Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 13.04.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kosmajac preminuo od korona virusa

KONTROVERZNI BEOGRAĐANIN IZGUBIO BITKU SA BOLEŠćU

Kosmajac preminuo od korona virusa

Dragoslav Kosmajac (67), koji se predstavljao kao biznismen, dok je istovremeno bio označen i kao jedan od najvećih narko bosova na Balkanu, preminuo je juče u Beogradu od posledica korona virusa. I

Kosmajac je krajem marta hospitalizovan, a stanje mu je od početka bilo ozbiljno. Nedelju dana nakon što je utvrđeno da je oboleo, Kosmajac je priključen na respirator. U međuvremenu virus mu se proširio i na kompletna pluća i r on je juče u prepodnev- F nim časovima je izgu- 4 bio bitku za život. I Domaća javnost ga je * smatrala narko-dile-

rom i nazivala „srpskim Eskobarom” i „srpskim Al Kaponeom”, ali Kosmajac u Srbiji nije osuđivan.

Poznato je da je 90-ih godina prošlog veka sa još nekim poznatim kriminalcima boravio u inostranstvu te da je zbog pljačke odležao dve godine u zatvoru.

0 njemu se godinama pričalo da je upravo u Beču tokom izdržavanja kazne upoznao jednog od saradnikom kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara i da je kasnije tom vezom iz Južne Amerike bio uključen u krijumčarenje ogromnih količina kokaina u Evropu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je 2014. godine javno obeležio Dragoslava Kosmajca kao najvećeg narko-bosa u našoj zemlji.

Iste godine je Kosmajac uhapšen u spektakularnoj akciji, kada mu je u kuću upalo 30 policajaca. Tada je procenjeno da u nekretninama u Srbiji poseduje više od deset miliona evra, dok je on zvanično imao prijavljene samo prihode po osnovu invalidske penzije, koju je zaradio kao konobar.

Tada mu je zaplenjeno 20-ak lokala u Beogradu, a kada je u februaru 2015. položio kauciju u visini od 200.000 evra, pušten je da se brani sa slobode. Kosmajcu se na teret nisu stavljali poslovi s drogom, jer za to nije bilo dokaza, već utaja poreza. Kada je taj optužni predlog odbijen, 2016. je optužen za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i službenik Opštine Zvezdara Dragi Milidrag i geometar Republickog geodestkog zavoda Milan Rapaić za zloupotrebu sa građevinskim zemljištem.

Viši sud u Beogradu imao je problem da pronađe građevinske veštake koji će

dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

Na kraju su, krajem oktobra 2018, sva trojica oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 13.04.2020

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Društvo / Hronika

Autori: Miroslava Derikonjić

Teme: Korupcija

Naslov: Podmićivanje je hiljadu puta češće nego što pokazuju podaci

ISTRAŽIVANjE „POLITIKE”: BORBAPROTIV KORUPCIJE

Podmićivanje je hiljadu puta češće nego što pokazuju podaci

Najčešće koruptivno krivično delo je

zloupotreba službenog položaja, zatim

primanje i davanje mita i pranje novca

Zloupotreba službenog položaja

najčešće je koruptivno krivično delo zbog kojeg posebna odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim tužilaštvima u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu pokreću postupke. Odmah iza ovog, slede zloupotreba službenog položaja odgovornog lica i primanje mita. Istraživanje „Politike” pokazalo je da se sve češće postupci pokreću i zbog krivičnog dela pranja novca, a otkrivanje, procesuiranje i broj izrečenih presuda osumnjičenima za ovo krivično delo, bio je jedan od razloga da se naša zemlja izbriše sa liste država u kojima se ne sprečava ovo krivično delo.

Najveći broj krivičnih prijava za borbu protiv korupcije, prema podacima Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu, podnose građani.

- Sledi MUP, a potom i ostali organi i institucije. Najčešće se prijavljuju odgovorna i ovlašćena lica u privrednim subjektima, odnosno zaposleni u preduzećima - navode u beogradskom Višem javnom tužilaštvu.

Ipak, pojedina koruptivna krivična dela, kako je pokazalo istraživanje koje smo sproveli i dalje se gone ekstremno retko. Primer za to su „primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem”, kod primanja i davanja mita u obavljanju privredne delatnosti, i trgovina uticajem. Rezultati bi sigurno bili znatno bolji da su tužilaštva pokazala veću proaktivnost u otkrivanju moguće trgovine uticajem i zloupotreba kod jav-

nih nabavki, između ostalog, na osnovu brojnih medijskih izveštaja o mogućim zloupotrebama i sumnji na to da su visoko pozicionirani, a nenadležni političari uticali na donošenje odluka državnih organa.

I pored značajnog porasta broja utvrđenih slučajeva primanja i davanja mita, i dalje ostaje činjenica da je, prema nalazima svih relevantnih istraživanja iskustava građana, broj takvih situacija makar hiljadu puta veći od broja prijavljenih.

Iako Srbija zbog korupcije gubi milijarde evra, koliku su štetu naneli oni protiv koji se vode postupci pred Posebnim odeljenjima za borbu protiv korupcije, gotovo da je nemoguće izračunati. Da bi se dobio jedins-

,o# tveni podatak o tome, tre-

balo bi sabirati iznose u sva-? kom predmetu posebno. Dodatni

problem predstavlja i činjenica da se iznos koji se navodi u krivičnoj prijavi u znatnom broju slučajeva ne slaže sa onim koja se navodi u presudi.

„Politikin” sagovornik iz vrha pravosuđa koji je želeo da ostane anoniman smatra da izostavljanje poreske utaje iz kataloga krivičnih dela koja su u nadležnosti posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije negativno utiče na efikasnost procesuiranja koruptivnih krivičnih dela, naročito kada je reč o pranju novca. Naime, objašnjava on, poreska utaja najčešće je predikatno krivično delo kod pranja novca.

- Ovako Posebna odeljenja ostaju uskraćena za saznanje da postoji sumnja da je učinjeno krivično delo pranja novca. U dosadašnjoj praksi postupanja u predmetima za krivično delo poreske utaje uvidelo se da je zbog težine materije, obimnosti dokaznog materijala i nepoznavanja poreske problematike od strane tužilaca i sudija, dolazilo do dugog trajanja postupaka i zastarevanja tih predmeta. Sve ovo je negativno uticalo na prevenciju poreske utaje, kao izuzetno opasne društvene pojave - navodi naš sagovornik.

Miroslava Derikonjić

Finansijske istrage Prema podacima beogradskog odeljenja, tokom 2018. godine doneta je naredba o pokretanju finansijske istrage u odnosu na 33 osobe, a tokom 2019. godine u odnosu na još 23.

Pored toga, u ostalim predmetima je identifikovana i oduzeta protivpravna imovinska korist od izvršilaca krivičnih dela u 2018. godini u ukupnom iznosu od I. dinara i 3.350 evra, a osim toga izvršioci su obavezani u ovom periodu da obeštete oštećene u ukupnom iznosu od 8.054.849 dinara, po osnovu sudske odluke po podnetim optužnim aktima.

U toku 2019. godine od okrivljenih je oduzeto ukupno 1.181.488 dinara na ime protivpravne imovinske koristi a odlukom suda okrivljeni su obavezani na obeštećenje u ukupnom iznosu od 11. dinara. U ove sume nisu uračunati iznosi iz sporazuma o priznanju krivičnog dela koje sud još nije potvrdio, kao ni vredni predmeti, imovinska korist i obeštećenje koje je istaknuto i čije se oduzimanje traži u podnetim optužnim aktima, navode u Posebnom odeljenju pri Višem tužilaštvu u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.04.2020

Medij: Politika     Strana: 2

Rubrika: Svet

Autori: J. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Profesor sa Harvarda nije uhapšen zbog korone

Profesor sa Harvarda nije uhapšen zbog korone

Američki mediji pišu da nije istina da je Čarls Liber napravio virus i prodao ga Kinezima, kao što se spekuliše na internetu

Profesor sa Harvarda, koji je

uhapšen u januaru jer nije prijavio novac koji mu je uplaćivala vlada iz Pekinga, nema nikakve veze sa stvaranjem i prodajom virusa korona Kini, piše „Gdas Amerike”.

Hemičar Čarls Liber lišen je slobode pošto se saznalo da je prikrivao da je od Kine dobio milion i po dolara da osnuje laboratoriju u Vuhanu, plus mesečnu platu od 50.000 dolara i još 150.000 dolara godišnje za troškove života dok je bio angažovan na vuhanskom univerzitetu. Kako je virus korona počeo da se širi upravo iz Vuhana, korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli da povezuju Libera s epidemijom, nagađujući da je profesor napravio virus i prodao ga Kini. Da bi stao na put glasinama, američki sajt za proveru tačnosti podataka i vesti „Fekgček” je još u febraru pisao, a „Diac Amerike” sad ponovo podseća, da Liber nije uhapšen zbog patogena: „Nije optužen da je špijun i nije povezan sa virusom korona”.

Liber je proučavao nanočestice (nanometar je milijarditi deo metra) i nije poznato da je stručnjak za viruse. Federalni istražni biro tvrdi da je profesor lagao američke vlasti o saradnji koju je uspostavio s Kinezima. Iako je uhapšen u jeku epidemije, optužnica ga tereti za davanje lažnih iskaza 2018. i 2019. godine.

Slučaj protiv Libera pokrenut je u kontekstu širih američkih nastojanja da istraže kako Kina pokušava da se domogne najnaprednije američke tehnologije. Prema tužiocima, vlada u Pekingu često pokreće programe saradnje s američkim naučnicima da bi došla do radova i saznanja koje je neretko finansirala vašingtonska administracija putem grantova za univerzitete. Liber je, konkretno, radio s Tehnološkim univerzitetom u Vuhanu, a bio je i deo „Plana o hiljadu talenata”, programa kineske vlade za privlačenje stranih naučnika i kineskih stručnjaka koji su otišli u inostranstvo. Na kineskom projektu sarađivao je od 2012. do 2017. godine, ne obavestivši o tome ni Harvard ni američko Ministarstvo odbrane, koji su sponzorisali njegova istraživanja sa 18 miliona dolara.

Šef Katedre za hemiju i hemijsku biologiju na Harvardu povezivan je na društvenim mrežama i sa dvoje Kineza protiv kojih su američke vlasti takođe podigle optužnicu. Iako se spekulisalo da su njih troje radili na virusu i njegovoj prodaji Kini, „Fektček” piše da ni ovi slučajevi nemaju nikakve veze sa zarazom. Janćing Je, 29-ogodišnja kineska državljanka, osumnjičena je za prevaru u vezi s vizom, lažne izjave, agenturu u korist strane vlade i zaveru. U optužnici se navodi da je prikrila da ima čin poručnice u kineskoj vojsci da bi joj bila odobrena viza za studije na Univerzitetu Boston. Nije pronađeno da ima veze sa virusologijom, a sada se nalazi u Kini. Njen zemljak, tridesetogodišnji Caosong Dženg, uhapšen je prošlog decembra na aerodromu u Bostonu, dok je pokušavao da prokrijumčari 21 bočicu sa biološkim uzorcima. Bio je deo tima koji je na Harvardu istraživao rak, a prilikom saslušanja je priznao da je želeo da ilegalno iznese materijal iz Amerike da bi u Kini nastavio istraživanje i preuzeo sve zasluge za rezultate.

  1. Stevanović

----------------------------------------------------------

Datum: 13.04.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 5

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: "Železnica": Nema zloupotreba

ODGOVOR JAVNOG PREDUZEĆA NA TEKST U SRPSKOM TELEGRAFU

„Železnica“: Nema zloupotreba

Iz „Infrastruktura železnice“ poslali su odgovor natekst „Samo na jednom poslu šteta pet miliona evra“, objavljen u Srpskom telegrafu. Kako navode iz ovog JP, nije tačno da je izvršni direktor Milan Maksimović muljao u vezi sa nabavkom i isporukom tucanika za deonicu Jajinci - Mala Krsna. - Saglasnostnaizmenekojepominjete dao je 29. jula direktor projekta, navodeći da će biti ostvarena ušteda na projektu s obzirom na to da „Infrastruktura" ima na raspolaganju tucanik, a na predlog nadzornih organa koji su imali u vidu zatečeno stanje koloseka. Direktor projektaje jedini ovlašćen da izvrši ovakav nalog prema ugovoru i on je imenovan rešenjem odbora direktora.

Dakle, takav nalog nije mogao da da izvršni direktor Milan Maksi-! movićnitijezatoimao nadležnost ili ovlašćenje - navodi se, između ostalog, u odgovoru, uz tvrdnju da nema ni govora da će zbog kašnjenja radova „Infrastruktura“ snositi bilo kakvu odgovornost.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/240022/Ocekujemo-pozitivnu-vest-o-ukidanju-ogranicenja-za-medicinsku-opremu-iz-EU.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Očekujemo pozitivnu vest o ukidanju ograničenja za medicinsku opremu iz EU"

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti o skidanju sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu Ana Hrustanović.Ona je podsetila da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa kolegama iz regiona uputio pismo Evropskoj komisiji u kome je obrazloženo zašto bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu izuzete iz liste ograničenja.   "U narednih nekoliko dana, imamo signale, trebalo bi očekivati pozitivne vesti u tom smislu", rekla je Hrustanović.   Istakla je da je Srbija i punopravni član Mehanizma za civilnu zaštitu u okviru kojeg se, kaže, očekuje potpisivanje sporazuma sa Evropskom komisijom u narednim danima za zajedničke javne nabavke medicinske opreme. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: direktno.rs

Link: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/266630/sta-se-desilo-sa-merenjem-rejtinga-ministra-odbrane.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šta se desilo sa merenjem rejtinga ministra odbrane

Šta se desilo sa merenjem rejtinga ministra odbraneMinistarstvo odbrane uklonilo je sa svog sajta javnu nabavku "Usluga ispitivanja rejtinga ministra", nakon što je javnost osudila plan Aleksandra Vulina da se u vanrednom stanju, u jeku pandemije koronavirusa, bavi temom popularnosti među građanima.Naime, na sajtu Ministarstva odbrane 25. marta objavljen je predmet javne nabavke "Usluga ispitivanja rejtinga ministra", o čemu je Direktno.rs izvestio javnost. Nakon našeg teksta reagovalo je Ministarstvo odbrane objašnjenjem da se ova javna nabavka sprovodi više od 10 godina, i da to nema veze sa tim ko je na čelu ovog ministarstva.Ispitivanje rejtinga ministra odbrane, Foto: ScreenshotIspitivanje rejtinga ministra odbrane, Foto: Screenshot- Ove usluge pribavljaju se na godišnjem nivou, obnavljaju se redovno i transparentno i nisu ni u kakvoj vezi personalno, sa ličnošću koja obavlja dužnost ministra odbrane. Ekponiranost ministra odbrane jedan je od pokazatelja kojima Uprava za odnose sa javnošću meri medijsku prisutnost aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u javnosti - poručili su iz Ministarstva odbrane 29. marta.Vučić i Vulin usred vanrednog stanja misle o rejtingu?Ministarstvo: Nije lični, već rejting ministra odbraneOd tada pa do danas više stvari se promenilo. Kako je sa sajta MO uklonjena javna nabavka o merenju rejtinga ministra, u ovom slučaju Aleksandra Vulina, predmet "Usluga iznajmljivanja mobilnih toaleta i njihovo čišćenje" od 25. marta ostao je usamljen.Druga usluga umesto merenja rejtinga ministra odbrane?, Foto: PrintscreenDruga usluga umesto merenja rejtinga ministra odbrane?, Foto: PrintscreenA onda je i ministar počeo da se ponaša odgovornije i da, uglavnom, nosi masku i rukavice u javnosti. Skloni smo da kažemo da nas je poslušao.Aleksandar Vulin je ranije bez maske pozdravljao vojnike, Foto: Promo/Ministarstvo odbraneAleksandar Vulin je ranije bez maske pozdravljao vojnike, Foto: Promo/Ministarstvo odbraneVulin je nastavio da obavlja svoje aktivnosti, kao i uvek prenaglašeno, ali su pitanja o rejtingu ostala otvorena. Stoga smo ih i poslali službi za informisanje MO, koja je, inače, samo juče poslala pet saopštenja iz svog resora, ali ne i odgovore na ova pitanja:- Da li se gospodin Vulin pokajao, pa je tražio da se merenje rejtinga ministra odloži ili mu je neko drugi skrenuo pažnju?- Da li je ova javna nabavka na čekanju ili je neće uopšte biti?A maska, Vuline? Ministar ovako obišao vojskuVulin: Mnogi u Hrvatskoj nikada neće izlečiti komplekse i mržnju prema Srbiji i SrbimaVulin smenio Vučića i postavio Erdogana (VIDEO)Kako smo i ovaj put ostali uskraćeni za odgovore, postavljamo ih javno, pa nek ministarstvo ili ministar direktno odgovori, kao i na ona druga pitanja o odnosu prema generalu i nekadašnjem načelniku Generalštaba Zdravku Ponošu. To može i general Mojsilović.Vrhovni komandant Aleksandar Vučić i doktor Nestorović, Foto: PrintscreenVrhovni komandant Aleksandar Vučić i doktor Nestorović, Foto: PrintscreenNaglašavamo, nije sporna javna nabavka nego tajming, a on je najgori mogući. Ako uzmemo u obzir da je Vojska Srbije institucija kojoj se najviše veruje, možemo samo da budemo srećni što imamo i tako upečatljivog gospodina na njenom čelu, od kojeg je upečatljiviji samo vrhovni komandant. Gos'n Vučić.Pa, i kad ga Vulin smeni i postavi sultana Erdogana. U redu, više nikom nije smešno.Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/hrustanovic-ocekujemo-pozitivnu-vest-ek-u-vezi-sa-ogranicenem-izvoza-medicinske-opreme-iz

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hrustanović: Očekujemo pozitivnu vest EK u vezi sa ograničenjem izvoza medicinske opreme iz EU

BRISEL: Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti vezano za skidanje sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu Ana Hrustanović.Hrustanović je za Prvu tv podsetila da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa kolegama iz regiona uputio pismo Evropskoj komisiji u kome je obrazloženo zašto bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu izuzete iz liste ograničenja. "U narednih nekoliko dana, imamo signale, trebalo bi očekivati pozitivne vesti u tom smislu", rekla je Hrustanović. Istakla je da je Srbija i punopravni član Mehanizma za civilnu zaštitu u okviru kojeg se, kaže, očekuje potpisivanje sporazuma sa Evropskom komisijom u narednim danima za zajedničke javne nabavke medicinske opreme.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: krik.rs

Link: https://www.krik.rs/pitanja-krik-a-o-respiratorima-nisu-procitana-na-konferenciji/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Pitanja KRIK-a o respiratorima nisu pročitana na konferenciji

Pitanja novinara KRIK-a o tome koliko trenutno ima respiratora, kako su oni raspoređeni po bolnicama, kao i informacije o tome kako su nabavljeni i koliko su koštali oni koji su u Srbiju stigli nakon proglašene pandemije koronavirusa nije pročitano danas na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji u vezi sa …virus koronaFoto: Fejsbuk/Budućnost SrbijePitanja novinara KRIK-a o tome koliko trenutno ima respiratora, kako su oni raspoređeni po bolnicama, kao i informacije o tome kako su nabavljeni i koliko su koštali oni koji su u Srbiju stigli nakon proglašene pandemije koronavirusa nije pročitano danas na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji u vezi sa koronavirusom.Piše: Bojana JovanovićJedna od najvećih misterija u vezi sa situacijom sa koronavirusom u Srbiji jeste ta sa koliko tačno raspiratora država raspolaže i od koga su oni kupljeni od kada je pandemija počela.Predsednik Aleksandar Vučić je na jednoj konferenciji za medije rekao da se raspiratori nabavljaju i nekim ne potpuno čistim načinima.On je na konferenciji za novinare 27. marta rekao da "mnoge zemlje šalju svoje agente sa torbama u kešu da kupuju respiratore."  "Ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima, da rešavamo stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom. Ako bude moralo snalazićemo se i na taj način, jer ne možete drugačije", rekao je Vučić ne ulazeći u detalje.Raspiratori su trenutno jedan od ključnih medicinskih uređaja jer omogućavaju pacijentima, kojima zbog koronavirusa otkazuju pluća, da nastave da dišu. Vlada Srbije je juče zabranila novinarima da dolaze na konferencije za štampu i umesto toga uvela pravilo da se pitanja šalju mejlom. Ova pitanja, kako je rečeno, biće čitana i na njih odgovoreno na konferenciji koju uživo prenose Radio-televizija Srbije i Tanjug. Novinari KRIK-a su danas poslali sledeća pitanja mejlom kancelariji Vlade za odnose sa medijima: "Koliko respiratora trenutno imamo, koliko ih je stavljeno u upotrebu, kao i u kojim sve bolnicama? Koliko respiratora je ukupno nabavljeno od početka pandemije koronavirusa, od koga su sve kupljeni i koliko su ukupno koštali?"Ipak, KRIK-ova pitanja danas nisu ni pročitana. Sa druge strane, u dva navrata tokom konferencije je odgovoreno na pitanja provladinog tabloida Informer.Odluku Vlade da novinarima ne dozvoli da prisustvuju na konferencijama kritikovala su medijska i novinarska udruženja koja su navela da se time sužavaju medijske i novinarske slobode, ali i nanosi šteta informisanju građana."Slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora", navela su udruženja. Da podaci o nabavkama respiratora treba da budu javni i da građani moraju da dobiju potpune informacije, smatraju u organizaciji Transparentnost Srbija, iz koje su pozvali institucije da objave sve podatke o njihovoj kupovini. "U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno", piše u saopštenju Transparentnosti.                 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/svet/hrustanovcih-ocekujemo-pozitivnu-vest-ek-u-vezi-sa-skidanj/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hrustanovcih: Očekujemo pozitivnu vest EK u vezi sa skidanj

BRISEL - Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti vezano za skidanje sa liste ograničenja izvoza medicinskeBRISEL - Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti vezano za skidanje sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu Ana Hrustanović. Hrustanović je za Prvu tv podsetila da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa kolegama iz regiona uputio pismo Evropskoj komisiji u kome je obrazloženo zašto bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu izuzete iz liste ograničenja. "U narednih nekoliko dana, imamo signale, trebalo bi očekivati pozitivne vesti u tom smislu", rekla je Hrustanović. Istakla je da je Srbija i punopravni član Mehanizma za civilnu zaštitu u okviru kojeg se, kaže, očekuje potpisivanje sporazuma sa Evropskom komisijom u narednim danima za zajedničke javne nabavke medicinske opreme. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/nezavisne-institucije-rade-u-otezanim-uslovima-sve-je-zamrlo/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nezavisne institucije rade u otežanim uslovima: "Sve je zamrlo" - NOVA portal

Politika03. Apr. 2020On navodi da oni koji su angažovani na poslu sa žalbama rade od kuće, te da se daleko manji broj javlja za nepostupanje državnih organa."Prekinuli smo neposrednu komunikaciju sa strankama, a ni pisarnica ne radi. Komuniciramo službenim mejlovima, poštom i službenim telefonima", ističe Marinović.Za razliku od Poverenika, većina zaposlenih u instituciji Zaštitnika građana radi iz kancelarije, a manji deo od kuće. Ombudsman Zoran Pašalić navodi da rade dan-noć, te da dnevno imaju više od 300 obraćanja - između 70 i 100 putem mejla, a oko 250 telefonskih poziva."Odlično smo organizovani. Bolje radimo nego do sada", kaže Pašalić za Nova.rs.U Regulatornom telu za elektronske medije, čini se, najteža je situacija. Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, navodi da više nema redovnih sednica, te da se po potrebi održavaju telefonske.Društvo18. Mar. 2020"Nekoliko zaposlenih zbog određenog broja godina je u kućnoj izolaciji. A i sve je zamrlo. Niko ne traži dozvole. Izašli smo u susret pružaocima medijskih usluga, pa nema plaćanja naknada za vreme vanrednog stanja. Videćemo kako će to biti nadoknađeno kad se ono ukine", kaže Zekić za naš portal i dodaje da rade onoliko koliko mogu u ovakvim uslovima.I u Agenciji za borbu protiv korupcije na snazi je poseban režim rada. Kako je nedavno izjavio za Nova.rs direktor Agencije Dragan Sikimić, rad je u uslovima vanrednog stanja sveden na minimum."Za svako vaše obraćanje bi morali da angažujemo ljude, koji trenutno rade od kuće, a koji bi morali da dolaze u Agenciju da urade sve što treba u smislu provere. To znači da ih izlažemo riziku. Ja vas molim za razumevanje i strpljenje, Agencija će raditi svoj posao ko i uvek", rekao je Sikimić nedavno odgovarajući na pitanje našeg portala da li će se Agencija pozabaviti slučajem finansiranja 8.500 naloga botova SNS koje je obrisala društvena mreža Tviter.Pratite nas i na društvenim mrežama:            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.04.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/hrustanovic-ocekujemo-pozitivnu-vest-ek-u-vezi-sa-skidanjem-sa-liste_1113273.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hrustanović: Očekujemo pozitivnu vest EK u vezi sa skidanjem sa liste

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti vezano za skidanje sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj...BEOGRAD - Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti vezano za skidanje sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu Ana Hrustanović.Hrustanović je za Prvu tv podsetila da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa kolegama iz regiona uputio pismo Evropskoj komisiji u kome je obrazloženo zašto bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu izuzete iz liste ograničenja. "U narednih nekoliko dana, imamo signale, trebalo bi očekivati pozitivne vesti u tom smislu", rekla je Hrustanović. Istakla je da je Srbija i punopravni član Mehanizma za civilnu zaštitu u okviru kojeg se, kaže, očekuje potpisivanje sporazuma sa Evropskom komisijom u narednim danima za zajedničke javne nabavke medicinske opreme.  

----------------------------------------------------------