Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 18.03.2020

Medij: Alo     Strana: 2

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Boško da objasni veze sa zvezdarskim klanom

Boško da objani veze sa zvezdarskioi klamom

Aleksandar Marković, član GO SNS-a, izjavio je juče da očekuje da će u „štivu" kojeje najavio Boško Obradović pronaći sve o povezanosti lidera SZS sa poznatim kriminalcima i narko-dilerima.

Obradović je najavio da je u pripremi nova knjiga „Kriminalni krugovi: Bela knjiga o kriminalu i korupciji u vrhu MUP-a Srbije i aktuelnoj vlasti SNS”, a Marković kaže da jeto idealan način da se sve „fantazmagorije Boška Obradovića konačno nađu na jednom mestu i da nam objasni i razjasni, presvega, svoju povezanostsa zvezdarskim klanom”.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.03.2020

Medij: Danas     Strana: 16

Rubrika: Dijalog

Autori: Aleksandar Dikić

Teme: Korupcija

Naslov: Diktator bez diktature

Diktator bez diktature

Aleksandar Dikić

Period posle atentata kralja Aleksandra u istoriografiji nazvan je „diktatura bez diktatora".

Danas Srbija ima

diktatora bez diktature. Vučić je, što je dokazivo prostom inspekcijom, agresivni, arogantni i manipulativni tip ličnosti. Njegova mladalačka, huliganska, fizička

agresivnost danas svoj ventil pronalazi u verbalnim izlivima besa prema

nevidljivom neprijatelju. On je permanentno u gardu, viče, neasertivno nameće svoje stavove o kojima se ne raspravlja, već ih

korišćenjem pozicije moći bespogovorno nameće. Sve su to karakteristike

narcističkog i antisocijalnog poremećaja ličnosti.

Patologija tog poremećaja je kompleksna, ali etiologija (uzrok) je sasvim očigledna. Vučić je čovek koji je veći deo svoje karijere (života) proveo kao gubitnik i na koga su porazi (lični i politički, a kod njega je to istovetno) ostavili fizički i psihički vidljive posledice.

Početkom devedesetih on je pošao za čovekom koji je propagirao ideje Velike Srbije do linije Karlobag-Karlovac-Virovitica, koji je predlagao zaustavljanje šiptarskog razmnožavanja državnom intervencijom i razmenu (čitaj čišćenje) stanovništva na teritoriji multietnične Vojvodine. Urbana legenda kaže da je Vučića sendvič kao paradigma počeo da prati još iz doba širokih naramenica i tufničastih kravata.

Radikalska kuhinja je vredno spremala lanč pakete za uljeze na svetim srpskim zemljama obeležene srpskim grobovima - jedan za Hrvate, a dva za Mađare (jer je duži put).

Možemo samo da

nagađamo šta se dešavalo u glavi mlađanog generalnog sekretara kada je njegova publika iz Gline i Knina upalila traktore i pošla da potraži zvezdu adelgotskih monologa i njihovog

verbalnog žiranta da „nikada Banija neće nazad u

Hrvatsku". On ih, naravno, nije sačekao. Pobegao je kao i svaki srpski patriota na pravoslavno more da se resetuje, napuni baterije, svede račune i pripremi za novi početak. Prvi poraz.

Sam se Vučić hvalio u više navrata da je prevremeno krstio

internacionalne snage koje će okupirati još jednu svetu srpsku zemlju, koju je bio predodređen da brani, ne i da odbrani. Još su bile sveže slike na kojima radikali grle makedonske kelnere koji su pretukli bahate i bezobrazne američke marince, a najmlađi ministar

informisanja morao je da, na tada samo tri državna kanala, gleda kako opet njegova publika iz Orahovca i Vučitrna kreće da ga poseti i priupita zašto su ostavljeni Albancima na milost i nemilost, kada ih je uveravao da nijednog Šiptara neće biti ako ijedna bomba padne na Srbiju. Drugi poraz.

Veća je verovatnoća da sretnete đavoljeg guštera ili rajsku pticu nego uplakanog radikala. Takva

nat(ne)prirodna pojava viđena je u februaru 2003. godine prilikom

„pobedničkog“ ispraćaja crvenog vojvode u haški kazamat. I kao što srpska tradicija nalaže, na ispraćajima se peva, pije, lumpuje, a najbliži plaču. Buduća Šešeljeva metastaza tada je kiptala od besa, ubilačkim pogledom šibao je okupljenu masu, a mržnja koja je negde morala da izbije, procurila je kroz suzne kanale. Ostao je bez očinske figure, ali sa osvetničkim zavetom. Postaojepobesneli Maks srpske političke scene i fiksirao Demokratsku stranku, „drugu Srbiju“ i odnarođenu elitu kao vrstu za odstrel.

A onda su ga dva šamara otreznila, doduše

nedovoljno. To varljivo leto 2004. godine i sudbonosni januar 2008. bili su poslednji trzaji radikalskog jurišnika pred tragikomičnu

metarmorfozu. Treći poraz.

Ti uzastopni, bolni,

devastirajući porazi doveli su do psihološkog, političkog i identitetskog brodoloma. Ali, dok je kod drugih nervni slom destruktivni, kod Vučića je bio konstruktivni proces. Već od jeseni 2008. počeo je da pušta ovčje runo preku vučjeg krzna, koje je toliko naraslo da je za većinu u Srbiji postao

neprepoznatljiv i to u roku od samo jednog mandata. Prevara je uspela i Vučić je dočekao svoju životnu šansu, šansu koja se jednom pruža, šansu da se upiše u istoriju što je njegova opsesija, fikcija, mesijanski cilj.

Napravio je SNS pomoću protivprirodnog bluda konvertovanih radikala i oportunih liberala. Prvi su se odrekli Kosova zarad vlasti i privilegija, drugi su se odrekli Evrope zarad novca i

društvenog položaja. Uništio je građansko društvo, jer despotizam od naroda stvara uplašene podanike da bi se njima lakše upravljalo. Po istorijskoj zakonomernosti totalitarna država mora biti u permanentno u nekoj vrsti ratnog stanja. Dočekale su ga katastrofalne i smrtonosne poplave, a onda je proizveo poplavu izbora (jednako katastrofalne i smrtonosne), da bi danas nastavio borbu sa golim okom nevidljivim neprijateljem, koji ovog puta nije plod njegove paranoidne halucinacije, već stvarni i ponovo smrtonosni RNK mikroorganizam, koji je od virusa smejavca postao državni neprijatelj broj jedan.

Ipak, Vučićje zaista

diktator bez diktature. On je svoje jednoumlje uspeo da sprovede samo u svojoj političkoj organizacijikojaje zasnovana na strahu, korupciji i bespogovornoj poslušnosti. Zarazaje zahvatila deo državnog, civilnog i crkvenog aparata, ali u svakom društvenom segmentu postoje raznovrsni vidovi otpora. Dok god ga elita ismejava, dok god mu univerzitet prkosi, a deo crkve anatemiše Vučić neće moći da uspostavi svoju svevlast.

U diktaturi nema

ljubaznih policajaca koji vas odvedu na informativni razgovor (pitajte

informbirovce ili članove SPO-a o njihovim

iskustvima), nema sudija koje iako moraju da presude po nalogu znaju da će im ta presuda biti oborena na višoj instanci, nema uplašenih partijskih Jehovinih svedoka koji beže od telefonskih kamera kao da su uhvaćeni u bludnoj radnji.

Domet Vučićevog

svevlašća je onoliki koliko se jedini instrument diktatora (SNS) infiltrirao u državni aparat i sada pouzdano možemo ustvrditi da ON ni u zenitu svoje moći nije uspeo da svojom senkom zakrili čitavo srpsko društvo.

Autorje član Glavnog odbora Demokratske stranke

? Veća je verovatnoća da sretnete đavoljeg

guštera ili rajsku pticu nego uplakanog radikala. Takva nat(ne)prirodna pojava

viđena je u februaru 2003. godine prilikom „pobedničkog“ ispraćaja crvenog vojvode u haški kazamat. I kao što srpska tradicija nalaže, na ispraćajima se peva, pije, lumpuje, a najbliži plaču

----------------------------------------------------------

Datum: 18.03.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 25

Rubrika: Sport

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ne piše mu se dobro

NOVA ISTRAGA PROTIV RONALDINjA

Ne piše mu se dobro

Slavni brazilski fudbaler Ronaldinjo pod istragom je zbog pranja novca. Nekadašnji najbolji fudbaler sveta uhapšen je u Paragvaju jer je sa lažnim pasošem ušao u ovu državu. Ronaldinjo se nalazi u zatvoru u Asunsionu, a sada ima još jedan problem. Za ulazak u Paragvaj potrebna je samo lična karta, pa kada je sa fudbalskim agentom i bratom Robertom ušao sa lažnim pasošem, odmah je uhapšen zbog sumnje da je umešan u nelegalne radnje. Sada stiže informacija da je umešan u pranje novca i da su lažna dokumenta hteli da iskoriste za nelegalne investicije.Ronaldinjo je u Paragvaj došao kako bi promovisao svoju knjigu i bavio se humanitarnim radom.

Otkriveno je da duguje 2.000. evra za porez, zbog čega su mu oduzeti pasoši Španije i Brazila, kao i da duguje preko

4.000. evra na nekoliko mesta, za sada iz nepoznatih razloga. Proveravaju se njegove konekcije sa biznismenkom Dalijom Lopes, koja je optužena za pranje novca.

Darija Lopes je napravila doček na aerodromu Ronaldinju i Robertu, a ona im je i organizovala put u glavni grad Paragvaja. Kriminalna organizacija sumnjiči se da je oprala čak 400.000.000 evra i da im je u tome pomagao Ronaldinjo, bivši fudbaler Barselone, PSŽ-a i Milana.

Šta će istraga pokazati ostaje da se sačeka, ali kako sada stvari optužbe su ozbiljne i ne piše se dobro nekadašnjoj fudbalskoj zvezdi. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 18.03.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: M. Vujačić

Teme: Korupcija

Naslov: Suđenje samo u pritvorskim i hitnim predmetima

NOVOSADSKI SUDOVI U POSEBNOM REŽIMU RADA

Suđenje samo u pritvorskim

i hitnim predmetima

Predsednici Apelacionog suda u Novom Sadu Darko Tadić i Višeg Miroslav Alimpić juče po podne izjavili su da su na osnovu preporuka Ministarstva pravde doneli uputstva o radu institucija kojima rukovode u vremenu vanrednog stanja, i to će važiti od danas u 7.30 sati.

Radiće se redovno pritvorski predmeti iz krivične materije i oni iz građanskog odeljenja, koji su po zakonu hitni. U ostalim predmetima, ukoliko sudije predsednici veća ne odluče drugačije, odložiće se glavni pretresi, odnosno ročišta ili sednice do kraja narednog meseca.

Predsednicima Krivičnog i Građanskog odeljenja, kao i prvom čoveku Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, te predsednicima veća, naloženo je da organizuju rad u zgradama sudova po preporukama Ministarstva pravde u smislu smanjivanja broja zaposlenih koji bi posao mogli obavljati od kuće, u predmetima u kojima je to moguće.

Takođe, o rasporedu sudija i zaposlenih koji će obavljati poslove u zgradama suda, kao i onih koji će ga raditi od kuće, predsednici odeljenja su dužni da odmah obaveste predsednike sudova. Sve sudije i zaposleni koji će obavljati posao od kuće dužni su da budu na raspolaganju u slučaju promenjenih okolnosti ili hitnosti za potrebe rada sudova u redovnom radnom vremenu. Volonteri koji obavljaju sudsku praksu takođe su dužni da se u potpunosti pridržavaju pomenutog uputstva.

U vreme vanrednog stanja biće organizovan prijem podnesaka neposredno samo o onim predmetima koji su označeni kao hitni, po navedenom uputstvu Ministarstva pravde, od 9 do 12 sati, u prizemlju novosadske Palate pravde pa je strankama preporučeno da ostale podneske dostavljaju poštom. Potvrde će se izdavati samo ako podnosioci ukažu na opravdanost hitnog postupka, i to na način da se popuni zahtev za izdavanje potvrda i ostavi kod pravsudnog stražara na ulazu u Sud.

U vreme vanrednog stanja, advokati će moći da preuzimaju poštu u advokatskoj sobi, od 9 časova do podneva. Isto tako, vanredno stanje nalaže da stranke mogu ući u sudove samo ukoliko imaju poziv za suđenje, i to 15 minuta pre zakazanog termina.

Na kraju, sudske uprave će redovno raditi u radno vreme, a građani se mogu javiti za informacije na brojeve telefona 021/4876-481 i 021/4876-483 ili na imejl-adrese.

  1. Vujačić

----------------------------------------------------------

Datum: 18.03.2020

Medij: Politika     Strana: 1,2

Rubrika: Svet

Autori: Jelena Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Španski kralj se odriče oca

Španski kralj se odriče oca

Španski kralj se odriče oca

Felipe Šesti tvrdi da nema ništa sa sumnjivim ofšor računima Huana Karlosa i odbija da nasledi novac iZ poreskih rajeva

Jelena Stevanović

Upokušaju da sačuva ugled posle još jednog

skandala u porodici, španski kralj je saopštio da se odriče svega što je otac hteo da mu ostavi u lično nasledstvo, uključujući ofšor račune na kojima su završavale saudijske „donacije”.

Usred pandemije virusa korona, pri čemu se u Španiji očekuje podjednako teška situacija kao i u Italiji, britanski „Telegraf” je otkrio da je španski kralj Felipe Šesti (52) jedan od naslednika novca sa tajnog računa bivšeg kralja Huana Karlosa (82). Na računu u Panami nalazi se i 65 miliona dolara koje je Huan Karlos dobio od Saudijske Arabije. Posle ove vesti, Felipe Šesti je izjavio da odbija to i svako drugo nasledstvo od oca, kao i da bivšem kralju ukida godišnju apanažu od 194.000 evra, prenosi „Pais”.

Felipe se u suštini javno odrekao svog oca u nameri da se što više distancira od bivšeg kralja, koji je 2014. morao da abdicira upravo zbog skandala. Kao tadašnji monarh, Huan Karlos je 2008. uz pomoć švajcarske privatne banke otvorio ofšor račun u Panami, na koji je legla i „donacija” iz Rijada. Klupko je počelo da se odmotava zahvaljujući švajcarskim tužiocima, koji istražuju taj i još jedan tajni račun povezan sa Huanom Karlosom, otvoren u Lihtenštajnu, takođe uz pomoć švajcarskih banaka. Kako podozrevaju švajcarski istražitelji, tadašnji poglavar iberijske monarhije primio je mito da bi pomogao Saudijskoj Arabiji da sklopi posao u Španiji. Švajcarci su potvrdili da je sa računa u poreskim rajevima isplaćeno 65 miliona dolara i bivšoj ljubavnici Huana Karlosa, nemačkoj preduzetnici Korini Larsen, ali se još utvrđuje da li je i ona bila uključena u mutne radnje sa Saudijcima.

Levičarska stranka Podemos, mlađi partner u španskoj vladajućoj koaliciji, u ponedeljak je pozvala na otvaranje istrage. Ipak, vlada socijalističkog premijera Pedra Sančeza ranije je odbacivala slične pozive, u čemu su je podržavale i opozicione desničarske partije, tvrdeći da bi to bilo neustavno, jer Huan Karlos užnva imunitet. Sadašnji kralj je priznao da je još prošle godine saznao da mu jeotac ostavio novac na jednom računu, ali da nije bio 'svestan i drugog. Dodao jeda se već tada pred javnim beležnikom odrekao tih para, objasnivši da nije imao nikakve veze sa otvaranjem sumnjivih fondova i ostalim mutnim poslovima svog oca.

Vladavinu Huana Karlosa obeležili su skandali. Krunisan je 1975. po ličnoj želji diktatora Fransiska Franka, koji je naložio da se posle njegove smrti ponovo uspostavi burbonska monarhija. Mada je zavredeo poštovanje jer je odigrao ključnu ulogu u demokratizaciji Španije posle Frankovog režima, Huan Kar Los je vremenom gubio popularnost. Na Iberoameričkom samitu 2007. odbrusio je tadašnjem venecuelanskom predsedniku Ugu Čavezu da „umukne”, da bi pred španskim novinarima nekoliko godina kasnije ocenio da oni „samo žele da ga ubiju”. Nije umeo da objasni otkud mu imetak od 1,8 milijardi evra, koliko je „Njujork tajms” 2012. saznao da poseduje, jer je prijavljivao samo izdržavanje koje su poreski obveznici uplaćivali dvoru (osam miliona evra godišnje). Iste godine je povredio kuk dok je u Bocvani lovio slonove, koji su ugrožena vrsta. Na putovanje je potrošio 45.000 evra, a bio je u drupggvu s pomenutom Korinom Larsen, koja ga je kasnije optužila da joj preti i za koju su novinari i drugi autori pisali da je bila samo jedna od njegovih brojnih ljubavnica.

Za finansijske prevare već se sudilo članovima kraljevske porodice - kćerki Huana Karlosa Kristini i njenom suprutu, nekadašnjem rukometašu Injakiju Urdangarinu. Dok je ona oslobođena, on je pre tri godine osuđen na šest godina zatvora zbog pronevere državnog novca i poreske utaje. I pored toga što je Felipe lišio Kristinu i njenog muža plemićkih titula, to nije promenilo činjenicu da se kraljev zet nalazi na robiji, što je podstaklo glasove da treba razmisliti o uvođenju republike.

Porodica koja treba da simbolizuje jedinstvo zemlje odavno je i sama razjedinjena - Felipe je obe sestre (Kristinu i Elenu) lišio kraljevskih dužnosti čim je došao na presto, a njegova supruga, kraljica Letisija, i majka, bivša kraljica Sofija, sporečkale su se pred novinarima, kamermanima i brojnim građanima u crkvi na Uskrs pre dve godine. Jelena Stevanović

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pirot traži privatnog partnera za javno osvetljenje

Pirot traži privatnog partnera za javno osvetljenjePIROT, 17. marta (Tanjug) - Grad Pirot u otvorenom postupku javne nabavke traži privatnog partnera u projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, objavljeno je danas.Rok za podnošenje ponude privatne kompanije je 60 dana, a isti rok je i za otvaranje prispelih ponuda.Odluku o izboru privatnog partnera za rekonstrukciju i održavanje javnog osvetljenja Grad Pirot će zatim doneti u roku od 25 dana.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2823376/aerodrom-na-srebrnom-jezeru-korak-blize-izgradnji-raspisan-tender-za-izradu-planske

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Aerodrom na Srebrnom jezeru korak bliže izgradnji - Raspisan tender za izradu planske dokumentacije

(Srebrno jezero) Na Srebrnom jezeru planira se otvaranje aerodroma, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije. Procenjena vrednost nabavke je šest miliona dinara sa PDV-om.Planskim dokumentom potrebno je, između Na Srebrnom jezeru planira se otvaranje aerodroma, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije. Procenjena vrednost nabavke je šest miliona dinara sa PDV-om.Planskim dokumentom potrebno je, između ostalog, planirati lokaciju i uslove za izgradnju i korišćenje poletno-sletnih staza (sa veštačkom konstrukcijom i travnatom), kompletnog sistema svetlosnog obeležavanja, terminalnog objekta, garaže za parkiranje opreme i sredstava i vatrogasne baze, kao i hangara za smeštaj vazduhoplova.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/prevencija-za-korona-virus-granicna-policija-bih-dobila-zastitnu-opremu/fn4l9wj

Autori: Snježana Karić

Teme: Javne nabavke

Naslov: PREVENCIJA ZA KORONA VIRUS Granična policija BiH dobila zaštitnu opremu

Nevladina humanitarna organizacija Caritas iz Beča donirala je zaštitnu medicinsku opremu Graničnoj policiji BiH u cilju prevencije od širenja virusa korona.Kako je saopšteno iz GP BiH, reč je o 15.000 komada zaštitnih rukavica, četiri pakovanja rukavica za dezinfekciju i šest paketa asepsola za ruke.- Ova donacija će službenicima Granične policije BiH pomoći u cilju efikasnije lične zaštite pri obavljanja njihovih svakodnevnim poslova u sprečavanju zaraze od virusa corona (COVID-19) - ističe se u saopštenju.Dodaje se da se direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, zahvalio Caritasu, kako onom u Beču, tako i onom u Gradiški, čijim posredstvom je oprema stigla do BiH, kao i njihovim službenicima na ovoj izuzetno vrednoj i značajnoj donaciji.Galić je izrazio nadu da će se ovaj vid pomoći i iskazane solidarnosti nastaviti i sa svima onima koji u ovom trenutku mogu pomoći da bi se osigurala neophodna osobna sredstva zaštite za policijske službenike, ne čekajući na provođenje postupaka javnih nabavki.    

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=542828

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Pirot traži privatnog partnera za javno osvetljenje

PIROT, - Grad Pirot u otvorenom postupku javne nabavke traži privatnog partnera u projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, objavljeno je danas.Rok za podnošenje ponude privatne kompanije je 60 dana, a isti rok je i za otvaranje prispelih ponuda.Foto / TOP  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/pirot-trazi-privatnog-partnera-za-javno-osvetljenje/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Pirot traži privatnog partnera za javno osvetljenje

PIROT, - Grad Pirot u otvorenom postupku javne nabavke traži privatnog partnera u projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju i održavanjePIROT, - Grad Pirot u otvorenom postupku javne nabavke traži privatnog partnera u projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, objavljeno je danas. Rok za podnošenje ponude privatne kompanije je 60 dana, a isti rok je i za otvaranje prispelih ponuda. (Tanjug) Nastavite sa čitanjem

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/asfaltiraju-se-dve-ulice-u-lacarku-17-03-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Asfaltiraju se dve ulice u Laćarku

Naslovna strana Vojvodina 17.03.2020 • 11:20 11:22Izvor: Dnevnik.rsSREMSKA MITROVICA: Prošle nedelje počelo je asfaltiranje dve uliceu Laćarku u okviru javno-privatnog partnerstva. Radovi koji se izvode u Ulicama Karađorđeva i Niska, dok kraja nedelje biće završeni.Foto: Laćarak Foto: Dnevnik.rs/F. BakićUlice su osim asfaliranja i rekonstruisane. Prvo je skinut stari sloj asfalta, a meštani su zadovoljni urađenim. Radovi ulaze u deo projekta u okviru kojeg će se raditi 35 kilometara puteva prvenstveno u seoskim sredinama.M. Sć.      

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2823625/trazi-se-izvodjac-za-dogradnju-medicinskog-fakulteta-u-novom-sadu-vrednost-radova

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Traži se izvođač za dogradnju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu - Vrednost radova 65 miliona dinara

Zgrada Medicinskog fakulteta u Novom Sadu biće proširena, a ova ustanova raspisala je javnu nabavku za izvor izvođača radova. Procenjena vrednost nabavke iznosi 65 miliona dinara.Kako se navodi u dokumentaciji, predviđeni su betonski, armiranobetonski i armirački radovi, kao iIlustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Zgrada Medicinskog fakulteta u Novom Sadu biće proširena, a ova ustanova raspisala je javnu nabavku za izvor izvođača radova.Procenjena vrednost nabavke iznosi 65 miliona dinara.Kako se navodi u dokumentaciji, predviđeni su betonski, armiranobetonski i armirački radovi, kao i zidarski, krovopokrivački i izolaterski radovi.Takođe, potrebna je i ugradnja aluminijumske bravarije, radovi na fasadi, kao i limarski i tesarski radovi.Rok za podnošenje ponuda je 14. april 2020, a više o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:        

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/mere-protiv-sirenja-korona-virusa-bosna-i-hercegovina-uvela-stanje-prirodne-nesrece/exejyfm

Autori: V. Đ.

Teme: Javne nabavke

Naslov: MERE PROTIV ŠIRENJA KORONA VIRUSA Bosna i Hercegovina uvela stanje prirodne nesreće

Savet ministara doneo je danas odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, potvrdio je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.On je istakao da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.- Najveći izazov biće šatorski karantini koji ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.Prema njegovim rečima, na današnjoj vanrednoj sednici usvojen je i predlog odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.- Mi smo ovu odluku doneli u nedelju i definisali zemlje iz kojih građani ne mogu ući u BiH. Danas smo napravili izuzetak, da se ove mere ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona, da bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj. Za njih imamo posebne uslove ulaska u BiH - naveo je Tegeltija.On je dodao da je usvojen i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o formiranju Koordinacionog tela BiH za zaštitu i spašavanje.- Ovo telo je zaduženo za saradnju i koordinaciju od lokalnih zajednica do insitucija BiH u borbi protiv virusa korona. Ovo telo imaće svoj koordinacioni centar u koji će se slivati sve informacije - pojasnio je Tegeltija.Na sednici je donesena odluka i o načinu rada institucija u BiH i bezbednosti zaposlenih u institucijama.      

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:853278-Deo-Opste-bolnice-u-Vranju-decenijama-cekao-obnovi-Konacno-rekonstrukcija-svih-7-paviljona

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Deo Opšte bolnice u Vranju decenijama čekao obnovu: Konačno rekonstrukcija svih 7 paviljona

Predstavljen ambiciozni plan renoviranja i povezivanja delova opšte bolnice u VranjuSTARI, paviljonski deo Opšte bolnice u Vranju je već decenijama "zreo" za obnovu, pa je gradonačelnik dr Slobodan Milenković najavio da će tokom naredna dva meseca biti realizovana javna nabavka i izabran izvođač radova. Procenjena vrednost ovog kompleksnog posla dostiže milijardu i po dinara, a novac je obezbeđen posredstvom programa nazvanog "EU progres", te od Kancelarije za upravljanje javnim nabavkama. Rekonstrukcija podrazumeva grupisanje postojećih objekata uz dogradnju dodatnih koji će se "naslanjati" na novi Hirurški blok i čini jednu celinu. U planu je, saznajemo, rekonstrukcija čak sedam paviljona... - Bolesničke sobe će biti trokrevetne i svaka će imati zaseban sanitarni čvor, centralni razvod medicinskih gasova i signalizaciju, te centralno zagrevanje i hlađenje. Planirane su i izrada novih termoizolacionih fasada, zamena unutrašnje stolarije i rekonstrukcija svih instalacija - naglasio je dr Milenković, uz napomenu da se radi o ukupno 15.000 kvadrata. Predviđeno je da sve službe budu pod jednim krovom i funkcionišu u skladu sa najvišim, savremenim standardima, a početak radova se očekuje u maju i rok za završetak posla iznosi 450 radnih dana. Opšta bolnica u Vranju je, podsetimo, jedina u Srbiji sa paviljonskom organizacijom sekundarne zdravstvene zaštite, a zgrade u kojima su smeštena odeljenja su građene u periodu od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a578937/Tender-dana.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izrada Plana detaljne regulacije aerodroma na Srebrnom jezeru

Autor:eKapijaMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije aerodroma na Srebrnom jezeru.Procenjena vrednost nabavke je šest miliona dinara sa PDV-om.Planskim dokumentom potrebno je, između ostalog, planirati lokaciju i uslove za izgradnju i korišćenje poletno-sletnih staza (sa veštačkom konstrukcijom i travnatom), kompletnog sistema svetlosnog obeležavanja, terminalnog objekta, garaže za parkiranje opreme i sredstava i vatrogasne baze, kao i hangara za smeštaj vazduhoplova.Rok za podnošenje ponuda je 15. april 2020. godine.Za više informacija posetite portal eKapija.      

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/rasa-nedeljkov-vanredno-stanje-siva-zona-u-odnosu-na-izborni-proces.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: RAŠA NEDELJKOV: Vanredno stanje - siva zona u odnosu na izborni proces

"Sve će apsolutno zavisiti od toga kako će izgledati naše društvo i kroz šta će proći u narednim nedeljama" 17. mar 2020 Republička izborna komisija je rešenjem o prekidu svih izbornih radnji donela odgovornu odluku, jer je u vanrednom stanju, u kome se potencijalno ograničavaju ljudska i građanska prava, nemoguće organizovati izbore u skladu sa demokratskim standardima, te će ova mera doprineti smanjenju rizika i ugrožavanju zdravlja i života građanki i građana Srbije, ocenio je u intervjuu za Autonomiju programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov. Kako je naveo, organizacije CRTA će tokom vanrednog stanja nastaviti sa monitoringom eletronskih medija sa nacionalniom frekvencijom, te društvneih mreža. -Ovo je jedna pravna siva zona u odnosu na izborni proces u vanrednom stanju, tako da je ono što znamo da su, što se Republičke izborne komisije tiče, izbori su stali. A političke stranke treba da se vode merama vlade. Kao posmatračka misija, mi smo još juče povukli sve posmatrače sa terena i do pokretanja zvaničnog izbornog procesa nakon okončanja epidemije mi ćemo posmatrati, koliko nam budu omogućavale tehničke i ljudske mogućnosti, medije i društvene mreže, bez ugrožavanja zdravlja posmatrača, naveo je Nedeljkov. Očekujete da, u skladu sa odlukom RIK, na televizijama tokom vanrednog stanja ne bude predizbornih blokova i spotova? Tako je, jer se mi sada vraćamo u stadijum pre zvaničnog početka kampanje i tako se mi kao posmatračka misija i ponašamo. Mi smo pre početka izborne kampanje posmatrali televizije sa nacionalnom pokrivenošću i to ćemo nastaviti i sada. Prekinuli smo posmatranje drugih medija i nastavljamo sa društvenim mrežama, pošto očekujemo aktivnosti nekih aktera na društvenim mrežama, pod pretpostavkom da društvene mreže i internet budu funkcionisali u naredniom danima i nedeljama, da ne kažem mesecima. Nastavak izbornog procesa zavisi od dešavanja narednih nedelejaU momentu prekida ostalo je četrdesetak dana do izbora, da li će isti period biti omogućen i za nastavak izbornih radnji za kampanju?Iz ove prerspektive gledano, taj period može se očekivati za nastavak kampanje. Minimum 30 do 45 dana je za kampanju dovoljno. Međutim, sve će apsolutno zavisiti od toga kako će izgledati naše društvo i kroz šta će proći u narednim nedeljama. Mislim da je to nešto što je sada od najvećeg značaja. Kakve korake ćete moći da preduzmete u slučaju da državni funkcioneri svoje nastupe budu koristili za obračun s političkim neistomišljenicima, što se neretko dešava? Zavisi od toga o čemu se generalno radi, naročito sada u ovim vanrednim okolnostima, naš pravni tim će analizirati svaki slučaj. Nama je, pre svega, zadatak da za sve nepravilnosti, sve neregularnosti i sve one stvari koje utiču na nejednakost i kršenje zakona u izbornom procesu predočimo prikupljene dokaze nadležnim institucijama da bi one mogle da reaguju. Krivične prijave možete da podnosite uvek, prigovore Agenciji za borbu protiv korupcije možete da podnosite uvek. Dakle, to je nešto što nas neće sprečavati da radimo, samo je pitanje tumačenja i pravnog okvira u ovom trenutku. To je nešto što je sada i za nas novost. Da li će biti slučajeva da će neki funkcioneri svoju poziciju koristiti za obračun sa drugim političkim akterima, pratićemo kroz monitoringa medija u ovom vanrednom stanju. Kakvo je iskustvo izbora u vanrednom stanju, šta kažu zakoni? Da li se nakon vanrednog stanja radnje nastavljaju tamo gde su stale, da li se prikupljaju novi potpisi za liste? Nema pouzdanih informacija, a informacije sa kojima raspolažemo u ovom trenutku ukazuju da je ideja da se izborni proces odmrzne u momentu završetka vanrednog stanja. Ali, mislim da će i to biti predmet procene u odnosu na to šta će nas čekati. Nemamo pouzdanu informaciju u odnosu na to koliko će trajati vanredno stanje, kako će izgledati naredne nedelje i mislim da će se u odnosu na te činjenice, kako bude vreme prolazilo, donositi odluke kada će se i na koji način pokrenuti izborni proces. Siguran sam da će i to biti jedna od tema razgovora partija koje su do juče učestvovale u izbornom procesu. Kako je tekao proces kampanje do momenta prekida? Šta su zabeležili posmatrači Crte? Vrlo egzaktno smo izmerili nepostojanje pluralizma političke misli u medijima u Srbiji. Mediji, naročito oni mediji koji imaju veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja, govorim o televizijama s nacionalnom pokrivenošću, su u 3/4 slučajeva davale prostor za političke aktere koji dolaze iz partija na vlasti i to vreme koje su dobile je praćeno izveštavanjem pozitivnog ili neutralnog karaktera. Kada se, sa druge strane, izveštavalo o akterima koji su najavili bojkot, o njima se izveštavalo gotovo isključivo negativno, a kada se izveštavalo o partijama koje su najavile učešće u izborima, o njima se izveštvalo neutralno. To je prva mana izbornog procesa. Ono što smo takođe zabeležili kroz mrežu posmatrača, njih 120 koji su posmatrali situaciju na terenu, jeste veliki broj takozvanih humanitarnih akcija u jednoj sivoj zoni, humanitaarnih akcija gde su, u suštini političke partije menjale različite institucije socijalnog karaktera. To je u sivoj zoni, pre svega zato što su donacije koje su davane, kako smo nalazili na terenu, bile donacije članova partija i njihovih simpatizera, a ne samih stranaka, što bi bilo protivzakonito. Takođe, imamo nekoliko slučajeva za koje smo uspeli da prikupimo dokaze zloupotrebe javnih resursa i funkcionerke kampanje za koje smo podneli prijave Agenciji za borbu prortiv korupcije, i u ovom trenutku nismo dobili odgovor ni po jednoj od njih. Imamo i nekoliko pojedinačnih slučajeva potencijalnih pretnji biračima da, pre svega, stave svoj potpis na listu za kandidaturu političkih partija, i sekundarno, gde su građani bili izloženi pritisku da skupljaju kapilarne ili sigurne glasove i to sve pod pretnjom gubitka posla, odnosno nekih privilegija, jer su ucenjeni svojom pozicijom koju imaju u javnom sektoru. Kažem potencijalni slučajevi, zato što da bi se dokazali slučajevi pritisaka, tu je potreban rad institucija, tužilaštva pre svega, jer mi kao posmatračka misija nismo izvršni organ i ne možemo da dokazujemo krivična dela. Dalibor Stupar (Autonomija, foto: Medija centar Beograd) Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 17.03.2020

Medij: javno.rs

Link: https://javno.rs/vest/skolovanje-u-vreme-vanrednog-stanja

Autori: @Javno

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Školovanje u vreme vanrednog stanja

Javno je otvorena i potpuno pretraziva baza podataka. U njoj su predstavljene hiljade dokumenata o javnoj potrosnji, koje tim BIRN Srbije sakuplja od 2010 godine. "Prvi utisci su dobri. Dobili smo dosta poruka da su ljudi uglavnom zadovoljni. Uradili smo mnogo više nego mnogo razvijenije zemlje", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za BIRN prvog dana zvanične onlajn nastave koja je uspostavljena nakon uvođena vanrednog stanja zbog širenja virusa korona.Škole u Srbiji su zatvorene za đake, ali nastava nije obustavljena.Od danas 17. marta 2020. godine, umesto učionica i školskih klupa, đaci prate onlajn časove putem televizije i interneta - osnovci preko kanala RTS 3, a srednjoškolci na portalu RTS Planeta. Raspored časova isti je za sve učenike u Srbiji."U pitanju je složen posao, sve je vrlo intenzivno i dinamično", kaže Šarčević dodajući da će od nedelje sistem biti postavljen još bolje jer će se nastava emitovati i na drugom kanalu RTS.Na pitanje da li je ovaj model preuzet od neke druge države, ministar kaže da nije."Ja sam lično u mojim ustanovama ovo sproveo pre 11 godina i ovo smo uradili na osnovu mojih iskustava, iako sam u kontaktu i sa kolegama iz inostranstva", objašnjava ministar.Šarčević je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz jula 2018. suvlasnik gimnazije "Ruđer Bošković". Suvlasnik je i istoimene osnovne škole i predškolske ustanove.Pre nego što je na državnom nivou bila doneta odluka o nastavi na daljinu, tu odluku je donela privatna gimnazija "Ruđer Bošković". Ministar Šarčević je tada za BIRN kazao da se "radi na tome da sve škole pređu na onlajn nastavu".Gde su materijaliPonedeljak 16. mart bio je prvi dan za upoznavanje sa novim modelom nastave i njegovim organizovanjem. Građani su se informisali putem medija, a nastavnici su pravili vajber grupe i prikupljali imejl adrese učenika.Časovi su snimljeni za nekoliko narednih dana, traju po pola sata i emituju se po rasporedu dostupnom na sajtu www.rasporednastave.gov.rs.Za one predmete kojih nema u programu, od nastavnika se očekuje da učenike upućuju na sadržaje koji bi im bili interesantni i korisni.Sve emitovane lekcije biće dostupne na sajtovima javnog servisa www.rts.rs i www.rtsplaneta.rs na stranici pod nazivom "moja škola".Pokrenut je i portal Ministarstva prosvete za onlajn nastavu - www.mojaskola.gov.rs. Za pristup je potrebno napraviti nalog. Preko ovog portala će se meriti "prisustvo" učenika na predavanjima i slušanje časova.Ministar prosvete kaže da postoje dva načina - jedan je evidencija logovanja i uključivanja na poseban deo portala RTS Planeta i odnosi se i na osnovce i na srednjoškolce, a drugi je dnevnik koji popunjavaju roditelji o napretku u radu, koji prati ministarstvo.Šta rade profesoriNastavnicima osnovnih i srednjih škola danas je predstavljeno kako će izgledati njihov rad u narednom periodu, dok traje vanredno stanje, saznaje BIRN.Oni će redovno upisivati časove u elektronski dnevnik prema rasporedu koji se odvija na RTS 3 i portalu RTS Planeta i individualno pronalaziti načine kako će vrednovati učenički rad.Svaki nastavnik individualno osmišljava način provere, upisuje to u svoju pedagošku svesku i ocenjuje regularno ocenama da bi na kraju godine mogla da se izvede zaključna ocena.Preporuke su iste i za profesore srednjih škola - trebalo bi da preporučuju učenicima edukativne sadržaje i osmisle način provere, koja je obavezna.Školska uprava preporučuje da se u skladu sa situacijom ne održavaju sastanci već da se sve organizuje onlajn.Zbog trenutne situacije i preporuka da svi ostanu u svojim kućama, pojedine izdavačke kuće poput Eduke i Kreativnog centra, ponudile su besplatno korišćenje digitalnih knjiga.I onlajn platforma Uči Slobodno je otključala svoje materijale koji pokrivaju gradivo matematike od 5.do 8. razreda.

----------------------------------------------------------