Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 15.04.2020

Medij: Alo     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: N. GAVRILOV

Teme: Korupcija

Naslov: Sudija ućutkuje žrtve, a krvniku umanjuje krivicu!

EPILOG ZLOCINA U LACARKU Majka ubijenog Veljka Vasiljevića (18) govori o šikaniranju u sudnici

Sudija ućutkuje žrtve, a krvniku umanjuje krivicu!

Dušanu Milanoviću (20) iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, koji je optužen za zversko ubistvo komšije Veljka Vasiljevića (18) na igralištu, danas se izriče kazna u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici! Majka Veliborka je razmišljala da ne prisustvuje izricanju presude jer, kako kaže, sudija, advokati i tužioci rade udruženo samo da bi umanjili krivicu krvnika!

Veliborka Vasiljević je za „A1o!" otvorila dušu i ispričala kako su ona i njen suprug Nikica čak ućutkivani

  1. aprila na završnoj reči u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici. Ona tvrdi da ih je sudija prekidao rečima: „Je G ste završili?" i „To ste već sve rekli", zbog čega je tog dana napustila sud.

Dušan je 12. januara 2019. pozvao Veljka da se nađu na igralištu, a onda ga je divljački ubadao nožem i na kraju mu zario sečivo direktno u srce. Nesrećnog mladića je izbo kuhinjskim nožem od 27 centimetara, koji je imao sečivo dužine 15 centimetara. U Višem sudu u Sremskoj Mitrovici danas će biti izrečena prvostepena presuda.

Nisam htela da idem na izricanje presude ubici mog sina, zato što me taj sud više ne zanima. Sve ovo ne vodi nikuda i nema svrhe. Ovde zakona očigledno nema. Sud, advokati i tužioci rade zajedno protiv nas kako bi umanjili krivicu ubice, a nama roditeljima su čak uskraćivali pravo da govorimo na završnoj reči. Sudija je prekidao mog muža u završnoj reči i neprekidno ponavljala: „Je G ste završili?" i „To ste već sve rekli". Tražila sam da nas puste da kažemo šta imamo, ali nam nisu dali. Ponašaju se prema nama kao da smo mi krivi, a otac ubice se šepuri. Zato nisam htela da idem tamo, napustila sam i završnu reč. Na izricanje presude je trebao da ide samo muž, ali sam na kraju ipak uvidela da je pametnije da odem, ma koliko to bilo teško - kaže Veliborka.

Veljkovi roditelji tvrde da sud na sve načine pokušava da umanji krivicu krvnika i da se više bave Veljkom nego optuženim. - lako zločin ima sve odlike teškog ubistva na podmukao način, oni se i dalje se drže toga da je reč o običnom ubistvu. Bave se nekim glupostima, nebitnim stvarima. Zamislite, tvrde da je Dušan izvršio ubistvo jer ga je naš Veljko isprovocirao, tako što ga je navodno udario nekoliko sati pre toga. Taj udarac niko nije video niti postoje svedoci. Pitaju ko je Dušanu dao nož, odakle mu... Ispada da su svi okolo krivi, samo on koji je ubio nije! Dušan je sve svesno planirao, satima smišljao kako da ubije našeg sina, pretio mu u porukama i ubo ga četiri puta nožem.

  1. GAVRILOV

Veljkovi roditelji žive v paklu Majka nesrećnog mladića kaže da su svi na Dušanovoj strani.

- Ne može vam se rečima opisati kroz šta prolazimo... Ovo je pakao! Zamenica tužioca je u vreme završne reči bila u karantinu, pajedošaonjen zamenik, a suđenje nisu hteli da odlože zbog vanrednogstanja.Želelismo samo da se preinači kvalifikacija krivičnogdela! Dušanov otac je potegao veze da umanji krivicu svogsina. Na sve načine pokušavaju da ga opravdaju, čak mu se i nivo alkohola u krvi misteriozno povećavao - kažu roditelji.

Ponašaju se prema nama kao da smo mi krivi, a otac ubice se šepuri

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Blic     Strana: 16,25

Rubrika: Hronika

Autori: Ana Ž.Adžić

Teme: Korupcija

Naslov: OPTUŽNICA PROTIV HRVATSKOG ŠPIJUNA

OPTUŽNICA PROTIV HRVATSKOG ŠPIJUNA

Protiv Dražena Letića (47), bivšeg pripadnika MUP Srbije, uhapšenog prošlog jula,

Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici podiglo je optužnicu kojom se tereti da je špijunirao za Sigurnosno-

obaveštajnu agenciju Hrvatske (SOA), kao i da je obezbedio lažne dokumente kojim je Branimir Glavaš pokušao da spreči istragu protiv sebe!

ANA Ž. ADŽIĆ

Istom optužnicom obu-

hvaćen je i bivši šef hrvatskog istražnog tima za ratne zločine Nikola Kajkić, koji je nedostupan srpskom pravosuđu. Letić je uhapšen 13. jula 2019. godine u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske, i to kao član kriminalne grupe Majkla Dokovića, naturalizovanog Amerikanca poreklom iz Crne Gore, čija organizacija je pokušala da prokrijumčari 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Prvobitno je bio osumnjičen samo za trgovinu drogom, ali se tokom istrage njegovih kriminalnih aktivnosti, u koji se uključila i Bezbednosnoinformativna agencija, došlo do dokaza da je šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu, o čemu je “Blic” prvi i pisao.

- Četiri i po meseca nakon što je uhapšen zbog sumnje da je trgovao drogom, BIA je protiv Letića, bivšeg pripadnika MUP Srbije, podnela krivičnu prijavu kojom se tereti za špijunažu u korist Hrvata, i da je sve to radio svesno, za novčanu nadoknadu - kaže naš sagovornik blizak pravosuđu.

Naime, BIA je prikupila podatke da je Letić po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, kao i tajnih agenata ove službe, u Srbiji prikupljao obaveštajne informacije i prenosio ih SOA. Takođe je utvrđeno da on nije jedini državljanin Srbije u toj saradničkoj mreži koju je formirao Nikola Kajkić, inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj, predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske. Zadatak Kajkićevih kontakata bio je da prikupe i dostave dokumentaciju za zloupotrebu, diskreditaciju i ruženje ugleda Srbije.

Uistrazi BIA je ustanovila da je Kajkić, u periodu najintenzivnijeg korišćenja Letića u obaveštajne svrhe, obavljao i funkciju šefa istražnog tima za ratne zločine, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i SOA. Cilj tog novoformiranog tima bio je ponovnog pokretanja istraga u vezi sa ratnim zločinima počinjenim protiv Hrvata za vreme građanskog rata u Hrvatskoj, posebno oni slučajevi koji su već završeni pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne

GLAVAŠU UKINUTA PRESUDA

Branimir Glavaš, general Hrvaske vojske i poslanik u hrvatskom Saboru, optužen je za ratni zločin u predmetima “Garaža” i “Selotejp”, kada je ubijeno pet civila srpske nacionalnosti u Osijeku. Zbog tih zločina bio je osuđen na deset godina zatvora, ali je na dan izricanja presude pobegao u BiH, gde je uhapšen i odslužio veći deo kazne. Međutim, Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je tu presudu, razdvojilo postupak protiv njega, a ponovno suđenje je počelo prošlog juna.

zločine Okružnog suda u Beogradu.

Letić je, između ostalog, krajem 2018, utvrđeno je u istrazi, svojoj vezi u Hrvatskoj Kajkiću dao falsifikovana dokumenta koja su korišćena za diskreditaciju Miroslava Kraljevića, zamenika osiječkog županijskog državnog tužioca. Predao mu je falsifikovanu potvrdu Ministratva odbrane Srbije o vojnom angažmanu Kraljevića u jedinicama JNA tokom ratnih dejstava u Hrvatskoj 1991. i 1992, a ti lažni dokumenti su završili u rukama Branimira Glavaša, ozloglašenog hrvatskog političara kome se u nekoliko navrata sudilo za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Glavaš ih je iskoristio da bi u Saboru diskreditovao Kraljevića i zatražio njegovu smenu. Kao nagradu za to Letić je dobio novac, a iz sadržaja njegove komunikacije sa Kajkićem može se zaključiti da je finansijer ovih aktivnosti bio poznati hrvatski fudbaler Luka Modrić. Modrić je takođe imao lične motive da diskredituje tužioca Kraljevića jer je on tada bio postupajući tužilac u sudskom postupku protiv fudbalera, a za davanje lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić, fudbalskih menadžera koji su posredovali u njegovom transferu. ?

MODRIĆ OSLOBOĐEN

Luka Modrić, kapiten “vatrenih” i vezista

OSLOBOĐEN

Luka Modrić, kapiten “vatrenih” i vezista madridskog Reala, koji je u izboru FIFA i UEFA izabran za fudbalera 2018. godine, pre godinu i po dana oslobođen je optužbi

da je dao lažni iskaz na suđenju Zdravku Mamiću, nekadašnjem prvom čoveku Dinama iz Zagreba. Tužilaštvo je smatralo da Modrić nije imao pravo na polovinu transfernog obeštećenja prilikom prelaska u Totenhem, te da je

tako Mamić izvlačio pare iz Dinama.

Luka Modrić, kapiten “vatrenih” i vezista madridskog Reala, koji je u izboru FIFA i UEFA izabran za fudbalera 2018. godine, pre godinu i po dana oslobođen je optužbi

da je dao lažni iskaz na suđenju Zdravku Mamiću, nekadašnjem prvom čoveku Dinama iz Zagreba. Tužilaštvo je smatralo da Modrić nije imao pravo na polovinu transfernog obeštećenja prilikom prelaska u Totenhem, te da je

tako Mamić izvlačio pare iz Dinama.

ADVOKAT Advokat Dražena Letića, Dalibor Katančević nije bio dostupan za komentar nakon podizanja optužnice

AKCIJA „FAMILIJA“ Dražen Letić je rodom iz Hrvatske. Poslednjih godina često je putovao na hrvatsko primorje, navodno da bi pomagao rođacima svoje supruge koji imaju apartmane. Istoga dana kada je uhapšen Letić, u akciji “Familija”, u Beogradu je

privedena i Nevenka Čuturić, državljanka BiH, koja je navodno sa Dokovićem bila u emotivnoj vezi. Ubrzo je uhapšen i njen brat Siniša. Doković, vođa kriminalne grupe, uhapšen je u Švajcarskoj, ali je i on kao i još dvojica osumnjičenih izručen Hrvatskoj, gde će im se suditi za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Evropu, ali i na Daleki istok. Doković je inače rođen u Podgorici kao Iljmija Frključić i nekoliko puta su njegove aktivnosti istraživale američke bezbednosne službe.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Politika

Autori: Jasmina Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: Neša iz Šangaja

KUUOD KARATA

JASMINA Lukač

Mora biti da se Neša iz Šangaja iznenadio kada mu se javio Bratislav Gašić, ili neko u njegovo ime, da ga obavesti da je u toku operacija „respirator". Neša iz Šangaja, koga je, možete se kladiti, još neka jugoslovenska služba poslala u beli svet, pa zaturila tamo, sigurno je razumeo da se takav poziv ne odbija. I tako je predsednik Vučić mogao na televiziji da kaže kako respiratori uprkos teškoj nestašici na svetskom tržištu medicinske opreme pristižu u Srbiju. I da Neša iz Šangaja pomaže, a moraju da pomognu i domaći biznismeni. Da pokažu da su uzdržavu u odsutnim krizama, kakva je korona zaraza.

Da li će Neša iz Šangaja dobiti neko odlikovanje čiju dodelu za 28. jun i praznik Vidovdan predsednik Vučić najavljuje - pa verovatno da neće, budući da posle više nijednom nije pomenut.

PredsednikVučićje samog sebe imenovao glavnim nabavljačem respiratora - veštačkih pluća za obolele od korone, i možda bi i sebi trebalodauruči

najblistaviji orden. Ali, tim je veštačkim plućima on uspeo da održi u životu podršku svojoj vlasti. Baš kao i kod obolevanja od korone, na početku vanrednog stanja činilo se da će, usled niza grešaka, Vučićeva SNS upasti ubrzano u gubitak podrške.

Međutim,Vučićjedokazaoda kada pada, umeda sezakači, i neverovatno, popne opet. Padao je tako u jesen 2018. pa se zakačio posetom Putina. Padao je u jesen 2019. zbog afere Krušik, pa sezakačio u zimu kadajeopoziciju potresao nizskandala.

Padaoje u martu kada mujezaraza raznela plan kampanje. Padao je i kada je virus umarširao u bolnice, među vojsku i policiju, i u državno-poslovni establišment. A onda je verovatno, kao i Slobodan Milošević 1999. utvrdio da Ijudi u Srbiji nisu nalikonima kojimajeokružen i sa kojima je prisan. Da su navikli da biju bitku za koju znaju da je izgubljena, i iz koje ne beže iako znaju da su izgledi da pobede, slabi ili čak nepostojeći. Da se plaše i smrti i bolesti, bede i žrtvovanja, ali da nemaju izbora nego da se sa tim suoče.

Iza kulisa Vučićeve medijske respirator propagande odvijaju se prave i teške Ijudske drame u svakoj bolnici i ustanovi. U Beogradu se to ne vidi, ali u ostatku Srbije ne postoji niko ko ne zna nekog ko je preminuo od korone.

Ljudi su uglavnom uspeli da se suprotstavezarazi,takoda Vučić i njegova vlast mogu da kažu da je smrtnost od zaraze manja nego u većini drugih država. Uspeli su naravno, tamo gde im ne smetaju politički karijeristi poput Milovana Bojića. I taj uspeh upravo omogućava Vučiću da se „zakači", da popravi nastup i da očekuje preko 60 odsto glasova. I još da najavljuje kako će neke koji nisu bili na visini zadatka da smeni, da će, je li, da odstrani iz sistema trule delove. lako ic naitruliii deo sam vrh.

Iza kulisa Vučićeve medijske respirator propagande odvijaju se prave i teške Ijudske drame

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Danas     Strana: 1,7

Rubrika: Politika

Autori: Snežana Čongradin

Teme: Korupcija

Naslov: Otpor čeka kraj vanrednog stanja

Kakvi suplanovi organizatora protesta u Srbiji

Otpor čeka kraj vanrednog stanja

Biljana Stojković: Već nam se javilo mnogo javnih ličnosti koje žele da se ponovo aktiviraju u opštoj pobuni građanstva strana 7

Sagovornici Danasa, borciprotiv režima, komentarišu da li ćeposle vanrednog stanja ponovo da organizuju skupove iproteste

Pobuna će ponovo oživeti

I u fokusu I

Beograd - U proteklih mesec dana građani Srbije svedočili su dubini kraha sopstvene države. Ako neko do sada nije bio svestan toga da je Vučić izvršio državni udar time što je ugasio sve institucije i Ustav, mislim da je ovo bila prilika da to svako oseti na sopstvenoj koži. Ogoljen je taj osećaj užasa kada ste suočeni sa činjenicom da samo jedan čovek odlučuje o tome kako će vaš dan izgledati sutra. To je apsurdno i necivilizacijski čak i kada bi ta osoba bila najpametnija i najhumanija na svetu, što ovde svakako nije slučaj, ocenjuje za Danas profesorka Biljana Stojković.

Dodaje da „mi nemamo luksuz da

prekinemo borbu

protiv ovog čoveka i njegovog poriva vladanja“.

- Građanski otpor će na različite načine nastaviti ovu borbu odmah po okončanju vanrednog stanja. Proteste ćemo ponovo oživeti, a već nam se javilo mnogo javnih ličnosti koje žele da se ponovo aktiviraju u opštoj pobuni građanstva. Pre pandemije protesti su bili usmereni na bojkot izbora, a Vučićev nastavak predizborne kampanje tokom ove krize pokazao je da su izbori njegova jedina briga. Naš zadatak je da okupimo energiju očajnih građana tako što ćemo neprekidno ukazivati na devijaciju ukojoj živimoikojuonjasnodemonstrira tokom proteklih mesec dana - ugrozio je živote građana zbog skupljanja potpisa za svoje izborne liste, cenzuriše medije i hapsi novinare i građane kojima nije izrečena mera izolacije, svakodnevno nas vređa i ponižava, raspolaže novcem na očigledno nelegalan način, itd..., ističe sagovornica Danasa.

Napominje da su pokrenute peticije za oslobađanje uhapšenih ljudi, kao i da je to je „sve što smo u ovim uslovima mogli da uradimo“. Nastavak naše borbe, dodaje, biće u korelaciji sa rastućim nezadovoljstvom građana.

- Sad već standardna floskula, da „više ništa neće biti isto“, što se tiče Novog Optimizma i mene samo je delimično tačna. Bez obzira što se i dalje ne zna kada i kakav će biti kraj ove, ipak, svetske pošasti, to ne znači da bi ljudi trebalo da sede kod kuće i da ne promišljaju sa zabrinutošću „pa šta će se ovo izroditi“. I pre korone, virus autoritarnosti, jednoumlja, kriminalizacije, ksenofobije, klerikalizacije i najpre otrovnog nacionalizma, zarazio je naše društvo. Brutalna otimačina i opšti sebičluk su postali nešto što je, ne samo prihvafljivo, već za opštu hvalu - zaključuje Biljana Stojković.

Pre više od pet godina, napominje za Danas Branislav Grubački Guta, na 10-godišnjicu organizacije - Novi Optimizam - u fokus svog delovanja stavio je Novu solidarnost, kao vrednost za koju se treba zalagati.

- Zato smo, nakon preseljenja u Beograd pre četiri godine, širom zemlje organizovali veliki broj događaja sa vrlo jasnim ključnim ciljem, a to je promena društvene paradigme ka većem razumevanju za bližnjeg svoga... Stotinak tribina po gradovima u celoj Srbiji imale su za cilj da uvere ljude da je Novi optimizam neophodan, i da je Nova solidarnost nasušna potreba ovde i sad... Tako ćemo i nastaviti - kaže za Danas jedan od najistaknutijih i najmarljivijih i doslednijih organizatora borbe protiv režima Aleksandra Vučića.

Pandemiji se ne vidi kraj u ovom trenutku, napominje, ali ističe da će tome će sigurno doći. - Čim bude bezbedno i ponovo bude prilike za to, mi ćemo nastaviti sa okupljanjem ljudi po trgovima i raznim prostorima. Opšte zaziranje i preporuke za socijalnim distanciranjem su sve suprotno od onoga za šta se Novi Optimizam zalaže. Nada da ćemo iz svega, ipak, izaći sa izvesnom pozitivnom katarzom, nas ne napušta. Prijateljske i bliske sredine nas očekuju sa već dogovorenim skupovima - Kikinda, Požega, Novi Sad, Beograd... Nadamo se i „Zoni Novog Optimizma“ u slobodarskom Šapcu, po treći put. Sve te ljude koje smo okupili u prethodnih pet godina Novog Optimizma nismo napustili, većinom ni oni nas, tako da nas sigurno čeka zajednička borba za bolju i pravedniju Srbiju - zaključuje Branislav Grubački Guta.

Snežana Čongradin

  • Biljana Stojković: Ogoljen je

taj osećaj užasa kada ste suočeni sa činjenicom da samo jedan čovek odlučuje o tome kako će vaš dan izgledati sutra

  • Branislav Grubački: Čimbude

bezbedno i ponovo bude prilike za to, mi ćemo nastaviti sa okupljanjem ljudi po trgovima i raznim prostorima

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Danas     Strana: 22

Rubrika: Sport

Autori: y.ž.

Teme: Korupcija

Naslov: Pred krahom zbog raskola u vrhu

Kriza u Barseloni produbljena posle ostavki šestorice članova Upravnog odbora

Pred krahom zbog raskola u vrhu

Prvo mesto na tabeli i dobri rezultati u Ligi šampiona bili su za Barselonu samo maska koja je cele sezone skrivala pravo stanje u klubu. Da je klub u većem problemu nego što se mislilo potvrdilo je i iznenadno imenovanje šest novih članova Upravnog odbora, kao i pokušaj prikrivanja odlaska sa „Nou Kampa“ nekih od najbitnijih čelnika.

Ostavke na mesto u upravi Barse podnela su prošle nedelje šestorica funkcionera, uključujući i dva potpredsednika. Međutim, sve do sada znalo se samo za odlazak potpredsednika Emila Rusoa koji je jedini javno istupio i kritikovao predsednika Đozepa Bartomeua zbog loših fmansijskih poteza i korupcije. Ruso je izneo i tvrdnju da su tačni raniji novinski natpisi da je prvi čovek Katalonaca formirao grupu sopstvenih botova koji su imali zadatak da na društvenim mrežama blate najboljeg igrača Lea Mesija. Klub je najavio da će tužiti Rusoa „zbog teških i neosnovanih optužbi koje je izneo u nizu medijskih nastupa“. U saopštenju se navodi i da „Blaugrana“ odbacuje sve laži o korupciji, te da sumnja da je ustvari Ruso lično obavljao finansijske malverzacije za koje optužuje Bartomeua.

Barselona je juče imenovala tri nova potpredsednika: Đordija Moju koji će biti zadužen za ekonomska pitanja, Oriola Tomasa koji će se baviti komercijalnim poslovima i Poa Viljanovu koji će kao bivši trener mlađih kategorija biti zadužen za sportski sektor. Pored toga, klub je dobio i novog blagajnika, kao i novog sekretara, što su takođe bitne funkcije u UO. Najveći problem Katalonaca po tvrdnji dnevnika „Magka“ predstavlja finansijska kriza koja je izazvana prekidom sezone u Španiji. Nije tajna da je procena da će Barsa samo do početka maja izgubiti 100 rmliona evra, a da finansijski sunovrat nije uspeo da spreči ni pristanak igrača na smanjenje plata Posle odlaska bitnih članova UO sve su bučniji glasovi onih koji traže vanredne izbore.

- Klub ide ka oluji i to u trenutku kada će morati da zameni najbolju generaciju u svojoj fudbalskoj istoriji. Sve to mora da bude urađeno tako što će se sačuvati vlasništvo nad klubom, odnosno da ostane u rukama članova - rekao je Viktor Font, jedan od direktora kompanije „Delta Partners Group“, a koji je prvi javno istakao kandidaturu za novog predsednika Barselone.

Font je naglasio da će Bartomeu svojim pogrešnim finansijskim potezima dovesti klub na ivicu egzistencije, te da će iz ruku članova kao vlasnika na kraju doći u posed nekog bogatog tajkuna.

- Mesecima gledamo sramnu eskalaciju incidenata, od smene trenera do svađe predsednika i najboljeg igrača. Ceo sistem upravljanja nije dobar. Sa Nejmarom je od kupovine do prodaje napravljen skandal velikih razmera. Sada imamo slabu sportsku politiku i raspad borda direktora. Ne treba da čekamo da Bartomeu objavi bankrot, pa da se tek onda nešto preduzme - naglasio je Font.

V.Ž.

Udruženje klubova Spanije tužilo Savez Rukovodstvo španske La Lige saopštilo je da više neće prisustvovati sastancima koje organizuje Fudbalski savez Španije (FSŠ) povodom rasprave o efektima krize izazvane korona virusom, kao i tome kada bi prvenstvno moglo da se nastavi. Udruženje klubova navelo je da se na ovo odlučilo jer je FSŠ prosledio medijima audio zapise sa poslednjeg sastanka na kojem se ćuje kako predsednik Udruženja igrača omalovažava vrh Saveza. Udruženje igrača Spanije najavilo je da će zbog objavljivanja snimka tužiti FSŠ, dok iz Saveza tvrde da su svi prisutni bili upoznati stimeda se sastanaksnima.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Danas    Strana: 2

Rubrika: Društvo

Autori: M. Radenković

Teme: Korupcija

Naslov: Doktor Kon povukao ostavku

U FOKUSU: Kratkotrajna kriza u Kriznom štabu za suzbijanje korona virusa

Doktor Kon povukao ostavku

Rašković Ivić: Na doktora Kona izvršen pritisak da povuče ostavku ¦ Đukić Dejanović: Kon imao pravo da svoje mesto ustupi nekom drugom ako se ne uvažava to što čini kao čovek i kao stručnjak

Beograd - Kritike na društvenim mrežama i molba Srpske pravoslavne crkve da se ukine zabrana kretanja za Uskrs - razlozi su zbog kojih je epidemiolog Predrag Kon prvobitno poručio na Fejsbuku da napušta Krizni štab. Nekoliko sati posle objave o ostavci, a nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Kon je promenio odluku, rekavši da se na komentare više neće obazirati, dok je o molbi SPC kazao da ga je „duboko pogodila“.

- Ja sam na svom Fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama koje nisu bile samo kritike, nego su bili i napadi na ukupan rad, kako mene lično, tako i stručnog tima. Napisao sam da zaista treba da preuzme neko ko to bolje može da radi, jer je taj nivo, moram da kažem, bezobrazluka, prevazišao ono što bi moglo da se prihvati. Istovremeno, molba SPC na neki način negira sve ovo što je dosadašnji pokušaj da se spase život, i shvatajući da do te mere ima nerazumevanja, ja sam zaista osetio potrebu da treba da se sklonim, kazao je Kon juče na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao kao član Kriznog štaba.

Ipak, to što je struka ponovila da se protivi okupljanju vernika, nije promenilo stav Crkve čiji je patrijarh Irinej ubrzo nakon konferencije Kriznog štaba poručio da svi treba da „podržimo napore i programe nadležnih“ ali i da učestvujemo u Liturgiji.

- Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih, naveojepoglavarSPC.

Komentarišući odluku Predraga Kona da napusti Krizni štab a potom i da se vrati u isti, sagovornice Danasa, psihijatri i političarke - Sanda Rašković Ivić i Slavica Đukić Dejanović, različito tumače potez člana Kriznog štaba, ali se i slažu da se stav struke o okupljanjima tokom praznika mora poštovati.

- Na doktora Kona je izvršen pritisak dapovuče svoju ostavku. Meni njegova promena odluke deluje malo neozbiljno. Ja sam dala ostavku na mesto predsednice DSS-a i to sam kasnije platila izbacivanjem iz stranke. Kada ljudi u godinama sa velikim životnim i radnim iskustvom kažu da će nešto da urade, onda to treba da dovedu do kraja - smatra Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, poslanica i psihijatar.

Na drugoj strani Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije, ministarka bez portfelja i psihijatar, ističe da je „doktor Kon imao pravo da u jednom momentu oceni da svoje mesto može da ustupi nekom drugom ako se ne uvažava to što on čini kao čovek i kao stručnjak"

- Ipak je odlučio na kraju da svoju stručnu ličnost posvetio cilju da u ovoj epidemiji prođemo što je moguće bolje. On nije čovekkoji očekuje aplauze i pohvale ali nije očekivao nivo bezobrazluka koji je usmeren ka njemu, ističe Đukić Dejanović.

Obe sagovornice Danasa se ipak slažu da u ovom trenutku mere koje donosi krizni štab moraju svi poštovati, uključujući i Crkvu.

- Ja sam vernik, i meni teško pada da ne idem na liturgiju za Uskrs. Mislim da ni Bog ne bi voleo ovakvo kušanje i ignorisanje objektivnih okolnosti. Pandemija je opasna stvar i treba se držati nekih pravila koja su postavljena u celom civilizovanom svetu, kaže Rašković Ivić.

Sličan stav ima i Slavica Đukić Dejanović. Odgovarajući na pitanje da li su u neslaganju sa Srpskom pravoslavnom crkvom Kriznom štabu vezane ruke, ona kaže da to nije slučaj.

- Očigledno je da su najviši zvaničnici dali uveravanje da će se i dalje poštovati struka čim je Kon odlučio da se više ne obazire. Uverena sam da će stav doktora Kona i ostalih stručnjaka biti uvažen jer mi nemamo nijedan razlog da prolongiramo muku ove epidemije već da ubrzamo i da prođemo što je moguće bolje zaključuje Slavica Đukić Dejanović.

Kakva su tačno uveravanja dali predstavnici države doktoru Konu, juče nismo mogli da saznamo u Predsedništvu. Jedina informacija koju su mediji objavili bila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio doktora Kona da ostane u Kriznom štabu.

Na drugoj strani, sam Kon je juče kazao da bez snažne podrške predsednika i vlasti „pe bismo bili u stanju ništa da uradimo osim da pričamo“.

Predrag Kon je i ranije najavljivao ostavku u Kriznom štabu. Tako je na početku epidemije korona virusa u Srbiji kazao da će se povući ako se škole zatvore samo na dve nedelje.

- Koliko vidim po FB glavni ‘krivac’ za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim. Vreme je da se zbog toga povučem i prepustim bolj ima da vode pandemiju“, objavio je Kon na svojoj Fejsbuk stranici. Bolje ne znam i ne umem. „Ratove“ neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa, naglasio je Kon, ističući kako je vreme da se sklone. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se skkmim. Privremeno isključenje... Sve najbolje napisao je Kon na svom Fejsbukprofilu.

List Danas juče je bezuspešno pokušavao da dobije komentar Predraga Kona o ostavci, te o povlačenju iste.

  1. Radenković

Rašković Ivić: Politizacija Kriznogštaba - Krizni štab nije uspeo da do kraja ostane vam politike iako su se borili da to bude tako. Doktor Nestorovićje rekao da smo mi imali krizni štab u februaru mesecu. Darija KisićTepavćević je pak kazala da smo prvi slučaj zaraze korona virusom imali 1. marta, mada je kasnije objasnila da se radi o lapsusu, što je po meni takođe primer politizacije. Dakle, pitanje je zašto Krizni štab nije reagovao na situaciju kada je korona potvrđena u zemlji, a potom se raspisuju izbori - ističe Sanda Rašković Ivić, dodajući da je kasnije „Krizni štab doneo i neke mere koje nisu popularne a sa kojima sevlast saglasila". Karađinović: Donose se svakakve odluke Draško Karađinović, iz organizacije „Doktori protiv korupcije", smatra da svako, pa i doktor Kon u stresnim situacijama donosi razne odluke, koje kasnije može da promeni kada vidi da je prenaglio, dodajući da u trenutku kolektivne psihoze kakvu imamo, pojavljuju se svakakvi komentari na društvenim mrežama. „Ja ne bih svemu tome pridavao preveliki značaj. Ono što je bitno jeste da u ovom trenutku mi imamo zadovoljavajuće rezultate u borbi protiv korona virusa s obzirom na zdravstvo koje ima svojih problema i to da smo siromašna zemlja. U Srbiji na milion stanovnika imamo 12 preminulih od korone, što je dosta manje u poređenju sa nekim bogatijim zemljama. Preko polovine preminulih u razvijenim evropskim zemljama bilo je u staračkim domovima. Nadam da će se posle ovoga što se desilo u Nišu, mere još više poštovati, rekao je za Danas Karađinović.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gde su bili crni fondovi

Gde su bili crni fondovi

„Odakle nam pare, predsedniče?", pitala je voditeljka TV Prve Jovana Joksimović intervjuišući Aleksandra Vučića, koji je pre dve nedelje najavio paket pomoći privredi i građanima vredan 5,1 milijardu evra. Prve uredbe 0 načinu realizacije te podrške već su donete, ali normalan odgovor na to osnovno pitanje još nismo dobili. A nisu male pare, čak ni za razvijenije ekonomije od naše.

Prve tri uredbe potvrdile su da će praktično država privatnom sektoru isplatiti minimalac za tri meseca, za svakog radnika pod uslovom da nije bilo više od deset odsto otpuštenih tokom vanrednog stanja. Deo tog ulaganja, kroz poreze i doprinose vratiće se u budžet, ali postepeno i tekod narednegodine.Obećanoje 1 100 evra svakom punoletnom građaninu, a to će se tek malim delom odmah preliti u državnu kasu, kroz PDV iako će svoj deo uzeti i crno tržište. Dakle, za taj deo paketa, kao i za kredite privredi potreban je keš i to odmah, već od maja meseca. Gde je bio sakriven taj novac?

Deo odgovora, ili bar pokušaj, dat je kroztvrdnju i predsednika i ministra finansija, da će najveći deo tereta podneti javni sektor. Pri tom, neće se smanjivati plate. Ni deo koji se dodaje PIO fondu za penzije. Ni novac predviđen za investicije, osim možda za neke manje važne, poput 54 fontane u prestonici ili jarbola od 80 metara.

Predsednik i ministar kažu - od ušteda. Ali, odakle u javnom sektoru toliko rezervi koje bi sada mogle da se upotrebe? Zar nije štednja, stroga štednja, naložena još 2014. kada su zbog „rupe" u budžetu najstarijima naprasno smanjene penzije do tada zakonom garantovane? Kada su se uz to još i najavljivale velike reforme, posebno u državnoj administraciji i Poreskoj upravi, a potom i u javnim preduzećima, a do danas nisu ni započete? Da li te rezerve koje se sada pojavljuju svedoče o „crnim fondovima", novcu koji je i do sada postojao u ministarstvima i javnim preduzećima ali se odlivao nekim drugim kanalima, kroz kupovinu frekvencija i televizija, preko javnih nabavki ili projekata čiji krajjoš nismo videli?

Previše pitanjaza samotri uredbe. Teško da ćemo dobiti neki odgovor. I ranije smo tražili od ministarstava objašnjenja za razne transakcije, ali retko kad smo ih dobijali. Sada, u vanrednom stanju, kada se novinari i hapse zbog priča koje objavljuju, kada se i konferencije za medije drže bez medija, teško da ćemo išta uspeti da razjasnimo.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Dušan Dobromirov

Teme: Korupcija

Naslov: Sad plivaj uzvodno, „tigre“

Kinezi da naspoduče i kako sepodstiče domača proizvodnja

Sad plivaj uzvodno, „tigre“

Dušan

Dobromirov

Postoji u fmansijama stari model (Capital Aseet Pricing Model), još iz sredine šezdesetih godina prošlog veka, koji opisuje kako se ponašaju pojedinačne cene investicija u odnosu na kretanje tržišta. Prema tom modelu, sve cene akcija, privrednih grana, pa i celih državnih ekonomija (čuveni BDP) napreduju kadatržišteraste.

Takvu situaciju smo imali od 2010. pa do marta ove godine, i tokom neobično dugog rasta svih svetskih ekonomskih pokazatelja, sve su privrede rasle, neke brže - neke sporije. Kao kada bi svi plivali nizvodno, pa se neko održava na površini i voda ga nosi, a neko dobro pliva i napreduje brže, jače i bolje. Aktuelni srpski režim je naprosto imao sreće da je od 2012. godine na snazi ovaj pozitivan trend u svetu, pa je srpski „ekonomski tigar“ u vreme sveopšteg rasta ostvario pozitivne pomake. Sada se situacija promenila i izvesna recesija svetskih razmera će pokazati kako se ko snalazi u uslovima sveopšteg ekonomskog pada. Zahvaljujući koroni, videćemo ko pliva, a ko - roni.

Kreatori srpskog ekonomskog čuda se, očigledno je, nisu bavili bajatim finansijskim modelima tokom svog školovanja na domaćim elitnim visokoškolskim institucijama (Sava centar i sl.). Kao rezultat toga, imamo činjenicu da je država u proteklom periodu partnerski ulagala naš novac u ciklične industrije, privredne grane koje dobro funkcionišu u vreme rasta. Kada se ekonomski ciklus promeni, tada građevinska, auto, avio i turistička industrija beleže najveći pad aktivnosti i otpuštaju najveći broj radnika. U vreme krize, malo ljudi razmišlja o kupovini novog automobila. Zbog toga ne treba da nas čude vesti (istina jedino preko društvenih mreža) da strani investitori, koji proizvode delove za auto industriju, počinju sa značajnim smanjenjem obima poslovanja i otpuštanjima.

Ista je situacija i u drugim cikličnim granama u Srbiji i svetu. Ovaj trend će se nastaviti i naša je „sreća“ što Nacionalna služba za zapošljavanje nema podatke o stvarnom broju nezaposlenih, pa ih i ne objavljuje. U protivnom, mogli bi i oni biti optuženi za širenje panike.

Rešenje problema ipak postoji, a to su ponovo kineski stručnjaci (u daljem tekstu KPK). Komunistička partija Kine bi trebalo da nam pošalje kineske poslovne konsultante koji će objasniti domaćim stručnjacima kako se podstiče i razvija domaća proizvodnja. KPK će, nadajmo se, savetovati da se ulaže u neke neciklične industrije, kao što je proizvodnja hrane za koju imamo i sve potrebne sirovine. Ne sumnjam da će i devizni kurs biti tema, jer je Kina uspešno koristila politiku kursa kao pomoć svojoj privredi i izvoznicima. Dobro bi nam došla i iskustva KPK u borbi protiv korupcije. Nadajmo se da će nam ova pomoć brzo stići jer tigrovi baš nisu poznati kao dobri plivači.

Autorje ekonomista

? Aktuelni srpski

režimje

naprosto imao

sreće da su od 2012. sve svetske privrede rasle, pa je srpski „ekonomski tigar“ u vreme sveopšteg rasta ostvario pozitivne pomake. Ali, zahvaljujući koroni, videćemo ko pliva, ako-roni

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 5

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Privlačenje turista iz Kine

TOS IZABRAO KOMPANIJU ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Privlačenje turista

iz Kine

„Shanghai Yazhe Business Consulting” iz Šangaja posle sprovedene javne nabavke dobio je ugovor za usluge odnosa s javnošću Turističke organizacije Srbije na tržištu Kine, objavljeno je juče na portalu javnih nabavki.

Usluge po ovom ugovoru vredne su 3,72 milona dinara, bez PDV-a, a firma iz Šangaja jedina je konkurisala za tu javnu nabavku. Procenjena vrednost javne nabavke bila je 3,8 miliona dinara, navodi se u odluci o dodeli ugovora. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Informer     Strana: 15

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: IZJAVA DANA

IZJAVA DANA

Dokaz da MUP i tužilaštva imaju nultu toleranciju na izvršioce koruptivnih krivičnih dela jeste i činjenica da su se među uhapšenima u prethodnom periodu našli i direktori javnih preduzeća, predsednici opština i mnogi drugi funkcioneri

Vladimir Rebić   DIREKTOR POLICIJE

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Kurir     Strana: 15

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Danas sahrana Kosmajca

Umro od koronavirusa

Danas sahrana Kosmajca

BEOGRAD- Kontroverzni biznismen sa Zvezdare Dragoslav Kosmajac (67), koji je 12. aprila umro od posledica koronavirusa, biće sahranjen danas na Novom groblju. Od njega su se čituljama oprostili supruga Aleksandra, sin Lazar i ćerke Milica i Jelena, ali i brojni prijatelji, saradnici i kumovi. U jednim dnevnim novinama osvanulo je čak 28 čitulja za Kosmajca. Podsetimo, Kosmajčevo ime vezivalo se za trgovinu narkoticima, ali za to krivično delo nikada nije bio hapšen, niti mu se sudilo. Bio je uhapšen 2014. zbog utaje poreza i malverzacija sa zemljištem, ali je svih optužbi pravosnažno oslobođen. J. I.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Politika     Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštaja agenciji

Vanredno stanje odlaže

podnošenje finansijskih izveštaja agenciji

Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja virusa korona. To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, koja je usvojena krajem marta, prenosi Tanjug.

Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja.

Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikave štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 3

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lažovčina iz NIN ĆULIBRK IZMISLIO DA VOJSKA KUPUJE NOVINE ZA SAJAM

GLAVNIUREDNIK NEDEL JNIKA NAPAO MINISTRA ODBRANEIMEDIJE

Lažovčina iz NIN ĆUUBRKIZMISLIO DA VOJSKA KUPU JE NOVINE Z A SA JAM

Glavni urednik nedeljnika NEN Milan Culibrk optužio je ministra odbrane Aleksandra Vulina da koristi vanredno stanje kako bi novcem građana pospešio prodaju tabloiđa, navodno ih distribuirajući u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde su smešteni pacijenti oboleli od koronavirusa.

Na ovu Cuiibrkovu izjavu reagovao je ministar Vulin, navodeći da je urednikNlN zloupotrebio gostovanje u emisiji „Utisak nedelje“ da bi ga napao, ali i pokazao mržnju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Laž je ružna, a kadaje izgovorena da povredi i ponizi, onda je i opasna. Urednik NIN je iskoristio sinoćnje pojavljivanje u nekoj od političkih emisija da napadne mene, štoje normalno, danapadne druge redakcije, što nije normalno, ali jeste očekivano jer, osim sebe i još nekoliko redakcija koje dele istu uzbudljivu mržnju prema Vučiću, druge i ne smatra novinarima, ali i da oteža borbu države sa koronavirusom, što nije normalno i nije očekivano - rekao je Vulin. Ministarje podvukao daje Culibrk slagao kako država kupuje novine koje deli pacijentima na Sajmu. - Redakcije koje supomogle svojoj zemlji i obolelim od korone sad treba da objašnjavaju da nisu na platile ništa, da imaju troškove, a ne zaradu, i, umesto za hvalnosti, dobijaju op tužbe i sumnjičenja. Ja zahvaljujem svima koji supomogli državi Srbiji da ublaži teške dane borbe savirusom, agospodin Culibrk će imati

prilike da im se svima izvini na sudu - poručio je Vulin. Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović istakao je da od početka pandemije naš list donira novine za obolele u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ne

naplaćujuei nikad nijedan jedini primerak.

- Svakogdanašaljemo 50 primeraka Srpskog telegrafa na Sajam u Beogradu, 30 na SajamuNovom Sadu i 30 na Cair uNišu. Nisam video da je gospodin Culibrk nekome donirao ijedan primerak NIN, pa makar i sirotom Draganu Đilasu - napisao je Milovanović na Fejsbuku. Da je Culibrk slagao, potvrđuje i dokument objavljen na sajtu Ministarstva odbrane, gde se vidi kompletan spisak svih donatora u borbi protiv KOVID-19.

PRIZNAO DAJESVEIZMISLIO, PA NASTAVIO PO STAROM Na Fejsbuk stranici nedeljnikaNlN objavljena je izjava Milana Culibrka. lako je priznao da je slagao, a potom se i izvinio, Ćulibrk je nastavio da širi laži o medijima:

- Sinoć sam u „Utisku nedelje“, komentarišući izjavu ministra Vulina da oboleli od KOVID-19, smešteni na Sajmu, mogu da čitaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir i Alo, izneo neproverenu informaciju da te primerke plaća Ministarstvo odbrane.

Ispostavilo se da te primerke vlasnici tabloida ne naplaćuju, već ih dele besplatno. Izvinjavam im se zbog ove nenamerne greške. Ali ne sumnjam da država, brojne lokalne samouprave i javna preduzeća, na druge načine parama poreskih obveznika finansiraju ove provladine tabloide. Uostalom, analiza Udruženja novinara Srbije pokazala je da su Alo, Informer, Srpski telegraf i Kurir (plus portal Srbija danas) u prvoj polovini prošle godine dobih ukupno 27,5 miliona dinara iz javnih izvora iako su samo u drugompolugođu 2018. oko 3.000 putaprekršilikodeks novinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Klanovi u pravosuđu bi da disciplinuju medije

REAKCIJE NA SKANDALOZNU PRESUDU PROTIV NASEG LISTA

Klanovi u pravosuđu bi da disciplinuju medije

BEOGRAD - Drakonska kazna od 500.000 dinara, koliko je kažnjen Srpski telegraf zbog razotkrivanja afera u koje je upetljan tužilac Stanislav Dukić, predstavlja teror nad medijima, ali i jasnu poruku svim novinarima da ne čačkaju i ne bave se istraživačkim novinarstvom, poručio je urednik portala Embargo Predrag Jeremić. - Ovakve sudske presude su još jedan pokušaj da se potpuno uništiti novinarska sloboda i istraživačko novinarstvo. Određene grupacije u pravosuđu stalno pokušavaju da disciplinuju medije, a to ne može tako. Ne može sudija da u rukama drži sataru, kasapi tekstove i sprečava novinare da rade svoj posao - kaže Jeremić.

Podsećamo, sudija Višeg suda u Beogradu Danica Kosovac razrezala je nezapamćenu kaznu našem listu jer smo obelodanili da je tužilac Stanislav Dukić otkrivao detalje iz istrage u vezi s mafijaškim obračunom i time direktno uticao na postupak. O tome svedoči i prepiska do koje je naš list došao. Danica Kosovac je na sve ovo ostala nema i uz to odbila da kao svedoka sasluša čoveka koji je razotkrio Dukića. Na sumnju da je ovako skandaloznu presudu donela pod uticajem Dukića, ukazuje to što su je na funkciju sudije VS u Beogradu doveli upravo Dukieevi prijatelji! Naime, Aleksandar Pantić i Ivan Jovičić, sudije i članovi Visokog saveta sudstva, su Dukićevi bliski prijatelji i bili suikodnjeganaproslaviso. rođendana. Oni su takođe članovi komisije koja je svojevremeno odlučivala o unapređenju sudija, između ostalog, i o sudiji Kosovac. - Nesporno se sudija Kosovac nalazi u sukobu interesa, koji je morala da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne može određena malobrojna klika vedriti i oblačiti pravosuđem, a da se mediji šikaniraju i cenzurišu. Presuda sudije Kosovac mora biti ukinuta - poručio je Mario Spasić iz Saveta Transparentnost.

Negiraju vezu sa sudijom

Sudiju Danicu Kosovac ne poznajem niti znam ko je postupao u predmetu koji navodite. Ne znam ni kako izgleda navedena sudija. Od mog izbora u VSS, kao član saveta, učestvovao sam u izboru preko 400 sudija - poručio je sudija Pantić. Slično je reagovao i njegov kolega Jovičić. - Ne komentarišem nikako. Moram da vam priznam, da ste me pitali da li je koleginica Kosovac sudija Višeg suda u, ja bih se posvađao sa vama da nije - tvrdi Jovičić.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: Lj.P.

Teme: Korupcija

Naslov: NISU MOGLI DA GA DOVEDU IZ VRANjA

ODLOŽENO SUĐENjE MARJANU VUJAČIĆU ZBOG FALSIFIKOVANjA

NISU MOGLI DA GA DOVEDU IZ VRANjA

Lj. P.

UPOSEBNOM odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Novom Sadu, po drugi put je odložen početak suđenja Marjanu Vujačiću iz Podgorice, optuženom za falsifikovanje isprava. Do odustajanja je, kako nam je potvrđeno u ovom sudu, došlo jer okrivljenog nisu mogli da dovedu u Novi Sad iz Okružnog zatvora u Vranju, gde se trenutno nalazi. Zbog toga je otkazano i dovođenje druge dvojice optuženih - Nebojše Baste, koji se tereti za

podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, i Zorana Mrvaljevića, optuženog za falsifikovanje. Ova dvojica se nalaze u pritvoru u Okružnom zatvoru u Novom Sadu. Vujačić je u junu prošle godine uhapšen u Novom Sadu zbog sumnje da je koristio falsifikovane isprave, a lisice na ruke su stavljene i dvoma službenicima MUP, koji su mu, navodno, za 1.500 evra izdali lažna dokumenta. Vujačić je, inače, početkom marta ove godine seo na optuženičku klupu u Višem sudu u Vranju, zbog optužbe da je ubio Jugoslava Cvetanovića Jugeta, brata Saše Cvetanovića, koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. Lj. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 3

Rubrika: Virus korona

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije/Finansiranje političkih stranaka

Naslov: ODLAŽE SE ROK ZA PODNOŠENJE CEHA

PROMENjENE OBAVEZE PARTIJA ZBOG EPIDEMIJE

ODLAŽE SE ROK ZA PODNOŠENjE CEHA

ROK za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, a zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja virusa korona. To proizlazi iz Vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta. Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovi-

ni je, inače, 15. april. Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Vreme      Strana: 15,16,17

Rubrika: Bez naslova

Autori: Nedim Sejdinović

Teme: Korupcija

Naslov: Vučić nas vraća u vreme Ozne

Intervju: Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde

Vučić nas vraća u vreme Ozne

“Uzalud i apeli da stane, Vučić ne može da se zaustavi. Toliko je ogrezao u laži da više ne laže da bi obmanuo birače, on laže obmanjujući sebe! Ta patologija naročito dolazi do izražaja poslednjih 30 dana i ima za cilj da pokrije njegovu nezasitost vlašću, smrtnu glad za moći po svaku cenu. Svesno se kasnilo sa merama protiv kovida-19, kako bi predsednik mogao započeti izborni proces, a sadaje na delu propaganda za prikrivanje tog morbidnog scenarija”

oslednjih rag godina, Marinika Tepić je jedna od najprominentnijih političkih figura opozicione scene Srbije. Kao potpredsednica Stranke slobode i pravde, dugo već, i redovno, izlazi sa informacijama koje dobija od insajdera iz državnih struktura, a koje izazivaju veliku pažnju kritičkog dela naše javnosti. Da živimo u iole normalnoj zemlji i da postoji politička odgovornost, dokazi 0 raznim vrstama zloupotreba koje Marinika Tepić predočava medijima bili bi razlog za čitav niz ostavki državnih funkcionera.

lako relativno mlada, za Marinku se može reći da je iskusna političarka. Pre nego što se učlanila u SSP, dugo je bila u Ligi socijaldemokrata Vojvodine (u to vreme je bila i vojvođanska sekretarka za sport i omladinu), potom i u Novoj stranci Zorana Živkovića. Bila je veoma aktivna i u predsedničkoj kampanji Saše Jankovića. Meta je brojnih napada, pretnji i uvreda, što od predstavnika vlasti, što od njima bliskih ekstremno desničarskih organizacija. “VREME": Pre pandemije korona virusa bili ste jedan od najaktivnijih opozicionih političara i redovno ste iznosili mnogobrojne informacije dobijene od insajdera o aferama naprednjačke vlasti. Sada ste zaćutali. Da li to znači da nema novih informadja Š ne želite da Š iznosite dok ne prode vanrednostanje?

MARINIKA TEPIĆ: Količina informacija koje dolaze do mene i koje saznajem veća je od količine nagomilanih predmeta republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, koja je u karantinu više od tri godine. Ne želim da ih iznosim dok ne prođe vanredno stanje, a dva su razloga. Smatram da je situacija u kojoj smo se našli zbog kovida-19 jako ozbiljna i da je nevolja u kojoj se nalazimo zbog šarlatanskog delovanja vlasti na probleme pandemije tragična. Švajcarsko-francuski filozof Žan-Žak Ruso svesno se zalagao da se u politiri nađe mesta za moral i vrlinu lišenih sujete i samoljublja. Smatram da je ovo situacija koja iziskuje baš takav stav.

Kako komentarišete ponašanje Vučića i naprednjačke vlasti tokom pandemije? Neki analitičari smatraju da je vanredno stanje zapravo Vučićevo normalno stanje i da sve ovo predstavlja jednu veliku predizbomu kampanju.

Ponašanje Vučića je politikantsko, nemoralno i nedostojno institucije predsednika Republike, a naprednjačke vlasti polupismeno. Njemu lično sve predstavlja kampanju. On se budi sa rejtingom, prvo pročita statistike 0 svom rejtingu i gledanosti - prvo lične, pa SNS-a - zatim pregleda

sve novine da vidi da li je sve onako kako je naložio i da li su svi koji treba da budu provučeni kroz blato - provučeni “kako treba". I tek onda na red dolaze izveštaji službi bezbednosti i prelazi na tekuće probleme. Njega je Vojislav Šešelj fabrički naštelovao na taj mod i tu je zabagovao. Takva politička patologija demontirala je građansko društvo u Srbiji i društvenu zajednicu do te mere da se može kvalifikovati kao delo veleizdaje. Do vanrednog stanja, Skupština je bila prostački parapolitički instrument SNS-a. Aja nisam i neću da postanem parapolitički instrument plutokratskog režima Aleksandra Vučića. Članstvo SNS-a i njegovih koalicionih stranaka je vojska podanika koja na vrhu piramide ima i pretorijansku gardu. Ali ono čega Vučić vođa nije svestan jeste da je politički sistem kome se priklonio jedan težak hibrid, gori od najgoreg genetski modifikovanog hibrida, koji ni po sili ovozemaljskih zakona, a ni Božijih ako želite, ne može opstati.

Uzalud i apeli da stane, on ne može da se zaustavi Toliko je ogrezao u laži da više ne laže da bi obmanuo birače, on laže obmanjujući sebe! Ta patologija naročito dolazi do izražaja posleđnjih 30 dana i ima za cilj da pokrije njegovu nezasitost vlašću, smrtnu glad za moći po svaku cenu. Svesno se kasnilo sa merama protiv kovida-19, kako bi on mogao započeti izborni proces, a sada je na delu propaganda za prikrivanje tog morbidnog scenarija.

Hrvatski portal lndex objavio je analizu Vučićevog ponašanja za vreme pandemije korona virusa pod naslovom “Vučić u pandemiji korona virusa Srbiju vodi u propast”. Između ostalog, u toj analizi se navodi da on "svojim kontinuiranim verbalnim ispadima, prijetnjama, glumatanjem i samohvalom građanima Srbije konstantno šalje kontradiktome poruke te proizvodi paniku koje u mnogo slučajeva uopće ne bi bilo da predsjednik opet nije izvalio nekakvu glupost"... Da komentarišem tekst u hrvatskim novinama 0 kovidu-19 u Srbiji u vreme vanrednog stanja, ne bih. I sami odlično vidimo da je Vučićev celokupan politički angažman propast za Srbiju, gde god je on spustio ruku, tu se zapatila rđa. Ne treba to niko sa strane da nam kaže.

Mogu li vanredno stanje i pandemija korone polučiti i neke političke posledice, u smislu opadanja ili rasta popularnosti Vučića i SNS-a?

Vanredno stanje i pandemija imaju uzročno-posledičnu vezu sa Vučićevim opadanjem rejtinga i njegove odluke kada će ukinuti vanredno stanje. Ukoliko pandemija stane, on će trčati na izbore. A ukoliko se pojavi takozvani “rep pandemije”, to neće biti dobro za SNS i on će učiniti sve da prolongira vanredno stanje i izbore. Svestan toga, on je preventivno i javno legalizovao mito kroz kupovinu lojalnosti sa 4000 dinara za penzionere, paketima, najavom od 100 evra za svakog punoletnog građanina. On doslovno korumpira odabrani sloj populacije. Dakle, uspeo je i u tome da legalizuje korupciju kroz navodnu pomoć. A sve zbog te opsesivne nužde za vlašću. NO, već sam rekla, nisam politički lešinar i na nesreći koja nas je zadesila neću sakupljati političke poene.

A da li postoji mogućnost, u slučaju da se izbori prolongiraju za jesen Š kraj godine, da opozidja ipak odluči da učestvuje na izborima? To nije tema u ovom trenutku. Vladaje izašla sa ekonomskim merama za suzbijanje posledica pandemije i vanrednog stanja. Kakva je vaša ocena, i ocena vaše stranke, ovih ekonomskimmera?

Ekonomske mere Vlade nisu dovoljno precizne. Kao i sve u njihovom sistemu vladanja, površne su. One ne zalaze u srž poslovanja privrednih društava. Svaki rgoizvodni sistem je drugačiji i zahteva tim ljudi koji će da saslušaju i procene mere, timovi po granama privrede moraju da se bave sprovođenjem istih i da budu podrška privrednicima. Neke od njih se moraju menjati u hodu. Nije ozbiljno pristupati tome na način “delimo milijarde" i rečenicama koje imaju prizvuk crnog novca - “ubacujemo u privredu novac”.

VŠ ste izloženi brojnim pretnjama i uvredama predstavnika vlasti i osoba povezanih sa njima, u dužem periodu pre pandemije, ali i tokom njenog trajanja. Nedavno su vas optužili da širite “lažne vesti” jer ste izneli informadje o zaraženim pripadnidma MUP-a i onima koji su se našli u samoizoladji. Da li su zaista bile u pitanju lažne vesti? Bila sam, i još uvek sam, izložena pretnjama i uvredama. Uvek se pokaže da su moje “lažne vesti” tačne. Koliko su njihove laži velike, toliko je i dokazivost mojih istina - brza. Pandemija je to dokazala užasno brzo, jer se greške sistema u ovakvim situacijama brzo otkrivaju i tu ne pomažu ni režimski mediji, ni botovi, ni stranački deo bezbednosnih struktura. Podsetiću vas da je lično Nebojša Stefanović priznao u nedelju 5. aprila da je tada bilo 31 zaraženo lice među zaposlenima u MUP-u i 900 u samoizolaciji, a samo dan ranije direktor policije da ih je 800 u samoizolacijl Zar to nije 100 više u samoizolaciji za 24 sata? Zar to nije gotovo hiljadu zaraženih i samoizolovanih ljudi kako sam rekla? Ja nisam ponavljala razred kao Biljana Popović Ivković, koja je odmah pohitala da me napadne, jer vi na nju aludirate, i zaista ne znam kako je učila da računa i razume napisano. Ali jesam završila dva razreda u jednoj školskog godinL i to dva puta, upisala fakultet sa 16 godina i diplomirala sa 20 davne 1995, kada su diplome značile ne samo zvanje već i znanje, i vrednosni akademski bagaž kome se učite tada kada mu je vreme, dok se formirate kao ličnost, a ne kupljenim zvanjem i nikad stečenim znanjem.

Da stvar bude gora po takve kvazipolicajke, tvrdnjom da ja širim lažne vesti, SNS i njegovi sledbenici i politički prilepci potcenjuju značaj institucija, jer 98,6 odsto podataka dobijam upravo od onih koji su u njihovim sistemu vladanja unutar naših institucija, organa upravljanja koji pripadaju svim građanima Republike Srbije. I koji ih se stide! I ne žele više da ćute.

A što se tiče Opšte bolnice Pančevo, izneli ste podatke o broju oboleUh, koji su potom demantovani... Što se Opšte bolnice Pančevo tiče, pitajte odmah danas direktora i SNS kandidata za

gradonačelnika Pančeva Slobodana Ovuku koliko je zaraženih samo među medicinarima. Aja ću vam napisati broj na cedulji, neću ga iznositi da ne širim paniku. Pa se uverite ko govori istinu, a ko je prikriva.

Dugo vremena ste bili novinarka. Kako gledate na privođenje Ane Lalić i na stalne pritiske pod kojima se nalaze nezavisni mediji u doba korone, i naravno ne samo u doba korone? Aleksandar Vučić ima dugačak staž sukoba sa novinarima. Nikada nemojte zaboraviti njegovu izjavu: "Osvetiću se Ćuruviji kad-tad.” Slavko Ćuruvija je izgubio život baš u vreme kada je Vučić bio ministar informisanja 1999. godine. Takođe mi je malo verovatno da on kao narodni poslanik 1994. nije znao i da ne zna ništa 0 simuliranom samoubistvu novinarke Dade Vujasinović. On i njegov politički otac Vojislav Šešelj savršeno su informisani i, po mom mišljenju, nema teorije da on u tom svom mandatu nije došao do nekih saznanja. U ovoj “novijoj srpskoj istoriji", da pomenemo pokušaj ubistva novinara Žig info iz Grocke Milana Jovanovića paljenjem kuće usred noći, kao i ove “beznačajne” sukobe nižeg intenziteta, ali pogubne za egzistenciju esnafa i samih novinara, od obračuna sa Oljom Bećković Š autorima i voditeljima “Razgibavanja” Markom Stepanovićem i Darkom Mitrovićem, i mnogih drugih.

Svaki napad na novinare doživljavam ozbiljno i u Srbiji i u svetu. Ana Lalić je napisala istinu koju su oni nevešto maskirali iza Rojtersa. Zdravstvenim radnicima u Novom Sadu u hodu su nameštali kacige i skidali etikete sa opreme dok je ekipa Rojtersa rukovođena snimateljem, koji je i suprug žene iz najužeg kruga kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, ulazila u KC Vojvodine. Hvala Ani Lalić što je spasla osoblje i pacijente KC Vojvodine!

Bili ste i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, potom i Nove stranke Zorana Živkovića. Kako gledate na njihovu odluku da učestvuju na izborima?

Članica LSV-a bila sam skoro deset godina, a članica Nove jedanaest meseci. U trenutku kada su obe počele da sarađuju sa Vučićem ili da deluju tako da mu to ide u korist, ja sam ostajala odana građanima koje sam izabrana da predstavljam u borbi protiv ovog režima, a ne da s njim koketiram ili sarađujem. Nisam ja menjala svoje stavove, već oni svoje interese. Ako znamo da tako stoje stvari, odluka da učestvuju na ovim izborima je očekivana i dužnička.

Gledajući na to, pitam se da li bi se Zoran Đinđić stideo. Ovaj sistem ima nekoga ko je umislio da je vođa Severne Koreje na Balkanu i njegovu "pratnju". Pojedine stranke iz "pratnje” služe samo da ispune formu. U situaciji pre vanrednog stanja odluku da izađu na izbore smatram njihovom punom podrškom savremenim balkanskim despotima Vučiću, Đukanoviću, Dodiku, a vidimo da im je svima zajednička težnja da budu Erdogan, Lukašenko i, naravno, Vladimir Putin. ?

A kakav je vaš odnos prema Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji, koju sačinjavaju Vojvođanski front, Srbija 21 i neke manje stranke? Kako gledate na njihovu najavu da će se boriti protiv nacionalizma, koji je, po njihovom mišljenju, “zajednička karakteristika i vlastiiopozicije”?

Nacionalno i nacionalizam treba razdvojiti. Da li znači da sam ja nacionalista ako kažem da je sramotno da ova vlast zabranjuje proslavu Uskrsa? A nije ni pomislila da pronađe neki način za proslavu Uskrsa u vreme korone. U sistemu lažne demokratije vrlo je lako kačiti se na voz nacionalizma. U ovakvoj paleti problema i različitih pogubnih sistema vladanja od zapada do istoka, gde su ugrožene sve ljudske slobode, zločin je napadati nacionalno biće bilo kog naroda. A najava da će se boriti protiv nacionalizma, znak je da baš oni igraju na kartu nacionalizma, a toga mijedosta.

Kako, kao bivša visoka pokrajinska funkcionerka, gledate na odnose između pokrajinske i republičke vlasti? Čini se da tu postoji mnogo disonantnih tonova. Kakvi su generalno odnosi u SNS-u, prema vašim informacijama?

Kao poslanica Skupštine Srbije, čiji su sastavni deo Vojvodina i Kosovo i Metohija, gledam celu sliku. Dakle ova vlast na celoj teritorij Srbije pre i sada, za vreme vanrednog stanja, ulaguje se i manipuliše građanima, a posebno penzionerima, i pezi im snishodljivo, jer je Aleksandar Vučić doktorirao tu lekciju još 90-ih. On deci i unucima najstarije populacije nameće pasivno

pokoravanje kroz redovna vanredna stanja - kažem vanredna, jer je SNS od 2012. u proizvodi nji nekakvih stalnih vanred-? nih stanja.

Propagandna mašinerija

koju je regrutovao Vučić najteži je oblik nasilja viđen na balkanskim prostorima od 1947. godine. Činjenica da vi, na primer, imate Telekom internet u kući, a da se ni svojim ličnim uređajem ne možete priključiti na EON platformu i gledati, na primer, NiTV samo zato što to ide preko interneta koji je u rukama vladajuće partije - to je nasilje nad čovekom, njegovom slobodom i njegovom mišlju. Vraća nas u doba kada se radio slušao tiho u podrumu. Vraća nas u vreme Ozne. Sve ostalo, pa i odnosi iz vašeg pitanja, samo su privid da postoje neki drugi nivoi odlučivanja i, kao, disonantni tonovi. Ne dajte se zavarati. Dok je ovog režima partije i bratije, odluke će se donositi u Jajincima. C

NEDIMSEJDINOVIĆ

“Vučić se budi sa rejtingom, prvo pročita statistike o svom rejtingu i gledanosti - prvo lične, pa SNS-a - zatim pregleda sve novine da vidi da li je sve onako kako je naložio i da li su svi koji treba da budu provučeni kroz blato - provučeni ‘kako treba’. I tek onda na red dolaze izveštaji službi bezbednosti i prelazi na tekuće probleme. Njega je Vojislav Šešelj fabrički naštelovao na taj mod i tu je zabagovao”

----------------------------------------------------------

Datum: 15.04.2020

Medij: Vreme     Strana: 4,5,6

Rubrika: Bez naslova

Autori: Zora Drčelić

Teme: Javne nabavke

Naslov: KORONA KAMPANJE I DAN POSLE

Političke posledice epidemije u Srbiji

Izvesnije su prognoze o kraju korone nego o političkim posledicama vanrednog stanja i epidemije virusa u Srbiji. Ali, sigurno će ih biti. Iz ovoga niko neće izaći jači. Pa makar Aleksandar Vučić tvrdio da korona nikoga u Srbiji neće pobediti, pa ni njega “tako slabog i razorenog udarima političkib protivnika”

Srbija je u vanrednom stanju jedan

mesec, Aleksandar Vučić je u redovnoj kampanji već osam godina. Nisu ga u tome omeli ni poplave, ni smetovi, pa, sva je prilika, neće ni epidemija novog virusa korona. Na elementarne nepogode predsednik Srbije gleda isto kao na sve afere koje su mu ljuljale vlast do pre mesec dana: pusti aferu da zatrpa one prethodne, a onda je, preko režimsko-medijske mašinerije, upregne u svoju ličnu promociju i kampanju. Isto je hteo i sa korona krizom. Činjenica da je reč o pandemiji i krizi svetskih razmera, nije predsednika Srbije sprečila da se ponaša kao i inače, naprotiv pojačao je za oktavu maratonske TV intervjue, vanredna obraćanja naciji, ljutnje, grdnje, pretnje, dramu i paniku. U jeku je predizborne kampanje, zove pacijente po kovid bolnicama da ih pita kako su, raznosi respiratore i ostalu medicinsku pomoć po Srbiji, u TV nastupima se svađa s političkim protivnicima, belim svetom i građanima. Kome su, dakle, danas važni Krušik, Jovanjica ili plagira-

ni doktorat Siniše Malog? Seća li se ko, sem najužih članova porodice, nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića, ili Stanike Gligorijević, žene koja je poginula na naplatnoj rampi Doljevac kada se u auto u kojem je sedela zakucao službeni automobil visokog funkcionera SNS-a Zorana Babića? Pa spaljene kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke? Jutke? Savamale? Afere “helikopter” i odgovornosti za tragediju u kojoj je živote izgubilo šest osoba i jedna beba?

POČETAK KRAJA

Spisak je podugačak i da nema dela javnosti koji i u doba korone, ponegde podseti na “mehanizme” Vučićeve osmogodišnje vladavine malo ko sve to može da popamti. Ali, otud i pitanje, kako će se, posle svega, meriti odgovornost i posledice epidemije novog korona virusa u Srbiji?

Samo za mesec dana od uvođenja vanrednog stanja režim Aleksandra Vučića je uspeo da uradi makar dve stvaii zbog kojih je Srbija, ponovo, “jedina u Evropi”: da uhapsi novinarku Anu Lalić (Nova.rs) zato što je u tekstu o Kliničkom centru Vojvodine napisala da su zaposleni danima radili bez zaštitne opreme; da donese uredbu o centralizovanju informacija u vreme vanrednog stanja - u prevodu cenzuru dekretom - koja je povučena posle četiri dana, kao što je i novinarka Lalić puštena posle jedne noći provedene u pritvoru.

Gorana Ješića, bivšeg potpredsednika vojvođanske vlade i člana Demokratske stranke, nimalo ne iznenađuje ponaša-

nje predsednika države i njegovog bliskog okruženja u korona krizi. Kao predsednik Kriznog štaba Vojvodii nezaodbranuodpoplava, Ješić je u proleće 2014. godine,

posle katastrofalne vodene stihije u Srbiji, govorio da je Vučić, tadašnji premijer, širio paniku, davao nepouzdane informacije na koje “struka" nije reagovalajer je Vučić oko sebe izabrao sve same poltrone:

“Radikale i Vučića odavno poznajem, ja sam iz Vojvodine i Srema, gledao sam ih ‘92. na delu i ništa dobro od njih u životu nisam očekivao. Od etničkog čišćenja u Slankamenu, Golubincima, Hrtkovcima itd., pa do paravojnih formacija, šta od njih da očekujete? To što su promenili retoriku da bi se dočepali vlasti, sve govori 0 njima. Vučić nije uradio ništa novo i neočekivano. Bio je ministar informisanja u pretposlednjem vanrednom stanju kad su najviše nastradali i mediji i novinari. Jedanaestog aprila je bila godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije. Ovo je apsolutno očekivano od Aleksandra Vučića, da hapsi novinare, zabranjuje pitanja, izbacuje novinare sa konferencija za novinare, da pravi cirkus po državi, da se ponaša neodgovorno... Radikali ne mogu drugačije da se ponašaju, to je jedna organizovana kriminalna grupa koja se okupila iz interesa.”

Otkako je Vučić ušao u korona kampanju, deo opozicione javnosti u Srbiji je sve glasniji u ocenama da će ova kriza biti kraj njegovog režima. Ješić nije baš siguran u to, ali od naših sagovornika jedini je koji bez dvoumljenja kaže da se, kad sve prođe, mora preispitati odluka o bojkotu izbora: "I dobro organizovati, to je sigurno, a to je već više od pola posla. Ne očekujem da se može pobediti na sledećim izborima, ali bi ti izbori mogli biti početak kraja ove vlastL Trebalo bi mobilisati opozicione birače i ljude koji shvataju, a takvih je mnogo u SrbijL da je ova vlast opasna i u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu za građane Srbije. Vučić je u najbeskrupuloznijoj političkoj kampanji dosad, ne bismo smeli da sada odustanemo od parlamentarnog života i od rušenja Vučića jer takvoj vlasti kakva je danas dajemo mandat još četiri godine plus novi mandat za predsednika republike.”

Za razliku od Ješića, Borko Stefanović (SSP) i Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), druga dva sagovornika "Vremena”, kažu da o izborima ne razmišljaju. I da je danas jedino važno da se izborimo sa epidemijom. A posle svega, znaće se i kuda dalje.

CENZURAIHAFŠENJA

U Srbiji se nastavlja sa cenzurom i ukidanjem ljudskih prava i sloboda. Od proteklog vikenda novinari mogu da postavljaju pitanja Kriznom štabu samo onlajn do 1430 svakog dana. Odluka je doneta pošto je no-

vinar na konferenciji za novinare u Nišu pitao predsednika Vučića da li se testirao pošto mu je sin bolestan i da li je neophodno prisustvo svih onih novinara i snimatelja koji idu sa njim dok on po Srbiji raznosi medicinsku opremu. Razlika je dakle jasna, niko od novinara nije postavio pitanje o bezbednosti na konferencijama Kriznog štaba, nego je postavljeno pitanje o nepoštovanju mera bezbednosti na konferencijama za medije u okviru Vučićeve kampanje raznošenja medicinske opreme po Srbiji.

“Svojom kampanjom Aleksandar Vučić izlaže ljude opasnosti da se zaraze”, kaže Borko Stefanović, potpređsednik Stranke slobode i pravde, u izjavi za “Vreme”. "Sve ovo je zloupotreba vanrednog stanja, oni svaki dan rade ličnu promociju i u otvorenoj su predizbornoj kampanji. Raznošenje respiratora po Novom Pazaru i Nišu sa čitavom svitom saradnika i novinara, snimatelja koji sve moraju da zabeleže kamerom, prvi je dokaz, drugi je - ministar Vulin, koji je raspisao javnu nabavku u vreme vanrednog stanja za ocenjivanje njegove popularnosti, u trenutku kad ljudi umiru u Srbiji. Treći je dokaz: Nebojša Krstić je izgubio kolumnu u Blicu, zato što je koristio rečnik ozloglašenog naciste Julijusa Štrajhera iz tridesetih godina prošlog veka o “dezinfekciji i deratizaciji”, pa su mu ukinuli kolumnu, ali mu je Goran Vesić vratio tako što je Krstić dobio ugovor na 760.000 evra od grada da reklamira gradsku upravu u medijima. To je ono čime se oni bave dok je zemlja, najblaže rečeno, u složenoj situaciji.”

Stefanović još pita: “Ako deli građanima pomoć, zašto ima potrebu da se slika? Mi radimo, kao volonteri, bez snimatelja i kamera, bez stranačkih obeležja, bez novinara.”

Na dan kada je ovaj broj "Vremena” otišao u štampu, u ponedeljak 13. aprila, puštena je iz zatvora Jovana Popović, studentkinja iz Kikinde, autorka antirežimske pesme "Bagra", što je od važnosti za njen slučaj. Bila je u zatvoru 22 dana zbog navodnog kršenja mere karantina 0 kojoj nije dobila rešenje 0 obaveznoj izolaciji kada je 14. marta iz Crne Gore došla u Srbiju. Sem što joj je policijski službenik na granici rekao da smanji kontakte u narednih 14 dana jer dolazi iz zemlje u kojoj je aktivna epidemija korona virusa. To je iskustvo i drugih srpskih državljana koji su tih dana ulazili u zemlju, nikakvo rešenje u pisanoj formi nisu dobijali. Pa ko kako shvati. Jovana Popović je uhapšena desetog dana od povratka u zemlju u kući svog momka. Policija je kao dokaz Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi dostavila blanko zapisnike i rešenja sanitaraca. Da je zapravo najveća krivica Jovane Popović zato što je napisala pesmu "Bagra”, pa je 22 dana provela u požarevačkom zatvoru "Zabela" potvrđuje činjenica da, recimo, pevači Mitar Mirić i Đani, pa fudbaler Aleksandar Prijović, nisu iza rešetaka nego u kućnom pritvoru zbog istog krivičnog dela, nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije. Nije, međutim, Jovana Popović jedina, ima dosta onih koji nisu dobili rešenje 0 izolaciji a završili su u zatvoru. Jovana je puštena pod pritiskom javnosti, pitanje je hoće li i svi drugi biti pušteni. U međuvremenu, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti pokrenulo je peticiju “Sloboda za nepravedno pritvorene” (za one koji su se našli u pritvoru zbog kršenja mera samoizolacije). Peticiju je potpisalo više od 11.000 građana.

Treba podsetiti još jednom da su Aleksandar Vučić i Siniša Mali 22. marta bili na putu u Mađarskoj i potom nisu bili u samoizolaciji, niti im je suđeno preko Skajpa, a predsednik države čiji se sin razboleo od kovida-19, o čemu nas je sam obavestio na svom Instagram profilu, nije ni testiran. Umesto da ode u samoizolaciju, dovezao je u Niš dva kamiona medicinske pomoći. Okupljenima ispred Gradske kuće je objašnjavao šta je sve u kamionima, pa se posle sastanka sa predstavnicima Grada, obratio medijima, kako javljaju Južne vesti, u punoj sali Oficirskog doma. Vučićev odgovor na pitanje novinara da li se testirao budući da mu je član porodice zaražen, postao je, za kratko vreme, viralan - raširio se ekspresno kao ovaj novi virus:

“Samo me pustite da sam brinem svoje brige. Onih koji brinu lažne brige sam iskreno sit. I nemoj da brinete, za mene, molim vas, jer znam da nikada ni niste.

I kažite ljudima da to nije od brige, nego od želje da politički budem izolovan kako bi korona uspela da pobedi. Korona u Srbiji nikoga neće uspeti da pobedi. Čak ni mene tako slabog i razorenog udarima naših političkih protivnika.”

Nije to samo ovaj citat, priličan je broj izjava predsednika Vučića koje baš i nemaju veze sa postavljenim pitanjem, što je prilično uznemiravajuće, čoveka koji se najviše obraća građanima, sve je teže pratiti jer je sve manje - razumljiv. Dragan Đilas, predsednik stranke Slobode i pravde, nedavno je povodom Vučićeve izjave da bismo “u slučaju da penzioneri šetaju sat vremena dnevno imali više mrtvih u Srbiji nego što ih ima u celom svetu", rekao da “Aleksandar Vučić više nema poslovnu sposobnost i da nije u stanju da izgovara logičke celine".

KINESKISISTEM BEZ MASKI

Gradonačelnik i šef Kriznog štaba u Šapcu Nebojša Zelenović u razgovoru za “Vreme" govori o greškama koje su napravljene u suzbijanju novog korona virusa i načinu na koji su te greške ispravljane u Šapcu:

“Vlast se opredelila da se strategija suzbijanja zaraze osloni na kineski sistem. Zbog toga imamo vanredno stanje, potpunu zabranu kretanja lica od 65 i 70 godina i sve duži policijski čas za sve građane. Postavljam pitanje, zašto onda u Srbiji nije zavedena i obaveza nošenja zaštitnih maski, iako je to, takođe, deo kineske strategije. Maskama, svakako, štitite druge da se ne zaraze od vas. Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Nema dovoljno maski, koje bi država besplatno podelila građanima, da bi ovakva obaveza bila zavedena. To je velika greška."

Gradske robne rezerve u Šapcu imale su 30.000 maski na dan kada je registrovan prvi zaraženi u Srbiji. Zelenović kaže da je to, naravno, sve podeljeno zdravstvenim ustanovama u gradu i svima drugima, po prioritetnom redu, koji su utvrdili epidemiolozi. Onda su, kaže, imali dovoljno vremena da organizuju šivenje višekratnih zaštitnih maski i sve je to besplatno podeljeno građanima:

“I dalje šijemo i delimo. Svako mora da ima masku. Kada to uradite, onda možete da propišete obavezno nošenje maski i dezinfekciju ruku i obuće za svakoga ko uđe u prodavnicu, banku ili poštu. Takođe, možete da propišete obavezno nošenje maski i rukavica za sve preduzet-

nike i kompanije koje su nastavile da rade. Sve to u Šapcu funkcioniše, a komunalna policija i inspekcije svakodnevno vrše rigoroznu kontrolu. Dakle, država je imala ceo januar i februar da se pripremi za nabavku maski, ali i druge opreme, a to nije urađeno. To je velika greška.”

I za dolazak naših ljudi iz inostranstva, Zelenović kaže da je mogao da se predvidi. “Dolazak tri do četiri stotine hiljada ljudi označen je kao glavni uzrok širenja zaraze. Mogu da posvedočim kao šef Štaba u Šapcu da smo prvih dana imali veliki problem. Nismo mogli da identifikujemo i lociramo ljude koji iz inostranstva dolaze. Napisao sam pismo ministru policije tražeći da uprava granične policije elektronski evidentira i javlja lokalnim samoupravama ulaske u zemlju. Pošto smo reagovali veoma brzo, tako što smo ubacili u sistem ljude sa terena, iz mesnih zajednica, zatim komunalnu policiju i gradsku upravu, u Šapcu smo uspeli da savladamo ovaj rizik. Dakle, kod nas je 1500 ovakvih lica stavljeno u izolaciju i ni jedan jedini čovek se nije razboleo! Niko nema simptome. Pošto su izolovani između 14. i 20. marta, oni, sukcesivno, od ponedeljka izlaze iz izolacije. Ovaj mehanizam nije bio uspostavljen u MUP-u. To je, takođe, velika graška.”

Veliki je propust napravljen i u organizovanju testiranja, i 0 tome je govorio i dr Predrag Kon, kaže Zelenović. Kasnilo se sa uključivanjem domova zdravlja u testiranje. Bilo je očigledno da nije moguće testirati sve ljude za koje postoji ozbiljna sumnja da mogu da budu zaraženi. “Danas u Šapcu svako ko posumnja da je bolestan, dođe u kovid ambulantu pri domu zdravlja i svakome se uzme bris, dakle, testira se. Laboratorija u Šapcu obavlja analizu i u roku od 24 sata imamo rezultat. Ne znam da li je u celoj Srbiji ovako, ali taj rizik se ovde savlađuje. Napominjem, zbog loše organizacije sistema izgubili smo najmanje deset dana", zaključuje Zelenović, ponosan i na privremenu bolnicu u Ekonomskoj školL Ima 120

kreveta, toplu vodu i grejanje 24 sata, i hranu, kaže, prvoklasnu, po recepturi nutricionista, a higijena - vrhunska. I tvrdi da je beogradsku privreme-

nu bolnicu na Sajmu trebalo bolje predstaviti, i da je i to jedan od velikih propusta Aleksandra Vučića, čiji je stav da ljude treba prestraviti.

Na kraju, izvesnije su prognoze 0 kraju korone nego 0 političkim posledicama vanrednog stanja i epidemije novog virusa u Srbiji. Ali, sigurno će ih biti Iz ovoga niko neće izaći jači. Pa makar Aleksandar Vučić tvrdio da korona nikoga u Srbiji neće pobediti, pa ni njega “tako slabog i razorenog udarima političkih protivnika”. Ipak, ne treba nikad zaboraviti njegovu medijsku i druge “moći ubeđivanja” kao i koliko će mu ovog puta uspeti da ubedi “svoj narod” da je Srbija spremna dočekala pandemiju. Sve je u igri - i respiratori i 100 evra i penzioneri u karantinu i “šoping u Milanu”, ali i broj žrtava korona virusa.

ZORADRČELIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/240214/Svi-onlajn-kursevi-Akademije-Oxford-sada-po-ceni-snizenoj-cak-20-odsto.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Svi onlajn kursevi Akademije Oxford sada po ceni sniženoj čak 20 odsto

Iako su dugo u ponudi i sa dobrim razlogom popularni, onlajn kursevi postali su još aktuelniji u vreme pandemije virusa korona, koja nas je sve stimulisala da nađemo drugačije i nove načine da provodimo vreme.Izolacija u kućnim uslovima vreme je koje mnogi koriste da steknu nova znanja koristeći beskrajne mogućnosti i bogatu ponudu interneta.   Pisanje, marketing, pevanje, šivenje, programiranje, kuvanje, finansije, strani jezici - samo su neke od oblasti u kojima možemo da se oprobamo i time se odupremo dosadi i lošem raspoloženju, koji su bliži nego ikad pre. A šta ako možemo da steknemo nova znanja po još nižoj ceni?   Akademija Oxford prepoznala je potrebe mnogih i sve svoje do sada odlično plasirane onlajn kurseve ponudila po ceni sniženoj za čak 20 odsto.   Na jednom mestu i na jedan klik od nas nalazi se bogata ponuda onlajn kurseva iz čak 30 stranih jezika, uključujući nemački, engleski, ruski, španski, japanski, švedski, kineski i brojni drugi, više i manje popularni strani jezici. Tu je i kurs srpskog jezika za strance, ali i kursevi specifično prilagođeni za decu, kao i kursevi konverzacije (ukoliko ste u toj oblasti slabiji) ili specijalizacije iz pojedine oblasti (ukoliko se bavite ili planirate da se bavite specifičnom strukom).   Nećete se razočarati ni brojnim računarskim kursevima iz različitih popularnih programa i programskih jezika poput Jave, C i C++, sada po još povoljnijoj ceni i za sve uzraste, po uslovima kojima najviše odgovaraju polaznicima.   U ponudi su i vrlo zanimljivi kursevi za lektore, sudske tumače i prevodioce, a pomoću kojih ćete steći važeće sertifikate i priliku da se zaposlite u oblasti koja vas najviše zanima.   Ističu se i raznovrsni onlajn kursevi iz sfere marketinga i odnosa sa javnošću, ali i menadžmenta u raznim oblastima u kojima se ova veština primenjuje.   Ukoliko vas, pak, interesuju dizajn i umetnost, imate mogućnost odabira specijalizovanih onlajn kurseva iz dizajna ambalaže, nameštaja, automobila ili iz oblasti dekupaža, ali tu su i ozbiljnije oblasti poput kompjuterske animacije, dizajna video igara i vrlo traženih vizuelnih efekata.   Ni građevinska struka nije zaboravljena, pa tako svoje osnovno stručno znanje možete da unapredite iz udobnosti svojih fotelja pomoću onlajn kurseva iz instalacije, ventilacije, montaže i drugih oblasti.   Svoja stručna znanja možete da unapredite i pohađanjem onlajn kursa iz oblasti javnih nabavki, ali i pisanja projekata, bitne stavke ukoliko se bavite i međunarodnim odnosima.   Sve ovo i mnogo više dostupno je već sada na zvaničnoj prezentaciji Akademije Oxford. Kao što je rečeno, svi onlajn kursevi trenutno su na sniženju od čak 20 odsto, a kako da se i vi priključite i steknete nova i vredna znanja saznajte OVDE. Autor: Zakupljeni prostor Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/voice-javne-nabavke-u-vanrednom-stanju-neobavezne-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta.html

Autori: admin

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: Javne nabavke u vanrednom stanju neobavezne, obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta

Nejasno kako su lokalne samouprave nabavljale pakete za penzionere 14. apr 2020 Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim procedurama po kojima inače treba da se odvijaju javne nabavke jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, upozoravaju stručnjaci za VOICE. Od same pojave korona virusa u Srbiji pa do danas, građani su od vlasti gotovo na dnevnom nivou dobijali različite informacije o broju respiraratora i njihovim nabavkama što je neminovno proizvelo konfuziju. Može se pretpostaviti da niko ne zamera državnim organima da u periodu ove krize učine sve da dođu do neophodne medicinske opreme, ali ni u ovom vanrednom stanju Zakon o javnim nabavkama nije suspendovan. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za VOICE da to zapravo znači da u periodima ugroženosti zdravlja i života ljudi javna nabavka ne mora biti oglašena, ali treba da se poštuju određeni principi koji proističu iz Zakona o javnim nabavkama. "U situacijama kada se radi o zaštiti života moguće je nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači ako na primer duguju za porez ili na način koji nije uobičajen kao na primer plaćanje u gotoviini, preko posrednika i slično. Takođe, ne mora da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv. Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", kaže Nenadić. On dodaje da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što građani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić "koji svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme", dok kod nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, "nema nikakvog obaveštenja". Još jedan argument u prilog prava građana da znaju koliko tačno respiratora je kupljeno i koliko koštaju je to što se plaćanja najverovatnije vrše iz državne kase. "Ako se dešava nešto drugo, što je u ovom trenutku nemoguće utvrditi, onda se to čini kršenjem zakona ili nabavke ne sprovodi država već neka privatna firma ili pojedinac. Međutim, za tako nešto ne postoji nikakva realna potreba, sve se može obaviti na zakonit način", rekao je Nenadić. Nemanja Nenadić: I u vanrednom stanju, vlast mora da poštuje načela transparentnosti, konkurencije i efikasnosti Na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta. Ova nabavka je sprovedena u pregovaračkom postupku jer on omogućava kraće rokove od javnog poziva. Nenadić kaže da u konkretnom postupku nije uočio nikave nepravilnosti. Prvo, za taj pregovarački postupak dobijeno je pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke jer je potreba za neplaniranom nabavkom nastala bez krivice naručioca. Zatim, ispoštovan je i princip konkurencije jer su poziv uputili na više adresa, dobili dve ponude i odabrali onu jeftiniju. Međutim, i ovde je ostalo nekoliko nejasnoća. "Ono što se može post festum postaviti kao pitanje zašto je planirano da se na taj način nabavi samo 15 respiratora a ne više i šta se to toliko promenilo za samo nedelju dana. Nadam se da ćemo nekada dobiti argumentovane odgovore i na ta pitanja, a u ovom trenutku takvi dokumenti nisu dostupni", kaže Nenadić. Da li su lokalne samouprave prekršile zakon pri nabavci paketa za penzionere Kako se pregledom Portala javnih nabavki može videti da su do sada samo dve opštine oglasile pregovaračke postupke za nabavku paketa pomoći penzionerima, naši sagovornici postavljaju pitanje da li to znači da druge nisu sprovodile takve postupke i time prekršile zakon ili su za te svrhe koristile postojeće budžetske rezerve. Od uvođenja vanrednog stanja do ponedeljka, 13. aprila, na Portalu javnih nabavki može se videti da je pokrenuto oko 90 pregovaračkih postupaka kao načina nabavke dobara ili usluga. Pregovarački postupci u odnosu na redovne javne pozive podrazumevaju kraće rokove i mogućnost da naručilac određenim ponuđačima, jednom ili više njih, direktno pošalje poziv. Svi naručioci koji su pokrenuli pregovaračke postupke morali su da zatraže mišljenje o opravdanosti pokretanja takvih postupaka od Uprave za javne nabavke i većina je u svojim obrazloženjima navela hitnost za određenom robom ili uslugom zbog epidemije virusa. Osim nekoliko postupaka za nabavku medicinske opreme, pregovaračke postupke, između ostalog, pokrenule su i Opšinska uprava Opštine Kovin i Gradska uprava Grada Beograda za nabavku paketa pomoći za penzionere sa najmanjim penzijama. U obrazloženju za pokretanje pregovaračkog postupka, Kovin je naveo da je sredstva za pakete dobio od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Međutim, na Portalu javnih nabavki nisu navedeni slični pregovarački postupci drugih vojvođanskih opština, što otvara pitanje kako su one izvršile nabavku paketa pomoći. Danijel Dašić: "Vanredno stanje plodno tle za zloupotrebe" "Kovin se poziva na to da je dobio pare od pokrajine, ali nemamo na spisku slične nabavke drugih vojvođanskih opština. To bi dalje moglo da znači da su druge opštine prekršile zakon, pa nisu tražile mišljenje niti primenjivale pregovarački postupak. Malo je verovatno da su Beograd i Kovin jedine opštine koje na ovaj način troše deo svojih budžeta pa bi trebalo utvrditi da li su ostali gradovi i opštine nabavljali robu bez primene Zakona o javnim nabavkama, ili su možda koristili u tu svrhu samo postojeće rezerve", kaže Nemanja Nenadić. Nenadić dodaje da bilo koja podela pomoći građanima ili privredi, "pogotovo kada dolazi u vreme neposredno pred izbore, može biti tumačena kao politička promocija vlasti". On ističe da nije sporna pomoć građanima kojima je to neophodno, nego ukoliko je to iskorišćeno upravo u političke svrhe. "Verujem da nikom nije sporno da se ona takvim građanima i pruža, ali da to nipošto ne bi smelo da bude iskorišćeno za lične promocije funkcionera organa koji dodeljuju pomoć ili za promociju partija iz kojih dolaze. Zato je mnogo stvari bitno da bi se sagledalo da li je pomoć samo normalna aktivnost lokalnih samouprava ili takođe i politička promocija - kako je odabrano kome će biti podeljena, ko učestvuje u podeli, kako se medijski plasiraju informacije o toj aktivnosti", rekao je Nenadić. Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da se javne nabavke na lokalu "u pogledu nezakonitih radnji ne razlikuju puno od republike". Dodaje da je vanredno stanje "plodno tle" za zloupotrebe prilikom nabavki. Za njega su pregovarački postupci Kovina i Beograda ipak sporni i smatra da nije trebalo da dobiju pozitivno mišljenje od Uprave za javne nabavke. "Ovakvo mišljenje koje je dala Uprava za javne nabavke pokazuje u punom svetlu koliko je sam proces sprovođenja javnih nabavki problematičan i podložan političkoj zloupotrebi. Videćemo da li će ovo biti iskorišćeno i od strane ostalih lokalnih samouprava da na isti način tokom vanrednog stanja sprovedu nabavku, jer ovakav osnov za primenu postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, po zakonu ne bi smeo da dobije pozitivno mišljenje. Nažalost, sve je ovo rezultat uspostavljanja centralizovanog sistema javnih nabavki, nakon donošenja novog zakona krajem 2015, koji je trebalo da reši sve probleme sa korupcijom i netransparentnošću procesa javnih nabavki", kaže Dašić. Ne postoji preči interes zbog kog bi informacije o respiratorima bile tajna Sagovornici VOICE-a ističu da je u periodu pandemije kovida-19 objavljivanje informacija u vezi sa nabavkom medicinske opreme neophodna jer "netransparentnost stvara iskušenje da onaj ko donosi odluku zapostavi javni interes i posveti se sopstvenom". Osim toga, nedostatak jasnih informacija u vezi sa, na primer, respiratorima proizvodi nepoverenje građana u zdravstveni sistem što otežava situaciju suzbijanja epidemije. Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE kaže da bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li je to po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo. On podseća da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, informacije u vezi sa zdravljem ljudi uživaju i veću potrebu za transparentnošću od ostalih informacija i da ne postoji neki preči razlog zbog kog bi one ostale tajna. Jelena Kleut: "Ne vidim zašto se pravi nekakva fešta od podele medicinske opreme" "Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, dakle onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predviđeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije. Uz to, zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije", izjavio je Šabić. Nakon interesovanja medija da se objavi podatak o tačnom broju respiratora u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je jednom prilikom izjavila da je taj podatak državna tajna. Bivši poverenik kaže da to po Zakonu o tajnosti podataka nije okarakterisano kao državna tajna i podseća na gotovo komičnu situaciju u kojoj je predsednik Vučić obelodanio tu tajnu. "Par sati posle njene izjave da je državna tajna, predsednik Republike je saopštio broj respiratora, i da se malo našalim, rizikovao kaznu zatvora za odavanje državne tajne", kaže Šabić. "Podela respiratora u Novom Pazaru i Nišu propagandni događaj" "Evo, nabavio sam 50 od jutros, a nigde vam ne piše javna nabavka. Šta vas briga, snalazim se", rekao je u jednom od svojih obraćanja predsednik Aleksandar Vučić. Ovakva i slične poruke upućuje na zaključak da nabavku respiratora vrši jedan čovek kome to uopšte ne spada u domen nadležnosti. Profesorica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, komunikološkinja Jelena Kleut koja se, između ostalog, bavi i pitanjima političke propagande kaže da su ovakve poruke loše jer "ukidaju državu, institucije, procedure". "Stiče se utisak da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika i poruka onda nije 'vidite šta sve činim za vas' nego 'da nema mene, sve bi propalo'. Uz sve razumevanje problema sa nabavkom respiratora, o čemu pišu i svetski mediji, nadam se da će na kraju pandemije biti podvučena crta i saopšteno šta je nabavljano, od koga i po kojim cenama", kaže profesorica Kleut. Dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ona ocenjuje "propagandnim događajima". "U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut. Marija Grbić (VOICE, Beta-AP) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)nabavkeNenadić

Naslov: VOICE: Obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta u javnim nabavkama i u vanrednom stanju

VOICE: Obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta u javnim nabavkama i u vanrednom stanjuNOVI SAD, 14. aprila 2020. (Beta) - Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predvidja mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponudjači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv."Medjutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", rekao je Nenadić za VOICE.Dodao je da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što gradjani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kako je naveo, "svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme, dok od nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, nema nikakvog obaveštenja".VOICE je preneo da na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta.Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE je rekao da, bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li po ubrzanoj proceduru ili ne, gradjani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo."Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predvidjeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije", naveo je Šabić.Dodao je da zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije.Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut ocenila je da se stiče utisak u javnosti da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ona je dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ocenila "propagandnim dogadjajima"."U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/javne-nabavke-u-vanrednom-stanju-neobavezne-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Javne nabavke u vanrednom stanju neobavezne, obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta

Od same pojave korona virusa u Srbiji pa do danas, građani su od vlasti gotovo na dnevnom nivou dobijali različite informacije o broju respiraratora i njihovim nabavkama što je neminovno proizvelo konfuziju. Može se pret Od same pojave korona virusa u Srbiji pa do danas, građani su od vlasti gotovo na dnevnom nivou dobijali različite informacije o broju respiraratora i njihovim nabavkama što je neminovno proizvelo konfuziju. Može se pretpostaviti da niko ne zamera državnim organima da u periodu ove krize učine sve da dođu do neophodne medicinske opreme, ali ni u ovom vanrednom stanju Zakon o javnim nabavkama nije suspendovan. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za VOICE da to zapravo znači da u periodima ugroženosti zdravlja i života ljudi javna nabavka ne mora biti oglašena, ali treba da se poštuju određeni principi koji proističu iz Zakona o javnim nabavkama."U situacijama kada se radi o zaštiti života moguće je nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači ako na primer duguju za porez ili na način koji nije uobičajen kao na primer plaćanje u gotoviini, preko posrednika i slično. Takođe, ne mora da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv. Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", kaže Nenadić.On dodaje da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što građani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić "koji svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme", dok kod nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, "nema nikakvog obaveštenja". Još jedan argument u prilog prava građana da znaju koliko tačno respiratora je kupljeno i koliko koštaju je to što se plaćanja najverovatnije vrše iz državne kase."Ako se dešava nešto drugo, što je u ovom trenutku nemoguće utvrditi, onda se to čini kršenjem zakona ili nabavke ne sprovodi država već neka privatna firma ili pojedinac. Međutim, za tako nešto ne postoji nikakva realna potreba, sve se može obaviti na zakonit način", rekao je Nenadić.Na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta. Ova nabavka je sprovedena u pregovaračkom postupku jer on omogućava kraće rokove od javnog poziva.Nenadić kaže da u konkretnom postupku nije uočio nikave nepravilnosti. Prvo, za taj pregovarački postupak dobijeno je pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke jer je potreba za neplaniranom nabavkom nastala bez krivice naručioca. Zatim, ispoštovan je i princip konkurencije jer su poziv uputili na više adresa, dobili dve ponude i odabrali onu jeftiniju. Međutim, i ovde je ostalo nekoliko nejasnoća."Ono što se može post festum postaviti kao pitanje zašto je planirano da se na taj način nabavi samo 15 respiratora a ne više i šta se to toliko promenilo za samo nedelju dana. Nadam se da ćemo nekada dobiti argumentovane odgovore i na ta pitanja, a u ovom trenutku takvi dokumenti nisu dostupni", kaže Nenadić. DA LI SU LOKALNE SAMOUPRAVE PREKRŠILE ZAKON PRI NABAVCI PAKETA ZA PENZIONERE Kako se pregledom Portala javnih nabavki može videti da su do sada samo dve opštine oglasile pregovaračke postupke za nabavku paketa pomoći penzionerima, naši sagovornici postavljaju pitanje da li to znači da druge nisu sprovodile takve postupke i time prekršile zakon ili su za te svrhe koristile postojeće budžetske rezerve.Od uvođenja vanrednog stanja do ponedeljka, 13. aprila, na Portalu javnih nabavki može se videti da je pokrenuto oko 90 pregovaračkih postupaka kao načina nabavke dobara ili usluga. Pregovarački postupci u odnosu na redovne javne pozive podrazumevaju kraće rokove i mogućnost da naručilac određenim ponuđačima, jednom ili više njih, direktno pošalje poziv.Svi naručioci koji su pokrenuli pregovaračke postupke morali su da zatraže mišljenje o opravdanosti pokretanja takvih postupaka od Uprave za javne nabavke i većina je u svojim obrazloženjima navela hitnost za određenom robom ili uslugom zbog epidemije virusa. Osim nekoliko postupaka za nabavku medicinske opreme, pregovaračke postupke, između ostalog, pokrenule su i Opšinska uprava Opštine Kovin i Gradska uprava Grada Beograda za nabavku paketa pomoći za penzionere sa najmanjim penzijama.U obrazloženju za pokretanje pregovaračkog postupka, Kovin je naveo da je sredstva za pakete dobio od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Međutim, na Portalu javnih nabavki nisu navedeni slični pregovarački postupci drugih vojvođanskih opština, što otvara pitanje kako su one izvršile nabavku paketa pomoći."Kovin se poziva na to da je dobio pare od pokrajine, ali nemamo na spisku slične nabavke drugih vojvođanskih opština. To bi dalje moglo da znači da su druge opštine prekršile zakon, pa nisu tražile mišljenje niti primenjivale pregovarački postupak. Malo je verovatno da su Beograd i Kovin jedine opštine koje na ovaj način troše deo svojih budžeta pa bi trebalo utvrditi da li su ostali gradovi i opštine nabavljali robu bez primene Zakona o javnim nabavkama, ili su možda koristili u tu svrhu samo postojeće rezerve", kaže Nemanja Nenadić.Nenadić dodaje da bilo koja podela pomoći građanima ili privredi, "pogotovo kada dolazi u vreme neposredno pred izbore, može biti tumačena kao politička promocija vlasti". On ističe da nije sporna pomoć građanima kojima je to neophodno, nego ukoliko je to iskorišćeno upravo u političke svrhe."Verujem da nikom nije sporno da se ona takvim građanima i pruža, ali da to nipošto ne bi smelo da bude iskorišćeno za lične promocije funkcionera organa koji dodeljuju pomoć ili za promociju partija iz kojih dolaze. Zato je mnogo stvari bitno da bi se sagledalo da li je pomoć samo normalna aktivnost lokalnih samouprava ili takođe i politička promocija - kako je odabrano kome će biti podeljena, ko učestvuje u podeli, kako se medijski plasiraju informacije o toj aktivnosti", rekao je Nenadić.Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da se javne nabavke na lokalu "u pogledu nezakonitih radnji ne razlikuju puno od republike". Dodaje da je vanredno stanje "plodno tle" za zloupotrebe prilikom nabavki.Za njega su pregovarački postupci Kovina i Beograda ipak sporni i smatra da nije trebalo da dobiju pozitivno mišljenje od Uprave za javne nabavke."Ovakvo mišljenje koje je dala Uprava za javne nabavke pokazuje u punom svetlu koliko je sam proces sprovođenja javnih nabavki problematičan i podložan političkoj zloupotrebi. Videćemo da li će ovo biti iskorišćeno i od strane ostalih lokalnih samouprava da na isti način tokom vanrednog stanja sprovedu nabavku, jer ovakav osnov za primenu postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, po zakonu ne bi smeo da dobije pozitivno mišljenje. Nažalost, sve je ovo rezultat uspostavljanja centralizovanog sistema javnih nabavki, nakon donošenja novog zakona krajem 2015, koji je trebalo da reši sve probleme sa korupcijom i netransparentnošću procesa javnih nabavki", kaže Dašić. Ne postoji preči interes zbog kog bi informacije o respiratorima bile tajnaSagovornici VOICE-a ističu da je u periodu pandemije kovida-19 objavljivanje informacija u vezi sa nabavkom medicinske opreme neophodna jer "netransparentnost stvara iskušenje da onaj ko donosi odluku zapostavi javni interes i posveti se sopstvenom". Osim toga, nedostatak jasnih informacija u vezi sa, na primer, respiratorima proizvodi nepoverenje građana u zdravstveni sistem što otežava situaciju suzbijanja epidemije.Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE kaže da bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li je to po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo.On podseća da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, informacije u vezi sa zdravljem ljudi uživaju i veću potrebu za transparentnošću od ostalih informacija i da ne postoji neki preči razlog zbog kog bi one ostale tajna."Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, dakle onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predviđeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije. Uz to, zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije", izjavio je Šabić.Nakon interesovanja medija da se objavi podatak o tačnom broju respiratora u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je jednom prilikom izjavila da je taj podatak državna tajna. Bivši poverenik kaže da to po Zakonu o tajnosti podataka nije okarakterisano kao državna tajna i podseća na gotovo komičnu situaciju u kojoj je predsednik Vučić obelodanio tu tajnu."Par sati posle njene izjave da je državna tajna, predsednik Republike je saopštio broj respiratora, i da se malo našalim, rizikovao kaznu zatvora za odavanje državne tajne", kaže Šabić."Podela respiratora u Novom Pazaru i Nišu propagandni događaj""Evo, nabavio sam 50 od jutros, a nigde vam ne piše javna nabavka. Šta vas briga, snalazim se", rekao je u jednom od svojih obraćanja predsednik Aleksandar Vučić. Ovakva i slične poruke upućuje na zaključak da nabavku respiratora vrši jedan čovek kome to uopšte ne spada u domen nadležnosti.Profesorica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, komunikološkinja Jelena Kleut koja se, između ostalog, bavi i pitanjima političke propagande kaže da su ovakve poruke loše jer "ukidaju državu, institucije, procedure"."Stiče se utisak da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika i poruka onda nije 'vidite šta sve činim za vas' nego 'da nema mene, sve bi propalo'. Uz sve razumevanje problema sa nabavkom respiratora, o čemu pišu i svetski mediji, nadam se da će na kraju pandemije biti podvučena crta i saopšteno šta je nabavljano, od koga i po kojim cenama", kaže profesorica Kleut.Dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ona ocenjuje "propagandnim događajima"."U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut.                          

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/redakcijski-komentar/gde-su-bili-crni-fondovi/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gde su bili crni fondovi

"Odakle nam pare, predsedniče?", pitala je voditeljka TV Prve Jovana Joksimović intervjuišući Aleksandra Vučića, koji je pre dve nedelje najavio paket pomoći privredi i građanima vredan 5,1 milijardu evra.Prve uredbe o načinu realizacije te podrške već su donete, ali normalan odgovor na to osnovno pitanje još nismo dobili. A nisu male pare, čak ni za razvijenije ekonomije od naše. Prve tri uredbe potvrdile su da će praktično država privatnom sektoru isplatiti minimalac za tri meseca, za svakog radnika pod uslovom da nije bilo više od deset odsto otpuštenih tokom vanrednog stanja. Deo tog ulaganja, kroz poreze i doprinose vratiće se u budžet, ali postepeno i tek od naredne godine. Obećano je i 100 evra svakom punoletnom građaninu, a to će se tek malim delom odmah preliti u državnu kasu, kroz PDV iako će svoj deo uzeti i crno tržište. Dakle, za taj deo paketa, kao i za kredite privredi potreban je keš i to odmah, već od maja meseca. Gde je bio sakriven taj novac? Deo odgovora, ili bar pokušaj, dat je kroz tvrdnju i predsednika i ministra finansija, da će najveći deo tereta podneti javni sektor. Pri tom, neće se smanjivati plate. Ni deo koji se dodaje PIO fondu za penzije. Ni novac predviđen za investicije, osim možda za neke manje važne, poput 54 fontane u prestonici ili jarbola od 80 metara. Predsednik i ministar kažu - od ušteda. Ali, odakle u javnom sektoru toliko rezervi koje bi sada mogle da se upotrebe? Zar nije štednja, stroga štednja, naložena još 2014. kada su zbog "rupe" u budžetu najstarijima naprasno smanjene penzije do tada zakonom garantovane? Kada su se uz to još i najavljivale velike reforme, posebno u državnoj administraciji i Poreskoj upravi, a potom i u javnim preduzećima, a do danas nisu ni započete? Da li te rezerve koje se sada pojavljuju svedoče o "crnim fondovima", novcu koji je i do sada postojao u ministarstvima i javnim preduzećima ali se odlivao nekim drugim kanalima, kroz kupovinu frekvencija i televizija, preko javnih nabavki ili projekata čiji kraj još nismo videli? Previše pitanja za samo tri uredbe. Teško da ćemo dobiti neki odgovor. I ranije smo tražili od ministarstava objašnjenja za razne transakcije, ali retko kad smo ih dobijali. Sada, u vanrednom stanju, kada se novinari i hapse zbog priča koje objavljuju, kada se i konferencije za medije drže bez medija, teško da ćemo išta uspeti da razjasnimo. Redakcijski komentar Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/voice-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta-u-javnim-nabavkama-i-u-vanrednom-stanju/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: Obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta u javnim nabavkama i u vanrednom stanju

Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Foto: Pixabay/Adam Radosavljevic Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv. "Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", rekao je Nenadić za VOICE. Dodao je da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što građani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kako je naveo, "svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme, dok od nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, nema nikakvog obaveštenja". VOICE je preneo da na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta. Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE je rekao da, bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo. "Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predviđeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije", naveo je Šabić. Dodao je da zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije. Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut ocenila je da se stiče utisak u javnosti da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona je dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ocenila "propagandnim događajima". "U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut. Javne nabavke, Korona virus, Rodoljub Šabić, vanredno stanjeNovi Sad Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/vanredno-stane-odlaze-podnosene-finansijskih-izvestaja-stranaka-14-04-2020

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštaja stranaka

BEOGRAD: Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izvešta političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja korona virusa.To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta. Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano Uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja. Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u Agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikave štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: krik.rs

Link: https://admin.krik.rs/koluviji-i-saradnicima-iz-jovanjice-produzen-pritvor/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Koluviji i njegovim saradnicima iz "Jovanjice" produžen pritvor

Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva"Jovanjica" na kome je pronađeno gotovo četiri tone marihuane, produžen je pritvor do 13. maja, potvrdila je za KRIK njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Koluvijine rasade, na kojima se proizvodila i organska hrana, prethodnih godina posetili su brojni funkcioneri - ministar Aleksandar Vulin, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije. Piše: Sara Smolović Sem Koluviji, pritvor je produžen na po mesec dana i njegovim saradnicima koji su radili na plantažama "Jovanjice", rekla je advokatica za KRIK. Koluviju je policija uhapsila nakon što ga je 13. novembra prošle godine zaustavila u njegovom audiju "A8" i otkrila da poseduje falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK. Nakon toga, policajci su na njegovim plantažama otkrili veliki zasad marihuane i uhapsili osmoro njegovih saradnika. Zaplenjeno je blizu 650 kilograma osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika ove biljke. Istragu protiv Koluvijine grupe vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Lažna legitimacija MUP-a Ni policija ni tužilaštvo se, međutim, nisu oglasili nakon hapšenja Koluvije - što je bilo čudno s obzirom na to da se ministar policije Nebojša Stefanović na konferencijama za štampu hvalio i mnogo manjim zaplenama droge. Tek nakon što je poslanik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić održao niz konferencija za novinare na kojima je izneo detalje hapšenja, Stefanović se oglasio. "Ako imamo istragu, koja na tom imanju traje, tu se nalazi ogromna količina narkotika, tu se nalaze 22 hale. Da li je bilo normalno da mi u tom trenutku obaveštavamo javnost i upozorimo moguće izvršioce krivičnih dela šta smo sve pronašli?", rekao je Stefanović. Koluvija je odrastao u Nemačkoj, a nakon povratka u Srbiju, 2013. godine postao je većinski vlasnik kompanije na čijim je plantažama u Staroj Pazovi u novembru prošle godine pronađeno blizu četiri tone marihuane. Njegova kompanija "Jovanjica" se zvanično bavila proizvodnjom organske hrane, a predstavnici vlasti su svojim posetama ovim plantažama pomogli Koluviji da izgradi brend. Funkcioneri promovisali "Jovanjicu" Novinari KRIK-a sakupili su podatke o mnogobrojnim posetama predstavnika vlasti Koluvijinim plantažama. Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad posetio je "Jovanjicu" u junu 2015. godine i pomogao u branju povrća. "Da pokažemo Srbiji gde je njena prava razvojna šansa, gde može dosta ljudi da se zaposli", objasnio je svoju posetu tada Vulin za "Tanjug", a Koluvija dodao: "Cilj ove akcije je da nam malo pomognu, jer nemamo dovoljno radne snage. Hvala ministru na podršci". Tokom Vulinove posete, na plantažu je došao i Dragan Sikimić, tada zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, danas direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Dragan Sikimić u poseti "Jovanjici" (foto: minrzs.gov.rs) Bivši direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić posetio je "Jovanjicu" 2016. godine. "Preduzetnici kakav je gospodin Koluvija su pravi primer kako uz jedan veliki rad i trud i dobar poslovni plan može da se u Srbiji postigne uspeh", rekao je tada Babić. Funkcioner koji je, ipak, najčešće u javnosti mogao da se vidi uz Koluviju je član Gradskog veća Grada Beograda i član izvršnog veća SNS-a Dragomir Petronijević. On je bio prisutan tokom Babićeve posete, ali je sa Koluvijom učestvovao i u prezentaciji "Jovanjice" u sali Gradske kuće u Zrenjaninu 2016. Iste godine, Petronijević je u društvu glumca Miloša Bikovića posetio Sigurnu kuću u Beogradu kojoj su poklonili proizvode kompanije "Jovanjica". Biković je, inače, glumio u dva reklamna spota ove kompanije, a u odjavnoj špici filma o kriminalu "Južni vetar" u kojem igra glavnu ulogu upućuju se posebne zahvalnice Koluviji i "Jovanjici". Biković i Petronijević (foto: sajt Grada Beograda) Istraživanjem KRIK-a otkriveno je da su u državnim ustanovama organizovane prezentacije "Jovanjice", kao i obuke u organskoj proizvodnji na kojima je učestvovala ova kompanija i njeni predstavnici. Grad Beograd je finansirao obuku "Sertifikacija organske proizvodnje" u organizaciji Privredne komore Srbije održanu maja 2016. godine, na kojoj je predavač bio iz Koluvijine firme. Praktični deo nastave održan je upravo na plantažama "Jovanjice". Koluvija lično je održao predavanje o organskoj hrani radnicima MUP-a Srbije, u prostorijama jedne od svojih firmi 2018. godine. Ovo predavanje organizovalo je strukovno udruženje Internacionalna policijska asocijacija (IPA). Kompanija "Jovanjica" bila je jedan od izlagača na štandu Srbije na Međunarodnom sajmu organske hrane "Biofach" prošle godine u Nemačkoj. Nastup domaćih kompanija na ovom sajmu organizovan je uz pomoć Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije kao i Nacionalne organizacije "Serbia Organica". Aleksandar Vučin posetio je "Jovanjicu" 2015. godine (foto: minrzs.gov.rs) Država je Koluviji pomogla i finansijski. Njegova firma je od 2016. dobila najmanje tri kredita od 3,9 miliona evra od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), kako je ranije otkrio Insajder. Poziv na dan hapšenja Članovi opozicionih partija optuživali su i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je povezan sa Koluvijom, međutim, za to nema jasnih dokaza. Poslanik Miroslav Aleksić je na konferenciji za novinare 28. novembra prošle godine rekao da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića. Da bi vladajuća stranka dokazala da ovo nije tačno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića. Ovu istragu tužilaštvo je sprovelo neobično brzo i obavestilo javnost da je pregledalo sadržaj Koluvijinog telefona i njegovu komunikaciju, te nije pronašlo dokaza da je on komunicirao sa predsednikom i njegovim bratom 13. i 14. novembra. Prema podacima KRIK-a, tužilaštvo nije istražilo da li je Koluvija ranije bio u kontaktu sa njima. Dopala vam se priča? Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde. Podržite nezavisno novinarstvo!

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-04-14/cenzolovka/javne-nabavke-u-vanrednom-stanju-neobavezne-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta/25251540

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Javne nabavke u vanrednom stanju neobavezne, obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta

Cenzolovka pre 3 minuta  |  Marija GrbićKupovina respiratora ne mora da se odvija po svim procedurama po kojima inače treba da se odvijaju javne nabavke jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, upozoravaju stručnjaci za VOICE. Od same pojave korona virusa u Srbiji pa do danas, građani su od vlasti gotovo na dnevnom nivou dobijali različite informacije o broju respiraratora i njihovim nabavkama što je neminovno proizvelo konfuziju. Može se pretpostaviti da niko ne zamera državnim organima da u periodu ove krize učine sve da dođu do neophodne medicinske opreme, ali ni u ovom vanrednom stanju Zakon o javnim nabavkama nije suspendovan. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-04-14/danas/voice-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta-u-javnim-nabavkama-i-u-vanrednom-stanju/25249826

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: Obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta u javnim nabavkama i u vanrednom stanju

Danas pre 19 minuta  |  Piše: BetaKupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv. "Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", rekao je Nenadić za

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/biznis/voice-obavezno-reci-sta-je-kupljeno-u-javnim-nabavkama/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: Obavezno reći šta je kupljeno u javnim nabavkama

Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv."Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", rekao je Nenadić za VOICE.Dodao je da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što gradjani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kako je naveo, "svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme, dok od nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, nema nikakvog obaveštenja".VOICE je preneo da na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta.Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE je rekao da, bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo. Pročitajte još: "Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predvidjeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije", naveo je Šabić.Dodao je da zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije.Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut ocenila je da se stiče utisak u javnosti da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ona je dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ocenila "propagandnim događajima"."U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut.***Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram            

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/vlada-odlozila-rok-za-podnosenje-finansijskih-izvestaja-stranaka/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vlada odložila rok za podnošenje finansijskih izveštaja stranaka

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izvešta političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja korona virusa.To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta.Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano Uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja.Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u Agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikave štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/hronika/slucaj-jovanjica-koluviji-produzen-pritvor/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Slučaj Jovanjica: Koluviji produžen pritvor

Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" na kome je pronađeno gotovo četiri tone marihuane, produžen je pritvor do 13. maja, potvrdila je za KRIK njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Koluvijine rasade, na kojima se proizvodila i organska hrana, prethodnih godina posetili su brojni funkcioneri - ministar Aleksandar Vulin, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije, prenosi Krik.Koluviju je policija uhapsila nakon što ga je 13. novembra prošle godine zaustavila u njegovom audiju "A8" i otkrila da poseduje falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK. Nakon toga, policajci su na njegovim plantažama otkrili veliki zasad marihuane i uhapsili osmoro njegovih saradnika. Zaplenjeno je blizu 650 kilograma osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika ove biljke. Istragu protiv Koluvijine grupe vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:859327-Vanredno-stanje-odlaze-podnosenje-finansijskih-izvestaja-partijama

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštaja partijama

Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja korona virusa. To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta. Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano Uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja. Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u Agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikave štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/poslovne%20vesti/jezero-resnik-dobija-ponton-132357

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jezero Resnik dobija ponton - Poslovne vesti - Srbija

Grad Beograd zaključio je ugovor o izradi i postavljanju plutajućeg objekta-pontona na jezeru Resnik čija je ugovorena vrednost sa PDV-om 10,3 miliona dinara...Jezero Resnik dobija pontonBez autoraApr 14 2020Grad Beograd zaključio je ugovor o izradi i postavljanju plutajućeg objekta-pontona na jezeru Resnik čija je ugovorena vrednost sa PDV-om 10,3 miliona dinara, objavljeno je danas na portalu javnih nabavki.Posle sprovedene javne nabavke ovaj posao je dobila firma Inova iz Beograda koja se obavezala da će radove izvesti u roku od 90 dana od uvođenja u posao.Kriterijum za izbor na tenderu Sekretarijata za privrede Gradske uprave bila je najniža ponuđena cena, a ova firma jedina je dala ponudu za ponuđeni posao.Ocenite tekst      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/poslovne%20vesti/tos-izabrao-kompaniju-za-odnose-s-javnoscu-na-trzistu-kine-132356

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: TOS izabrao kompaniju za odnose s javnošću na tržištu Kine - Poslovne vesti - Srbija

TOS izabrao kompaniju za odnose s javnošću na tržištu KineBez autoraApr 14 2020Šangai Yazhe Konsalting iz Šangaja posle sprovedene javne nabavke dobio je ugovor za usluge odnosa sa javnošću Turističke organizacije Srbije na tržištu Kine.Kako je objavljeno danas na portalu javnih nabavki, usluge po ovom ugovoru vredne su 3,72 miliona dinara bez PDV-a, a firma iz Šangaja jedina je konkurisala za ovu javnu nabavku.Procenjena vrednost javne nabavke bila je 3,8 miliona dinara, navodi se u odluci o dodeli ugovora.Ocenite tekst      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/poslovne%20vesti/firma-inova-ce-graditi-ponton-na-jezeru-resnik-132357

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Firma Inova će graditi ponton na jezeru Resnik - Poslovne vesti - Srbija

Grad Beograd zaključio je ugovor o izradi i postavljanju plutajućeg objekta-pontona na jezeru Resnik čija je ugovorena vrednost sa PDV-om 10,3 miliona dinara...Firma Inova će graditi ponton na jezeru ResnikBez autoraApr 14 2020Grad Beograd zaključio je ugovor o izradi i postavljanju plutajućeg objekta-pontona na jezeru Resnik čija je ugovorena vrednost sa PDV-om 10,3 miliona dinara, objavljeno je danas na Portalu javnih nabavki.Posle sprovedene javne nabavke ovaj posao je dobila firma Inova iz Beograda koja se obavezala da će radove izvesti u roku od 90 dana od uvođenja u posao.Kriterijum za izbor na tenderu Sekretarijata za privrede Gradske uprave bila je najniža ponuđena cena, a ova firma jedina je dala ponudu za ponuđeni posao.Ocenite tekst      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/199586/klanovi-pravosudju-disciplinuju-medije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Klanovi u pravosuđu bi da disciplinuju medije

Drakonska kazna od 500.000 dinara, koliko je kažnjen Srpski telegraf zbog razotkrivanja afera u koje je upetljan tužilac Stanislav Dukić, predstavlja teror nad medijima, ali i jasnu poruku svim novinarima da ne čačkaju i ne bave se istraživačkim novinarstvom, poručio je urednik portala Embargo Predrag Jeremić.AUTOR: E. S. T. utorak, 14. 4. 2020.| 05:42 0- Ovakve sudske presude su još jedan pokušaj da se potpuno uništiti novinarska sloboda i istraživačko novinarstvo. Određene grupacije u pravosuđu stalno pokušavaju da disciplinuju medije, a to ne može tako. Ne može sudija da u rukama drži sataru, kasapi tekstove i sprečava novinare da rade svoj posao - kaže Jeremić.Podsećamo, sudija Višeg suda u Beogradu Danica Kosovac razrezala je nezapamćenu kaznu našem listu jer smo obelodanili da je tužilac Stanislav Dukić otkrivao detalje iz istrage u vezi s mafijaškim obračunom i time direktno uticao na postupak. O tome svedoči i prepiska do koje je naš list došao. Danica Kosovac je na sve ovo ostala nema i uz to odbila da kao svedoka sasluša čoveka koji je razotkrio Dukića.Na sumnju da je ovako skandaloznu presudu donela pod uticajem Dukića, ukazuje to što su je na funkciju sudije VS u Beogradu doveli upravo Dukićevi prijatelji! Naime, Aleksandar Pantić i Ivan Jovičić, sudije i članovi Visokog saveta sudstva, su Dukićevi bliski prijatelji i bili su i kod njega na proslavi 50. rođendana. Oni su takođe članovi komisije koja je svojevremeno odlučivala o unapređenju sudija, između ostalog, i o sudiji Kosovac.- Nesporno se sudija Kosovac nalazi u sukobu interesa, koji je morala da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne može određena malobrojna klika vedriti i oblačiti pravosuđem, a da se mediji šikaniraju i cenzurišu. Presuda sudije Kosovac mora biti ukinuta - poručio je Mario Spasić iz Saveta Transparentnost.    

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vanredno-stanje-odlaze-podnosenje-finansijskih-izvestaja-partija_1113989.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštaja partija

Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja...BEOGRAD - Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja koronavirusa.To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta. Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano Uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja. Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u Agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikakve štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/biz/obrazovanje/zukorlicev-univerzitet-konacno-dolazi-do-akreditacije-2020-04-14

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Zukorlićev Univerzitet konačno dolazi do akreditacije

Razgovarali smo sa Muamerom Zukorlićem, narodnim poslanikom i predsednikom skupstinskog odbora za obrazovanje, kao i vlasnikom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru nakon dobijanja akreditacije za studijski program osnovnih akademskih studija Psihologije. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.SrbijaDanasNije prva, pre nekoliko meseci bila je informatika, a pre toga engleski jezik. U proceduri je još nekoliko akreditacija.Ovde se prvo radi o reakreditaciji, a ne akreditaciji. Moj univerzitet je imao akreditaciju i zato je, zapravo, Vlada donela odluku da svi programi imaju status akreditovanih, jer su u postupku akreditacije. Paradoks je da je taj postupak predugo trajao. Radilo se o političkoj i raznim drugim opstrukcijama poslednjih godina. Možemo zaključiti da je zapravo ta barijera probijena i sada sve teče po redovnom postupku.Nažalost, još smo daleko od toga. Kao što znate, pri donošenju zakona o visokom obrazovanju, mi koji smo u narodnoj skupštini i odboru za obrazovanje, pokušali smo popraviti taj predložen tekst i delimično smo u tome uspeli, ali ne potpuno, tako da tu postoje propusti u samom zakonu. Vidite, tada je komisija koja je pisala predlog zakona bila iz jedne interesne zone. Zato imamo nedostatke. Sa druge strane, još veći nam je problem u kadrovskom sastavu, u akreditacionoj komisiji. Nasleđena je praksa od ranije, gde se pojedini članovi te komisije ponašaju kao neka posebna vrsta nadzakonske kategorije. Neki su u raznim interesno-korupcijskim šemama. Dovoljno je da pogledate da se neki program akredituje za nedelju ili deset dana, a drugi čeka tri godine. To su stvarno paradoksi. Jedan se kažnjava, a drugi ima brzu trasu. Tu se mora napraviti korenita promena. Mi hoćemo da imamo zakonito telo koje se ponaša profesionalno, a ne interesno.Od samog početka uspostavljanja visokog nedržavnog obrazovanja to nije postavljeno na pravi način. Nije postavljeno kao da treba da bude motor celokupnog obrazovanja. Sa pozicije samog ustava mi imamo određene nepravilnosti. I državno i privatno obrazovanje jesu na nekoj vrsti tržišta. Državno obrazovanje podrazumeva nekog ko ima državni, odnosno novac građana. Na drugoj strani, privatno obrazovanje je bez ikakve podrške države, odnosno novca poreskih obveznika. Takođe, studenti koji plaćaju na privatnim univerzitetima, ne mogu dobiti stipendije i budžetska sredstva, dok oni na državnim fakultetima to imaju. A budžetska sredstva su sredstva od svih građana, dakle i onih roditelja čija deca studiraju na privatnim univerzitetima. Oni su poreski obveznici. Kada bi neko pokrenuo neku ustavnu žalbu, ona bi sa pozicije ustavnog suda bila oborena. Dakle, tu imamo niz nepravilnosti. Pored toga, imamo i socijalističko nasleđe, gde se na privatno obrazovanje gleda kao na crnu ovcu. To je pogrešno. Tu se mora uvesti red sa aspekta obaveza. Istina, postoje pojedini privatni univerziteti koji su se obrukali  u pojedinim segmentima ponašanja. Ali, isto tako, poslednjih godina imamo afere oko diploma i one su vezane za državne fakultete. Generalno imamo problem u visokom obrazovanju sa aspekta zakona, ali i prakse. I dalje profesorski  stalež, koji je u suštini interesni, drži neku vrstu monopola i zbog toga mi ne možemo da napravimo promene koje bi podvukle crtu i obračunale se sa pomenutim anomalijama.Postoje razni modeli. Na primer, Sjedinjene Američke Države ili skandinavske zemlje imaju izuzetno razvijen sistem javno-privatnog partnerstva u obrazovanju. Dakle, po dve linije: iz direktnog finansiranja studenata kroz stipendije,a isto tako, parcipiranja u budžetskom finansiranju samih budžetskih ustanova. Dakle, to postoji. Tek tada bismo mogli imati puniju kontrolu, jer ukoliko država finansira, samim tim nadgleda. Sa druge strane, ispravila bi se atmosfera regularne zakonite konkurencije. Sada su privatni univerziteti prinuđeni da se bore za studente koji otpadnu sa državnog univerziteta, što je već od starta podređen položaj privatnih univerziteta. A posle se kaže "tamo je spušten kriterijum, nema standard, i tako dalje". Ne možete prepustiti te univerzitete da preživljavaju. To je kao da imate dve prodavnice: jedna prodaje robu iz državnih rezervi, a druga prodaje privatnu robu koju treba da kupi. I oni treba da imaju ujednačenu cenu i kvalitet. To nije moguće.Naravno da jeste. Za svaku promenu je, međutim, potrebna politička volja. Potrebno je da kod vladajuće većine imamo ljude koji poseduju uticaj i shvataju da je to od opšteg interesa. Uopšteno govoreći, mi imamo problem sa shvatanjem opšteg obrazovanja. Više puta sam ponovio u skupštini jednu rečenicu: "Dokle god ne budemo shvatili da je obrazovanje strateška kategorija u ovoj zemlji, nama nema spasa niti napretka". Dokle god se obrazovanje doživljava kao parazitska kategorija i dokle god mislimo da imamo uspešno obrazovanje zato što u septembru nemamo štrajkove u školama ili u oktobru na univerzitetima, nema napretka. Čak i u ekonomiji, ukoliko napravite neki promašaj, možete ga za nekoliko godina ispraviti. Ali, kada ga napravite u obrazovanju, ne možete ga ispraviti ni za 50 godina.      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/koluviji-i-njegovim-saradnicima-sa-farme-marihuane-jovanjica-produzen-pritvor/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija

Naslov: Koluviji i njegovim saradnicima sa farme marihuane "Jovanjica" produžen pritvor

Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva"Jovanjica" na kome je pronađeno gotovo četiri tone marihuane, produžen je pritvor do 13. maja, potvrdila je za KRIK njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Koluvijine rasade, na kojima se proizvodila i organska hrana, prethodnih godina posetili su brojni funkcioneri - ministar Aleksandar Vulin, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.Piše: Sara SmolovićSem Koluviji, pritvor je produžen na po mesec dana i njegovim saradnicima koji su radili na plantažama "Jovanjice", rekla je advokatica za KRIK.Koluviju je policija uhapsila nakon što ga je 13. novembra prošle godine zaustavila u njegovom audiju "A8" i otkrila da poseduje falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK. Nakon toga, policajci su na njegovim plantažama otkrili veliki zasad marihuane i uhapsili osmoro njegovih saradnika. Zaplenjeno je blizu 650 kilograma osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika ove biljke. Istragu protiv Koluvijine grupe vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.Ni policija ni tužilaštvo se, međutim, nisu oglasili nakon hapšenja Koluvije - što je bilo čudno s obzirom na to da se ministar policije Nebojša Stefanović na konferencijama za štampu hvalio i mnogo manjim zaplenama droge. Tek nakon što je poslanik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić održao niz konferencija za novinare na kojima je izneo detalje hapšenja, Stefanović se oglasio."Ako imamo istragu, koja na tom imanju traje, tu se nalazi ogromna količina narkotika, tu se nalaze 22 hale. Da li je bilo normalno da mi u tom trenutku obaveštavamo javnost i upozorimo moguće izvršioce krivičnih dela šta smo sve pronašli?", rekao je Stefanović.Koluvija je odrastao u Nemačkoj, a nakon povratka u Srbiju, 2013. godine postao je većinski vlasnik kompanije na čijim je plantažama u Staroj Pazovi u novembru prošle godine pronađeno blizu četiri tone marihuane.Njegova kompanija "Jovanjica" se zvanično bavila proizvodnjom organske hrane, a predstavnici vlasti su svojim posetama ovim plantažama pomogli Koluviji da izgradi brend.Funkcioneri promovisali "Jovanjicu"Novinari KRIK-a sakupili su podatke o mnogobrojnim posetama predstavnika vlasti Koluvijinim plantažama.Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad posetio je "Jovanjicu" u junu 2015. godine i pomogao u branju povrća. "Da pokažemo Srbiji gde je njena prava razvojna šansa, gde može dosta ljudi da se zaposli", objasnio je svoju posetu tada Vulin za "Tanjug", a Koluvija dodao: "Cilj ove akcije je da nam malo pomognu, jer nemamo dovoljno radne snage. Hvala ministru na podršci".Tokom Vulinove posete, na plantažu je došao i Dragan Sikimić, tada zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, danas direktor Agencije za borbu protiv korupcije.Bivši direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić posetio je "Jovanjicu" 2016. godine. "Preduzetnici kakav je gospodin Koluvija su pravi primer kako uz jedan veliki rad i trud i dobar poslovni plan može da se u Srbiji postigne uspeh", rekao je tada Babić.Funkcioner koji je, ipak, najčešće u javnosti mogao da se vidi uz Koluviju je član Gradskog veća Grada Beograda i član izvršnog veća SNS-a Dragomir Petronijević. On je bio prisutan tokom Babićeve posete, ali je sa Koluvijom učestvovao i u prezentaciji "Jovanjice" u sali Gradske kuće u Zrenjaninu 2016. Iste godine, Petronijević je u društvu glumca Miloša Bikovića posetio Sigurnu kuću u Beogradu kojoj su poklonili proizvode kompanije "Jovanjica".Biković je, inače, glumio u dva reklamna spota ove kompanije, a u ođavnoj špici filma o kriminalu "Južni vetar" u kojem igra glavnu ulogu upućuju se posebne zahvalnice Koluviji i "Jovanjici".Biković i Petronijević (foto: sajt Grada Beograda)Istraživanjem KRIK-a otkriveno je da su u državnim ustanovama organizovane prezentacije "Jovanjice", kao i obuke u organskoj proizvodnji na kojima je učestvovala ova kompanija i njeni predstavnici. Grad Beograd je finansirao obuku "Sertifikacija organske proizvodnje" u organizaciji Privredne komore Srbije održanu maja 2016. godine, na kojoj je predavač bio iz Koluvijine firme. Praktični deo nastave održan je upravo na plantažama "Jovanjice".Koluvija lično je održao predavanje o organskoj hrani radnicima MUP-a Srbije, u prostorijama jedne od svojih firmi 2018. godine. Ovo predavanje organizovalo je strukovno udruženje Internacionalna policijska asocijacija (IPA).Kompanija "Jovanjica" bila je jedan od izlagača na štandu Srbije na Međunarodnom sajmu organske hrane "Biofach" prošle godine u Nemačkoj. Nastup domaćih kompanija na ovom sajmu organizovan je uz pomoć Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije kao i Nacionalne organizacije "Serbia Organica".Država je Koluviji pomogla i finansijski. Njegova firma je od 2016. dobila najmanje tri kredita od 3,9 miliona evra od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), kako je ranije otkrio Insajder.Poziv na dan hapšenjaČlanovi opozicionih partija optuživali su i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je povezan sa Koluvijom, međutim, za to nema jasnih dokaza. Poslanik Miroslav Aleksić je na konferenciji za novinare 28. novembra prošle godine rekao da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića.Da bi vladajuća stranka dokazala da ovo nije tačno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića. Ovu istragu tužilaštvo je sprovelo neobično brzo i obavestilo javnost da je pregledalo sadržaj Koluvijinog telefona i njegovu komunikaciju, te nije pronašlo dokaza da je on komunicirao sa predsednikom i njegovim bratom 13. i 14. novembra.Prema podacima KRIK-a, tužilaštvo nije istražilo da li je Koluvija ranije bio u kontaktu sa njima.Krik.rsDa li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                                

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta-u-javnim-nabavkama-i-u-vanrednom-stanju/

Autori: @otadzbina

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta u javnim nabavkama i u vanrednom stanju

Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv."Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", rekao je Nenadić za VOICE.Dodao je da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što građani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kako je naveo, "svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme, dok od nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, nema nikakvog obaveštenja".VOICE je preneo da na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta.Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE je rekao da, bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo."Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predviđeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije", naveo je Šabić.Dodao je da zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije.Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut ocenila je da se stiče utisak u javnosti da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ona je dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ocenila "propagandnim događajima"."U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut.BetaDa li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pokreće se nabavka za izgradnju 133 stana za izbeglice

Pokreće se nabavka za izgradnju 133 stana za izbegliceBEOGRAD, 14. aprila (Tanjug) - Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru pokreće nabavku za izvođenje radova na izgradnji 133 stana u beogradskom naselju Dr Ivana Ribara namenjenih izbeglim licima iz BiH i Hrvatske, saopštila je danas ta Jedinica.Ova izgradnja deo je devet potprojekata Regionalnog stambenog programa, a raspisivanje nabavke očekuje se krajem aprila kada će biti objavljeno na sajtu Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.Potpisivanje ugovora sa izvođačem radova na izgradnji očekuje se u julu, a rok za izgradnju 133 stana je 400 dana.U narednom periodu planirano je useljenje 276 korisničkih porodica u Novom Sadu u okviru petog potprojekta, dvadeset u Užicu, 16 u Bačkoj Palanci, dok će u Bačkom Petrovcu stambeno pitanje rešiti tri korisničke porodice, navodi se u saopštenju.Uokviru petog projekta Regionalnog stambenog useljenja, planirano je useljenje korisnika u Valjevu, Novom Pazaru, Irigu, Užicu, Požarevcu i Svilajncu.Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje.Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštaja

Vanredno stanje odlaže podnošenje finansijskih izveštajaBEOGRAD, 14. aprila (Tanjug) - Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izvešta političkih partija i grupa građana koje su u predstavničkim telima u Srbiji biće produžen, zbog vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja korona virusa.To proizlazi iz vladine Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja koja je usvojena krajem marta.Rok za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja i izveštaja o prilozima i imovini je, inače, 15. april tekuće godine, a kako je precizirano Uredbom, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja smatraće se da ističu 30 dana po prestanku vanrednog stanja.Obavezu da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu ima 246 političkih subjekata, a u Agenciji za Tanjug kažu da oni neće trpeti nikave štetne posledice ako do 15. aprila ne podnesu godišnje finansijske izveštaje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.04.2020

Medij: voice.org.rs

Link: http://voice.org.rs/javne-nabavke-u-vanrednom-stanju-neobavezne-obavezne-informacije-sta-je-kupljeno-i-koliko-kosta/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Javne nabavke u vanrednom stanju neobavezne, obavezne informacije šta je kupljeno i koliko košta

Nejasno kako su lokalne samouprave nabavljale pakete za penzionereKupovina respiratora ne mora da se odvija po svim procedurama po kojima inače treba da se odvijaju javne nabavke jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, upozoravaju stručnjaci za VOICE. Od same pojave korona virusa u Srbiji pa do danas, građani su od vlasti gotovo na dnevnom nivou dobijali različite informacije o broju respiraratora i njihovim nabavkama što je neminovno proizvelo konfuziju. Može se pretpostaviti da niko ne zamera državnim organima da u periodu ove krize učine sve da dođu do neophodne medicinske opreme, ali ni u ovom vanrednom stanju Zakon o javnim nabavkama nije suspendovan. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za VOICE da to zapravo znači da u periodima ugroženosti zdravlja i života ljudi javna nabavka ne mora biti oglašena, ali treba da se poštuju određeni principi koji proističu iz Zakona o javnim nabavkama."U situacijama kada se radi o zaštiti života moguće je nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači ako na primer duguju za porez ili na način koji nije uobičajen kao na primer plaćanje u gotoviini, preko posrednika i slično. Takođe, ne mora da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv. Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona - transparentnost, konkurenciju, efikasnost", kaže Nenadić.On dodaje da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što građani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić "koji svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme", dok kod nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, "nema nikakvog obaveštenja". Još jedan argument u prilog prava građana da znaju koliko tačno respiratora je kupljeno i koliko koštaju je to što se plaćanja najverovatnije vrše iz državne kase."Ako se dešava nešto drugo, što je u ovom trenutku nemoguće utvrditi, onda se to čini kršenjem zakona ili nabavke ne sprovodi država već neka privatna firma ili pojedinac. Međutim, za tako nešto ne postoji nikakva realna potreba, sve se može obaviti na zakonit način", rekao je Nenadić.Nemanja Nenadić: I u vanrednom stanju, vlast mora da poštuje načela transparentnosti, konkurencije i efikasnostiNa Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta. Ova nabavka je sprovedena u pregovaračkom postupku jer on omogućava kraće rokove od javnog poziva.Nenadić kaže da u konkretnom postupku nije uočio nikave nepravilnosti. Prvo, za taj pregovarački postupak dobijeno je pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke jer je potreba za neplaniranom nabavkom nastala bez krivice naručioca. Zatim, ispoštovan je i princip konkurencije jer su poziv uputili na više adresa, dobili dve ponude i odabrali onu jeftiniju. Međutim, i ovde je ostalo nekoliko nejasnoća."Ono što se može post festum postaviti kao pitanje zašto je planirano da se na taj način nabavi samo 15 respiratora a ne više i šta se to toliko promenilo za samo nedelju dana. Nadam se da ćemo nekada dobiti argumentovane odgovore i na ta pitanja, a u ovom trenutku takvi dokumenti nisu dostupni", kaže Nenadić. Da li su lokalne samouprave prekršile zakon pri nabavci paketa za penzionereKako se pregledom Portala javnih nabavki može videti da su do sada samo dve opštine oglasile pregovaračke postupke za nabavku paketa pomoći penzionerima, naši sagovornici postavljaju pitanje da li to znači da druge nisu sprovodile takve postupke i time prekršile zakon ili su za te svrhe koristile postojeće budžetske rezerve.Od uvođenja vanrednog stanja do ponedeljka, 13. aprila, na Portalu javnih nabavki može se videti da je pokrenuto oko 90 pregovaračkih postupaka kao načina nabavke dobara ili usluga. Pregovarački postupci u odnosu na redovne javne pozive podrazumevaju kraće rokove i mogućnost da naručilac određenim ponuđačima, jednom ili više njih, direktno pošalje poziv.Svi naručioci koji su pokrenuli pregovaračke postupke morali su da zatraže mišljenje o opravdanosti pokretanja takvih postupaka od Uprave za javne nabavke i većina je u svojim obrazloženjima navela hitnost za određenom robom ili uslugom zbog epidemije virusa. Osim nekoliko postupaka za nabavku medicinske opreme, pregovaračke postupke, između ostalog, pokrenule su i Opšinska uprava Opštine Kovin i Gradska uprava Grada Beograda za nabavku paketa pomoći za penzionere sa najmanjim penzijama.U obrazloženju za pokretanje pregovaračkog postupka, Kovin je naveo da je sredstva za pakete dobio od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Međutim, na Portalu javnih nabavki nisu navedeni slični pregovarački postupci drugih vojvođanskih opština, što otvara pitanje kako su one izvršile nabavku paketa pomoći.Danijel Dašić: "Vanredno stanje plodno tle za zloupotrebe""Kovin se poziva na to da je dobio pare od pokrajine, ali nemamo na spisku slične nabavke drugih vojvođanskih opština. To bi dalje moglo da znači da su druge opštine prekršile zakon, pa nisu tražile mišljenje niti primenjivale pregovarački postupak. Malo je verovatno da su Beograd i Kovin jedine opštine koje na ovaj način troše deo svojih budžeta pa bi trebalo utvrditi da li su ostali gradovi i opštine nabavljali robu bez primene Zakona o javnim nabavkama, ili su možda koristili u tu svrhu samo postojeće rezerve", kaže Nemanja Nenadić.Nenadić dodaje da bilo koja podela pomoći građanima ili privredi, "pogotovo kada dolazi u vreme neposredno pred izbore, može biti tumačena kao politička promocija vlasti". On ističe da nije sporna pomoć građanima kojima je to neophodno, nego ukoliko je to iskorišćeno upravo u političke svrhe."Verujem da nikom nije sporno da se ona takvim građanima i pruža, ali da to nipošto ne bi smelo da bude iskorišćeno za lične promocije funkcionera organa koji dodeljuju pomoć ili za promociju partija iz kojih dolaze. Zato je mnogo stvari bitno da bi se sagledalo da li je pomoć samo normalna aktivnost lokalnih samouprava ili takođe i politička promocija - kako je odabrano kome će biti podeljena, ko učestvuje u podeli, kako se medijski plasiraju informacije o toj aktivnosti", rekao je Nenadić.Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da se javne nabavke na lokalu "u pogledu nezakonitih radnji ne razlikuju puno od republike". Dodaje da je vanredno stanje "plodno tle" za zloupotrebe prilikom nabavki.Za njega su pregovarački postupci Kovina i Beograda ipak sporni i smatra da nije trebalo da dobiju pozitivno mišljenje od Uprave za javne nabavke."Ovakvo mišljenje koje je dala Uprava za javne nabavke pokazuje u punom svetlu koliko je sam proces sprovođenja javnih nabavki problematičan i podložan političkoj zloupotrebi. Videćemo da li će ovo biti iskorišćeno i od strane ostalih lokalnih samouprava da na isti način tokom vanrednog stanja sprovedu nabavku, jer ovakav osnov za primenu postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, po zakonu ne bi smeo da dobije pozitivno mišljenje. Nažalost, sve je ovo rezultat uspostavljanja centralizovanog sistema javnih nabavki, nakon donošenja novog zakona krajem 2015, koji je trebalo da reši sve probleme sa korupcijom i netransparentnošću procesa javnih nabavki", kaže Dašić.Ne postoji preči interes zbog kog bi informacije o respiratorima bile tajnaSagovornici VOICE-a ističu da je u periodu pandemije kovida-19 objavljivanje informacija u vezi sa nabavkom medicinske opreme neophodna jer "netransparentnost stvara iskušenje da onaj ko donosi odluku zapostavi javni interes i posveti se sopstvenom". Osim toga, nedostatak jasnih informacija u vezi sa, na primer, respiratorima proizvodi nepoverenje građana u zdravstveni sistem što otežava situaciju suzbijanja epidemije.Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE kaže da bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li je to po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo.On podseća da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, informacije u vezi sa zdravljem ljudi uživaju i veću potrebu za transparentnošću od ostalih informacija i da ne postoji neki preči razlog zbog kog bi one ostale tajna.Jelena Kleut: "Ne vidim zašto se pravi nekakva fešta od podele medicinske opreme""Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, dakle onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predviđeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije. Uz to, zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije", izjavio je Šabić.Nakon interesovanja medija da se objavi podatak o tačnom broju respiratora u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je jednom prilikom izjavila da je taj podatak državna tajna. Bivši poverenik kaže da to po Zakonu o tajnosti podataka nije okarakterisano kao državna tajna i podseća na gotovo komičnu situaciju u kojoj je predsednik Vučić obelodanio tu tajnu."Par sati posle njene izjave da je državna tajna, predsednik Republike je saopštio broj respiratora, i da se malo našalim, rizikovao kaznu zatvora za odavanje državne tajne", kaže Šabić."Podela respiratora u Novom Pazaru i Nišu propagandni događaj""Evo, nabavio sam 50 od jutros, a nigde vam ne piše javna nabavka. Šta vas briga, snalazim se", rekao je u jednom od svojih obraćanja predsednik Aleksandar Vučić. Ovakva i slične poruke upućuje na zaključak da nabavku respiratora vrši jedan čovek kome to uopšte ne spada u domen nadležnosti.Profesorica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, komunikološkinja Jelena Kleut koja se, između ostalog, bavi i pitanjima političke propagande kaže da su ovakve poruke loše jer "ukidaju državu, institucije, procedure"."Stiče se utisak da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika i poruka onda nije 'vidite šta sve činim za vas' nego 'da nema mene, sve bi propalo'. Uz sve razumevanje problema sa nabavkom respiratora, o čemu pišu i svetski mediji, nadam se da će na kraju pandemije biti podvučena crta i saopšteno šta je nabavljano, od koga i po kojim cenama", kaže profesorica Kleut.Dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ona ocenjuje "propagandnim događajima"."U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta", kazala je Jelena Kleut.Marija Grbić (VOICE, naslovna fotografija: Beta-AP)                                

----------------------------------------------------------