Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 22.04.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Društvo

Autori: V.J.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić

Naslov: Staviti tačku na spekulacije

Transparentnost Srbija uputila predlog Vladi da objavi spisak svih donacija koje smo dobili tokom pandemije

Staviti tačku na spekulacije

v.j.

Beograd - Paralelno sa statistikom o broju zaraženih, preminulih i oporavljenih, u javnosti se od početka pandemije vodi i druga računica - ko nam je i u kolikoj meri pomogao da uspešno prebrodimo krizu izazvanu kovidom--19.1 dok se prva baza podataka vodi temeljno i redovno ažurira, druga jednačina ima mnogo više nepoznatih. Informacije o pomoći država, pravnih lica i pojedinaca rasute su po medijima, komplikujući formiranje pune slike.

Institucije koje ovo mogu da isprave su Vlada Srbije i Ministarstvo finansija, zbog čega im je organizacija Transparentnost Srbija 14. aprila uputila inicijativu za objavljivanje sveobuhvatnih podataka o pomoći koju su institucije države dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata i pojedinaca. U toku jučerašnjeg dana oni su ovu svoju inicijativu javno objavili.

- Mi smo u inicijativi podsetili na dobru praksu koja je uspostavljena 2014. godine. Tada su se u javnosti javile sumnje u način na koji su prikupljane i trošene donacije za borbu protiv posledica poplava, pa smo uputili identičan predlog. Tada je naša inicijativa bila prihvaćena i javno je objavljen spisak svih donatora, kao i iznosi koje su donirali. Ne vidimo zbog čega bi se sa tom dobrom praksom prekinulo, kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti. On ističe da nije primetio da su se i ovoga puta u javnosti pojavile sumnje u način trošenja prikupljenih sredstava, ali da postoji spekulacija oko toga iz koje zemlje je stiglo najviše pomoći. Kako objašnjava, objavljivanje tih podataka bi stavilo tačku na takve spekulacije, a istovremeno bi se omogućilo javnosti da iskaže svoju zahvalnost.

- Čvrsto verujem da bi taj potez delovao stimulativno na buduće donatore. Takođe, objavljivanjem jedinstvene baze podataka dao bi se pregledan uvid u to šta je donirano, pa bi se kod onih koji žele da doniraju, ali ne znaju šta je najpotrebnije, otklonila dilema, ističe Nenadić.

To što ne postoji jasan pregled donacija, međutim, ne znači da su predstavnici vlasti krili donacije od medija. Poslednjih nedelja, povodom prijema donacija organizovane su manifestacije na koje su bili pozivani novinari. Pa je tako predsednik Srbije dočekao avion sa humanitarnom pomoći iz Kine, dok je premijerka Ana Brnabić učinila isto sa donacijom iz Rusije. Ugovor sa EU o finansijskoj pomoći javno je potpisala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ipak, od pojedinih zvaničnika Evropske unije mogla je da se čuje kritika na račun minimiziranja pomoći koja dolazi iz Evrope u poređenju sa donacijama koje su poslali Kina i Rusija.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Politika

Autori: Safeta Biševac

Teme: Korupcija

Naslov: Nezadovoljan prijatelj Borel

RESETOVANJE

Nezadovoljv prijatelj Borel

SAFETA Biševac

Kada je Žosep Borel prošle godine imenovan za šefa evropske diplomatije, mnogima se činilo da je Srbija dobila „svog čoveka" u Briselu. Bivši ministar inostranih poslova Španije kao naslednik Federike Mogerini nije se dopao mnogima u Prištini samim tim što njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, čemu se i Borel odlučno protivio. Automatski sedopao Beogradu i postao veliki prijatelj Srbije.

Ali ni prijatelj Borel nije zadovoljan onim što se može videti u Beogradu ovih dana korone. „Ako biste mogli otiči u Beograd, mogli biste videti bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže'Hvala, brate Si, jedino nam vi pomažetej što je smešno. Nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Kada mi pomažemo, pre i tokom krize, onda ništa", kazao je Borel na sastanku Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Komitet je inače usvojio izveštaj o Zapadnom Balkanu kojim se zalaže za jače angažovanje EU, nastavak finansiranja država kandidata, pomoć u suprostavljanju korupciji i promovisanju regionalne saradnje, punopravno članstvo...

Borelje značijošjedan u nizu evropskih i zapadnih političara kojima se ne dopada napadna bliskost Beograda i Pekinga. Nije, naravno bitno što je navedene bilborde zakupila privatna dnevna novina. Tačnije, bašzatoštojezakupila novina bliska vlastima u Beogradu, bilbordi se mogu posmatrati kao poruka države, čija je premijerka najavila i podizanje spomenika zahvalnosti Kini. Ima li EU razloga za Ijutnju? Srbija kao nezavisna država ima pravo da sarađuje sa svim

zemljama, pogotovo u vreme svetske krize izazvane pandemijom. Ako Beogradu pomažu

Peking i Moskva, a Srbija im se na tome zahvaljuje, zašto se EU Ijuti? Zar i pojedine članice EU, Italija pre svih nisu kritikovale Brise zbog zakasnele pomoći? U Italiji pojedinci skidali EU i stavljali kineske zastave, što smo mogli da vidimo na brojnim snimcima.

Možda se i Srbija Ijuti na EU bezrazloga?Tri dana nakon proglašenja vanrednog stanja iz Brisela je stiglo više od sedam miliona evra pomoći, a najavljen je paket vredan 93 miliona. Zašto nam se onda čini da nismo dobili dovoljno? Zašto nam kineski i ruski milion deluje kao milijarda, a EU milioni i milijarde kao sića? Naravno da su razlozi politički. Prosečnoj vladajućoj strukturi na brdovitom Balkanu višegodi kineski model vladavine, jednopartijska vlast, čvrsta ruka i disciplina, nema opterečenja nekakvim Ijudskim pravima i standardima. Ima, nažalost i u zemljama EU sličnih pojava, Orban i Kačinski. EU se, pored toga dosta slabo pokazala u kriznim situacijama, izbegličkoj krizi 2015. i aktuelnoj pandemiji. Brisel spor, birokratizovan, a Peking samo trepne okom stotinemiliona Ijudi zatvara,gradi bolniceza nekolikodana,proizvodi milione maski... Zaraženima, ako zatreba, uskraćuju kretanje tako što im jednostavno zabarikadiraju ulazna vrata. Ali, korona je, ko će da brine o trivijalnim stvarima kao što su Ijudska prava.

Problem je u tome što ako zaboravimo šta nam znači ono malo prava što imamo, ostaćemo i bez njih. A onda će nam epidemije biti manji problem. Svi koji smatraju da je Kina u slučaju borbe protiv pandemije pokazala superiornost svog u odnosu na EU sistem, trebalo bi da se zamisle. I shvate da Kina odavno nije socijalistička zemlja već mešavina jednopartijske vlasti komunističke partije i kapitalističkog ekonomskog sistema. Postali su velika sila, svaka čast. Svaka čast na istoriji i kulturi, no kada pomislim na Kinu, sem šišmiša koji je postao glavni „krivac"za pandemiju, setim seTijenanmena. I onog tenka koji ide na studenta.

Ako zaboravimo šta nam znači ono maloprava što imamo, ostaćemo i bez njih

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Ekonomija

Autori: G. Vlaović

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pravo vreme da država kupi naftu

Pravo vreme da država kupi naftu

Da H bi zbog niske cene „crnogzlata“Srbija mogla da napuni svoje obavezne rezerve

Beograd - S obzirom na trenutno veoma niske cene nafte na svetskom tržištu, zbog epidemije korona virusa i činjenice da će sporazum o smanjenju proizvodnje najvećih izvoznika nafte stupiti na snagu tek od 1. maja, veoma je povoljna situacija za Srbiju da kupuje „sgpo zlato" za stvaranje obaveznih naftnih rezervi, tvrde sagovornici Danasa.

Srbija je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji preuzela obavezu da do 2023. godine raspolaže obaveznim rezervama nafte (koje bi se koristile u slučaju globalne nestašice) za 61 dan. Shodno tome, država Srbija postepeno stvara svoje zalihe kako bi do predviđenog roka obezbedila propisane količine.

Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, smatra da je aktuelni trenutak, zbog niske cene nafte, veoma pogodan za kupovinu obaveznih rezervi ah da je da bi se to ostvarilo potrebno ispuniti dva osnovna preduslova.

- Činjenica je da je zgodan trenutak za kupovinu nafte i da bi Srbija na taj način i pre zadatih rokova uspela da obezbedi potrebne količine rezervi nafte. Definitivno je da njena cena nakon završetkakrize izazvane epidemijom korona virusa neće biti ni izbliza tako niska kao što je sada slučaj. Da bi se kupovina pak ostvarila potrebno je da država ima dovoljno novca za tako nešto kao i da ima dovoljno kapaciteta za smeštaj kupljene nafte za obavezne rezerve - kaže za Danas Goran Radosavljević.

Naš sagovornik ističe da je to da li postoji dovoljno novca za kupovinu naftnih rezervi, pitanje za nadležne u državi.

- Prema informacijama koje imam država u datom trenutku ne raspolaže sa dovoljnim kapacitetima za skladištenje obaveznih rezervi nafte. Radi se ubrzano na tome da se ti kapaciteti obezbede. Postoji tehnička mogućnost da država sklopi dogovor sa naftnim kompanijama da se kupljena nafta smesti u njihovim skladišnim prostorima. Da li kompanije sada imaju dovoljno skladišnih kapaciteta zbog manjka tražnje za sirovom naftom je informacija koju nemam - navodi Radosavljević.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za Danas da svi kupci, uključujući tu i države, koriste priliku da u ovom trenutku kupe što više sirove nafte zbog veoma niskih cena.

- Shodno tome jeste pravo vreme za njenu kupovinu i stvaranje potrebnih zaliha. Cena je niska i država Srbija bi mogla da iskoristi priliku i popuni svoje obavezne rezerve nafte. Trenutak za to je svakako povoljan. Ono što se postavljao kao pitanje je da li u budžetu u ovom trenutku ima dovoljno novca za te potrebe. Jednostavno zbog epidemije korona virusa i činjenice da je Vlada odlučila da pomogne privredi, da su potrebni dodatni izdaci i za druge oblasti života, postavlja se pitanje da li je sada za nadležne nabavljanje obaveznih rezervni nafte prioritet navodi naš sagovornik. On dodaje da je Udruženje naftnih kompanija Srbije ranije nudilo državi javno-privatno partnerstvo u izgradnji, opremanju i upravljanju skladišta za obavezne rezerve nafte.

- Tada je to odbijeno. Da nije mi bi smo sada raspolagali sa opremljenim skladištima za te svrhe u slučaju da nema dovoljno kapaciteta u onim koji su pod ingerencijom države objašnjava Mićović.

Juče smo pokušali da kontaktiramo i nadležne iz Ministarstva rudarstva i energetike kako bi saznali da li planiraju nabavku novih količina obaveznih rezervi nafte međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor. Krajem prošle godine ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da će Srbija do novembra raspolagati sa obaveznim zalihama nafte za oko 24 dana. Shodno tome, Srbija u ovom trenutku raspolaže sa obaveznim rezervama u vrednosti od l,B2milionabarelanafte. Srbija bi do 2023. godine, prema preuzetim obavezama, trebalo daposeduje zalihe od 4,63 miliona barela nafte. Srbija je dakle dužna da nabavi još 2,81 milion barela nafte za te potrebe. S obzirom na aktuelnu cenu nafte tipa „brent“ koja se koristi u Srbiji od 26,59 dolara po barelu Srbija bi nedostajuće količine, ako bi ih kupila u ovom trenutku, platila po ceni od 74,7 miliona dolara, odnosno bar dva do tri puta jeftinije u odnosu na uobičajene cene.

lako je najefikasnija odbrana u slučaju nestašica nafte formiranje obaveznih rezervi, stručna javnost tvrdi da Srbija izdvaja veoma malo sredstava za te potrebe. Eksperti su naime krajem prošle godine tvrdih da od 2014. godine, kadaje uvedena naknada za formiranje obaveznih rezervi, ni četvrtina tog novca nije utrošena za tu namenu pa zbog toga te rezerve nisu ostvarene na zadovoljavajućem nivou. Osnovni problem po tom pitanju predstavlja podatak da država zvanično ne saopštava koliko novca na godišnjem nivou inkasira od naplate takse koju vozači plaćaju kada kupuju gorivo za formiranje obaveznih rezervi nafte kao ni koliko sredstava od te sume odlazi nadležnima u Ministarstvu rudarstva i energetike za formiranje tih obaveznih zaliha.

Danas je u više navrata kod nadležnih u ministarstvima energetike i finansija pokušavao da sazna koliko novca se inkasira od takse za obavezne rezerve nafte, ali na naša pitanja dosad nismo dobili odgovore. Prema tvrdnjama struke od 2014. godine, kada je uvedena naknada za formiranje obaveznih rezervi, ni četvrtina tog novca nije utrošena za tu namenu pa zbog toga te rezerve nisu ostvarene na zadovoljavajućem nivou. Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama Ministarstva rudarstva i energetike za kupovinu naftnih derivata.

Međutim, problem predstavlja to, tvrdi stručna javnost, što Vlada Srbije umesto da odvaja novac od takse za te svrhe, kako je to i planirano, većinu sredstava inkasiranih na taj način daje na „krpljenje“ budžeta. EpilogtogajedabiSrbija u slučaju nestašice nafte imala rezerve „crnog zlata“ za svega desetak dana, što je malo.

Ako se zna da se u Srbiji godišnje proda oko dva miliona tona goriva, a da se na svaki litar plaća taksa od 2,6 dinara, može se izračunati da država na godišnjem nivou inkasira oko 42 miliona evra. Ta suma je potpuno dovoljna da se ispuni zahtev EU da Srbija do 2023. godine raspolaže sa obaveznim rezervama nafte za 61 dan.

  1. Vlaović
  2. Vlaovic

Rekordno niske cene nafte na svetskim tržištima predstavljaju idealnu priliku da Srbija reši pitanje naftnih rezervi

Tramp naložio plan pomoći naftnom sektoru

i finansija imaju misiju da „fondove stave na raspolaganje tim veoma važnim preduzećima i da dugoročno u budućnosti garantuju radna mesta“.

Nakon uvođenja mera izolacije zbog pandemije korona virusa, saobraćaj i fabrike su gotovo svuda u svetu stali, a nema ni potražnje za energentima. Međutim, proizvod-

Vašington - Američki predsednik Donald Tramp zatražio je danas od administracije uspostavljanje plana hitne pomoći naftnoj i industriji gasa, pogođenoj padom cena „crnog zlata“.

„Nikada nećemo dozvoliti pad naše velike američke industrije nafte i gasa“, obećao je Trampu tvitu u kojem je najavio da ministri energetike nja nije toliko opala. Rezultat toga je nedostatak dovoljnog prostora za skladištenje u SAD, njujorški barel WTI (West Texas Intermediate) za isporuku u maju juče je zabeležio cenu od minus 38 dolara, što znači da su trgovci bili spremni da toliko plate svakome ko uzme naftu da bi je se otarasili, jer nema tražnje, niti imaju gde da je skladište jer su tankovi u svetu puni. I ostali ugovor za WTI ili brent takođe su izgubili više od dve trećine vrednosti od početka godine. Ovaj u istoriji neviđeni pad cene američke sirove nafte povećava pritisak na naftni sektor koji je pod velikom tenzijom u SAD, dok bankrot preti stotinama preduzeća koja su u velikim dugovima.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Politika     Strana: 2

Rubrika: Svet

Autori: Vladimir Vukasović

Teme: Korupcija

Naslov: Korona ojačala imunitet Netanijahua

Korona ojačala imunitet Netanijahua

U krizi zbog pandemije, uprkos neuspehu na izborima, vođa Izraela ostaje premijer,

uz odlične šanse da ga to spase i od zatvora zbog navodne korupcije

Vladimir Vukasović

Virus korona možda će, kao što

se predviđa, promeniti svet i srušiti pretpostavke koje su uzimane za unapred zadate istine, ali u Izraelu je potvrdio da ne prestaje da važi pravilo kako je moguće sve osim toga da Benjamin Netanijahu padne s vlasti.

Uz obrazloženje da je zbog borbe protiv zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom kovida 19 neophodna vlada nacionalnog je- • dinstva, Beni Ganc, čovek od koga se očekivalo da će Netanijahuu oduzeti premijersko mesto, pristao je na to da s njim deli kabinet. Prema koalicionom sporazumu koji će važiti tri godine, Netanijahu će ostati predsednik vlade u prvih 18 meseci njenog mandata, tokom kojih će pred sudom odgovarati na optužnice za korupciju i zloupotrebu uticaja, a zatim će biti Gancov zamenik. Sem ustupka da pred sudiju izađe kao najmoćniji čovek u državi, za svoju stranku Likud dobio je pravo da presudno utiče na izbor državnog tužioca i javnog pravobranioca. Netanijahuje jedini kome je virus korona ojačao imunitet - od krivičnog progona.

Nova vlada bi u prvih šest meseci trebalo da se posveti obnovi normalnog života u zemlji pogođenoj pandemijom, ali su joj odrešene ruke za još jedan zadatak: primenu plana Bele kuće za rešenje problema između Izraela i Palestinaca. U julu, čim budu spremne potrebne mape, pre narednih američkih predsedničkih izbora i eventualne smene Donalda Trampa, izraelska vlada će anektirati 30 procenata Zapadne obale, praktično uništavajući mogućnost da Palestinci formiraju zasebnu državu.

Tako je Netanijahu dobio šansu da ostvari tu želju izraelske desnice i da se u istoriju upiše i produžetkom svog već rekordno dugog mandata, koji traje od 2009. godine. Oduvek sposoban da se održi na površini uprkos talasima koji bi svakog dru Gog potopili, ovog puta je nadmašio sebe jer je ponovo stekao vlast iako na izborima ponovljenima triput za godinu dana nije osvojio većinu. U još genijalnijem obrtu, naterao je Ganca ne samo da odustane od svoje parlamentarne većine i pridruži mu se, nego je čak vođa opozicije na kraju bio taj koji je Netanijahua na sve načine jurio da formiraju vladu.

Nesiguran u čvrstinu koalicije koja je stala iza njega kao kandidata za premijera, plašeći se razdora između izraelskih i arapskih poslanika koji su ga podržali, svestan toga da bivši Netanijahuovi ljudi koji su u međuvremenu pristupili opoziciji kao da i dalje u ponečemu štite nekadašnjeg šefa, pritisnut pandemijom, Ganc je prenebregao obećanje da neće ući u vladu s čovekom optuženim za korupciju. Pošto Likud nije imao snage da se oslobodi svog čelnika, koji se u tom trenutku činio kao balast, Ganc je srušio svoj Plavo-beli savez.

Po cenu toga da ostane bez polovine poslanika, Ganc se privremeno prihvatio dužnosti predsednika skupštine, zaprečivši put kandidatu čiji je cilj bio zakon koji bi Netanijahuu onemogućio novi mandat. Kad su ankete zatim pokazale da je Ganc izgubio popularnost i da bi Likud osvojio vlast na četvrtim uzastopnim izborima, Netanijahuje počeo da pokazuje manjak interesovanja za koalicione pregovore, pa je lider onog što je ostalo od Plavo-belih čak pretio da će lično pogurati zakon koji bi mu uskratio fotelju bez obzira na ishod novog glasanja građana. OndajS S Netanijahu klimnuo glavom, uz cnof; <l razum koji mu pruža sjajne šanse djL 5 izbegne zatvor zbog korupcije. | ii Ironija je ito iggo je ova vlada, to? ičl bož nužna zbog pandemije, sastavlje*

na u vreme kad mere protiv širenja* g bolesti popupggaju i što će je prvlj ie predvoditi čovek kome zameraju da cĆ

nije sjajno snašao u suzbijanju kovid? 19. Upravljanje zemljom sa milion ne§ zaposlenih preuzeće najglomazniju vlada u istoriji Izraela, u kojoj heg kako bi se podmirili apetiti svi* stranaka koje je čine, biti 36 port» felja.

Premda preplašeno od virusa* 2.000 Izraelaca je u nedelju u Tejj* Avivu, držeći propisano međusob-* no odstojanje, demonstriralo zbo? Netanijahuovog, kako oni to vide, rušenja demokratije. Njegovi protivnici bi rekli da je on za Izrael srećan koliko i crna mačka, ali je Netanijahu opet pokazao da ima života koliko i ona - devet - i da ne postoji kriza koju ne može okrenuti u svoju korist.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 4

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gubimo integritet zbog članova Državnog veća

Gubimo integritet zbog članova Državnog veća

Udruženje sudija i tužilaca (UST) već duže ukazuje na neprihvatljive postupke izbornih članova Državnog veća tužilaca (DVT), za koje smatra da doprinose umanjenju integriteta i poverenja građana u tužilaštvo, stoji u dopisu koji je potpisao zamenik predsednika UST Lazar Lazović.

- Prvo smo ukazali na nedostatak objektivnih pravila u pogledu izbora i napredovanja, koje su izborni članovi obećah da će da otklone, te sprovođenje oglasa bez odluke o zahtevima za izuzeće, a zatim podneli više prijava za sukob interesa po kojima Agencija za borbu protiv korupcije ne postupa do današnjeg dana iako prijavljena Uca i dan-danas biraju tužioce. Uz sve navedeno, otvoreno je pitanje disciplinskih postupaka i njihovih zastarevanja, pitanje nestankapotpisanih zapisnika poslatih Upravnom sudu, povodom čega je predsednik disciplinske komisije podneo krivičnu prijavu, na šta se samo nadovezuje proslava u hotelu Šumadija“, u vezi sa ko-

jom očekujemo zvaničnu dokumentaciju disciplinskog tužioca - navodi Lazović.

Kako zaključuje, „bojim se da će ovaj saziv biti upamćen po takvim stvarima iako su obećavab kolegama da će učiniti mnogo više za struku“.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 18

Rubrika: Regioni

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: ODRŽAVANjE MOSTOVA

ODRŽAVANjE MOSTOVA

GRADSKA uprava Požarevca po drugi put produžila je rok za dostavljanje ponuda za održavanje mostova i drugih građevinskih objekata na putevima. Rok je produžen zbog vanrednog stanja, a novi krajnji rok je 5. maj do 10 sati. Procenjena vrednost ove javne nabavke iznosi 3,4 miliona dinara, bez poreza. Glavni kriterijum za odabir izvođača radova biće najniža ponuđena cena. D. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.04.2020

Medij: Vreme     Strana: 11

Rubrika: Bez naslova

Autori: Dragan Todorović

Teme: Korupcija

Naslov: Anatomija lokalne pandemije

Korona u Valjevu

Anatomija lokalne pandemije

Direktorki Zavoda za javno zdravlje, koja, premijerki i ministru zdravlja pisala šta ne valja u Valjevu, javno odgovoreno da “pre dva dana viđena kako izlazi od ljubavnika, kod koga provodi noći, kada se smišljaju prevare i korupdja koju tokom dana sprovodi”

aljevo je bilo jedno od prvih žarišta korona virusa u Srbiji, krajem marta je po broju zaraženih bilo na preko deset posto obolelih u Republici. To nije bila vest, sve dok Vučić gospodin nije rekao da ga srce boli zbog Valjeva, a SNS gradonačelnik, Slobodan Gvozdenović, inače lekar, pa još ginekolog, koji je formacijski postavljen za komandanta Štaba za vanredne situacije, nije u mikrofon lokalne televizije, nekoliko puta i uzamance, rekao da “Conrad 19 sve napada". NO, stanje se “stabilizovalo", broj se, jedno vreme, “ustalio” na 60 zaraženih, jer su, vele, kasnili izveštaji sa testiranja.

U međuvremenu, u Valjevo su stigli Kinezi, Rusi, “Blic” je, po izvorima iz kabineta Predsednika, pisao da su u Valjevo poslati stručnjaci, jer je lokalno rukovodstvo imalo dosta propusta “Komandant Conrad” je, preko svoj medij, povikao da su to tendendozne laži uperene protiv njega lično, no, kad je sami Predsednik saopštio da je poslao stručnjake u grad na Kolubari, “Komandant Conrad" je zaćutao na tu temu. Pojavila su se nova žarišta, Valjevo ponovo bilo tema. Izgleda da su “proradili” i testovi, Zavod m zajavnozdravljejeig. aprilasaopštiodajeisigrađanin zaražen,odčega4ozdravstve-

nih radnika, da je od posledica korone 17 građana preminulo, kao i da je 31 lice oporavljeno, a 1003 testirano.

Počelo je i testiranje u kovid ambulanti, direktorka Doma zdravlja, u startu, javno saopštila da je stiglo 15 testova. lako je najavio, Vučić gospodin još nije bio u Valjevu. Ali, kao da jeste. Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Antić, 14. aprila javno saopštila: “Pored svega što se dešava, ovom prilikom bih javno zahvalila na donaciji u vidu novog rendgen aparata, koji smo dobili sinoć. Posebnu zahvalnost dugujemo našem predsedniku Vučiću i Bratislavu Gašiću, koji su, kad su čuli za naše potrebe u kovid centru, donirali ovaj aparat. Sada očekujemo stručnjake koji će aparat montirati...”

Posle ove lepe vesti, desila se direktorka Zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Marija Gavrilović, koja je odbila imenovanje, prethodno po odluci Štaba smenjena, na mesto rukovodioca Stručno--operativnog tima za zaštitu i spašavanje od epidemije (SOT). Direktorka je o tome obavestila premijerku i ministra zdravlja, naglašavajući da je to odgovor na primedbe Štaba i Komandanta Conrada, prosleđene Ministarstvu zdravlja, na njen rad.

Direktorka Gavrilović naglašava da Zavod, od početka epidemije, izvršava sve zadatke na rešavanju epidemiološke situacije, iako je većina zaposlenih 14 dana bila u izolaciji, zaposleni su radili epidemiološka istraživanja i izveštavali nadležne institucije. U pismu zvaničnicima navodi da je kao epidemiolog imenovana za rukovodioca SOT-a, ali da je smenjena zbog neslaganja sa načinom

vođenja Štaba za van-

¦R?L Š redne situacije, angažo-, » vanja privatnih firmi

za dezinfekciju, kao i načinom raspodele

?P?aonacija koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova.

Navodi da je smenjena, da je na njeno mesto imenovana direktorka Doma zdravlja, da je ponovo imenovana za rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spašavanje od epidemije, ali, da je to odbila, jer ne želi da učestvuje u takvim aktivnostima, ali će i dalje najsavesnije obavljati sve stručne zadatke na rešavanju epidemiološke situacije.

Istog dana, javlja se privatizovani Radio Valjevo, za koga ova država ne želi da zna u kom je statusu, preko kogaje Komandant Conrad demantovao “Blic". Da se navede da Radio Valjevo, koje ima iznajmljen prostor u zgradi Gradske uprave, uživa najveće poverenje “Conrada”, kao i da dobija najviše miliona na tzv. konkursima za projektno finansiranje medija. Neformalni lider ovog što se predstavlja za medij je gospodin Zoran Majdak, koji od medijskog iskustva ima i da je svojevremeno optužen za prevaru građana organizovanjem lažnih SMS nagradnih igara na “Narodnom radiju".

Tzv. “Radio Valjevo” promptno javlja: Marija Gavrilović je po nalogu svog ljubavnika poslala pismo Ani Brnabić, umesto da se bori za živote građana Valjeva. Zavod za javno zdravlje već duže vreme ne funkcioniše, dok se Marija Gavrilović bavi spletkama i tračevima, dok sa druge strane protivzakonito obavlja funkciju direktora. Uskoro ćemo pisati sve 0 sada već impotentnom ljubavniku Marije Gavrilović, o kriminalu koji ova dotična gospođa sprovodi sa svojim ljubavnikom. Marija Gavrilović je pre dva dana viđena kako izlazi iz zgrade u Karađorđevoj ulici, preko puta suda, gde njen ljubavnik ima stan. Valjevci treba da znaju ko je žuta Marija Gavrilović, kao i kod koga provodi noći, kada se smišljaju prevare i korupcija koju tokom dana sprovodi...

Štab za vanredne situacije, na čelu sa Komandantom Conradom, nastavlja da radi po svom pravilu službe. Iz Kabineta gradonačelnika saopšteno da se zabranjuje saobraćaj za pešake, motorna vozila i bicikle, u dolini reke Gradac, jer je primećeno okupljanje građana u nedozvoljenom broju, koje direktno ugrožava rezultate do sada donetih mera zaštite. Takođe, zatvoreni su parkovi i javne površine, a ova dodatna mera je doneta zbog građana koji se zadržavaju na tim mestima...l[

DBAGAN TODOROVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2855303/raspisan-tender-za-uredjenje-kompleksa-gradskog-stadiona-u-cacku

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za uređenje kompleksa Gradskog stadiona u Čačku

Grad Čačak raspisao je javnu nabavku za uređenje kompleksa Gradskog fudbalskog stadiona u tom gradu.Kako se navodi u dokumentaciji predviđeni su radovi na prilazu kompleksu stadiona, popločavanje i asfaltiranje, kao i izrada i montaža ograde na ulazu u upravnu zgradu iIlustracija (Foto: Bplanet/shutterstock.com)Grad Čačak raspisao je javnu nabavku za uređenje kompleksa Gradskog fudbalskog stadiona u tom gradu.Kako se navodi u dokumentaciji predviđeni su radovi na prilazu kompleksu stadiona, popločavanje i asfaltiranje, kao i izrada i montaža ograde na ulazu u upravnu zgradu i uređenje brane u okviru stadiona.Takođe, planirana je i izgradnja sistema za navodnjavanje u okviru stadiona (centralni teniski teren - teren br.2 - teren br. 3 - teren br.4)Rok za dostavljanje ponuda je 27. april, a više o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2855316/nastavljaju-se-radovi-u-industrijskoj-zoni-zmic-raspisan-tender-za-izgradnju-puteva

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastavljaju se radovi u industrijskoj zoni Zmič - Raspisan tender za izgradnju puteva

Uprava za investicije i održivi razvoj Opštine Paraćin oglasila je javnu nabavku radova za uređenje parcela i industrijskog parka u zoni Zmič.Naime, kako se navodi, predmet nabavke su radovi na izgradnji puteva - kolovoza, parkinga i pešačkih staza.Predviđene radove,Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Uprava za investicije i održivi razvoj Opštine Paraćin oglasila je javnu nabavku radova za uređenje parcela i industrijskog parka u zoni Zmič.Naime, kako se navodi, predmet nabavke su radovi na izgradnji puteva - kolovoza, parkinga i pešačkih staza.Predviđene radove, izvođač radova treba da izvede u roku koji ne može biti duži od 30 kalendarskih dana, od dana uvođenja u posao.Ponuda se smatra blagovremenom ukoliko je primljena od strane ponuđača do 18. maja godine do 11 sati. Javno otvaranje ponuda je istog dana u 11.15. časova u prostorijama naručioca.Više informacija o tenderu pogledajte OVDE.Tagovi:        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/201021/ifc-investira-miliona-evra-efse-podrsku-kreditiranju-mikro-malih-srednjih-preduzeca-evropi-centralnoj-aziji

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: IFC investira 18,5 miliona evra u EFSE za podršku kreditiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u Evropi i Centralnoj Aziji

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, investira 18,5 miliona evra u Evropski fond za Jugoistočnu Evropu SA, SICAV-SIF (EFSE). Ova investicija namenjena je za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) preko banaka i mikrofinansijskih institucija u 14 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA). EFSE je najveći regionalni mehanizam za finansiranje MMSP.IZVOR: Republika utorak, 21. 4. 2020.| 10:07 0Investicija IFC-a će omogućiti da finansiranje za ove kategorije u ECA regionu bude dostupnije nego ranije.Krajnji korisnici biće MMSP i lica kojima je trenutno finansiranje ograničeno, nepouzdano ili nemaju mogućnost za to.MMSP su motori ekonomskog rasta i važni pokretači zapošljavanja u ECA regionu. Pristup finansiranju ostaje ključna prepreka njihovom rastu. Istraživanje je pokazalo da 27 odsto MMSP u ECA regionu nemaju zadovoljene potrebe za finansiranjem, s procenom da im nedostaje oko 740 milijardi dolara neophodnih za finansiranje.IFC investicija ćepodstaćiveću konkurentnost na tržištu, pokazaće održivost finansiranja u lokalnoj valuti, i omogućitiinovaciju proizvoda među kreditorima.Ova investicija dobija na značaju u vremenuCOVID-19 pandemijei njenog katastrofalnog uticaja na MMSP u regionu. Ovim biznisima sada je potrebna hitna podrška da opstanu u momentu krize i sačuvaju radna mesta.IFC je višegodišnji partner EFSE-a od njegovog osnivanja 2005. godine i podržao ga je već kroz nekoliko projekata. Kristof Tiskens, predsednik Upravnog odbora EFSE-a, rekao je:"Već 15 godina promovišemo finansijsku inkluziju i finansiranje lokalnom valutom u regionu. EFSE ima zadovoljstvo da nastavi saradnju sa dragocenim partnerima poput IFC-a i da generiše pozitivan uticaj investiranjem u ono što su ekonomske okosnice regiona, odnosno mikro i mala preduzeća".Komentarišući ovu investiciju, Vitorio di Belo, zadužen za regionalnu industriju u IFC-u, je rekao:"Projektom podržavamo pružaoce finansijskih usluga koji podmirujupotrebe u MMSP segmentu, uključujući i kroz finansiranje lokalnom valutom, istovremeno osnažujući operativni kapacitet i održivo poslovanje kompanija u koje EFSE ulaže. Ova investicija doprineće kontinuiranom sprovođenju IFC-ove strategije finansijske inkluzije Grupe Svetske banke".www.facebook.com/IFCwbgwww.twitter.com/IFC_orgwww.youtube.com/IFCvideocastswww.ifc.org/SocialMediaIndexwww.instagram.comifc_orgEvropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE), osnovan 2005. godine, ima za cilj da promoviše ekonomski razvojinapredak u Jugoistočnoj Evropii susednom istočnom region, i to investiranjem u uspeh mikro i malih preduzeća, kao i da promoviše poboljšanje uslova života u privatnim domaćinstvima. Kako je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, EFSE se fokusira na pomoć lokalnim finansijskim sektorima kako bi se osnažiliza pružanje odgovornog finansiranja ovoj ciljnoj grupi. Osim investicionih aktivnosti kroz lokalne partnere, EFSE multiplikuje svoj uticaj kroz EFSE Razvojni Instrument, koji obezbeđuje tehničku pomoć, obuku, i druge vidove nefinansijske pomoći preduzetnicima i institucijama.EFSE je osnovala KfW razvojna banka, uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo takvo javno-privatno partnerstvo, EFSE dobija kapital od donatorskih agencija, međunarodnih finansijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora. Za više informacija o EFSE, posetite www.efse.lu              

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS:Objaviti podatke o donacijama u suprotstavljanju pandemij

TS:Objaviti podatke o donacijama u suprotstavljanju pandemijBEOGRAD, 21. aprila (Tanjug) - Transparentnost Srbija zatražila je danas da se objave sveobuhvatni podaci o pomoći koju su institucije Srbije u suproststavljanju pandemiji Covid-19 dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca.Transparentnost Srbija je tu inicijativu uputila 14. aprila Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.U saopštenju TS je podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=551401

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Objaviti podatke o donacijama u suprotstavljanju pandemiji

Transparentnost Srbija zatražila je danas da se objave sveobuhvatni podaci o pomoći koju su institucije Srbije u suproststavljanju pandemiji Covid-19 dobile od..." 21.04.2020 12:15BEOGRAD - Transparentnost Srbija zatražila je danas da se objave sveobuhvatni podaci o pomoći koju su institucije Srbije u suproststavljanju pandemiji Covid-19 dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca.Transparentnost Srbija je tu inicijativu uputila 14. aprila Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.Foto pixabay.com, ilustracija  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/TS-Vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: VLADA DA OBJAVI PODATKE O POMOĆI DOBIJENOJ ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2020, 12:28 Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine."Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim...  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/ts-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

"Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava" 21. apr 2020 Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa. TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi. "Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/transparentnost-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa.Foto: Logo TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi. "Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju. Korona virus, podaci, pomoc, Transparentnost Srbija Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemijeBEOGRAD, 21. aprila 2020. (Beta) - Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, medjunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine."Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS.Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi."Nisu medjutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja izmedju organa vlasti i gradjana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/covid-19/126175-transparentnost-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, medjunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa. TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi. "Nisu medjutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja izmedju organa vlasti i gradjana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/201047/ust-neprihvatljivi-postupci-izbornih-clanova-drzavnog-veca-tuzilaca

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST: Neprihvatljivi postupci izbornih članova Državnog veća tužilaca!

Udruženje sudija i tužilaca (UST) već duže vreme ukazuje na neprihvatljive postupke izbornih članova Državnog veća tužilaca, za koje smatraju da doprinose umanjenju integriteta i poverenja građana u tužilaštvo.AUTOR: Republika utorak, 21. 4. 2020.| 12:43 0- Prvo smo ukazali na nedostatak objektivnih pravila u pogledu izbora i napredovanja koje su izborni članovi obećali da će da otklone, te sprovođenje oglasa bez odluke o zahtevima za izuzeće, a zatim podneli više prijava za sukob interesa po kojima Agencija za borbu protiv korupcije ne postupa do današnjeg dana, iako prijavljena lica i dan danas biraju tužioce. Uz sve navedeno, otvoreno je pitanje disciplinskih postupaka i njihovih zastarevanja, pitanje nestanka potpisanih zapisnika poslatih Upravnom sudu, povodom čega je predsednik Disciplinske komisije podneo krivičnu prijavu, na šta se samo nadovezuje proslava u hotelu ''Šumadija'', u vezi sa kojom očekujemo zvaničnu dokumentaciju disciplinskog tužioca. Bojim se da će ovaj saziv biti upamćen po takvim stvarima, iako su obećavali kolegama da će učiniti mnogo više za struku - navodi zamenik predsednika UST Lazar Lazović.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a591367/Transparentnost-Objaviti-podatke-o-pomoci-koju-su-drugi-uputili-Srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Objaviti podatke o pomoći koju su drugi uputili Srbiji

Autor:BetaOrganizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, medjunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine."Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS.Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19.U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi."Nisu medjutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja izmedju organa vlasti i gradjana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju.Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: OBEZBEDITI JAVNOST DONACIJA

OBEZBEDITI JAVNOST DONACIJABEOGRAD, 21. april 2020. (FoNet) - Transparentnost Srbijauputila je danas Ministarstvu finansija i Vladi inicijativuda objave sveobuhvatne podatake o pomoći koju su državneinstitucije dobile od stranih država, međunarodnihorganizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ilipojedinaca za suprotstavljanje pandemiji kovid-19.Pri objavljivanju bi, kako se navodi u današnjek saopšptenjuTransparentnosti, trebalo zaštititi lične podatke onihdavalaca koji žele da ostanu anonimni.Transparentnost Srbija je podsetila na dobar primerobjavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014.godine.Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, podseća se,Vlada Srbije je počela da objavljuje i redovno ažurirapodatke o primljenim donacijama.Trenutno su na sajtu Ministarstva finansija objavljeneinstrukcije za uplate domacija za pomoć u borbi protivkovida-19, a u medijima su objavljivane vesti, najčešće krozizjave zvaničnika, o primljenim donacijama u novcu i robi,navodi Transparentnost Srbija.Međutim, ističe se, nisu objavljeni sveobuhvatni, pregledniniti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcui robi, kao ni o distribuciji tih sredstava.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijanabavke

Naslov: SE: Vanredne okolnosti povećavaju rizik od korupcije

SE: Vanredne okolnosti povećavaju rizik od korupcijeSTRAZBUR, 21. aprila ( Tanjug) - Savet Evrope upozorio je na povećani rizik od korupcije tokom pandemije COVID19, čemu je posebno izložen zdravstveni sektor."Ne smemo zanemariti korupciju u situaciji kada se zbog nespornih vanrednih okolnosti povećava koncentracija moći, smanjuju se prava i slobode, a velike kolinčine novca se ulivaju u privredu u cilju ublađavanja posledica krize", navode u Strazburu.Grupa država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO) objavila je smernice za 50 država članica u cilju sprečavanje korupcije u situaciji vanrednih okolnosti izazvanih COVID19.GRECO upozorava da zaraza korna virusom povećava rizk od korupcije i to posebno u zdravstvenom sektoru zbog rasta potražnje za medicinskom opremom, pojednostavljenih pravila javnih nabavki i preoptrećenih zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja."Mere koje donose centralne, regionalne i loklane vlasti kao odgovor na pandemiju moraju biti transprentne, podložne nagledanju i odgovornosti. Istovremno, uzbunjivači i zdravstvenom sketoru moraju biti zaštićeni", kaže predsednik GRECO, Marin Mrčela.On podseća da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih mera sprečavanja bilo kog oblika korupcije."Potreba za redovnim i pouzdanim informisanjem javnosti je ključna u vanrednim vremenima. To se odnosi kako na informacije o širenju i rizicima pandemije tako i o hitnim merama koje se predzimaju u cilju odgovora”, kaže Mrčela.U Savetu Evrope naglašavaju da korupcija može uticati na javni i na privatni sektor, da može biti povezana kako sa nabavkama tako i sa podmićivanjem u oblasti pružanja medicinskih usluga."Korupcija može pogoditi i oblast istraživanja i razvoja novih proizvoda, uključuje i sukobe interesa i lobiranja, a među rizike se ubrajaju i prevare u vidu prodaje falsifikovanih medicinskih proizvoda”, kažu u Savetu Evrope.Telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije zaključuje da kriza izazavana koronavirusom ne sme kompromitovati vrednosti i stnadarde uključujući i transparentnost i odgovornost.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/transparentnost-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-koju-je-dobila/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći koju je dobila

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, medjunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. Politika 13. Apr. 2020 "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS.Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/savet-evrope-vanredne-okolnosti-povecavaju-rizik-od-korupcije_1116298.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Savet Evrope: Vanredne okolnosti povećavaju rizik od korupcije

STRAZBUR - Savet Evrope upozorio je na povećani rizik od korupcije tokom pandemije COVID19, čemu je posebno izložen zdravstveni sektor."Ne smemo zanemariti korupciju u situaciji kada se zbog nespornih vanrednih okolnosti povećava koncentracija moći, smanjuju se prava i slobode, a velike količine novca se ulivaju u privredu u cilju ublažavanja posledica krize", navode u Strazburu. Grupa država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO) objavila je smernice za 50 država članica u cilju sprečavanje korupcije u situaciji vanrednih okolnosti izazvanih COVID19. GRECO upozorava da zaraza korona virusom povećava rizik od korupcije i to posebno u zdravstvenom sektoru zbog rasta potražnje za medicinskom opremom, pojednostavljenih pravila javnih nabavki i preopterećenih zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja. "Mere koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti kao odgovor na pandemiju moraju biti transparentne, podložne nagledanju i odgovornosti. Istovremeno, uzbunjivači i zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni", kaže predsednik GRECO, Marin Mrčela. On podseća da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih mera sprečavanja bilo kog oblika korupcije. "Potreba za redovnim i pouzdanim informisanjem javnosti je ključna u vanrednim vremenima. To se odnosi kako na informacije o širenju i rizicima pandemije tako i o hitnim merama koje se preduzimaju u cilju odgovora", kaže Mrčela. U Savetu Evrope naglašavaju da korupcija može uticati na javni i na privatni sektor, da može biti povezana kako sa nabavkama tako i sa podmićivanjem u oblasti pružanja medicinskih usluga. "Korupcija može pogoditi i oblast istraživanja i razvoja novih proizvoda, uključuje i sukobe interesa i lobiranja, a među rizike se ubrajaju i prevare u vidu prodaje falsifikovanih medicinskih proizvoda", kažu u Savetu Evrope. Telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije zaključuje da kriza izazvana koronavirusom ne sme kompromitovati vrednosti i standarde uključujući i transparentnost i odgovornost.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/svet/se-vanredne-okolnosti-povecavaju-rizik-od-korupcije-21-04-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SE: Vanredne okolnosti povećavaju rizik od korupcije

STRAZBUR: Savet Evrope upozorio je na povećani rizik od korupcije tokom pandemije COVID19, čemu je posebno izložen zdravstveni sektor."Ne smemo zanemariti korupciju u situaciji kada se zbog nespornih vanrednih okolnosti povećava koncentracija moći, smanjuju se prava i slobode, a velike kolinčine novca se ulivaju u privredu u cilju ublađavanja posledica krize", navode u Strazburu.Grupa država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO) objavila je smernice za 50 država članica u cilju sprečavanje korupcije u situaciji vanrednih okolnosti izazvanih COVID19.GRECO upozorava da zaraza korna virusom povećava rizk od korupcije i to posebno u zdravstvenom sektoru zbog rasta potražnje za medicinskom opremom, pojednostavljenih pravila javnih nabavki i preoptrećenih zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja."Mere koje donose centralne, regionalne i loklane vlasti kao odgovor na pandemiju moraju biti transprentne, podložne nagledanju i odgovornosti. Istovremno, uzbunjivači i zdravstvenom sketoru moraju biti zaštićeni", kaže predsednik GRECO, Marin Mrčela.On podseća da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih mera sprečavanja bilo kog oblika korupcije."Potreba za redovnim i pouzdanim informisanjem javnosti je ključna u vanrednim vremenima. To se odnosi kako na informacije o širenju i rizicima pandemije tako i o hitnim merama koje se predžimaju u cilju odgovora", kaže Mrčela.U Savetu Evrope naglašavaju da korupcija može uticati na javni i na privatni sektor, da može biti povezana kako sa nabavkama tako i sa podmićivanjem u oblasti pružanja medicinskih usluga."Korupcija može pogoditi i oblast istraživanja i razvoja novih proizvoda, uključuje i sukobe interesa i lobiranja, a među rizike se ubrajaju i prevare u vidu prodaje falsifikovanih medicinskih proizvoda", kažu u Savetu Evrope.Telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije zaključuje da kriza izazavana koronavirusom ne sme kompromitovati vrednosti i stnadarde uključujući i transparentnost i odgovornost.        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a591419/Uduruzenje-Most-solidarnosti-predlaze-da-funkcioneri-primaju-minimalac-3-meseca.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uduruženje Most solidarnosti predlaže da funkcioneri primaju minimalac 3 meseca

Autor:N1 BeogradUduruženje Most solidarnosti predlaže da Vlada Srbije donese uredbu da funkcioneri u naredna tri meseca naknadu za svoj rad primaju u visini minimalne zarade u Srbiji. Kako navode, ta uredba treba da se odnosi na sve funkcionere izuzev sudija i tužilaca, funkcionera u sektoru zdravstva i drugih pojedinih institucija, koji su od posebne važnosti za funkcionisanje države u vreme pandemije."Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije "izabranih, imenovanih i postavljenih lica" ima oko 30 hiljada. Ako bi se uredbom obuhvatila samo jedna trećina i ušteda po funkcioneru bila 500 evra mesečno to bi iznosilo pet miliona evra, što je obezbeđena minimalna zarada za 20.000 ljudi koji su ostali bez posla", navodi to udruženje u saopštenju. Poručuju da uredba treba da se odnosi i na funkcionere u Vladi Srbije, Vladi AP i funkcionere u opštinskim i gradskim upravama, kao i direktore javnih preduzeća."Time bi se pokazala elementarna solidarnost sa građanima i poreskim obveznicima od čijih sredstava se i isplaćuju plate funkcionerima, a naročito solidarnost sa građanima koji u narednom periodu neće biti u prilici da zarade ni minimalac. Pored toga, ovakvom uredbom bi se uštedela značajna sredstva preko potrebna za funkcionisanje države. Uprkos davno datim obećanjima nemamo podatak koliko ljudi je zaposleno u javnom sektoru, a pogotovo koliko ima funkcionera", piše u saopštenju udruženja Most solidarnosti. Dodaju da su u Srbiji raspisani izbori na svim nivoima i da su prestale sa radom sve lokalne i pokrajinska skupština."Pored toga, protivustavno je suspendovana i Narodna skupština i ne postoji dobar razlog da iko od odbornika u lokalnim i poslanika u pokrajinskoj i republičkojSskupštini prima naknadu u punom iznosu. Velika većina lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija ne radi i bilo bi logično da funkcioneri postavljeni na njihova čela primaju naknadu u visini minimalca", navodi se..        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/241024/Transparentnost-Srbija-Ministarstvo-i-Vlada-da-objave-podatke-o-donacijama-za-vreme-epidemije.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Ministarstvo i Vlada da objave podatke o donacijama za vreme epidemije

Organizacija Transparentnost Srbija uputila je inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.   Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine.   "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS.   Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi.   "Nisu, međutim, objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju. Autor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Novi-Sad/Transparentnost-Srbija-Ministarstvo-i-Vlada-da-objave-podatke-o-donacijama-za-vreme-epidemije.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: MINISTARSTVO I VLADA DA OBJAVE PODATKE O DONACIJAMA ZA VREME EPIDEMIJE

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2020, 15:06 Organizacija Transparentnost Srbija uputila je inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine."Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u...  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-04-21/radio-021/transparentnost-srbija-ministarstvo-i-vlada-da-objave-podatke-o-donacijama-za-vreme-epidemije/25295466

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Ministarstvo i Vlada da objave podatke o donacijama za vreme epidemije

Radio 021 pre 34 minuta  |  BetaOrganizacija Transparentnost Srbija uputila je inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa. TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: javno.rs

Link: https://javno.rs/analiza/preview/saradnik-mise-vacica-dezinfikuje-beograd

Autori: @Javno

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Saradnik Miše Vacića dezinfikuje Beograd

Javno je otvorena i potpuno pretraziva baza podataka. U njoj su predstavljene hiljade dokumenata o javnoj potrosnji, koje tim BIRN Srbije sakuplja od 2010 godine. Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića (29 godina), bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu.U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma "Poslovi grada" angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću".Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputio nas je na opštinu Savski venac u kojoj, po saznanjima BIRN-a, ima najviše posla.Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da nam pruži tražene odgovore."Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla nam je predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.Komercijalni cenovnik do koga smo došli pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.U opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove. Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže u razgovoru za BIRN da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje "sponzore" Agenciji za borbu protiv korupcije."Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu", kaže Vacić dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno."Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom", kaže Vacić.Stefan Janković, kao i Vacić koji je jedno vreme radio u Kancelariji za Kosovo, često su viđeni u društvu političara iz Vlade.Na pitanje kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, on je kazao da to nije tačno. Odgovor nismo dobili ni na pitanje da li aktivisti Srpske desnice posao dezinfekcije obavljaju volonterski ili za platu."Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina", kaže on.Stefan Janković takođe nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta."Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično", kaže Janković za BIRN.Ljudmila Budisavljević, vlasnica subotičke firme Ekološko-sanitarni centar, nije želela da odgovori na pitanje kako je i zašto za partnera u poslovima dezinfekcije izabrala Stefana Jankovića, kada on u tom poslu nema iskustva.Kada se novinar BIRN-a predstavio i postavio pitanje, vlasnica subotičke firme je prekinula vezu, a potom je šturo i pismeno odgovorila na pitanje."Zbog trenutne situacije, prioritet svega nam je dezinfekcija i preventivna zaštita ljudi od virusa. Molim da razumete situaciju u kojoj se nalazimo, mi smo privatna firma koja je tržišno orijentisana i shodno tome poslujemo", napisala je Ljudmila Budisavljević.Ko je Janković i kakve su mu veze sa VacićemStefan Janković je, kako to kaže njegov prijatelj Miša Vacić, bio njegov saborac još iz vremena pokreta 1389. Na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda 2014. godine bio je prvi na listi Patriotizam u parlament - 1389 - Miša Vacić. Janković ima jednu od glavnih uloga u dokumentarnom filmu "Ko je Miša Vacić". Iz njegovih izjava mogao se steći utisak da nisu samo saborci i politički istomišljenici, već i bliski prijatelji. "Vacić je jedan neverovatnoistrajan tip, jedančovek koji bi zasvoj ideal poginuoi to je neštoštonastakojakopovezujeetoiposle 10 godina", kažeJanković.Na njega je poseban utisak ostavila Vacićeva sposobnost da pročita knjigu od 200 i nešto strana za jednu noć."U medijima se on predstavlja kao bahat, što on zasigurno nije, on je neverovatan tip. Desetak puta se desilo da ja dođem kod njega i da on za samo jedno veče pročitao i prostudirao knjigu koja ima 250 stranica i da meni svoje mišljenje o knjizi koje se meni posebno sviđa. Takav čovek i sa tolikim spektrom interesovanja i sa tom širinom ne sme da bude oblaćen u javnosti".Ko je zadužen za dezinfekcijuSrpski gradovi i opštine su, poput mnogih u svetu, doneli odluku o dezinfekciji ulica i objekata u cilju sprečavanja širenja zaraze novim koronavirusom.To je učinio i Štab za vanredne situacije Beograda, koji je doneo odluku po kojoj će Gradsko stambeno javno komunalno preduzeće vršiti dezinfekciju zgrada, ali samo onih sa čijim skupštinama stanara postoji potpisan ugovor. Ostali moraju sami da se snađu.Grad je za tu namenu obezbedio dodatnu količinu dezinfekcionih sredstava koja na svojim opštinama mogu preuzeti upravnici zgrada.U skladu sa ovom odlukom, gradske beogradske opštine su se organizovale na različite načine.Neke su odlučile da dezinfekciju prepusti upravnicima zgrada, od kojih su mnogi zajedno sa stanarima, po sopstvenoj želji i mogućnostima, angažovali firme za dezinfekciju, čiju uslugu plaća stambena zajednica.Drugi - među kojima su Savski venac, Vračar, Palilula, Voždovac i Stari grad - odlučili su da angažuju firme kojima će usluga biti plaćena iz opštinskog budžeta.Stefan Janković nije želeo da odgovori na pitanje BIRN-a da li si osim na Savskom vencu, angažovani i u nekim drugim opštinama."Radimo na baš dosta opština", kaže on dodajući da su poslove dobijali tako što su svoju ponudu slali lokalnim samoupravama i da su prepolovili cenu usluga, te da imaju "najbolje tržišne cene".Prema nezvaničnim informacijama, firma je angažovana i na Vračaru. Kada smo pozvali Nikolu Jelenkovića, šefa kabineta predsednika te opštine, na naše pitanje o angažovanju "Poslova grada", odgovorio nam je kontrapitanjem: "Šta vas briga koga smo angažovali?"Sam Stefan Janković svoju firmu predstavio je u razgovoru za BIRN kao "časnu kompaniju" koja "u ovoj situaciji" želi "samo najbolje za naš narod".Firma "Poslovi grada" osnovana je decembra 2017. za poslove izgradnje stambenih zgrada.O njoj se u javnosti i u poslovnim krugovima ne zna puno osim da je učestvovala u uklanjanju grafita sa beogradskih fasada u 2019. godini o čemu su mediji izvestili.Osim firme "Poslovi grada", Janković na svoje ime poseduje i firmu AGG registrovanu krajem prošle godine za ostale nespecifične građevinske radove. U firmi "Stefan DOO", koja se nalazi na istoj adresi kao i prethodne dve, Janković je zastupnik, dok je do februara 2020. godine bio suvlasnik preduzeća "Besto food" registrovane za delatnost restorana.Janković nam je obećao da će nas pismeno obavestiti s kojim sve opštinama je potpisao ugovore kao da li su se pre izbijanja epidemija bavili poslom dezinfekcije zgrada. Obećanje nije ispunio.Umesto toga poslao nam je zvanični dopis u kome stoji da usluge pružaju "u svim beogradskim opštinama gde je građanima stalo do preventivne dezinfekcije" i da su dezinfekciju vršili gde god je to od njih traženo od "privatnih stanova i kuća ljudi zaraženih koronavirusom, pa sve do Urgentnog centra".Cena, sitnicaNovinari BIRN-a došli su do flajera firme Ekološko-sanitarni centar iz Subotice sa komercijalnom ponudom za dezinfekciju zgrada.Najjeftinija dezinfekcija je za zgradu do pet spratova i košta 3.000 dinara. Do 10 spratova cena je 3.500, a preko 10 spratova 4.200 dinara.Iako se na istom flajeru vidi da su aktuelne cene snižene za pedesetak odsto, one su ipak znatno više od cena nekih drugih firmi koje se bave ovim poslom.Naime, u razgovoru sa nekoliko upravnika zgrada, ali i vlasnika preduzeća koje su upravnici angažovali za dezinfekciju zgrada, saznali smo da ni u jednom slučaju cene ne prelaze 2.500 dinara.Mira Gajić koja je upravnica 13 zgrada na Savskom vencu kaže da je za jednu zgradu od 36 stanova, firma koju je angažovala dezinfekciju naplatila 2.000 dinara.I upravnik Stefan Knežević, koji na Savskom vencu ima 12 zgrada, kaže da je ponuda koju je dobio od jedne firme bila u rasponu od 1.200 do 2.500 dinara. Ovo nam je potvrdio i vlasnik jedne firme za dezinfekciju koji je za BIRN rekao da je najniža cena 1.200, a da najviše naplaćuje 2.500 dinara. Janković nije želeo da otkrije vrednost ugovora sklopljenih sa opštinama, a u pisanom odgovoru je objasnio da se cena formira na osnovu spratnosti ili prema kvadraturi prostora koji se dezinfikuje."Poslove dobijamo na osnovu najniže ponude i najkvalitetnije usluge", rekao je za BIRN.Moguća računicaIako niko ne želi da o tome govori javno, BIRN je došao do podataka koji mogu da pokažu pravu vrednost usluge ovakvog dezinfikovanja zgrada u Beogradu. Prema saznanjima BIRN-a, firma koju zastupa Janković nudila je jednoj gradskoj opštini svoje usluge po ceni od 16 dinara po kvadratnom metru. Ukoliko jedna stambena zgrada ima u proseku 400 kvadrata (računaju se hodnici i stepenište), dolazi se do računice od 6.000 dinara, što je skoro tri puta više od konkurencije.Naime, nekoliko upravnika zgrada sa ove opštine sa kojima smo razgovarali, koji upravljaju hiljadama kvadratnih metara nekretnina i koji nisu sklopili ugovor sa Ekološko-sanitarni centar nego sa drugim privatnim firmama, potvdilo je za BIRN da se cena dezinfekcije "po ulazu" kreće između 1.200 i 2.500 dinara.U pet opština koje su odlučile da dezinfekciju plaćaju iz budžeta ima 10.500 stambenih jedinica. Po preporukama, zgrade bi trebalo dezinfikovati bar jednom nedeljno. U zavisnosti da li kao polaznu osnovu za računicu uzimate iznos od 2000 dinara, koliko naplaćuje većina firmi za dezinfekciju, ili maksimalnih 6000 dinara, dolazi se do računice da posao dezinfekcije zgrada samo na pet beogradskih opština vredi ukupno između 180.000 i 530.000 evra po jednoj dezinfekciji.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: k-013.com

Link: https://www.k-013.com/index.php/news/91-srbija/14107-transparentnost-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije

Autori: K-013 Online

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

04-21-2020 19 minutes ago Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa.TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine."Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS.Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi. "Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore", navodi se u saopštenju.(Beta)  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/tema/1422439

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Ministarstvo i Vlada da objave podatke o donacijama za vreme epidemije - povezane vesti

Povezane vesti: Transparentnost Srbija: Ministarstvo i Vlada da objave podatke o donacijama za vreme epidemije; Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije; TS: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije;

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-04-21/danas/transparentnost-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije/25294501

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

Danas pre 4 sata  |  Piše: BetaOrganizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa. TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/birn-saradnik-mise-vacica-dezinfikuje-beograd/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BIRN: Saradnik Miše Vacića dezinfikuje Beograd

Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića, bliskog prijatelja Miše Vacića dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića, bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.Kako se navodi na portalu javno.rs, posao je dobijen u saradnji sa sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa. Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu.Na ovom portalu, ističe se da se u vreme kad se ceo svet privikava na nove higijenske navike, u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima. Hronika 18. Apr. 2020 Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma "Poslovi grada" angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću".Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputivši novinare na opštinu Savski venac u kojoj, po saznanjima BIRN-a, ima najviše posla.Kako se navodi u tekstu, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da pruži tražene odgovore, iako bi ovaj podatak trebalo da bude javan,"Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla je novinarima BIRN-a predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.Novinari Balkanske istraživačke mreže ističu da su došli do komercijalnog cenovnika, na osnovu kojeg su saznali da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.Kako se ističe, u opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove. Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže u razgovoru za BIRN da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje "sponzore" Agenciji za borbu protiv korupcije."Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu", kaže Vacić dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno."Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom", rekao je Vacić novinarima BIRN.U tekstu se dalje navodi da je Stefan Janković, poput Vacića, često su primećivan u društvu političara iz Vlade.Na pitanje BIRN-a kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, Vacić je kazao da to nije tačno."Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina", rekao je on.Iz BIRN-a istiću da ni Stefan Janković nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta."Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično", rekao Janković, a prenosi javno.rsNije želeo da odgovori ni na pitanje BIRN-a da li si osim na Savskom vencu, angažovani i u nekim drugim opštinama."Radimo na baš dosta opština", kaže on dodajući da su poslove dobijali tako što su svoju ponudu slali lokalnim samoupravama i da su prepolovili cenu usluga, te da imaju "najbolje tržišne cene".Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao BIRN, Jankovićeva firma je angažovana i na Vračaru. Kada su iz ovog medija pozvali Nikolu Jelenkovića, šefa kabineta predsednika te opštine, kako bi ga upitali o angažovanju "Poslova grada", on im je odgovori kontrapitanje."Šta vas briga koga smo angažovali?" Politika 02. Mar. 2020 Sam Stefan Janković svoju firmu predstavio je u razgovoru za BIRN kao "časnu kompaniju" koja "u ovoj situaciji" želi "samo najbolje za naš narod".Prema podacima do kojih je došao BIRN, firma "Poslovi grada" osnovana je decembra 2017. za poslove izgradnje stambenih zgrada.O njoj se u javnosti i u poslovnim krugovima ne zna puno osim da je, kako se navodi u tekstu, učestvovala u uklanjanju grafita sa beogradskih fasada u 2019. godini o čemu su mediji izvestili.Osim firme "Poslovi grada", Janković na svoje ime poseduje i firmu AGG registrovanu krajem prošle godine za ostale nespecifične građevinske radove. U firmi "Stefan DOO", koja se nalazi na istoj adresi kao i prethodne dve, Janković je zastupnik, dok je do februara 2020. godine bio suvlasnik preduzeća "Besto food" registrovane za delatnost restorana, navodi se u tekstu.Novinari BIRN-a došli su do flajera firme Ekološko-sanitarni centar iz Subotice sa komercijalnom ponudom za dezinfekciju zgrada.Flajer/BIRNNajjeftinija dezinfekcija je za zgradu do pet spratova i košta 3.000 dinara. Do 10 spratova cena je 3.500, a preko 10 spratova 4.200 dinara.Iako se na istom flajeru vidi da su aktuelne cene snižene za pedesetak odsto, one su ipak znatno više od cena nekih drugih firmi koje se bave ovim poslom, ističe se u istraživanju BIRN-a.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-04-21/novi-magazin/ts-vlada-da-objavi-podatke-o-pomoci-dobijenoj-za-borbu-protiv-pandemije/25294401

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije

Novi magazin pre 4 sata  |  BetaOrganizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji koronavirusa. TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni. Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. "Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama", navodi se u saopštenju TS. Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a591475/BIRN-Saradnik-Mise-Vacica-dezinfikuje-Beograd.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BIRN: Saradnik Miše Vacića dezinfikuje Beograd

Autor:BIRNFirma "Poslovi grada" u vlasništvu 29-godišnjeg Stefana Jankovića, bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, objavio je BIRN na svom sajtu Javno.rs. Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu. U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima. Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma "Poslovi grada" angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću". Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputio BIRN na opštinu Savski venac u kojoj, prema saznanjima redakcije, ima najviše posla. Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da nam pruži tražene odgovore. "Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla je BIRN-u predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a. Komercijalni cenovnik do koga je BIRN došao pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade. U opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove. Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže u razgovoru za BIRN da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje "sponzore" Agenciji za borbu protiv korupcije. "Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu", kaže Vacić dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno. "Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom", kaže Vacić. Stefan Janković, kao i Vacić koji je jedno vreme radio u Kancelariji za Kosovo, često su viđeni u društvu političara iz Vlade. Na pitanje kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, on je kazao da to nije tačno. Odgovor BIRN nije dobio ni na pitanje da li aktivisti Srpske desnice posao dezinfekcije obavljaju volonterski ili za platu. "Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina", kaže on. Stefan Janković takođe nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta. "Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično", kaže Janković za BIRN. Ljudmila Budisavljević, vlasnica subotičke firme Ekološko-sanitarni centar, nije BIRN-u želela da odgovori na pitanje kako je i zašto za partnera u poslovima dezinfekcije izabrala Stefana Jankovića, kada on u tom poslu nema iskustva.Opširnije čitajte na Javno.rs    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/241066/Unosni-poslovi-dezinfekcije-za-ljude-bliske-Srpskoj-desnici.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Unosni poslovi dezinfekcije za ljude bliske Srpskoj desnici

Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića (29 godina), bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.   Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu, piše BIRN.   U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme, u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.   Stefan Janković je potvrdio da je njegova firma angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću".   Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputio novinare na opštinu Savski venac u kojoj, po saznanjima BIRN-a, ima najviše posla.   Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da pruži tražene odgovore.   "Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla je predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.   Komercijalni cenovnik firme pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.   Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje "sponzore" Agenciji za borbu protiv korupcije.   "Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu", kaže Vacić, dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno.   "Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom", kaže Vacić.   Stefan Janković, kao i Vacić, koji je jedno vreme radio u Kancelariji za Kosovo, često su viđeni u društvu političara iz Vlade.   Na pitanje kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, on je kazao da to nije tačno. Nije odgovorio da li aktivisti Srpske desnice posao dezinfekcije obavljaju volonterski ili za platu.   "Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina", kaže on.   Stefan Janković takođe nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta.   "Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično", kaže Janković.   Ljudmila Budisavljević, vlasnica subotičke firme Ekološko-sanitarni centar, nije želela da odgovori na pitanje kako je i zašto za partnera u poslovima dezinfekcije izabrala Stefana Jankovića, kada on u tom poslu nema iskustva.   Kada se novinar BIRN-a predstavio i postavio pitanje, vlasnica subotičke firme je prekinula vezu, a potom je šturo i pismeno odgovorila na pitanje.   "Zbog trenutne situacije, prioritet svega nam je dezinfekcija i preventivna zaštita ljudi od virusa. Molim da razumete situaciju u kojoj se nalazimo, mi smo privatna firma koja je tržišno orijentisana i shodno tome poslujemo", napisala je Ljudmila Budisavljević.   Stefan Janković je, kako to kaže njegov prijatelj Miša Vacić, bio njegov saborac još iz vremena pokreta 1389.  Na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda 2014. godine bio je prvi na listi Patriotizam u parlament - 1389 - Miša Vacić.   Tekst u celini čitajte OVDE. Autor: BIRN Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/542721/raspisan-tender-za-uredjenje-kompleksa-gradskog-stadiona-u-cacku/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za uređenje kompleksa Gradskog stadiona u Čačku

Čačak - Grad Čačak raspisao je javnu nabavku za uređenje kompleksa Gradskog fudbalskog stadiona u tom gradu.21.04.2020 18:34 | 0 komentar(a)Kako se navodi u dokumentaciji predviđeni su radovi na prilazu kompleksu stadiona, popločavanje i asfaltiranje, kao i izrada i montaža ograde na ulazu u upravnu zgradu i uređenje brane u okviru stadiona. Takođe, planirana je i izgradnja sistema za navodnjavanje u okviru stadiona (centralni teniski teren - teren br.2 - teren br. 3 - teren br.4) Rok za dostavljanje ponuda je 27. april.GZS/ eKapija  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2856114/uskoro-pocinje-rekonstrukcija-zelene-pijace-centar-u-kragujevcu-vredna-293-miliona-dinara

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro počinje rekonstrukcija zelene pijace Centar u Kragujevcu vredna 293 miliona dinara

Rekonstrukcija Zelene pijace u Kragujevcu, čiji se početak očekuje narednih dana, koštaće 293 miliona dinara, a radovi će biti finansirani iz dugoročnog kredita JKP Šumadija Kragujevac.Postupak javne nabavke je završen i izabran je najpovoljniji ponuđač.Narednih dana Rekonstrukcija Zelene pijace u Kragujevcu, čiji se početak očekuje narednih dana, koštaće 293 miliona dinara, a radovi će biti finansirani iz dugoročnog kredita JKP Šumadija Kragujevac. Postupak javne nabavke je završen i izabran je najpovoljniji ponuđač. Narednih dana očekuje se potpisivanje ugovora i početak radova. Jedna od najstarijih pijaca na teritoriji grada Kragujevca, u samom centru, Zelena pijaca uskoro će biti rekonstruisana. Projektom je predviđena i izgradnja podzemne garaže, nadstrešnice sa paviljonima, ali i renoviranje postojećeg objekta, uređenje platoa i sređivanje parkovskih površina. Rekonstrukcija će se raditi u tri faze.Rok za završetak radova je 210 radnih dana, od početka izvođenja radova. Završen je postupak javne nabavke i izabran je najpovoljniji ponuđač za rekonstrukciju Zelene pijace Centar.Narednih dana očekuje se potpisivanje ugovora, pa Zelena pijaca Centar neće biti otvorena do završetka radova. Rekonstrukcija Zelene pijace u Kragujevcu koštaće 293 miliona dinara, a radovi će biti finansirani iz dugoročnog kredita JKP "Šumadija Kragujevac". Kragujevac ima devet pijačnih objekata. Zelena pijaca Centar sagrađena je 1929. godine i zauzima najreprezetativniji prostor u sklopu Miloševog venca. Prema najavama, nakon rekonstrukcije, u ovom prostoru biće organizovani i novi sadržaji, koji će odgovarati objektu koji je pod zaštitom države.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: krik.rs

Link: https://www.krik.rs/greco-upozorava-na-korupciju-tokom-pandemije-koronavirusa/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: GRECO upozorava na korupciju tokom pandemije koronavirusa

Pandemija izazvana virusom korona povećava rizik od korupcije zbog čega je važno da države budu transparentne, upozorila je danas Grupa država protiv korupcije (GRECO), telo Saveta Evrope. Piše: Bojana Jovanović RiTagoviFoto: OCCRPPandemija izazvana virusom korona povećava rizik od korupcije zbog čega je važno da države budu transparentne, upozorila je danas Grupa država protiv korupcije (GRECO), telo Saveta Evrope.Piše: Bojana JovanovićRiziku od korupcije naročito je izložen zdravstveni sektor prvenstveno zbog porasta potrebe za medicinskim sredstvima, ali i zbog toga što su pojednostavljena pravila za raspisivanje javnih nabavki, zdravstvene ustanove prenatrpane, a medicinski radnici preopterećeni."Ne bi trebalo potcenjivati rizik od porasta korupcije dok se zemlje suočavaju sa krizom, koncentracijom moći i ograničavanjem prava i sloboda i kada se velike količine novca upumpavaju u privredu da bi ublažile posledice krize", naveo je predsednik GRECO-a Marin Mrčela u smernicama upućenim grupi od 50 zemalja članica."Odluke o merama koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom koronavirusa moraju biti transparentne. Uzbunjivači iz zdravstvenog sektora moraju biti zaštićeni ", dodao je Mrčela.Predsednik GRECO-a podsetio je da je transparentnost u javnom sektoru jedno od najvažnijih sredstava za sprečavanje korupcije."Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama iz javnih institucija je od presudne važnosti u ovakvim situacijama. To se odnosi na opasnost od širenja pandemije, ali i na hitne mere preduzete kao odgovor na nju. Ne treba dozvoliti da COVID-19 ugrožava naše vrednosti i standarde, uključujući transparentnost i odgovornost", rekao je.Mrčela navodi da su korupciji podložni i javni i privatni sektor. Ona se može javiti u postupcima javnih nabavki, u istraživanju i razvoju novih proizvoda za borbu protiv virusa korona, kroz davanje mita za medicinske usluge i prevare vezane za trgovinu falsifikovanim medicinskim proizvodima.Povezane priče            

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/pocetna/aktuelno/hoce-li-vucic-masakrirati-ustav-ili-pomeriti-izbore-i-pristati-na-prelaznu-vladu/

Autori: http://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: Hoće li Vučić masakrirati Ustav ili pomeriti izbore i pristati na prelaznu Vladu?

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije prof.dr Slobodan Samardžić objavio je na svom blogu "Srbija i svet" tekst "Predsednik Srbije će morati ponovo da raspiše izbore". "Hvala profesoru Janku Veselinoviću što je u svom tekstu skrenuo pažnju da mandat aktuelnog saziva Narodne skupštine ističe 3. juna i da ta činjenica ima znatne pravne posledice na način održavanja već raspisanih izbora (4.mart). Ustav Srbije nije predvideo ovu specifičnu situaciju - da se vanredno stanje poklopi sa vremenom predviđenim za izborne radnje, tako da je, nažalost, nemoguće pronaći ustavno rešenje za ovaj problem. Utoliko postoji širok manevarski prostor za manipulaciju vlasti. Jedna od danas jasnih posledica ove situacije tiče se dinamike izbornih radnji od dana kada su izbori raspisani - od 4. marta. Oni bi, po čl. 101, st. 1 Ustava trebalo da se okončaju za narednih 60 dana kako bi se nova Skupština konstituisala za 90 dana od kada su izbori raspisani. Taj rok je 3. jun, što je i rok za istek mandata postojećeg saziva, koji je bio konstituisan 3. juna 2016. Osim toga, istog dana prestaje i mandat Vlade (čl. 128), što ukazuje na još veće ustavne posledice. https://t.co/58T8nkYI4E - SRBIN info (@srbininfo) April 21, 2020 Ustav je predvideo krajnje rokove za izborne radnje (do 60 dana), kao i za održavanje prve konstitututivne sednice novog saziva Skupštine po okončanju izbora (do 30 dana), tako da ti rokovi realno mogu biti i kraći. Ali, u sadašnjoj situaciji, koliko god bi rok za izbore bio skraćen, ceo izborni postupak nije moguće završiti do 3. maja. Posledica ove činjenice jeste da će Predsednik Republike morati ponovo da raspiše izbore. Ali, ovde nastaje drugi problem. Kako da ih raspiše a da ne prekrši Ustav? Znam da je u našim uslovima ovo puko retoričko pitanje. Imamo posla sa režimom u kojem se Ustav lako krši, a na čelu ovih nepočinstava stoji sam predsednik Republike. Štaviše, ako nema ustavnog rešenja za ovo pitanje utoliko bolje za režim, jer će biti oslobođen primedbi i kritika da deluje protivustavno. Pravi zadatak, međutim, jeste - kako pronaći način da se prekorači nedostatak ustavnog normiranja ove situacije a da rešenje bude maksimalno legitimno. Recimo, to bi bio pravi zadatak opozicije koja ne bi smela olako da pređe preko očekivanih manipulacija režima. Kao prvo, opozicija bi trebalo da traži što hitnije sazivanje skupštinske sednice sa jedinom temom - doneti akt o opštim izborima usled objektivnih razloga za vremensko pomeranje. Akt bi mogao da se donese u formi posebnog zakona (lex specialis) zbog nužnog prekoračenja ustavnih rokova za redovne izbore. Upotreba posebnog zakona za ovu svrhu imala bi formalni problem neustavnosti, jer se nepoštovanje ustavnih odredaba o rokovima ne može ispravljati zakonima, ali verujem da bi svi imali razumevanja za ovaj presedan. Uostalom, to u našem slučaju ne bi ni bio presedan, budući da je Narodna skupština već jednom, u daleko bezazlenijem slučaju, jednu ustavnu odredbu poništila Zakonom. Reč je o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika iz 2011, kojim je praktično stavljen van snage čl. 102, st. 2 Ustava (mogućnost da poslanik svoj mandat stavi na raspolaganju stranci na čijoj je izbornoj listi bio). Niko nije doveo u pitanje ovaj postupak, pa ni Ustavni sud Srbije. Ovo bi bila i prilika da opozicione stranke u skupštini predlože odredbe koje bi pretpostavljale unapređene garancija za demokratski karakter izbora. Jer, za opozicione stranke ovde nije u pitanju samo pomeranje datuma nego i zakonski kvalitet izbora. Stoga bi poslanička opozicija morala da se pobrine i oko sledećih pitanja: Sprečavanje zloupotreba medija - elektronskih i štampanih, u javnom i privatnom vlasništvu, sa nacionalnom i lokalnom frenkvencijom. Sprečavanje korišćenja javnih finansijskih i drugih materijalnih resursa u svrhu izborne kampanje stranaka na vlasti. Dodatna, uz postojeću zakonsku, kontrola celokupnog izbornog procesa od raspisivanja izbora do proglašenja rezultata. Utvrđivanje konkretne odgovornosti specijalizovanih agencija i službi (REM, poverenik za informisanje, zaštitnik građana, agencija za borbu protiv korupcije) za sve vreme izbornih aktivnosti. Osposobljenje izborne administracije za stručan i stranački neutralan rad. Poseban zakon morao bi, dakle, da produži mandat sadašnjeg saziva Skupštine do izbora nove i da za isto vreme produži i mandat tekuće vlade. Vlada bi raspolagala redovnim ovlašćenjima, osim u oblasti novih demokratskih izbornih rešenja čiju bi kontrolu morala da obavljaju tela ustanovljenja posebnim zakonom. Sama ideja posebnog zakona podrazumeva minimalnu saglasnost svih poslaničkih klubova u vezi postupka i rešenja. Samim tim, ako se izbori već odlažu, za perspektivu srpske demokratije bilo bi odlučujuće da se postigne ovaj opšti izborni konsenzus. Ako bi me neko pitao: da li je ovo realno, odgovorio bih da nije. Mnogo je realnije da vladajuća većina u Skupštini period vanrednog stanja proglasi vremenskim vakumom i sve izborne radnje samo pomeri za vreme koliko je trajalo vanredno stanje. Još gore, realno je da veći deo opozicionih stranaka prihvate ovakvu ili sličnu odluku skupštinske većine. Reč je o onim strankama koje su svoj opozicioni status prokockale prihvatanjem zakonski sumnjivim smanjenjem izbornog cenzusa. Ako je vladajući režim na čelu sa predsednikom Repubilike za sve vreme vanrednog stanja vodio izbornu kampanju drugim sredstvima (zloupotrebom pandemije), premda istim stilom, korektno pravno i dobro konsensualno rešenje deluje kao utopija. Ali, to je samo zato što u zemlji vlada diktatura koja ovo stanje doživljava kao večno. To nam je poznato iz sadašnjosti, ali i iz ne tako dalekih devedesetih godina prošlog veka, i samo zato ukazujemo na dobra rešenja UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: srbin.info Oznake: Aleksandar Vučić, izbori, Slobodan Samardžić

----------------------------------------------------------

Datum: 21.04.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/politika-i-struka-lagali-narod-za-njihovo-dobro/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Politika i struka lagali narod "za njihovo dobro"

Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO Dilemu da li je Srbija u pandemiju koronavirusa krenula grlom u jagode, ili je u startu zdravstveni sistem bio dobro opremljen za borbu sa njim razrešio je, čini se, upravo epidemiolog dr Predrag Kon. On je prvo, gostujući u emisiji "Ćirilica", istakao da u startu nije bilo dovoljno testova za otkrivanje novog virusa, a da je zaštitna oprema bila namenjena onima koji su najizloženiji virusu. Danas je to potvrdio rekavši da je znao da testova i opreme nema dovoljno, ali da nije bilo zrelo ili korisno da o tome otvoreno priča."Stvarnost je takva kakva jeste. U trenutku kada preuzimate nešto, imate određen nivo testova, imate određen nivo zaštitene opreme. Vi sad možete da izađete i da kukate pred narodom da nema ni testova, ni zaštitne opreme. Ili ćete da izađete i kažete - imamo dovoljno da odradimo jedan posao koji će spasiti živote. To smo mi uradili. I napravili smo sistem koji je obezbeđivao u tom periodu, sve vreme na iglama čekajući i zaštitnu opremu, čekujući i testove", rekao je dr Predrag Kon.Taj sistem je tada otkrivao isključivo one koji su imali samo teške forme bolesti. A parametri za testiranje pojedinaca su se znali."Da je imao temperaturu preko 38 stepeni, da je putovao, da je imao kontakt, da može da se to epidemiološki utvrdi. Samo smo te testirali. Tada je bio pritisak - svi su hteli da se testiraju. Međutim, nije bilo testova", istakao je dr Kon.Kada je reč o zaštitnoj opremi, dr Kon je rekao:"S druge strane imali ste kome treba da se da zaštitna oprema - dakle onima koji su najviše izloženi i koji će biti direktno uključeni u to".Foto: NOVA SU istoj emisiji, dr Kon je izneo i statistiku oko broja mrtvih kojih bi bilo da nije uvedeno vanredno stanje - model je prikazao 800 mrtvih, a gornja granica je bila više od 2.000, zato smo, kako obrazlaže, i morali da uvedemo vanredno stanje."Lično sam znao kako su razvijani pandemijski planovi i to smo svi mi znali, i Pelemiš, i Stevanović i svi ostali mi kao sistem, nismo bili nepripremljeni. Imali smo nepripremljenost što se tiče zaštitne opreme i lekova", istakao je dr Kon."Znao sam da nema dovoljno zaštitne opreme"Danas se priča o pripremljenosti i nepripremljenosti nastavila.Na redovnoj konferenciji za novinare, dr Kon je, odgovarajući na pitanje o "kukanju" što nije bilo dovoljno zaštitne opreme, rekao da je "znao da je nema dovoljno, ali da nije bilo zrelo ili korisno da o tome otvoreno priča."Potvrdio je da je lično "odlučio da ne 'kuka'" o tome."Kad smo pitali sve direktore zdravstvenih ustanova u Beogradu, svi osim jedne, u kojoj je striktno odgovoreno da nema zaštitne opreme, svi su rekli da imaju. I taj odnos prema imanju ili nemanju zaštitne opreme pokazuje koliko smo mi potpuno nespremni bili u tom trenutku", rekao je Kon na konferenciji za medije."Niko nije razmišljao koliko se to zaista troši u takvim uslovima. Ili je to moj utisak. U svakom slučaju, ja sam 'znao' da toga nema dovoljno, i tek kad sam video taj avion sam se smirio", rekao je Kon.Da li je Srbija mogla bolje da se pripremiMeđutim, za razliku od dr Kona koji je još i upozoravao da nema zaštitne opreme - na primer, na svom Fejsbuk nalogu je 7. marta napisao da je "krajnje vreme da stigne zaštitna oprema svim zdravstvenim ustanovama" - političari su sve vreme ubeđivali javnost da smo "potpuno spremni".Foto: Dragan Mujan/Nova.rsNa čuvenoj konferenciji za novinare 26. februara, Aleksandar Vučić je rekao da su u potpunosti dogovorene kompletne mere prevencije, kompletne mere hitne reakcije svih nadležnih organa u slučaju pojave koronavirusa, dakle, "predviđeno je sve do najsitnijih detalja", te da ćemo "za dva-tri dana" biti u potpunosti spremni:"Nikakvih problema nećemo imati, osim onih sa namernim ili slučajnim izazivanjem panike, koja je potpuno nepotrebna… Koronavirus je nešto mnogo slabije od gripa i nema potrebe da plašimo sopstveni narod i da izmišljamo i govorimo o katastrofalnim posledicama po zdravlje ljudi, ako to nije istina", rekao je predsednik i potvrdio da se - izbori neće otkazivati."Najsmešniji virus"Doktor Branimir Nestorović je potom pozvao građane da slobodno putuju u Italiju."Ne mogu da verujem da će narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, da se uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji. Ja sam na ovom sastanku bio protiv čak uopšte poručivanja maski i testiranja. Mislim da je to potpuno besmisleno, pazite, da nemamo test, mi ne bismo znali da je epidemija", rekao je Nestorović, pozivajući žene da idu u Milano u šoping.Dan kasnije je ministar Zlatibor Lončar rekao da je "Srbija uradila sve što je neophodno, i to kažu svi relevantni činioci iz Evrope i sveta koji su dolazili ovde i imali prilike da se uvere u to šta radimo", napomenuvši da je "koronavirus više puta slabiji od gripa".Devetog marta - dakle, dva dana nakon što je dr Kon napisao da je "krajnje vreme da zdravstveni radnici dobiju zaštitnu opremu", Ana Brnabić izjavljuje da "imamo dovoljno testova i opreme, sve ono što treba".Foto:Nemanja JovanovićSvega ima, a naručuju se milioni maski, rukavica i respiratori "na polucrno"Uprkos tome što "imamo sve što treba", 11. marta Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) raspisuje hitnu javnu nabavku 15 respiratora, a 12. marta raspisuje javnu nabavku za sredstva za dezinfekciju, šest miliona hirurških maski, šest miliona pari hirurških rukavica, šest miliona rukavica za jednokratnu upotrebu i po tri miliona kapi i kaljača.Dva dana kasnije direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavljuje da "ima dovoljno testova i reagenasa za laboratorije i da su oni obezbeđeni za narednih šest meseci", a 15. marta tajnim zaključkom Vlade Srbije RFZO prestaje da objavljuje javne nabavke.Ujedno, predsednik Vučić izjavljuje da je "iz Kine naručeno pet miliona maski za lice", kao i da je "na polucrno" avansno nabavio respiratore.Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović 27. marta izjavljuje da postoje jasni kriterijumi za testiranje, a temperatura od 37 to nije. Društvo 08. Apr. 2020 Društvo 29. Mar. 2020 Prvog aprila policija privodi novinarku portala Nova.rs, Anu Lalić, zbog teksta o hroničnom nedostatku osnovne opreme u Kliničko bolničkom centru Vojvodine.Iako je, prema rečima zvaničnika, još krajem februara i početkom marta država bila potpuno spremna, Aleksandar Vučić 5. aprila izjavljuje da je Srbija "do sada uložila 370 miliona evra u opremu za borbu protiv koronavirusa".FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nrDeset dana kasnije Ana Brnabić kaže da "ako želite da birate između toga da li ćete imati regularne javne nabavke ili ljudske živote, mi smo izabrali ljudske živote" i dodala da će građanima nakon epidemije biti položeni računi o tome koliko je novca potrošeno.Zaključno sa današnjim danom, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 6.890 ljudi, 977 se oporavilo, 130 preminulo. Među zaraženima je ukupno 652 medicinska radnika.                                

----------------------------------------------------------