Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 14.03.2020

Medij: Alo     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Opljačkan sef beogradske policije, nestalo skoro 90.000 evra!

Opljačkan sef beogradske policije, nestalo skoro 90.000 evra!

Inspektor ukrao četiri miliona Protiv inspektora Vanje M. podneta je krivična prijava zbogsumnje da je iz Policijske stanice Palilula uzimao novac oduzet iz krivičnih dela. On je ukrao ukupno četiri miliona dinara.

Osumnjičeni je udaljen sa posla, a protiv njega se paralelno sa krivičnim vodi i disciplinski postupak. “Sumnja se da je policijski službenik uzeo novac iz Policijskestanice Palilula, koji muje bio poveren na čuvanje, i koristio ga za lične potrebe. On je potom sav novac vratio. Novac kojije nestao izsefa policijskestanice potiče iz krivičnih dela, tj. u pitanju je novac kojije najčešće oduziman od narko-dilera koji su hapšeni”, navode mediji. Iz sefa Uprave kriminalističke policije u Beogradu nedavno je nestalo 88.700 evra! Reč je o novcu koji je prethodno oduzet od pljačkaša.

Pre desetak dana nadležni su tokom provere primetili da u jednom od sefova Policijske uprave za grad Beograd nedostaje veća količina deviza, oduzetih od osumnjičenih tokom hapšenja.

„Posle kontrole čuvanja i postupanja s oduzetim predmetima u krivičnom ili prekršajnom postupku, koju je sprovela Policijska uprava za grad Beograd, utvrđeno je da u kasi Uprave kriminalističke policije nedostaje 88.700 evra, oduzetih u toku pretkrivičnog postupka“, piše u odgovoru koji je od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio BBC na srpskom. Nadležna komisija je napravila zapisnik i obavestila Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, dodaje se.

„Pripadnici SUK-a su, po nalogu nadležnog tužilaštva, obavili razgovore sa više policajaca koji su imali kontakt sa navedenim novcem ili metalnom kasom u kojoj je čuvaril, piše u odgovoru MUP-a.

Pristup sefovima imaju samo pojedini zaposleni u toj policijskoj zgradi, a istraga je u toku.

„O svemu je dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvri', navodi MUP u odgovoru.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.03.2020

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Tema

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/Korupcija

Naslov: Pingpong Brnabić i Vučića sa državnom tajnom

Pingpong Brnabić i Vučića sa državnom tajnom

Beograd /// Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije obelodanio je da u bolnicama u Srbiji ima ukupno 1.008 respiratora, iznevši podatak za koji je predsednica Vlade Ana Brnabić svega par sati ranije rekla da je "državna tajna”. Međutim, otkrivanje broja respiratora, umesto stavljanja tačke na temu, otvorilo je niz drugih pitanja koja zbunjuju javnost.

Jedno od tih pitanja je - da li podatak o broju respiratora u bolnicama zaista bio zaštićen zakonom? Zakon o tajnosti podataka navodi da se kao tajni podatak može odrediti podatak od interesa za Republiku Srbiju čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu nastala šteta i ako je potreba zaštite interesa Republike Srbije pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Podaci se posebno odnose na zaštitu nacionalne bezbednosti i odnose Srbije sa drugim zemljama.

Zakon takođe precizira da ovlašćenje da neki podatak proglasi tajnim ima predsednik Narodne skupštine, predsednik Republike, predsednik Vlade, rukovodilac organa javne vlasti, funkcioner organa javne vlasti koji je za određivanje tajnih podataka ovlašćen zakonom, kao i lice zaposleno u organu koje imaovlašćenje.

Imajući u vidu ove odredbe, otvara se pitanje na koji način broj respiratora u bolnicama može da ugrozi nacionalnu bezbednosti ili odnose Srbije sa drugim zemljama? Ako je kreativnim tumačenjem zakona broj respiratora zaista proglašen tajnim, onda zakon takođe predviđa odgovarajuću proceduru. Naime, odluka o proglašavanju tajnosti se donosi u pisanom obliku sa obrazloženjem zbog čega se to čini. Takođe, ukoliko je broj respiratora zaista i bio proglašen tajnim, predsednik Srbije je morao pre obraćanja javnosti da sa istog dokumenta skine oznaku tajnosti.

Transparentnost Srbija juče je Vladi Srbije poslala zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja, tražeći kopiju obrazložene odluke o određivanju tajnosti podatka o broju respiratora, kao i odluku kojom je opozvana.

- Odluka o određivanju tajnosti može da se donese, ali je neophodno istu pismeno obrazložiti. Moj utisak je da je priča o tajnosti broja respiratora poljuljala poverenje građana u institucije i smatram da je neophodno da objave ova dokumenta kako bi se poverenje povratilo, kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Draško Karađinović iz organizacije Doktori protiv korupcije ističe da je apsurdno proglašavati broj respiratora za tajni podatak.

- Šta je kod tog podatka toliko opasno po nacionalnu bezbednost? Ukoliko su respiratori poverljivpodatak, trebalo bi proveriti da li sme da se zna broj rendgena, broj lekara, kaže Karađinović dodajući da sakrivanje podataka od javnosti stvara plodno tle za konspirati vne teorije i širenje panike.

Tajne uživo

U avgustu prošle godine predsednik Aleksandar Vudć je u živoj emisiji na televiziji Pink čitao podatke BIA koji navodno dokazuju da je bio prisluškivan. Kako se na dokumentima video pečat "poverljivo", javnost je upitala da li je predsednik prekršio zakon, a on je istakao da je skinuo oznaku tajnosti u skladu sazakonom, ali javnosti nikada nije predočen dokument kojim je to formalno učinio.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.03.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Miroljub Jevtić na slobodi

Miroljub Jevtić

na slobodi

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je juče pritvor direktoru JP „Infrastruktura železnice” Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

- Jevtić je juče pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje pošto su ispitani predviđeni svedoci - rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.

Miroljub Jevtić je bio uhapšen 10. januara zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi s poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.

Druga trojica osumnjičenih u tom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode. Protiv Miroljuba Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se, zajedno s državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena, tereti za zloupotrebe s javnim nabavkama u vezi s rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 14.03.2020

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Ukinut pritvor direktoru „Infrastruktura železnice”

Ukinut pritvor direktoru „Infrastruktura železnice”

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je juče pritvor direktoru JP „Infrastruktura železnice” Miroljubu Jevtiću, osumnjičenomudve istrage koje se vode protiv njega u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

On je juče pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović.

Jevtić je bio uhapšen 10. januara zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Protiv njega je početkom februara pokrenuga još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.03.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 18

Rubrika: Estrada

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: „Bez cenzure“ o pravosuđu!

„Bez cenzure" o pravosuđu!

U novom izdanju emisije „Bez cenzure“, koja će biti emitovana u nedelju 15. marta od 20 časova na zrenjaninskoj KTV televiziji, o temi „Ko sudi pravosuđu“, govoriće: Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda, Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda, Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije, i Slobodan Orlović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Gosti će pokušati da približe gledaocima probleme sa kojima se suočavaju sudije i tužioci u svakodnevnoj praksi. Dobićemo odgovore na pitanja u kakvim uslovima rade sudije i tužioci, zašto se toliko čeka na presude, da li su sudije zatrpane predmetima, ima li uticaja na sudije van sudnice, veruju li građani pravosuđu i ima li korupcije u pravosuđu?

Takođe, pokrenute su teme ustavnih promena koji bi za cilj trebalo da imaju povećanje nezavisnosti sudstva, jasno razgraničenje izvršne i pravosudne vlasti i približavanje standardima Evropske unije. Da li imamo konsenzus stručne javnosti u pogledu ustavnih promena, da li smo kao društvo spremni za novu reformu pravosuđa, da U su sanirane sve posledice prethodne reforme...

Emisiju „Bez cenzure“ možete pogledati i u repriznim terminima: ponedeljkom od 12 časova, utorkom od 1 i četvrtkom od 12 sati.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/javna-prozivka-biv%C5%A1eg-predsednika-uo-komercijalne-banke

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Javna prozivka bivšeg predsednika UO Komercijalne banke

Javna prozivka bivšeg predsednika UO Komercijalne banke

https://en.wikipedia.org/wiki/User:Warrior034

pre 27 minuta 07:27 Nova ekonomija

0 komentara

Nekadašnji predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj kažnjen je odlukom Agencije za borbu protiv korupcije javnim objavljivanjem odluke o povredi zakona dve godine pošto više nije na toj funkciji.

Naime, kako se navodi u Službenom glasniku od 11. marta u kojem je objavljeno rešenje direktora Agencije, kada je preuzeo funkciju u Komercijalnoj banci Krulj nije u roku od 15 dana prijavio Agenciji da je i viši konsultant za naplatu potraživanja u Agenciji za osiguravanje depozita.

Osim toga, kako se navodi u odluci Agencije, nije poštovao zakon i u predviđenom roku preneo svoja upravljačka prava u privrednom društvu “Neo communications” u likvidaciji čiji je bio vlasnik.

Zakonom o borbi protiv korupcije predviđeno je da funkcioner koji je u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od stupanja na javnu funkciju obavesti o tome agenciju.

U drugom slučaju, prekršio je zakon jer u roku od 30 dana od imenovanja nije preneo upravljačka prava u privrednom društvu na pravno ili fizičko ice koje sa njim nije povezano.

Zbog ovih prekršaja Krulju je izrečena mera objavljivanja odluke o povredi zakona čije troškove će on snositi.

Inače,Vladimir Krulj smenjen je sa mesta predsednika Upravnog odbora Komercijalne banke u februaru 2018. godine, posle dve godine na toj funkciji.

Kako se predstavljao, profesor je na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji, a jedno vreme bio i savetnik za ekonomska pitanja u Vladi Srbije. Na zahtev ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović u maju 2017. godine razrešen je članstva u pregovaračkom timu za pristupanje Evropskoj uniji.

PROČITAJTE JOŠ

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/aleksic-predocio-sam-nove-dokaze-o-povezanosti-andreja-vucica-i-jovanjice/

Autori: https://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: Aleksić: Predočio sam nove dokaze o povezanosti Andreja Vučića i "Jovanjice"

U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić,...Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronađena velika količina marihuane. U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. Foto: Jutjub "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina. "Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove. Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić. Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić. "Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrdjivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom". "Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić. Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja. "Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović. Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu". UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: beta.rs, N1 Oznake: "Jovanjica", Andrej Vučić, Miroslav Aleksić, novi dokazi

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nova ekonomija:Javno prozivanje bivšeg predsednika UO Komercijalne banke

Nova ekonomija:Javno prozivanje bivšeg predsednika UO Komercijalne banke

BEOGRAD, 13. marta 2020. (Beta) - Nekadašnji predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj kažnjen je odlukom Agencije za borbu protiv korupcije javnim objavljivanjem odluke o povredi zakona, dve godine pošto više nije na toj funkciji, objavila je Nova ekonomija.

Kako se navodi u Službenom glasniku od 11. marta u kojem je objavljeno rešenje direktora Agencije, kada je preuzeo funkciju u Komercijalnoj banci Krulj nije u roku od 15 dana prijavio Agenciji da je i viši konsultant za naplatu potraživanja u Agenciji za osiguravanje depozita.

Osim toga, kako se navodi u odluci Agencije, nije poštovao zakon i u predvidjenom roku preneo svoja upravljačka prava u privrednom društvu "Neo communications" u likvidaciji čiji je bio vlasnik.

Zakonom o borbi protiv korupcije predvidjeno je da funkcioner koji je u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od stupanja na javnu funkciju obavesti o tome agenciju.

U drugom slučaju, prekršio je zakon jer u roku od 30 dana od imenovanja nije preneo upravljačka prava u privrednom društvu na pravno ili fizičko ice koje sa njim nije povezano.

Zbog ovih prekršaja Krulju je izrečena mera objavljivanja odluke o povredi zakona čije troškove će on snositi.

Inače, Vladimir Krulj smenjen je sa mesta predsednika Upravnog odbora Komercijalne banke u februaru 2018. godine, posle dve godine na toj funkciji.

Kako se predstavljao, profesor je na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji, a jedno vreme bio i savetnik za ekonomska pitanja u Vladi Srbije. Na zahtev ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović u maju 2017. godine razrešen je članstva u pregovaračkom timu za pristupanje Evropskoj uniji, podsetila je Nova ekonomija.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2819993/uskoro-novi-punjaci-za-elektricne-automobile-na-auto-putevima-jp-putevi-srbije

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro novi punjači za električne automobile na auto-putevima - JP Putevi Srbije traže izvođača

Na auto-putevenima u Srbiji biće postavljeni novi punjači za električna vozila, i to dva na platou bivše naplatne stanice Niš i jedan na naplatnoj stanici Beograd.Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku za projektovanje, isporuku, ugradnju i puštanje u rad Na auto-putevenima u Srbiji biće postavljeni novi punjači za električna vozila, i to dva na platou bivše naplatne stanice Niš i jedan na naplatnoj stanici Beograd.Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku za projektovanje, isporuku, ugradnju i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na auto-putevima, a procenjena vrednost javne nabavke je do 50 miliona dinara bez PDV-a.- Model punjača snage 175 kW DC je brzi punjač električnih automobila koji se sastoji od napojnog ormana modularnog tipa i punjačkog dela. Jedan napojni orman snabdeva energijom jedan stub punjača, sa snagom od minimalno 160 KW DC kontinualno i strujom od 375 A. Maksimalna izlazna DC snaga uređaja treba da je 175 kW. Napojni orman treba da je sa modularnom izvedbom. Fleksibilni dizajn treba da omogući više tipova priključaka kao što su CCS, CHAdeMO - navodi se u dokumentaciji.Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na auto-putevima ili benzinske stanice.Rok za podnošenje ponuda je 13. april 2020, a više o tenderu pogledajte OVDE.Podsetimo, nedavno su iz Puteva najavili instalaciju 10 brzih elektropunjača duž auto-puteva pod naplatom u Srbiji.Takođe, Vlada Srbije je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koje pokreće uz atmosferski i električni pogon hibrid, a više o tome pogledajte u posebnoj vesti.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/499812/ust-pita-zasto-agencija-borbu-protiv-korupcije-reaguje-duze-godinu-dana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST PITA: Zašto agencija za borbu protiv korupcije ne reaguje duže od godinu dana?

Informer 10:55 13. 03. 2020.Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcijeOni traže da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca (Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Sandre Kulezić i Radovana Lazića) dana 24.01.2019. godine i dana 30.08.2019. godine, te da li je protiv navedenih lica pokrenut postupak i da li je direktor Agencije Dragan Sikimić u odnosu na prijavljena lica doneo bilo kakvu odluku.UST podseća da lica prijavljena za sukob interesa godinama unazad sprovode konkurse na kojima biraju i unapređuju sve tužioce na teritoriji Republike Srbije, na kojima su napredovali članovi strukovnog udruženja kojim rukovode, iako se u prijavama navodi da su ova lica prekršila zakon upravo tako što su u više navrata privilegovali svoje članove, te da tužilačkoj organizaciji preti prvorazredni skandal ako se utvrdi da su tužioce u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu birali ljudi koji su u sukobu interesa.Imajući u vidu generalno nisko poverenje građana u tužilačku organizaciji, UST smatra da je imperativ da se pitanje eventualnog sukoba interesa reši što pre, kako bi se otklonila svaka sumnja u postupanje Državnog veća tužilaca i podseća Agenciju da prijavljenim licima mandati ističu za godinu dana, te da je apsolutno neprihvatljivo da ovako važno pitanje bude rešeno tek pošto prijavljena lica prestanu da vrše svoje funkcije, zbog čega apeluje na hitnost u postupanju.Shutterstock/printscreen      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/asfaltiraju-se-dve-ulice-u-lacarku_1102298.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Asfaltiraju se dve ulice u Laćarku

LAĆARAK - U okviru javno-privatnog partnerstva danas je počelo asfaltiranje dve ulice u Laćaraku. Trenutno su u toku radovi na asfaltiranju ulice Karađorđeve i Niske koji bi do kraja nedelje trebali biti i završeni.Laćaraci iz ulice Karađorđeve i Niske od 14. marta imaće novi asfalt u svojim ulicama budući da se ove dve ulice danas asfaltiraju a rekonstruisane su u okviru javno-privatnog partnerstva. Prvo je skinut stari sloj asfalta a meštani su zadovoljni urađenim. Ulica nije otvorena za saobraćaj a izmena režima saobraćaja ne pada im teško. Radovi ulaze u deo projekta u okviru kojeg će se raditi 35 km puteva prvenstveno u seoskim sredinama. Do 14.marta predviđeno je da traju radovi te će nakon toga ulice i zvanično biti puštene u saobraćaj dok problema na alternativnim pravcima trenutno nema, ističu nadležni.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3427193/udruzenje-sudija-i-tuzilaca-srbije-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-hitno-spreci-sukob-interesa-u-pravosudju

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Agencija za borbu protiv korupcije da hitno spreči sukob interesa u pravosuđu!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv ...Foto: Udruženje sudija i tužilaca SrbijeSAOPŠTENJEDruštvo 13.03.2020. 11:02h 13.03.2020. 11:05hUdruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca - Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Sandre Kulezić i Radovana Lazića.- Prijave su podnete 24. januara prošle godine i 30. avgusta prošle godine i tražimo informaciju da li je protiv navedenih lica pokrenut postupak i da li je direktor Agencije Dragan Sikimić u odnosu na prijavljena lica doneo bilo kakvu odluku - saopštilo je Udruženje sudija i tužilaca Srbije.Iz ovog udruženja navode i da osobe koje su prijavili za sukob interesa godinama unazad sprovode konkurse na kojima biraju i unapređuju sve tužioce na teritoriji Republike Srbije.- Na njima su napredovali članovi strukovnog udruženja kojim rukovode, iako se u prijavama navodi da su ova lica prekršila zakon upravo tako što su u više navrata privilegovali svoje članove, te da tužilačkoj organizaciji preti prvorazredni skandal ako se utvrdi da su tužioce u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu birali ljudi koji su u sukobu interesa. Imajući u vidu generalno nisko poverenje građana u tužilačku organizaciji, UST smatra da je imperativ da se pitanje eventualnog sukoba interesa reši što pre, kako bi se otklonila svaka sumnja u postupanje Državnog veća tužilaca i podseća Agenciju da prijavljenim licima mandati ističu za godinu dana, te da je apsolutno neprihvatljivo da ovako važno pitanje bude rešeno tek pošto prijavljena lica prestanu da vrše svoje funkcije, zbog čega apeluje na hitnost u postupanju - saopštilo je danas Udruženje sudija i tužilaca Srbije.(Kurir.rs/foto Udruženje sudija i tužilaca Srbije)  Udruženje sudija i tužilaca Srbije, agencija za borbu protiv korupcije, informacija od javnog značaja, sukob interesa,      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2820002/uredjuje-se-luksuzni-letnjikovac-dinastije-obrenovic-kod-smedereva-kompleks-vile-zlatni-breg

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uređuje se luksuzni letnjikovac dinastije Obrenović kod Smedereva - Kompleks vile Zlatni breg dobija novi plato

Kompleks vile Zlatni breg, letnjikovca dinastije Obrenović kod Smedereva, koji je od 2015. otvoren za turiste, biće dodatno uređen, a Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je javnu nabavku za nastavak rekonstrukcije staza u kompleksu.Predmet radova je nastavak Kompleks vile Zlatni breg, letnjikovca dinastije Obrenović kod Smedereva, koji je od 2015. otvoren za turiste, biće dodatno uređen, a Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je javnu nabavku za nastavak rekonstrukcije staza u kompleksu.Predmet radova je nastavak rekonstrukcije platoa i staza u kompleksu Vile Zlatni breg u Smederevu, koja obuhvata rekonstrukciju pristupnog platoa i povezivanje sa promenadom kao i rekonstrukcija bočnog stepeništa i staza od izvedenog stepeništa do bočne ivice objekta.Izvođač radova je dužan da radove izvede u roku od 60 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 14. april 2020. Detalje o tenderu pogledajte OVDE.Inače, krajem 2014. potpisan je protokol o otvaranju tog kompleksa za organizovane posete turista. Protokol su zaključili Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, čiji je ovo rezidencijalni objekat, i Grad Smederevo. Do tada je samo mali broj Smederevaca i odabranih mogao da poseti taj, kako su ga neki nazivali, zabranjeni grad Smedereva. Vila je smeštena nedaleko od grada na najlepšem uzvišenju sa koga se pruža pogled na Dunav i banatsku ravnicu.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/spustili-cenu-za-12-dinara-na-poslu-od-13-miliona-evra/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja Nenadić\Javne nabavke\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Spustili cenu za 12 dinara na poslu od 1,3 miliona evra

Krajem januara gradska uprava u Novom Pazaru objavila je odluku o dodeli ugovora za rekonstrukciju gradskih ulica i lokalnih puteva.Foto: S. Župljanin Vrednost prve partije koja se odnosi na obnovu 42 gradske ulice procenjena je od strane naručioca na 159.282.771 dinara (bez PDV-a). U postupku se javio jedan ponuđač, Novi Pazar put sa cenom od 162.199.519 dinara (1,37 miliona evra), za skoro tri miliona dinara iznad očekivane. Na predlog Komisije za javne nabavke tender je obustavljen s obzirom da je cena iznad procenjene. Naručilac, gradska uprava Novog Pazara, nakon toga ulazi u pregovarački postupak sa Novi Pazar putem. Rezultat pregovora je u najmanju ruku neuobičajen, predstavnici gradske vlasti uspeli su da isposluju smanjenje ponuđene cene za čak - 12 dinara. Tako će ovaj posao koštati gradski budžet 162.199.507 dinara. U gradskom odeljenju za javne nabavke, za naš list, potvrđeno je da je "Novi Pazar put" bio jedini ponuđač i da je pregovarano samo o ceni izvođenja radova. Naglasili su da je preduzeće cenu "korigovalo na osnovu svojih premera i predračuna" i da je " sve decidno urađeno po Zakonu o javnim nabavkama i to je navedeno u obrazloženju Odluke o dodeli ugovora". Druga partija nabavke, rekonstrukcija lokalnih puteva je sasvim druga priča. Kao prvo na nju su se javila dva ponuđača. Kao drugo, obe ponude su bile manje od procenjene vrednosti koja je iznosila 60,5 miliona dinara. Pobedila je firma "Složna braća" iz Nove Varoši koja je ponudila cenu od 54,9 miliona dinara, a drugi ponuđač, takođe Novi Pazar put je da pet kilometara lokalnih puteva rekonstruiše za 57,05 miliona dinara bez PDV-a. Zanimljivo je da je u februaru ove godine Novi Pazar put pobedio na još jednom tenderu u Novom Pazaru na rekonstrukciji ulice Branislava Rakočevića i to takođe kao jedini ponuđač. Tu je interesantno i da je procenjena vrednost radova od strane opštine bila 4.647.749,52 dinara, a ponuda ovog putarskog preduzeća 4.647.745 dinara ili pet dinara i osam para manje od predviđene cene. Inače, Novi Pazar put je od januara ove godine u vlasništvu kompanije Inkop iz Ćuprije u kome po 40 odsto vlasništva imaju Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, dok 20 odsto kapitala te firme pripada Žarku Veselinoviću. U ovom preduzeću su nas uputili na opštinu kao investitora za sva pitanja. Stručnjaci za Danas kažu da je formalno poštovan Zakon o javnim nabavkama te da je naručilac po zakonu nakon obustave postupka po zakonu krenuo u direktnu pogodbu. Međutim, ono što jeste problem je zašto se javio samo jedan ponuđač. Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije ističe da nije neuobičajeno da se u pregovorima i spusti cena, ali kada je samo jedan ponuđač on nema motiv da to uradi. "Može se postaviti pitanje da li je vrednost radova inicijalno dobro procenjena, da li su uslovi tendera bili strogi itd. Sam postupak pregovaranja i rezultat se i mogao očekivati s obzirom da nije bilo konkurencije. Osim toga, naručilac je verovatno imao na toj aproprijaciji u budžetu još novca pa je mogao da prihvati tu cenu veću od planirane", objašnjava Nenadić. I za Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za demokratiju je jedino sporno to što je bila samo jedna ponuda. "To smanjenje od 12 dinara je farsa, ali postavlja se pitanje da li nisu u startu dobro procenili tržišnu vrednost radova. Međutim, kada imate samo jednog ponuđača onda je tržišna cena ono što ti monopolisti kažu da jeste. Kada nema konkurencije mi smo u problemu, jer samo konkurencija određuje pravu cenu", napominje on. Prema izveštaju Uprave za javne nabavke za prvo polugodište 2019. godine prosečan broj ponuda po javnoj nabavci iznosio je svega 2,2 što je značajan pad u odnosu na prethodne godine. Čak 55 odsto zaključenih javnih nabavki je bilo samo sa jednom ponudom. Dobrašinović ističe da kod nas vlada prava pandemija javnih nabavki samo sa jednim ponuđačem. "Prema našim istraživanjima u prvom polugodištu prošle godine, od 100 najvrednijih javnih nabavki čak 69 je samo sa jednim ponuđačem. Od najvrednijih 20 javnih nabavki na 17 je samo jedan ponuđač. To su nabavke od više desetina miliona evra", kaže Dobrašinović upozoravajući da će po novom zakonu o javnim nabavkama koji stupa na snagu od jula ove godine situacija biti još gora. evri, Novi Pazar, PDV, rekonstrukcija, tenderi, uliceBeograd, Novi Pazar

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a577558/Agencija-kaznila-nekadasnjeg-predsednika-UO-Komercijalne-banke.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija kaznila nekadašnjeg predsednika UO Komercijalne banke

Autor:BetaAutor:Nova EkonomijaNekadašnji predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj kažnjen je odlukom Agencije za borbu protiv korupcije javnim objavljivanjem odluke o povredi zakona, dve godine pošto više nije na toj funkciji, objavila je Nova ekonomija.Kako se navodi u Službenom glasniku od 11. marta u kojem je objavljeno rešenje direktora Agencije, kada je preuzeo funkciju u Komercijalnoj banci Krulj nije u roku od 15 dana prijavio Agenciji da je i viši konsultant za naplatu potraživanja u Agenciji za osiguravanje depozita. Osim toga, kako se navodi u odluci Agencije, nije poštovao zakon i u predviđenom roku preneo svoja upravljačka prava u privrednom društvu "Neo communications" u likvidaciji čiji je bio vlasnik. Zakonom o borbi protiv korupcije predviđeno je da funkcioner koji je u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od stupanja na javnu funkciju obavesti o tome agenciju. U drugom slučaju, prekršio je zakon jer u roku od 30 dana od imenovanja nije preneo upravljačka prava u privrednom društvu na pravno ili fizičko ; ice koje sa njim nije povezano. Zbog ovih prekršaja Krulju je izrečena mera objavljivanja odluke o povredi zakona čije troškove će on snositi. Inače, Vladimir Krulj smenjen je sa mesta predsednika Upravnog odbora Komercijalne banke u februaru 2018. godine, posle dve godine na toj funkciji. Kako se predstavljao, profesor je na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji, a jedno vreme bio i savetnik za ekonomska pitanja u Vladi Srbije. Na zahtev ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović u maju 2017. godine razrešen je članstva u pregovaračkom timu za pristupanje Evropskoj uniji, podsetila je Nova ekonomija.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/vesti/novi-sad/cistoca-oko-66-miliona-za-podzemne-kontejnere-i-rezervne-delove

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "ČISTOĆA" Oko 66 miliona za podzemne kontejnere i rezervne delove

Rezervni delovi za podzemne kontejnere koštaće gradsku "Čistoću" gotovo 18 miliona dinara, s PDV-om (17.997.800), a ugovor je zaključen s beogradskom firmom "Eko-signal". Rezervni delovi za podzemne kontejnere koštaće gradsku "Čistoću" gotovo 18 miliona dinara, s PDV-om (17.997.800), a ugovor je zaključen s beogradskom firmom "Eko-signal".S tim preduzećem nedavno je potpisan i ugovor vredan bezmalo 48 miliona dinara, s PDV-om, i to za nabavku i ugradnju 70 podzemnih kontejnera. "Eko-signal" je bio jedini učesnik na oba tendera, a "Čistoća" od te firme redovno pazari podzemne kontejnere, kao i rezervne delove za njih. Osim toga, za 3.700 plastičnih kanti, zapremine 120 litara, biće izdvojeno oko 9,5 miliona dinara, s PDV-om, a doneta je odluka da se ugovor dodeli firmi "MNG plastik - Gogić" iz Inđije.Nabavka materijala za popravku kamiona i kontejnera, odnosno različitih ploča, cevi i limova, koštaće 14,6 miliona dinara, s PDV-om, a ugovor je pre nekoliko dana zaključen s preduzećem "Lampone" iz Bačkog Petrovca, jedinim učesnikom na tenderu.Najskuplja stavka u planu nabavki za 2020. godinu svakako je gorivo, koje će se u vozila gradske "Čistoće", po svemu sudeći, točiti na "Radun-Avia" pumpama, budući da je doneta odluka da se ugovor za kupovinu nafte i benzina dodeli toj firmi. Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je 150 miliona dinara, bez PDV-a, dok će ugovor najverovatnije biti sklopljen na 134,87 miliona dinara, odnosno 161,8 milion, s PDV-om.Za ukupno oko 381.000 komada osam različitih vrsta vreća za javnu higijenu biće izdvojeno gotovo šest miliona dinara, s PDV-om, a ugovor je zaključen s preduzećem "Medicinski depo plus" iz Novog Sada.Još uvek nisu završeni tenderi koje je "Čistoća" raspisala za nabavke velikih vrednosti, a reč je o auto-mehaničarskim uslugama, kao i kupovini rezervnih delova za teretna, putnička, dostavna vozila i radne mašine. Programom poslovanja komunalnog preduzeća procenjeno je da će auto-mehaničarske usluge koštati 25 miliona dinara, bez PDV-a, dok je za rezervne delove planirano duplo više, odnosno po milion dinara za auto-podizače, auto-čistilice, auto-cisterne i otvorena vozila i putnička vozila, te pet miliona za radne mašine, kao i 40 miliona dinara za auto-smećare.Izvor: dnevnik      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/javnost-mora-da-zna-da-li-je-zdravstveni-sistem-spreman/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javnost mora da zna da li je zdravstveni sistem spreman

Koliko respiratora Srbija ima, pitanje je na koje javnost ne može da sazna odgovor jer se radi o državnoj tajni. Kako je rekla premijerka Ana Brnabić, "broj respiratora se tretira kao državna tajna u svim zemljama".Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK - Ja vam kažem da ima dovoljno, a to što ćemo nabavljati još to je za svaku sigurnost - kazala je premijerka nakon što su mediji, uključujući i Danas, objavili da je Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora zbog pojave korona virusa u Srbiji. Zakon međutim kaže da se neka informacija proglašava državnom tajnom ako bi njeno objavljivanje ugrozilo državu. Sagovornici Danasa - Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, i Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ističu da postoji opravdan interes javnosti da sazna sa koliko respiratora raspolažu zdravstvene ustanove kao i da objavljivanje takve informacije ni na koji način ne može da ugrozi državu. - Da bi bilo koji podatak bio državna tajna, potrebno je da je reč o podatku čije bi otkrivanje "nanelo tešku neotklonjivu štetu po interese" države. Jasno je da je nemoguće naći logičku vezu između objavljivanja podatka o broju respiratora i teške neotklonjive štete - kaže Rodoljub Šabić. On podseća i da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja takođe kaže da podaci koji se tiču ugrožavanja i zdravlja stanovništva vlast nema pravo da skriva. - Sve ovo dovodi do toga da pomišljamo da vlada zapravo misli da bi objavljivanja takvog podatka bilo štetno po nju a ne po zemlju - zaključuje Šabić. I Predrag Petrović naglašava da moraju da postoje opravdani razlozi da nešto bude proglašeno državnom tajnom. - Vlasti mogu formalno šta hoće da proglase državnom tajnom a da iza toga ne stoje stvarni, suštinski razlozi. Ali zakoni su veoma jasni - kaže Petrović, dodajući da podatak o broju respiratora ne može ni na koji način da ugrozi državu. - Interes javnosti da zna broj respiratora definitivno postoji, dok nije jasno kako bi objavljivanje tog podatka nanelo neotklonjive teške štete po interese Srbije - ističe Petrović. Prethodnih dana nekoliko medija, uključujući i Danas, pokušavali su bezuspešno da saznaju koliko u Srbiji ima respiratora. Jedini odgovor koji je vlast dala jeste da ih ima "ili dovoljno" (Ministarstvo zdravlja) ili "više nego dovoljno" (predsednik Aleksandar Vučić). U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je ipak raspisalo hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda je danas. Proizvode maske u tri smene Zbog povećane potražnje za maskama i dezinfekcionim sredstvima predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom. Predstavnici većine kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe za sredstvima za dezinfekciju na našem tržištu. Privredna komora Srbije pomoći će u traženju sirovina za proizvodnju, s obzirom na to da se pojavljuju poteškoće u snabdevanju na svetskom tržištu. Na Kosovu obustava nastave do 27. marta Kosovska Mitrovica, Priština - Vlada Kosova odlučila je da do 27. marta obustavi nastavu u školama, fakultetima i vrtićima, saopštio je kosovski premijer Aljbin Kurti. "Odluka je doneta kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a uvodi se obavezna kontrola putnika iz zemalja u kojima su registrovani slučajevi zaraze", istakao je Kurti i dodao da se javne aktivnosti, uključujući i sportske susrete, mogu održavati bez prisustva publike. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio je juče da će od ponedeljka, 16. marta, u srpskim sredinama na Kosovu, biti obustavljena nastava zbog situacije sa korona virusom. Inače, na Kosovu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze korona virusom, za razliku od Srbije, gde je 19 osoba zaraženo. P. D. Ana Brnabić, Korona virus, maske, Rodoljub Šabić, Vlada Srbije

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/biznis/tesko-do-planiranog-rasta-ako-potraje-pandemija/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Teško do planiranog rasta ako potraje pandemija - NOVA portal

Premijerka poručuje da ne odustaje od cilja da rast BDP ove godine bude 4 odsto, ekonomista Milojko Arsić upozorava da sve zavisi od trajanja pandemije.Teško do planiranog rasta ako potraje pandemijaBiznisAutor:Milica Rilak 13. Mar. 202011:34Podeli:Foto: Filip Krainčanić/Nova.rsDok premijerka Ana Brnabić poručuje da ne odustaje od cilja da rast BDP ove godine bude četiri odsto, ekonomista Milojko Arsić upozorava da sve zavisi od trajanja pandemije."Biće teško, ali ne odustajemo od cilja da privredni rast u ovoj godini bude planiranih 4 odsto", izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju prvog paketa ekonomskih mera za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa po privredu u Srbiji.Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić potvrđuje za Nova.rs da će očuvanje planiranog rasta biti težak zadatak za Vladu."Ukoliko pandemija koronavirusa potraje još mesec ili dva, male su šanse da će se planirani rast BDP Srbije ostvariti, pogotovo pošto se ceo svet sprema za pad privredne aktivnosti, u okolnostima otežanog kretanja ljudi i robe", kaže Arsić.Prema njegovom mišljenju, mere poput vanredne pomoći penzionerima i dodatnog novca za kapitalna ulaganja u načelu "idu u dobrom pravcu", ali je pitanje kakav će biti konačan efekat."Ukoliko najavljenih 24 milijarde dinara za javna ulaganja bude upotrebljeno za opravdane kapitalne investicije praćene dobrim projektima, onda će efekat po rast BDP biti pozitivan. Ako se, međutim, od tog novca bude pravio stadion, od toga neće biti ništa", ocenjuje Milojko Arsić.Treba očekivati kašnjenje radovaPremijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali istakli su da su "investicije najbolji lek za usporavanje rasta", pa je tako planirana suma za kapitalna ulaganja u budžetu, sa 24 milijarde dinara, narasla na ukupno 285 milijardi dinara za 2020.godinu.Foto:EPA-EFE/FAZRY ISMAILBrnabić je na predstavljanju paketa mera Vlade objavila da je Behtel pokrenuo dodatne radove na Moravskom koridoru što, prema njenom mišljenju, "dokazuje da Srbija funkcioniše normalno".Ministarka zadužena za infrastrukturu Zorana Mihajlović upozorila je, međutim, da u sprovođenju projekata treba očekivati kašnjenja."Daćemo svoj maksimum da se sve odvija po ugovorenoj dinamici. Međutim, ovo je globalna kriza, i za sada ćemo imati određenih kašnjenja od 20 do 30 dana", rekla je Mihajlović  na predstavljanju kampanje "Tri sekunde ceo život".Ona je ranije podsetila i da se kineske kompanije koje rade na putevima i modernizaciji železnice u Srbiji suočavaju sa tim da, zbog pandemije koronavirusa, deo radnika nije mogao da dođe u našu zemlju, a nije moguća ni isporuka opreme i mehanizacije iz te zemlje.Najviše novca za rekonstrukciju bolnicaDirektor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević za Nova.rs kaže da će, zahvaljujući odluci Vlade da im na raspolaganje stavi novih 24 milijarde dinara, moći da obezbede finansiranje za projekte koji su spremni za realizaciju, ili je njihova priprema u poodmakloj fazi."Najviše takvih projekata je iz sektora zdravstva, kao što su radovi na klinikama u okviru Kliničkog centra Beograd (Urgentni centar, Neurohirurgija, "Višegradska"), zatim Poliklinika Kliničkog centra Vojvodina ili rekonstrukcija bolnica u Vranju, Kikindi, Surdulici, Smederevskoj Palanci i Gornjem Milanovcu", navodi Marko Blagojević.Prema njegovim rečima, osim projekata u zdravstvu, novac iz "prvog paketa mera" biće iskorišćen i za projekte u prosveti, socijalnoj zaštiti i za izgradnju naučne infrastrukture, poput zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu.Na naše pitanje da li se radi o "novom" novcu iz budžeta ili dozvoli za ubrzano trošenje već planiranih sredstava, Blagojević je odgovorio da je Kancelariji kojoj je na čelu povećan limit za potrošnju, što znači da može da raspiše javne nabavke za sve projekte koji su došli do te faze, a kojih, kako je rekao, ima na desetine.Ekonomske mere za ublažavanje posledica pandemije koronavirusaSvi penzioneri u narednih mesec dana dobiće vanrednu pomoć od najmanje 4.000 dinaraDodatnih 24 milijarde dinara izdvojeno je za kapitalna ulaganja iz republičkog budžetaNarodna banka Srbije smanjila je referentnu kamatnu stopu na 1.75 odstoU februaru je doneta odluka da se odobri još 60.000 vaučera za odmor u SrbijiTagovi                            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/skola-ruder-boskovic-obustavila-nastavu-sms-om/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Škola "Ruđer Bošković" obustavila nastavu SMS-om - NOVA portal

Kako piše N1, više roditelja potvrdilo je da se obustavlja nastava u školi "Ruđer Bošković" u Beogradu, a roditelji su dobili obaveštenje putem SMS-a.Društvo13:17"Škola ima sve neophodne resurse za organizaciju onlajn nastave. Sva uputstva i informacije ćete dobiti mejlom u ponedeljak, kada ovaj oblik nastave počinje sa radom. Molimo vas da učenici ponesu sve knjige i sveske svojim kućama a učenici koji su odsutni to mogu učiniti tokom današnjeg i sutrašnjeg dana od 9 do 14h. Uprava škole", navodi se u SMS poruci.Reč je o privatnoj osnovnoj školi i gimnaziji u kojoj je ministar prosvete Mladen Šarčević nekada bio direktor.Prema poslednjem dostupnom izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Šarčević je suvlasnik predškolske ustanove, osnovne škole i gimnazije "Ruđer Bošković".Podsetimo, Šarčević je danas najavio sankcije za direktore škola u Beogradu i Čačku, koji su samoinicijativno zatvorili škole.Pratite nas i na društvenim mrežama:      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ukinut pritvor direktoru Infrastruktura železnice

Ukinut pritvor direktoru Infrastruktura železnice

BEOGRAD, 13. marta (Tanjug) - Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevticu, osumnjicenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.

Jevtic je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predvideni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobricanin Nikodonovic.

Jevtic je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.

Druga trojica osumnjicenih u ovom slucaju odmah su puštena da se brane sa slobode.

Protiv Jevtica je pocetkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slucaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva gradevinarstva, saobracaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još cetiri osumnjicena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železnicke pruge na Pancevackom mostu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3427377/miroljub-jevtic-na-slobodi-ukinut-pritvor-bivsem-direktoru-infrastruktura-zeleznice

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MIROLJUB JEVTIĆ NA SLOBODI: Ukinut pritvor bivšem direktoru Infrastruktura železnice

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi ...Foto: Beta/Saša Đorđevićpušten iz pritvoraDruštvo 13.03.2020. 15:37h 13.03.2020. 15:37hSpecijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović. Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Beta/Saša Đorđević)Miroljub Jevtić, Specijalni sud u Beogradu, Infrastrukture železnice, direktor, zatvor, oslobađanje, sloboda,      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=13&nav_category=16&nav_id=1666150

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pušten iz pritvora direktor "Infratruktura železnice" - Info

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću.On je osumnjičen u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3165237-ukinut-pritvor-direktoru-infrastruktura-zeleznice-miroljubu-jevticu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ukinut pritvor direktoru Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću

13/03/20 |  15:43Printskrin: Youtube/N1Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.(Telegraf.rs)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/ukinut-pritvor-uhapsenom-direktoru-zeleznice-jevticu_1102449.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ukinut pritvor uhapšenom direktoru Železnice Jevtiću

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović. Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/499896/ukinut-pritvor-bivsem-direktoru-infrastruktura-zeleznice-miroljub-jevtic-slobodi

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UKINUT PRITVOR BIVŠEM DIREKTORU INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE! Miroljub Jevtić na slobodi!

Tanjug 15:46 13. 03. 2020.Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminalJevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović. Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Tanjug    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/ispitani-svedoci-jevtic-na-slobodi-ukinut-pritvor-direktoru-infrastruktura-zeleznice/ysn4pgg

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: ISPITANI SVEDOCI, JEVTIĆ NA SLOBODI Ukinut pritvor direktoru "Infrastruktura železnice"

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1295284/Miroljub-Jevtic-pusten-iz-pritvora.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Direktor "Infrastruktura železnice" izašao iz pritvora

Autor mondo.rs 13.03.2020. / 15:41 15:46 0Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal. Izvor: MONDO/Goran Sivački Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović. Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/hronika/525047/miroljub-jevtic-je-na-slobodi-posle-saslusanja-svedoka-direktoru-zeleznica-ukinut-pritvor

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: MIROLJUB JEVTIĆ JE NA SLOBODI: Posle saslušanja svedoka direktoru ŽELEZNICA UKINUT PRITVOR

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.(Espreso.rs / Tanjug)    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/miroslav-aleksic-pred-sudom-sam-izneo-nove-dokaze-o-vezama-andreja-vucica-sa-vlasnikom-jovanjice/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija

Naslov: Miroslav Aleksić: Pred sudom sam izneo nove dokaze o vezama Andreja Vučića sa vlasnikom "Jovanjice"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je pred sudom izneo dokaze o vezama Andreja Vučića, kao i ljudi bliskih bratu predsednika Srbije, sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog dobra "Jovanjica" na kojem je pronađena velika količina marihuane.U saopštenju Narodne stranke navodi se da je Aleksić nakon pripremnog ročišta pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Andrej Vučić, novinarima pokazao fotografije za koje tvrdi da dokazuju vezu Koluvije i predsednikovog brata. "Na fotografijama se vide Andrej Vučić i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, zvani Džokej, kao i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za izgradnju Vojvodine, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 'Jovanjica' je u Staroj Pazovi i opština je pružala Koluviji podršku za infrastrukturu", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao i fotografiju Kovačevića sa Koluvijom i funkcionerom SNS-a Zoranom Babićem tokom posete "Jovanjici", kao i zajedničku fotografiju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice i Andreja Vučića iz Zrenjanina."Zobenica je jedan od prvih operativaca i čovek od možda najvećeg poverenja porodice Vučić za teritoriju Vojvodine. Zobenica sa Andrejem Vučićem obilazi Vojvodinu i kontroliše sve poslove.Vučić, Koluvija i ljudi koji ih povezuju su se pojavljivali na istim mestima. Bitan šraf je ministar poljovprivrede Branislav Nedimović, jer je ministarstvo koje vodi izdalo 'Jovanjici' dozvolu za uzgoj industrijske konoplje", rekao je Aleksić.Aleksić je pokazao fotografiju na kojoj su Vučević, Nedimović, Zobenica i Andrej Vučić."Vučićeva tužba je pokušaj zastrašivanja, ali im to neće uspeti. Neće me zastrašiti ni time što je Agencija za borbu protiv korupcije baš sada pokrenula ispitivanje moje imovine od 2010. godine. Ohrabujem ih da svu moju imovinu detaljno istraže, ali ću gledati da li će Agencija utvrđivati i poreklo imovine ljudi koji osam godina razaraju i pljačkaju državu", rekao je Aleksić.Aleksić je naveo da je četiri meseca od otkrivanja slučaja "Jovanjica", "jasno da je stvorena histerija čiji je cilj da se braća Vučić na svaki mogući način 'operu' od tog slučaja", što pokazuju, kako smatra, lažna krivična prijava Miloša Vučevića protiv Vučića i izjava inspektora Slobodana Milenkovića koji je kao u kriminalističkim filmovima u kameru rekao da Vučići nisu povezani sa "Jovanjicom"."Nema dileme da je država uključena u projekat uzgajanja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi, što je priznao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je prstom uperio u policiju, vojsku i BIA", rekao je Aleksić.Aleksićev branilac Borivoje Borović rekao je da je odbrana na pripremnom ročištu zatražila da se proveri koga je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pozvao telefonom prilikom hapšenja."Po proceduri, policija prilikom hapšenja uhapšenom oduzima telefon, ali mu daje službeni telefon sa kojeg može da pozove jednu osobu. Moramo da proverimo koga je Koluvija tada pozvao", rekao je Borović.Naveo je da je odbrana tražila i da budu saslušani svi policijski inspektori i da budu proverene sve službene beleške kako bi se proverio tok postupka i da se utvrdi sa kim je Koluvija bio u kontaktu, "jer je sa nekim morao biti u kontaktu".Beta, N1Da li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/zasto-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-ne-reaguje-duze-od-godinu-dana/295321/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zašto Agencija za borbu protiv korupcije ne reaguje duže od godinu dana?

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UTS) zahteva od Agencije za borbu protiv korupcije obrazloženje da li je postupala po prijavama tog udruženja za sukob interesa, podnetih protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca.SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 13.03.2020. 16:10Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UTS) zahteva od Agencije za borbu protiv korupcije obrazloženje da li je postupala po prijavama tog udruženja za sukob interesa, podnetih protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca.ZAŠTO AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NE REAGUJE DUŽE OD GODINU DANA Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca (Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Sandre Kulezić i Radovana Lazića) dana 24.01.2019. godine i dana 30.08.2019. godine, te da li je protiv navedenih lica pokrenut postupak i da li je direktor Agencije Dragan Sikimić u odnosu na prijavljena lica doneo bilo kakvu odluku. UST podseća da lica prijavljena za sukob interesa godinama unazad sprovode konkurse na kojima biraju i unapređuju sve tužioce na teritoriji Republike Srbije, na kojima su napredovali članovi strukovnog udruženja kojim rukovode, iako se u prijavama navodi da su ova lica prekršila zakon upravo tako što su u više navrata privilegovali svoje članove, te da tužilačkoj organizaciji preti prvorazredni skandal ako se utvrdi da su tužioce u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu birali ljudi koji su u sukobu interesa. Imajući u vidu generalno nisko poverenje građana u tužilačku organizaciji, UST smatra da je imperativ da se pitanje eventualnog sukoba interesa reši što pre, kako bi se otklonila svaka sumnja u postupanje Državnog veća tužilaca i podseća Agenciju da prijavljenim licima mandati ističu za godinu dana, te da je apsolutno neprihvatljivo da ovako važno pitanje bude rešeno tek pošto prijavljena lica prestanu da vrše svoje funkcije, zbog čega apeluje na hitnost u postupanju. UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/ukinut-pritvor-direktoru-infrastruktura-zeleznice-13-03-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ukinut pritvor direktoru Infrastruktura železnice

BEOGRAD: Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=13&nav_category=16&nav_id=1666150

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pušten iz pritvora direktor "Infrastruktura železnice" - Info

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću.On je osumnjičen u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegova braniteljka Zora Dobričanin Nikodinović.Jevtić je bio uhapšen 10. januara zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/miroljub-jevtic-pusten-iz-pritvora-protiv-direktora-infrastruktura-zeleznice-se-vode-dve-istrage-2020-03-13

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Miroljub Jevtić pušten iz pritvora: Protiv direktora Infrastruktura železnice se vode dve istrage

On je bio uhapšen desetog januara.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.TanjugSpecijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je njegov branilac Zora Dobričanin Nikodonović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a577740/Broj-respiratora-u-Srbiji-od-drzavne-tajne-do-odgovora-i-najave-kupovine-novih.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Broj respiratora u Srbiji - od državne tajne do odgovora i najave kupovine novih

Autor:Mladen SavatovićKoliko Srbija ima respiratora na raspolaganju? Taj podatak zainteresovao je domaću javnost zbog konstantnog rasta broja obolelih od koronavirusa, međutim, kada je postavljeno pitanje, broj aparata proglašen je državnom tajnom. Državni vrh, ipak, je ubrzo popustio i skinuo oznaku "tajno" sa informacije, ali je to pokrenulo dilemu, zašto se sa objavom čekalo i kako će takva komunikacija zvaničnika sa javnošću uticati na poverenje u sistem?Od pojave koronavirusa, čija meta su disajni organi, vlast ponavlja - svega ima dovoljno, da bi pre dva dana Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora. Premijerka je to objasnila kao dodatno osiguranje, ali nije želela da otkrije koliko aparata za ventilaciju pluća država poseduje."To je zaista u ovom trenutku, praktično se tretira kao državna tajna u svim zemljama. Dakle, ja vam kažem - da ima dovoljno. To što ćemo nabavljati još će biti za svaku sigurnost i svaku eventualnost, zato što želimo da budemo zaista ne sto postotno sigurni, nego 200 posto sigurni", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.Nekoliko sati kasnije, pred javnost je izašao i ministar zdravlja sa objašnjenjem - mislili smo da je za građane najbitnije da znaju da li nečega ima i nismo znali da je nekome bitan broj nečega. "Nismo išli da kažemo broj samo iz tog razloga, jer koji god broj bi rekli, bio predmet toga da se kaže da li je to dovoljno ili nije dovoljno. Ali da se ne brinete, još večeras ćete saznati tačan broj toga", poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kako je Ločnar najavio, broj je otkriven - 1008 respiratora imamo danas, poručio je predsednik države u vanrednom obraćanju naciji. Uz to je i pojasnio da je lično odgovoran jer se cifra nije ranije otkrila."Zato što sam želeo da nabavimo još mnogo više, zato što je nemačka vlada, kao i mnoge druge vlade, donela odluku da više ne izvoze respiratore. Zato što to čuvaju za svoje tržište. A ja sam žele da predstavim inače da imamo mnogo manje, kako bismo mogli da uzmemo još respiratora na raznim stranama", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Koliko je obrazloženje predsednika opravdano? Politikolog Vuk Velebit ocenjuje - dobro je da imate obraćanje najviših državnika, da pokušavaju da umire situaciju, međutim..."Problem sa našom situacijom jeste, što iz ranijih iskustava, iz raznih afera ove vlasti, iz slučaja poplava u Obrenovcu, nesnošenja odgovornosti, mi smo danas zapravo dovedeni u jednu nezgodnu situaciju, pogotovo kada se nalazimo u ovakvim kriznim situacijama, a to jeste - da nismo sigurni da li da verujemo predstavnicima vlasti kad nešto govore, da nismo sigurni da li su sposobni za to i da nismo sigurni uvek da li nam govore istinu ili ne", smatra on. Povodom ćutanja države obratila se i organizacija Transparentnost Srbija, dovodeći u pitanje opravdanost takvog postupka sa porukom - šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/korupcija-u-zdravstvu-studija-jednog-slucaja-operacija-kraba-i-svi-njeni-akteri-jasmina-lazic/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija

Naslov: Korupcija u zdravstvu - Studija jednog slučaja: Operacija "Kraba" i svi njeni akteri

Prvooptuženi je mrtav, zloupotreba u nabavci citostatika nije dokazana. Međutim, još ništa nije gotovo…Operacija "Kraba" dobiće epilog bez prvooptuženog. Dr Nenad Borojević, bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, nađen je prošle srede obešen o drvo na Košutnjaku. Za sobom je ostavio dva oproštajna pisma, nevericu mnogih da je bio spreman na takav korak i (sve blažu) sumnju da mu je neko pomogao da umre, nakon što je nedelju dana pred smrt u intervjuu za "Press" naveo da mu je nuđeno 20.000 evra da bude isključen iz krivične prijave (vidi okvir "Oproštajno pismo").Samim tim što je mrtav, postupak u aferi "citostatici" se protiv njega obustavlja, ali to ne amnestira ostale umešane, od kojih su neki prisustvovali Borojevićevom pogrebu prošle subote.POČETAK: Priča počinje u martu 2009. Zbog sumnje da je organizovana grupa lekara u periodu od 2007. do 2009. godine primala mito od farmaceutskih kuća kako bi nameštali tendere za nabavku citostatika, policija započinje istragu pod imenom srodnim temi - "Kraba" (rak). Četrnaest meseci kasnije, 30. juna 2010. uhapšeno je četvoro ljudi sa Instituta za onkologiju: Nenad Borojević, direktor Instituta, Zoran Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrije, Ivana Popović, načelnica apoteke Instituta, i Zoran Tomašević, zamenik direktora Instituta. Istoga dana uhapšeni su i predstavnici farmaceutskih kuća: Vojislav Petrović, direktor preduzeća "Roš", Andrej Soretić, direktor onkološkog sektora u "Farmasvisu", Predrag Marinković, menadžer preduzeća "Astra Zeneka" i Ana Matović, mlađi produkt menadžer u istoj kompaniji, a krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Kauc Rene Andreas, generalni direktor preduzeća "Merk", i Ivan Popov, naučni savetnik za kliničku onkologiju i savetnik direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju, u tom trenutku van zemlje.Borojević, označen kao vođa grupe, opisao je svoje hapšenje u intervjuu u "Pressu" 3. januara: "Jutro, šest sati, normalan početak dana… Spreman izlazim na vrata svog stana. Na pola puta do službenog automobila čekaju me policajci u civilu i lišavaju slobode. Agonija počinje zakonskom procedurom, pretres stana, pretresi sefova u bankama, pretres kancelarije na Institutu, oduzimanje svih kompjutera i telefona, oduzimanje ušteđevine i svega drugog što može 'pomoći istrazi'. Sve ovo u prisustvu advokata, svedoka i velikog broja policajaca. Dan prolazi u nepoznatim događanjima i procedurama. Smeštaju me u samicu Centralnog zatvora. Samica je samica samo po dimenzijama, ali u njoj nisam sam, odgovarajuće društvo prave mi dva narko-dilera koji, za razliku od mene, imaju svoje krevete na sprat, dok je moje mesto na podu između vrata i nužnika i delom ispod kreveta zaslužnih narko-dilera."Zaposleni u Institutu za hapšenje svog direktora saznaju iz medija. Detaljnije informacije daju im reporteri koji dolaze u ovu ustanovu.U policijskom saopštenju izdatom par dana nakon njihovog hapšenja navodi se da su Borojević, Bekić, Popović i Tomašević prilikom sprovođenja nabavki citotoksičnih lekova "zahtevali i dobijali novac - mito od predstavnika farmaceutskih kuća", koje distribuiraju lekove, "kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća". Drugim rečima, policija ih sumnjiči da su nameštali tendere tako da na njima pobedi ona farmaceutska kompanija koja će im se za to "odužiti". Koliko su im se odužili - saznalo se: za nepune dve godine obuhvaćene istragom, preko 40 miliona dinara i 150.000 evra, dakle više od pola miliona evra.Kasnije ćemo saznati da je Borojević optužen da je u periodu od 2007. do 2009. od farmaceutskih kompanija primio poklone u novcu na osnovu fiktivnih ugovora u ukupnom iznosu od 11,2 miliona dinara i 11.800 evra. Načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić je, prema optužnici, po istom osnovu dobio 10,2 miliona dinara i oko 7000 evra od farmaceutskih kompanija, dok je svedok Goran Orlić iz farmaceutske kompanije Aktavis, prema optužnici, Borojeviću i Bekiću platio 95.000 evra, a oni su mu zauzvrat dali informacije, koje su mu omogućile da njegova firma dobije na tenderu nabavku citostatika. Direktorka apoteke Instituta Ivana Popović je, po navodima optužnice, od farmaceutske kuće dobila motornu kosačicu sa delovima, put na Rodos i nameštaj, a zauzvrat je uticala na Borojevića i Bekića da se prihvati kao najpovoljnija ponuda te kompanije u postupku nabavke citostatika.Novac je osumnjičenima, kako navodi policija u saopštenju, isplaćivan u gotovini ili preko "navodnih autorskih ugovora", i to kako se pretpostavlja kao honorari za razna predavanja. Borojević je inače u obavezi da Agenciji za borbu protiv korupcije podnese izveštaj o imovinskom stanju, i prema tim podacima, on u trenutku hapšenja mesečno zarađuje 132.000 dinara na Institutu i još 58.000 dinara od Medicinskog fakulteta na kome je vanredni profesor. Njegov advokat Zoran Jakovljević je tada izjavio da je ostatak novca koji je policija pronašla, a prema nekim informacijama radilo se o stotinama hiljada evra, Borojević zaradio držeći predavanja na naučnim skupovima širom sveta.O ceni citostatika i novcima koji se oko njih vrte govori vrednost poslednje nabavke Instituta za koju je faktura potpisana kada su ovi lekari već bili uhapšeni - oko 1,5 miliona evra.Policija u julu 2010. navodi da su lekari po prethodnom dogovoru sa predstavnicima "favorizovanih i unapred određenih proizvođačkih farmaceutskih kompanija uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije" za njihove citostatike koji su nabavljani preko RZZO-a, te su i na taj način uticali na povećan obim potrošnje citostatika favorizovanih farmaceutskih kompanija. U prevodu, to znači da je proširivana lista onih pacijenata koji treba da zbog svog zdravstvenog stanja prime određene citostatike, dakle, reč je o više lekova i većoj raznovrsnosti lekova. Kako je "Vreme" početkom jula 2010. saznalo, na Institutu za onkologiju nabavljani su citostatici koji se upotrebljavaju svuda u svetu i koji spadaju u uobičajenu i očekivanu terapiju, sličnu kao i u državama u okruženju. Onkolozi kažu da je najveći deo potreba za citostaticima pokriven i da je u ovoj oblasti izbor lekova u nivou sa većinom drugih oblasti medicine. "Ako je policija u pravu da su tenderi nameštani, izgleda da bar na njima nisu nabavljani pogrešni lekovi. Međutim, favorizovanje farmaceutskih kuća može da se čini na malo drugačiji način, jer jedan isti lek, samo pod različitim imenom, često proizvodi više farmaceutskih kuća", piše "Vreme" 8. jula 2010.Prema zaduženjima i funkcijama, nabavkama citostatika najbliže je rukovodio načelnik Odeljenja pedijatrije na Institutu, Zoran Bekić. Bekić je bio i član Komisije za stavljanje humanih lekova u promet koja daje preporuku šta se od lekova stavlja na pozitivnu listu, a šta ne, ali je, prema informacijama dostupnim "Vremenu", na Institutu bio i u komisijama za nabavku lekova, a po pravilu glavni za nabavku citostatika.HISTERIJA: Dodatnu pometnju, gnev i strah u javnosti, posebno kod onih koji su bili lečeni na Institutu, unela je izjava ministra policije Ivice Dačića data 1. jula, da su Borojević i njegovi saradnici, "da bi povećali potrošnju, osumnjičeni da su prepisivali više lekova nego što je pacijentima bilo potrebno".Usledile su izjave neimenovanih izvora bliskih istrazi u kojima se tvrdi da su "prema operativnim podacima, osumnjičeni lekari nekim pacijentima, među kojima su i deca, prepisivali citostatike i kad nije bilo potrebno, a nekima su davali duple ili trostruke doze" ("Blic" 1. jul 2010).Istražni organi, piše dalje "Blic", u tom trenutku proveravaju da li je neko od pacijenata, među kojima je bilo i dece, preminuo upravo zbog prevelike doze citostatika koje su im lekari Instituta za onkologiju i radiologiju davali. Zabrinuti roditelji, ali i rođaci i prijatelji pacijenata koji su se lečili na Institutu kojim je rukovodio doktor Borojević, javljaju se policiji.Očekivano, usledili su senzacionalistički naslovi i optužbe za monstruoznost. Narednih dana mogli smo da čitamo i slušamo kako su Borojević i Bekić više od milion evra mita koje su dobili od beogradskih predstavništava farmaceutskih kompanija "Roš", "Astra Zeneka" i "Farmasvis" trošili na lagodan život, kupovinu više stanova u Beogradu, na Crnogorskom primorju i drugde u inostranstvu. Čitali smo da je Borojević vlasnik dva stana u Beogradu i jednog u Herceg Novom, a Bekić vlasnik četiri nekretnine u Beogradu (od kojih kuća u Ulici Sime Igumanova ima 650 kvadrata), kao i stana u Budvi."Blic" je tada objavio da je u privatnom sefu dr Nenada Borojevića nađeno 20.000, a u kasi Andreja Soretića 50.000 evra. "Blic" čak otkriva "da je Borojević prodao na crno 800 flaša viskija koje je dobio od pacijenata"; da je oštro kritikovao one koji mu nisu dali skup viski; da je kupio mobilni telefon 'vertu' za 8000 evra i da je jedan osumnjičeni kupio 'audi RS', koji vredi oko 100.000 evra".Atmosfera postaje toliko usijana da zdravstveni radnici i predstavnici medija 14. jula organizuju tribinu pod nazivom "Afera 'Kraba': Lekcije za novinare, lekare i policiju". Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tada se izvinio javnosti zbog svojih, kako je naveo, "nervoznih nastupa u poslednje vreme", a predstavnici medija su priznali da se pojedine kuće nisu odnosile na pravi način prema ovom problemu. Ipak, svi su se složili da veliku odgovornost snosi i ministar policije Ivica Dačić, koji je izjavio da su lekari pacijentima prepisivali više citostatika nego što je potrebno, da bi ostvarili profit.Dan nakon tribine ministar policije Ivica Dačić odbacuje optužbe da je svojim izjavama o aferi "Kraba" naneo štetu zdravstvu. "Ja sam ministar policije i kada govorim, govorim precizno. Nema potrebe da moje reči relativizuju oni koji nemaju uvid u dokumentaciju", bio je kratak Dačić.U međuvremenu, na Institut za onkologiju i radiologiju otišla je inspekcija Ministarstva zdravlja da sprovede hitne vanredne provere kvaliteta

stručnog rada Klinike za medikalnu onkologiju i Službe pedijatrijske onkologije, kako bi se utvrdilo da li su uhapšeni lekari pacijentima davali veće doze lekova. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je iz medija upoznata sa aferom na Institutu za onkologiju i da će se uzdržati od komentara koji bi mogli da ometaju tok istrage, ali da će podržati nadležne u istrazi.Istražni organi su pregledali zapisnike Komisije za citostatičke lekove, kao i dokumentaciju Agencije za lekove i medicinska sredstva i Ministarstva zdravlja.Na pitanje da li je to ministarstvo kontrolisalo nabavku citostatika, Tomica Milosavljević je rekao da je "svaka zdravstvena ustanova samostalno pravno lice koje odgovara za svoj posao u skladu sa zakonima zemlje": "Procedura nabavke citostatika je takva da se najpre na nivou republičke komisije, koja razmatra protokole za lečenje, donosi generalni stav o tome na koji način treba unaprediti protokol svake godine."Kada se takav stav usvoji, on se predstavlja Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koji ima svoju komisiju za lekove u kojoj postoji više potkomisija. Potom se usvaja stav zavisno od količine novca koja je na raspolaganju, a procenat koji odlazi za kupovinu citostatika u Srbiji jeste petina ukupnih sredstava namenjenih za kupovinu lekova.Svetlana Vukajlović, tadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, potvrdila je da i pored proširivanja liste indikacija za citostatike, pacijenti nisu oštećeni na ovaj način jer se naše indikacije za primenu citostatika ne razlikuju od evropskih.Svima je veoma zanimljivo to što odobrenje o količini citostatika koju treba da dobije neka bolnica donosi baš Komisija za citotoksične lekove, čiji je član uhapšeni dr Tomašević. Komisija, koju čini 15 vodećih onkologa u zemlji, preporučivala je koji će se citostatici primenjivati i za koje indikacije, ali da pritom imaju najbolji efekat na pacijente.NOVA HAPŠENJA: Nedelju dana nakon prvih hapšenja, služba MUP-a za borbu organizovanog kriminala podnela je dopunu krivične prijave protiv načelnice apoteke na Institutu za onkologiju Ivane Popović. Popovićeva je bila član Komisije za nabavku lekova na Institutu, a dopuna krivične prijave tereti je za primanje mita u vezi sa distribucijom leka proizvođača "Slaviamed" i distributera "Velefarm".Istoga dana saznali smo da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo zahtev za sprovođenje istrage i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.Doktor Ivan Popov, koji je prema saznanjima "Blica", pacijente sa Instituta za onkologiju i radiologiju, prebacivao u privatnu kliniku "Nova vita", gde im je naplaćivao lečenje citostaticima, inače, nije bio u zemlji kada je policija počela hapšenja zbog zloupotreba u korišćenju citostatika, pa je policija za njim započela potragu. Ovaj lekar, koji je prema transkriptima prisluškivanih razgovora ugovarao poslove sa farmaceutskim kućama "Roš" i "Merk" i to naplaćivao hiljadama evra, sumnjiči se da je proširivao indikacije za korišćenje lekova ovih proizvođača, čime je povećao njihovu potrošnju.Pacijenti su, prema nezvaničnim saznanjima, uglavnom bili u kasnoj fazi bolesti, kod kojih terapija citostaticima u državnoj bolnici više nije davala rezultate.Prema transkriptima prisluškivanih razgovora iz akcije "Kraba", Popov se sa kompanijom "Roš" dogovarao kako da dobije što više novca za prepisivanje njenog leka "avastina".NASTAVAK: Ivica Dačić nije lagao kada je rekao da se akcija "Kraba" nastavlja. Početkom novembra uhapšeno je petoro lekara i dva predstavnika farmaceutske kuće "Merk".Uhapšeni su: lekari Borislava Nikolin, internista onkolog u Institutu za onkologiju iz Sremske Kamenice, Aleksandar Dagović iz Kliničkog centra Kragujevac, načelnik Odeljenja za hemoterapije iz Kliničkog centra u Nišu, zatim Stojan Radić, načelnik Klinike za onkologiju, Milan Marković, internista onkolog iz KBC-a "Bežanijska kosa", kao i Zoran Andrić, internista onkolog. Iz kompanije "Merk" uhapšeni su Jasmina Gutović i Vladan Jovanović.Petoro lekara uhapšeno je pod sumnjom da su od zaposlenih u farmaceutskoj kući "Merk" tokom 2008. i 2009. godine zahtevali mito u iznosu od preko dva miliona dinara da bi povećali promet citostatika "erbituks" koji proizvodi ta firma.Interesantno je da je upravo dr Radić, posle prvog hapšenja u akciji "Kraba" kada je uhapšeno troje rukovodilaca Instituta za onkologiju u Beogradu, bio u komisiji koja je trebalo da sprovede kontrolu rada osumnjičenih lekara sa direktorom Instituta Nenadom Borojevićem na čelu. Dok je Radić kontrolisao kolege, inspektori SBPOK-a kontrolisali su njega, ali i nekoliko njegovih kolega i predstavnika farmaceutskih kompanija. Mito je, kako je utvrđeno istragom, "pran" kroz lažna predavanja osumnjičenih lekara, za koja je utvrđeno da nisu ni održana. "Dva miliona su tako dokazana, i na toj cifri se temelji krivična prijava, mada saznanja do kojih se došlo u istrazi govore o daleko većem novcu koju su osumnjičeni lekari uzeli", piše "Blic". Izvor ovog lista tada navodi i da je osumnjičena Jasmina Gutović iz kompanije "Merk" bila povezana i s grupom lekara koji su krajem juna uhapšeni u prvoj akciji hapšenja. Zbog te "veze" ona je privedena istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal."Blic" dalje piše da je Jasmina Gutović bila na vezi s osumnjičenim Bekićem, tada članom komisije za citotoksične lekove Ministarstva zdravlja i načelnikom Odeljenja pedijatrije Instituta za onkologiju. Bekić je bio i u komisiji za citotoksične lekove Ministarstva zdravlja. U istrazi završenoj početkom novembra 2010. utvrđeno je, piše "Blic", da su Borojević i Tomašević od kompanije "Roš" uzimali mito kako bi povećali potrošnju citostatika "avastin", ali i da su favorizovali i lek "erbituks" koji je direktna konkurencija "avastinu".Oba leka namenjena su obolelima od raka debelog creva sa metastazama na jetri, ali su davani i pacijentima sa metastazama na plućima. "Erbituks" nije ugrožavao zdravlje pacijenata, ali je širenje indikacija omogućavalo zloupotrebe, odnosno povećanje potrošnje ovog citostatika, što je i bio cilj farmaceutskih kompanija.Pet meseci kasnije - novo hapšenje. Dejan Dragojlović, vlasnik firme "DMD holding" (javnosti poznat i kao bivši dečko pevačice Goce Tržan koji je svojevremeno zakupio celu salu za njen koncert, te bio jedini posetilac), uhapšen je 16. marta 2011. zbog, kako je navedeno, zloupotrebe teške 12,5 miliona dinara koju je počinio u dogovoru sa Nenadom Borojevićem. Dragojlovića su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili u njegovoj vili na Dedinju.On se sumnjiči da je 2006. godine, kao faktički vlasnik banjalučke firme "Medifarm" a u saizvršilaštvu sa Borojevićem, Institutu za onkologiju i radiologiju ispostavio falsifikovan predračun za carinjenja aparata za bronhoterapiju vredan 14 miliona dinara. Istog dana 14 miliona dinara uplaćeno je na račun Dragojlovićeve firme "Medifarm", a istragom koja je pokrenuta 2010. godine utvrđeno je da je stvarna vrednost ovih aparata 1.162.000 dinara.U međuvremenu, dolazi do promena u Ministarstvu zdravlja na čije čelo dolazi Zoran Stanković. U intervjuu koji daje 10. maja, Stanković kaže da je "Kraba" u završnoj fazi i da se tokom istrage nailazi na sve dublje probleme. "Moguće je da se istraga proširi na još ljudi. U toku su veštačenja i istražne radnje i mogu da kažem da se ne planira puštanje pritvorenih lekara", rekao je tada ministar i ispostavilo se ubrzo - pogrešio.SUĐENJE: U Specijalnom sudu u Beogradu 24. maja 2011. grupi lekara Instituta za onkologiju i predstavnika farmaceutskih kompanija optuženih za mito počinje suđenje. Na početku suđenja Nenad Borojević negira da je primao mito kao i da je bio na čelu grupe optuženih za nameštanje tendera prilikom nabavki citostatika.Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice koji je postao sastavni deo optužnice, i priznaje da je davala mito.Mesec dana kasnije Nenad Borojević postaje prvi optuženik sa elektronskom narukvicom u Srbiji. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde dozvolila mu je da napušta stan, ali ne i teritoriju Beograda (otud i objašnjenje zašto niko nije reagovao na Borojevićevo napuštanje stana i odlazak na Košutnjak 10. januara 2012).Borojević je, dakle, mogao da ide u šetnju, na pijacu i - na posao. Tu informaciju potvrdio je i v. d. direktora Instituta za onkologiju prof. dr Zoran Rakočević, rekavši da je Borojevićev prvi radni dan trebao biti 4. jul 2011.Borojević je, inače, trebalo da počne da radi već 27. juna. Prethodno je u petak 24. juna posetio Institut i sa direktorom Rakočevićem razgovarao o svom novom radnom mestu, u stacionaru na Odeljenju raka dojke. Međutim, tog istog dana, usled oprečnih stavova javnosti, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izrekla mu je meru zabrane napuštanja boravišta dok istražni sudija ne protumači da li može da napušta stambene prostorije ili ne.Nenad Borojević 4. jula ipak nije otišao na posao. Ponovo je uhapšen 1. jula (ironično, tačno godinu dana nakon prethodnog lišavanja slobode) i umesto na posao otišao je u Okružni zatvor u Beogradu.Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je 17. juna 2011. podnelo sudu predlog za preduzimanje istražnih radnji protiv Borojevića i bivšeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Zorana Bekića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo iz člana 72 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema rečima portparolke suda Ivane Ramić, istražni sudija je, postupajući po predlogu tužioca, Borojeviću odredio pritvor zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke i ponovi krivično delo.Istražni sudija je saslušao Borojevića (kasnije i Bekića), a prema rečima

Ramićeve, u pitanju je skraćeni postupak, za krivična dela do pet godina zatvora. Nova pijava protiv Borojevića je podneta jer nije prijavio svu imovinu koju je bio dužan da prijavi po osnovu Zakona o borbi protiv korupcije, a na to je bio obavezan jer je rešenjem Vlade Srbije bio imenovan na funkciju direktora Instituta za radiologiju i onkologiju.EPILOG: Nenad Borojević je u međuvremenu (9. novembar 2011) ponovo pušten na slobodu. Završnu reč na suđenju trebalo je da dâ 16. januara. Ubio se šest dana pre toga. Zbog ovog "novog momenta" sudski postupak protiv njega u aferi "citostatici" biće obustavljen: Sud, međutim, neće odustati od postupka za oduzimanje imovine bivšeg direktora Instituta za radiologiju i onkologiju i biće nastavljen u odnosu na njegove naslednike.Spekuliše se da je upravo oduzimanje stana bilo presudno da Nenad Borojević završi kako je završio. Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević ukazala je prošle nedelje da na odluku Specijalnog suda u Beogradu kojom je od Borojevića i njegove supruge privremeno oduzet jedan stan u centru Beograda, članovi njegove porodice imaju pravo da ulože žalbu i napomenula da žalbeni rok još nije istekao.Dan nakon što je telo Nenada Borojevića pronađeno u šumi u Košutnjaku, izašlo je novo izdanje nedeljnika "NIN" i u njemu intervju sa v. d. direktora Instituta za onkologiju dr Zoranom Rakočevićem, koji, između ostalog, navodi da je slučaj "Kraba" uticao na rad Instituta, ali da je dokazano da nije bilo zloupotreba s citostaticima.VremeDa li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                                                          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/hronika/miroljubu-jevticu-ukinut-pritvor-brani-se-sa-slobode/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Direktoru železnice ukinut pritvor, brani se sa slobode - NOVA portal

Direktoru železnice ukinut pritvor, brani se sa slobodeHronikaAutor:Tanjug 13. Mar. 202015:42   15:44Podeli:Foto: Vesna Lalić/Nova.rsSpecijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice", Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom u dve istrage koje se vode protiv njega u tužilaštvu za organizovani kriminal.Jevtić je danas pušten iz pritvora jer su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje, pošto su ispitani predviđeni svedoci, rekla je za Tanjug njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović.Jevtić je bio uhapšen 10. janura zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah su puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je početkom februara pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Pratite nas i na društvenim mrežama:          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/koalicija-stara-cetiri-dana-a-vec-skupila-potpise-za-izbore/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Koalicija stara četiri dana, a već skupila potpise za izbore - NOVA portal

Koalicija stara četiri dana, a već skupila potpise za izborePolitikaAutor:Nataša Latković 13. Mar. 202021:26Podeli:Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/ bsSvega četiri dana od osnivanja, koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) prikupila je oko 10.000 potpisa, neophodnih za učešće na izborima. Nenad Konstantinović, jedan od lidera te koalicije za portal Nova.rs kaže da su potpisi prikupljeni zahvaljujući saradnji sa oko 100 lokalnih grupa građana dok Čedomir Čupić profesor na FPN njihovo osnivanje dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom."Potpise još nismo predali. Danas treba da stignu iz cele Srbije i da proverimo da li su ispravni. Najviše smo prikupili u najvećim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Leskovcu", kaže Konstantinović.Foto:Vesna Lalić/Nova.rsNa pitanje kako je UDS, koalicija okupljena oko Srbije 21, LSV-a i SMS, tako brzo prikupila potpise, s obzirom na to da je osnovana pre svega četiri dana, Konstantinović navodi da je deo te koalicije oko 100 grupa građana sa lokala, kao i da im je samo u Vojvodini podršku dalo oko 5.000 ljudi."Deo UDS-a je Inicijativa za Lebane, koja je u toj opštini glavni protivnik SNS-u. Kod nas su i Zajedno za Leskovac, Demokratatski savez Hrvata u Vojvodini…", ističe on.Međutim, Čedomir Čupić, bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor na FPN, misli da je UDS potpise skupio u saradnji sa vlašću, kao i da je formirana u dogovoru sa SNS-om i na nagovor nekih ljudi iz Evrope."To je u stvari jedna kalkulantska opozicija, pretpostavljam stvorena u dogovoru sa vlašću. Tako su i skupili toliki broj potpisa. Srbija 21 do juče je bila neka nevladina organizacija, a sada izlazi na izbore. Mislim da je sve to dogovor sa Vučićem i na nagovor nekih ljudi Evrope. To su kalkulanti koji se vode principom daj šta daš", kaže Čupić za Nova.rs.Foto: Goran Srdanov/Nova.rsUjedinjena demokratska Srbija (UDS) je nova politička organizacija koja je medijima predstavljena pet dana nakon raspisivanja parlamentarnih izbora. Reč je zapravo o koaliciji pokreta Srbija 21, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije, Građanskog demokratskog foruma i niza grupa građana sa lokala.Foto: Vesna Lalić/Nova.rsLSV je u ovu koaliciju ušao u sklopu Vojvođanskog fronta, koji čine manje partije i udruženja iz Vojvodine, SMS su osnovali bivši funkcioneri pokreta Dosta je bilo, dok iza Građanskog demokratskog foruma stoje nekadašnji članovi Pokreta slobodnih građana. Iako kao udruženje postoji od 2018. Srbija 21 je široj javnosti postala poznata krajem februara, kada je obelodanila da će izaći na izbore.Mada kao organizacija nije prepoznatljiva, na listi UDS-a biće niz nekadašnjih dugogodišnjih poslanika DS-a, SDS-a Borisa Tadića, LDP-a…, poput Marka Đurišića, Nenada Konstantinovića, Gordane Čomić i Bojana Đurića, kao i Nenada Čanka i Bojana Kostreša iz LSV-a.                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.03.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Koliko Srbija ima respiratora?

Spiker:Koliko Srbija ima respiratora na raspolaganju? Taj podatak zainteresovao je juče domaću javnost zbog konstantnog rasta broja obolelih od koronavirusa, međutim, kada je postavljeno pitanje, broj aparata proglašen je državnom tajnom. Državni vrh, ipak, je ubrzo popustio i skinuo oznaku "tajno" sa informacije, ali je to pokrenulo dilemu, zašto se sa objavom čekalo i kako će takva komunikacija zvaničnika sa javnošću uticati na poverenje u sistem?Reporter:Od pojave koronavirusa, čija meta su disajni organi, vlast ponavlja - svega ima dovoljno, da bi pre dva dana Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora. Premijerka je to objasnila kao dodatno osiguranje, ali nije želela da otkrije koliko aparata za ventilaciju pluća država poseduje.Ana Brnabić, predsednica Vlade:To je zaista u ovom trenutku, dakle, praktično se tretira kao državna tajna u svim zemljama. Dakle, ja vam kažem - da ima dovoljno. To što ćemo nabavljati još će biti za svaku sigurnost i svaku eventualnost, zato što želimo da budemo zaista ne sto postotno sigurni, nego 200 posto sigurni.Reporter:Nekoliko sati kasnije, pred javnost je izašao i ministar zdravlja sa objašnjenjem - mislili smo da je za građane najbitnije da znaju da li nečega ima i nismo znali da je nekome bitan broj nečega.Zlatibor Lončar, ministar zdravlja: Nismo išli da kažemo broj samo iz tog razloga, jer koji god broj bi rekli, bio predmet toga da se kaže da li je to dovoljno ili nije dovoljno. Ali da se ne brinete, još večeras ćete saznati tačan broj toga.Reporter:Kako je Ločnar najavio, broj je otkriven - 1.008 respiratora imamo danas, poručio je predsednik države u vanrednom obraćanju naciji. Uz to je i pojasnio da je lično odgovoran jer se cifra nije ranije otkrila.Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: Zato što sam želeo da nabavimo još mnogo više, zato što je nemačka vlada, kao i mnoge druge vlade, donela odluku da više ne izvoze respiratore. Zato što to čuvaju za svoje tržište. A ja sam želeo da predstavim inače da imamo mnogo manje, kako bismo mogli da uzmemo još respiratora na raznim stranama.Reporter:Koliko je obrazloženje predsednika opravdano? Politikolog Vuk Velebit ocenjuje - dobro je da imate obraćanje najviših državnika, da pokušavaju da umire situaciju, međutim.Vuk Velebit, politikolog:Problem sa našom situacijom jeste, što iz ranijih iskustava, iz raznih afera ove vlasti, iz slučaja poplava u Obrenovcu, nesnošenja odgovornosti, mi smo danas zapravo dovedeni u jednu setuaciju, vrlo nezgodnu situaciju, pogotovo kada se nalazimo u ovakvim kriznim situacijama, a to jeste - da nismo sigurni da li da verujemo predstavnicima vlasti kad nešto govore, da nismo sigurni da li su sposobni za to i da nismo sigurni uvek da li nam govore istinu ili ne.Reporter:Povodom ćutanja države obratila se i organizacija Transparentnost Srbija, sa porukom - šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu.                  

----------------------------------------------------------