog organa. Potom je navela da se ni ne seća da je spornu odluku potpisala?! Na druge optužbe je odgovorila jednako neodbranjivo – navela je da nije uspela da dobro prouči svu normativu i propise i da je tek uz pomoć advokata uvidela određene propuste koje je, kaže, nesvesno napravila. S obzirom na činjenicu da je nedeljnik NIN u poslednjih šest meseci nekoliko puta pisao o njenom lošem i nezakonitom rukovođenju Filološkim fakultetom, ne može se reći da nije imala vremena da se pobliže upozna sa svojim pravima i obavezama. Štaviše, delovala je prilično uvereno u svoje znanje u svojoj reakciji na jedan od tekstova (broj 3585), gde je pretila tužbom i iznela niz neistina.Optužbe zbog nepotizma, prisvajanja tuđeg intelektualnog rada i autorstva u knjigama koje je doslovno nemoguće naći su i dalje neistražene i bez posledica. Posle ove odluke Odbora, teško je pomisliti i da su neosnovane.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3426395/milutin-mrkonjic-sakrio-firmu-u-podgorici-preuzeo-vlasnistvo-nad-firmom-povezanom-sa-aferom-agrobanka

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: MILUTIN MRKONJIĆ SAKRIO FIRMU U PODGORICI: Preuzeo vlasništvo nad firmom povezanom sa aferom Agrobanka

Dobio preduzeće na poklon... Milutin Mrkonijć, Foto: Zorana Jevtićotkriven: SOCIJALISTA IZIGRAVAO ZAKONPolitika 12.03.2020. 06:53h 12.03.2020. 00:28hDok Mrkonjić nije ušao u firmu, njena delatnost je bila farmacija, a onda se naprasno menja i ulazi u sferu građevineMilutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS i bivši ministar infrastrukture, preuzeo je u Crnoj Gori 2002, bez ikakve naknade, vlasništvo nad firmom "Habit invest", koja je bila povezana s Radosavom Sekulićem, akterom afere "Agrobanka" i čovekom bliskim SPS.Mrkonjić, koji je i dalje vlasnik i zastupnik "Habit investa", vlasništvo nad firmom nikad nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio u obavezi da učini, piše CINS.Dok Mrkonjić nije ušao u firmu, njena delatnost je bila farmacija, a onda se naprasno menja i ulazi u sferu građevine. Firma je dobijala velike poslove od Grada Podgorice.U centru Podgorice nalazi se formalno sedište firme "Habit invest". Firma postoji od 2000, a od septembra 2002. njen vlasnik i zastupnik je Mrkonjić. Počasni predsednik SPS je nešto više od četiri godine nakon preuzimanja firme izabran za narodnog poslanika i bio je u obavezi da prenese upravljačka prava na treće lice, ali on to nije učinio.Prema informacijama koje je CINS dobio od Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, "Habit invest" je od 2002. do 2004. sa ovom javnom ustanovom sarađivao na poslovima izrade detaljnog urbanističkog plana Nove varoši 2, Gorice C, kao i projektu mosta u Ulici ratnih veterana. Kroz te poslove Mrkonjićeva firma je zaradila 41.500 evra.Ovo preduzeće već godinama nema nikakav zabeleženi promet, a u blokadi se nalazi od juna 2005. Mrkonjić nije odgovarao na naše pozive.  Kurir.rs/ Foto: Zorana JevtićMilutin Mrkonjić, Radosav Sekulić, Agrobanka, Habit invest, firma, preduzeće, sakrio, Crna Gora,      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a577120/Ministarstvo-zdravlja-raspisalo-hitnu-nabavku-respiratora.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku respiratora

Autor:N1 BeogradMinistarstvo zdravlja raspisalo je u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.Dodaje se da je hitna nabavka neophodna imajući u vidu da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa u Beogradu, ali i zbog koronavirusa koji je odbor za vanredne situacije proglasio "javno - zdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja".Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart."S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije) čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca… isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak", navodi se u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude.Javnost već nekoliko dana ne može da sazna tačan broj respiratora u Srbiji, a odgovor na to pitanje izbegavali su da daju kako zvnaičnici medicinskih ustanova, tako i javni funcioneri.Predsednik Aleksndar Vučić je na konferenciji za medije u sredu kazao da "respiratora ima dovoljno".        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/ministarstvo-zdravlja-hitno-nabavlja-15-respiratora

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo zdravlja hitno nabavlja 15 respiratora

Ministarstvo zdravlja hitno nabavlja 15 respiratoraFoto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Golp pre 43 minuta 07:48 Nova ekonomija 0 komentaraMinistarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su 11. marta hitan tender za nabavku 15 respiratora, usled vanrednih okolnosti koje je prouzrokovala nedavno proglašena epidemija gripa u Beogradu i javno-zdravstvena pretnja od korona virusa, navodi se na Portalu javnih nabavki.Javna nabavka će se sprovodti u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a rok za podnošenje ponuda je tri dana od dana slanja poziva, odnosno 13. mart."Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije 'dr Milan Jovanović Batut', potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme – respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja korona virusa... (Neophodno) je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.Komapnije koje će učestvovati u pregovaračkom postupku su beogradske "TRIVAX VV", "Drager Tehnika", "MEDISAL", "IVEX GROUP" i "DENTA BP PHARM", a cena će biti osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude.Ponudu može podneti grupa od dva ili više navedena ponuđača.Ugovor će se dodeljivati na osnovu najniže ponuđene cene, a u slučaju da je više njih podnelo istu ponudu, prednost će imati onaj ponuđač koji ponudi kraći rok isporuke.Pored tehničkih karakteristika, navodi se da respiratori trebaju da budu namenjeni za intenzivnu negu i za negu svih kategorija potencijalnih pacijenata: beba, dece i odraslih.Uz aparate je potrebno isporučiti sav potreban prateći materijal neophodan za rad – pogonska creva i držač pacijent-creva.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana, samo sat vremena po raspisivanju javne nabavke, na konferenciji za medije rekao da je država obezbedila sasvim dovoljno respiratora i da je broj dostupnih aparata dovoljan u slučaju da dođe do drastičnog povećanja broja obolelih. U tom trenutku, u Srbiji je bilo registrovano 12 zaraženih koronavirusom.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/pancevo-dobija-novu-putnu-infrastrukturu-autobuse-i-rasvetu_1101869.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo dobija novu putnu infrastrukturu, autobuse i rasvetu

PANČEVO - Kako bi se rešili komunalni problemi u oblasti javnog prevoza, javnog osvetljenja i putne infrastrukture, Grad Pančevo je ušlo u tri projekta javno-privatnog partnerstva.Reč je o postupku koji omogućava uštede u budžetu Grada, što će kasnije biti iskorišteno za dodatna poboljšanja pomenutih komunalnih usluga. Naime, javno-privatno partnerstvo je zajedničko ulaganje Grada Pančeva i poslovnog partnera u koje se ušlo prošle godine, o čemu smo lani i pisali. Sa realizacijom će se početi u naredna dva meseca. "Pančevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koje je krenulo sa projektom izrade javno-privatnog partnerstva i dobilo pozitivno mišljenje od strane Ministarstva finansija", kaže gradska menadžerka Maja Vitman, prenose mediji. Javno-privatno partnerstvo predstavlja zajedničko ulaganje Grada Pančeva i poslovnog partnera u cilju poboljšanjja komunalnih usluga. U naredne dve godine u planu je da bude urađeno 35 kilometara puteva, kao i 60 novih autobusa, dok će u periodu od pest meseci kompletno javno osvetljenje biti zamenjeno led rasvetom. Pančevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uspešno ušao u postupak izrade projekata za javno-privatno partnerstvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/236408/Ministarstvo-raspisalo-hitnu-nabavku-za-15-respiratora.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo raspisalo hitnu nabavku za 15 respiratora

Ministarstvo zdravlja raspisalo je hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama.Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta Batut, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.   Dodaje se da je hitna nabavka neophodna imajući u vidu da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa u Beogradu, ali i zbog virusa korona koji je odbor za vanredne situacije proglasio "javno - zdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja".   Poziv za podnošenje ponude poslat je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart.   "S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije) čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca… isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak", navodi se u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude.   Javnost već nekoliko dana ne može da sazna tačan broj respiratora u Srbiji, a odgovor na to pitanje izbegavali su da daju kako zvnaičnici medicinskih ustanova, tako i javni funcioneri.   Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije u sredu kazao da "respiratora ima dovoljno". Autor: 021 Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/ministarstvo-hitna-nabavka-respiratora/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ipak ih nema dovoljno: Raspisana hitna nabavka respiratora - NOVA portal

Respiratori. Foto: AP Photo/Ted S. Warren Ministarstvo zdravlja raspisalo je u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja, a prenosi N1.Dodaje se da je hitna nabavka neophodna imajući u vidu da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa u Beogradu, ali i zbog koronavirusa koji je odbor za vanredne situacije proglasio "javno - zdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja".Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart."S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije) čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca… isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak", navodi se u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude.Javnost već nekoliko dana ne može da sazna tačan broj respiratora u Srbiji, a odgovor na to pitanje izbegavali su da daju kako zvnaičnici medicinskih ustanova, tako i javni funcioneri. Sagovornici Nova.rs ukazali su na taj problem.Predsednik Aleksndar Vučić je na konferenciji za medije u sredu kazao da "respiratora ima dovoljno".Pratite nas i na društvenim mrežamaFacebook TwitterInstagram      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/izmena-javnog-poziva-za-koncesiju-za-javne-garaze-12-03-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Izmena javnog poziva za koncesiju za javne garaže

Grad Novi Sad objavio je izmenu javnog poziva za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji grada.Na osnovu čl. 22. i 35. Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Službeni glasnik RS", br. 88/11, 15/16 i 104/16)REPUBLIKA SRBIJAAUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINAGRAD NOVI SAD o b j a v lj u j e IZMENU JAVNOG POZIVA ZA DAVANJE KONCESIJE ZA PROJEKTOVANJE, IZGRADNJU, UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE JAVNIH GARAŽA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA(ŠIFRA: JP-K-2/2019) U Javnom pozivu za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada Novog Sada (šifra: JP-K-2/2019), objavljenom dana 12. decembra 2019. godine u "Službenom glasniku RS", u tač. 1) i 11), reči: "Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.", zamenjuju se rečima: "Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.".U svemu ostalom, Javni poziv za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada Novog Sada (šifra: JP-K-2/2019), ostaje nepromenjen. Pursuant to Articles 22 and 35 of the Law on Public-Private Partnership and Concessions ("Of?cial Gazette of the Republic of Serbia" No. 88/11, 15/16 and 104/16) REPUBLIC OF SERBIAAUTONOMOUS PROVINCE OF VOJVODINACITY OF NOVI SAD Announces CHANGES TO THE PUBLIC CALL FOR GRANTING OFCONCESSION FOR DESIGN, CONSTRUCTION, MANAGEMENT ANDMAINTENANCE OF PUBLIC GARAGES IN THE TERRITORY OF THE CITY OFNOVI SAD(CODE: JP-K-2/2019-G) Within the Public call for granting of concession for design, construction, management and maintenance of public garages in the territory of the City of Novi Sad (CODE: JP-K-2/2019-G), published on December 12th 2019 in the "Republic of Serbia Of?cial Gazette", Points 1) and 11), the wording "Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli." is hereby changed into " Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.".Within all its other parts, the Public call for granting of concession for design, construction, management and maintenance of public garages in the territory of the City of Novi Sad (CODE: JP-K-2/2019-G), remains unaltered.            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/rok-do-1-jula-za-zahteve-za-ucesce-u-javnim-nabavkama/nylkz38

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: ROK do 1. jula za ZAHTEVE za učešće u JAVNIM NABAVKAMA

Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke, u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke, u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.Zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke podnosi registrovani zastupnik pravnog lica, odnosno preduzetnik, ili lice koje je ovlastio zastupnik za podnošenje zahteva.Uz zahtev se dostavljaju potvrde nadležnih organa na osnovu kojih se dokazuje ispunjenost uslova za učestvovanje u postupcima javnih nabavki.Dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za izdavanje potvrde propisana je Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom o sadržini Registra ponuđača i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu za registraciju ponudaca.Ta dokumentacija ne može biti starija od dva meseca od dana njenog podnošenja u Registru ponuđača.Pravna lica i preduzetnici koji do 1. jula 2020. godine ne dostave dokumenta biće izbrisana iz Registra ponuđača po službenoj du?nosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.Registar ponuđača je jedinstvena, centralna, elektronska i javna baza podataka o domaćim pravnim licima i preduzetnicima koji dokažu nepostojanje uslova za isključenje iz postupka javne nabavke.      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vlast-tvrdi-da-respiratora-ima-dovoljno-a-hitno-nabavlja-nove/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vlast tvrdi da respiratora ima dovoljno, a hitno nabavlja nove

Ministarstvo zdravlja raspisalo je juče hitnu javnu nabavku 15 respiratora, koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda je sutra.Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI - S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije), čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca…. isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak - stoji u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude. Nabavka novih respiratora dolazi nakon što se u javnosti pojavilo pitanje da li Srbija ima dovoljno medicinske opreme da na adekvatan način odgovori na eventualno širenje korone. Svi pokušaji kako Danasa tako i drugih medija da saznaju koliko tačno respiratora imamo, ostali su bez uspeha prethodnih dana. Našem listu juče nisu odgovarali na pitanja ni Ministarstvo zdravlja, ni Institut za javno zdravlje Batut koji vodi evidenciju o medicinskoj opremi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Jedina informacija koja je došla do građana jeste da "respiratora ima dovoljno", kako su poručili iz Ministarstva zdravlja. Istu poruku juče je na konferenciji za novinare preneo i predsednik Aleksandar Vučić koji je kazao da imamo nekoliko stotina respiratora, što je dovoljno. - Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih - kazao je predsednik. O tačnom broju respiratora međutim niko od nadležnih nije govorio. U pozivu za podnošenje ponude inače stoji da je do nabavke novih respiratora došlo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije kao i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". - Neophodno je da se obezbede uslovi za primenu mera kontrole infekcija ali i lečenja zaraženih pacijenata. U tom cilju neophodno je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom - navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo zdravlja, a koje je poziv za podnošenje ponude uputilo firmama TRIVAX VV, Drager Tehnika, MEDISAL, IVEX GROUP i DENTA BP PHARM, sve iz Beograda, od kojih će biti izabrana ona koja ponudi najnižu cenu. Poslednja velika nabavka respiratora bila je 2009. godine i to nakon što su mediji pisali o nedovoljnom broju ovih aparata u vreme epidemije gripa. Tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je tada da u Srbiji ima 350 aparata a nabavljeno je još 64. Poverenik: Ustanove ćute o opremljenosti Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je saopštio da je tokom poslednja dva dana primio veći broj žalbi zbog "ćutanja" zdravstvenih i prosvetnih ustanova po zahtevima kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa. "S tim u vezi, Poverenik podseća da su informacije kojima raspolaže organ vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera. U odnosu na njih opravdani interes javnosti da zna uvek postoji i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. Osim toga, po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva", stoji u saopštenju Poverenika. Klinički centar Srbije, maske, medicinska oprema, Ministarstvo zdravlja

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/524127/reakcija-na-koronavirus-ministarstvo-zdravlja-raspisalo-hitnu-nabavku-respiratora

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: REAKCIJA NA KORONAVIRUS: Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku respiratora

Ministarstvo zdravlja raspisalo je u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.Dodaje se da je hitna nabavka neophodna imajući u vidu da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa u Beogradu, ali i zbog koronavirusa koji je odbor za vanredne situacije proglasio "javno - zdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja".Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart."S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije) čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca… isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak", navodi se u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude.Javnost već nekoliko dana ne može da sazna tačan broj respiratora u Srbiji, a odgovor na to pitanje izbegavali su da daju kako zvnaičnici medicinskih ustanova, tako i javni funcioneri.Predsednik Aleksndar Vučić je na konferenciji za medije u sredu kazao da "respiratora ima dovoljno". Bonus video:(Espreso.rs/N1)        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/ministarstvo-zdravlja-hitno-nabavlja-15-respiratora

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo zdravlja hitno nabavlja 15 respiratora

Tender je raspisan 11. marta i objavljen na Portalu javnih nabavki.Javna nabavka će se sprovoditi u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a rok za podnošenje ponuda je tri dana od dana slanja poziva, odnosno 13. mart."Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije 'dr Milan Jovanović Batut', potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme - respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja korona virusa... (Neophodno) je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.Kompanije koje će učestvovati u pregovaračkom postupku su beogradske "TRIVAX VV", "Drager Tehnika", "MEDISAL", "IVEX GROUP" i "DENTA BP PHARM", a cena će biti osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude.Ponudu može podneti grupa od dva ili više navedena ponuđača.Ugovor će se dodeljivati na osnovu najniže ponuđene cene, a u slučaju da je više njih podnelo istu ponudu, prednost će imati onaj ponuđač koji ponudi kraći rok isporuke.Pored tehničkih karakteristika, navodi se da respiratori treba da budu namenjeni za intenzivnu negu i za negu svih kategorija potencijalnih pacijenata: beba, dece i odraslih.Uz aparate je potrebno isporučiti sav potreban prateći materijal neophodan za rad - pogonska creva i držač creva.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana, samo sat vremena po raspisivanju javne nabavke, na konferenciji za novinare rekao da je država obezbedila sasvim dovoljno respiratora i da je broj dostupnih aparata dovoljan u slučaju da dođe do drastičnog povećanja broja obolelih, podsetila je Nova ekonomija.        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2817962/ministarstvo-zdravlja-pokrenulo-hitnu-nabavku-respiratora-ponude-podnosi-pet-odabranih-firmi

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo zdravlja pokrenulo hitnu nabavku respiratora - Ponude podnosi pet odabranih firmi

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za javnu nabavku uređaja za gasnu terapiju i respiratora.- Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Ministarstvo zdravlja pokrenulo je pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za javnu nabavku uređaja za gasnu terapiju i respiratora. - Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme, respiratora, za potrebe Kliničkog centra Srbije kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja virusa korona - navodi se u dokumentaciji. Naručilac će poslati poziv za podnošenje ponuda ponuđačima: Trivax VV, Drager Tehnika, Medisal, Ivex Group i Denta BP Pharm, svi iz Beograda. Rok za podnošenje ponuda je 13.3.2020.godine do 12.30. Ponude će se otvarati odmah nakon isteka roka. Više informacija potražite OVDE.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1294518/Srbija-hitno-nabavlja-respiratore.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Borba s koronom: Srbija HITNO nabavlja respiratore

Autor mondo.rs Izvor Beta 12.03.2020. / 09:36 0Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su hitan tender za nabavku 15 respiratora, usled vanrednih okolnosti koje je prouzrokovala nedavno proglašena epidemija gripa u Beogradu i javno-zdravstvena pretnja od korona virusa, objavila je Nova ekonomija. Izvor: Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren Tender je raspisan 11. marta i objavljen na Portalu javnih nabavki. Javna nabavka će se sprovoditi u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a rok za podnošenje ponuda je tri dana od dana slanja poziva, odnosno 13. mart.  "Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije 'dr Milan Jovanović Batut', potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme - respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja korona virusa... (Neophodno) je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom", navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Kompanije koje će učestvovati u pregovaračkom postupku su beogradske "TRIVAX VV", "Drager Tehnika", "MEDISAL", "IVEX GROUP" i "DENTA BP PHARM", a cena će biti osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude. Ponudu može podneti grupa od dva ili više navedena ponuđača. Ugovor će se dodeljivati na osnovu najniže ponuđene cene, a u slučaju da je više njih podnelo istu ponudu, prednost će imati onaj ponuđač koji ponudi kraći rok isporuke. Pored tehničkih karakteristika, navodi se da respiratori treba da budu namenjeni za intenzivnu negu i za negu svih kategorija potencijalnih pacijenata: beba, dece i odraslih. Uz aparate je potrebno isporučiti sav potreban prateći materijal neophodan za rad - pogonska creva i držač creva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana, samo sat vremena po raspisivanju javne nabavke, na konferenciji za novinare rekao da je država obezbedila sasvim dovoljno respiratora i da je broj dostupnih aparata dovoljan u slučaju da dođe do drastičnog povećanja broja obolelih, podsetila je Nova ekonomija.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2020/03/rok-1-jul-za-ucesce-u-javnim-nabavkama/

Autori: @bifonline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rok 1.jul za učešće u javnim nabavkama - Biznis i Finansije

Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke.Rok 1.jul za učešće u javnim nabavkama12. marta 2020.12. marta 2020.Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke, u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.Zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke podnosi registrovani zastupnik pravnog lica, odnosno preduzetnik, ili lice koje je ovlastio zastupnik za podnošenje zahteva.Uz zahtev se dostavljaju potvrde nadležnih organa na osnovu kojih se dokazuje ispunjenost uslova za učestvovanje u postupcima javnih nabavki.Dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za izdavanje potvrde propisana je Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom o sadržini Registra ponuđača i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu za registraciju ponudaca.Ta dokumentacija ne može biti starija od dva meseca od dana njenog podnošenja u Registru ponuđača.Pravna lica i preduzetnici koji do 1. jula 2020. godine ne dostave dokumenta biće izbrisana iz Registra ponuđača po službenoj du?nosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.Registar ponuđača je jedinstvena, centralna, elektronska i javna baza podataka o domaćim pravnim licima i preduzetnicima koji dokažu nepostojanje uslova za isključenje iz postupka javne nabavke.Izvor: Blic/Tanjug          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3164572-ministarstvo-zdravlja-objavilo-tender-za-hitnu-nabavku-respiratora

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo zdravlja objavilo tender za hitnu nabavku respiratora

Rok za podnošenje ponuda je tri dana od objavljivanja tendera, odnosno do petka, 13. marta12/03/20 |  10:36Foto: Tanjug/APMinistarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora kako bi se obezbedile rezerve tog aparata, rečeno je u Ministarstvu zdravlja, uz napomenu da za sada ima dovoljno respiratora.- Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije ''Milan Jovanović Batut", potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme - respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije, kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja korona virusa - navodi se na sajtu Ministarstva.Dodaje se da je neophodno da se obezbede uslovi za primenu mera kontrole infekcija ali i lečenja zaraženih pacijenata, odnosno, da se obezbedi potrebna količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa.Rok za podnošenje ponuda je tri dana od objavljivanja tendera, odnosno do 13. marta, a u pregovaračkom postupku učestvovaće kompanije "TRIVAX VV", "Drager Tehnika", "MEDISAL", "IVEX GROUP" i "DENTA BP PHARM", a cena ce biti osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude.Predsednik Aleksandar Vučić je juče rekao da Srbija raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora, da ih ima i više nego što je potrebno. On nije govorio koliko ih tačno, samo je rekao da ih ima više stotina, kao i da je trenutno zauzet zbog korone samo 1.(Telegraf.rs / Tanjug)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/stranke-koje-predju-cenzus-dobice-iz-budzeta-21-500-evra-po-mandatu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Stranke koje pređu cenzus dobiće iz budžeta 21.500 evra po mandatu

BEOGRAD Sve izborne liste na parlamentarnim izborima, koje podnesu jemstvo i dobiju više od jedan odsto glasova, odnosno više od 0,2 odsto za manjinske liste, dobiće između 60 i 70 hiljada evra iz budžeta Srbije... BEOGRAD Sve izborne liste na parlamentarnim izborima, koje podnesu jemstvo i dobiju više od jedan odsto glasova, odnosno više od 0,2 odsto za manjinske liste, dobiće između 60 i 70 hiljada evra iz budžeta Srbije za pokrivanje troškova izborne kampanje, saopštila je Transparentnost Srbija. Pored toga, oni koji pređu cenzus dobiće oko 21.500 evra po poslaničkom mandatu, tako da će stranke i koalicije koje ostvare novi troprocentni cenzus, dobiti za pokriće troškova još 170 hiljada evra. U slučaju da jedna lista osvoji polovinu poslaničkih mesta, po tom osnovu će steći pravo na čak 2,7 miliona evra budžetskih sredstava, saopšteno je. Daleko manja sredstva se izdvajaju iz lokalnih budžeta, pa se tako, čak i u gradu srednje veličine, može očekivati da bi svaka lista mogla da računa na budžetsku podršku od svega 20 hiljada dinara. Oni koji pređu cenzus mogli bi da računaju na još oko 30 hiljada dinara po odborničkom mestu. Autor: FoNet I ovo Vam može biti interesantno

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-korona-virusom-sutra-sastanak-sa-hotelijerima/qz8e4ek

Autori: M.A.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić o ekonomskim merama u vezi sa korona virusom: "Sutra sastanak sa HOTELIJERIMA, penzionerima jednokratna pomoć od 4.000 DINARA"

Povodom situacije u vezi sa korona virusom, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare. Oni su govorili o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte korona virusa koje ćemo svakako imati na srpsku privredu."Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić.Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto."Turizam, transport i logistika su najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je prva mera u turizmu podela dodatnih 60.000 vaučera, čime če ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista.Brnabić je rekla da će sa predsednikom PKS Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima.Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke."Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić."Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava".Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu."Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić.Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama".Sve u svemu, situacija u našoj privredi je stabilna, nema razloga za paniku, pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere.Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela. Nema razloga za paniku.            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/mrkonjic-negira-vlasnistvo-nad-crnogorskom-firmom-podaci-ga-demantuju/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mrkonjić negira vlasništvo nad crnogorskom firmom, podaci ga demantuju

  1. mar 2020.Stefan MarkovićMilutin Mrkonjić; foto: N1Dok narodni poslanik i visoki funkcioner SPS Milutin Mrkonjić ocenjuje kao "glupost" tvrdnju da je vlasnik crnogorske firme Habit invest, podaci do kojih je došao CINS ga demantuju. Naime, prema Centralnom registru privrednih društava Crne Gore, Mrkonjić se i dalje vodi kao vlasnik ovog preduzeća, koje je, kako je CINS prethodno otkrio, 2002. godine dobio na poklon.Total: 0Ono što za Agenciju za borbu protiv korupcije predstavlja osnov za eventualno pokretanje postupka , za socijalistu Milutina Mrkonjića predstavlja "glupost"."Kakav vlasnik. Pričaš gluposti. Nađi dokaze, pa mi daj. Šta piše. Donesi dokaze ili daj dokaze kome 'oćeš. Nemoj sada da pričamo gluposti. Ja nisam vlasnik ničeg danas. Baš ničega", rekao je Mrkonjić novinaru Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).Da Mrkonjić ima vlasništvo nad firmom Habit invest, koju je, inače, dobio na poklon od prethodnih vlasnika - lihtenštajnske firme Habit med i izvesnog Zorana Vidića - su 2016. za CINS potvrdili i iz Poreske uprave Crne Gore .Ova informacija se svakog trenutka može naći i na sajtu Centralnog registra privrednih društava Crne Gore, gde je ovaj funkcioner naveden kao jedini osnivač Habit investa, a pored toga i kao zastupnik preduzeća.  Ipak, o svemu ovome, Mrkonjić nije želeo da govori za CINS. Tvrdio je da vozi automobil, kao i da nije raspoložan za priču."'Ajd, nemoj da budem vulgaran sada. Vozim kola, čuješ šta ti kažem. Danas je dan kada nisam baš raspoložen da pričam s tobom o tim glupostima", rekao je Mrkonjić.Inače, tog dana je bio 11. mart, dan godišnjice smrti bivšeg predsednika Jugoslavije, optuženog ratnog zločinca pred haškim sudom i Mrkonjićevog partijskog kolege Slobodana Miloševića.Mrkonjić je ranije tvrdio i da nikad nije bio u Crnoj Gori, što se brzom pretragom interneta takođe ispostavilo kao netačno, jer je bar u julu 2016. letovao u luksuznom hotelu u Herceg Novom. Podsetimo, Mrkonjić je bez naknade 2002. godine preuzeo vlasništvo nad firmom Habit invest u Podgorici, koja je bila povezana sa Radosavom Sekulićem, inače akterom afere Agrobanka i čovekom bliskim SPS-u. Mrkonjić je i dalje vlasnik i zastupnik ovog preduzeća, ali to nikada nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega ova institicuja proverava da li postoji uslov za pokretanje postupka.Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-korona-virusom-sutra-sastanak-sa-hotelijerima/qz8e4ek

Autori: M.A.

Teme: Javne nabavke

Naslov: SUTRA SASTANAK SA HOTELIJERIMA Brnabić o ekonomskim merama: "Nove investicije od 200 MILIONA EVRA, penzionerima jednokratna pomoć od 4.000 DINARA"

"Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da je prva mera u turizmu bila podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 turističkih vaučera ublažiti pad broja stranih turista.Povodom situacije u vezi sa korona virusom, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare. Oni su govorili o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte korona virusa koje ćemo svakako imati na srpsku privredu."Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić.Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto."Turizam, transport i logistika su najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je prva mera u turizmu podela dodatnih 60.000 vaučera, čime če ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista.Brnabić je rekla da će sa predsednikom PKS Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima.Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke."Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić."Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava".Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu."Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić.Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama".Sve u svemu, situacija u našoj privredi je stabilna, nema razloga za paniku, pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere.Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela. Nema razloga za paniku.            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:852456-Sutra-sastanak-sa-hotelijerima-PENZIONERIMA-jednokratna-pomoc-od-4000-DINARA-Brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-virusom-korona

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Sutra sastanak sa hotelijerima, PENZIONERIMA jednokratna pomoć od 4.000 DINARA": Brnabić o ekonomskim merama u vezi sa virusom korona

Povodom situacije u vezi sa virusomkorona, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare u Vladi. Oni su govorili o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte virusakorona koje ćemo svakako imati na srpsku privredu. "Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić. Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto. "Turizam, transport i logistika su najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je prva mera u turizmu podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista. Brnabić je rekla da će sa predsednikom PKS Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke. "Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić. "Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava". Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu. "Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić. Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama". Sve u svemu, situacija u našoj privredi je stabilna, nema razloga za paniku, pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere. Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela. Nema razloga za paniku.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2818091/grad-pancevo-usao-u-tri-projekta-javno-privatnog-partnerstva

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad Pančevo ušao u tri projekta javno-privatnog partnerstva

(Pančevo) Kako bi se rešili komunalni problemi u oblasti javnog prevoza, javnog osvetljenja i putne infrastrukture, Grad Pančevo je ušao u tri projekta javno-privatnog partnerstva.Reč je o postupku koji omogućava uštede u budžetu Grada, što će kasnije biti iskorišćeno za dodatna Kako bi se rešili komunalni problemi u oblasti javnog prevoza, javnog osvetljenja i putne infrastrukture, Grad Pančevo je ušao u tri projekta javno-privatnog partnerstva. Reč je o postupku koji omogućava uštede u budžetu Grada, što će kasnije biti iskorišćeno za dodatna poboljšanja pomenutih komunalnih usluga. Naime, javno-privatno partnerstvo je zajedničko ulaganje Grada Pančeva i poslovnog partnera u koje se ušlo prošle godine. Realizacija će početi u naredna dva meseca. - Pančevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koje je krenulo sa projektom izrade javno-privatnog partnerstva i dobio pozitivno mišljenje od strane Ministarstva finansija - kaže gradska menadžerka Maja Vitman, prenose mediji. U naredne dve godine u planu je da bude urađeno 35 kilometara puteva, kao i nabavljeno 60 novih autobusa, dok će u periodu od pet meseci kompletno javno osvetljenje biti zamenjeno led rasvetom.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/236427/Brnabic-Penzionerima-u-narednih-mesec-dana-4000-dinara-pomoci.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Penzionerima u narednih mesec dana 4.000 dinara pomoći

Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.Brnabić je rekla da će sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima, a povodom aktuelnih problema izazvanih situacijom sa virusom korona.   "Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je Brnabić.   Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa korona imati uticaj smanjenog globalnog privrednog rasta od 0,5 odsto. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve odluke.   "Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić.    "Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremne neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava."   Dodaje da će dodatne mere biti donete i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno.   "Iz budžeta ćemo izdvojiti dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić.   Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene.    "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama", tvrdi Brnabić.   Premijerka je zaključila da je situacija u našoj privredi stabilna i da nema razloga za paniku. Autor: Blic, Novosti Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:852456-Sutra-sastanak-sa-hotelijerima-PENZIONERIMA-jednokratna-pomoc-od-4000-DINARA-Brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-virusom-korona

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Sutra sastanak sa hotelijerima, PENZIONERIMA jednokratna pomoć od 4.000 DINARA": Brnabić i Mali o ekonomskim merama u vezi sa virusom korona

Povodom situacije u vezi sa virusom korona, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare u Vladi. Oni su govorili o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte virusa korona koje ćemo svakako imati na srpsku privredu. "Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić. Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto. "Turizam, transport i logistika su najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je prva mera u turizmu podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista. Brnabić je rekla da će sa predsednikom PKS Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke. "Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić. "Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava". Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu. "Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić. Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama". Sve u svemu, situacija u našoj privredi je stabilna, nema razloga za paniku, pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere. Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela. Nema razloga za paniku.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/brnabic-privreda-srbije-stabilna-dodatnih-24-milijarde-rsd-za-kapitalne-investicije/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Privreda Srbije stabilna, dodatnih 24 MILIJARDE RSD za kapitalne investicije

Bizlife.rs - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je privreda Srbije stabilna, uprkos pojavi korona virusa i da nema razloga za paniku, ali da je država - Poslovne vesti Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je privreda Srbije stabilna, uprkos pojavi korona virusa i da nema razloga za paniku, ali da je država odlučila da uloži dodatnih 24 milijardi dinara u kapitalne projekte, kako bi podržala ekonomsku aktivnost i stimulisala rast. "Privreda Srbije se u ovom trenutko dobro drži. Vlada će biti spremna da pomogne kako bi se ovo stanje održalo, kako bi naša ekonomija što manje trpela", rekla je Brnabić na konferenci za novinare. Istakla je da se "situacija prati iz minuta u minut", a da su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji turizam, transport i logistika. "Imamo stalne sastanke i reagovaćemo prema potrebi i u pravo vreme ćemo donositi prave mere", rekla je Brnabić. Podsetila je da je Vlada Srbije odlučila da uloži dodatnih 24 miljarde dinara, odnosno više od 200 miliona evra, u kapitalne projekte kako bi stimulisala rast i ubrzala primenu programa "Srbija 2020-2025". "Ovo će dodatno ublažiti efekte korona virusa na naš rast i privredu", kazala je Brnabić. Naglasila je da već ima spremnih projekata koji odmah mogu da počnu da se realizuju, a u nekim projektima može da počne proces javnih nabavki. Brnabić je navela da svi infrastrukturni projekti u Srbiji "idu dobro i u dinamici su, nema kašnjenja". Ona je dodala i da će pandemija korona virusa, prema najkonzervativnijim procenama, smanjiti rast svetske ekonomije za 0,5 odsto, pa je, kako je dodala, "povećanje privatnih i javnih investiicija najbolji lek za usporavanje rasta". Zbog toga je važno, prema njenim rečima, što je Narodna bankla Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i što je smanjen koridor osnovnih referentnh kamatnih stopa na jedan odsto. "S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera omogućiti povećanje kreditne i privredne ektivnosti u privatnom sektoru", rekla je ona. Podsetila je i da je još u februaru odlučeno da država omogući da građani dobiju još 60.000 turističkih vaučera, kako bi se ublažio očekivano manji dolazaka stranih gostiju. "Sutra ćemo imati sastanak sa svim hotelijerima, kako bi se videli njihovi problemi i da te posledice ublažimo", rekla je premijerka. Izvor: BetaFoto: Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/17216/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Brnabić o suzbijanju štetnih posledica virusa na privredu: Smanjenje kamate, pomoć za penzionere, 200 miliona evra investicija

Objavljeno: 12.03.2020 Tweet Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila mere Vlade za podršku privredi u vreme pandemije koronavirusa. Kako je najavila iz budžeta je obezbeđeno dodatnih 24 milijarde dinara za infrastrukturne projekte, a kao pomoć penzionerima u narednih mesec dana biće, kako je istakla, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara. Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić Prva mera je, kako je rekla, bila odluka NBS da se referentna kamatna stopa smanji na 1,75 procenata, što je smanjenje za 0,5 procenata, kao i da se smanji koridor osnovnih referentnih kamatnih stopa sa 1,25 na 1 odsto. Najnovije informacije o koronavirusu možete pratiti na sledećem linku. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su sadašnje procene da bi pandemija mogla da uspori rast BDP za 0,5 odsto i da su investicije najbolja mera zaštite od usporavanja privrednog rasta. Broj respiratora državna tajna, nabavlja se još za svaki slučaj "Broj respiratora se tretira kao državna tajna u svim zemljama. Ja vam kažem da ima dovoljno, a to što ćemo nabavljati još to je za svaku sigurnost", rekla je premijerka odgovarajući na pitanje o tome ima li dovoljno respiratora, budući da je raspisana javna nabavka za dodatne količine. "Videli ste juče da je i Vučić pitao stručnjake da li možemo da kažemo broj, oni su izričito rekli ne", rekla je premijerka moleći građane da imaju poverenje u svoju vladu. Brnabić je navela da će Vlada pratiti reagovanje država koje su zahvaćene virusom i njihove mere prilagođavati i primenjivati u skladu s potrebama naše privrede. Govoreći o 24 milijarde dinara, odnosno više od 200 miliona evra koji će biti uloženi u kapitalne projekte kako bi se obržao rast, ona je navela da je dobro da postoji projekat Srbija 2025, odnosno što postoje spremni projekti i projektna dokumentacija, pa može u pojedinim slučajevima da se počne s realizacijom, a negde s javnim nabavkama. Na novinarsko pitanje o projektu Srbija 2025, budući da se, kako je utvrdila Transparentnost Srbija, radi o spisku želja, ministar finansija Siniša Mali je naveo da "nije nikakav problem da se dostavi spisak investicija", a premijerka je dodala da bi spisak mogao da bude promenjen jer je u pitanju spisak projekata koji će se prema dokumentaciji i zbog javnih nabavki menjati. Na pitanje o tome kako će biti tretirani zaposleni koji su u samoizolaciji ili karantinu, premijerka je rekla da će danas biti sačinjeni pravilnici o kojima će razgovarati s predstavnicima sindikata i da će oni biti napravljeni u zavisnosti od delatnosti uz primenu iskustava drugih država. Privredna komora Srbije će, kako je rekla, imati posebnu liniju sa takvim informacijama za privredu. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:852456-Sutra-sastanak-sa-hotelijerima-PENZIONERIMA-jednokratna-pomoc-od-4000-DINARA-Brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-virusom-korona

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Sutra sastanak sa hotelijerima, PENZIONERIMA jednokratna pomoć od 4.000 DINARA": Brnabić i Mali o ekonomskim merama u vezi sa virusom korona

Povodom situacije u vezi sa virusom korona, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare u Vladi. Oni su govorili o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte virusa korona koje ćemo svakako imati na srpsku privredu. "Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić. Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto. "Turizam, transport i logistika su najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je prva mera u turizmu podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista. Brnabić je rekla da će sa predsednikom PKS Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke. "Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić. "Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava". Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu. "Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić. Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama". Sve u svemu, situacija u našoj privredi je stabilna, nema razloga za paniku, pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere. Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela. Nema razloga za paniku. MALI: KAPITALNE INVESTICIJE PREMAŠIĆE 285 MILIJARDI DINARA Za kapitalne investicije planirano je da se iz budžeta za ovu godinu izdvoji više od 260 milijardi dinara a sa dodatnih 24 milijarde dinara koje je Vlada Srbije odvojila kako bi se prevenirali negativni efekti virusa na ekonomiju i privredu zemlje, ta cifra će premašiti 285 milijardi dinara. "Mi ćemo sa ovim ulaganjima ići na više od 285 milijardi kapitalnog budžeta, dakle samo ono što ide iz budžeta Republike Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na pitanja novinara. Mali je, takođe, odgovarajući na pitanja, dodao da će nadleženi dostaviti javnosti spisak svih investicija koje su deo Strategije 2025. Premijerka Ana Brnabić je potvrdila da može da se dostavi spisak svih projekata koji su deo Strategije 2025. kako bi javnost mogla da prati njihovu realizaciju. "Možemo da dostavimo. Samo je to spisak projekata koji će se, prema prioritetima i prioritetima implementacije, spremnosti tehničke dokumentacije, javnih nabavki, menjati. Zbog toga je samo stvar u tome da li se sada objavljuje, ili objavljujemo samo neke stvari koje ćemo sigurno implementirati", rekla je Brnabić.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/sef-szo-u-srbiji-zatvaranje-skola-bi-u-ovom-trenutku-bilo-preuranjeno.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šef SZO u Srbiji: Zatvaranje škola bi u ovom trenutku bilo preuranjeno

Poverenik za informacije od javnog značaja primio veći broj žalbi zbog ćutanja zdravstvenih i prosvetnih ustanova po zahtevima kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa 12. mar 2020 Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Marijan Ivanuša rekao je da Srbija zbog virusa korona preduzima one mere koje su u ovom trenutku potrebne. "Prate se pacijenti, testiraju se osobe koje bi mogle biti zaražene, leče se, tu su i druge javno zdravstvene mere", rekao je Ivanuša za RTS. Na pitanje da li treba zatvoriti škole, on je rekao da bi to u ovom tranutku bilo preuranjeno. "Ali ako se situacija promeni… u Sloveniji su bile preventivno zatvorene škole na dve nedelje i dva dana, jer su učiteljice bile inficirane. Ali da bi se zatvorile sve škole u zemlji, mislim da za tim u ovom trenutku nema potrebe", rekao je Ivanuša. Prema njegovim rečima, nema razloga da se u ovom trenutku proglasi epidemija u Srbiji. On je rekao i da proglašenje pandemije, što je uradila SZO, predstavlja poslednje upozorenje da se situacija shvati ozbiljno i da se radi na merama koje mogu da spreče ili uspori virus. Vlast tvrdi da respiratora ima dovoljno, a hitno nabavlja nove Ministarstvo zdravlja raspisalo je juče hitnu javnu nabavku 15 respiratora, koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda je sutra. - S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije), čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca…. isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak - stoji u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude. Nabavka novih respiratora dolazi nakon što se u javnosti pojavilo pitanje da li Srbija ima dovoljno medicinske opreme da na adekvatan način odgovori na eventualno širenje korone. Svi pokušaji kako Danasa tako i drugih medija da saznaju koliko tačno respiratora imamo, ostali su bez uspeha prethodnih dana. Našem listu juče nisu odgovarali na pitanja ni Ministarstvo zdravlja, ni Institut za javno zdravlje Batut koji vodi evidenciju o medicinskoj opremi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Jedina informacija koja je došla do građana jeste da "respiratora ima dovoljno", kako su poručili iz Ministarstva zdravlja. Istu poruku juče je na konferenciji za novinare preneo i predsednik Aleksandar Vučić koji je kazao da imamo nekoliko stotina respiratora, što je dovoljno. - Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih - kazao je predsednik. O tačnom broju respiratora međutim niko od nadležnih nije govorio. U pozivu za podnošenje ponude inače stoji da je do nabavke novih respiratora došlo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije kao i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". - Neophodno je da se obezbede uslovi za primenu mera kontrole infekcija ali i lečenja zaraženih pacijenata. U tom cilju neophodno je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom - navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo zdravlja, a koje je poziv za podnošenje ponude uputilo firmama TRIVAX VV, Drager Tehnika, MEDISAL, IVEX GROUP i DENTA BP PHARM, sve iz Beograda, od kojih će biti izabrana ona koja ponudi najnižu cenu. Poslednja velika nabavka respiratora bila je 2009. godine i to nakon što su mediji pisali o nedovoljnom broju ovih aparata u vreme epidemije gripa. Tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je tada da u Srbiji ima 350 aparata a nabavljeno je još 64. Poverenik: Ustanove ćute o opremljenosti Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je saopštio da je tokom poslednja dva dana primio veći broj žalbi zbog "ćutanja" zdravstvenih i prosvetnih ustanova po zahtevima kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa. "S tim u vezi, Poverenik podseća da su informacije kojima raspolaže organ vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera. U odnosu na njih opravdani interes javnosti da zna uvek postoji i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. Osim toga, po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva", stoji u saopštenju Poverenika. (Beta, Danas)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/brnabic-o-ekonomskim-merama-u-vezi-sa-korona-virusom-sutra-sastanak-sa-hotelijerima/qz8e4ek

Autori: M.A.

Teme: Javne nabavke

Naslov: PENZIONERIMA 4.000 DINARA Brnabić o ekonomskim merama: "Nove investicije od 200 MILIONA EVRA, sutra sastanak sa HOTELIJERIMA"

"Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji", rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da je prva mera u turizmu još početkom februara bila podela dodatnih 60.000 vaučera, čime će ukupno 160.000 turističkih vaučera ublažiti pad broja stranih turista.Penzioneri u narednih mesec dana mogu očekivati jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, a država će uložiti i dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, oko 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bi se stimulisao rast i ubrzala implementacija programa Srbija 2025.Brnabić je rekla da će sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima, a povodom aktuelnih problema izazvanih situacijom sa korona virusom."Borimo se iz dana u dan, iz minuta u minut. Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati", rekla je premijerka Brnabić.Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj smanjenog globalnog privrednog rasta od 0,5 odsto.Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve važne odluke."Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić."Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremnu neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava".Premijerka je navela da su svi infrastrukturni projekti trenutno u dobroj dinamici, nema kašnjenja, firme rade, a radnici su na terenu."Dodatna mera je doneta i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno - predsednik Vučić nas je zamolio da izdvojimo iz budžeta dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara", rekla je Brnabić.Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene. "Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama".Premijerka je zaključila da je situacija u našoj privredi stabilna i da nema razloga za paniku."Pratimo situaciju iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagovaćemo prema potrebi i donositi prave mere. Privreda se u ovom trenutku zaista dobro drži, a Vlada će biti spremna da pomogne kako bi što manje trpela", rekla je Brnabić.Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Vlada Srbije daje podsticaj privredi od oko 200 miliona evra kako bi se održala privredna aktivnost i puna zaposlenost."Ova stimulativna mera od 24 milijarde dinara, što je oko 200 miliona evra podsticaja, je zbog zadržavanja privrednih aktivnosti, radi podsticanja stope rasta i intenziviranja radova. Držimo otvorene oči i pratimo šta drugi rade. Razmatramo i druge mere, ali je još rano o tome govoriti", istakao je Mali.              

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/ekonomija/brnabic-dodatne-24-milijarde-dinara-za-kapitalne-investicije

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Privreda stabilna, dodatne 24 milijarde dinara za kapitalne investicije

"Privreda Srbije se u ovom trenutko dobro drži. Vlada će biti spremna da pomogne kako bi se ovo stanje održalo, kako bi naša ekonomija što manje trpela", rekla je Brnabić na konferenci za novinare.Istakla je da se "situacija se prati iz minuta u minut", a da su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji turizam, transport i logistika."Imamo stalne sastanke i reagovaćemo prema potrebi i u pravo vreme ćemo donositi prave mere", rekla je Brnabić.Podsetila je da je Vlada Srbije odlučila da uloži dodatnih 24 miljarde dinara, odnosno više od 200 miliona evra, u kapitalne projekte kako bi stimulisala rast i ubrzala primenu programa "Srbija 2020-2025"."Ovo će dodatno ublažiti efekte korona virusa na naš rast i privredu", kazala je Brnabić.Naglasila je da već ima spremnih projekata koji odmah mogu da počnu da se realizuju, a u nekim projektima može da počne proces javnih nabavki.Brnabić je navela da svi infrastrukturni projekti u Srbiji "idu dobro i u dinamici su, nema kašnjenja".Ona je dodala i da će pandemija korona virusa, prema najkonzervativnijim procenama, smanjiti rast svetske ekonomije za 0,5 odsto, pa je, kako je dodala, "povećanje privatnih i javnih investiicija najbolji lek za usporavanje rasta".Zbog toga je važno, prema njenim rečima, što je Narodna bankla Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i što je smanjen koridor osnovnih referentnh kamatnih stopa na jedan odsto."S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera omogućiti povećanje kreditne i privredne ektivnosti u privatnom sektoru", rekla je ona.Podsetila je i da je još u februaru odlučeno da država omogući da građani dobiju još 60.000 turističkih vaučera, kako bi se ublažio očekivano manji dolazaka stranih gostiju."Sutra ćemo imati sastanak sa svim hotelijerima, kako bi se videli njihovi problemi i da te posledice ublažimo", rekla je premijerka. Uskoro pravilnik o postupanju kompanija kad su zaposleni u izolacijiPremijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će brzo biti poznat pravilnik kako da postupaju kompanije koje imaju zaposlene u izolaciji, odnosno samoizolaciji, zbog korona virusa i da će Privredna komora Srbije (PKS) imati posebnu liniju sa takvim informacijama za privredu."Naći ćemo rešenje, ima različitih industirija, različiti sektori privrede će se različito ponašati, zato što imaju različite opcije na raspolaganju", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, u nekim sektorima privrede potpuno je u redu da ljudi rade od kuće - sektoru usluga, informacionih tehnologija, čak i nekih javnih preduzeća, jer to takva tehnologija omogućava pa su jednako produktivni, dok će neki drugi sektori raditi drugačije."Danas ćemo sa PKS napraviti pravilnike za sve sektore i kompanije. Mi ćemo sesti i sa sindikatima i videti kako zajedno možemo da radimo", rekla je Brnabić.Ona je naglasila, više puta, da nema mesta za paniku i zahvalila građanima što se odgovorno ponašaju i ne kupuju panično, a kako je dodala nema razloga da neki kupuju "prekomerno" maske, dezinfekciona sredstva.Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da se već prave komparativna iskustva kako je postupljeno u drugim zemljama i najavio je sastanak sa poslovnim asocijacima koje su u Srbiji.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3426715/ministar-mali-apsolutno-smo-likvidni-nema-problema-za-plate-i-penzije-u-budzetu-para-dovoljno

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MINISTAR MALI: Apsolutno smo likvidni, nema problema za plate i penzije! U budžetu para dovoljno

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom ...Foto: Printscreen Kurir TVzajednička konferencija za štampu s premijerkom Anom BrnabićPolitika 12.03.2020. 13:33h 12.03.2020. 13:33hBEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio do danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara."Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutnio likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije", objasnio je on.Mali je rekao da će nastojati u nedeljama i mesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese. "Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode", podvukao je on.Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mera i politike od 2014., koja je bila usmerena na štednji."Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim merama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku", dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stablna situacija u javnim finansijama."Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku", kazao je Mali. On je naglasio da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija i ustanova kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacije u privredi. Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove."Fiskalna politika vlade reaguje sa još jednim paketom stimulativnih mera u visini od 200 miliona evra. Ovo je dodatni podsticaj povećanju i intenziviranju radova u našoj zemlji i podsticanju stope rasta u našoj privredi, sa ciljem održavanja obima zaposlenosti", objasnio je on.U narednih mesec dana, prema njegovim rečima, biće nađeni načini da se isplati najmanje 4.000 dinara penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta, dodatna pomoć u ovim teškim trenucima.Rekao je da Srbija iz dana u dan prati situaciju, kao i šta rade druge zemlje.Naglasio je da je nesumnjivo da se globalna ekonomija usporava, da pojedine zemlje, koji su naši veliki ekonomski partneri, kao Italija, imaju probleme."Verovatno će biti i kod nas problemi, ali odgovoran način preduzimanju mera na vreme je najbolji način kako se nositi sa krizom", podvukao je on.U budžetu dovoljno para za naredni periodMali je izjavio je da Srbija u budžetu ima dovoljno novca da isplati sve obaveze u naredna dva meseca čak i ako ne bi imala nikakav prihod, što se neće desiti.On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da svakodnevno u budžetu Srbija ima izmedju 160 i 180 milijardi dinara, da je potpuno likvidna i da će i u mesecima koji dolaze držati likvidnost na većem nivou zbog bezbednosti gradjana.Mali je istakao da postoji potpuna koordinacija svih institucija kada je reč o merama ekonomske politike, da je veoma važno što je Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu i da će država odvojiti još 24 milijarde dinara za podsticaje u privredi."Imamo stabilnu situaciju, kao da smo se spremali za krizu", ocenio je Mali i istakao da je dobra situacija u budžetu pokazala opravdanost eknonomskih mera i politike štednje i odgovornosti koja se sprovodi od 2014. godine.Rekao je da se iz sata u sat prati šta rade druge zemlje jer je nesumnjivo da globalna ekonomija usporava, da Italija ima velike probleme koje će verovatno imati i Srbija, te da će "preduzimati mere u pravo vreme, a da je ovo za sada dovoljno".On je potvrdio da će na zahtev predsednika i premijerke Srbije u narednih mesec dana država naći načina da svakom od 1,7 miliona penzionera isplati minimum po 4.000 dinara.Mali: Kapitalne investicije premašiće 285 milijardi dinaraZa kapitalne investicije planirano je da se iz budžeta za ovu godinu izdvoji više od 260 milijardi dinara a sa dodatnih 24 milijarde dinara koje je Vlada Srbije odvojila kako bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu zemlje, ta cifra će premašiti 285 milijardi dinara.Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare."Mi ćemo sa ovim ulaganjima ići na više od 285 milijardi kapitalnog budžeta, dakle samo ono što ide iz budžeta Republike Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na pitanja novinara. Mali je, takođe, odgovarajući na pitanja, dodao da će nadleženi dostaviti javnosti spisak svih investicija koje su deo Strategije 2025. Premijerka Ana Brnabić je potvrdila da može da se dostavi spisak svih projekata koji su deo Strategije 2025. kako bi javnost mogla da prati njihovu realizaciju."Možemo da dostavimo. Samo je to spisak projekata koji će se, prema prioritetima i prioritetima implementacije, spremnosti tehničke dokumentacije, javnih nabavki, menjati. Zbog toga je samo stvar u tome da li se sada objavljuje, ili objavljujemo samo neke stvari koje ćemo sigurno implementirati", rekla je Brnabić.(Kurir.rs/Tanjug)Siniša Mali, Ana Brnabić, korona, korona virus, koronavirus, Marko Čadež, ekonomske mere,      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/brnabic-dovoljno-respiratora-kupujemo-dodatnu-kolicinu-radi-sigurnosti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Dovoljno respiratora, kupujemo dodatnu količinu radi sigurnosti

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je objavljena javna nabavka aspiratora, ne zato što ih nema, već "radi sigurnosti"."Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić.Dodala je da su predstavnici Vlade imali sastanak sa firmama koje se bave proizvodnjom maski i da će im se pomoći da obnove proizvodnju jer su u međuvremenu prestali da ih proizvode zbog slabe potražnje i izgubili sertifikat."Suspendovali smo neke pravilnike i ubrzali sertifikaciju da bi obezbedili proizvodnju dovoljno maski za domaće tržište, a možda i izvoz", rekla je Brnabić.Ona je zahvalila građanima što su pokazali odgovornost od kada je epidemija virusom korona zahvatila i Srbiju."Zahvaljujem građanima koji su pokazali odgovornost, solidarnost i ne prave paniku kao u nekim zemljama", rekla je Brnabić.Dodala je da joj je žao što neki kupuju prekomerne količine zaštitnih sredstava.      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/brnabic-dovoljno-respiratora-kupujemo-dodatnu-kolicinu-radi-sigurnosti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Dovoljno respiratora, kupujemo dodatne radi sigurnosti

 Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je objavljena javna nabavka aspiratora, ne zato što ih nema, već "radi sigurnosti"."Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić.Dodala je da su predstavnici Vlade imali sastanak sa firmama koje se bave proizvodnjom maski i da će im se pomoći da obnove proizvodnju jer su u međuvremenu prestali da ih proizvode zbog slabe potražnje i izgubili sertifikat."Suspendovali smo neke pravilnike i ubrzali sertifikaciju da bi obezbedili proizvodnju dovoljno maski za domaće tržište, a možda i izvoz", rekla je Brnabić.Ona je zahvalila građanima što su pokazali odgovornost od kada je epidemija virusom korona zahvatila i Srbiju."Zahvaljujem građanima koji su pokazali odgovornost, solidarnost i ne prave paniku kao u nekim zemljama", rekla je Brnabić.Dodala je da joj je žao što neki kupuju prekomerne količine zaštitnih sredstava.      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/mali-kapitalne-investicije-premasice-285-milijardi-dinara-12-03-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Kapitalne investicije premašiće 285 milijardi dinara

BEOGRAD: Za kapitalne investicije planirano je da se iz budžeta za ovu godinu izdvoji više od 260 milijardi dinara a sa dodatnih 24 milijarde dinara koje je Vlada Srbije odvojila kako bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu zemlje, ta cifra će premašiti 285 milijardi dinara.Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare."Mi ćemo sa ovim ulaganjima ići na više od 285 milijardi kapitalnog budžeta, dakle samo ono što ide iz budžeta Republike Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na pitanja novinara.Mali je, takođe, odgovarajući na pitanja, dodao da će nadleženi dostaviti javnosti spisak svih investicija koje su deo Strategije 2025.Premijerka Ana Brnabić je potvrdila da može da se dostavi spisak svih projekata koji su deo Strategije 2025. kako bi javnost mogla da prati njihovu realizaciju."Možemo da dostavimo. Samo je to spisak projekata koji će se, prema prioritetima i prioritetima implementacije, spremnosti tehničke dokumentacije, javnih nabavki, menjati. Zbog toga je samo stvar u tome da li se sada objavljuje, ili objavljujemo samo neke stvari koje ćemo sigurno implementirati", rekla je Brnabić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/236418/Crta-Predsednik-opstine-Temerin-najcesce-na-terenu-promovisao-stranku-u-Vojvodini-najvise-stranackih-zloupotreba.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Crta: Predsednik opštine Temerin najčešće na terenu promovisao stranku, u Vojvodini najviše stranačkih zloupotreba

Pravni tim Crte razmatra dokaze za podnošenje prijave protiv predsednika opštine Temerin Đura Žige zbog zloupotrebe svoje javne funkcije u svrhu političke promocije.Istovremeno, Crta je već podnela nekoliko prijava Agenciji za borbu protiv korupcije na osnovu dokaza koje su njihovi posmatrači prikupili na terenu, a protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka.   U novoj analizi posmatranja predizbornih aktivnosti raznih funkcionera u Srbiji, posmatrači Crte zabeležili su 187 situacija u kojima su se funkcioneri sa različitih nivoa vlasti pojavljivali na različitim događajima.   Funkcioneri su bili najaktivniji u beogradskoj opštini Palilula (13 zabeleženih slučajeva) i naselje Grocka u sklopu te opštine, a slede Novi Pazar (12 slučajeva) i Temerin sa devet slučajeva funkcionerske kampanje.   Najprisutniji na terenu bili su upravo predsednik opštine Temerin Đuro Žiga, predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić i gradonačelnici Leskovca i Novog Pazara Goran Cvetanović i Nihat Biševac.   U organizaciji Crta navode da su do zaključenja ovog izveštaja dobili samo jedan odgovor od nadležnih državnih organa kojima su podnošene prijave.    "Naime, Prosvetna inspekcija Opštinske uprave opštine Alibunar obavestila je Crtu kao posnosioca prijave da je u Osnovnoj školi u Alibunaru izvršen vanredni nadzor nakon čega je prosvetni inspektor podneo prekršajnu prijavu protiv škole i direktora škole Prekršajnom sudu u Pančevu, Odeljenje u Alibunaru. Zbog uočenih nepravilnosti, dve prijave podnete su REM-u pre raspisivanja izbora protiv TV Novi Pazar (prikriveno oglašavanje političkog subjekta) kao i protiv TV Šabac (političko oglašavanje van predizborne kampanje). Ishod postupanja po prijavama i dalje nije poznat", navodi se u novom izveštaju Crte.   Uoči raspisivanja kampanje, posmatrači su na terenu po Srbiji zatekli 10 ministara i ukupno 20 slučajeva u kojima se svako od njih jednom, ili više puta, pojavio kao akter. Ministri su posetili 19 gradova - najčešće je povod njihovog pojavljivanja, navode u Crti, bio obilazak građana, posete, otvaranje ili zatvaranje različitih radova u ovim opštinama.    "U najvećem broju slučajeva, ministri su bili predstavljeni u svojstvu svoje javne funkcije, ali su zabeležene situacije kada su posete mestima u Srbiji koristili i za posetu lokalnim odborima svojih stranaka. Jedan od takvih zabeleženih slučajeva dogodio se u Negotinu 19. februara, kada je ministarka Zorana Mihajlović nakon celodnevnog obilaska različitih infrastrukturnih projekata u ovom kraju iskoristila priliku da obiđe štand Srpske napredne stranke, a zatim da u večernjim časovima prisustvuje sastanku OO SNS u prostorijama stranke u Negotinu", navode u Crti.   Funkcioneri su se tokom nezvanične kampanje igrali i humanitaraca, a Crta je zabeležila ukupno 170 slučajeva deljenja humanitarnih paketa, sređivanja pešačkih zona, parkova, fasada, deponija, organizaciju besplatnih programa, lekarskih pregleda... Kao što je i očekivano, razna udruženja građana - lovačka, sportska, umetnička, dobila su u prethodnom periodu određene donacije, ali nisu jedine. Na spisku za donacije političkih partija bile su i osnovne škole, bolnice i vrtići i to u vidu novca, tehnike, opreme i građevinskog materijala, zabeležila je Crta.   "Ovaj tip aktivnosti dominantno praktikuju stranke vlasti, od kojih su se kao najistaknutiji humanitarni radnici pokazali aktivisti Srpske napredne stranke i to u 92 odsto zabeleženih situacija. U najvećem broju slučajeva, sprovedene humanitarne aktivnosti predstavljane su javnosti kao donacije pojedinaca, članova stranke ili njenih funkcionera, što samo po sebi ne predstavlja kršenje zakona, za razliku od humanitarnih aktivnosti koje bi, kao takve, bile finansirane direktno sredstvima kojima raspolaže stranka. U 65 odsto zabeleženih situacija indirektne kupovine glasova, posmatrači Crte su zabeležili jasno istaknuta obeležja stranke, tako što su se aktivisti pojavljivali u promotivnoj odeći stranke, kako u kućama građana, tako i tokom sprovođenja akcija na terenu, ili su obeležja bila jasno istaknuta u drugim formatima (leci, nalepnice, zastave)", navodi se u izveštaju.   U ovakvom vidu kampanje bila je i opozicija, pa je tako Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina u Tutinu nudila novu javnu rasvetu građanima ukoliko glasaju za ovu partiju na izborima.   "S druge strane, zabeležen je jedan slučaj humanitarne aktivnosti opozicije u bojkotu. Narodna stranka organizovala je 16. februara prikupljanje pomoći za obnovu domaćinstva koje je izgorelo u požaru u Kniću", zaključila je Crta.   Zloupotreba javnih resursa za stranačke aktivnosti najčešće u Vojvodini   Korišćenje institucija, javnih ustanova i preduzeća, njihovog imena, inventara, prostorija i zaposlenih nije retka pojava u politici, a Crta je registrovala 16 ovakvih slučajeva. Devet puta su funkcioneri zloupotrebili resurse opštinskih uprava i javnih preduzeća, a kako bi promovisali svoje stranačke interese, prikupljali potpise za kandidaturu ili pak sigurne glasove.   "U ovim, ali i u ostalim slučajevima, kada su zloupotrebljavani resursi obrazovnih i zdravstvenih institucija, najčešće su korišćena službena vozila i prostorije, kao i rad zaposlenih na partijskim zadacima. Kada je u pitanju teritorija, najviše zabeleženih slučajeva je bilo u Vojvodini, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji", zaključuje Crta.   Sve ove aktivnosti zabranjene su zakonom i Agencija za borbu protiv korupcije nadležna je da reaguje po prijavama.   Izveštaj Crte u celini, sa nalazima svih uočenih nezakonitosti za vreme kampanjskih aktivnosti na terenu, čitajte OVDE. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i 'Jovanjice'

Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i 'Jovanjice'BEOGRAD, 12. marta 2020. (Beta) - Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronadjena velika količina marihuane.U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata."Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina."Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić."Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom"."Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja."Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/u%20fokusu/rok-do-1-jula-za-zahteve-za-ucesce-u-javnim-nabavkama-131333

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rok do 1. jula za zahteve za učešće u javnim nabavkama - U fokusu - Srbija

Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke, u skladu sa novim ... Bez autora Mar 12 2020 Pravna lica i preduzetnici registrovani u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula podnesu zahtev za učešće u postupku javne nabavke, u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre. Zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke podnosi registrovani zastupnik pravnog lica, odnosno preduzetnik, ili lice koje je ovlastio zastupnik za podnošenje zahteva. Uz zahtev se dostavljaju potvrde nadležnih organa na osnovu kojih se dokazuje ispunjenost uslova za učestvovanje u postupcima javnih nabavki. Dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za izdavanje potvrde propisana je Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom o sadržini Registra ponuđača i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu za registraciju ponudaca. Ta dokumentacija ne može biti starija od dva meseca od dana njenog podnošenja u Registru ponuđača. Pravna lica i preduzetnici koji do 1. jula 2020. godine ne dostave dokumenta biće izbrisana iz Registra ponuđača po službenoj du?nosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Registar ponuđača je jedinstvena, centralna, elektronska i javna baza podataka o domaćim pravnim licima i preduzetnicima koji dokažu nepostojanje uslova za isključenje iz postupka javne nabavke.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/124358-aleksic-sudu-sam-predocio-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vucica-i-jovanjice

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i 'Jovanjice'

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronadjena velika količina marihuane. U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. "Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. "Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabrujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". "Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. "Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/aleksic-sudu-sam-predocio-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vucica-i-jovanjice/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i "Jovanjice"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronadjena velika količina marihuane.Foto: FoNet/ Zoran Mrđa U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. "Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. "Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". "Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. "Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu". Anderj Vučić, Jovanjica, Miroslav AleksićBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/aleksic-sudu-sam-predocio-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vuia-i-jovanjice

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i Jovanjice

U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata."Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina."Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić."Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom"."Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja."Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/aspiratora-ima-dovoljno-ali-nabavljamo-i-nove-radi-sigurnosti/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Aspiratora ima dovoljno, ali nabavljamo i nove radi sigurnosti…"

BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da u bolnicama ima dovoljno aspiratora za bolesne od virusa korona, ali da se kupuje dodatna količina radi sigurnosti. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je objavljena javna nabavka aspiratora, ne zato što ih nema, već "radi sigurnosti". "Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić. Dodala je da su predstavnici Vlade imali sastanak sa firmama koje se bave proizvodnjom maski i da će im se pomoći da obnove proizvodnju jer su u međuvremenu prestali da ih proizvode zbog slabe potražnje i izgubili sertifikat. "Suspendovali smo neke pravilnike i ubrzali sertifikaciju da bi obezbedili proizvodnju dovoljno maski za domaće tržište, a možda i izvoz", rekla je Brnabić. Ona je zahvalila građanima što su pokazali odgovornost od kada je epidemija virusom korona zahvatila i Srbiju. "Zahvaljujem građanima koji su pokazali odgovornost, solidarnost i ne prave paniku kao u nekim zemljama", rekla je Brnabić. Dodala je da joj je žao što neki kupuju prekomerne količine zaštitnih sredstava. (Beta) NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU: Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19) Izbegavajte rukovanje i ljubljenje Šta je "samoizolacija" i kada je bi je trebalo primenjivati Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo? Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus? Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus…

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/aleksic-sudu-sam-predocio-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vucica-i-jovanjice/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sudu sam predočio nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i 'Jovanjice'

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronadjena velika količina marihuane. U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. "Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. "Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabrujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". "Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. "Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu". (Beta) Nastavite sa čitanjem

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a577314/Aleksic-Predocio-sam-nove-dokaze-o-povezanosti-Andreja-Vucica-i-Jovanjice.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Predočio sam nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i "Jovanjice"

Autor:BetaPotpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronađena velika količina marihuane.U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata."Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina."Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove.Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić."Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom"."Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja."Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".              

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/amnezija/kako-su-bojkotovani-izbori-1997-godine-3-deo/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Kako su bojkotovani izbori 1997. godine? (3. deo)

Amnezija Siniša Dedeić 12. 3. 2020. "Zašto kažeš izbori, a misliš na krađu?" (Anti)izborna kampanja se zahuktala. Do tada za opoziciju nedostupni državni mediji počeli su da se otvaraju, ali isključivo za one opcije koje su se odlučile da izađu na izbore. A "bojkotaši" su putovali Srbijom objašnjavajući građanima zašto bi 21. septembra trebalo da izbegnu izlazak na biračka mesta. A posle optužbi da Đinđić sa Miloševićem priprema niz štrajkova u beogradskim komunalnim preduzećima, predsednik DS i gradonačelnik Beograda Zoran Đinđić prekinuo je odnose sa predsednikom beogradske vlade Spasojem Krunićem, visokim funkcionerom SPO. Đinđić je kazao da je šokiran Krunićevom izjavom. Blic, 21. 8. 1997. godine "To je skandal i svinjarija. To svedoči o potpunom gubljenju kompasa nekih ljudi koji su dobili određene zadatke i koji će učiniti sve da te zadatke obave. Pitao sam ga da li to ima smisla, a on mi je pričao o interesima SPO. Na to sam mu rekao da me to ne interesuje i da obavljamo odgovorne funkcije", rekao je Đinđić. S druge strane, Krunić je kazao da Đinđićeva odluka neće uticati na rad Izvršnog odbora. Blic, 21. 8. 1997. godine "I dosadašnji kontakti sa predsednikom Skupštine Beograda bili su minimalni i bez efekta, svakako ne mojom željom. Đinđić i ja smo se za osam meseci sastali samo osam puta", rekao je Krunić. "Izborni uslovi za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore bolji su nego ikad u proteklih sedam godina", izjavio je predsednik SPO Vuk Drašković u emisiji "Aktuelnosti" RTS-a, iz studija TV Priština. Politika, 19. 8. 1997. godine "Drašković je ovakvu izjavu obrazložio rečima da su sada mnogo bolji medijski uslovi i da TV i drugi državni mediji imaju obavezu da uravnoteženo izveštavaju o aktivnostima stranaka, da su bolji organizacija izbora, kao i da je upućen zvanični poziv OEBS-u da pošalje posmatrače. 'Obećanja predsednika Slobodana Miloševića o fer i korektnim izborima i izbornim uslovima za njih se ispunjavaju', kazao je Drašković". Na pitanje na osnovu čega procenjuje da je SPO sklopio dogovor sa SPS, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je odgovorio: Demokratija, 4. 9. 1997. godine "Procenjujem na osnovu toga što je Vuk Drašković gospodar državne televizije. Ako je državna televizija bila TV Bastilja dok ju je Drašković napadao, onda je to i sada samo što je Drašković u njoj. Ako je on već bio na državnoj televiziji po sat i po, ako je imao pravo da govori iz studija u Prištini, a nama su na teritoriji Kosova i Metohije otkazali sve radio emisije, otkazali gostovanje Vojislava Šešelja na TV Priština, ako Vuk Drašković kaže da je on zaslužan što autobusi namenjeni gradskoj skupštini ulaze u zemlju, ako Amerikanci kao Draškovićevi mentori govore da je politički idiot onaj ko ne ide na izbore, pa ih time potpuno podržali, ako su i Drašković i Đinđić učinili sve da nestane Koalicije 'Zajedno', a to je socijalistima izuzetno odgovaralo, onda je to znak da je Drašković neke sporazume sklopio sa socijalistima", kazao je Nikolić. Predsednički kandidat Koalicije "Vojvodina" Mile Isakov kazao je da je motiv te koalicije da istakne svog kandidata nemogućnost dogovora u opoziciji da predloži jedno ime za predsedničku trku. Blic, 25. 8. 1997. godine "Iskreno da vam kažem, u Vojvodini se slabo razume pojam bojkota. Šta se time postiže? Mi mislimo da na izbore treba izlaziti, na izborima menjati stanje i prosto ne možemo da shvatimo ljude koji hoće da bojkotuju izbore sada posle prve faktičke pobede opozicije na nekim izborima", napomenuo je Isakov. "Kao čovek koji radi u advertajzingu sa sigurnošću tvrdim da se, uz kvalitetnu kampanju i veliki budžet, 50 odsto Srba u roku od tri meseca može ubediti da je zemlja oblika ploče, a ne lopte", istakao je Dragan Đilas, dodajući da što se Slobodana Miloševića i SPS tiče, "njihova marketinška kampanja traje već desetak godina uz neograničeni budžet, tako da je uspeh više nego zagarantovan"! Naša borba, 16. 8. 1997. godine "Kako se izbori bliže, tako se uvećava broj istraživanja i 'istraživanja'. Prezentuju se podaci po kojima je svako najbolji, najorganizovaniji, najjači... Time se utiče na neopredeljene birače, koji se uglavnom odlučuju za najveću političku partiju, preciznije rečeno za onu za koju veruju da je najveća. Ne zaboravimo da je tipični srpski glasač apsolutno neinformisan, veoma slabo ili nikako obrazovan, u stalnom strahu da možda greši i zbog toga sledi logiku da treba da bude na onoj strani gde je većina. Jer ako je većina ljudi za Slobu, onda je on sigurno dobar. U suprotnom ljudi ne bi bili za njega. Posao SPS marketinških stručnjaka je dakle veoma prost. Treba ubediti glasače da je većina zaista za Slobu. (...) Postavlja se pitanje kako se boriti protiv lažnih istraživanja ili istraživanja koja pokušavaju da prikriju pravu istinu. Odgovor je veoma prost. Samo daljim razvojem istraživačkih agencija i dolaskom velikih svetskih firmi kao Galup ili Nilsen, u čija ćemo istraživanja apsolutno moći da verujemo. Jer, ne zaboravite onu staru pesmicu koja kaže: 'Statistika naša dika što poželiš to naslika'. A u zemlji Srbiji u kojoj dva i dva nisu uvek četiri, već su ponekad i pet (kad je baš frka dođe se i do šest) - ovakva situacija vodi u pravu katastrofu." Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je antiizborna kampanja protivna Ustavu i izbornom Zakonu. Blic, 28. 8. 1997. godine "Uvažavajući činjenicu da će građani Srbije imati priliku da na predstojećim izborima 21. septembra, biraju poslanike i predsednika Srbije, na izborima koji se sprovode opštim i jednakim pravom glasa, ta demokratska aksioma o slobodi izbora pri tajnom glasanju ne može ničim biti dovedena u pitanje. Političke stranke imaju pravo da ne izađu na izbore, ali je pozivanje da se ne učestvuje na izborima protivno osnovnom ustavnom pravu građana da demokratski izaberu vlast. To pravo mora ostati suvereno, demokratsko, slobodno i ničim ograničeno, pa ni delovanjem političkih stranaka." Nakon ovog stava RIK usledile su oštre reakcije opozicionih stranaka. Dragor Hiber, profesor na Pravnom fakultetu i funkcioner GSS, kazao je da je RIK grubo zloupotrebila svoja ovlašćenja "pokušavajući da neistinitim i neprikrivenim pretnjama zaplaši građane i stranke koje su se odlučile da bojkotuju izbore". Blic, 29. 8. 1997. godine "Postupajući kao organ stranaka koje učestvuju na izborima, a ne kao državna institucija, RIK je osporila pravo strankama da pozovu građane da neizlaskom ne daju svoj glas onima koji na izborima učestvuju. Zbog toga u zaključku RIK ima kršenja i Ustava i Zakona o izboru narodnih poslanika koji sankcioniše pretnje biračima. Ovo je samo još jedan dokaz nelegitimnosti izbora koji predstoje", kazao je Hiber. I lider SRS Vojislav Šešelj istakao je da je stav RIK-a - "besmislen". Blic, 29. 8. 1997. godine "Svaka stranka ima pravo da izađe na izbore, isto tako i da ih bojkotuje. Svako ima pravo da vrši antiizbornu agitaciju, samo ne sme da sprečava građane koji žele da glasaju da to učine", rekao je Šešelj. A DS je najavila da će tužiti RIK "zbog zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja". Takođe, DS je pozvala OEBS da ne upućuje svoje posmatrače na izbore u Srbiji "zbog medijskih obmana i manipulacija državne televizije". Blic, 29. 8. 1997. godine "DS navodi da je OEBS-u uputila video-kasetu sa snimkom emisije 'Krug' emitovane 26. avgusta na RTS, koja predstavlja 'eklatantan primer političkog i medijskog nasilja u vreme predizborne kampanje'". Početkom septembra osnovan je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), prva domaća organizacija za nadgledanje izbora. CESID je, kako je naglašeno, osnovala grupa pravnika i studenata, a nadgledaće predizborne, izborne i postizborne aktivnosti partija, državnih organa, institucija i medija. CESID je uputio zahtev RIK-u za akreditaciju kontrolora na biračkim mestima i prema nezvaničnim informacija dobiće je, saopštio je Marko Blagojević, jedan od osnivača Centra. Naša borba, 2. 9. 1997. godine 'Prema njegovim rečima, CESID trenutno računa sa oko 10.000 posmatrača, volontera, ali je cilj da se taj broj poveća na 20.000. U planu je osnivanje i paralelnog računskog centra za brojanje glasova. Do sada su obučena 24 regionalna tima - u Nišu, Novom Sadu, Tutinu, Sjenici, Priboju, Novom Pazaru, Prištini... Po okončanju izbornog procesa biće objavljen izveštaj. Centar je registrovan kao neprofitna i nevladina organizacija s pravom delovanja na celoj teritoriji SRJ, tako da će pratiti i predstojeće predsedničke izbore u Crnoj Gori. Savet Centra okuplja ljude različitih političkih orijentacija, javne ličnosti i eksperte. Među članovima Saveta su dr Vladimir Goati, dr Radovan Bigović, Vuk Bojović, Vladan Gajić, Nikola Kusovac, dr Pavle Nikolić, dr Vučina Vasović, Branislav Čanak...' Nastaviće se… Kako su bojkotovani izbori 1997. godine? (2. deo) Kako su bojkotovani izbori 1997. godine? (1. deo) Korišćena arhiva izdanja iz 1997: "Politike", "Blica", "Naše borbe", "Dnevnog Telegrafa", "Demokratije", "Građanina", "Danasa", "Večernjih novosti", "Vremena", "Nedeljnog Telegrafa", NIN-a… 1997 bojkot izbora

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/slika-pokazuje-povezanost-andreja-vucica-i-farme-marihuane-jovanjica/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija

Naslov: "Slika pokazuje povezanost Andreja Vučića i farme marihuane Jovanjica"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronađena velika količina marihuane.U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata.- Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu - rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina.- Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje - rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić.- Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu - rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom".- Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA - rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja.- Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao - rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".BetaDa li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)nabavke

Naslov: ZAŠTO JE BROJ RESPIRATORA TAJNA

ZAŠTO JE BROJ RESPIRATORA TAJNABEOGRAD, 12. mart 2020. (FoNet) - OrganizacijaTransparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je izjavapredsednice Vlade da se "broj respiratora u Srbiji tretirakao državna tajna" i da je tako u svim državama, izazvalaveliko iznenađenje, uz napomenu da je teško poverovati da jeta informacija uopšte istinita.Transaprentnost je ukazala da su u doba ranijih epidemijavirusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnicisaopštavali takve podatke."Pored toga, sve i da sada postoji neka potreba da se skrivabroj respiratora u zdravstvenim institucijama, taj broj seokvirno može utvrditi na osnovu podataka koje su medicinskeustanove već objavile", istče TS.Kako se navodi, Transparentnosti je trebalo manje od petminuta da na Portalu javnih nabavki pronađe informacije osvim respiratorima u ustanovama javnog zdravstva koji suservisirani tokom prethodnih nekoliko godina.Ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostajepitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za takonešto, navela je TS i dodala da je bez ikakvog dodatnogobrazloženja, logično da će se kod građana prvo javitipomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kakobi sprečili izazivanje panike."Upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kaotajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja,nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno.Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da uradeu vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažuistinu", ocenila je TS.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratoraBEOGRAD, 12. marta 2020. (Beta) - Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod gradjana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu.TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenadjenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita.TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto."Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod gradjana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Medjutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod gradjana uverenje da tih uredjaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/stejt-department-nastavlja-se-kr%C5%A1enje-ljudskih-prava-na-balkanu/30484004.html

Autori: Ajla Obradović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Stejt department: Nastavlja se kršenje ljudskih prava na Balkanu

Kršenje ljudskih prava i dalje je rasprostranjeno u državama Zapadnog Balkana. Kršenje ljudskih prava i dalje je rasprostranjeno u državama Zapadnog Balkana, počev od ograničavanja slobode izražavanja, nasilja nad novinarima, zatim pripadnicima manjinskih etničkih grupa i pripadnicima LGBTI populacije, preko korupcije, nekažnjivosti zvaničnika odgovornih za zloupotrebe, do izostanka procesuiranja ratnih zločina i antisemitizma, ocenjuje se u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu. BiH: Korupcija, neprocesuiranje ratnih zločina Bosnu i Hercegovinu opterećuje odsustvo nezavisnosti sudstva, ograničavanje slobode izražavanja, medija, uključujući i nasilje ili pretnje nasilja prema novinarima, zatim rasprostranjena korupcija u vlasti, trgovina ljudima, te krivična dela ili pretnja nasiljem prema pripadnicima nacionalnih manjina i LGBTI populacije, ocjenjuje se u izveštaju Stejt departmenta. Dalje se navodi da su vlasti u oba entiteta kao i u Brčko distriktu istraživali tvrdnje o zloupotrebama policije, izrekavši administrativne kazne te prosledile neke od slučajeva tužilaštvu. Međutim, posmatrači ukazuju na rasprostranjenu nekažnjivost policije, te da i dalje postoji izveštaji o korupciji unutar bezbednosnih službi kako na državnom tako i na nivou entiteta. Takođe, i dalje je problem neefikasno procesuiranje raztnih zločina počinjenih u periodu 1992-1995. Pročitajte i ovo: Hoće li se do 2023. procesuirati predmeti ratnih zločina? Pritisci na medije Zakon predviđa slobodu izražavanja, uključujući i medija, ali poštivanje ovog prava od strane vlasti ostaje slabo tokom godine. Zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući povećani broj prijetnji smrću, protiv novinara i medijskih kuća nastavili su se i tokom godine, dok je u većini medijskih izvještaja dominirala nacionalistička retorika i etnička i politička pristrasnost, često potičući netrpeljivost i ponekad mržnju. Izostanak transparentnosti u vlasništvu medija i dalje je problem. Podaci Linije za pomoć slobodnim medijima (FMHL) pokazali su da sudovi i dalje ne uspijevaju razlikovati različite medijske žanrove (posebno vijesti i komentare), dok su dugi sudski postupci i pravne i finansijske bitke finansijski iscrpljivali novinare i izdavačke kuće. FMHL je zaključio da su godine pogrešne primjene zakona prouzrokovale direktan pritisak na novinare i medije i da je takav pritisak ugrozio pravo novinara na slobodu izražavanja. Pročitajte i ovo: Protest novinara u Sarajevu nakon napada na kolegu: Državo, zaštiti nas Nastavljen je politički i financijski pritisak na medije. Pojedine medijske kuće primijetile su da navodi o utaji poreza i detaljnoj finansijskoj kontroli i dalje predstavljaju moćno sredstvo u pokušajima zastrašivanja i kontrole prodajnih mjesta. Broj fizičkih napada na novinare porastao je tokom godine. Napadi na profesionalni integritet novinara i slobodu štampe nastavili su rasti tokom cijele godine. U više navrata, javni službenici opstruirali su rad novinara. FMGL je do augusta zabilježio 37 slučajeva koji uključuju kršenja prava i sloboda novinara, pet prijetnji smrću i šest fizičkih napada. Onemogućavanje javnog okupljanja u RS Zakon predviđa slobodu mirnog okupljanja i vlada je uglavnom poštovala to pravo. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranilo je grupi građana da održavaju mirne proteste u sklopu pokreta "Pravda za Davida" u Banjaluci u najmanje četiri slučaja. Policija Banjaluke je 7. juna obavijestila građane da se ne mogu više okupljati ispred pravoslavne crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci, gdje su se svake večeri okupljali i zapalili svijeće. U RS nema traženja pravde na ulici Navode i da je prvi sarajevski Prajd, održan u septembru 2019. održan mirno i bez incidenata. Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Ponosni na današnje Sarajevo Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:03:45 0:00 Problem smeštaja migranata U dijelu o kojem se govori o migrantima u izvještaju piše da je "osiguravanje adekvatnog smještaja ostao jedan od najvećih izazova od početka 2018. godine zbog povećanih dolazaka tražilaca azila." Prema izvještaju agencije AP 24. oktobra, Međunarodni crveni križ izdao je saopćenje upozoravajući na moguću "humanitarnu katastrofu" na jednom određenom mjestu, pretrpanom improviziranom migrantskom kampu blizu granice zemlje s Hrvatskom. Radi se o kampu Vučjak, koji je kasnije rasformiran. Mijatović: Držati ljude u 'Vučjaku' je neprihvatljivo U gradu Mostaru nisu održani općinski izbori od 2008. zbog neuspjeha vodećih bošnjačkih i hrvatskih političara oko provođenja odluke Ustavnog suda iz 2010. godine koja zahtijeva reformu Izbornog zakona. Rasprostranjena korupcija State Department ističe i da vlasti nisu postavile javnu korupciju kao prioritetan i ozbiljan problem. "Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih slučajeva izrečene su uslovne kazne. Službenici su često nekažnjeno učestvovali u korupciji koja je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno rasprostranjena u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i zapošljavanju u javnoj upravi." Pročitajte i ovo: Bajić: Zviždači se doživljavaju kao izdajnici, ne kao čuvari profesije Romi najugroženiji Romi, a posebno Romkinje, i dalje su najugroženija i diskriminirana grupa u zemlji. Doživljavaju diskriminaciju u rješavanju stambenog pitanja, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja, a skoro 95 posto ih je bez posla. Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Svakom Romu treba jedno jutro Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:04:31 0:00 Direktan link 270p | 13,1MB 360p | 21,4MB 720p | 48,1MB 1080p | 102,9MB Srbija: napadi na medije, korupcija, nasilje nad LGBTI Srbija se u 2019. godini suočavala s brojnim izazovima u oblasti ljudskih prava - od optužbi za policijsku torturu, najtežih oblika ograničavanja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje i pretnju nasiljem nad novinarima, zatim brojnih slučajeva korupcije u vladi, do krivična dela, uključujući nad pripadnicima LGBTI populacije, ocenjuje se u izveštaju Stejt departmenta. U ovom dokumentu se dodaje da su vlasti u Srbiji preduzele korake u cilju procesuiranja zvaničnika koji su kršili ljudska prava (i kaznila ih je, ako je utvrđena njihova krivica) - kako unutar policije tako i drugim segmentima vlade. Međutim, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije i društvenog i nasilja u porodici ostali neprijavljeni i nekažnjeni. "Iako Ustav Srbije zabranjuje mučenje i surovo, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, policija je povremeno tukla pritvorene osobe i maltretirala osumnjičene, uglavnom tokom hapšenja ili pritvora, kako bi iznudila priznanje, iako takvi dokazi nisu dozvoljeni pred sudom", navodi se u dokumentu. Između ostalog se navodi da je Komitet UN za borbu protiv mučenja (CAT) utvrdio da je Vlada Srbije izručila Turskoj kurdskog političkog aktivistu u decembru 2017. godine, uprkos preporuci tog tela da to ne učini. Povodom ubistva trojice američkih državljana, braće Bitići 1999. godine, Stejt department ukazuje da je srpske vlasti nastavile da javno govori o tom slučaju, ali da, uprkos izjavama da je istraga u toku, nije učinila značajan napredak koji bi omogućio pravdu žrtvama. Dodaje se da nije jasno u kojoj meri su vlasti zaista aktivno vodile istragu. Pročitajte i ovo: Predstavnički dom traži od Srbije rešavanje ubistva braće Bitići Opšta je ocena Stejt departmenta da su uglavnom u zastoju krivične istrage i procesi povezani s ratnim zločinima devedesetih godina. Sve teža medijska situacija Kada je reč o stanju u medijima, američko ministarstvo spoljnih poslova navodi da iako Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja, "pretnje i napadi na novinare, izostanak transparentnog vlasništva u medijima i ogromna uloga države u medijskom sektoru podrivaju te slobode". U ovom dokumentu se ukazuje na stav nezavisnih posmatrača da je nastavljen trend pogoršanja medijskih sloboda, "dok su Reporteri bez granica početkom godine istakli da je Srbija postala mesto gde bavljenje novinarstvom nije ni bezbedno ni podržano od države". Stejt department podseća da je prema izveštaju Fridom haus 2019. godine Srbija pala na lestvici našavši se u grupi zemalja sa delimično slobodnim medijima, dok je ranije bila u grupi zemalja sa slobodnim medijima. Pročitajte i ovo: Pad Srbije po stanju sloboda nakon duže od decenije "Neuravnoteženo medijsko izveštavanje i veliki obim lažnih, obmanjujućih ili neproverenih vesti i dalje onemogućavaju građane da suštinski učestvuju u demokratskom procesu", stoji u izveštaju. Navodi se da su nezavisni mediji bili aktivni, ali ograničenih mogućnosti da predstave drugačije poglede kako zbog prevelikog broja medija na tržištu tako i podrške vlasti provladinim medijima. "Nezavisni novinari i medijske kuće nastavili su da izdaju nekoliko nezavisnih novina, iako su sve manje čitane. Tabloidi su ostali popularni i redovno su objavljivali netačne ili nepotvrđene informacije, a mnoge od tih priča prikazivale su lidere opozicionih partija u najcrnjem svetlu. Takvi tekstovi često su imali lažni ili obmanjujući naslov na naslovnoj strani", dodaje Stejt department. Od januara do avgusta Nezavisno udruženje novinara Srbije prijavilo je, kako se navodi, 85 slučajeva u kojima su novinari "bili napadnuti ili im je prećeno ili su bili izloženi političkom pritisku", a napadi su uključivali "vandalizam, zastrašivanje i fizičke napade". Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem' Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:02:26 0:00 Kad je reč o cenzuri, u dokumentu se navodi da je bilo izveštaja da je vlada "aktivno nastojala da usmerava medijsko izveštavanje o brojnim temama". "Predstavnici medijskih udruženja navode da je ekonomski pritisak ponekad dovodio do autocenzure u medijskim kućama, koje su se uzdržavale od objavljivanja sadržaja kritičkog prema vladi, strahujući od maltretiranja ili ekonomskih posledica", piše u izveštaju. Dodaje se da su predstavnici vlasti nastavili da dobijaju znatno više prostora u medijima od opozicionih političara i da je nekoliko medija objavljivalo članke u kojima su brojni novinari, aktivisti nevladinih organizacija ili predstavnici nezavisnih institucija optuživani da su izdajnici i da pokušavaju da sruše ustavni poredak. Crna Gora: Nerešeni napadi na novinare, odsustvo političkog dijaloga Crnoj Gori su problem nerešeni slučajevi napada na novinare, pritisci na medije, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem, zatim korupcija, trgovina ljudima, te nasilje protiv pripadnika LGBTI populacije, ocenjuje Stejt department. Vlada je procesuirala neke policajce i zatvorske čuvare optužene za prekoračenje ovlasti, ali je došlo do kašnjenja u sudskom postupku. Nevladine organizacije primijetile su da je jedan broj policajaca za koje je utvrđeno da su odgovorni za kršenje pravila svoje službe, uključujući slučajeve pretjerane upotrebe sile, ostao na dužnosti. Nerazriješeni napadi na novinare, političko miješanje u javni RTV servis, nejasne kampanje koje su vršili vladini tabloidi i nepravedno postupanje i ekonomski pritisak vladinih ministarstava i agencija na neovisne i pro-opozicione medije ostaju značajan problem. Olivera Lakić povodom nagrade za hrabrost: Neprijatelji države ugrožavaju slobodu medija "Policija je 19. februara objavila da je riješila slučaj pucnjave na novinarku Vijesti Oliveru Lakić iz maja 2018. ispred njene kuće u Podgorici i da je za počinioce označila poznatog kriminalca i njegovu bandu. Policija je uhapsila devet osoba zbog napada na Lakićevu, ali su nezavisni mediji doveli u pitanje policijske nalaze jer tužioci još nisu podigli formalne optužnice protiv osumnjičenih." Visoki sud u Podgorici 9. maja osudio je 13 osoba zbog neuspjelog državnog udara namijenjenog narušavanju parlamentarnih izbora u zemlji 2016. godine. Osobe osuđene uključuju dvojicu čelnika opozicionog Demokratskog fronta (DF), Andriju Mandića i Milana Kneževića, te dva navodna ruska obavještajca. Branitelji Mandića i Kneževića uložili su žalbu tražeći oslobađajuću presudu ili novo suđenje novim sudijama. Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Crna Gora: Državni udar, tri godine kasnije Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:03:45 0:00 Direktan link 270p | 10,8MB 360p | 17,5MB 720p | 37,3MB Polarizovana politička scena U izvještaju se navodi i da devet članova opozicije u parlamentu koji osporavaju rezultate parlamentarnih izbora 2016. nastavljaju bojkot parlamenta. "Politička scena ostala je fragmentirana, polarizirana i bez konstruktivnog političkog dijaloga", piše u Izvještaju. Dječji brak i dalje je problem u romskim zajednicama. Iako je ilegalna, u mnogim romskim zajednicama praksa plaćanja tradicionalne "cijene za mladenku" od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura za djevojčice i žene koje se prodaju ili kupuju od porodica sa Kosova ili u Albanije dovela je do zabrinutosti zbog trgovine ljudima. "Policija je u augustu podnijela krivične prijave za trgovinu ljudima protiv 40-godišnjaka iz Podgorice koji je navodno ugovarao međunarodni brak za svoju dvanaestogodišnju kćerku u zamjenu za 5.000 eura. Tu optužnicu je pokrenula nova radna grupa za trgovinu ljudima koja je formirana u decembru 2018. godine." Pročitajte i ovo: Delija: Trpjeli smo i fizičke napade zbog sprječavanja dječijih brakova Albanci i Bošnjaci u južnim i sjeveroistočnim dijelovima zemlje često su se žalili na diskriminaciju države i ekonomsko zanemarivanje. Etnički srpski političari tvrdili su da vlada diskriminiše srpski nacionalni identitet, jezik i religiju. Kosovo: Nekažnjivost, korupcija, napadi na pripadnike manjina I Kosovo se suočava sa ozbiljnim izazovima u domenu ljudskih prava, počev od restriktivnog odnosa prema medijima, uključujući nasilje ili pretnju nasiljem prema novinarima, korupcija u vlasti, nekažnjivost i napadi na pripadnike etničkih manjina ili drugih marginalizovanih grupa, koji su dolazili i od pripadnika Kosovske policije (KP), ocenjuje se u izveštaju Stejt departmenta. Mnogi u vladi, opoziciji, civilnom društvu i medijima prijavljivali su slučajeve u kojima su visoki zvaničnici bili umešani u korupciju i nekažnjeno činili zloupotrebe. Vlada i pravosudni sistem povremeno su preduzimali korake u cilju kažnjavanja zvaničnika, koji su počinili prekršaje i krivična dela, ali su mnogi ostali na javnim funkcijama. Pročitajte i ovo: Jedna kosovska funkcija, više plata Inpektorat policije Kosova (PIK) preduzeo je korake da istraži zloupotrebe i krivično goni odgovorne. Istovremeno, snage bezbednosti su učestvovale u obuci kako bi se podigao nivo poštovanja ljudskih prava. Hrvatska: Nasilje nad migrantima, manjinama i antisemitizam U Hrvatskoj je problem zastrašivanje i izolovani slučajevi cenzurisanja medija, zatim izveštaji od neoprvdanoj upotrebi sile protiv migranata koji su ilegalno prešli granicu, od kojih su neki bili tražioci azila. Stejt department navodi da Hrvatsku opterećuju i korupcija, te diskriminacija i nasilje prema pripadnicima manjinskih grupa, uključujući Srbe i Rome, navodi američko Ministarstvo inostranih poslova i ocenjuje da su vlasti u Zagrebu preduzele značajne korake u istrazi i kažnjavanju onih koji su kršili ljudska prava. Pročitajte i ovo: Komesarijat: Granična policija Hrvatske brutalno tuče migrante Zlostavljanje migranata Domaće i međunarodne nevladine organizacije, kao i UNHCR, ukazivali su na problem policijskokg zlostavljanja migranata koji su iz BiH pokušavali da ilegalno uđu u Hrvatsku. Takođe, da su ponižavani, uključujući i krađu i uništenje njihove imovine od strane hrvatske policije u trenutku kada ih potiskivala. Stejt department navodi da je ministar unutrašnjih dela Davor Božinović negirao ove navode, dodajući da je bilo više od 200 pritužbi, da su sve istražene, ali da nijedna nije bila osnovana. Antisemitizam U Hrvatskoj živi 1.700 Jevreja, prema podacima Svetskog jevrejskog kongresa. Pojedini lideri jevrejske zajednice u Hrvatskoj i dalje upozoravaju na retoriku antisemitizma, uključujući upotrebu simbola koji podsećaju na ustaški režim, i istorijski revizionizam. U januarskom Izveštaju o revizionizmu holokausta, ukazuje se da se i danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav "Za Dom Spremni", kao i na nespremnost hrvatskih vlasti i tamošnje Katoličke crkve da se odredi prema ulogama države i crkve tokom holokausta. U izveštaju Stejt departmenta se takođe navodi da u Hrvatskoj nema konsenzusa o događajima u koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. Pročitajte i ovo: Goldstein: Štetno licitiranje Grabar-Kitarović brojkama S. Makedonija: Korupcija i nekažnjivost Visok nivo korupcije i nasilje protiv pripadnika LGBTI populacije je i problem u Severnoj Makedoniji, ocenjuje Stejt department. U izveštaju se ističe da je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži i kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe. Međutim, ombdusman smatra da je nekažnjivost policije i dalje problem. Dragan Štavljanin Urednik u Balkanskom servisu Radija Slobodna Evropa za spoljnu politiku. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jovanović (Metla): Neistinita izjava premijerke da je broj respiratora tajna u svim državama

Jovanović (Metla): Neistinita izjava premijerke da je broj respiratora tajna u svim državamaBEOGRAD, 12. marta 2020. (Beta) - Član Predsedništva pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić iznela neistinu kada je izjavila da je podatak o broju respiratora državna tajna ne samo u Srbiji već i u drugim državama.Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su takve "lako proverive neistine, u punoj suprotnosti sa onim što je Srbiji u ovom momentu neophodno" i da vlast o tome "mora da vodi računa"."Proglašenje globalne pandemije korona virusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih gradjana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i isključivo dobronamarne kritike eventualnih propusta", naveo je Jovanović koji je i lider Demokratske stranke Srbije.Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da u bolnicama ima dovoljno aspiratora za bolesne od virusa korona, ali da se kupuje dodatna količina radi sigurnosti."Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a577392/Transparentnost-Nadlezni-da-objave-koliko-Srbija-ima-respiratora.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Nadležni da objave koliko Srbija ima respiratora

Autor:BetaTransparentnost Srbija (TS) je navela da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu.TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS navodi da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke, pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak, kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/124362-transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod gradjana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu... Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod gradjana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenadjenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod gradjana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Medjutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod gradjana uverenje da tih uredjaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-03-12/beta/transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora/25062447

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod gradjana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenadjenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića daBeta pre 14 minutaTransparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. (Beta, 03.12.2020)  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/miroslav-aleksic-sudu-sam-predocio-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vucica-i-jovnjice/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: MIROSLAV ALEKSIĆ: SUDU SAM PREDOČIO NOVE DOKAZE O POVEZANOSTI ANDREJA VUČIĆA I "JOVNJICE"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronadjena velika količina marihuane. https://www.facebook.com/narodnastranka/videos/148669246346678/?t=0 U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu, rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje, rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu, rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA, rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao, rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu". Piše: Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod gradjana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenadjenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod gradjana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Medjutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod gradjana uverenje da tih uredjaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. (Beta) Nastavite sa čitanjem

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)nabavke

Naslov: TS i Metla osudile izjavu premijerke o broju respiratora

TS i Metla osudile izjavu premijerke o broju respiratoraBEOGRAD, 12. marta (Tanjug) - Nevladina organizacija Transparentnost Srbija i koalicija Metla kritikovale su izjavu predsednice Vlade Ane Brnabic da je broj respiratora državna tajna u svim državama.Clan Predsedništva Metla 2020 Miloš Jovanovic smatra da je izjava premijerke neodgovorna.On navodi da proglašenje globalne pandemije korona virusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih gradana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i iskljucivo dobronamarne kritike eventualnih propusta, a nepromišljene izjave mogu izazvati suprotne posledice.TS u saopštenju ocenjuje da time što informaciju o broju respiratora cuvaju kao tajnu, zvanicnici podsticu kod gradana uverenje da tih uredaja nema dovoljno.Tvrde i da se broj respiratora može utvrditi na osnovu podataka o javnim nabavkama, koji su dostupni javnosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/124364-jovanovic-metla-neistinita-izjava-premijerke-da-je-broj-respiratora-tajna-u-svim-drzavama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jovanović (Metla): Neistinita izjava premijerke da je broj respiratora tajna u svim državama

Član Predsedništva pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić iznela neistinu kada je izjavila da je podatak o broju respiratora državna tajna ne samo u Srbiji već i u drugim državama.Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su takve "lako proverive neistine, u punoj suprotnosti sa onim što je Srbiji u ovom momentu neophodno" i da vlast o tome "mora da vodi računa". "Proglašenje globalne pandemije korona virusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih gradjana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i isključivo dobronamarne kritike eventualnih propusta", naveo je Jovanović koji je i lider Demokratske stranke Srbije. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da u bolnicama ima dovoljno aspiratora za bolesne od virusa korona, ali da se kupuje dodatna količina radi sigurnosti. "Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/aleksic-novi-dokazi-o-predsednikovom-bratu-i-jovanjici/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Novi dokazi o predsednikovom bratu i "Jovanjici" - NOVA portal

14:33Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić."Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom"."Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja."Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".Pratite nas i na društvenim mrežama:        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=541927

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U rekonstrukciju pirotske Gimnazije biće uloženo 2 miliona €

U rekonstrukciju zgrade pirotske Gimnazije biće uloženo više od dva miliona evra, a ukupna vrednost objekata u gradu koji se rekonstruišu u saradnji sa..." 12.03.2020 17:12PIROT - U rekonstrukciju zgrade pirotske Gimnazije biće uloženo više od dva miliona evra, a ukupna vrednost objekata u gradu koji se rekonstruišu u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja prevazilazi sedam miliona evra.Raspisana je i javna nabavka i odabran izvođač radova za drugu fazu radova u OŠ "8. septembar", a odobren je projekat za izgradnju fiskulturne sale za obrazovnu ustanovu "Mladost", navodi se na sajtu grada Pirota.Foto Tajnug/A.Ćirić, arhiva  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=541951

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS i Metla osudile izjavu premijerke o broju respiratora

BEOGRAD - Nevladina organizacija Transparentnost Srbija i koalicija Metla kritikovale su izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić da je broj respiratora državna tajna u svim državama.Član Predsedništva Metla 2020 Miloš Jovanović smatra da je izjava premijerke neodgovorna.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: blok-vesti.com

Link: https://blok-vesti.com/brnabic-o-suzbijanju-stetnih-posledica-virusa-na-privredu-smanjenje-kamate-pomoc-za-penzionere-200-miliona-evra-investicija/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Brnabić o suzbijanju štetnih posledica virusa na privredu: Smanjenje kamate, pomoć za penzionere, 200 miliona evra investicija

Objavljeno: 12.03.2020Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila mere Vlade za podršku privredi u vreme pandemije koronavirusa. Kako je najavila iz budžeta je obezbeđeno dodatnih 24 milijarde dinara za infrastrukturne projekte, a kao pomoć penzionerima u narednih mesec dana biće, kako je istakla, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara.Ana Brnabić Foto: Srđan IlićPrva mera je, kako je rekla, bila odluka NBS da se referentna kamatna stopa smanji na 1,75 procenata, što je smanjenje za 0,5 procenata, kao i da se smanji koridor osnovnih referentnih kamatnih stopa sa 1,25 na 1 odsto.Najnovije informacije o koronavirusu možete pratiti na sledećem linku.Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su sadašnje procene da bi pandemija mogla da uspori rast BDP za 0,5 odsto i da su in..Objavljeno: 12.03.2020Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila mere Vlade za podršku privredi u vreme pandemije koronavirusa. Kako je najavila iz budžeta je obezbeđeno dodatnih 24 milijarde dinara za infrastrukturne projekte, a kao pomoć penzionerima u narednih mesec dana biće, kako je istakla, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara.Prva mera je, kako je rekla, bila odluka NBS da se referentna kamatna stopa smanji na 1,75 procenata, što je smanjenje za 0,5 procenata, kao i da se smanji koridor osnovnih referentnih kamatnih stopa sa 1,25 na 1 odsto.Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su sadašnje procene da bi pandemija mogla da uspori rast BDP za 0,5 odsto i da su investicije najbolja mera zaštite od usporavanja privrednog rasta.Brnabić je navela da će Vlada pratiti reagovanje država koje su zahvaćene virusom i njihove mere prilagođavati i primenjivati u skladu s potrebama naše privrede.Govoreći o 24 milijarde dinara, odnosno više od 200 miliona evra koji će biti uloženi u kapitalne projekte kako bi se obržao rast, ona je navela da je dobro da postoji projekat Srbija 2025, odnosno što postoje spremni projekti i projektna dokumentacija, pa može u pojedinim slučajevima da se počne s realizacijom, a negde s javnim nabavkama.Na novinarsko pitanje o projektu Srbija 2025, budući da se, kako je utvrdila Transparentnost Srbija, radi o spisku želja, ministar finansija Siniša Mali je naveo da "nije nikakav problem da se dostavi spisak investicija", a premijerka je dodala da bi spisak mogao da bude promenjen jer je u pitanju spisak projekata koji će se prema dokumentaciji i zbog javnih nabavki menjati.Na pitanje o tome kako će biti tretirani zaposleni koji su u samoizolaciji ili karantinu, premijerka je rekla da će danas biti sačinjeni pravilnici o kojima će razgovarati s predstavnicima sindikata i da će oni biti napravljeni u zavisnosti od delatnosti uz primenu iskustava drugih država. Privredna komora Srbije će, kako je rekla, imati posebnu liniju sa takvim informacijama za privredu.Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/236466/Transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu.TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita.   TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto.   "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. Autor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu.Foto: Ministarstvo zdravlja (Ilustracija) TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. Korona virus, Ministarstvo zdravlja, respiratori, Transparentnost SrbijaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/zujovic-moje-izjave-nisu-politicke-ali-oni-to-ne-razumeju/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Žujović: Moje izjave nisu političke, ali oni to ne razumeju - NOVA portal

Direktorka beogradskog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Ljiljana Timotijević ogradila se danas od tvrdnje pulmologa iz njene ustanove Dejana Žujovića koji je u izjavi za Nova.rs ujazao na to da Srbija nema dovoljno respiratora, niti dovoljno lekarskog kadra da se izbori sa koronavirusaom. Ona tvrdi da Žujović ima političke motive, ali on to demantuje.Žujović: Moje izjave nisu političke, ali oni to ne razumejuDruštvoAutor:Bojana Milovanovic 12. Mar. 202018:05Podeli:Foto: Video/Nova.rsDirektorka beogradskog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Ljiljana Timotijević ogradila se danas od tvrdnje pulmologa iz njene ustanove Dejana Žujovića koji je u izjavi za Nova.rs ukazao na to da Srbija nema dovoljno respiratora, niti dovoljno lekarskog kadra da se izbori sa koronavirusaom. Ona tvrdi da Žujović ima političke motive, ali on to demantuje.U izjavi koju je objavila na sajtu ustanove, ona je ocenila da je Žujovićeva izjava bila isključivo politički motivisana i služila za uznemiravanje javnosti.Foto: Gradski zavod za plućne bolestiSa druge strane, Žujović za Nova.rs demantuje takve navode. Poručuje da nije član nijedne stranke i da njegova izjava nema nikakvih političkih motiva. "Moja izjava je isključivo služila tome da se popravi situacija i da rade bolje. Kao što vidite, nešto smo i uradili, pošto je Klinički centar danas raspisao hitnu nabavku respiratora. Uspeo sam", zadovoljan je Žujović. Dodaje da u njegovoj izjavi nije bilo politike, ali da "oni to ne razumeju". Prema njegovim rečima, nakon izjave koju je juče dao za Nova.rs direktorka je zaposlenima u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu zabranila da daju bilo kakve izjave u vezi sa koronavirusom, ali je on, ipak, rešio da odgovori na njene optužbe. Upitan da li se sada plaši za svoj posao, kratko je odgovorio: "Ne plašim se, zašto bih se plašio."Žujović je u jučerašnjoj izjavi za Nova.rs ukazao na to da će u vreme širenja koronavirusa biti potrebna preraspodela respiratora u zdravstvenim ustanovama i da tih aparata nema dovoljno. "Pitajte bolnice koliko imaju respiratora i koliko ih je slobodno?", rekao je Žujović u jučerašnjoj izjavi, a danas od premijerke Ane Brnabić stiže odgovor da je broj respiratora državna tajna. Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "imamo više nego dovoljno respiratora", čak i za slučaj drastičnog rasta broja pacijenata. "Stiže dodatna oprema, imamo dovoljno prostora za bolesnike i imamo obučene ljudi", rekao je Vučić. Samo dan kasnije, Ministarstvo zdravlja raspisalo je hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.Tagovi                  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/transparentnost-pozvala-nadlezne-da-objave-broj-respiratora.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost pozvala nadležne da objave broj respiratora

"Ako je proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto" 12. mar 2020 Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/jovanovic-metla-neistinita-izjava-premijerke-da-je-broj-respiratora-tajna-u-svim-drzavama/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jovanović (Metla): Neistinita izjava premijerke da je broj respiratora tajna u svim državama

Član Predsedništva pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić iznela neistinu kada je izjavila da je podatak o broju respiratora državna tajna ne samo u Srbiji već i u drugim državama.Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (Arhiva) Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su takve "lako proverive neistine, u punoj suprotnosti sa onim što je Srbiji u ovom momentu neophodno" i da vlast o tome "mora da vodi računa". "Proglašenje globalne pandemije korona virusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih građana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i isključivo dobronamarne kritike eventualnih propusta", naveo je Jovanović koji je i lider Demokratske stranke Srbije. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da u bolnicama ima dovoljno aspiratora za bolesne od virusa korona, ali da se kupuje dodatna količina radi sigurnosti. "Aspiratora ima dovoljno, ne mogu da kažem koliko jer doktori kažu da je to tajna, a tajna je u svim državama, ali je objavljena javna nabavka radi sigurnosti", rekla je Brnabić. Ana Brnabić, Korona virus, Pokret Metla 2020, respiratoriBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: krik.rs

Link: https://www.krik.rs/stejt-department-o-srbiji-zabrinjava-korupcija-u-svim-sferama-zivota/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stejt department o Srbiji: Zabrinjava korupcija u svim sferama života

Nepokretanje postupaka protiv funkcionera na najvišim pozicijama, nedosledno i neravnopravno sprovođenje zakona, nekažnjavanje korupcije u policiji, politički pritsci u pravosuđu, kao i nedovoljan broj zaposlenih u antikorupcijskim telima samo su neke od zamerki Stejt Departmenta u novom izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2019. godinu. Piše: Jelena Radivojević Srbija je procesuirala slučajeve korupcije na nižem nivou, ali je bila manje uspešna kada su u pitanju bili političari na najvišim pozicijama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta. "Čak i kada jesu procesuirani, krivične prijave retko odražavaju ozbiljnost krivičnog dela i često su podnete posle dugo odlaganja". U javnosti je rasprostranjeno mišljenje da se zakoni ne sprovode dosledno i sistematski i da nije jednak za sve pa tako političari ostaju nekažnjeni zbog koruptivnih radnji, zaključeno je u izveštaju. "Korupcija u policiji i njeno nekažnjavanje ostali su veliki problem uprkos određenom napretku koji je napravljen u pravcu pozivanja zvaničnika na odgovornost", piše u izveštaju i dodaje da je tokom godina primećeno da se poboljšao kvalitet istraga unutar policije. Iako Ustav garantuje nezavisnost sudstva, piše u izveštaju, piše u izveštaju, situacija je u stvarnosti drugačija. U pravosuđu su još prisutni snažni politički pritisci i korupcija koji utiču na funkcionisanje sistema. Stejt department navodi i da postoji zakonski okvir za borbu protiv korupcije ali da antikorupcijskim telima nedostaje adekvatno osoblje. Problem je što ona nisu uključena u rad pravosudnih organa što sprečava deljenje informacija i dokaza sa tužilaštvom. Ono što bi trebalo da poboljša situaciju u radu Agencije za borbu protiv korupcije je novi zakon o Agenciji koji je donet u maju i treba da stupi na snagu u septembru. Zakon predviđa određena poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju, na primer razjašnjenje nadležnosti Agencije i proširenje preventivnih mera. Stejt department se poziva i na problem na koji je ukazao Fridom haus da Agencija nije detaljno istražila problem finansiranja političkih partija tokom predizbornih kampanja. Kao primer spominju su hiljade posrednika-donatora koji su uplaćivali novac da bi se zaobišla zakonska ograničenja za pojedinačne donacije u kampanji i prikrio pravi izvor finansiranja. Istaknuto je da su eksperti Evropske unije uočili kontinuirani problem da se za korupciju u privatnom sektoru koristi preslabo krivično delo - zloupotreba položaja.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/transparentost-srbija-sta-god-da-je-istina-o-broju-respiratora-najbolje-je-da-vlasti-kazu-istinu/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentost Srbija: "Šta god da je istina o broju respiratora, najbolje je da vlasti kažu istinu…"

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita. TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. "Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu", saopštila je Transparentnost Srbija. Miloš Jovanović (Metla 2020): "Premijerka iznela neistinu…" Član Predsedništva pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić iznela neistinu kada je izjavila da je podatak o broju respiratora državna tajna ne samo u Srbiji već i u drugim državama. Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su takve "lako proverive neistine, u punoj suprotnosti sa onim što je Srbiji u ovom momentu neophodno" i da vlast o tome "mora da vodi računa". "Proglašenje globalne pandemije koronavirusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih građana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i isključivo dobronamarne kritike eventualnih propusta", naveo je Jovanović koji je i lider Demokratske stranke Srbije. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: srpskadijaspora.info

Link: https://www.srpskadijaspora.info/transparentost-srbija-sta-god-da-je-istina-o-broju-respiratora-najbolje-je-da-vlasti-kazu-istinu/

Autori: @Internetnovine

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentost Srbija: "Šta god da je istina o broju respiratora, najbolje je da vlasti kažu istinu…" - Vesti iz dijaspore i o dijaspori

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu. TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna […]Original Article

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/miroslav-aleksic-pred-sudom-sam-izneo-nove-dokaze-o-vezama-andreja-vucica-sa-vlasnikom-jovanjice-nema-dileme-da-je-drzava-ukljucena-u-projekat-uzgajanja-marihuane.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Miroslav Aleksić: Pred sudom sam izneo nove dokaze o vezama Andreja Vučića sa vlasnikom "Jovanjice"; Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja...

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikomHronika Miroslav Aleksić: Pred sudom sam izneo nove dokaze o vezama Andreja Vučića sa vlasnikom "Jovanjice"; Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuanečetvrtak, 12. mart 2020. Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronađena velika količina marihuane. U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. "Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. "Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". "Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. "Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu". (Beta, N1)  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/transparentnost-saopstiti-broj-respiratora/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Saopštiti broj respiratora - NOVA portal

Transparentnost: Saopštiti broj respiratoraAutor:Beta 12. Mar. 202019:02 > 19:07Podeli:Foto:PromoTransparentnost Srbija (TS) pozvala je nadležne da saopšte javnosti istinu o broju respiratora u Srbiji, jer kako su naveli tajnost o toj temi samo podstiče kod građana uverenje da ih nema dovoljno.TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna", te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da "aparata ima dovoljno" i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi "da bismo bili 200 posto sigurni", pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita.    

----------------------------------------------------------