Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 25.05.2020

Medij: 24 Sata     Strana: 2

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Izrael: Počelo suđenje premijeru Netanjahuu za korupciju i proneveru

Izrael: Počelo suđenje premijeru Netanjahuu za korupciju i proneveru

izraelski preMijer Benjamin Netanjahu optužen je za proneveru, korupciju i prevaru. Juče je počeo sudski proces. On ne želi da podnese ostavku, a zakon ga na to ne primorava.

Benjamin Netanjahu je prošle nedelje ponovo položio zakletvu kao premijer - peti put u svojoj dugoj političkoj karijeri, a od nedelje, 24. maja je pred sudom: počeo je proces o kojem se mnogo diskutovalo, i u kojem Netanjahu mora da odgovara zbog sumnji vezanih za korpuciju, prevaru i proneveru. Netanjahu te optužbe odbacuje i kaže da je to politički motivisana hajka na njega i njegovu porodicu.

Ovo je prvi put u istoriji Izraela da se sudi aktuelnom premijeru. Proces je u stvari trebalo da počne još polovinom marta, ali je odgođen zbog korone.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Aktuelno

Autori: V. R.

Teme: Korupcija

Naslov: Spasić: Bojkot izbora je beskoristan!

Poznati antikorupcionaš kandidat za predsednika opštine Trstenik

Spasić: Bojkot izbora je beskoristan!

- Politička dešavanja u Srbiji pratim od 2000, nikada nisam bio član nijedne političke partije, ali sam svestan da su politički odnosi važni za jedno društvo, pogotovo ako su usmereni ka razvoju. Čvrsto sam uveren da snaga jedne države najpre zavisi od lokalnih prilika, jer koliko su jaka sela, toliko su jaki opštine i gradovi, a koliko su jaki opštine i gradovi, toliko je jaka naša Srbija - kaže za „A1o!“ Mario Spasić, koji će na predstojećim lokalnim izborima u Trsteniku učestvovati kao lider Grupe građana MARIO SPASIĆ -UVEK ZA RODNI KRAJ.

Na listiću ste pod rednim brojem 3. Kako vidite razvoj Trstenika?

- Broj tri je u ovom slučaju simboličan i čvrsto verujem da to nije slučajno. Od Svetog Trojstva, pa sve do tri prsta kao simbola Srpstva. Ja sam do sada jedini učesnik na lokalnim izborima koji je biračima jasno stavio do znanja da sam i kandidat za predsednika opštine jer je fer da građani znaju za koga glasaju. Program je realan, ima 15 poglavlja, od suštinskog, a ne kozmetičkog razvoja poljoprivrede, izgradnje mosta koji bi spojio Levač i šumadijski kraj sa kopaoničkim krajem, razvoja sistema održivog samozapošljavanja, izgradnje nove infrastrukmre, borbe protiv korupcije, modemog razvoja privrede, zaštite ljudi, socijalnih pra va i penzionera, pa sve do vraćanja osećaja građanima da je opštinska uprava njihov servis, a ne neprijatelj. Cilj mi je da opština Trstenik bude naju spešnija opština u Srbiji.

Kakavje vaš stav o bojkotu izbora?

Bojkot izbora je nepotreban i beskoristan. Svvereno pravo građanina jeste da postavlja i smenjuje vlast i to pravo građani jednostavno moraju da koriste. Tako mislim i kada je reč o predsedničkim, parlamentamim i pokrajinskim izborima, ali posebno mi se čini da je na lokalnim izborima izraženija beskorisnost neizlaska na birališta. Politika na državnom nivou i politika na lokalnom nivou jednostavno nisu dve iste politike jer se lokalna politika svodi na komunalna, infrastrukturna i pitanja za kvalitetniji životujednoj opštini. Ja sam odlučio da svoje konkurentne

na izborima ne vređam i ne napadam, već da dajem ostvarive predloge i planove kako bi moglo bolje.

  1. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Blic     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vlast ne sme nikome da služi za bogaćenje

vlast ne sme nikome da služi za bogaćenje

Član predsedništva Pokreta „Metla 2020“ Novica Antić izjavio je da će se ovaj pokret potruditi da nikada više nikome u Srbiji ne padne na pamet da političku funkciju i vlast zloupotrebljava za lično bogaćenje, uz konstataciju da je afera u „Krušiku“ primer korupcije u najvišem državnom vrhu.

- Fabrika „Krušik“ poznata je ne po svojim poslovnim uspesima, već po korupcionaškoj aferi - rekao je Antić i poručio da je nedopustivo da u zemljama koje sebe smatraju pravnom državom jedan ministar sa najvišeg državnog nivoa učestvuje u korupciji i da fabrika zbog toga ima velike posledice. n

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Biznis

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Javne nabavke

Naslov: Halo, revizore

Halo, revizore

Evo prošloje mesec dana kako je nevladina ekspertska organizacija visokog renomea Transparentnost Srbija pozvala Vladu da objavi ključne informacije o svim državnim nabavkama od uvođenja vanrednog stanja.

Transparentnost Srbija pledirala je za javnošću državnih nabavki vezanih za kupovinu medicinske opreme neophodne za borbu protiv korona virusa. U međuvremenu, mediji su objavljivali da je vlast iskoristila epidemiju i vanredno stanje da suspenduje Zakon o javnim nabavkama i sve nabavke (kupovinu) svih drugih roba i usluga takođe obavi netransparentno, mimo zakona i (što bi se reklo) u četiri oka. I da su u sve te sumnjivefinansijsko-logističke transakcije umešani visoki državni funkcioneri, članovi njihovih porodica i saborci iz vladajuće partije.Teškoje otkriti koliko su desetina, pa verovatno i stotina, miliona evra potrošili ministri, direktori javnih preduzeća, agencija, zavoda, ustanova ali i predsednici opština i direktori komunalnih preduzeća za razne nabavke - od toalet papira do kompjutera, od urbanističkih projekata do softverskih rešenja.

Da li su sve kupovine zaista morale urgentno da se obave u vreme vanrednog stanja i postoji li valjana dokumentacija koja to potvrđuje ili je sve to urađeno„ispod žita"da bi se neko iz vlasti okoristio? S kojih se računa plaćalo? Ko je odobravao isplate? Da li je plaćano na račun prodavca ili su pare davane„na ruke"? Postoje li izdati računi za plaćenu robu/usluge ilije plaćano„solarno"? Da li je roba/usluge iz inostranstva plaćena s of-šor računa ili se nezakonito iznosila preko granice u koferčićima? Postoje li dokazi da je naručena roba/usluga isporučena naručiocu ili se na isporuku još čeka? Da li je država možda tužila nekog partnera zato što nije ispoštovao ugovor i nije isporučio plaćenu robu?...

Za sve te poslove mi preduzetnici kad naručujemo i plaćamo robu/usluge moramo da imamo verodostojne papire i dajavno položimo račune, u suprotnom država nas šalje u zatvor.

Primeri koje su mediji otkrili u vezi državnih nabavki u vreme epidemije stvaraju sumnju u postojanje organizovane kriminalne grupe, osnovane pod visokim pokroviteljstvom i s ciljem da se poharaju državne finansije.

Tu sumnju pothranjuju bar još dve činjenice. Prvo, da se Zakon ojavnim nabavkama ne primenjuje i posle ukidanja vanrednog stanja. Drugo, da će novi Zakon o javnim nabavkama biti u primeni od 1. jula 2020. i da on uopšte ne predviđa mogućnost da se hitne nabavke zbog elementarnih nepogoda (pa i epidemije virusa) sprovode bez primene procedura i objavljivanja. Dakle, dva meseca vanrednog stanja i još dva„vakuum meseca"do primene novog zakona iskorišćeni su kao poslednja prilika da se vlast „debelo omasti"od državnog novca.

Vanredno stanje je ukinuto, a poreski obveznici i dalje su prikraćeni za odgovore na pitanja da li su Vlada i predsednik države i svi drugi zvaničnici vlasti racionalno i skrupulozno trošili novac iz budžeta ili su se funkcionerski bahatili i lično bogatili. Što ćutanje vlasti duže traje, toje sumnja u olako trošenje državnog novca veća.

Ima primera, za razliku od Srbije, koji pokazuju odgovorno ponašanje vlasti. Javio mi je kolega, jedan od velikih hrvatskih biznismena, da je njihova Vlada odlučila da sve nabavke i troškove za njih u vreme pandemije učini javnim.

Kad već izvršna vlast u Srbiji ćuti, sve te sumnje može efikasno da otkloni Državni revizor. Mislim da on ima obavezu da promptno reaguje i ne čeka kraj godine kako bi poreske obveznike informisao o trošenju njihovog novca. Urgentnost je neophodna i zbog parlamentarnih izbora i prava građana da znaju koliko se (ne)odgovorno ponašala vlast u trošenju državnog novca.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PITANJE ODGOVOR

PITANJE ODGOVOR  

Kako komentarišete predlog Zorane Mihajlović, ministarke građevinarstva, da država gradi jeftinije stanove i za zdravstvene i prosvetne radnike? Dragan Cvetić

anesteziolog Lekari u ovoj zemlji godinama čuvaju socijalni mir. Sistem funkcioniše ne zato što je dobar, nego zahvaljujući požrtvovanju lekara, sestara i drugih u zdravstvu. Dobiti stan u zdravstvu je više nego misaona imenica. Lekari i drugi zaposleni u zdravstvu jesu socijalna kategorija i stvarno imtreba omogućiti stanove po povlašćenim cenama. Doktor stan ne može da zaradi za radnog veka. Lepa pažnja i briga! Ajoš ko dočeka! Jeste da izgleda malo kampanjski, ali godi naročito pred izbore.

Milan R. Kovačević

ekonomista Prvo treba konstatovati da tu nije reč o jeftinim stanovima, već o stanovima koji će se graditi subvencionisanjem iz budžeta. Nataj način se budžettanji i to u uslovima nastupajuće ekonomske krize koja nas očekuje. Dakle, ne radi se o tome da će stanovi biti izgrađeni po povoljnijim cenama od onih koje su aktuelne na tržištu već da će te stanove jednim delom platiti poreski obveznici novcem koji su stvorili za potrebe budžeta. Jasna Janković predsednica Unije sindikata

prosvetnih radnika Srbije Ovo jetakozvani predizborni predlog. Jedino tada, oko ovog vremena, prosveta je privilegovana i pozitivno pominjana. Čim ludilo izbora prođe, ostajemo kao oni koji uludo troše budžetska sredstva. I naravno, ostaju stambeni krediti bez kojih bismo živeli u kartonskim kutijama. Rade Panić

predsednik Sindikata lekara

i farmaceuta Srbije Mislim da je obećanje (predizborno) ludom radovanje. Otvara i puno mogućnosti za malverzacije i korupciju. Mnogo bolje rešenje su povoljni, subvencionisani krediti. Branko Pavlović

advokat Sasvim jejasno da političari ovakve izjave daju u vreme predizborne kampanje. Nevezano za to, dobro je da država omogući gradnju jeftinih stanova, ali nikako ne bi smela da se ograniči na to da ih gradi samo za određene kateaoriie stanovništva.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 1,4

Rubrika: Politika

Autori: Dragan Eraković

Teme: Korupcija

Naslov: Obećani hala, bazen i kanalizacija

Kako izgleda katrapja SNS za lokalne izbore u Šapcu

Obećani hala, bazen i kanalizacija

Kako izgleda katrapja Srpske napredne stranke za lokalne izbore u Sapcu

Hala i bazen od Vučića

I SA LICA MESTA I

Šabac - Šabački SNS uveliko je krenuo u izbornu kampanju. Važna karika u tome je plaćeni termin, jednočasovna emisija na TV As. Poseban segment, kako su najavili šabački naprednjaci, jeste vodovodna i kanalizaciona mreža u 42 sela. Međutim, u tome nedostaje računica kako to izvesti. Još prilikom najave predsednika Aleksandra Vučića megalomanskog plana do 2025. godine bile su obećane milijarde evra u komunalnu infrastrukturu, šabačke gradske vlasti, doduše opozicione, izašli su sa spremnim projektom gde bi za seosko područje bilo potrebno oko 70 miliona evra. Samo u selu Štitaru za kanalizacionu mrežu potrebno je oko tri miliona evra. E sad, kad ni kanalizacija u velikim naseljima ni postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nije krenula ni u prestonici, teško je očekivati neku podršku iz republičkog budžeta za Šabac. Primera radi, gradski budžet iznosi oko 35 miliona evra. Pri tome

  • Ministar Zoran Đorđević nije

bio u zvaničnoj poseti, ali je ipak kudio lokalnu vlast država je već uskratila Šapcu 30 miliona evra od pripadajućeg dela prikupljenog poreza.

Sportista koji se bavi kulturom Slavodobitno je narodni poslanik Boban Birmančević najavio da će Vučić izgraditi i novu sportsku halu sa pet hiljada mesta i otvoreni bazen. lako ekonomske struke, ovaj doktor nauka nije baš računao koliko to košta i kako domaćinski održavati ove objekte. Postojeća hala u Šapcu samo se delimično ispuni kada Metaloplastika igra derbi utakmicu, ili kad KUD „Abrašević“ održi godišnji koncert. U istoj emisiji doktor fizičke kulture Aleksandar Pajić ni reči o sportu, ali zato govori o kulturi. Za razliku od skupštinskih zasedanja nije se obrušio na izdvajanja za kulturu, i kako je obećao ako dođu na vlast, ostaće sedam odsto iz budžeta za ovu delatnost. S druge strane za doktora Pajića malo ko zna da je viđen u nekom objektu kulture, pogotovo Šabačkom pozorištu. 0 zamahu kampanje dovoljno govori što je došao i ministar Zoran Đorđević da kudi lokalnu vlast. Inače, za sve ovo vreme nijedan ministar SNS nije zvanično posetio Šabac. Pa tako ministar rada izjavi da Šabac daleko zaostaje za drugim sredinama koje vodi napredjaci, da je kao neka turska kasaba, pa pominje bare i barice po ulicama, i železnički most nagrižen rđom. Šapčani, a i oni koji ga posete, vide sasvim drugu sliku grada. Samo krajem prošle i tokom ove godine asfaltirano je 40 ulica. Ministar nije znao da železnički most održava JP „Železnice Srbije", pa farbanje čeka duže oddvedecenije.

Problemi

sa kadrovima

Važnu stavku čine kadrovi. Pa je tako tokom pandemije naj više problema bilo je sa kadrovima SNS. Specijalni savetnik ministra prosvete bio j e zaražen korona virusom, otišao je na testiranje i lečenje tek po zahtevu ministra Šarčevića; porodilište i infektivno odeljenje Šabačke Jx>lnice bilo je zaraženo, a tu je v. d. direktora kadar SNS. Ni drugi SNS direktor, rukovodilac Zavoda za javno zdravlje, nije se proslavio, jer nijednom se nije pojavio na konferenciji za novinare, a mnogo toga je zataškano. Zaraza se

Dragatt Eraković

pojavila u Poštanskoj štedionici, a opet tu je direktorka kadar SNS. Začudo nije bilo problema u Domu za stare, ali se direktorica vajkala ministru Đorđeviću da nije imala pomoć od grada. Međutim, gradska vlast je neštedemice opskrbljivala masJcama, vizirima, i svom ostalom potrebnom zaštitnom opremom sve medicinske ustanove kao i druge službe. 0 naprednjačkomkadrovanju, zbog pandemije se to zaboravilo, govori i primer imenovanja v. d. direktora OŠ „Jevrem Obrenović". Uprkos protestima roditelja i zaposlenih na čelo ove obrazovne ustanove dolazi učiteljica koja je imala samo jednu peticu tokom osnovnog školovanja i čak vrlo dobro vladanje u petom razredu. U nekada reprezentativnu državnu ustanovu, Šabački katastar, dovodi se SNS kadar sa strane, a nezakonito se smenjuje direktor koji je ustrojio rad službe i umnogome doprineo izgradnji nove zgrade sa savremenom opremom, i to uz pomoć Svetske banke. Građani su ovde teško imali pristup, iako je to važna državna služba. Izbori će pokazati ko i kakvo ima uporište, ali za razliku od drugih sredina ovde su mediji slobodniji.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Marko Oljača

Teme: Korupcija

Naslov: Muke članova Kriznog štaba

Muke članova Kriznog štaba

Nije nikakva novost da mediji već neko vreme od pisanija na društvenim mrežama prave vesti i koriste ih kao izvor

informacija. Takva praksa je dobila enormne razmere sa aktuelnom epidemijom, a FB profil dr Kona je postao nezaobilazan. Iz njegovih objava smo saznavali neke činjenice koje niko nije smeo pomenuti na

konferencijama za štampu, potom informaciju o njegovoj „ostavcf (Vučić i Bmabićka brzopotezno ga pozvab na sastanak), ali i niz njegovih intimnih

zapitanosti, poput toga da je prof. Radovanović u zabludi!

Svestan da mesecima, pre svega tabloidi prate svaki njegov korak, dr Kon je, uveren sam, znao da to postati prvorazredna tema u javnosti, sa pompeznim naslovnim stranama. I to je u redu, ljudska slabost je želja da se bude vox populi (mada drKontovećijeste). Međutim...

Od nekih članova KŠ smo do sađa mogb čuti razne lamentenatragu samoviktimizacije,

objašnjenja da se zalažu za naučni pogled na svet, otkrivanja koji nakit nose, slikajući se za revijalne časopise, ubeđivanjem da je epidemiologija njihova ideologija, objašnjenja da su se zdravstveni radnici zarazili jer nisu znali da koriste zaštitnu opremu (u trenutku kada je nisu imali), otkrili su nam i da je predsednik države gotovo izdahnuo, boreći se za nas (a mi grešni to ne poštujemo), servilnost je postala

notorna... Vlast se sve vreme skriva iza „struke“, koju pravi budalama kada god joj to odgovara politički. Danima smo slušali o otvaranju granica, PCR testiranju i slično, da bi premijerka rekla kako od toga nema ništa i da se granice otvaraju. Struka ćuti. 0 ponovnom uvođenju redovnih linija gradskog prevoza samo za zaposlene smo takođe slušali danima, a onda predsednik kaže - biće dostupan svim građanima... Struka je opet mogla samo sama sebe da proguta. Primera je bezbroj, ova dva navedena su najsvežija. U osnovi je nedoslednost, nemogućnost struke da kaže šta misli o tome, odnosno mogućnost, naredba ili želja da ćuti! Ne zaboravimo i sposobnost nekih da pričaju satima, a da ništa ne kažu. Preporučivanja za buduće sinekure i direktorska mesta je bilo previše. Verujem da je Vučić na muci ko će od njih biti prvorođena osoba u zdravstvu Srbije.

Neke druge, poput prof. Vladimira Petrovića iz Novog Sada nismo ni videli, a čovek je napravio malo čudo od Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

E sađa, negde u

međuprostoru virtuelne čaršije i ovih/ovakvih članova kriznog štaba, spram vlasti, ostaje nejasno zbog čega dr Kon svoj ugled i prepoznatljivost nije iskoristio da otvori važna pitanja o problemima zdravstvenog sistema (manjak kadra, nepotizam, korupcija, negativna

selekcija, raspadnute klinike, manjak opreme...), a ne da vodi deplasirane polemike u kojima ćemo se ubeđivati da Ije 2+2=4.

Već letimično čitanje

Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je dovoljno da shvatimo kako on pruža više nego jasan institucionalni okvir u odgovoru na pandemijske procese, a da je proglašenje vanrednog stanja bilo politička odluka (struka svesrdno podržala odluku). Naime, narečeni zakon glavnu ulogu u takvim situacijama daje ministru i lekarima, a ne premijeru i predsedniku. ADirektne nabavke su takođe

regulisane u epidemijama. Dodatno je zdravstveni sistem centralizovan Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, koji je „ustav“ u zdravstvu.

Dr Kon je po sopstvenom priznanju učestvovao u pisanju ovog zakona,

pretpostavljam da su u njega utkana iskustva iz pandemije gripa 2009. godine. Kako to da sada odjednom taj zakon ne valja (izmene i dopune su bile 2016. i 2020. godine)? Šta ste uradili za prethodnih deset godina da se te stvari isprave?

Vitlanje žovijalnog pajaca drNestorovićapo

televizijama, koje je nanosUo nesagledivu štetu po

narodno zdravlje, pravdano i od dr Kona, koji je izjavljivao da nam je Nestorović neophodan, iako je pre nekoliko godina tražio da mu se oduzme licenca za rad.

Epidemija nam je ogolila činjenicu da državu

praktično nemamo. Da bi se postigli minimalni uspesi, morale su biti primenjene represivne mere. Autizam KŠ je potvrđen izostankom nemedicinskih profesija u aktivnoj borbi sa virusom SARS-CoV-2.

Pokazalo se da je mreža zavoda/instituta raspolućena, bez odgovarajućeg kadra i resursa. Izuzetak je Institut u Kragujevcu i Vojvodini. Mreža je naročito uništena posle pandemije gripa 2009. godine.

Sistem nadzora nad

zaraznim bolestima uopšte ne funkcioniše (sem nadzora nad gripom). Izveštaje o zaraznim bolestima već deset godina pišu iste osobe sa istim zaključcima i preporukama. I tako besmisleni kakvi jesu, kasne po godinu dana suprotno zakonu.

Kbnike za infektivne bolesti u Srbiji su i dalje paviljonskog tipa, praktično bez mogućnosti izolacije pacijenata...

? Danima smo slušali o otvaranju granica,

PCR testiranju i slično, da bi premijerka rekla kako od toga nema ništa i da se

granice otvaraju. Struka ćuti. O ponovnom uvođenju redovnih linija gradskog prevoza samo za zaposlene smo takođe slušali danima, a onda predsednik kaže - biće dostupan svim građanima...

Ovo su samo neki od problema koji su direktno uticali na ishod borbe sa virusom SARS-CoV-2 zvona za uzbunu je previše.

Nemojte, dragi članovi KŠ, biti ubeđeni u vašu nadnaravnost, niti tražiti blanko podršku. Samo ste radili svoj posao. Niko vas neće obožavati, niti je to poželjno. Počnite govoriti o problemima jasno i konkretno, bez banalnih interpolacija. Zatražite tu vrstu podrške od građana, kako bismo zajedno bUi bolji. Batalite jeftine i efemerne pozicije moći.

Autorje bivši

koordinatorprograma Nacionalnogcentra za seksualno i reproduktivno

zdravljaPotent

Marko Oljača

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: V. Andrić

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Moguće sprovođenje nadzora u Ministarstvu

I dalje nejasno kakoje bilo moguće pristupiti esDnevniku sa portala privatnefirme

Moguće sprovođenje nadzora u Ministarstvu

Beograd - Na osnovu do sada raspoloživih informadja zatražiću dodatna obaveštenja od Ministarstva prosvete, a posle toga odlučiti o sledećim koradma, što može značiti i sprovođenje nadzora u Ministarstvu, kaže za Danas Milan Marinović, poverenik za informadje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odgovarajući na pitanje da li će i na koji način reagovati nakon što je obelodanjeno da su podad iz elektronskog dnevnika Ministarstva prosvete dostupni na portalu čiji je vlasnik privatna firma.

Odakle kompaniji „Tesla softver" podad iz elektronskog dnevnika i po kom osnovu su preuzeti ako Ministarstvo tvrdi da portal moja.eskola.rs nije u njihovoj nadležnosti, pitanje je na koje i dalje nema odgovora. A upravo je sa te adrese bilo moguće ući uesDnevnik Dnevnik pomoću šifre i lozinke koje su roditelji dobili od škola. I to do petka popodne, nakon čega pri pokušaju logovanja izlazi obaveštenje da „uneti podaci nisu tačni“.

U Ministarstvu prosvete nam je, podsetimo, rečeno da pomenuta adresa portala, koji se inače reklamirao uesDnevniku, Dnevniku, „vodi ka veb mestu koje nije u njihovoj nadležnosti", te da „nije moguće povući podatke iz esDnevnika koji je Ministarstvo obezbedilo za škole“. Nadležnima smo potom predočili da je novinarka Danasa i sama pristupila esDnevniku svog deteta preko portala privatne firme koristeći šiffu i lozinku koju je ranije dobila u školi, pitajući ih kako je to moguće.

- To je moguće zato što ste na taj portal uneli svoje kredencijale za pristup esDnevniku, kojem ste do sada pristupali preko portala moj.esdnevnik.rs, a koji ćete i dalje uvek moći da koristite besplatno. Pre nego što ste koristili drugi portal za pristup podacima o svom detetu uesDnevniku Dnevniku morali ste da prihvatite pravila i uslove koje Vam je predočio taj drugi portal. Poređenja radi, slično bi se desilo ukoliko date nekome ključ od stana i prihvatite uslove koje Vam taj neko drugi predoči, da bi uzeo ključ od Vašeg stana i ušao u njega (na primer majstor). odgovaraju iz Ministarstva. Napominju da su za pristup podacima učenika uesDnevniku Dnevniku za roditelje obezbedili portal moj.esdnevnik i da je to za sada jedini pouzdan način za uvid u informacije u elektronskom dnevniku.

Advokat Rodoljub Šabić, koji je i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Danas da mu odgovori Ministarstva prosvete deluju vrlo neubedljivi i odbranaški. Dodaje da su u nekim stvarima i očito netačni, kao što je tvrdnja Ministarstva da je reč o veb mestu „sa koga nije moguće povući podatke iz esDnevnika".

- Činjenica je da je više građana, a i vaši novinari preko tog alternativnog portala dolazilo do podataka iz esDnevnika, čak do više podataka nego što se može dobiti normalnim putem. Ministarstvo je definitivno dužno da objasni kako i zašto je to bilo moguće. Uostalom, i sam odgovor Ministarstva na vaše pitanje potvrđuje da preuzimanje podataka iz esDnevnika preko drugog portala jeste bilo moguće. Samo se odgovornost za to prevaljuje na roditelje „koji su na taj portal uneli svoje kredencijalne podatke za pristup esDnevniku i prihvatili pravila i uslove koji su im na tom portalu predočeni“. Deluje doslovno licemerno tvrdnja da je „jedini pouzdan način pristupa podacima portal moj.esdnevnik" a da „nije u nadležnosti Ministarstva da li će i neka treća strana ponuditi mogućnost pristupa i da li će roditelji verovati u dobronamernost i pouzdanost takvog pristupa, komentariše Šabić. On ističe i da je Ministarstvo dužno da objasni kako je bilo moguće da reklama za novi portal „iskače“ uesDnevniku Dnevniku za koji ono jeste nadležno.

- Zar ne misle da je to bilo vrlo sugestivno? Zar misle da je u redu reklamiranje alternativnog portala za čiju dobronamernost i pouzdanost „nisu nadležni"? Ako je u pitanju komercijalni posao privatne, strane kompanije, u čemu je javni interes da se reklamira na državnom sajtu? S tim u vezi očito ne odgovara istini ni tvrdnja iz saopštenja Ministarstva upućenog javnosti da je usluga novog portala vezana samo za privatne škole, one van državnog sistema školstva, jer su roditelji čija deca idu u državne škole dobili sugestivnu reklamnu poruku za korišćenje naprednih usluga besplatno do 1. decembra, navodi Šabić.

On zaključuje da je ovde reč 0 višestruko diskutabilnom aranžmanu o čemu, kako kaže, najbolje govori i to da je nakon reakcija u javnosti prestalo i „iskakanje“ uesDnevniku Dnevniku reklame unapređene verzije i mogućnost da se preko lozinke 1 šifre roditelja preko novog portala pristupa podacima iz esDnevnika Ministarstva.

  1. Andrić

Šabić: Odgovori

Ministarstva deluju vrlo neubedljivi i odbranaški Poverenik Marinović: Tražiću obrazloženje od Ministarstva prosvete

„Garancija" i dobronamernost

„Da li će neka treća strana ponuditi mogućnost pristupa i da li ćete Vi kao roditelj verovati u dobronamernosttrećestrane i pouzdanost pristupa, nije u nadležnosti Ministarstva. Ono što Ministarstvo garantuje je da nijedan portal neće ponuditi pristup podacima iz esDnevnika onome ko nema pravo pristupa" porućili su nam iz Ministarstva, ne precizirajući da li „Tesla softvef' ima to pravo.

Neodgovoran odnos vlasti - Postoje dva dobra razloga da slućaj sa reklamiranjem firme „Tesla softver" u okviru đaćkog esDnevnika privuče pažnju javnosti. Prvo, već prilikom uspostavljanja esDnevnika bilo je mnogo kritičkih opservacija povodom pobede iste te firme na tenderu uz ukazivanje na njene tesne poslovne veze sa ministrom prosvete još iz perioda pre nego štoje došao na funkciju. Ova nova pogodnost za „Teslu" svakako će reaktuelizovati bar deo tih kritika. I drugo, jer i potencijalna mogućnost pristupa privatnefirme ogromnoj bazi ličnih podataka još jednom podseća na generalno totalno neodgovoran odnos vlasti prema zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj slučaj, bardonekle podseča na slučaj Ministarstva zdravlja i fantomske višestruko rizičneaplikacije„lzabrani doktor" kojije, mada bukvalno skandalozan, ostao bez ikakve odgovornosti, kaže Sabič.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Sport

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić

Naslov: KOJI JE VAŠ SLEDEĆI POTEZ?

KOJI J E VAŠ SLEDEĆI POTEZ?

Sledeće nedelje predstavljamo novi krug istraživanja svih gradova i opština - Indeks transparentnosti lokalne vlasti. To je prilika da vidimo gde su najveći problemi, a ima oblasti gde je transparentnost daleko ispod čak i zakonskog minimuma. Ujedno ćemo imati zadovoljstvo da istaknemo one gradove koji su se više potrudili od ostalih.

NEMANJA NENADIĆ programski direktor Transparentnosti Srbija

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Sud nije ni ispitivao ustavnost

Profesor Zoran Tomić o Odluci o uvođenju vanrednog stanja

Sud nije ni ispitivao ustavnost

Ustavni sud nije zakazao javnu raspravu - gde bi saslušao obe strane u sporu, ali i mišljenje nauke

ANALIZA: Profesor Pravnogfakulteta u Beogradu Zoran Tomić o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja

Pravni „pacijenf ‘ je samo otvoren

Ustavni sud najpre predugo „ćutao“ a onda ubrzano „progovorio“, a ustavnost nije ni utvrđivana

Beograd - Ustavni sud nije pravnosnažno utvrdio, a nije ni utvrđivao ustavnost proglašenja vanrednog stanja. Sud nije izrekao da je vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavnom, kako su pogrešno preneli i laički rastumačili pojedini mediji - nego je samo ocenio da nema elementarnih prethodnih zakonskih uslova da se pristupi proceduri tog utvrđenja, kaže za Danas profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Tomić, komentarišuću nedavno saopštenje Ustavnog suda u kojem se navodi da su odbačene sve inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti koje su odnosile na Odluku o uvođenju vanrednog stanja.

Polazeći od obaveštenja suda, Tomić naglašava da sud nije do kraja ušao u meritum stvari - pitanje (ne)ispunjenosti uslova za proglašenje vanrednog stanja i (ne)regularnosti te neskupštinske konstatacije.

- Po svemu sudeći, on ga je samo načeo - pravnog „pacijenta“ je otvorio, pa veoma brzo i definitivno „zatvorio", po kratkom postupku, ne istražujući pritom, da li je možda neizlečivo bolestan ili pak zdrav, odnosno samo malkice benigno oboleo. Hoću da verujem da je Sud ponudio i čvrste dokaze za ispravnost tog i takvog svog pristupa. A krajnje značajni, premda tegobni put do istinskog i potpunog raspetljavanja predmetnog čvora, Sud je - držim - neopravdano skratio, tako da je praktično zastao na pola posla, zacementirajući dalju trasu do temeljnog odgovora na postavljeno ozbiljno pravno pitanje od izuzetne važnosti, navodi Tomić. On naglašava da je Ustavni sud najpre predugo „ćutao“ a onda i ubrzano „progovorio.

- Sud je ili ocenio da su podnesci - inicijative, kao i predlozi ovlašćenih subjekata kojima se pokreće postupak - očigledno neosnovani’ Š je stao na stanovište da je ‘inicijativa neprihvatljiva, jer iznetim razlozima osporavanja nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti’. Za bilo koju od naznačenih hipotetičkih solucija morali bismo u Rešenju naći ubedljivu, snažnu argumentaciju, kaže Tomić.

Prema njegovim rečima, sud nije pokrenuo postupak ispitivanja ustavnosti, te nije zakazao sledstvenu javnu raspravu - gde bi tom prilikom saslušao obe strane u sporu, ali i mišljenja nauke, respektabilnih pravnih stručnjaka. U takvoj raspravi, dodaje Tomić, sud bi se redovno izjasnio da li prihvata ili ne prihvata navode iz podnesaka osporavatelja - i jasno i razgovetno napisao zašto. Na kraju tog procesa, naglašava, sud bi doneo celovitu i iscrpno objašnjenu - usvajajuću ili odbijajuću presudu o (ne)ustavnosti progjašenog vanrednog stanja u dotično vreme i na odnosni način. No, kako ističe, do svega toga nije došlo. D. D.

D.D.

„Tvrđava" neuspešno napadnuta - Ukratko, ili je suština ostala na površini, ili je površnost'imenovana' prodorom u suštinu stvari. U svakom slučaju, Sud nije rekao da li je'tvrđava' vanrednog stanja bila ustavno osvojena, niti da li je u datim okolnostima bila normativno i faktički neosvojiva. Jedino se izjasnio da je ona navodno nepripremljeno i neorganizovano, neuspešno napadnuta, navodi Tomić uz opasku da bi za opsežan komentar i kritički zaključaktrebalo sačekati Rešenje Ustavnog suda u izvornom obliku.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Jelena Đurić

Teme: Korupcija

Naslov: Stereotipna slika o žrtvi

O krizi identiteta Instituta zafilozofiju i društvenu teoriju JJniverziteta u Beogradu

Stereotipna slika o žrtvi

Jelena Đurić

Institut za fflozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu (IFDT) postao je udarna tema i u medijima nakon intenziviranja krize koja je u stvari nastavak decenijske krize identiteta IFDT.

Stručna i šira javnost je upoznata sa time da je IFDT od osnivanja bio važan za intelektualni život u državi. On je oduvek bio mesto okupljanja kritičkih umova koji su se trudili da filozofski promišljaju društvo. Od Zagorke Golubović i Svetozara Stojanovića do Vojislava Koštunice, Zorana Đindića i drugih uticajnih intelektualaca učili smo kako se svojim stavom i delom daje snaga idejama o humanim aspektima društvene i duhovne sredine. Osnivač IFDT je država Srbija, preko univerziteta u Beogradu i to je ovoj intelektualnoj zajednici uvek davalo šarmantan pečat protivrečne nezavisnosti i istovremene duboke utkanosti u srž društva.

Međutim, noviji događaji doveli su nas u neobičnu situaciju u kojoj se javnosti predstavlja da se ovom institutu oduzima autonomija. Država Srbija, koja je i osnivač instituta, optužuje se da se meša u slobodu naučnog i akademskog delovanja iako ne može biti manje istine nego što je to prikazano. Budući da takav prikaz iznosi dnevni list Danas, koji je dvojako percipiran - bilo kao stecište društvene elite, bilo kao pristrasno sredstvo globalističkog trenda informisanja, ovo je prilika da ovo glasilo pokaže i drugačiji pogled na krizu IFDT.

Pogled koji sada iznosim nastao je iz potkrepljenog iskustva da sadašnja kriza IFDT ne potiče od sprečavanja slobode naučne delatnosti od strane države, već je to kriza koja se cele decenije potiskuje i koja postoji upravo zato što je ova ugledna institucija, pod upravom bivšeg direktora, postala poligon za prikrivanje jednoumlja. Kriza IFDT potiče, dakle, od ukidanja suštinski slobodnog sučeljavanja različitih mišljenja i pogleda, što je (nekada bila) suština identiteta IFDT.

Poslednje decenije Institut za fflozofiju i društvenu teoriju uživa jednu novu vrstu samostalnosti koja mu nije svojstvena od početaka ikoja je posledica neformalnih unutrašnjih struktura uticaja. Ove strukture su, usled samovolje aktera koji su do nedavno vodili ovu uglednu instituciju, dovele do neosetnog gubljenja njenog društvenog smisla i prelaska u sferu privatnog aktivizma, sa elementima preduzetničkog kapitalizma. Ove neformalne strukture sada su se pokazale i na delu. Bivši direktor, ne želeći da prihvati da mu je istekao mandat i da je izgubio značaj koji je imao ranije, odlučio se da pokrene svoje dugo pripremane strukture lojalnih saradnika i da zaigra na simulaciju „buntovne demokratske intelektualnosti“ koja se suprotstavlja „tvrdom i grubom" autoritetu države koja se, navodno, bez razumevanja i kompetencije meša u potrebe intelektualaca.

Kada se organizuju tribine i skupovi u saradnji IFDT-a i privatne firme bivšeg direktora, onda njegov „preduzetnički duh“ izgleda zgođno, ali kad dođe vreme za smenu njegove strateški formirane strukture u kojoj je ostvaren za njega idealan balans intelektualnih vrednosti i privatne lojalnosti, onda se povređene neformalne strukture bolno obraćaju javnosti žaleći se na „nepravedan tretman". Istovremeno, zbog lične sujete i partikularnih interesa, sada se ne preza od toga da se oslove i u pomoć pozovu i velika imena svetske društvene misli. Zato je neophodno da se sagleda i ono što se od intelektualne javnosti skriva.

Može da čudi kada nam se o ovoj temi obraća nemački dnevni list koji sa velikom opredeljenošću staje na stranu „ugroženih" intelektualaca a koji se, pritom, nije potrudio da prethodno proveri kako taj problem posmatra druga strana. Ekspresnom brzinom organizuje se i veliki broj intelektualaca koji se kao potpisnici „otvorenog“ pisma stavljaju na stranu „ugrožene slobode“, iako ni njima nije data prilika da se upoznaju sa okolnostima koje su dovele do napetog i neželjenog stanja u institutu. Tako da i oni bez razgovora sa drugom stranom i bez provere, prosto „znaju“ koga treba podržati.

Time se otvara problem utemeljenosti gledišta. Zanemarivanje ovog problema, odnosno opravdavanje svega u atmosferi postistine, dovodi u krizu mnoga društvena pitanja. Težimo li istinskoj demokratičnosti, ili je poroznoj ljudskoj svesti suđeno da stalno iznova podleže uticaju iskonstruisane i stereotipno reprezentovane slike o žrtvi?

U Institutu za filozofiju i društvenu teoriju zaposlena sam od 1995. i osećam dužnost da o problemu govorim javno. Zbog autokratskog oblika upravljanja ovom akademskom institucijom bila sam prisiljena i da se obratim sudu, jer sam se suprotstavila neformalnim oblicima upravljanja zaposlenima, ali i ostvarivanja ličnih ambicija bivšeg direktora, motivisanih sebičnošću, a ne interesom institutaijavnosti.

Institut koji je svoju istoriju započeo sa misliocima željnim društvene pravde i otkrivanja istine kroz ljudsku praksu, nespretnim i altruističnim ličnostima koje su svoju misaonu prirodu ispoljavale stvarajući dela bez obzira na komercijalni uspeh, sada se susreće sa novom vrstom intelektualaca koji su oportuno orijentisani i spremni na simulaciju demokratskih apela javnosti kako bi mimikrijom prikrili stvarne motive i tok

? Od Zagorke Golubović i Svetozara

Stojanovića do Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića i drugih uticajnih

intelektualaca učili smo kako se svojim stavom i delom daje snaga idejama o humanim aspektima društvene i duhovne sredine

svog delovanja (kao i složeni „ekosistem“ gratifikacije spoljnih učesnika, stejkholdera, koji je možda poremećen zbog očekivane i zakonite smene na vrhu ugledne institucije).

Zato je važno da se čuje i druga strana koja misli i koja se suprotstavlja sili, odakle god ta sila dolazila. Sila može poticati iz pera Frankfurter algemajne cajtunga, iz dobro orkestrirane pobune „javnosti“ koja „slučajno“ nije čula drugu stranu, iz dominantne ličnosti i ambicija bivšeg direktora koji se sa odanim saradnicima razbaškario u višegodišnjem upravljanju ovom javnom institucijom i koji ne mogu da prihvate legitiman rezon nadležnih državnih institucija i njihovu zakonitu nadležnost u odabiru pojedinaca čija je svrha da unesu balans u prilično zapušten i zapostavljeni poredak koji je takav postao upravo zato što ga ni u čemu nisu remetili, a najmanje u naučnoj delatnosti.

Pravo i zakon će i u ovom predmetu biti agens osvešćenja, a ne povređena osećanja učesnika. Novine i javnost, baš kao ni istaknuti intelektualci, neće biti glavni arbitar u ovom sporu. Mi ćemo svakako nastaviti da o ovim pitanjima razgovaramo, tražeći rešenje. Svakako ne treba očekivati da ćemo mi koji smo nevoljno dovedeni u ovu krizu ostati po strani i trpeti šibu jednog prevarnog narativa. Kriza se rešava razgovorom, zar ne?

Autorkaje naućna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Danijela Jakobi

Teme: Korupcija

Naslov: Premijer pred sudom

BENJAMIN NETANJAHU

Premijer pred sudom

LICNOST

Primanje skupocenih poklona poput ružičastog šampanjca i kubanskih cigara, tajni dogovor sa jednim izraelskim medijskim mogulom da objavljuje pohvalne vesti o njemu i podmićivanje drugog da blati njegove političke suparnike - optužbe su sa kojima se suočio izraelski premijer Benjamin Netanjahu na suđenju koje je juče počelo. Samo nedelju dana pošto je zvanično počeo njegov četvrti uzastopni a peti ukupno mandat, najdugoročniji izraelski lider je dodao novi rekord u svoju kolekciju postao je prvi premijer u istoriji zemlje kome se sudi dok je na funkciji.

Netanjahu (70), koji je optužen za proneveru, korupciju i prevaru, odbacuje sve optužbe i tvrdi da su one „rolitički motivisani lov na veštice". On ne želi da podnese ostavku, a zakon ga na to ne primorava. Sudski proces je trebalo da počne još polovinom marta, ali je odložen zbog epidemije virusa korona. Usled vanrednog stanja sudovima je bilo dopušteno da deluju samo u hitnim slučajevima, zbog čega je u javnosti usledila bura negodovanja.

Netanjahu je optužen u tri odvojena slučaja, a sud je odbio zahtev njegovih advokata da se premijer ne pojavi lično na prvom ročištu. On je optužen da se dogovarao sa izdavačem tiražnog Jediot ahronota da povoljno izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog lista. Takode je optužen da je primao skupe poklone - cigare, šampanjac i nakit uvrednostiod 198.000 dolaraodbogatih pristalica izraelsko-američkog milijardera filmskog producenta Amona Milhana i australijskog biznismena Džejmsa Pakera u zamenu za usluge. Treča optužba je da je Netanjahu ponudio medijskom mogulu Šaulu Eloviču donošenje propisa koji su omogudli profit od više miliona dolara njegovom telekomunikacionom gigantu Bezek u zamenu za takođe povoljno izveštavanje o premijeru na veb-sajtu kompanije. Očekuje se da će suđenje trajati godinama. Ako Netanjahu bude osuđen za korupciju, mogao bi da dobije i do deset godina zatvora.

Benjamin Netanjahu, poznatiji u narodu pod nadimkom Bibi, vojnik je, diplomata i premijer Izraela. Rođen je u Tel Avivu godinu dana nakon proglašenja izraelske nezavisnosti. Odrastao je u Jerusalimu, a srednje obrazovanje stekao je u SAD. Diplomirao je arhitekturu i magjstrirao poslovni menadžment. Krajem 1980-ih ulazi u političke vode, a 1996. postaje najmlađi premijer Izraela. Važi za najkonzervativnijeg i najkontroverznijeg političara u Izraelu i najviše polarizuje javnost u zemlji. Autor je brojnih knjiga. Tri puta se ženio. Iz prvog braka ima ćerku, dok sa trećom suprugom Sarom ima dva sina. Danijela Jakobi

Danijela Jakobi

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 13

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: PRIPREME ZA OTVARANjE ZRENjANINSKIH KUPALIŠTA:

PRIPREME ZA OTVARANjE ZRE-NjANINSKIH KUPALIŠTA:

u punom

su Jeku pripreme za kupališnu sezonu na popularnim zrenjaninskim kupalištima, na Peskari i na Tisi. Samo vanredni događaji mogli bi da odlože otvaranje, planirano za 15. jun. Kako kaže Radiša Dupljanović, direktor Gradske stambene agencije Zrenjanin, koja upravlja kupalištima, u toku su sve predviđene procedure i pripremni radovi.

- Upravo je u toku javna nabavka za angažovanje spasilačke službe, a na „Peskari“ je završena drenaža terena. Ukopane su, odnosno postavljene su cevi za odvod površinskih voda, koje se pojave kod jačih padavina. Teren se uređuje, zamenjeni su abažuri na suncobranima, pripremljen je mobilijar... Priprema se dovoz i razastiranje peska, a ronilačke ekipe pregledaće dno jezera na Peskari pre otvaranja kupališta - objašnjava Dupljanović.

On ističe da će oba kupališta spremno dočekati otvaranje sezone 15. juna.

- Svi lokali su izdati na obe lokacije. Imaćemo spremnu čuvarsku i spasilačku službu, uređene plaže i objekte, i odgovarajući mobilijar. Ostaje nam da se nadamo lepom vremenu i dobroj sezoni - poručuje Dupljanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: POLITIČKE STRANKE

POLITIČKE STRANKE

PS: Očekivan napad Čanka i Kostreša Pokrajinski poslanik Pokreta socijalista u Skupštini AP Vojvodine Miroslav Rodić, poručio je da je napad Nenada Čanka na Aleksandra Vulina očekivan, s obzirom na to da su i Čanak i Kostreš jedni od retkih Srba koji se zalažu za nezavisno Kosovo i kojima izuzetno smeta postojanje Republike Srpske. On je naveo da bi Kostreš da smenjuje Vulina zato što štiti integritet i suverenitet svoje zemlje, ali zato podržava Džaferovića koji bi da s Kurtijem crta granice Srbiji.

- Čanak je jedan od prvih Srba koji se zalagao za nezavisno Kosovo,a kada zatreba pažnje i para, i za nezavisnu Vojvodinu - istakao je Rodić.

On je poručio Kostrešu da će se kasnije pričati o tome kako su skupljali potpise za listu i koje partije i ljude su molili za potpise.

Kritika iz VF i LSV „Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuju izjavu ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj on ističe da će u narednom periodu Republiku Srpsku smatrati posebnom državom, a ne delom međunarodno priznate Bosne i Hercegovine. Vulin tvrdi da je takav stav zauzeo zbog razgovora koji su nedavno imali član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i vršilac dužnosti predsednika Vlade Kosova Albin Kurti”, kaže se u saopštenjeu generalnog sekretara LSV i koordinatora VF Bojana Kostreša.

Ta koalicija „traži od predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se ograde od Vulinovih stavova koji ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu i pokrenu proceduru njegove smene.”

Lutovac traži falsifikatore Predsednik DS-a Zoran Lutovac je, govoreći o krivičnoj prijavi koju je podneo protiv troje funkcionera DS-a, među njima i potpredsednice Aleksandre Jerkov, naglasio da mu je cilj da se „pronađu falsifikatori potpisa” na inicijativi za sazivanje Glavnog odbora 17. maja. Lutovac je rekao da je Aleksandra Jerkov njegova potpredsednica, „ali da joj to ne daje pravo da se bavi takvim stvarima”. Istakao je, međutim, da neće biti pokrenut postupak isključenja iz stranke onih protiv kojih je podneta krivična prijava jer „oni treba samo da budu saslušani da bi se našli pravi falsfikatori”.

„Metla” protiv

korupcije

Član Predsedništva Pokreta „Metla 2020” Novica Antić izjavio je da je afera u „Krušiku” primer korupcije u najvišem državnom vrhu, saopšteno je juče iz tog pokreta. On je dodao da će se Pokret „Metla” potruditi da nikada više nikome u Srbiji ne padne na pamet da političku funkciju i vlast zloupotrebljava za lično bogaćenje, navodi se u saopštenju.

Mihajlović: SNS izlazi s rezultatima Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je juče da je uverena u to da će građani na predstojećim izborima dati glas onima koji su odgovorni, pouzdani i koji imaju plan, program i rezultate.

- Sve što smo uradili, vidi se na svakom koraku - izjavila je juče potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović za TV „Hepi”, i dodala da će SNS izaći pred građane s rezultatima, ali i programom za bolji i kvalitetniji život. Funkcionerka SNS-a je istakla da najoštrije osuđuje nasilno ponašanje predstavnika opozicije i očekuje da će institucije raditi svoj posao i osuditi nasilje. Ćurišić: UDS ne odustaje kad je teško Marko Burišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije, rekao je da su izbori prilika da se promeni vlast i da je, bez obzira na to što ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, obaveza političara da ne odustaju od borbe za bolji život građana.

On je dodao da je razlog zbog kojeg UDS izlazi na izbore - da građanima pokažu da ne odustaju kada je teško i da imaju za koga da glasaju.

Ršumović na strani

zdravlja

- Ono što nam je uvek potrebno za napore, za rad, to je zdravlje, i zato sam uvek na strani zdravlja. Kao Zlatiborac, dakle, kao čovek koji se rodio na najzdravijoj planini u Srbiji, navijam zdravo da pobedi - kazao je jedan od osnivača Zdrave Srbije, pesnik Ljubivoje Ršumović, dodajući da voli da piše za mlade i da se s njima druži jer oni donose preko potrebnu energiju za napredak nekog društva.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Turčin krio 300.000 funti u kabini kamiona

Turčin krio 300.000 funti

u kabini kamiona

Turčin krio 300.000 britanskih funti u

kabini kamiona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji s Upravom carina i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, uhapsili su turskog državljanina M. E. (42) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranja novca.

Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Republiku Srbiju, pregledom kamiona „volvo kojim je upravljao osumnjičeni, u fa- > bričkim šupljinama ? * kabine pronađeno je S _ osam paketa sa ukup- ® no 300.000 britanskih funti.

Novac, za koji je, kako se sumnja, M. E. znao da potiče iz kriminalne delatnosti, kao i vozilo, privremeno su oduzeti. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu. D. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 6

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ličnosti

ličnosti

VANGJI

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da i Kina i Sjedinjene američke Države dobijaju saradnjom, a gube konforntacijom, dodajući da te dve države moraju da pronađu način za miroljubivu koegzistenciju. On istakao da Kina i SAD moraju da počnu da koordiniraju svoje makro politike na dobrobit svojih ekonomija, ali i svetske ekonomije, prenosi Rojters.

1 RIČARD GRENEL

Američki ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel narednih sedmica će otići sa funkcije ambasadora SAD u Berlinu. Njegov posao u Berlinu privremeno će obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. godine Grenelova zamenica. Grenel je od februara koordinatora svih tajnih službi SAD. BENjAMIN NETANIJAHU

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je pre nedelju dana položio premijersku zakletvu, pojavio se pred sudom u Jerusalimu na suđenju za korupciju. To je prvi put u istoriji Izraela da se aktuelni premijer našao pred sudom. On je optužen za primanje mita, prevare i kršenje poverenja - navode koje on oštro negira i odbija pozive opozicije da se povuče sa premijerskog mesta.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastavlja se život gradi se po celoj opštini

Nastavlja se život gradi se po celoj

opštini

„DNEVNIK“ U IRIGU: oživelagradilištaposlezastojauvanrednomstanju

Nastavlja se život, gradi se po celoj opštini

Mala sremska opština Irig imala je devet zaraženih osoba koronavirusom i, nažalost, troje preminulih.

- Virus je stigao iz Milana, a preminuli su jedan muškarac iz Šatrinaca, teže bolestan, i dve žene iz Iriga, komšinice i koleginice, koje nisu imale zdravstvenih problema koliko je poznato, a nisu bile ni u godinama - kaže nam predsednik opštine Stevan Kazimirović.

Na Fruškoj gori je tokom vanrednog stanja bilo duplo više ljudi nego inače, a vikendice, 5.000 koliko ih ima na teritoriji opštine, bile su pune. Iznajmljivale su se i kuće za velike novce, samo da ljudi provedu dane u izolaciji u dvorištima. Koronavirus podstakao je tražnju za kućama u selima.

- Beograđani su nudili i 1.000 evra samo da iznajme kuću na Fruškoj gori tokom vanrednog stanja u Vrdniku, sve je bilo puno i bojali smo se da virus ne plane - kaže Kazimirović.

Radovi su tokom vanrednog stanja stali, međutim, poljoprivreda se odvijala neometano. Irižani su se pazili - i sada se na ulici mogu videti ljudi s maskama, pozdravljaju se mahanjem, a u prodavnicu se obavezno ulazi s maskom.

Uređenje centra Iriga, koje smo i najavili prošle godine, počelo je odmah nakon prestanka vanrednog stanja i zeleni park je trenutno u velikim brdima zemlje, na čijem uređenju svakodnevno radi sedam-osam radnika. Kraj prve faze uređenja parka očekuje se krajem jula, kada će Irižani dobiti i dečje igralište, ali i novi izgled svog gradića.

- Radovi na parku tokom vanrednog stanja nisu se odvijali jer je bio problem uskladiti vreme s policijskim časom, a izvođač radova je firma „Sevojno“ i nije iz Iriga. Oni su radili uređenje Vrnjačke banje - priča Kazimirović. - Radovi će biti gotovi do 26. jula i reč je o prvoj fazi uređenja parka. Konkurisali smo i za uređenje dečjeg igrališta, pa smo i za to dobili tri miliona dinara od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku, pored 15 miliona dinara od Ministarstva turizma, a opet uz pomoć Pokrajine, koja nam je mnogo pomogla u prethodnom periodu.

Po njegovim rečima, prva faza radova podrazumeva, osim igrališta, sve zemljane radove, te postavljanje behatona, a pošto će u drugoj fazi biti sređena i fontana, dogovoreno je da u prvoj fazi budu urađeni grubi radovi oko fontane, kao i da firma uradi struju i odvod i dovod vode, da se ne bi morao rasturati behaton, pa raditi opet.

- U prvoj fazi biće urađena i rasveta - kaže Kazimirović. - Po projektu, trebalo je da postavimo duple svetiljke, kao ispred zgrade Opštine, međutim pošto smo JIED rasvetu postavili prošle godine, dogovorili smo se da skinu sve, urade reparaciju i to će nas, umesto 2,5 miliona, koštati pola miliona, i tu ćemo uštedeti.

On navodi da, uprkos tome što lokalne samouprave imaju problema s finansijama, rebalans budžeta nije rađen i nadaju se da neće ni morati.

- Budžet nam je ostao isti - 500 miliona dinara - i još ćemo videti kako će se situacija odvijati do kraja godine. Priliv u budžet je smanjen, ali, iako su građani dobili opciju da naknadno plate porez, čak 70 odsto je platilo na vreme. Ljudi plaćaju svoje obaveze jer, s druge strane, teže je izdvojiti kada se računi nagomilaju, ali nas je to iznenadilo - tvrdi Kazimirović. - Kada smo izvagali, nisu nam radile škole, nismo plaćali prevoz dece, nisu radili vrtići, te hrana, sve što je obaveza Opštine. Računi su bili manji. Sport je stao te nismo plaćali Sportskom savezu jer finansiramo sport na teritoriji cele opštine s deset milionadinara. Onističedaće za sport izdvajati čim počnu aktivnosti.

- Danas nam počinju radovi na uređenju Doma kulture u Šatrincima, koji je ujedno i dečja ustanova, mesna kancelarija, sve pod jednim krovom, i vrednost investicije je oko 16-17 miliona dinara - napominje Kazimirović. -Za taj projekat dobili smo deo novca od Ministarstva energetike, a deo će biti plaćen iz opštinske kase. Naše ulaganje je deset miliona dinara.

Završena je i javna nabavka, a ove nedelje počinje i asfaltiranje triju ulica u Jasku, a radovi se i dalje izvode na Grebenskom putu, dužine pet kilometara, za šta je Pokrajina izdvojila novac.

- Završena je i nabavka za uređenje Doma kulture i mesne kancelarije u Krušedolskom Prnjavoru- vrednost investicije je 17 miliona dinara, takođe uz pomoć Ministarstva energetike i sopstveno učešće - kaže predsednik iriške opštine. - Od 1. juna treba da krene i uređenje fasade Dečje ustanove u Irigu, za šta smo dobili pomoć od Uprave za kapitalna ulaganja APV. Svi ti radovi su stali i u ovom i idućem mesecu svi se nastavljaju. Tako smo i samo nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja dobili i novac iz kabineta ministra bez porfelja za uređenje dečjeg igrališta u vrtiću u Vrdniku i danas će i za to biti raspisana javna nabavka i uskoro počinju radovi.

Iriška opština je u okviru tog projekta dobila i novac za pomoć roditeljima s više od troje dece.

Kad je reč o poljoprivredi, radilo se sve vreme, poljoprivrednici do 70 godina su imali dozvole za kretanje i vanredno stanje nije se osetilo.

- Mala smo sredina, ljudi koji sebave poljoprivredom, stari do 70 godina, mogli su da se kreću, a imali smo na traktorima i ljude od 80 godina koji su išli da rade jer to je tako u Sremu - ističe Kazimirović. - Sve je posejano, nije bilo nikakvih pritužbi od ljudi i to je funkcionisalo.

Maša Stakić Foto: R. Hadžić

Malo smo sredina, ljudi koji se bave poljoprivredom, stari do 70 godina, mogli su da se kreću, a imali smo na traktorima i ljude od 80 godina koji su išli da rade jer, to je tako u Sremu

(Stevan Kazimirović)

Tražnja za kućama na Fruškoj gori Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović kaže da na leto očekuju da će turisti pohrliti u njihov kraj jer, osim banje Vrdnik, kao i novootvorenih „Fruškihtermi”, koje bi trebalo ponovo da počnu da rade od 1. juna, na teritoriji njihove opštine ima se 2.000 ležajeva, plus 5.000 vikend-kuća, od kojih se mnoge iznajmljuju.

- I u vikendicama da dvoje boravi, a dođe i četvoročlana porodica, očekujemo da će biti puno - priča Kazimirović. -Tražnju nam je pokazalo i vanredno stanje jer su Beograđani iznajmljivali vikendice na mesec dana i odjednom se po selima kupuju kuće koje su godinama stajale prazne. Iako su koštale 2.000-3.000 evra, niko nije hteo da ih pogleda. Vidimo i po našim selima, Mala Remeta, Grgeteg - odjednom su živnula.

Vrtići će raditi i do 20 sati Kazimirović kaže da je radovi koji su stali, uveliko trebalo da budu gotovi, ali je situacija u zemlji uzrokovala odlaganje. Međutim, iako su stali, svi radovi se nastavljaju.

- Novac moramo opravdati do kraja ove godine, a dobili smo i pomoć za produženje rada vrtića u popodnevnim i večernjim satima s dva do četiri vaspitača. Kao što znate, nezaposlenost u našoj opštini smanjena je tri puta i došli smo na republički prosek, s 54 odsto na 11,12, te je, ako roditelji rade u drugoj smeni, neophodno da decu ima ko da čuva, odnosno da borave u vrtiću - napominje Kazimirović. - Nama vrtić radi do 16 časova, a do kraja ove godine boravak dece u vrtićima biće produžen do 20 sati.

ŠTEDNjA, AJII BIĐE NOVCA 3A SVE POTREBE - Taman smo raspisali konkurs za razvoj kulture i kulturno-umetnička društva - napominje Stevan Kazimirović. - Ove nedelje raspisaćemo i konkurs za humanitarne organizacije. Ako smo tu planirali milion dinara, utrošićemo 500.000 i zato nismo morali da smanjujemo buiet. Za KUD-ove smo planirali dva miliona, a sada ćemo izdvojiti milion jer smo već stigli do polovine godine. Opet, građani su dobili pomoć države, nisu uskraćeni.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Stranke hvataju zalet, može (l)i video umesto mitinga?

Stranke hvataju zalet, može (l)i

video umesto

mitinga?

Stranke hvataju zalet, može (l)i

video umesto mitinga?

Ostalo je još desetak dana do poslednjeg roka za predaju izbornih lista, a Srbija još uvek bez mnogo buke i pompe prolazi drugu rundu kampanje, prekinute zbog epidemije izazvane koronavirusom. Po svemu sudećI, čeka se da prođe baš taj 5. juni i da politič-

Po svemu sudeći, čeka se da prođe 5. juni i da

politički takmaci krenu u ofanzivniji nastup jer je to period

kada bi, ako se epidemiološka

situacija bude dobro razvijala, struka mogla dati zeleno svetlo za velika javna okupljanja ki takmaci krenu u ofanzivniji nastup jer je to period kada bi, ako se epidemiološka situacija bude dobro razvijala, struka mogla dati zeleno svetlo za velika javna okupljanja.

Na prošlim parlamentarnim izborima lista okupljena oko SNS-a je 6. marta 2016. prvi predizborni miting održala u Sremskoj Mitro-

vici. Tada je lider naprednjaka Aleksandar Vučić govorio o planovima za novi mandat pred oko 10.000 pristalica koje su, uprkos kiši, popunile centralni mitrovački trg. Bitka protiv korone promenila je pristup biračima i način slanja političkih poruka. Predsednik Vučić je ovoga puta objavio početak kampanje za izbore 21. juna obrativši se biračima na sasvim drugačiji način, opredelivši se za prvu onlajn konferenciju. Kako je i sam rekao, ni on, a ni oni koji su mu se priključili u takvom vidu komunikacije, nisu ranije verovali da će biti moguće da se nekome obrati na takav način.

- Dok smo radili i borili se da izvučemo zemlju iz teške situacije, boreći se protiv nevidljivog protivnika, nemate sve vreme direktan konkat s ljudima i pitate se da li ljudi vide koliko radite i koliko se borite. Ovo što vidim uliva mi ogromnu energiju i snagu - kazao je on, obraćajući se velikom broju građana koji su se preko društvenih mreža i aplikacije za video-konferencije „Zum” (Zoom) uključili u njegov govor.

Kao što je bio slučaj i ranijih godina,

bitka se za sada vodi uglavnom preko TV ekrana. Manje političke partije teško sebi mogu finansijski da obezbede luksuz, poput „Beogradske arene”, koja je u prethodnim izbornim kampanjama bila najskuplja dvorana za organizovanje političkih skupova i za koju je trebalo inkasirati između 25.000 i 30.000 evra. Oglašavanje na bilbordima u Beogradu na nedeljnom nivou košta oko 150 evra, dok je u drugim gradovima u Srbiji cena značajno niža - od 20 do 100 evra. Nije lako isfinansirati ni reklame na televizijama s nacionalnom frekvencijom jer, kako su se požalili pojedini stranački predstavnici, sekunda izborne reklame na pojednim košta između 30 i 115 evra, u zavisnosti od termina.

Javni servis, u koji partije najviše upiru oči, obnarodovao je da će, kako su rekli uobičajeno, tokom predizborne kampanje, program Radio-televizije Srbije posvećen izborima biti podeljen na urednički i obavezni deo. Obavezno predstavljanje lista na parlamentarnim izborima obaviće se u posebnim emisijama na Drugom programu TV u ? trajanju od 30 minu- ?V ' taiuemisiji „Maga- š zin” na Prvom programu Radija. Kada je reč o drugom, uredničkom delu predizbornog programa, koji čine emisije koje uređuju i vode novinari javnog servisa, u njih će politički akteri, analitičari i kandidati biti pozivani, kako je saop-

šteno, shodno I * novinarskim i pro- jX lj. , fesionalnim nor- V T , mama, uz poštovanje š A važećih zakona i propisa.

Osim medijskih nastupa, političke partije sve češće

pribegavaju organi- jr ~ 7" zovanju štandova s

promotivnim materijalom. Taj vid kampanje ujedno im služi i za prikupljanje potpisa potrebnih za predaju izbornih lista. Vladajuće stranke, kao i opozicione koje su u startu bile opredeljene za učešće na izborima, brže su prikupile tih neophodnih 10.000 potpisa birača.

S druge strane, oni koji su, poput PSG-a, najkasnije odlučili da se uključe u izbornu utakmicu, baš na tom testu najbolje sagledavaju razliku između podrške koja stiže na društvenim mrežama i one u realnom životu. Na tu razliku između stvarnog i virtuelnog treba dodati i to što, kada jednom date potpis nekoj stranci, sledećoj listi koja bi ga priložila RIK-u, on bi bio nevažeći, te otuda i potreba da se za svaki slučaj priloži više od zakonskog minimuma. Činjenica da je Pokret slobodnih građana bio zagovornik izbornog bojkota, dodatno mu otežava posao pa se sada našao na meti onih koji podržavaju Savez za Srbiju. Situaciju im otežava i to što potpise i dalje skupljaju opozicioni izborni takmičari, poput Pokreta „Dosta je bilo”, koji se nakon ukidanja vanrednog stanja odlučio da učestvuje na izborima, kao i Nova stranka i Pokret „Jedan od pet miliona”.

Nastavak predizborne kapmanje obeležio je i štrajk glađu ispred parlamenta. Najduže - 11 dana protestovao je predsednik Pokreta „Dveri” Boško Obradović, zahtevajućI, između ostalog, odlaganje izbora. Takvom vidu političke borbe pribegao je 2011. godine Tomislav Nikolić, koji je odlučio da gladuje, ali sa suprotnom idejom, zahtevajući raspisivanje izbora. Kroz taj događaj „Dveri” su pokušale da u izbornu kampanju direktno uključe i SPC, pozivom patrijarhu Irineju da po-

seti Obradovića. Samo odbijanje patrijarha da se u ceo slučaj umeša ipak je na društvenim mrežama dobilo političke konotacije pa su pristalice dela opozicije koji zagovara bojkot izbora, poglavara SPC čak prozivale da je bot vladajuće stranke.

I država „pokriva” troškove Država će za troškove kampanje svim učesnicima izbora pre izlaska na birališta staviti na raspolaganje ukupno 1,3 milion evra. To znači da, ukoliko Republička izborna komisija, recimo, proglasi 13 izbornih lista, svaka će dobiti po oko 100.000 evra za te namene. Po računici „Transparentnosti Srbije”, stranke, koalicije i pokreti koji pređu cenzus od tri odsto dobiće oko 21.500 evra po poslaničkom mandatu.

Šta stranke poručuju?

Partija koja je prva objavila svoju izbornu parolu je bila Srpska napredna stranka. Njihova glavna poruka za ove izbore je: „Za našu decu”. Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija izlazi s porukom „Dobra vest”, dok „Zdrava Srbija” Milana Stamatovića, u skadu sa svojim nazivom, promoviše „Da pobedi zdravo”. Koalicija SPS-a i JS-a još uvek nije izašla s glavnim sloganom, a Socijalistička omladina Srbije preporučuje tu stranku „Zato što zajedno gradimo budućnost”. Koalicija okupljena oko Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića nastupa s parolom „Samo pravo”. Iako još nisu predali potpise za izbornu listu, koalicija Nove i Zelene stranke je izašla sa sloganom „Nek maske padnu”.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: D. Kljajić

Teme: Korupcija

Naslov: Šef IO Dveri tužio Boška zbog duga

PUCAJU PO SAVOVIMA KRECE TOTALNI RASPAD ĐILASOVSKE OPOZICIJE

Šef IO Dveri tužio Boška zbog duga

Predsednik Izvršnog odbora Dveri Borko Puškić tužio je lidera ovog pokreta Boška Obradovića zbog duga od 220.000 dinara, saznaje Informer!

Puškić je podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu, asaslušanjejezakazanoza 24. septembar. Interesantno je da isti taj Puškić i dalje obavlja funkciju u Dverima i da je stajao prvi iza Boškakada su pred Skupštinom napadali poslanike i pokušali da linčuju Marijana Rističevića. On se mogao videti i to- / kom nedavnog [ obraćanja Drag- 1 naĐilasanovina- rima ispred Skupštine Srbije, a bio je aktivan i u toku Obradovićevog lažnog štrajka glađu. Puškić je, takođe, u petak, 22. maja, potpisao odluku kojom se usvajaju ostavke dvojice funkcionera ovog pokreta Radoša Pejovića i Jugoslava Kiprijanovića.

- Borko je jedan od Boškovih ljudi od najvećeg poverenja. Ali mnogo je besan što mu Dveri duguju pare. Neko vreme je čekao, nadao se isplati, ali je na kraju odlučio da tuži. Međutim, on je i dalje na čelu Izvršnog odbora, što je veoma čudno... objašnjava Informerov izvor upućen učitavslučaj. I dok se iz Dveri nisu oglašavali ovim povodom, poslanik SNS Aleksandar Marković ističe da je Obradović poznat po tome da je spreman da prevari i izigra svoje saradnike.

- To je jedan od razloga što ga napuštaju dojučerašnji saradnici i stranački aktivisti. Treba podsetiti da su Dveri izgubile status poslaničke grupe u Skupštini, jer je više poslanika izabranih na njihovoj listi napustilo poslaničku grupu. Često u javnosti možemo da čujemo izjave bivših aktivista tog pokreta o Boškovoj samovolji, despotizmu i autokratiji. Očigledno je da Obradović politiku doživljava isključivo za ličnu promociju i ostvarivanje svojih štetočinskih ideja. Nije ni čudo što ga svi napuštaju zaključuje Marković.

  1. KLJAJIĆ

DEJAN VUK STANKOVIĆ ANAUTIČAR

Dveri se gase, gube na značaju i simbolički su uzdrmane nakon propalog pokušaja štrajka glađu. U takvim okolnostima obično počinju svađe. Ova razmirica liči na početak ozbiljnog sukoba.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BAJATOVIĆ USRED KRIZE KUPIO 38 VOZILA ZA 74,6 MILIONA!

BAJATOVIĆ USRED KRIZE KUPIO 38 VOZILA ZA 74,6 MILIONA!

Bezobrazluk Direktor „Srbijagasa" za mesec dana, | usred epidemije koronavirusa, kupio ceo vozni park, za šta su građani Srbije platili čak 632.945 evra. Nekad u danu potpisivao čak dve javne nabavke

Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas" i visoki funkcioner SPS, usred vanrednog stanja kupio je automobile u vrednosti od 74.687.000 dinara, odnosno 632.945 evra.

Direktor najvećeg državnog gubitaša, kome je država2ol9. oprostila dug od 1,2 milijarde evra, za mesec dana kupio je čak 38 vozila - putničkih, terenaca, a nekad je, pokazuju papiri, u samo jednom danu umeo da zaključi čak dve javne nabavke i provuče kupovinu 15 automobila!

Bajatović je 10. aprila, pokazuju papiri iz javnih nabavki (objavljeni na portalu Uprave za javne nabavke), zaključio dve odluke o dodeli ugovora - jednu sa firmom „Stojanov" iz Novog Sada o kupovini pet putničkih vozila s pogonom na benzin i CNG, čija je procenjena vrednost 13 miliona dinara, a drugu sa firmom „Grand motors“ sa Novog Beograda, o kupovini 10 teretnih vozila do 1.100 kubika, čija je procenjena vrednost 16 miliona dinara.

Sa „Grand motorsom“ je Bajatović sklopio još jedan posao - o kupovini tri teretno-terenska vozila do 2.500 kubika, džipova, o čemu je Kurir već pisao, i to samo šest dana nakon gorenavednih nabavki. Odluka o dodeli ugovora je potpisana 16. aprila 2020, a procenjena vrednost javne nabavke je 15 miliona dinara. Nedelju dana posle ove nabavke Bajatović je sklopio još jedanposao s „Grand motorsom“ - odluka o dodeli ugovora je potpisana 23. aprila 2020, a reč je o nabavci 10 putničkih vozila do 1.300 kubika. Ugovorena vrednost ove nabavke je 13.187.500 dinara. Na kraju, dve nedelje po potpisivanju ove odluke - 7. maja 2020, direktor „Srbijagasa“ potpisao je odluku o dodeli ugovora firmi „Stojanov auto“ iz Novog Sada o nabavci 10 teretno-terenskih vozila do 1.700 kubika, čija je procenjena vrednost 17.500.000 dinara.

Dušan Bajatović nije odgovorio na poziv i SMS s konkretnim pitanjima, pa smo ostali uskraćeni za odgovor čemu ovo gomilanje vozila i da li je to moralo baš u vreme vanrednog stanja, kad se i sama država borila sa ekonomskim izazovima. S druge strane, Bojan Kostreš iz LSV, stranke koja je u više navrata ukazivala na preveliko trošenje para u ovom JP, kaže u razgovoru za Kurir da je potpuno neopravdano da državna hrma troši tolika sredstva u ovom momentu, naročito ako se zna da im je država nedavno oprostila preko milijardu evra duga.

- Bez obzira na to da li firma ima potreba za ovakvim nabavkama, racionalno i odgovorno ponašanje menadžmenta zahteva sagledavanje šire slike i interesa države. Zato osuđujemo ovakvo rasipništvo i nadamo se da će vlasnik, a to je država, adekvatno odreagovati - navodi Kostreš.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Politika     Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: IZBORI 2020.

o CM o (N s a. O LO CO

CHC i PS- saborci i partneri

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da PS kao saborac i partner SNS-a bezrezervno veruje predsedniku Srbije i lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, koji se „za Srbiju bori na najtežim mestima, od Brisela preko Vašingtona, Berlina, Moskve”, prenosi Tanjug. Vulin je istakao da je nezaposlenost znatno smanjena, da država radi na daljem poboljšanju životnog standarda i da Vučić vodi politiku mira, vojne neutralnosti i ekonomskog razvoja. SRS protiv zaduživanja kod MMF-a

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je da SRS smatra da je u interesu Srbije da se više ne zadužuje po nepovol>nim uslovima kodMeđunarodnogmonetarnogfondajerćeusuprotnom MMF biti pravi ekonomski suveren u državi. „Cena struje, visina plate i penzije, poslovanje bilo kog javnog preduzeća treba da budu u našim, a ne u rukama stranaca", rekao je Šešelj, a prenosi Beta. Šapić za razgovor, bez gaženja načela Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić kaže da nikada neće preći preko svojih ljudskih i političkih načela samo zarad dolaska na vlast. „Uvek sam spreman da razgovaram sa svima na srpskoj političkoj sceni, pre svega jer su svi oni predstavnici našeg naroda”, dodao je Šapić, a prenosi Tanjug. Monarhisti za vojnu neutralnost

Koalicija „Za kraljevinu Srbiju” navodi da Srbija treba da ostane vojno neutralna i podseća da sučlanice ove koalicije već pokretale inicijative za poništavanje svih sporazuma sa NATO-om. Prvi na listi ove koalicije Ljubinko đurković rekao je u Ćupriji da kao nekadašnji komandant odbrane Košara garantuje da „Kraljevina Srbija” nikada neće pristupiti NATO-u koji je „1999. izvršio brutalnu agresiju na našu zemlju”, prenosi Tanjug. UDS kao alternativa vlasti

Markođurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjenedemokratske Srbije, rekao je da UDS nudi alternativu vlasti koja će Srbiju vrašti na put evropskih integracija i izgraditi demokratsku, građansku i modernu Srbiju. On je, kako prenosi Tanjug, ukazao da je, „iako nema uslova za fer i poštene izbore, obaveza poltičara da ne odustaju od borbe za bolji život građana”. „Metla”: Valjevski primer korupcije Član predsedništva „Metle 2020” Novica Antić izjavio je da će se ovaj pokret potruditi da nikada više nikomeu Srbiji ne padne na pametda vlast zloupotrebljava za lično bogaćenje. Navodeći valjevski „Krušik” kao primer korupcije u državnom vrhu, Antić je naveo da ta fabrika nije poznata po poslovnim uspesima, „već po korupcionaškoj aferi”, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Teme: Korupcija

Naslov: ĐINĐIĆ: ČEDA ŠURUJE SA ZAMUNCIMA

ĐINĐIĆ: ČEDA ŠURUJE SA ZAMUNCIMA

EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Pokojni premijer Zoran Đinđić izdao je neposredno pred smrt naredbu Službi državne bezbednosti za praćenje kretanja njegovog bliskog saradnika i tadašnjeg potpredsednika DS Čedomira Jovanovića zbog sumnji u njegove veze sa kriminalnim klanovima.

Ovo otkriva nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živalje viću ispovednoj knjizi „Služba“, gde opisuje nekoliko sastanaka sa Đinđićem kojima je prisustvovao kao no-

voimenovani čovek na pomenutoj funkciji. Živaljević je ovim potvrdio nedavno pisanje Srpskogtelegrafa da je četiri meseca pre atentata Đinđić raskinuo

svaku saradnju sa Jovanovićem, posle jednog tajnog puta u London, gde mu je sugerisano da se reši kriminala i korupcije u zemlji.

JASNA NAREDBA

Bivši direktor BIA tvrdi da je Đinđić, govoreći o svojim saradnicima, izdao „striktan nalog“ da nikom od njih ne dozvolimo da se i približi službi. Živaljević je u knjizi precizirao i da je tadašnji premijer glasno naveo da misli na

CedomiraJovanovića. - Poslednji nalog koji smo dobili od premijera odnosio se na

posredno (samo putem tehnike) praćenje jednog njegovogbliskog saradnika i dugogodišnjeg pri-

jateljaiz stranke, a zbog veza sa kriminalnim klanovima, gde je insistirao da mu svake večeri na osnovu baznih stanica javimo njegovo kretanje. Taj nalog lociranja i ličnog javljanja njemu smo ispunili samo 11. marta uveče jer je premijer ubijen već narednog dana - kaže Živaljević u knjizi.

Bivši zamenik direktora BIA navodi i detalje sa sastanka održanogna Savindan 27. januara2oo3. u Đinđićevom kabinetu. - Kratko i direktno, premijer Zoran Đinđić je rekao da „zemunski klan“, sa zaštitom Milorada Ulemeka Legije i pojedinih pripadnika JSO, predstavlja prvorazredni državni problem, te da se policijski i pravno moraju što pre obezbediti preduslovi za njihovo hapšenje i sudski postupak. Predlaže, tačnije rečeno, nalaže primenu svih raspoloživih mera i radnji prema ovoj grupaciji, u smislu prikupljanja dokaza, uz napomenu da je UBPOK nosilac ovogposla, naravno, uz instituciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal, koji će uskoro biti izabran - tvrdiŽivaljević.

Potpredsednik Đinđićeve vlade Miodrag Mile Isakov za Srpski telegraf kaže da je Živaljević u isjaovesti najverovatnije mislio na Čedomira Jovanovića, s obzirom na to da ga je Đinđić odstranio iz kruga nekoliko meseci pred ubistvo.

KLINACSE PRIMIO

- Čeda je u to vreme bio klinac koji je služio za obavljanje prljavih poslova i odlazio u Šilerovu kod „Zemunaca“. Ti odlasci su mu se dopali, primio se na lagodan život kojije tamo video, pa se upleo u vezu sa kriminalcima kojih je Đinđić hteo što pre da se reši - ističe Isakov. Bivši koministar policije advokat Božo Prelević za naš list poručuje da je „potpuno tačno napisano to što je Đinđić odlučio da službe bezbednosti prepusti novim ljudima koji neće štedeti nikog, pa ni neke od njegovih najbližih saradnika“. - Đinđić je na turneji „Srbija na dobrom putu“ čuo šta narod zapravo misli o nekim njemu bliskim ljudima koji su, kako vidimo, i danas veoma aktivni na političkoj sceni. Kad sam 5. oktobra 2002. podneo neopozivu ostavku na mesto savetnikaministrapolicije, naznačio sam krajnje nezadovoljstvo borbom protiv kriminalnih grupa koje su jačale. Nalog za izradu bele knjige dao sam dabi se raskrstile veze izmeđupolitike i kriminala, koje su preživele 5. oktobar i pretile da zarobe državu -tvrdi Prelević.

OD VOĐE STUDENATA DOIZBACIVAN JAIZ DS Čedomir Jovanović bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996/97 pristupio Demokratskoj stranci 1998. učestvovao u hapšenju Slobodana Miloševića nakon smrti Zorana Đinđića postao potpredsednik Vlade

isključen iz DS decembra 2004

KRAĐE, OTMICE, TRGOVINA DROGOM. Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum su bili na čelu „zemunskog klana“

kriminalnu karijeru počeli krađom automobila, trgovinom narkoticima, atentatima i reketiranjem i otmicama bogatih biznismena i nakon ubistva Đinđića stradali u „Sablji" 27.marta2003.

PITAN JA BEZ ODGOVORA Zivaljević u knjizi navodi 15 pitanja, koja će, kada budu dati odgovori na njih, razjasniti dešavanja pre i posle 5. oktobra

1 Ko se od stranih obaveštajaca i zbog čega muvao po Surčinu krajem devedesetih?

2 Ko je iz vrha vlasti boravio tajno u Budimpešti tih godina?

3 Ko je stvarni organizator crnogorskog šverca cigareta i da li je tim parama rušen Milošević?

4 Zbog čega se Vuk Drašković atentatima isteruje iz Srbije, kadaje jasno da bi njegovih, na primer, pet odsto na izborima bilo pet odsto manje glasova za predsedničkog kandidata Koštunicu?

5 Od kada Cume poznaje engleske obaveštajce?

6 Kakav je dogovor pravljen u predvečerje 5. oktobra?

7 Otkud „surčinci" one večeri u Gradskoj skupštini?

8 Koja je to ruka zaštitila najistaknutije julovce i konzervirala ih do novih dolazaka na vlast?

9 Ko je i zbog čega ubio Momira Gavrilovića Gavru 2001. godine i zašto nikog ne interesuje to ubistvo?

10 Otkud onaj američki Čeda Mihajlović u predvečerje atentata u Silerovoj?

11 Zašto Šešelj odlazi u Hag, a Mira Marković u Moskvu uoči 12. marta?

12 Postoji li„trećime-X?.tak"?

13 O Koje i zbog čega pretlo jednom od osnivača DS Miletu Perišiću nakon ubistva premijera?

14 Šta se desilo u Meljakui kako je pobegao Bagzi?

15 Otkud „Zemuncima" sigurna kuća na zagrebačkom Jarunu, a Legiji hrvatski pasoš?

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: KRISTINA ILIĆ

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NACIONALNI TIM POGODIO U METU

NACIONALNI TIM POGODIO U METU

©Krkobabić i njegovi saradnici targetirali najbolje oblasti za poljoprivredni razvoj

KRISTINA ILIĆ

Uložite u otadžbinu i svoju bu dućnost!

Ovako je glasio naslov zaprvi u seriji tekstova u kojim su Nacionalni tim za preporod sela Srbije (kopredsedavaju ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Skorić) pozvali povratnike iz inostranstva da investiraju u srpsku poljoprivredu. Da ljudi koji su radili godinama i decenijama u inostranstvu dobiju sve najkorisnije savete i preporuke na jednom mestu, potrudili su se najeminentniji srpski stručnjaci zarazličite oblasti: stočarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, uzgoj ribe, proizvodnju meda, cvećarstvo...

Eksperti i članovi nacionalnog tima predočili su im sve mogućnosti, izveli računicu i objavili svojevrsni vodič o tome šta najbolje uspeva u pojedinim regionima naše

zemlje. Bilo je tačno objašnjeno i kolika su inicijalna ulaganja i za koliko se novac može vratiti jer su među povratnicima i oni koji su usled epidemije koronavirusa privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama, a izvesni su kriza svetske ekonomije i pad proizvodnje. I, kako se ispostavilo, bio je ovo pun pogodak ministra Krkobabića i njegovog tima. Usledili su mnogobrojni pozivi, mejlovi... Ljudi su se raspitivali preko poznanika i rođaka u Srbiji tražeći još poneku informaciju. Ovakav odziv verovatno niko nije očekivao iako je potpuno jasno daje poljoprivredna proizvodnja, kad se pametno osmisli i kad se proizvođači udruže, potencijalna zlatna koka Srbije.

Ministar Krkobabić porucuje povratnicima: - Dok vas muči realna neizvesnost šta dalje, vredi stati u Srbiji i razmisliti o predlozima nacionalnog tima. Poizvođači voća, povrća, stočari, pčelari, proizvođači cveća, vina i svi drugi poljoprivrednici u Srbiji će postići povoljniji željeni rezultat samo ako se udruže. Samo tako će biti uvaženi na pravi način - počev od korišćenj a raznih pogodnosti lokalne samouprave do podsticajnih sredstava republičke Vlade. Udruživanje daje istinske odgovore na sve ekonomske i druge izazove i zato našim vrednim domaćinima preporučujemo da se udruže u specijalizovane zadruge, a zatim i u složene zadružne proizvođačko-prerađivačke sisteme, koji će biti značajni i poštovani činiociu domaćoj i svetskoj ekonomiji.

REAKCIJE VLADIMIR GOATI

ČLAN NACIONALNOG TIMA Mislimdajesve ovo odlično, svaka čast ministru Krkobabiću. Radiseo jednoj | dobro promišljenoj akciji i dobrom potezu, koji zapravo teži da prostor koji je prazan, a reč je o izrazito plodnoj zemlji, bude iskorišćen. To je način da se relativno povoljno kupi sjajna zemlja i da se relativno malim investicijama zaradi. Izuzetno važna akcija koja, prema mom uverenju, prevazilazi značaj jednog ministarstva i biva od značaja za čitavu zemlju RADISAV JOVANOV ZADRUŽNISAVEZ VOJVODINE

Iz našeg ugla ovo je dobar potez, imamo puno Ijudi koji su otišli van zemlje, a stručnjaci su. Oni su potrebni nama, ali Srbija je morala nešto da im pruži da bi ostali u državi. Najlakšeje bilo dase bave određenom oblasti poljoprivrede, odnosno daseopredele da iduna proizvodnju

intenzivnih kultura i ono što smo mi posebno zagovarali, da se udruže. Država je dosta uradila u poslednje četiri godine, kada je u pitanju zadrugarstvo, Milan Krkobabić je prepoznao pravi način LJUBIVOJE RŠUMOViĆ PESNIK

Zalažem se za nekoliko stvari. Prvo, za pravo nerođene dece da budu rođena, da se obuzdaju kiretaže i prekidi trudnoće. Drugo, kad se dete već rodi i odraste u Srbiji i ova zemlja ga iškoluje, da se to dete po svaku cenu zaposli u Srbiji, da pokaže šta može i koliko može. Treće, da se naši mladiljudi, stručnjaci koji su otišli i sad unapređuju privrede zemalja u inostranstvu vrate. U tom smeru sve ovo je dobar potez i ja ga potpisujem

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Netanjahu na sudu

Netanjahu na sudu

JERUSALIM - Suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu za korupciju počelo je juče u Jerusalimu, čime je on postao prvi predsednik vlade te države koji se suočava sa krivičnim gonjenjem dok je na vlasti. Netanjahu je ceo proces nazvao „političkimlovomnaveštice“. Premijer poznat i kao Bibi pojavio se pred sudom nedelju dana nakon što je položio zakletvu na početku petog mandata.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 12

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NA BATROVCIMA 300.000 FUNTI

ZBOG PRANJA NOVCA UHAPŠEN VOZAČ KAMIONA IZ TURSKE

NA BATROVCIMA 300.000 FUNTI

U KAMIONU kojim je upravljao jedan državljanin Turske vlasti Srbije su na graničnom prelazu Batrovci našle skrivenih 300.000 britanskih funti (335.000 evra), saopšteno je u Beogradu.

Vozač kamiona je uhapšen zbog krivičnog dela pranja novca, pošto se sumnja da zaplenjeni novac potiče od kriminalne delatnosti, a novac i kamion su privremeno oduzeti.

Skriveni novac su na granici Srbije s Hrvatskom našli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Upravom carina i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Državna pomoć i stranačko pismo

Penzionerima u Srbiji je najpre isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara, a onda im je na račune leglo i 100 evra, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom. Ovih dana na kućne adrese stiže im i pismo iz Srpske napredne stranke, sa sve sloganom "Za našu decu", koje potpisuje Aleksandar Vučić lično. Iako sve to već viđeno, ovoga puta upada u oči činjenica da vladajuća stranka zasluge za isplaćene novčane iznose pripisuje sebi. Da li je to zloupotreba državne pomoći u stranačke svrhe u vreme predizobrne kampanje?Koliko im znači pomoć od 100 evra, pitali smo građane..."Nosite se u tri materine i vi i svi oni drugi koji se time bave"."Dosta mi je značila, za kupovinu, snabdevanje i tako dalje"."Možda bi je trebalo dati onim malo siromašnijima".Penzioner i preduzetnik iz Beograda Miodrag Mitrović ne želi pomoć države i kaže da će, pošto mu je uplata po automatizmu legla, probati da je vrati. "To je principijelan stav, niko me nije pitao da li mi taj novac treba, a znate i sami da poklonoprimac mora da se saglasi sa tim... Ja sam onda razmislio šta da radim sa takvom uplatom. Naravno, legla je na račun preko kojeg ja primam penziju i onda sam rešio da, sa svoje strane, dodam još sto evra i kupim desetak knjiga. Time ću doprineti pospešivanju kulture u Srbiji i pokloniti te knjige kome budu potrebne u trenutku", kaže Mitrović.Pojedini prenzioneri kažu da im je novčana pomoć, ipak, olakšala plaćanje poreza ili računa...N1: Ko je najzaslužniji što ste dobili tu pomoć?"Pa ko, naš Vučić, ko bi drugi", kaže nam jedna građanka.N1: Jeste dobili pismo predsednika?"Nisam".A oni koje je u poštanskom sandučetu sačekala pošiljka od predsednika kažu da i ona nije bila neophodna."Mi svi to sve znamo i onda nema potrebe da nam se piše, a ako ne znamo onda neće mnogo vredeti to što ćemo pročitati", kaže jedan građanin."Ma, završilo je znate gde", navodi jedna građanka.U stranačkom obraćanju penzionerima, na samom početku pisma, Aleksandar Vučić, između ostalog, navodi: "Vi, stariji građani, uvek ste mi pred očima kao primer ljubavi prema otadžbini"."Sam tekst šta obuhvata? Obuhvata divljenje pisca da smo dobili 4.000 dinara, da su nam poklonili 100 evra, ali to radi svaka normalna država... Kaže, vaše penzije su svetinja i ostaće nedirnute. Bila je predizborna kampanja 2014. kada je samo u govoru, a ne u pisanoj formi, to izjavio potpisnik ovog pisma. I znamo šta se desilo, penzije su uzete, nikome ne pada na pamet da se vrate", komentariše Ranko Marković, penzioner.Bilo je očekivano, a naivno ne predvideti, da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji, kaže Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija."U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno... U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da "mi" - a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima", kaže Minić.Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima."To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima... Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku", dodaje.Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti 21/Studio B

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Glavni cilj Zelenovića i njegovih istomišljenika u Šapcu – "gradski budžet“

Izveštaji Državne revizorske komisije od pre 4 godine da je Šabac nenamenski potrošio 5 miliona evra, ali i najnoviji iz 2019. da je taj grad nenamenski utrošio još 2 miliona evra, jasno govore da je glavni cilj Zelenovića i njegovih istomišljenika gradski budzet, kažu sagovornici Studija B.Očigledno je da već dugi niz godina postoje nepravilnosti u radu Šapca, koji na šerifski način vodi Nebojša Zelenović, ocenjuju za Studio B novinar „Informera“ Bojan Babić i politički analitičar Božidar Spasić. Oni smatraju da je glavni cilj Zelenovića i njegovih istomišljenika gradski budžet, kojim žele da upravljaju bez ikakve kontrole i da zato nemaju dobru saradnju sa republičkom vlašću. Naši sagovornici ističu da zbog toga najviše trpe građani Šapca i očekuju da će se to promeniti posle izbora 21. juna.Izveštaji Državne revizorske komisije od pre četiri godine da je Šabac nenamenski potrošio 5 miliona evra, ali i najnoviji iz 2019. u kome se kaže da je taj grad nenamenski utrošio još dva miliona evra, jasno govore da se u Šapcu nešto nije u redu, kažu naši sagovornici. Oni smatraju da su ostaci bivše vlasti u pojedinim sredinama ponašaju kao lokalni šerifi čiji je glavni cilj zauzimanje budžeta koji će dalje trošiti po svom nahođenju.Naši sagovornici navode da je nenamensko trošenje budžeta verovatni razlog loše saradnje Šapca i republičke vlasti. Kako smatraju, Zelenović ne želi da bilo ko ima uvid u tokove novca u tom gradu. Babić navodi istraživanje „Informera“ po kome se vidi da je na konkursu za sufinansiranje medija Šabac davao novac isključivo opozicionim medijima.Naši sagovornici veruju da će izbori zakazani za 21. jun pročistiti političku scenu u Srbiji i da će tada biti promenjena i vlast u Šapcu.Babić i Spasić ističu da Šabac nije uspeo da dovede nijednog stranog investitora u svoj grad. Jedina fabrika koje je otvorena je Jazaki, a to je učinio predsednik Vučić. Ističu da je i to znak lošeg rada tamošnjeg rukovodstva na čelu sa Zelenovićem, jer je Šabac i dovoljno velik i dobro povezan i kao takav privlačan za investitore.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Lundin: EU nije bila spremna za borbu protiv korona virusa

Lundin: EU nije bila spremna za borbu protiv korona virusaBEOGRAD, 24. maja (Tanjug) - EU je loše pripremljena za borbu protiv epidemija na nivou Evrope, kaže ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin."To bjašnjava zašto su se granice zatvorile svuda u Evropi tek kad je korona virus počeo da se širi. Ali tako se EU i razvija - kroz razne krize, kada se konstatuje da je jedini valjan odgovor šira saradnja, a ne manja“, rekao je švedski ambasador u intervjuu za „Kurir“.Tokom borbe protiv koronavirusa Švedska je, kaže, poštedela građane nekih restriktivnih mera, ali je zbog toga plaćena visoka cena.„Srbija je imala određeni uspeh u borbi protiv kovida ako gledamo na broj mrtvih. To treba pozdraviti“, rekao je Lundin.Naveo je da je pandemija korona virusa naučila čovečanstvo da moramo još više sarađivati na međunarodnom nivou u borbi protiv bolesti i posledica bolesti.Upitan o procesu evrointegracija Srbije, Lundin je rekao da Vlada Srbije naporno radi na implementaciji zakona kojima se usklađuje sa standardima EU i da Švedska pomaže u oblastima kao što su policija i životna sredina i da vidi dobar napredak.„Ključne oblasti u kojima ima problema su spoljna politika, normalizacija odnosa s Kosovom i vladavina prava, gde je potrebno ne samo menjati Ustav i zakon nego i pokazati da ceo sistem funkcioniše onako kako se očekuje od budućeg člana EU na svim nivoima u društvu“, rekao je švedski ambasador.Naveo je da je evidentno da Srbija pada u indeksu Transparensi internešenela i da je veliki broj švedskih preduzeća, na primer, prestao da učestvuje u javnim nabavkama u Srbiji, jer osećaju da ne funkcionišu kako treba.„To je loš znak“, dodao je švedski ambasador.Upitan o izborima u Srbiji 21. juna i najavljenom bojkotu dela opozicijje, Lundin kaže da prati političku scenu Srbije, ali da radije ne bih komentarisao izbore krajem juna.(Kraj) lil/dž

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: objektivno1.rs

Link: http://objektivno1.rs/vesti-obj1/16156/budzet-za-parlamentarne-izbore-je-634-miliona-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Budžet za parlamentarne izbore je 6,34 miliona evra

  1. 05. 2020. Izvor: Nova ekonomija /ObjektivNo1. Stranke koje ove godine budu učestvovale na parlamentarnim izborima raspodeliće novac u iznosu od 6,34 miliona evra. Da li postoji biznis učestvovanja na izborima budući da sume kojima učesnici u političkoj utakmici raspolažu nisu male? Poznavaoci ukazuju na niz problema, počev od kašnjena novca do činjenice da se tim novcem ne mogu pokriti svi troškovi kampanje, piše portal Nova ekonomija.Ovaj iznos deli se na dva dela. Prvi deo od 20 odsto, tj. 1,3 miliona evra deli se na sve učesnike podjednako. Drugi deo od 80 odsto, tj. više od 5 miliona evra deli se u zavisnosti od broja osvojenih glasova odnosno dobijenih mesta u parlamentu.Prema zakonu o finansiraju političkih aktivnosti, učesnici parlamentarnih izbora tokom izborne godine mogu da raspodele 0,07 odsto projektovanih poreskih prihoda. Po rebalansu budžeta iz aprila, planirani prihodi iznose 9,05 milijardi evra. To znači da stranke mogu da raspodele najviše 6,34 miliona evra. Iako se često može čuti da neka stranka dobija po poslaniku određenu sumu, ovaj novac ne dobijaju narodni poslanici, već stranke i grupe građana koji učestvuju na izborima, tj. uđu u Skupštinu. Učesnici izbora koji ne uđu u Skupštinu, moraju da vrate dodeljeni novac, jedino ako na izborima njihova lista ne osvoji najmanje 1 odsto glasova. Na primer, ako učestvuje 10 lista, svaka dobija pre izbora 130.000 evra. Ako učestvuje 20 lista, dobiće svaka za kampanju 65.000 evra. Sredstva za kampanju bi trebalo da se uplate najkasnije pet dana nakon proglašenja izborne liste, tako da stranke mogu da ih iskoriste tokom predizborne kampanje. Međutim, u praksi uplata ovih sredstava često kasni.Prethodno svi učesnici moraju da prilikom prijave liste polože jemstvo u iznosu od 60-70.000 evra, koje se aktivira ako ne vrate novac. Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić podseća da u slučaju da jedna lista osvoji polovinu poslaničkih mesta, što se može realno očekivati za SNS, po tom osnovu će steći pravo na čak 2,7 miliona evra budžetskih sredstava. "Daleko manja sredstva se izdvajaju iz lokalnih budžeta. Čak i u gradovima srednje veličine, može se očekivati da bi svaka lista mogla da računa na budžetsku podršku od svega 20 hiljada dinara i još oko 30 hiljada dinara po odborničkom mestu", dodaje Nenadić. NEMA JAVNIH PODATAKA DA LI JE NEKO VRATIO NOVACBilo je situacija u kojima su neki od učesnika koristili budžetske dotacije a nisu osvojili jedan odsto, odnosno 0,2 posto glasova (za manjinske liste). Ne znam da li je u tim situacijama novac vraćan u budžet iz drugih izvora, ili je naplaćivano izborno jemstvo, kaže Nenadić. On podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije u svom izvešetaju o kontroli prethodnih parlamentarnih izbora notirala da su jednom političkom subjektu uplaćena sredstva bez polaganja jemstva, ali nije navedeno o kome je reč. Na pitanje da li preporuke Transparentnosti o finansiranju kampanje, iz avgusta 2019, i dalje važe ili ima nekih izmena, on kaže da su sve validne osim jedne. Jedina pozitivna promena do koje je došlo u međuvremenu jeste uvođenje roka za postupanje Agencije po prijavama nepravilnosti u vezi sa finansiranjem za vreme dok kampanja traje, kaže Nenadić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/beograd/vesic-nasa-je-obaveza-da-podnesemo-gradjanima-izvestaj-o-radu-za-vreme-vanrednog-stanja/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Naša je obaveza da podnesemo građanima izveštaj o radu za vreme vanrednog stanja

U beogradskom izdanju dnevnih novina juče je objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice, a pravi izveštaj ima skoro hiljadu stranica i on će se naći pred odbornicima u petak, 29. maja, na sednici Skupštine grada koja će se održati u Sava centru, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Foto: FoNet/Beoinfo On je za TV Prva istakao da je bilo prirodno da se, po okončanju vanrednog stanja, građanima podnese izveštaj šta je urađeno u tom periodu i dodao da je to obaveza grada jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima. - Objavili smo da smo više od 680 hiljada maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida 19 kao i zaštitinih rukavica koje smo kupili kao Skupština Grada - naveo je Vesić. Objavili su, rekao je, i da nisu dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni. - U izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i sada će svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine. Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju - istakao je Vesić. On je dodao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6,5 hiljada volontera koji su primili više od 85 hiljada poziva, dok su na teren izašli više od 35 hiljada puta. - Podelili smo oko 182 hiljade paketa od čega 173 hiljade penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara. I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od dve hiljade ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade - naglasio je on i posebno istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo. Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja. - Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je milijardu i 205 miliona evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki - istakoa je Vesić. Kako je rekao, javna preduzeća su se odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju. - Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanja koje Grad Beograd daje ostala u istom obimu i biće isplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja - zaključio je Vesić. Goran Vesić, Grad Beograd, izveštaj Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a602755/Vesic-Nasa-obaveza-da-podnesemo-gradjanima-izvestaj-o-radu-u-vanrednom-stanju.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Naša obaveza da podnesemo građanima izveštaj o radu u vanrednom stanju

Autor:BeoinfoU beogradskom izdanju dnevnih novina juče je objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice, a pravi izveštaj ima skoro hiljadu stranica i on će se naći pred odbornicima u petak, 29. maja, na sednici Skupštine grada koja će se održati u Sava centru, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.On je za TV Prva istakao da je bilo prirodno da se, po okončanju vanrednog stanja, građanima podnese izveštaj šta je urađeno u tom periodu i dodao da je to obaveza grada jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima."Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni. U izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i sada će svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine. Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju", istakao je Vesić.On je dodao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6,5 hiljada volontera koji su primili više od 85 hiljada poziva, dok su na teren izašli više od 35 hiljada puta. Urađen je rebalans budžeta koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja."Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je milijardu i 205 miliona evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki. Javna preduzeća su se odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju. Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanja koje Grad Beograd daje ostala u istom obimu i biće isplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja", zaključio je Vesić.      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/beograd/vesic-nasa-je-obaveza-da-gradanima-podnesemo-izvestaj/313956/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Naša je obaveza da građanima podnesemo izveštaj

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 24.05.2020. 12:55Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će se izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, koji ima skoro hiljadu stranica, naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici u petak, 29. maja u Sava centru.Vesić je na TV Prva rekao da je u beogradskom izdanju dnevnih novina juče objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice. Podnošenje izveštaja šta je urađeno u tom period je, navodi zamenik gradonačelnika, obaveza grada, jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima. "Objavili smo da smo više od 680.000 maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida 19 kao i zaštitnih rukavica koje smo kupili kao Skupština Grada. Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni", kaže Vesić. Naveo je da u izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i dodao da će sada svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine. "Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju", istakao je Vesić. Kako je saopštio Beoinfo, Vesić je rekao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6.500 volontera koji su primili više od 85.000 poziva, dok su na teren izašli više od 35.000 puta. Podeljeno je, kaže, oko 182.000 paketa od čega 173.000 penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara. "I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od 2.000 ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade", naveo je Vesić. Posebno je istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo. Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta, koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja. "Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je 1,205 milijardi evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki", rekao je Vesić. Napomenuo je da su se javna preduzeća odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju. Vesić kaže da su sva socijalna davanja koje obezbeđuje Grad Beograd ostala u istom obimu i biće isplaćivana kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. "Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja", zaključio je Vesić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/beograd/520755/video-izvestaj-radu-grada-tokom-vanrednog-stanja-1-000-strana-vesic-bila-nasa-obaveza-trosena-sredstva-koja-pripadaju-svim-gradjanima

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: (VIDEO) IZVEŠTAJ O RADU GRADA TOKOM VANREDNOG STANJA NA 1.000 STRANA! Vesić: To je bila naša obaveza, trošena su sredstva koja pripadaju svim građanima

Tanjug 12:53 24. 05. 2020.Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će se izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, koji ima skoro hiljadu stranica, naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici u petak, 29. maja u Sava centru.Vesić je na TV Prva rekao da je u beogradskom izdanju dnevnih novina juče objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice.Podnošenje izveštaja šta je urađeno u tom period je, navodi zamenik gradonačelnika, obaveza grada, jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima."Objavili smo da smo više od 680.000 maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida 19 kao i zaštitnih rukavica koje smo kupili kao Skupština Grada. Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni", kaže Vesić.Naveo je da u izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i dodao da će sada svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine."Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju", istakao je Vesić.InformerKako je saopštio Beoinfo, Vesić je rekao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6.500 volontera koji su primili više od 85.000 poziva, dok su na teren izašli više od 35.000 puta.Podeljeno je, kaže, oko 182.000 paketa od čega 173.000 penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara."I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od 2.000 ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade", naveo je Vesić.Posebno je istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo.Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta, koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja."Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je 1,205 milijardi evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki", rekao je Vesić.InformerNapomenuo je da su se javna preduzeća odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju.Vesić kaže da su sva socijalna davanja koje obezbeđuje Grad Beograd ostala u istom obimu i biće isplaćivana kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja."Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja", zaključio je Vesić.InformerInformerInformer                  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: GRAĐANIMA PODNET IZVEŠTAJ

GRAĐANIMA PODNET IZVEŠTAJBEOGRAD, 24. maj 2020. (FoNet) - Prirodno da se, pookončanju vanrednog stanja, građanima podnese izveštaj štaje urađeno u tom periodu, izjavio je zamenik gradonačelnikaGoran Vesić povodom objavljivanja u subodu u dnevnimnovinama skraćenog izveštaja o radu Grada u vanrednomstanju.On je za TV Prva rekao da je to obaveza grada jer su trošenabudžetska sredstva koja pripadaju svim građanima, prenosiBeoinfo.Izveštaj je prilagođen da može lako da se pregleda na četiristranice, a pravi izveštaj ima skoro hiljadu stranica i onće se naći pred odbornicima u petak, 29. maja, na sedniciSkupštine grada koja će se održati u Sava centru, izjavio jeVesić.Nabrajajući šta je sve učinjeno i objavljeno u izveštaju,Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ovepotrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugihpozicija te je zato urađen rebalans budžeta koji će setakođe naći pred odbornicima 29. maja.Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, maloviše od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bioistorijski i iznosio je milijardu i 205 miliona evra, ali sobzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja,domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnomurađene na poziciji javnih nabavki, objasnio je on.Javna preduzeća su se odrekla svih onih javnih nabavki kojenisu neophodne i koje mogu da sačekaju.Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanjakoje Grad Beograd daje ostala u istom obimu i bićeisplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednogstanja, izjavio je Vesić. (kraj) lj 12:12

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic-izvestaj-o-radu-u-vanrednom-stanju-na-skoro-hiljadu-stranica-bice-pred/mke8q7c

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Izveštaj o radu u vanrednom stanju na skoro hiljadu stranica biće pred odbornicima Skupštine grada 29. maja

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će se izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, koji ima skoro hiljadu stranica, naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici u petak, 29. maja u Sava centru.Vesić je na TV Prva rekao da je u beogradskom izdanju dnevnih novina juče objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice.Podnošenje izveštaja šta je urađeno u tom periodu je, navodi zamenik gradonačelnika, obaveza grada, jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima.Objavili smo da smo više od 680.000 maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida-19 kao i zaštitnih rukavica koje smo kupili kao Skupština Grada. Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni?, kaže Vesić.Naveo je da u izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i dodao da će sada svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine.?Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju?, istakao je Vesić.Kako je saopštio Beoinfo, Vesić je rekao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6.500 volontera koji su primili više od 85.000 poziva, dok su na teren izašli više od 35.000 puta.Podeljeno je, kaže, oko 182.000 paketa od čega 173.000 penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara.- I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od 2.000 ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade - naveo je Vesić.Posebno je istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo.Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta, koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja.- Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je 1,205 milijardi evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki? - rekao je Vesić.Napomenuo je da su se javna preduzeća odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju.Vesić kaže da su sva socijalna davanja koje obezbeđuje Grad Beograd ostala u istom obimu i biće isplaćivana kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja.Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida-19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja?, zaključio je Vesić.              

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2887806/raspisan-tender-za-nabavku-opreme-za-automatizovane-protivgradne-stanice-na-fruskoj-gori

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za nabavku opreme za automatizovane protivgradne stanice na Fruškoj Gori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je nabavku opreme za automatizovane protivgradne stanice sa pratećim radovima i uslugama za radarski centar Fruška gora.Nabavka u otvorenom postupku je, stoji u pozivu, raspisana u cilju uspostavljanja Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je nabavku opreme za automatizovane protivgradne stanice sa pratećim radovima i uslugama za radarski centar Fruška gora.Nabavka u otvorenom postupku je, stoji u pozivu, raspisana u cilju uspostavljanja daljinskog sistema automatizovane odbrane od grada bez ljudske postave.Predmet javne nabavke je oprema za automatske daljinske lansirne stanice (ADLS) za odbranu od grada, sa pratećim radovima i pratećim uslugama:• građevinski radovi (pripremni, zemljani, betonski, bravarski);• oprema za automatske daljinske lansirne stanice (za 118 lokacija); • hardver;• softver;• sistem veze, • sistem bezbednosti (video nadzor i perimetarska zaštita).Oglas ističe 5. juna 2020. godine.Detalje tendera pogledajte OVDE.        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krstonošić (DS): Dozvola za TC Promenada bez osnova, biće optužnice za korupciju

Krstonošić (DS): Dozvola za TC Promenada bez osnova, biće optužnice za korupcijuNOVI SAD, 24. maja 2020. (Beta) - Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić izjavio je danas da je novosadskom Tržnom centru "Promenada" dopušten rad iako još nisu rešeni problemi zbog kojih pre godinu i po nije dobio trajnu upotrebnu dozvolu."To praktično znači da je dozvola koja je izdata u petak uveče, samo pet sati pošto je zahtev za izdavanje tog dokumenta formalno podnet, zapravo potpuno neosnovana", ocenio je on."Reč je nesumnjivo o nagodbi koja nije bila moguća bez učešća najviših predstavnika gradske vlasti i u kojoj su zanemarene i činjenice i zakon", napisao je Krstonošić u saopštenju.Naveo je da "Promenada" ranije nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu zato što u izgradnji objekta nisu poštovani gradjevinski propisi i projekat na osnovu kojeg je svojevremeno izdata gradjevinska dozvola, a pogotovo jer nije rešeno pitanje podzemnih voda ispod objekta.To su potvrdili gradska vlast i javna preduzeća čija je saglasnost neophodna za izdavanje upotrebne dozvole, naveo je on."Nema nijednog dokaza da su ti problemi sada rešeni, ili da su volšebno prestali da postoje, što znači da dozvola nije izdata na osnovu zakona", smatra Krstonošić.On zato smatra da su "oni koji su danas izdali tu dozvolu, sami sebi ispisali optužnicu za korupciju koja će biti podneta sutra, kada više ne budu na vlasti".Krstonošić je ukazao da su se zakupci lokala u "Promenadi" žalili što su čak i tokom vanrednog stanja, kada nisu mogli da rade, bili prinudjeni da plaćaju zakup i ostale obaveze prema vlasniku tržnog centra.Po njegovim rečima, gradska vlast je bila "dužna da pomogne tim firmama koje su očigledno oštećene, a ne da isključivo zastupa interese vlasnika 'Promenade' ".Najveći novosadski tržni centar, "Promenada" radi od 23. maja, pošto su mu gradske vlasti izdale uporebnu dozvolu.Gradska uprava Novog Sada je saopštila da je 22. maja prihvatila zahtev vlasnika "Promenade" - kompanije "Nepi", odnosno "prijavu završetka (izgradnje) objekta u konstruktivnom smislu", a odmah potom je izdata upotrebna dozvola, te "Promenada" radi.Mediji su ranije pisali da "Promenada" ne može da dobije upotrebnu dozvolu zbog problema sa ispumpavanje podzemnih voda i s protivpožarnom zaštitom.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/nismo-naplacivali-vrtice-kad-su-bili-zatvoreni-odlozili-placanje-racuna-vesic-o-izvestaju-gradanima/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Nismo naplaćivali vrtiće kad su bili zatvoreni, odložili plaćanje računa": Vesić o izveštaju građanima

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Duska Stefanovic/MO) Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je bilo pririodno da se nakon okončanja vanrednog stanja građanima podnese izveštaj šta je urađeno u tom periodu i dodao da je u pitanju jedna od obaveza grada, jer su trošena sredstva građana, prenosi N1. Vesić je napomenuo da je skraćena verzija izveštaja o radu Grada Beograda u vanrednom stanju objavljena u beogradskom izdanju dnevnih novina na četiri stranice, a celokupan izveštaj ima skoro hiljadu stranica i on će se naći pred odbornicima na sednici Skupštine grada koja će se održati u Sava centru 29. maja. "Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni", rekao je Vesić. Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao i da u izveštaju piše da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor, kao i da će svi zakupci dobiti mogućnost da iznajmljiuju lokale sa 50% popusta tokom ove godine ili na dvanaest mesečnih rata tokom čitave sledeće godine. "Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju", izjavio je Vesić. On je dodao da je formirano sedamnaest volonterskih centara u kojima je radilo oko 6.500 volontera koji su primili više od 85.000 poziva, dok su na teren izašli više od 35.000 puta. Urađen je rebalans budžeta koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja. "Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od dvadeset milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je 1,205 milijardi evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki.Javna preduzeća su se odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju", rekao je Vesić. "Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanja koje Grad Beograd daje ostala u istom obimu i biće isplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja", zaključio je Vesić.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Beograd/a1327925/Beograd-izvestaj-vanredno-stanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izveštaj o radu Beograda u vanrednom stanju pred odbornike: Ovo je urađeno!

Autor mondo.rs Izvor beoinfo 24.05.2020. / 14:05 1Odbornici u Skupštini grada Beograda razmatraće izveštaj o radu Grada tokom vanrednog stanja na sednici 29. maja lokalnog parlamenta u Sava centru. Izvor: MONDO/Jelena Stokić To je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da je u beogradskom izdanju dnevnih novina juče objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice, a da pravi izveštaj ima skoro hiljadu stranica.  On je za TV Prva istakao da je bilo prirodno da se, po okončanju vanrednog stanja, građanima podnese izveštaj šta je urađeno u tom periodu.  Vesić je ocenio da je to obaveza grada jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima.  Zamenik gradonačelnika je rekao da su više od 680 hiljada maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida 19 kao i zaštitinih rukavica koje su kupili kao Skupština Grada. "Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni. U izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i sada će svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine", rekao je Vesić za TV Prvu. On je podsetio da je Beograd doneo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju. Vesić je dodao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6.500 volontera koji su primili više od 85.000 poziva, dok su na teren izašli više od 35.000 puta. "Podelili smo oko 182.000 paketa od čega 173.000 penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara. I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od 2.000 ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade", naglasio je zamenik gradonačelnika i posebno istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo. Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja. "Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je milijardu i 205 miliona evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki", rekao je Vesić. On je naveo da su se javna preduzeća odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju. "Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanja koje Beograd daje ostala u istom obimu i biće isplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja", zaključio je Vesić.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Trudićemo se da niko više ne zloupotrebi vlast za bogaćenje

Trudićemo se da niko više ne zloupotrebi vlast za bogaćenjeBEOGRAD,24.maja (Tanjug) - Član predsedništva Pokreta Metla 2020 Novica Antić izjavio je da danas će se ovaj pokret potruditi da nikada više nikome u Srbiji ne padne na pamet da političku funkciju i vlast zloupotrebljava za lično bogaćenje, uz konstataciju da je afera u Krušiku primer korupcije u najvišem državnom vrhu.„Fabrika (Krušik) poznata je ne po svojim poslovnim uspesima, već po korupcionaškoj aferi" rekao je Antić i poručio da je nedopustivo a u zemljama koje sebe smatraju pravnom državom jedan ministar sa najvišeg državnog nivoa učestvuje u korupciji i da fabrika zbog toga ima velike posledice“.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: KORUPCIJA U DRŽAVNOM VRHU

KORUPCIJA U DRŽAVNOM VRHUBEOGRAD, 24. maj 2020. (FoNet) - Član predsedništva PokretaMetla 2020 Novica Antić izjavio je da je afera u Krušikuprimer korupcije u najvišem državnom vrhu, saopšteno jedanas iz tog pokreta.„Fabrika (Krušik) poznata je ne po svojim poslovnimuspesima, već po korupcionaškoj aferi. Nedopustivo je da uzemljama koje sebe smatraju pravnom državom jedan ministarsa najvišeg državnog nivoa učestvuje u korupciji i dafabrika zbog toga ima velike posledice“, rekao je Antić.On je dodao da će se Pokret Metla potruditi da nikada višenikome u Srbiji ne padne na pamet da političku funkciju ivlast zloupotrebljava za lično bogaćenje, navodi se usaopštenju. (kraj) lj 14:50

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Antić (Metla 2020): 'Krušik' primer korupcije državnog vrha

Antić (Metla 2020): 'Krušik' primer korupcije državnog vrhaBEOGRAD, 24. maja 2020. (Beta) - Član Predsedništva Pokreta "Metla 2020", Novica Antić, danas je ocenio da je afera u fabrici municije "Krušik", u Valjevu, "primer korupcije u najvišem državnom vrhu", saopšteno je iz tog pokreta."Nedopustivo je da u zemljama koje sebe smatraju pravnom državom jedan ministar sa najvišeg državnog nivoa učestvuje u korupciji i da fabrika zbog toga ima velike posledice", kazao je Antić.Najavio je da će se "Metla" potruditi da "nikada više nikome u Srbiji ne padne na pamet da političku funkciju i vlast zloupotrebljava za lično bogaćenje".Uzbunjivač, zaposleni "Krušika" Aleksandar Obradović otkrio je da je ta državna kompanija od 2017. godine privatnoj kompaniji GIM po veoma niskoj ceni prodavala municiju koju je ona preprodavala u inostranstvu uz veliku zaradu. Jedan od ukljuenih u to je, kako je objavljeno, bio Branko Stefanović - otac ministra unutrašnjih poslova Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: direktno.rs

Link: https://direktno.rs/vesti/srbija/276199/dozvola-za-tc-promenada-bez-osnova-bice-optuznice-za-korupciju-.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dozvola za TC Promenada bez osnova, biće optužnice za korupciju"

Dozvola za TC Promenada bez osnova, biće optužnice za korupciju"Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić izjavio je danas da je novosadskom Tržnom centru "Promenada" dopušten rad iako još nisu rešeni problemi zbog kojih pre godinu i po nije dobio trajnu upotrebnu dozvolu.FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen- To praktično znači da je dozvola koja je izdata u petak uveče, samo pet sati pošto je zahtev za izdavanje tog dokumenta formalno podnet, zapravo potpuno neosnovana - ocenio je on.Naveo je da "Promenada" ranije nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu zato što u izgradnji objekta nisu poštovani građevinski propisi i projekat na osnovu kojeg je svojevremeno izdata građevinska dozvola, a pogotovo jer nije rešeno pitanje podzemnih voda ispod objekta.- Reč je nesumnjivo o nagodbi koja nije bila moguća bez učešća najviših predstavnika gradske vlasti i u kojoj su zanemarene i činjenice i zakon - napisao je Krstonošić u saopštenju."Promenada" počela da radi, dobila upotrebnu dozvoluTo su potvrdili gradska vlast i javna preduzeća čija je saglasnost neophodna za izdavanje upotrebne dozvole, naveo je on.- Nema nijednog dokaza da su ti problemi sada rešeni, ili da su volšebno prestali da postoje, što znači da dozvola nije izdata na osnovu zakona - smatra Krstonošić.On zato smatra da su "oni koji su danas izdali tu dozvolu, sami sebi ispisali optužnicu za korupciju koja će biti podneta sutra, kada više ne budu na vlasti".Krstonošić je ukazao da su se zakupci lokala u "Promenadi" žalili što su čak i tokom vanrednog stanja, kada nisu mogli da rade, bili prinuđeni da plaćaju zakup i ostale obaveze prema vlasniku tržnog centra.FOTO: Screenshot/YouTubeFOTO: Screenshot/YouTubePo njegovim rečima, gradska vlast je bila "dužna da pomogne tim firmama koje su očigledno oštećene, a ne da isključivo zastupa interese vlasnika 'Promenade' ".Najveći novosadski tržni centar, "Promenada" radi od 23. maja, pošto su mu gradske vlasti izdale uporebnu dozvolu.Gradska uprava Novog Sada je saopštila da je 22. maja prihvatila zahtev vlasnika "Promenade" - kompanije "Nepi", odnosno "prijavu završetka (izgradnje) objekta u konstruktivnom smislu", a odmah potom je izdata upotrebna dozvola, te "Promenada" radi.Mediji su ranije pisali da "Promenada" ne može da dobije upotrebnu dozvolu zbog problema sa ispumpavanje podzemnih voda i s protivpožarnom zaštitom.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a602873/Penzioneri-dobili-Vucicevo-pismo-pomoc-predstavljena-kao-zasluga-partije.html

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Penzioneri dobili Vučićevo pismo, pomoć predstavljena kao zasluga partije

Autor:Jelena D. PetrovićPenzionerima u Srbiji je najpre isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara, a onda im je na račune leglo i 100 evra, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom. Ovih dana na kućne adrese stiže im i pismo iz Srpske napredne stranke, sa sve sloganom "Za našu decu", koje potpisuje Aleksandar Vučić lično. Iako sve to već viđeno, ovoga puta upada u oči činjenica da vladajuća stranka zasluge za isplaćene novčane iznose pripisuje sebi. Da li je to zloupotreba državne pomoći u stranačke svrhe u vreme predizobrne kampanje?Koliko im znači pomoć od 100 evra, pitali smo građane..."Nosite se u tri materine i vi i svi oni drugi koji se time bave"."Dosta mi je značila, za kupovinu, snabdevanje i tako dalje"."Možda bi je trebalo dati onim malo siromašnijima".Penzioner i preduzetnik iz Beograda Miodrag Mitrović ne želi pomoć države i kaže da će, pošto mu je uplata po automatizmu legla, probati da je vrati. "To je principijelan stav, niko me nije pitao da li mi taj novac treba, a znate i sami da poklonoprimac mora da se saglasi sa tim... Ja sam onda razmislio šta da radim sa takvom uplatom. Naravno, legla je na račun preko kojeg ja primam penziju i onda sam rešio da, sa svoje strane, dodam još sto evra i kupim desetak knjiga. Time ću doprineti pospešivanju kulture u Srbiji i pokloniti te knjige kome budu potrebne u trenutku", kaže Mitrović.Pojedini prenzioneri kažu da im je novčana pomoć, ipak, olakšala plaćanje poreza ili računa...N1: Ko je najzaslužniji što ste dobili tu pomoć?"Pa ko, naš Vučić, ko bi drugi", kaže nam jedna građanka.N1: Jeste dobili pismo predsednika?"Nisam".A oni koje je u poštanskom sandučetu sačekala pošiljka od predsednika kažu da i ona nije bila neophodna."Mi svi to sve znamo i onda nema potrebe da nam se piše, a ako ne znamo onda neće mnogo vredeti to što ćemo pročitati", kaže jedan građanin."Ma, završilo je znate gde", navodi jedna građanka.U stranačkom obraćanju penzionerima, na samom početku pisma, Aleksandar Vučić, između ostalog, navodi: "Vi, stariji građani, uvek ste mi pred očima kao primer ljubavi prema otadžbini"."Sam tekst šta obuhvata? Obuhvata divljenje pisca da smo dobili 4.000 dinara, da su nam poklonili 100 evra, ali to radi svaka normalna država... Kaže, vaše penzije su svetinja i ostaće nedirnute. Bila je predizborna kampanja 2014. kada je samo u govoru, a ne u pisanoj formi, to izjavio potpisnik ovog pisma. I znamo šta se desilo, penzije su uzete, nikome ne pada na pamet da se vrate", komentariše Ranko Marković, penzioner.Bilo je očekivano, a naivno ne predvideti, da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji, kaže Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija."U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno... U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da "mi" - a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima", kaže Minić.Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima."To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima... Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku", dodaje.Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/n1-penzioneri-dobili-vucicevo-pismo-sa-sve-sloganom-za-nasu-decu-drzavna-pomoc-od-4.000-dinara-i-100-evra-u-pismu-zloupotrebljena-i-predstavljena-kao-zasluga-sns.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: N1: Penzioneri dobili Vučićevo pismo sa sve sloganom "Za našu decu" - državna pomoć od 4.000 dinara i 100 evra u pismu zloupotrebljena i predstavljena kao...

Penzionerima u Srbiji je najpre isplaćena jednokratna pomoć od 4. 000 dinara, a onda im je na račune leglo i 100 evra, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom. Ovih dana na kućne adrese stiže im i pismoHronika N1: Penzioneri dobili Vučićevo pismo sa sve sloganom "Za našu decu" - državna pomoć od 4.000 dinara i 100 evra u pismu zloupotrebljena i predstavljena kao zasluga SNSnedelja, 24. maj 2020. Penzionerima u Srbiji je najpre isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara, a onda im je na račune leglo i 100 evra, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom. Ovih dana na kućne adrese stiže im i pismo iz Srpske napredne stranke, sa sve sloganom "Za našu decu", koje potpisuje Aleksandar Vučić lično. Iako sve to već viđeno, ovoga puta upada u oči činjenica da vladajuća stranka zasluge za isplaćene novčane iznose pripisuje sebi. Da li je to zloupotreba državne pomoći u stranačke svrhe u vreme predizborne kampanje? Koliko im znači pomoć od 100 evra, pitali smo građane... "Nosite se u tri materine i vi i svi oni drugi koji se time bave". "Dosta mi je značila, za kupovinu, snabdevanje i tako dalje". "Možda bi je trebalo dati onim malo siromašnijima". Penzioner i preduzetnik iz Beograda Miodrag Mitrović ne želi pomoć države i kaže da će, pošto mu je uplata po automatizmu legla, probati da je vrati. "To je principijelan stav, niko me nije pitao da li mi taj novac treba, a znate i sami da poklonoprimac mora da se saglasi sa tim... Ja sam onda razmislio šta da radim sa takvom uplatom. Naravno, legla je na račun preko kojeg ja primam penziju i onda sam rešio da, sa svoje strane, dodam još sto evra i kupim desetak knjiga. Time ću doprineti pospešivanju kulture u Srbiji i pokloniti te knjige kome budu potrebne u trenutku", kaže Mitrović. Pojedini prenzioneri kažu da im je novčana pomoć, ipak, olakšala plaćanje poreza ili računa... N1: Ko je najzaslužniji što ste dobili tu pomoć? "Pa ko, naš Vučić, ko bi drugi", kaže nam jedna građanka. N1: Jeste dobili pismo predsednika? "Nisam". A oni koje je u poštanskom sandučetu sačekala pošiljka od predsednika kažu da i ona nije bila neophodna. "Mi svi to sve znamo i onda nema potrebe da nam se piše, a ako ne znamo onda neće mnogo vredeti to što ćemo pročitati", kaže jedan građanin. "Ma, završilo je znate gde", navodi jedna građanka. U stranačkom obraćanju penzionerima, na samom početku pisma, Aleksandar Vučić, između ostalog, navodi: "Vi, stariji građani, uvek ste mi pred očima kao primer ljubavi prema otadžbini". "Sam tekst šta obuhvata? Obuhvata divljenje pisca da smo dobili 4.000 dinara, da su nam poklonili 100 evra, ali to radi svaka normalna država... Kaže, vaše penzije su svetinja i ostaće nedirnute. Bila je predizborna kampanja 2014. kada je samo u govoru, a ne u pisanoj formi, to izjavio potpisnik ovog pisma. I znamo šta se desilo, penzije su uzete, nikome ne pada na pamet da se vrate", komentariše Ranko Marković, penzioner. Bilo je očekivano, a naivno ne predvideti, da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji, kaže Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija. "U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno... U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da "mi" - a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima", kaže Minić. Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima. "To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima... Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku", dodaje. Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema. (N1)  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/454746/Kinezi-u-projektima-od-posebnog-znacaja

Autori: Marijana Avakumović

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Kinezi u projektima od posebnog značaja

Vlada Srbije je nedavno projekat izgradnje državnog puta prvog reda "Vožd Karađorđe" proglasila projektom od posebnog značaja za državu, tako da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis, koji je skupština usvojila u februaru. To znači da se, ukoliko se projekat radi na osnovu međunarodnog ugovora, bilateralnog sporazuma ili strateškog partnerstva, neće primenjivati Zakon o javnim nabavkama. Država u tom slučaju nema obavezu da raspisuje tendere za projektante ili izvođače radova.   Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kako glasi pun naziv tog leks specijalisa, predviđeno je da se za sve projekte koji su proglašeniZa izgradnju auto-puta "Vožd Karađorđe" zainteresovana kompanija "Pauer Čajna", a za auto-put Beograd-Zrenjanin "Šandong haj spid"Vlada Srbije je nedavno projekat izgradnje državnog puta prvog reda "Vožd Karađorđe" proglasila projektom od posebnog značaja za državu, tako da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis, koji je skupština usvojila u februaru. To znači da se, ukoliko se projekat radi na osnovu međunarodnog ugovora, bilateralnog sporazuma ili strateškog partnerstva, neće primenjivati Zakon o javnim nabavkama. Država u tom slučaju nema obavezu da raspisuje tendere za projektante ili izvođače radova. Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kako glasi pun naziv tog leks specijalisa, predviđeno je da se za sve projekte koji su proglašeni projektima od posebnog značaja skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinskopravnih odnosa, ali i da se ne primenjuju odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama. Ko će graditi put "Vožd Karađorđe", još nije poznato. Mada je sredinom januara Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da za gradnju šumadijskog koridora "Vožd Karađorđe" zainteresovana kineska kompanija "Pauer Čajna", koja radi deonicu obilaznice oko Beograda ka Bubanj Potoku, a zainteresovana je i za nastavak ka Pančevu. - U ovom trenutku nije potpisan nijedan ugovor sa nekom kompanijom u vezi sa realizacijom ovog projekta. Vlada Srbije donela je 14. maja zaključak kojim se potvrđuje "Vožd Karađorđe" kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Naredni korak u njegovoj realizaciji biće izrada planske i tehničke dokumentacije - kažu u Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture. Državni put "Vožd Karađorđe" ukupne dužine oko 220 kilometara, treba da poveže istočnu sa centralnom i zapadnom Srbijom, obuhvatajući područja opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor. Petljom "Županjac" kod Lazarevca biće spojena dva auto-puta, "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe". Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, potvrđuje da je proglašavanje auto-puta "Vožd Karađorđe" projektom od posebnog značaja za državu uvod u primenu navedenog specijalnog zakona. Prema ovom propisu, Zakon o javnim nabavkama, to jest obaveza raspisivanja tendera, ne mora da bude primenjen u slučaju međudržavnih sporazuma i strateških partnerstava (što znači da bi odabir tog partnera bio izvršen na osnovu ad hok pravila koja će vlada doneti samo za taj projekat). I u jednoj i u drugoj varijanti posledica primene takvih pravila jeste odsustvo konkurencije. - Kolike su štete od toga možemo samo da procenjujemo, ali ne možemo utvrditi na egzaktan način. Mi ne znamo da li bi onaj ko je dobio posao bez nadmetanja dobio taj posao na nadmetanju. Lišeni smo mogućnosti da saznamo li bismo za isti novac dobili kvalitetniji put ili možda čak i jeftiniji - kaže Nenadić. Ovih dana se takođe govori i o auto-putu Beograd-Zrenjanin (koji je takođe kandidat za projekat od posebnog značaja, sudeći po obrazloženju leks specijalisa), kako kineska kompanija "Šandong haj spid" raspisuje tender za projektanta. Sa tom kompanijom je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije. U Ministarstvu građevinarstva kažu da će kompanija "Šandong" finansirati izradu projektne dokumentacije za ovaj projekat, ali da joj nije dodeljena izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i nije zaključen ugovor o izgradnji. Nenadić, međutim, naglašava da memorandum ne može biti osnov za dodelu posla projektovanja kineskoj kompaniji "Šandong", jer je to neobavezujući dokument. Trebalo bi da postoji ugovor. - Izgradnja auto-puta je svakako korisna, ali se postavlja pitanje da li za nas najpreča. Pretpostavlja se da i kineska strana ima neki interes, recimo zbog fabrike "Ling Long" u Zrenjaninu. Možda je u tom slučaju mogao da bude primenjen i neki drugi model saradnje i finansiranja, poput koncesije - kaže Nenadić. Analiza isplativosti Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko inženjerske komore, kaže da su oba projekta diskutabilna sa aspekta saobraćajne opravdanosti. - Vreme će pokazati da li postoji dovoljan protok saobraćaja od Mladenovca do Bora ili od Beograda do Zrenjanina koji bi isplatio ove investicije. Auto-put do Zrenjanina će nas skupo koštati jer, ako bude išao preko parcela PKB-a, tom preduzeću će država za eksproprijaciju poljoprivrednog zemljišta morati da isplati oko 100 miliona evra, približno za koliko je "Al Dahra" kupila to preduzeće. Pre nego što se krene u ovakve investicije trebalo bi uraditi analize isplativosti. Tačno se zna koliki protok saobraćaja je neophodan da bi auto-put bio isplativ - smatra Rodić i naglašava da je izgradnja svakog auto-puta korisna za stanovništvo koje živi na području kuda prolazi. On kaže da dodela poslova na osnovu bilateralnih i međunarodnih sporazuma povećava vrednost investicije za oko 30 odsto. Kao što je to urađeno u slučaju Moravskog koridora, kada je posao dodeljen američkom "Behelu", ili auto-puta Čačak-Požega, kada je posao dobila kineska kompanija "Čajna rouds end bridžis". Očigledan je i primer projektovanje auto-puta Beograd-Zrenjanin. Kinezi, kaže, neće čak da angažuju svoje inženjere, već raspisuju tender za projekat. - Njima je to značajno za sticanje reference. Imaće upisano da su u Evropi projektovali neki auto-put. Zašto mi to dozvoljavamo, ne znam, jedino ako ne želimo da na ovaj način steknemo naklonost Si Đinpinga - dodaje Rodić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.05.2020

Medij: luftika.rs

Link: https://luftika.rs/vucic-pismo-penzionerima-sns/

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vučić opet zloupotrebio lične podatke penzionera i pomoć od 100 € predstavio kao poklon SNS

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebom položaja omogućio svojoj stranci da dođe u posed ličnih podataka penzionera. To je prvi deo problema. Drugi, jednako očekivani, jeste činjenica da im je poslao pismo, u kojem je državnu pomoć od 100 €, i raniju pomoć od 4.000 dinara predstavio kao poklon penzionerima od SNS.Pismo u zaglavlju sadrži logo SNS, kao i njihov predizborni slogan "Za našu decu". Potpisuje ga kao predsednik stranke, a u svom pisaniju samo na jednom mestu pominje državu. Ono što je Vučić propustio da im napiše jeste činjenica da je, u funkciji predsednika Srbije, svakog od njih zadužio za dodatnih 2.000 $. Zaboravio je da kaže da je ukupan dug po glavi stanovnika od Drugog svetskog rata do njegove vladavine bio oko 3.000 $, uključujući i Titov period, a da je danas svaki građanin Srbije oko 5.000 $. Tada bi, recimo, bračni par penzionera, koji ima dvoje dece i četvoro unučadi, saznao da su dužni oko 40.000 $, bez snaja i zetova. Vučićevo pismo /N1Naš dragi Vučić je pisao penzionerima ovako: "Vaše penzije su svetinja, nećemo ih dirati." Mnogi su zaboravili da je tako rekao i 2014. pa je napravio takvu seču penzija, da mnogi nisu mogli ni lekove da kupe.Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za N1 da je bilo očekivano da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji.- U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno… U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da "mi" - a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima - kaže Minić. Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima. - To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima… Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku - dodaje Minić.Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema.Marinika Tepić: Dokazi upućuju da su braća Vučić u direktnoj vezi sa mafijašima koji maltretiraju celu zemljuNe zaboravite da lajkujete Luftiku

----------------------------------------------------------

Datum: 24.05.2020

Medij: vecerasudijaspori.com

Link: https://www.vecerasudijaspori.com/vucic-opet-zloupotrebio-licne-podatke-penzionera-i-pomoc-od-100-e-predstavio-kao-poklon-sns/

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vučić opet zloupotrebio lične podatke penzionera i pomoć od 100 € predstavio kao poklon SNS

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebom položaja omogućio svojoj stranci da dođe u posed ličnih podataka penzionera. To je prvi deo problema. Drugi, jednako očekivani, jeste činjenica da im je poslao pismo, u kojem je državnu pomoć od 100 €, i raniju pomoć od 4.000 dinara predstavio kao poklon penzionerima od SNS. Pismo u zaglavlju sadrži logo SNS, kao i njihov predizborni slogan "Za našu decu". Potpisuje ga kao predsednik stranke, a u svom pisaniju samo na jednom mestu pominje državu. Ono što je Vučić propustio da im napiše jeste činjenica da je, u funkciji predsednika Srbije, svakog od njih zadužio za dodatnih 2.000 $. Zaboravio je da kaže da je ukupan dug po glavi stanovnika od Drugog svetskog rata do njegove vladavine bio oko 3.000 $, uključujući i Titov period, a da je danas svaki građanin Srbije oko 5.000 $. Tada bi, recimo, bračni par penzionera, koji ima dvoje dece i četvoro unučadi, saznao da su dužni.. Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebom položaja omogućio svojoj stranci da dođe u posed ličnih podataka penzionera. To je prvi deo problema. Drugi, jednako očekivani, jeste činjenica da im je poslao pismo, u kojem je državnu pomoć od 100 €, i raniju pomoć od 4.000 dinara predstavio kao poklon penzionerima od SNS.Pismo u zaglavlju sadrži logo SNS, kao i njihov predizborni slogan "Za našu decu". Potpisuje ga kao predsednik stranke, a u svom pisaniju samo na jednom mestu pominje državu.Ono što je Vučić propustio da im napiše jeste činjenica da je, u funkciji predsednika Srbije, svakog od njih zadužio za dodatnih 2.000 $. Zaboravio je da kaže da je ukupan dug po glavi stanovnika od Drugog svetskog rata do njegove vladavine bio oko 3.000 $, uključujući i Titov period, a da je danas svaki građanin Srbije oko 5.000 $. Tada bi, recimo, bračni par penzionera, koji ima dvoje dece i četvoro unučadi, saznao da su dužni oko 40.000 $, bez snaja i zetova.Vučićevo pismo /N1Naš dragi Vučić je pisao penzionerima ovako: "Vaše penzije su svetinja, nećemo ih dirati." Mnogi su zaboravili da je tako rekao i 2014. pa je napravio takvu seču penzija, da mnogi nisu mogli ni lekove da kupe.Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za N1 da je bilo očekivano da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji.- U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno… U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da "mi" - a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima - kaže Minić. Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima.- To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima… Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku - dodaje Minić.Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema.Marinika Tepić: Dokazi upućuju da su braća Vučić u direktnoj vezi sa mafijašima koji maltretiraju celu zemljuThe post appeared first on Luftika.Original Article          

----------------------------------------------------------