Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 29.05.2020

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Obradović: Ako tužilaštvo bude nepristrasno, odbaciće prijave

LiderDveri i trojica članova tog pokreta saslušanijuče po prijavizanasilničko ponašanje ispred Skupštine

Obradović: Ako tužilaštvo bude nepristrasno, odbaciće prijave

Beograd - Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je juče da će tužilaštvo, ako bude nepristrasno, odbaciti krivičnu prijavu koju je policija podnela protiv njega i još tri člana tog pokreta, u kojoj ih sumnjiči za nasilničko ponašanja prilikom nedavnog incidenta kod Skupštine Srbije.

- Međutim, tužilac se pokazao kao veoma ažuran kada se radi o opoziciji i goni nas četvoro iz pokreta, dok u njegovoj fioci već dugo stoje brojne krivične prijave koje sam zbog korupcije i kriminala podnosio protiv funkcionera iz vrha vlasti - kazao je Obradović novinarima neposredno nakon saslušanjautužilaštvu.

On je, govoreći o događajima od 8. maja ispred Skupštine Srbije, naveo da su predstavnici Dveri samo koristili svoje pravo na politički protest zbog kršenja Ustava.

Prema njegovim rečima, incident su izazvali Marjan Rističević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i još neki poslanici vlasti koji su probali „da prođu kroz nas, ali mi nismo fizički reagovali, već samo verbalno". štinsko obezbeđenje štitilo sve vreme“.

„Stalno se zamenjuje teza. Stalno se govori o tom pocepanom sakou, dokimamo pocepanu državu, pocepane medije, pocepano pravosuđe zahvaljujući ovoj vlasti", rekao je Obradović.

Ponovio je i da se neće pozivati na poslanički imunitet, podsetivši da njemu mandat i onako uskoro ističe.

Obradović je kazao da će tužilaštvo u narednoj fazi saslušati kao oštećene Marjana Rističevića i Zlatibora Lončara.

On je kazao i da se samo priča o pocepanom sakou Rističevića, „što nema veze sa pripadnicima Dveri, jer je njega skup-

P.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Danas     Strana: 26

Rubrika: Kultura

Autori: Zlatko Paković

Teme: Korupcija

Naslov: Niko i ništa u Juri i Šinvonu

Niko iništa u Juri i Šinvonu

Jedanjužnokorejski

menadžer - menadžer, kako to, hordo, zvuči? - prolazi pored mašine u leskovačkoj fabrici „Jura", koju upravo opslužuje prosti radnik (da, kao prosti broj!) Predrag Stojanović. Gledajući radnika u oči, menadžer prevlači kažiprstom, kao sečivom noža, preko svog grla.To pismo je živi hijeroglif, hijeroglif u pokretu.Onje znak za smrtnu pretnju iz Knjige ubijenih.

Čineći znak kažiprstom u hodu, kao da činodejstvuje metanišući, prošaoje pored radnika Predraga Stojanovića južnokorejski pomazani menadžer i nastavio da sitnim korakom ponosno gazi kroz druge pogone. Zadovoljan je, iako mu se zadovoljstvo ne ispisuje na licu: sve mašine rade besprekorno; dakle, Ijudski element ih ne ometa.

Pored jedne od mašina jedna radnica pada kao sveća. Menadžer je zastao i bacio oštar pogled na ostale mašine i radnike. Mašine i radnici nisu zastali. Stvar je, dakle,

uobičajena. Radnica pre posla ili nije popila dovoljno antidepresiva, ili ih je uzela previše, a možda joj je ovaj pad uzrokovan naglim padom imuniteta, kao posledica koronavirusne infekcije. Uskoro će se saznati da je u ovoj fabrici virusom Covid-19 zaraženo više od stotinu radnika.

Menadžerje pritiskom na dugme ugasio mašinu.To što ona pati sad zaludna,

nadoknadiće joj se odbitkom od plate one neodgovorne njene saradnice, koja na posao nije došlo u punoj psihosomatskoj kondiciji, pa sad leži tu kao mrtva, kao da drugog posla nema.

Završivši svoju smenu, radnik Predrag Stojanović otišaoje u policiju i, navodeći imena očevidaca, prijavio pretnju koju mu je, pokretom kažiprsta, uputio menadžer. Naveo je tom prilikom radnik i usmene pretnje tog istog menadžera i drugih

menadžera iz Južne Koreje, ali i lidera i liderki iz Srbije, zaposlenih u „Juri". Lider/ka je zvanje kojim su, u pogonima „Jure", okićeni kapoi.

Prijava radnika o

pretnjama, otišla je Višem javnom tužilaštvu u gradu, a onoje poručilo radniku da u tužilaštvo ko je i kako taj novac uzeo. Učinak njegove tužbe: on je degradiran. Posle devet godina radnog iskustva u ovoj fabrici, premešten je na radno mesto za radnike početnike, i to u izolovanom delu fabrike, kako bi se što manje viđao sa drugim radnicima. Zašto? Zato što mu nije bilo dovoljno da istupi iz Saveta radnika, da dakle, anulira taj savet i ponizi

»Čineći znak kažiprstom u hodu, kao

da činodejstvuje metanišući, prošao je pored radnika Predraga

Stojanovićajužnokorejskipomazani

menadžer i nastavio da sitnim korakom ponosno gazi kroz drugepogone. Zadovoljanje, iako mu se zadovoljstvo ne ispisuje na licu: sve mašine rade besprekorno; dakle, Ijudski element ih ne ometa

njegovoj prijavi nema osnova za pokretanjetužbe. Menadžmentfirme izrekao mu je opomenu pred otkaz.

U leskovačkoj policiji, u leskovačkom tužilaštvu, u južnokorejskom

menadžmentu firme „Jura" u Leskovcu (koja svoje ogranke ima i u Rači i u Nišu, gde poseduje i fabriku „Šinvon"), ovaj radnik Predrag Stojanović jestejedan prosti broj, ali nije i prirodni broj. On se, naime, preobrazio u nulu, i ta nula preti sada da sobom pomnoži sve one profitabilne učinke kršenja zakona Republike Srbije, koja sebi pribiraju vlasnici „Jure", a tužilaštvo i policija aminuje.

Usudio se, naime, radnik Predrag Stojanovićda istupi iz Saveta radnika leskovačke „Jure" i pljune tako na čast i poverenje koje mu je ukazao njen menadžment. Kao član pomenutog saveta, on je početkom prošle godine Tužilaštvu prijavio proneveru 200.000 dinara.Taj novac radnici su sakupili da bi pripomogli svojoj teško oboleloj koleginici. Novacje ukraden.

Predrag Stojanović je, sa svedocima, obavestio menadžment, negoje, posle osam godina, registrovao samostalni sindikat radnika „Jure", u koji je do sada stupilo njih trista.

Onog trenutka kad jejedan međujužnokorejskim menadžerima - menadžer, kako to, hordo, zvuči? - prošao pored one mašine u leskovačkom ogranku

trojedine fabrike „Jura", koju je, kao njen organski, mesnati dodatak, upravo opsluživao prosti radnik (da, kao prosti broj) Predrag Stojanović, i pogledavši ga pravo u oči, bez ikakve promene na licu, hladno, prevukao kažiprstom svoje desne šake, kao sečivom noža, preko svog vrata, u znak zaprećene kazne rezanjem grkljana, nagoveštavajući, dakle, pored mašine, smrtnu presudu tom istom radniku Predragu Stojanoviću, tog trenutka Sveti se duh spustio u pogon „Jure" u Leskovcu, da pokaže pod kakvim simbolom stoji sudbina radnika vrbi et orbi, te da iz mrtvih izvadi ubijenu istinu o tome da radnik danas nema države, otadžbine, domovine i nacije.

Državu, otadžbinu,

domovinu, naciju, imaju samo elite - elite kriminalaca i političara i elite privrednika i uslužnih delatnika u kulturi. Nacija i država,deoje njihovog privatnog poseda. Radnik nema ništa od toga. Kao nula, kao neprirodni broj, može samo da računa na sindikate koje osniva sa drugim radnicima vrbi et orbi.

»Mašine i radnici nisu zastali. Stvar

je, dakle, uobičajena. Radnica pre posla ili nijepopila dovoljno antidepresiva, ili ihje uzela previše,

a moždajojje ovajpad uzrokovan naglim padom imuniteta, kaoposledica koronavirusne infekcije

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Zorica Miladinović

Teme: Korupcija

Naslov: Deo niških demokrata izlazi na lokalne izbore

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišupodneo ostavku

Deo niških demokrata izlazi na lokalne izbore

  • Rakić: Važno je razjasniti da na lokalne

izbore u Nišu ne izlaze niške demokrate, već Stanković i još neki pojedinci iz DS, kojih verujem neće biti puno

Niš - Doskorašnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković i deo niških demokrata učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima u Nišu na nivou grada i pet gradskih opština, potvrđeno je juče za naš list u toj stranci.

U saopštenju GrO DS se navodi da će Stanković i „članovi DS koji će poći njegovim putem“ učestvovati na izborima Grupe građana „Niš moj grad“, koja je naprošlim lokalnim izborima 2012. godine „osvojila drugo mesto, odmah iza Srpske napredne stranke". Stanković je jedan od osnivača te grupe građana.

Prema navodima u saopštenju, Stankovićje naposlednjoj sednici GrO DS podneo ostavku na mesto predsednika tog odbora, a GrO je za v. d. predsednika većinom glasova izabrao Vladimira Domazeta, dosadašnjeg potpredsednika odbora. Gradski odbor DS je do sada sve vreme poštovao odluku Glavnog odbora stranke o bojkotu predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora i nastaviće to da čini, dodaje se.

- Nisam želeo ranije da o tome govorim u javnosti, poštovao sam odluku moje stranke, ali se moj stav znao od početka: republičke izbore treba bojkotovati zbog mnogobrojnih razloga, ali na lokalne izbore treba izaći, jer se na lokalnom nivou rešavaju mnogi svakodnevni i životni problemi građana - rekao je Stanković.

On je kazao da na lokalne izbore izlazi jer „pe želi da ostane nemi posmatrač propadanja Niša, koji je za proteklih osam godina doveden u katastrofalno loše stanje, zbog čega je neophodno da se hitno zaustavi javašluk i nesposobnost gradskih vlasti". U situaciji kada je morao da bira između stranke kojoj je „rosvetio godine života“ i sugrađana, komšija i prijatelja, izabrao je Niš, naveo je on.

Stanković je precizirao da će on i „članovi DS koji će poći njegovim putem“ biti na svim gradskim i opštinskim listama GG „Niš moj grad“, ali da liste još uvek nisu napravljene, pa „pe zna ukupan broj“. To je lična odluka svakog sadašnjeg ili bivšeg člana DS, rekao je za Danas.

Potpredsednica DS Dragana Rakić je ocenila da odluka Stankovića i grupe

¦js.ssi eiiiin![ Učt

i,i i! in-

jai's

Buiiii is

,«!’'¦  

|Š! aiDNi JU

članova DS o izlasku na izbore na listi ove grupe građana nije iznenađujuća, pošto su u centrali stranke još 7. marta saznali da će se to dogoditi, zbog čega je u to vreme Izvršni odbor stranke i doneo odluku o raspuštanju niškog GrO.

- Važno je razjasniti da na lokalne izbore u Nišu ne izlaze niške demokrate, već Stanković i još neki pojedind iz DS, kojih verujem neće biti puno. Posledice takvog čina su, takođe, jasne, jer Statut DS kaže da članstvo u stranci prestaje i „kandidovanjem na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez saglasnosti DS, ili učestvovanjem odnosno vođenjem kampanje za drugu političku stranku ili nezavisnu listu bez saglasnosti DS“. Prestanak članstva u tim slučajevima 10 DS samo konsatuje - rekla je Rakić za naš list.

Ona je dodala da je sednica 10 DS zakazana za subotu, 30. maj, ali da juče „još uvek nije imala informaciju" da će jedna od tačaka dnevnog reda biti ponovno raspuštanje GrO DS u Nišu. Izvršni odbor DS je raspustio niški odbor 9. marta, uz ocenu da on krši odluku GO stranke o bojkotu izbora, te u svom sedištu „prikuplja potpise za političku organizaciju koja ide na izbore“. Statutarna komisija DS je 14. maja poništila odluku o raspuštanju, postupajući po Stankovićevoj žalbi, u kojoj se negiraju takve tvrdnje.

Zorica Miladinović

Stanković drugi na listi za grad Niš

Branislav Jovanović, odbornik GG „Niš moj grad" i jedan od njenih čelnika, kaže da će na izbornoj listi te GG za gradske izbore doskorašnji predsednik niške DS Stanković biti na drugom mestu. Prvi će biti Dragoslav Ćirković, koji je takođe bio funkcioner DS, a treći Jovanović. - Na listama GG „Niš moj grad" biće bivših ili sadašnjih članova DS, ali i drugih stranaka sa demokratskim predznakom, koje su spremne da sa nama potpišu sporazum o zajedničkoj saradnji oko nekih važnih pitanja, kao što su utvrđivanje infrastrukturnih prioriteta, borbu protiv kriminala i korupcije, utvrđivanje porekla imovine gradskih funkcionera, vraćanje niškog aerodroma u svojinu grada ili formiranje regionalnog javnog servisa - kaže on za Danas.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Danas     Strana: 27

Rubrika: braničevo/novi pazar

Autori: S. Novosel

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Novi Pazar napredovao u transparentnosti rada

Organizacija Transparentnost Srbija ocenjivala rad lokalnih samouprava

Novi Pazar napredovao u transparentnosti rada

Grad Novi Pazar sa 82 poena drugi je u Srbiji u transparentnosti rada, po istraživanju organizacije Transparentnost Srbija kojim je obuhvaćeno 145 lokalnih samouprava. Njihov rad ocenjivanjeuosamkategorija: skupština i gradsko (opštinsko) veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javnapreduzeća i ustanove i javne rasprave i opšta kategorija.

Novi Pazar je napredovao za 16 indeksnih poena u odnosu na prošlu godinu, a maksimalne ocene grad je dobio u opštoj kategoriji, za transparentnost javnih nabavki i informator o radu. Visoke ocene dobio je i za javnost u radu Skupštine grada i Gradskog veća, 15 od 18 poena, ali i za pristup informacijama od javnog značaja (četiri od pet). Istraživanje je pokazalo da je Novi Pazar unapredio i transparentnost budžeta. Laskave ocene dobijene su i za objavljivanje informacija na sajtu grada i održavanje javnih rasprava i konkursa.

Od kategorija koje su ocenjivane, nije bilo napretka u javnosti rada javnih preduzeća. Tu su dodeljene najslabije ocene. Na osnovu rezultata ovog istraživanja Novi Pazar je na drugom mestu, odmah iza Bečeja, koji je ocenjen kao najtransparentnija lokalna samouprava. Napredak u transparentnosti: Novi Pazar na drugom mestu u Srbiji

Od ostalih pet sandžačkih lokalnih samouprava, najbolje plasirana je opština Priboj na 29. mestu, Nova Varoš je 64, Tutin 78, ah je u odnosu na prošlu godinu, napredovao za 16 mesta. Prijepoljska opština je na 89. mestu, a najlošije je rangirana Sjenica na 110 mestu, koja je u odnosu na prethodnu godinu nazadovala za tri mesta.

  1. Novosel

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Što pre integrisati Balkan u Evropsku uniju

Što pre integrisati Balkan u Evropsku uniju

Pre tačno 70 godina Robert

Šuman je izneo osnivački tekst evropskih integracija. Uprkos vanrednoj situaciji u vezi sa kovidom 19, Evropa nastavlja da ide napred. Evropske institucije sarađuju sa svojim partnerima, posebno sa zemljama koje teže članstvu u Evropskoj uniji.

Šestog maja 2020. održao se

Virtuelni samit u Zagrebu tokom kojeg je nedvosmisleno potvrđena evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana. Ovaj sastanak je nastavak Evropskog saveta od 25. marta 2020. tokom kojeg je dato zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije.

Bezobzirana onekoji

omalovažavaju Evropsku komisiju ili druge pristalice Bregzita, neki Ijudi i dalje vide Evropsku uniju kao cilj, nadu i ideal. Mnogo je žena i muškaraca koji nisu zaboravili istoriju i dobrobiti evropskog projekta.

Zapadni Balkan ponovo kreće putem pridruživanja.

Međutim,trebalo bi podsetiti daje odluka koja se odnosila na Severnu Makedoniju i Albaniju donesena bolno nakon nekolikoteških višemesečnih

  • Ako Evropski savet odbije da utvrdi

datum prijema, trebalo bi makar da stvori uslove koji će to omogućiti svakoj od ovih zemalja do 2030. godine rasprava i ponižavajućeg odbijanja Francuske i Holandijeoktobra prošle godine.

Daleko od ishoda, početak pregovora o članstvu označava tek početak procesa s neizvesnim završetkom. Nekoliko zemalja pregovara već gotovo deset godina, ali u suočavanju s oklevanjem nekih država članica i bez jasne vizije o budućnosti Evropske unije i njenih konačnih granica, ne predviđa se nikakva perspektiva proširenja u godinama koje dolaze.

Glasom Emanuela Makrona Francuska evocira potrebu da se prethodno reformiše rad evropskih institucija pre nego što se razmotri otvaranje za nove članice. Pariz je takođe tražio da se uspostavi novi pregovarački mehanizam koji će zameniti sadašnji sistem koji se smatra previše „birokratskim".

Koliko će trajati reforma EU i u kojim pravcima? Niko to zaista ne zna.

Primorani smo da konstatujemo da sve države članice prihvataju različite argumente kako bi zaštitile status guo koji ima za cilj obećavanje ulaska u EU, bez obavezivanja za bilo koji datum. Zagrebački samit od 6. maja samo je potvrdio takvo činjenično stanje. lakoje bilo reči o evropskoj perspektivi, nijedna konkretna rasprava o punopravnom članstvu u EU nije bila evocirana.

Pitanje, međutim, ovde nije

proširenje Evropske unije na Istok, kao što to neki nameravaju za Ukrajinu ili Tursku, već integracije zemalja koje su na njenom kontinentu.

Žan Mone je rekao „Mi smo ovde da ostvarimo zajedničko delo, ne da bismo pregovarali o prednostima, već da svoju korist tražimo u zajedničkom interesu."

Ništa zaista nije opasnije od trenutne imobilnosti koja ugrožava stabilnost Balkana i, posredno, stabilnost cele Evrope.

Zašto moramo brzo primiti u članstvo Zapadni Balkan?

Nakon raspada bivše Jugoslavije i ratova koji su usledili, neki ožiljci još nisu zaceljeni i latentni sukobi ostaju: pitanje Kosova i Srbije još uvek nije rešeno; nacionalistička iskušenja u Bosni i Hercegovini stvaraju latentnu nestabilnost koja svakog dana može eksplodirati. Evropska unija tamo igra ulogu spasonosnog posrednika, ali to područje postaloje jedno od omiljenih igrališta za uticaj spoljnih sila (Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Turske...) koje se takmiče u inicijativama za poigravanje tenzijama na evropskom kontinentu kako bi se usporila ekonomska ekspanzija EU.

IntegrisanjeZapadnog Balkana u EU ponudilo bi zaštitu, stabilnost, nove prostoreza diskusiju i pregovore unutar evropskih institucija i stvorilo bi usloveza uspeh kao što smo to videli ranije u Irskoj.

Evropska unija kao „mirovna snaga" u stanju je da obezbedi stabilnost i zajedničku budućnostovih naroda.

Odbijanje integracije ovih zemalja u EU sada znači i rizik od stvaranja regiona sa dve brzine, sa zemljama koje su već članice i ostalim večnim kandidatima.

Zašto bi Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija trebalo da imaju fleksibilniji i privilegovaniji pristup od Srbije, Severne Makedonije ili Crne Gore?

Prekid tog napredovanja usred puta pogoršao bi osećaj nepravde i nejednakog postupanja na Balkanu.

To bi štetilo odnosima EU s njenim susedima. Povrh svega, osim ogorčenja, neke zemlje rizikuju da definitivno okrenu leđa evropskom projektu. Bila bi to iznenadna srećna okolnost za ostale sile koje su već u zasedi.

Ankete na Balkanu i dalje pokazuju da je većina stanovnika za ulazak u Evropsku uniju. Ali to neće trajati zauvek ako se ne vidi nijedna konkretna perspektiva za članstvo. Nemojmo razočarati težnju evropskih naroda kojima su potrebne demokratija i ekonomske prilike i koje su voljne da u punoj meri doprinose evropskoj izgradnji.

Balkan trpi zbog odlaska svoje omladine i najobrazovanijih stanovnika u Evropsku uniju. Komisija za demografiju Ujedinjenih nacija predviđa da će se stanovništvo u regionu do 2050. smanjiti za oko 15 odsto! Kako se oni, dakle, mogu održivo razvijati? Čini se da je neodgovorno oslabiti ih na ovaj način.

Evropa ima dužnost i sredstva da pomogne u zaustavljanju ovog pada primenom ambiciozne strategije razvoja koja se može postići samo u okviru evropskih institucija zahvaljujući podršci strukturnih fondova. I ovde bi, opet, takav stav Evropske unije učinio da se izbegne prepuštanje drugima da ulažu i utiču na ovu još krhku regiju.

Svakako, Zapadni Balkan se suočava s velikim problemima u svom unutrašnjem funkcionisanju: nedostacima vladavine prava, nezavisnim i nepristrasnim pravosuđem i endemskom korupcijskom kugom balkanskog društva. Ali, građani zahtevaju temeljne reforme i uticaj Evropske unije koja brani osnovna prava i slobode koje moraju igrati glavnu ulogu. Ovaj proces promene će potrajati i zahtevaće dubinski rad. Ova transformacija će se nastaviti i nakon ulaska u EU, jer se reforme neće zaustaviti, naprotiv.

Ako Savet odbije da odredi datum za pristup, trebalo bi bar da stvori uslove koji će omogućiti da se to postigne za svaku od ovih zemalja do 2030.

Prijem Zapadnog Balkana u

Evropsku uniju označio bi pragmatičan napredakzasnovan na istoriji, geopolitici i demokratiji. Evropska unija bi se obnovila i to bi pokazalo svetu da je brzo prevazišla traumu odlaska Velike Britanije.

Žan Moneje bio u pravu. „Mi ne ujedinjujemo države, već ujedinjujemo Ijude." Dovršimo, onda, okupljanje svih Evropljana koji nastanjuju ovaj kontinent pod plavom zvezdastom zastavom.

Integrišimo Zapadni Balkan što je brže moguće u Evropsku uniju!

Olivije Kadik, senator koji predstavlja Francuze kojižive van

Francuske

Nikola Bizel, evropski diplomata koji trenutno radi pri Delegaciji EU

uSarajevu

¦ Stavovi u ovom članku su samo stavovi autora i ni na koji način se ne mogu tumačiti kao odraz službenog stava Evropske komisije.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 13

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Kralj Petar ispred Sokolskog doma

SKUPŠTINA SUBOTICE USVOJILA PREDLOGE 0 NOVIM SPOMENICIMA

Kralj Petar ispred Sokolskog doma

SUBOTICA: Gradska skupština Subotice donela je juče odluke o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Karolju Birou i biskupu Ivanu Antunoviću, kao i odluku o dodeli priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari". Sva tri predložena spomenika dobila su saglasnost Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika u Subotici.

Spomenik kralju Srbije od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Petru Karađorđeviću, simbolu uređene, demokratske države utemeljene u ustavu i vladavini prava, biće postavljen u Parku Ferenca Rahjla 12, ispred Sokolskog doma. Projekat spomenika predviđa figuru u bronzi na postamentu od granita.

Spomenik Karolju Birou, političaru i gradonačelniku Subotice u periodu od 1902. do 1918. godine, postaviće se na Trgu republike u vidu cele figure u bronzi, u nivou trotoara, bez postamenta. Odbornici su prihvatili i predlog da se podigne spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, velikom narodnom prosvetitelju, naslovnom biskupu bosanskom,publicisti i proznom piscu. Spomenik u vidu figure koja sedi, od bronze, na postolju od armiranog betona obloženom granitnim pločama, biće postavljen na Trgu Svete Terezije 3, pored katedrale-bazilike Svete Terezije Avilske.

Odbornici su doneli i odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2019. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština. Diploma i plaketa priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari" dodeljuje se 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.

Odbornici su usvojili završni račun grada za prošlu godinu i prihvatili izveštaj o radu Službe za budžetsku inspekciju. Data je saglasnost na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga racionalizacije, održavanja i zamene dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji prigradskih naselja grada Subotice.

Na sedniciUsvojeno je i Rešenje o donošenju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Subotice za 2020. godinu.

Za novog gradskog pravobranioca na period od pet godina postavljena je Ljiljana Vuković Simić, a za zamenika lokalnog ombudsmana, na mandatni period od šest godina, Valerija Nagel Lami i Maja Toskić.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: IZBORI

IZBORI

JIDP: Izlazimo

na izbore

Član Liberalno-demokratske partije Borđo Žujović kaže da LDP na izbore 21. juna izlazi uprkos izbornim uslovima, a ne zbog njih. Smatra da je vreme da nakon izbornog procesa počne i proces pomirenja, za koji, kaže, nisu potrebni formalni dijalozi niti evroparlamentarci „na ekskurziji po Srbiji”.

- Mi sami moramo da počnemo da razgovaramo - napomenuo je Žujović.

Kako je saopštio LDP, Žujović smatra da je dijalog u Srbiji nemoguć, i navodi da nije problem razgovarati ni u Skupštini, a ni van nje, ali da je očigledno da su neke teme zabranjene. Smatra da Srbija ne može napred bez odgovara na pitanja koja LDP postavlja, „bez odgovora na pitanje ko je taj ko je rekao da se đinđić ubije”.

Šešelj: Nikada nismo izneverili građane

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u Šapcu, u okviru predizborne kampanje, da bi građani na izborima 21. juna trebalo da daju svoj glas toj stranci jer ih, kako je kazao, radikali nikada nisu izneverili.

Zato što vas nikada nismo prevarili, nikada nismo bili ni u kakvim kriminalnim aferama - rekao je Šešelj.

On je kazao da je za SRS korupcija strani pojam i da je partija potpuno otporna na korupciju i korupcionaške afere.

- Zato što smo iskreni i dosledni patrioti, koji su spremni da se žrtvuju za svoj narod i državu, a to smo i na

ličnim primerima često pokazivali - istakao je Šešelj, saopštila je informativna služba SRS-a.

DJB skuplja potpise

Lider „Dosta je bilo” Saša Radulović izjavio je juče da će taj pokret uskoro prikupiti 10.000 potpisa za učešće na parlamentarnim izborima i da na izbore izlaze samostalno. Na listi će, kako je dodao, biti i vanstranačke ličnosti, „ugledni ljudi”. Radulović je na konferenciji u holu Skupštine Srbije rekao da su lažni navodi da DJB nije u stanju da prikupi potpise. Naprotiv, kaže, i tvrdi da jedino DJB samostalno prikuplja potpise, a da za Pokret slobodnih građana i Ujedinjenu demokratsku Srbiju potpise prikuplja vlast.

- Veliki problem su lokal i pokrajina - rekao je Radulović, i dodao da je za pokrajinsku listu potrebno prikupiti 6.000 potpisa, a za republičku 10.000, iako u Vojvodini živi četvrtina stanovništa.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Sremski Karlovci

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pala odluka o javno-privatnom partnerstvu

Pala odluka o

javno-privatnom partnerstvu

Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci na jučerašnjoj 36. sednici, koja zbog pandemije nije održana 17. marta, konačno su dali zeleno svetlo za zaključenje ugovora o prodaji građevinskog zemljišta u Kišovoj bari, ukupne površine 22 ara i 62 kvadratna metra, po ceni nižoj od tržišne, vlasniku firme „Eurofleks" Stojanu Ružiću, o čijoj inicijativi za tu transakciju je lokalni parlament raspravljao još u oktobru 2018. godine. Prihvaćen je i Elaborat o opravdanosti prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u istoj zoni od 2.336 kvadratnih metara putem neposredne pogodbe Privrednom društvu „Javor“, koje se bavi teretnim drumskim transportom, po ceni takođe manjoj od tržišne za izgradnju poslovnog objekta, kao i odluka o dodeli takozvane de minimis državne pomoći tom preduzeću radi kupovine parcele. Usvojene su odluke o obrazovanju budžetskog fonda za finansiranje programa iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji opštine, data saglasnost na Statut JKP „Belilo" i prihvaćen izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i ostvarenih aktivnosti tog preduzeća, te godišnji izveštaj Opštinskog pravobranilaštva. Skupština nije dala saglasnost za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije u oblasti javne rasvete s preduzećem „Smart Epegdu Investment KFT“ iz Beograda, koje je izabrano na konkursu za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u Sremskim Karlovcima. Taj projekat koštao bi Karlovčane 75

Poslovni prostor sa salonom automobila

Preduzeće „Javor“ planira na zemljištu koje želi da kupi, gradnju poslovnog prostora u kojem bi bilo mesta za upravu, salonsku prodaju automobila s pratećim auto-servisom, prodaju pratećeg automobilskog programa i rezervnih delova, magacinski prostor i deo za pružanje ugostiteljskih usluga korisnicima, dok bi otvoreni prostor bio namenjen izlaganju vozila, za parking i kafe. Troškove izvođenja pripremnih radova i uređenje komunalne infrastrukture, kao i sve druge troškove u vezi s izgradnjom zemljišta i poslovnog objekta snosiće „Javor“. Investitor treba u roku od pet godina od dana zaključivanja ugovora da zaposli 32 radnika koji imaju prebivalište na teritoriji opštine, a da izgradnju završi za šest meseci. miliona dinara, bez PDV-a, u petnaestogodišnjem periodu, na koliko je trebalo da bude zaključen ugovor. To je drugi put da se takav projekat našao na dnevnom redu karlovačkog parlamenta, s tim što je prvi put iznos za njegovu realizaciju bio gotovo duplo veći i tada ga je sam predlagač povukao s dnevnog reda, a sada su, osim odbornika iz redova SRS-a, protiv tog ugovora bili i predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke.

Šef odborničke grupe SRS-a Dragan Trišić, govoreći protiv tog predloga, istakao je da radikali smatraju da opština nema para za tako nešto i da bi to značilo oduzimanje posla i prihoda jedinom javnom komunalnom preduzeću u Karlovcima, koje se do sada staralo o javnoj rasveti. Trišić je napomenuo da projektom nisu obuhvaćene sve svetiljke na teritoriji opštine i postavio pitanje ko će njih da servisira.

Sličnog stanovišta bio je i Mijodrag ćirković iz odborničke grupe Srpske napredne stranke, koji je taj ugovor nazvao guranjem prsta u sopstveno oko i uništavanjem svog preduzeća.

- Mislim da nismo u situaciji da taj posao poverimo drugima i da odluku ne treba da podržimo - rekao je Mijodrag ćirković. -Suludo je taj projekat dati nekom sa strane kad već imamo našu kuću, naše preduzeće, koje treba podstaći da još bolje radi.

Odbornik SNS-a Nebojša Kesić složio se s izlaganjem dvojice prethodnih govornika, i naglasio da ne bi trebalo da se tako stvari odvijaju na kraju mandata, i izneo kritiku na račun predsednika opštine.

Odbornici nisu usvojili ni Odluku o javnom okupljanju, za kojuje radikalski odbornik Dragan Trišić kazao da obesmišljava javne skupove i suzbija ispoljavanje uverenja. Komentarišući da se njome zabranjuje okupljanje ispred zgrade opštine, što je praksa u većini gradova, rekao je da se time daje osnov policiji za rasterivanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Bacimo 13 kilograma plastičnog otpada po stanovniku

U SRBIJI SE GODIŠNjE PROIZVEDE OKO 115.000 TONA AMBALAŽE

Bacimo 13 kilograma plastičnog

otpada po stanovniku

Najveći potrošači plastike u Evropi su firme koje se bave proizvodnjom ambalaže, a u Srbiji ta preduzeća proizvedu oko 115.000 tona tog materijala godišnje. Po izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, ukupno se generiše oko 2,2 miliona tona komunalnog otpada godišnje, a 185.000 tona je ambalažni otpad, prikupljen od operatera.

- Ti podaci ne obuhvataju oko 20 odsto komunalnog otpada koji završava na divljim smetlištima, što znači da su ostali nezbrinuti i plastični proizvodi, posebno ambalaža - kaže sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetalau Privrednoj komori Srbije Dragan Stevanović.

Količina generisanog plastičnog ambalažnog otpada kreće se od 11,8 do 13,4 kilograma po stanovniku godišnje.

Javna rasprava o novoj strategiji Srbije za upravljanje čvrstim otpadom počeće sledećeg meseca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zaštite životne sredine, a u nju je uvršćena i izgradnja nove deponije i sanacija postojeće „Vinča” u Beogradu.

- Plastika je materijal koji ima nizak udeo ugljen-dioksida i 100 odsto se može reciklirati pa predstavlja idealnog kandidata za cirkularnu ekonomiju - kaže Stevanović, navodi se na sajtu PKS-a.

U Srbiji je još pre pandemije pokrenuta inicijativa za usvajanje strategije upravljanja plastikom do 2030. godine u paketu cirkularne ekonomije i pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje, a koji su usaglašeni s Direktivama EU.

Stevanović dodaje da se zbog brojnih prednosti plastike, neškodljivosti i inertnosti materijala, više od 50 posto proizvoda pakuje u plastiku.

- Vlažne proizvode, meso, ribu, voće, povrće, zamrznuti program je i nemoguće spakovati u neku drugu ambalažu. Istraživanja za vreme pandemije su pokazala da i virusi i bakterije ne žive dugo na plastici, da je plastika za jednokratnu upotrebu praktična za bolnice, i da je važno infektivni otpad pakovati u plastične kese da se bolest ne bi širila objašnjava Stevanović.

U jeku pandemije povećala se potražnja za ambalažom za jednokratnu upotrebu i za ambalažom od plastike uopšte, tako da su se proizvođači prilagodili da rade povećanim kapacitetom. Udeo plastičnog ambalažnog otpada u ukupnoj količini ambalažnog otpada je oko 26 procenata. U okviru tih 26 odsto plastičnog ambalažnog otpada, učešće PETa je 13,2 odsto, a ostale plastike 12,8 odsto.

- Veličina udela plastične ambalaže u ukupnom otpadu nije nikakav problem ako bi se on odvajao, sakupljao i reciklirao, i time dobijala nova vrednost. Problem nastaje kada ne postoji dobar sistem upravljanja otpadom, kada ne postoji infrastruktura za to, kada je stepen razvoja primarne selekcije i razvrstavanja otpada na niskom nivou. Kada bi postojalo sistemsko rešenje s odgovarajućom infrastrukturom, procenti u korist reciklaže u odnosu na odloženo na deponiju bi se značajno promenili - kaže Stevanović.

Novi zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je u pripremi, predviđa uvođenje depozitnog sistema za neke vidove ambalaže, što bi, po Stevanovićevoj oceni, bio odličan podsticaj građanima da selekcionišu otpad.

- Najbolji rezultati bi se ostvarili ulaganjem u reciklažnu industriju jer bi se tako sakupljeni plastični otpad u najvećoj meri reciklirao i tako dobijala nova sirovina, nova vrednost, a onaj otpad koji nije moguće reciklirati, zbog dodatih određenih aditiva na primer, išao bi na spaljivanje u cilju energetskog iskorišćenja -ističe Stevanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Ekspres     Strana: 26,27

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: USPON BANDI U GLOBALNOM SELU

švššn

_S_itua_cij a_u_si_r_o_mašn_im kvartovima bogatih_ zaj?ad_nj_a_č_k ih _gr ado ua_ d_ana_s_ se_n_e_ razlikuj e_ od _st_varno_s_ti_u_

o_grom_n_i_m_ naseljima_ b a r akau _L a t i ns k_oj _ Americi ili Africi

velikim prićama o mafijaškim organizacijama i moćnim narko-kartelima po pravilu

nedostaje važan činilac - lokalne, ulične bande, bez kojih je u poslednje četiri decenije nezamislivo funkcionisanje organizovanog kriminala. Jedna od nogara na tronošcu sprege kriminala i ljudi iz institucija sistema, bande su s razvojem globalne svetske ekonomije postale neizostavan element koji deluju na način primeren lokalnim kulturnim, socijalnim i ekonomskim navikama stanovništva.

Predstava većine o lokalnim bandama danas se može nazvati predrasudom. Jer, iako su najpoznatije one s područja Latinske Amerike i u velikim gradovima SAD, o kojima se zbog brutalnosti najviše piše, nimalo bolja situacija nije ni u afričkim, azijskim, pa ni u pojedinim evropskim državama. Zablude o njihovom nastanku, poreklu i načinu opstajanja, dobrim delom su zasnovane na medijskoj slici o „lošim i besnim momcima iz predgrađa". Istina je znatno drugačija, oslonjena i na nezainteresovanosti država u kojima intenzivno deluju da im se suprotstavi. Objašnjavajući fenomen globalizacije, odnosno savremenu svetsku ekonomiju i njene posledice, jednu od upečatljivih analiza na ovu temu u istraživanju pod naslovom „Ološ ekonomija, tamna strana novog svetskog poretka", uradila je Loreta Napoleoni. Zaključak istraživanja mogao bi da se svede na sledeće: određeni poslovi i aktivnosti se mogu ostvariti samo na prljav način; zbog ekonomskih interesa i korumpiranosti pojedinaca u svetu globalizacije gubi se granica između dobra i zla; globalizovana politika se nalazi izvan ideala nacije i pretvara se u brutalnu borbu za vlast; zbog toga je pojava danas moćnih bandi širom sveta bila neminovnost.

Od početka 90-ih godina širenje bandi pogađa i kvartove na periferiji mnogih zapadnih gradova. Raspad nekadašnjih komunističkih zemalja dobrim delom je omogućio razvoj „ološ ekonomije“ koja je pogodovala organizovanom kriminalu da osvoji urbane sredine zapadnog sveta, pre svega zahvaljujući trgovini drogom sa ogromnim profitima. Danas se društveno-ekonomsko stanje u siromašnim kvartovima brojnih bogatih evropskih gradova ne razlikuje od stvarnosti u „bariosima", u koje ne dosežu državni zakoni.

Uprkos naporima da se suzbije trgovina drogom, porast proizvodnje marihuane, heroina, kokaina i amfetamina doveo je do ogromne zloupotrebe ovih supstanci u celom svetu. U Engleskoj i Velsu od početka veka je zabeležen ogroman porast zloupotrebe kokaina. U odnosu na 1992. godinu, deceniju i po kasnije broj korisnika uvećan je najmanje osam puta! Posledice su porast kriminala i nasilja, osnovnih obeležja modernih bandi. 0 zloupotrebi droge među maloletnicima uzrasta od 11 do 15 godina je izlišno i govoriti.

Ako bi mogao da se traži koren nastanka savremenih bandi, onda bi on, samo uslovno, mogao da se locira na područje južnog dela Amerike.

Uoči Božića 2004. godine prepun autobus je prolazio ulicama naselja u San Pedru Sula u Hondurasu. Putnici su žurili kući kako bi s porodicama proslavili praznik. Iznenada je iz sporedne uličice izleteo crni kombi zaustavljajući autobus, čiji je vozač uspeo da zakoči na vreme i izbegne sudar. Iz kombija je istrčala grupa ljudi sa kapuljačama, naoružanih mitraljezima i mačetama. Razvalili su vrata autobusa, utrčali unutra i počinili masakr. Ubili su 28 putnika, među kojima četvoro dece, teško ranili još 14 nedužnih civila.

Na prednji deo autobusa su okačili saopštenje u kojem kritikuju vlasti Hondurasa zbog kampanje borbe protiv kriminala. Poruka je bila naslovljena sa: „Da se niste usudili da nas izazivate!“.

Vlada je pokrenula istragu i ustanovila da je napad izvršila banda Mara Salvatruča, ili Ms-13, koja zlostavlja stanovnike gradova u Srednjoj Americi. Banda je imala dva cilja: jasno zapretiti političarima da se „pe mešaju“ i uniziti rivalsku bandu Mara 18 na čijoj teritoriji je počinjen masakr nesrećnih putnika iz autobusa.

Mada su pripadnici ovih bandi imenovani kao marasi i pandilosi, poznati po krvavim napadima u Srednjoj Americi, malo ko zna da su 50-ih godina prošlog veka oni stigli iz južne Kalifornije. Kada su nastajali, cilj im je bio da štite hispanske emigrante od drugih etničkih bandi, pre svega afroameričkih i azijatskih. Jedna od prvih bandi bila je Mara 18, koja je ime dobila po ulici u kvartu Los Anđelesa gde živi meksička većina i gde je banda nastala.

Suparnička Mara

Salvatruča pojavljuje se 80-ih godina kao posledica jednog od najkrvavijih sukoba između marksističke grupe FMLN i desne vlade El Salvadora koju je finansijski i vojno pomagala administracija tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana. Surovi građanski rat u Salvadoru oterao je hiljade ljudi u izbeglištvo. Mnogi su pobegli u južnu Kaliforniju, među njima i bivši gerilci i kriminalci.

Salvadorske izbeglice pronalazile su smeštaj u najsiromašnijim kvartovima naseljenim Meksikancima, Azijatima i Afroamerikancima u trinaestom okrugu Kalifornije, po kojem je i banda Ms-13 dobila ime. Naišli su na veoma loš doček, naročito meksičkih bandi, ali posebno M-18. Mara Salvatruča, što u doslovnom prevodu znači „banda lukavih Salvadoraca", osnovana je da bi štitila imigrante iz Salvadora od njihovih neprijateljski nastrojenih komšija.

Osamdesetih godina prošlog veka ove bande su odražavale snažan nacionalistički identitet. Po ulicama gradova južne Kalifornije borile su se za kontrolu teritorije kako bi na njoj njihovi sunarodnici mogli da žive relativno bezbedno. Nacionalizam je u tom periodu bio glavni uzrok nasilnih sukoba u kojima se vodila borba za stvaranje „nacije u malom“ i njihova prava. U tom periodu širom sveta se odvijao sličan scenario, zemlje sa komunističkim uređenjem su se urušavale, nacionalizam je postajao utočište mnogima, a kriminal dobio neslućen zamah.

Početkom devedesetih godina 20. veka američke vlasti odlučile su da vrate u matične zemlje hiljade izbeglica iz Latinske Amerike. Bilo je među njima sitnih kriminalaca, ali najviše ilegalnih imigranata koji su veći deo života proveli u južnoj Kaliforniji i jedva da su ponešto znali o svojim matičnim zemljama. Nasilno vraćeni u domovinu ostali su bez mesta za život i posla, a našli su se u okruženju koje ne poznaju.

Posle prinudnog egzodusa iz velikih američkih gradova poput Los Anđelesa i San Dijega ka Srednjoj Americi, gospodari droge iz Medelina, Kalija i Tihuane iznenada su na raspolaganju imali ogromnu radnu snagu. Baš kao što se desilo sa bugarskim ili ruskim kriminalcima u Evropi, i mreža marasa postala je važna strateška podrška međunarodnoj kriminalnoj aktivnosti kartela droge. Marasi su čak izvršavali ubistva po narudžbini, koristeći kontakte iz „nekadašnje kuće“ u južnoj Kaliforniji. Grupe Ms-13 i M-18 preuzele su i organizovanje pošiljki droge iz Kolumbije u SAD.

Posle proterivanja marasa iz američkih siromašnih kvartova sa snažnim etničkim obeležjima i uključivanja u kolumbijske i meksičke kartele droge, stišava se njihov nacionalizam i oni ubrzo postaju članovi međunarodne bande kriminalaca.

Novi marasi u siromašnim kvartovima širom Srednje Amerike počinju da utvrđuju teritoriju u naseljima baraka nastalim devedesetih godina oko velikih gradova. Pripadnostpo nacionalnoj osnovi se gubila, a ogromnim siromašnim naseljima nazvanim

U osnovi nebrige država za uslove života u

siromašnim kvartovima je izborna beznačajnost njihovog stanovnistva, jer većina njih ne glasa

NDIU ISELII

barakopolisi u Srednjoj Americi gazduju bande M-18 i Ms--13. Nasilni sukobi među kriminalđma odavno se više ne vode iz nacionalnih razloga, već zbog kontrole teritorije i ekonomske nadmoći. Zapravo za „vlast u plemenu".

Na pitanje zašto mrze pandilerose organizovane oko M-18, Flor de Marija iz Mare Salvatruče odgovara: „Zašto ih mrzim? Jer hoće da nas ubiju. Hoće da kontrolišu naše bariose, ali im mi to nećemo dozvoliti."

Ako su kao nacionalistička organizacije marasi u početku imali zadatak da štite svoje sunarodnike, takozvane pasionise, od drugih bandi, čim su postali kriminalna organizacija snažnog plemenskih identiteta počeli su da terorišu i stanovnike barakopolisa. Oni imaju slično, pljačkaško ponašanje kao italijanska Ndrangeta ili bugarska mafija. „Moj dečko i ja naplaćujemo reket od kamiondžija i malih trgovaca u našoj zoni u zamenu za zaštitu", nastavlja Flor de Marija. Na lokalnom nivou rat bandi se vodi zbog ilegalne trgovine najsiromašnijih slojeva stanovništva prisiljenih da žive u barakama. Baš kao Ndrangeta, tako i marasi svoju moć grade kontrolom trgovine na teritoriji gde borave.

S druge strane Atlantika, u nigerijskim naseljima baraka, situacija je gotovo istovetna. Plemenski banditizam učvršćuje svoju moć kontrolom teritorije. Urbane bande - Area bojs iz Lagosa, metropole sa više od 15 miliona stanovnika - maltretiraju lokalno stanovništvo. Po ulicama i kvartovima gradova kruže bande; taksisti, vozači autobusa, kamiondžije, trgovci, prodavci i prolaznici, svi su prisiljeni da plaćaju „putarinu".

„To je naša teritorija, tu smo odrasli i tu delujemo", objašnjava Ikečukvi, zaposlen u tržnici u Lagosu. Lice mu je puno ožiljaka, stalno nosi bokser u ruci. Svi koji prođu pored njega mora da plate danak. Ako ide u neku drugu zonu, i tamo će morati da plati. Takvo je pravilo.

Sedamnaestogodišnji Sem koji živi na istočnoj periferiji Londona priznaje da u školi ne ide u toalet jer „svi znaju da se tamo ide zbog fiksanja“. On strahuje da ne naiđe na nekog ko se drogira. Osim narkotika, i nezakonito posedovanje oružja u Velikoj Britaniji je u ogromnom porastu. Broj vlasnika oružja je za manje od jedne decenije upetostručen. „Poznajem ljude koji mi odmah mogu nabaviti pištolj“, tvrdi Džon, pripadnik bande u londonskom kvartu Hekniju.

Prema tvrdnjama istraživača, svojevrsna kolonizacija najsiromašnijih urbanih kvartova na Zapadu, u organizaciji organizovanog kriminala, podstaknuta je nezainteresovanosti države-tržišta za uslove života u tim zonama. U osnovi takvog odnosa je izborna beznačajnost stanovništva siromašnih kvartova - većina njih uopšte ne izlazi na izbore i ne glasa. Nezainteresovanost država za najsiromašnije stanovništvo barakopolisa u bilo kojoj zemlji, istraživači su nazvali “porez na geto", ilustrujuči ga brojnim primerima koji pokazuju zbog čega siromašni ne mogu da se uzdignu na društvenoj lestviđ. I zbog čega su prinuđeni da žive po pravilima koje određuju lokalne bande.

Primera radi, Institut iz Bruklina je 2006. objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da u Americi siromašni iste usluge plaćaju više nego pripadnici srednjeg sloja stanovništva. Porodice sa niskim primanjima za svakodnevni život godišnje izdvajaju nekoliko hiljada dolara više od onih sa visokim prihodima, samo zato što su siromašni i što žive u getima.

Matematika je neumoljiva. Oko 4,5 miliona porodica s niskim prihodima u Americi kredit za kupovinu automobila plaćalo je dva procenta više u odnosu na porodice iz srednjeg sloja, a osiguranje vozila je u siromašnim kvartovima od 50 do 1.000 dolara skuplje u odnosu na bogate delove grada. I osiguranje kuće njih košta i do 400 dolara više godišnje nego stanovnike bogatih kvartova.

Osim toga, siromašni kupuju u radnjama sa odloženim plaćanjem, sa izuzetno visokim kamatama. Tako im na otplatu tog duga ide i 60 odsto ukupnih primanja. Primera radi, televizor koji ko-

Ms-13 i M-18, koje vladaju barakopolisima u Latinskoj Americi, preuzele su i

organizovanje pošiljki droge iz Kolumbije u SAD šta 200 dolara oni na kraju plate 700 dolara! Zbog toga ne iznenađuju snimci pljački u kojima se iz prodavnica uglavnom iznose tehnika i hrana.

I banke često stavljaju na crnu listu siromašne kvartove. U luksuznim kvartovima Los Anđelesa u kojima žive ljudi sa visokim prihodima, jedna banka pokriva 4.000 stanovnika. S druge strane, u Komptonu, siromašnom kvartu u istom gradu, 25.000 stanovnika na raspolaganju ima samo jednu banku. U velikim bankama siromašni nemaju pristup jer je za to potrebno položiti novac koji oni nemaju, ili im prihodi nisu dovoljni kako bi u njima otvorili račun. Zbog toga u Komptonu postoje stotine alternativnih finansijskih „institucija". U takvim siromašnim područjima naplata čeka vrednog 500 dolara u menjačnici košta 50 dolara više nego u banci, a za kratkoročni kredit plaća se godišnja kamata od 400 odsto, što je 35 puta više od prosečne kamate obračunate na kreditne kartice u Kaliforniji.

Prve žrtve urbane kolonizacije kriminalaca su mlade generacije. „Kriminal je veoma raširen, ima puno dilera droge, pa je broj ubistava na području Forest Gejta visok", objašnjava londonski reper Plen B.

Forest Gejt se nalazi na periferiji Velike Britanije gde žive multietničke zajednice organizovane u bande koje kontrolišu kvartove i međusobno neprekidno ratuju. Kriminalci iz siromašnih delova se opisuju kao građani „neprilagođenog ponašanja“, kao neprijatelji modernog doba, što je tipičan eufemizam vlasti jer u tim kvartovima vlada mučna atmosfera nepoverenja.

Strah, kao osnovno obeležje tog ambijenta, tera milione mladih da potraže utočište u modernim plemenskim enklavama na području pod kontrolom neke bande. Isto je i u Velikoj Britaniji. „Ako pripadaš bandi, niko te ne dira“, kaže Sem iz predgrađa Londona.

Bande se stalno bore za svoje omeđene enklave u kojima vlada određen način života. „Naša teritorija je jedino mesto koje imamo. Tu se osećamo sigurno", potvrđuje pripadnikbande iz Londona.

Odgovornost za to snosi globalizacija; dezintegracija društva pogoduje razvoju bandi, a porast broja bandi je samo reakcija, potreba za sigurnošću unutar ograničene teritorije. Takav moderni plemenski identitet nema korena u istoriji, pa vraćanje u vrednosti iz prošlosti služi kao uteha u teškim svakodnevnim mukama.

„Plemenska kultura postaje prostorni kavez bez izlaza", kaže Plen B. Posle dvogodišnjeg studiranja na Univerzitetu u Eseksu, udaljenom svega dvadesetakkilometara od Forest Gejta, on je napustio studije: „Nisam sebe video u engleskoj provinciji, to je za mene previše zatvorena sredina. Volim grad, mada ima puno kriminala i svih tih gluposti. Ali, ima i puno ljudi koji misle i shvataju šta se dešava. Ako živiš u provinciji, ne možeš da vidiš stvarnost".

Današnje bande se protiv straha bore nasiljem koje je postalo stil života. U britanskom dokumentarnom filmu „Ratovi bandi" lider jedne od londonskih bandi, Taba, tvrdi da će nasilje „uvek trajati jer su ljudi, u suštini, nasilni". Nasilje se hrani simbolima kao što su čast i ponos. Nasilje je mera za određivanje pripadnosti ili obijanja da se uđe u bandu. To je istovetni jezik koji koristi Ndrangeta.

Pripadnici bandi su geografski i emotivno vezani za kvart u kojem su rođeni i odrasli. Oni ne poznaju spoljni svet i ne uspevaju da izađu iz tog začaranog kruga.

„Kada ste jednom unutra, više ne možete da izađete, bar ne živi“, kaže Edvin iz Mare Salvatruča u Vili Marioni, naselju baraka na periferiji San Salvadora.

„Za nas je Mara velika porodica. Ako joj pripadaš i ostaneš u svom naselju, niko ne može ni da te pipne. Van njega, moraš da budeš veoma oprezan", objašnjava Kid star (30), koji od svoje 17. godine pripada bandi Ms-13. Svet van „obeležene" teritorije, globalno selo, deluje im preteće.

Da bi neko postao član modernog plemena mora da položi težak ispit. Budući mareos mora da uradi ono što su satanističke sekte zahtevale od svojih budućih pripadnika - da ubije! Budući mareos mora da pogubi člana druge bande, ili bar da prisustvuju pogubljenju.

„Prvi put sam video ubistvo kada sam imao deset godina. Mesec dana sam sanjao mrtvaca kako mi se približava s glavom u rukama. Vremenom navikneš na ubistva i ako tvoj prijatelj ubije pripadnika neke druge bande, ti si zadovoljan i čak ga i mučiš dok umire", priča jedan od njih.

Pravila društvenog ponašanja bandi su strogo određena u celom svetu. Nov je osećaj bliskosti sa smrću, što pre početka globalizacije nije bilo njihovo obeležje. „Važno je živeti punim životom", mudruje Nečo, član bande Ms-13 koji je na grudima istetovirao imena svih ubijenih prijatelja. „Takav je život nas gangstera. Ostaješ sa svojom bandom i zaštićen si. Ali znaš da ne možeš razmišljati o budućnosti, nema budućnosti, postoji samo sadašnjost."

Zbog svakodnevnog susreta sa smrću, članovi bande žive od dana do dana. Politički zapadnjački poredak im je potpuno stran, ali im je zato bliska kineska misao da ništa nije večno i da zato sve treba uraditi odmah, jer postoji samo sadašnjost.

„Već sutra možeš biti mrtav. I koga to zanima? Posle smrti ću ići u pakao i tamo ću ponovo videti sve svoje prijatelje", veruje Nečo. Oni podsećaju na atentatore samoubice. Strah u njihovim glavama mitove pretvara u stvarnost.

„Ponekad me pogodi ono što pročitam u novinama: zločin zbog časti i takve neke stvari. Znam da se to dešava blizu moje kuće i onda sve te strašne stvari ispričam kroz pesmu. Pesimista sam u životu, ne znam za drugo. Očekujem samo najgore i uvek mislim na najgore", kaže Plen B.

Hip-hop muzika je globalni način širenja novog plemenskog borbenog duha usmerenog protiv establišmenta.

„Ko je ubio Sarovivu da bi zaradio od nafte? Neki vojnik! Ko je ubio moju zemlju da bi zaradio od nafte? Jedan vojnik!“, peva kreolski rep pevač koji protestuje protiv eksploatacije njihove teritorije u delti reke Niger u Nigeriji.

Reperi su pesnici i filozofi novog doba. „Ja pevam o životu na ulici, o smrti mojih prijatelja, pevam za decu, jer je i poezija oružje", poručuje grupa Santos Negros iz Karakasa u Venecueli. Reperi žive u naseljima od baraka u Srednjoj Americi i Africi, ali i u centru zapadnih gradova. Njihova muzika koja se oslanja na gripot i bitboks prihvaćena je kao kultura bandi. Borbe među plemenima, bandama, glavni su umetnički izraz hip-hopa. „Dok pravimo muziku", objašnjava londonski reper Maks, „to izgleda kao stalna međusobna borba".

Ukratko, zaključuje Maks: „Rep nema veze sa socijalizmom. Rep znači nametnuti svoju grupu“ <1

Reperi su pesnici i filozofi novog doba. Hip-hop muzika je globalni način širenja novog borbenog duha usmerenog protiv establišmenta

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: IZBORI 2020

Ljajić: Diskredituju me uoči izbora, ne idem u ambasadore

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić negirao jejuče pisanje pojedinih medija da se sprema za funkciju ambasadora Srbije u Turskoj. „Povodom informacije kojuje jedan tabloid objavio o tome da se navodno spremam da posle izbora preuzmem funkciju ambasadora u Turskoj, sa gnu-

šanjem odbacujem ovakve gnusne laži, koje su sračunate da me diskredituju u javnosti, nepunih mesec dana pred izbore”, naveo je Ljajić u izjavi medijima, prenosi Beta. Prema njegovim rečima, maloje reći daje ovo najobičniji „fejk njuz”, jer je ovde čitava priča iskonstruisana od početka do kraja, a vestje jednako tačna kao da je neko objavio da ću postati centarfor Barselone. „U ovom trenutkujedino sam fokusiran na rad u ministarstvu, jačanju stranačke infrastrukture i kampanju za izbore, jer želim da dam puni doprinos pobedi koalicije ’Aleksandar Vučić - Za našu decu’, na čijoj listi se nalaze kandidati Socijaldemokratske partije Srbije”, naveo je Ljajić. Šešelj: Nikada nismo izneverili građane

Predsednik SRS-a izjavio je u Šapdžu u okviru predizborne kampanje da bi građani na izborima 21. juna trebalo da daju svoj glas toj stranci jer ih, kako je kazao, radikali nikada nisu izneverili. „Zato što vas nikada nismo prevarili, nikada nismo bili ni u kakvim kriminalnim aferama”, rekao je Šešelj, prenosi Tanjug. Kaže daje za SRS korupcija strani pojam i da je partija potpuno otporna na korupciju i korupcionaške afere. „Zato što smo iskreni i dosledni patrioti koji su spremni da se žrtvuju za svoj narod i državu, a to smo i na ličnim primerima često pokazivali", istakao je Šešelj, saopštila je informativna služba SRS-a.

Šapić: Više pomagati srpsk?narod u rasejanju Nosipacliste „Pobeda za Srbiju” i predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić izjavio je da Srbija mora više da pomaže i srpski narod koji živi van naših granica, saopšteno je iz info-službe SPAS-a. Šapićje rekao dajetojedini način da pono-

vo postanemo prava matica za sve Srbe u rasejanju. „Ukoliko želimo da budemo uspešni moramo da popravimo naš od-

nos prema našem narodu u rasejanju”, kazaoje on, prenosi Beta. Dodao je da „ne postoji taj stranac” koji može da ima privilegovaniji položaj u odnosu na bilo kog srpskog državljanina koji živi u inostranstvu.

Monarhisti:

sprečiti naseljavanje migranata u Srbiji

Žitište - Nećemo dozvoliti da Banat ili bio koji deo Srbije bude naseljen migrantima, jer su ozbil>na bezbednosna pretnja. Srbija mora da zatv<rri granice za stotine hiljada ljudi među koJima ima i džihadista, poručio je generapni sekretar POKS-a Goran Ivančević u razgovoru sa meštanima Žitišta i lokalnim predstavnicima stranke. Dodao je da problem migranata moraju rešavati oni koji su ra izazvali, a „to svakako nije Srbija”. Koapicija Za kraljevinu Srbiju, kojučini POKS, Monarhistički front princa Vladimira Karađorđevića i Srpski pokret monarhista podseća da se snažno zalaže za deportaciju migranata, u cilju zaštite bezbednosti građana kao i sprečavanja islamizacije naše zemlje. B. B.

UDS: ostanak medicinara je nacionalni interes

Nenad Konstantinović, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije, kaže da je nacionalni interes da se drastično poboljša položaj najstručnijih, posebno lekara i medicinskog osoblja, kako oni ne bi odlazili iz Srbije. „Tokom epidemije kovida 19 pokazalo se koliko je važno zaštititi zdravlje l>udi. Dobra vestje da su najzad svi shvatili koliko treba ulagati u lekare i medicinske radnike”, rekao je Konstantinović, prenosi ovaj politički savez koji čine Srbija 21, Vojvođanski front na čelu sa LSV, CMC i GDF. Konstantinović je istakao da jedan od prioriteta mora biti iznalaženje načina da se zdravstve-

nim radnicima omoguće takvi uslovi života i rada, kako ne bi nastavili da, u potrazi za normalnim životom, napuštaju zemlju. B. B. Zdrava Srbija: podsticaji za poljoprivrednike kao subvencije za strance

Zdrava Srbija će se zalagati da podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju i razvoj sela budu minimum pet odsto, a za seoski turizam najmaže jedan odsto. Za poljoprivrednike sa decom obezbedićemo posebne podsticaje koji će biti na nivou subvencija koje država Srbija daje stranim investitorima, izjavio je Miladin Ševarlić, kandidat za poslanika koalicije „Zdrava Srbija - bolja Srbija”. Ševarlić je naveo, kako se saopštila Zdrava Srbija, da je od popisa 2002. do danas uništeno preko 230.000 porodičnih gazdinstava, to je 2.300 sela opustelih sa po 100 ugašenih poljoprivrednih gazdinstava. B. B.

LDP: izlazimo uprkos, a ne zbog izbornih uslova Član Liberalno-demokratske partije đorđo Žujović kaže da LDP na izbore 21. juna izlazi uprkos, a ne zbog izbornihuslova. Smatra da je vreme da nakon izbornog procesa počne i proces pomirenja za koji, kaže, nisu potrebni formalni dijalozi niti evroparlamentarci „na ekskurziji po Srbiji”. „Mi sami moramo da počnemo da razgovaramo”, napominje Žujović, prenosi Tanjug. Kako je saopštio

LIBERALNO

OEMOKRATSKA PARTIJA

LDP, Žujović smatra da je dijalog u Srbiji nemoguć i navodi da nije problem razgovarati ni u skupštini, a ni van nje, ali da je očigledno da su neke teme zabranjene. Kaže da Srbija ne može napred bez odgovora na pitanja koja LDP postavl>a, „bez odgovora na pitanje ko je taj ko je rekao da se đinđić ubije”.

Radulović: Lažni navodi da DJB ne može da skupi potpise Lider Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je juče da će taj pokret uskoro prikupiti 10.000 potpisa za učešće na parlamentarnim izborima i da na izbore izlaze samostalno. Na listi će, kako je dodao, biti i vanstranačkeličnosti, „ugledni l»udi”. Radulović je na konferenciji u holu Skupštine Srbije rekao da su lažni navodi da DJB nije u stanju da prikupi potpise. Predsednik niškog DS-a podneo ostavku,

neće bojkot na lokalu

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miodrag Stanković podneo je ostavku na tu funkciju i izaći će na predstojeće lokalne izbore u tom gradu u okviru grupe građana „Niš moj grad”. Kako je naveo u izjavi za Tanjug razlog za ostavku je to, što i pored više pokušaja, nije uspeo da, kako kaže, promeni odluku rukovodstava DS-a o bojkotu lokalnih izbora. „Nisam želeo ranije da o tome govorim uJavnosti, poštovao sam' odluku moje stranke, ali moj stav se znao od početka”, rekao je Stanković.

Metla: za korupciju kazna da ne bude manja od dve godine zatvora

Član Predsedništva pokreta Metla 2020. Miloš Jovanović

izjavio je juče da 4 će taj pokret insistirati da se za korupcijui ne može odrediti kazna manja od dve godine* zatvora. „Dve godine to je minimalna predviđena kazna za teže oblike korupcije. Međutim, naši sudovi u najvećem broju slučajeva izriču kazne ispod ovog zakonskog minimuma”, istakao je Jovanović, saopštila je info služba Metla 2020.

Zukorlić: Pokrenuti proces vraćanja na selo

Nosilac liste koalicije „Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca” i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić juče je u okviru predizbornih aktivnosti govorio o neophodnosti poreskih olakšica za selo, pogotovo za one predele koji su na većim nadmorskim visinama. „Time ćemo zaštititi selo, pokrenuti proces vraćanja na selo i zaustaviti negativne demografske trendove”, poručio je Zukorlić, prenela je informativna služba njegove stranke.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: Politika     Strana: 4

Rubrika: Region

Autori: Željko Šajn

Teme: Korupcija

Naslov: Opozicija preti bojkotom makedonskih izbora

Opozicija preti bojkotom makedonskih izbora

Ako dan glasanja ne bude pomeren za kraj leta, VMRO-DPMNE na

birališta neće ni izaći Specijalno za „Politiku” Skoplje - Vlast i opozicijau Severnoj Makedoniji još se nisu dogovorili kada da budu održani parlamentarni izbori, pre pandemije virusa korona zakazani za 12. april, a zatim odloženi zbog proglašenja vanrednog stanja i opasnosti po zdravlje od masovnih skupova. Prema nekim nezvaničnim izvorima, u toku su pregovori dve najjače makedonske stranke koje imaju suprotne želje za datum izbora, a ako dogovora ne bude, moguće je produživanje vanrednog stanja.

Ako ono bude ukinuto 31. maja, kao što se to očekuje s obzirom na epidemiološku sliku, zakonski rok bi zahtevao da izbori budu održani najkasnije za 22 dana. U opticaju je, prema pisanju makedonskih portala, i 5. jul. To bi se više poklopilo sa željom vladajuće SDSM da izbori budu održani bez odugovlačenja. Za razliku od partije premijera Zorana Zaeva, opozicioni VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog voleo bi da se na birališta ne izlazi pre kraja avgusta ili u septembru. Ako glasanje bude zakazano za neki raniji termin, Mickoski nagoveštava i mogućnost da njegova stranka bojkotuje izbore. Prema pisanju makedonskog lista „Sloboden pečat” (bliskog vlastima), Mickoski je potvrdio da postoji kanal komunikacije između SDSM i VMRO-DPMNE o usaglašavanju datuma za izbore. Takvu izjavu lidera VMRO-DPMNE preneo je i makedonski portal „Kurir”, blizak ovoj partiji. Ipak, nejasno je da li Zaev i Mickoski komuniciraju direktno ili indirektno i, u ovom drugom slučaju, da li su posrednici domaći ili inostrani.

Ukoliko se ne budu usaglasili o danu izboru, nije isključeno da se vanredno stanje produži, kako je stavio do znanja premijer tehničke vlade Oliver Spasovski (kadar SDSM). Kad budu održani, VMRO-DPMNE, kako tvrdi u javnim istupima, očekuje povratak na vlast, kao što i SDSM smatra da je favorit.

„VMRO-DPMNE je sigurni pobednik na izborima, kad god da se održe. Tu ne postoji nikakva sumnja. Narod je već precrtao Zaeva kao političara. Svi vide i osuđuju rasprodaju nacionalnih interesa, kriminal i korupciju, koji razaraju institucije. Makedonija svakoga dana nazaduje, a živi se sve teže. Zaev se nada da će se zbog straha od pandemije i broja zaraženih, koji je još uvek veliki, smanjiti izlaznost birača na izborima. Druga karta na koju igra jeste zloupotreba vanrednog stanja i potkupljivanje birača”, kaže za „Politiku” Ivo Kotevski, direktor VMRO-DPMNE za kominukacije.

Kotevski je naglasio da je u Severnoj Makedoniji zabeležena ubedljivo najveća stopa smrtnosti u regionu i svetu, najmanji broj testiranih, a u vrhu je i po broju zaraženih na milion stanovnika.

„Zbog svega toga smo dosad u više navrata apelovali da fokus bude prvo na dobijanju ove faze rata sa koronom, pa da onda idemo na izbore. Neodgovorno je da dodatno ugrožavamo zdravlje građana zbog politike. Svakog dana imamo dvocifreni broj obolelih, a Makedonija je jedna od poslednjih zemalja koja je i proteklog vikenda imala karantin i policijski čas. Zbog hoga smatramo da se moramo prvo posvetiti zdravstvenom aspektu, a da se nakon toga konsenzualno dogovori dan kada će se izbori održati. Sve drugo bi bilo produbljivanje krize”, rekao je Kotevski za „Politiku”.

Željko Šajn

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: TV Subotica

Rubrika: Kroz grad/TV Subotica

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Sednica Skupštine grada Subotica

Tri značajne istorijske ličnosti dobiće spomenike u Subotici – kralj Petar I Karađorđević, Karolj Biro i biskup Ivan Antunović. To su jednoglasno odlučili odbornici na 28. sednici Skupštine grada, koja je održana nakon tri meseca pauze, a uz sve mere prevencije – pod maskama i rukavicama i na propisanom rastojanju između odbornika.Na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana spomenik kralju Petru I Karađorđeviću zauzeće mesto ispred Sokolskog doma. Za odborničku grupu Sprske napredne stranke ovo je jedan od većih uspeha lokalne samouprave i najznačajnija tačka dnevnog reda, budući da, kako su poručili sa govornice, kralj Pera, kako je bio poznat u narodu, zaslužuje spomenik u svakom gradu, kako zbog zasluga za Srbiju, tako i zbog toga što je bio jedan od omiljenih vladara.Uz kralja Petra I, spomenik će dobiti i jedan od najznačajnih gradonačelnika u istoriji Subotice, Biro Karolj, u čije vreme je izgrađena Gradska kuća, koji će se nalaziti na Trgu republike tik uz simbol grada, dok će se spomenik biskupu Ivanu Antunoviću postaviti uz Katedralu svete Terezije Avilske. Podrška za tri istorijska velikana stigla je i od koalicionih partnera, jer kako su istakli, oni simbolizuju suživot svih u Subotici.Odluke o postavljanju spomenika donete su jednoglasno, uz podršku opozicije.Osim o postavljanju spomenika, odbornici su na inicijativu SVM, doneli odluku o dodeli priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, koja je ove godine pripala Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština, a na dnevnom redu su se, između ostalih, našle i odluke o konsolidovanom završnom računu za 2019. godinu, kao i ugovor o javno-privatnom partnerstvu za osvetljenje grada LED tehnologijom.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: Nova S

Rubrika: Među nama/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadićod javnog značajanabavke

Naslov: Javne nabavke

Spiker:Dakle, nije šija nego vrat,tako kaže moj kolega. Naime, tokom vanrednog stanja, zakon o javnim nabavkama zvanično nije suspendovan, ali nije ni primenjivan. Razlog donošenja zaključka Vlade Srbije kojim se definiše način nabavke medicinske opreme za potrebe borbe protiv epidemije Korona virusa. Međutim, do danas sadržaj zaključka je ostao pod ključem za građane Srbije.Reporter Đuro Svilar:Na početku beše tajna, trajalo je 2 dana, 12.marta premijerka Srbije nije htela da odgovori na pitanje koliko Srbija poseduje respiratora rekavši da se to tretira kao državna tajna u svakoj zemlji. Istog dana uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je kako Srbija poseduje ukupno 1008 respiratora. Međutim javnost u Srbiji i dalje ne zna na koji način su vršenenabavke medicinske opreme za vreme vanrednog stanja. Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:I u takvim nabavkama naručioci su bili dužni da poštuju načela zakona o javnim nabavkama, a jedno od tih načela je transparentnost. To zapravo znači da je trebalo još tokom vanrednog stanja dok su nabavke vršene objavljivati onaj nivo podataka koji ne bi ugrozio interese zemlje. Ne vidim kako bi ti interesi mogli biti ugroženi da je saopšteno recimo koliko je novca utrošeno ili šta je tačno kupljeno. Reporter Đuro Svilar:Iako je proces o javnoj nabavci medicinske opreme pre uvođenja vanrednog stanja, započet od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zaključkom Vlade sve javne nabavke su obustavljene dok je sadržaj zaključka i način nabavke i dalje strogo poverljiva tajna. Vladimir Kostić, novinar CINS-a:Nemamo precizne i značajne informacije baš zbog toga što institucije ne izlaze sa tom informacijom. Imali smo ako se sećate neke brojke predsednika Vučića koji je govorio ne znam da je 400 miliona evra dato na nabavku respiratora i druge medicinske opreme. A na kraju se ispostavilo mi smo ipak kada smo istraživali to vezano za RFZO videli smo da je njima prebacivano sa drugih ti hlinija budžeta otprilike oko 300 miliona evra. Reporter Đuro Svilar:Upitan kada će javnost saznati koliko novca je potrošeno za nabavku medicinske opreme, predsednik Vučić juče je pozvao institucije da iznesu podatke.Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:Da izađu sa time i da pokažu koliko smo novca potrošili i koliko smo brige uložili i koliko smo truda uložili za građane Srbije. I ja sam siguran da će sa ponosom i u što kraćem roku državni organi sa tim izaći. Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Predsednik republike po svojim nadležnostima nije trebalo ni tokom vanrednog stanja da govori o nabavkama jer to jednostavno nije posao koji spada jel da u delokrug rada predsednika niti postoje neka budžetska sredstva na razdelu za predsednika koja se odnose na nabavku medicinske opreme.Vladimir Kostić, novinar CINS-a:Mogu da kažu ukupnu cifru, ukupan broj mi ne znamo od koga, koliko, za koji novac se nabavljalo i koliko respiratora, može to da se desi. A druga stvar koja može da se desi da jednostavno predsednik na taj način sebe opere i da kaže evo ja sam za to da se to javno objavi, ali eto institucije na kraju odlučuju o tome i da one ne izađu sa tom informacijom. Reporter Đuro Svilar:Srpskoj javnosti ostaje redovan režim postupanjima po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. To znači da kada institucije dobiju zahtev, moraju da se ponašaju pre epidemije, na zahtev odgovre u roku od 15 dana. Krenućemo redom, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja,Vlada Republike Srbije, pa dokle stignemo. Đuro Svilar, Televizija Nova.Voditelj:Da, šta je ovde pitanje, ovde nam je nekako sve pomalo jasno, čuli smo više puta ovu temu na više načina, svi su se pomalo izjasnili što je samo po sebi problem ali verovatno ćemo nekad nešto i saznati o tome, ali s obzirom na to da očigledno zakon nije i dalje jednostavno nije na snazi iako jena snazi, da li sada se koristi prilika posebno sada u vreme predizborne kampanje da zapravo na mala vrata ulaze veliki poslovi. Veljko Lalić, urednik Nedeljnika:Pa pazite, mi nemamo mi gotovo ovo kada ste spomenuli pravosuđe i zašto nama su mediji najvažniji, meni je važnije možeš da pričaš slobodno, nego da radiš bilo šta drugo, ali onda kažu ljudi kad nedaj Bože nekad stignu do pravosuđa onda ti je stvarno najvažnije pravosuđe i jeste to najvažnija stvar koja postoji i u koju treba da imaš, zato sam pomenuo taj slučaj jel da na početku. Vi imate toliko afera, nijedna praktično nije razjašnjena do danas i vi se sećate tih skrivenih ugovora od jel da Air Serbia da ne nabrajam sve, sto svake godine imate.Voditelj:Da ali s obzirom na to da smo stalno dobijali neke odgovore koji su bili populistički i paušalni onda su ljudi počeli da razumeju da je to u redu potpuno i mi smo se sada navikli na to da je to u redu.Veljko Lalić, urednik Nedeljnika:Da ja mislim da smo se mi navikli i da je to ta unutrašnja migracija o kojoj pričam da je jako opasna. A to je da sada gledamo svi spoljnu politiku dakle, jednostavno kada vidiš da ne možeš da promeniš stvari nisi ni lud da se samo baviš tim stvarima i mislim da je vrlo opasno da su to jedna najnormalnija pitanja od onih novinarskih na konferenciji za štampu, intervjuu ili bilo gde, do toga da jel da sve treba da bude javno, da to nije ničiji novac, dakle vi uvek imate to jel da, ta meni najsmešnija tema kada neki nezavisni mediji dobije neka sredstva, a onda kao ga napadaju. Ja nažalost ih nikad ne dobijem, pa nemamo taj problem, ali znate ako vi dobijete 54% glasova, pa dobro onda je i 54% vaše, 46% je nečije drugo. Voditelj:Evo recimo naše. Veljko Lalić, urednik Nedeljnika:Tako je, to je naša država što bi rekao Vlada Kostić koji sada u tom autorskom tekstu zaista sjajnom izašao. Država se može voleti na razne načine, najgora stvar je ta od '90 gde su vas jel te optuživali da ste izdajnik ili ovakav i onakav, ukoliko dakle te podele su zaista najopasnije u jednomdruštvu i zato mislim da se mi nismo navikli na to šta je demokratija, a to je da svaka stvar koja jezatamljena mora da bude veliki problem.                              

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Gost-Balša Božović,DS

"Verujem da će se Demokratska stranka ujediniti, što je veoma bitna stavka za rušenje ovog režima. Mi danas imamo situacije da neke opozicione stranke izlaze na izbore a neke bojkotuju. Mislim da nakon ovih izbora doći do stanovišta da je jedino jaka ujedinjena Demokratska stranka pretpostavka rušenja ovog režima", izjavio je poslanik Demokratske stranke Balša Božović u Danu uživo.Govoreći o Skupštini Srbije i odnosu unutar Demokratske stranke, on je podsetio da je ova partija imala "oduvek bogat i raznovrstan život unutar partije"."Nikada nismo mislili jednom glavom, oduvek je bio pluralizam mišljenja. Smatram da je i ovo jedna od tih stvari. Mi imamo nekih političkih podela i smatram da treba spustiti tenziju. Pozivam ovom prilikom predsednika Demokratske stranke da se povuku krivične prijave", poručio je Božović.On je rekao da ovi sukobi unutar DS-a nisu lična stvar, kao i da "te prijave treba da se povuku, a stvar ne treba da idu nikako u lično", rekao je Božović.Veruje da se ova situacija može rešiti Izbornom skupštinom na kojom bi se sukobila različita politička gledišta."Verujem da će se Demokratska stranka ujediniti, što je veoma bitna stavka za rušenje ovog režima. Mi danas imamo situacije da neke opozicione stranke izlaze na izbore a neke bojkotuju. Mislim da nakon ovih izbora doći do stanovišta da je jedino jaka ujedinjena Demokratska stranka pretpostavka rušenja ovog režima", naglasio je Božović.Kako je rekao, veruje da će takva Demokratska stranka, "ujedinjena i jaka" biti spremna za sledeće predsedničke izbore.On je naveo da je Demokratska stranka "bez Glavnog odbora" već osam meseci, i da taj problem treba rešiti "jednom sveopštom Skupštinom ujedinjenja svih demokrata".Kaže da je bio manjini kod odluke DS-a o bojkotu, ali da je poštovao odluku većine."Ideja bojkota kada svi ne bojkotuju izbore je ideja koja ne može nešto da doprinese, ili da napravi neki rezultat", zaključio je Božović.Podsetio je i da je nedavno održano poslednje ročište suđenja po tužbi zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je tražio odštetu od milion dinara za povredu ugleda i časti, jer ga je navodno "javno uvredio, ostramotio i ocrnio“ kada je izjavio da je veoma važno da gradska vlast objasni šta se dešava sa budžetom za 2018. godinu i da "očekuje da tužilaštvo Sinišu Malog i Gorana Vesića, zajedno sa jelkom, pošalje da Novu godinu slave u Centralnom zatvoru“."Poslednje ročište je održano, i očekujemo presudu i gospodin Vesić i ja. Ovde je u stvari jedna druga stvar u pitanju. kada vlast tuži opoziciju, samo zato što je radila radno i vredno svoj posao, znači da jednoj vlasti smeta kontrola. Dakle, nema dobre ili loše vlasti, ima samo dobro kontrolisane vlasti. Njima je očigledno teško palo to što sam tog jutra pre nego što smo ušli u salu da raspravljamo o budžetu, našao stavku da jelka, za koju je tender raspisan pre toga, kako je 'Pištaljka' pisala, opredeljeno je 83.000 evra, za 15 metara plastične jelke", navodi Božović.Prema njegovim rečima, to je primer "klasične korupcije"."To je priznao i gradonačelnik Beograda, time što je napravio pauzu nakon te izjave, i rekao da će firma donirati tu jelku Beogradu, što po zakonu nije moguće. Time ne nestaje krivično delo. Kada uhvatite nekoga u krađi, krivično delo postoji zbog namere, i ja sam tada pozvao tužilaštvo, a pozivam i danas da se jedno evidentno krivično delo procesuira do kraja", napomenuo je Božović.Kako je kazao, Beograd je nakon toga bio predmet šaljivih komentara svih svetskih medija i agencija."To znači da kada tih 15 metara podelite sa 83.000 evra, da je jedan metar plastične jelke vredi 5.500 evra. Ja sam jednu takvu jelku pokušao da poklonim Vesiću, ali nisam uspeo da je uručim, jer se nije pojavio na ročištu", rekao je on.Govoreći o epilogu suđenja, kaže da će poštovati svaku presudu suda. Ponovio je da tužilaštvo treba da ispita sve detalje oko tog tendera i da se utvrdi ko je nadležan za kupovinu ove jelke."Gospodin Vesić je tražio milion dinara ne bi li se ta duševna bol nadoknadila, a sa druge strane mislim da je u pitanju strah od opozicionog poslanika koji se bavi svojim poslom, kontrolom vlasti", rekao je on."Ovakvih jelki ima na svakoj drugoj stranici budžeta. Od tada je prošlo dve godine, zamislite koliko se toga nagomilalo", podvukao je Božović.On je najavio pokretanje postupka prema šefu i zameniku šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića."Oni su na veoma čudan način izabrani u zvanje docenta, i mislim da bi i jedan i drugi to trebalo da dokažu", izjavio je Božović.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: Yu EKO Subotica

Rubrika: Info blok Subotica 00

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Sednica Skupštine grada Subotica

Tri značajne istorijske ličnosti dobiće spomenike u Subotici – kralj Petar I Karađorđević, Karolj Biro i biskup Ivan Antunović. To su jednoglasno odlučili odbornici na 28. sednici Skupštine grada, koja je održana nakon tri meseca pauze, a uz sve mere prevencije – pod maskama i rukavicama i na propisanom rastojanju između odbornika.Na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana spomenik kralju Petru I Karađorđeviću zauzeće mesto ispred Sokolskog doma. Za odborničku grupu Sprske napredne stranke ovo je jedan od većih uspeha lokalne samouprave i najznačajnija tačka dnevnog reda, budući da, kako su poručili sa govornice, kralj Pera, kako je bio poznat u narodu, zaslužuje spomenik u svakom gradu, kako zbog zasluga za Srbiju, tako i zbog toga što je bio jedan od omiljenih vladara.Uz kralja Petra I, spomenik će dobiti i jedan od najznačajnih gradonačelnika u istoriji Subotice, Biro Karolj, u čije vreme je izgrađena Gradska kuća, koji će se nalaziti na Trgu republike tik uz simbol grada, dok će se spomenik biskupu Ivanu Antunoviću postaviti uz Katedralu svete Terezije Avilske. Podrška za tri istorijska velikana stigla je i od koalicionih partnera, jer kako su istakli, oni simbolizuju suživot svih u Subotici.Odluke o postavljanju spomenika donete su jednoglasno, uz podršku opozicije.Osim o postavljanju spomenika, odbornici su na inicijativu SVM, doneli odluku o dodeli priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, koja je ove godine pripala Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština, a na dnevnom redu su se, između ostalih, našle i odluke o konsolidovanom završnom računu za 2019. godinu, kao i ugovor o javno-privatnom partnerstvu za osvetljenje grada LED tehnologijom.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: TV Pančevo

Rubrika: Dan 19/Pančevo

Autori:

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Nikola Selaković: Bivša vlast urnisala Pančevo

Pančevci će sigurno prepoznati šta je vrednost i koliko toga je urađeno u proteklih četiri godine ocenio je Nikola Selaković, gostujući na RTV Pančevo. On je naglasio da je politika mržnje Đilasa, Obradovića i Jeremića upropastila Pančevo, ugasila desetine preduzeća i na birou ostavila hiljade građana.Član Predsedništva SNS i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ocenio je gostujući u emisiji “Intervju”, da je bivša vlast potpuno upropastila Pančevo, grad koji je po njegovim rečima bio gigant ne u Srbiji, nego u bivšoj Jugoslaviji.Selaković je rekao da je lokalna vlast u proteklih četiri godine dosta uradila, što pokazuje činjenica da je severna zona puna, da će se 85 km kanalizacije, zatim desetine kilometara lokalnih puteva i što će se Pančevci spustiti na reke.“Pančevo može da bude primer drugim gradovima kada je u pitanju javno privatno partnerstvo, odnosno kako se sprovodi. Sve se može, nema nerešivih problema, samo mora da se radi” poručio je Nikola Selaković

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: nin.co.rs

Link: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=102353246

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sva predsednikova deca

Sva predsednikova decaBiće da je Vučiću imena, prezimena i adrese 1,7 miliona penzionera dostavilo nepoznato lice iz Fonda PIO. Poštarinu od 45,9 miliona dinara platiće onaj ko je to platio i 2018, a iz finansijskog izveštaja SNS-a se ne vidi da je to platila vladajuća stranka        U okviru predizborne kampanje, u koju je SNS ušao sa sloganom Za našu decu, Aleksandar Vučić je, posle godinu i po dana, ponovo presavio tabak i poslao pismo svim - penzionerima. Hteo je, valjda, da im poruči da su i oni nečija deca, jer je, pobogu, on – otac nacije. Ili je samo shvatio da je pismo bolje sredstvo komunikacije sa najstarijim simpatizerima, koji više vole prave od virtuelnih mitinga. Uprkos tome što svako ima pravo svakome da piše, nekoliko je spornih stvari u ovom Vučićevom pisaniju. Kao i u novembru 2018, kada je poslao prvo pismo, postavlja se pitanje otkud mu adrese svih ili bar ogromne većine penzionera? Ako mu ih je dostavio neko iz Fonda PIO, to bi značilo da je neko prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Sva je prilika da ćemo otkriti da je to N. N. lice, jer sumnjam da će nadležni uspeti da ustanove ko je Vučiću doturio spisak. Još više sumnjam da će ikome pasti na pamet ono što bi palo na pamet svakom detetu – da pita Vučića odakle mu imena, prezimena i adrese 1,7 miliona ljudi. A i ako bi ga iko od nadležnih to i pitao, pretpostavljam da bi bilo dovoljno da mu Vučić odgovori da on taj spisak ima još od novembra 2018. Pa šta? Mislite li da će poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović biti bolje sreće od prethodnika Rodoljuba Šabića, iako je iz njegove kancelarije najavljeno da će o svemu obavestiti Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu i dostaviti dokumentaciju kojom raspolažu? Pa, sličankrivični postupak pokrenut je još u decembru 2018. I nikom ništa. Druga sporna stvar je što Vučić prećutkuje da su novac za jednokratnu pomoć od 4.000 dinara u aprilu i 100 evra u maju penzionerima obezbedili poreski obveznici, koji pune budžet i koji će vraćati sve kredite, bez kojih para za tu pomoć ne bi ni bilo. U pismu ne pominje ni Vladu, ni državu, kao da se želi stvoriti utisak da te pomoći ne bi bilo da nije Vučića i SNS-a. Ništa novo. Nije li još u aprilu 2016. lider PUPS-a Milan Krkobabić penzionerima poručio da „mogu da zaborave penzije ako na izborima izgubi lista koju predvodi Vučić“ i da će u tom slučaju „džaba čekati poštare“? A, poštarima su ovih dana bile pune ruke posla, tačnije Vučićevih pisama. Nije sasvim jasno ni ko će sve to da plati. Vučić nije pisao kao predsednik Srbije, pa taj trošak ne bi ni smela da plati država. I u novembru 2018. iz SNS-a su nas ubeđivali da će sve to platiti stranka. Dokaz za to, međutim, nisam uspeo da pronađem u finansijskom izveštaju za 2018, koji je SNS Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio 12. jula prošle godine. Da je te 2018. stranka zaista platila slanje tih pisama, to bi negde moralo jasno da se vidi. Tim pre što slanje pisma težine jednog grama, prema zvaničnom cenovniku Pošte Srbije, košta 27 dinara. Dakle, 1,7 miliona pisama koštalo bi 45,9 miliona dinara. U godišnjem izveštaju SNS-a navodi se da su svi troškovi reklamnog materijala i publikacija u 2018. bili 71,5 miliona. Samo bilbordi su ih koštali 30,7 miliona, a ne znam da je nekom penzioneru poštar umesto pisma na kućnu adresu doneo – bilbord. Za štampanje letaka SNS je te godine platio 8,8 miliona, ali to svakako nisu mogla biti pisma, jer pored njih jasno piše da nije bilo troškova distribucije. A bilo bi baš previše da su ih poštari raznosili besplatno, zar ne? U izveštaju SNS-a pominju se i druge vrste reklamnog materijala – brošure i plakati. Pisma jok! S obzirom na to da opravdano sumnjam da bi konobar u bilo kojoj kafani doneo novu rundu ekipi za koju misli da mu ni prvu od pre godinu i po dana nije platila, već je od drugih gostiju morao da žicka da ne bi sam morao gazdi da namiri račun, bilo bi dobro da SNS svim građanima stavi na uvid dokaze da plaća svoje račune. Kao i sve drugo, brzo će se i drugo Vučićevo pismo penzionerima zaboraviti. Kao i prvo iz novembra 2018. Kao i borba za respiratore, o kojima niko više ne govori. A trebalo bi. Ako ni zbog čega drugog a onda zbog toga da se sazna kako je moguće da je Srbija 400 respiratora naručila preko jedne male firme iz Crne Gore, čijoj vlasnici sudski pozivari nisu mogli da uruče poziv da dođe na suđenje, da bi joj se blokirao račun, samo zato što je na vratima njene firme pisalo – ne radi zbog virusa korona! Uzdravlje.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: nin.co.rs

Link: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=102353228

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Greške

GreškeMože li se zdravstveni problem rešavati u uslovima već teško obolelog društva čija se bolest, kroz svakodnevne patološke uvide, manifestuje kao slika i prilika, odraz i senka neurotičnog diktatoraKada sam pre mnogo godina učio da vozim otac mi je dao savet koji je, kao što s nekim savetima biva, smesta prevazišao okvir kojeg se na prvi pogled mahom ticao. „Kad vidiš kolonu koja ti dolazi u susret, budi oprezan, u svakoj koloni krije se najmanje jedna budala.“Otada, kad god vidim kolonu, izoštrenih čula pratim svaku najavu nerazumnog ponašanja i pokušavam da naslutim ko je od vozača iz suprotnog smera budala na koju me je otac upozorio. Više puta sam tako, zahvaljujući očevom savetu, u poslednjem trenu uspevao da spazim budalu i izbegnem incident, imajući u vidu tu jedinu izvesnost u složenom sistemu saobraćaja i međuljudskih odnosa: da je budala neizbežno tu i da mi, s namerom ili ne, već radi o glavi.Postojanje budale zajamčeno je samom prirodom kompleksnih sistema. U svaki sistem, ne bi li bio održiv, ugrađeni su mogući uzroci njegovog kraha, težnja da se vrati u stanje proizvoljnosti, a budala je jedno od važnijih otelotvorenja te prirodne neminovnosti. Tako dolazimo do pitanja da li je budala pojedinac ili princip i nosi li svaka budala u sebi jednak potencijal za izazivanje fatalnih lančanih reakcija. A stabilnost sistema podrazumeva da budala ostaje, da tako kažemo, asimptomatična, da sistem funkcioniše bilo da je budala jedna ili hiljadu, te da sistem vlada budalom a ne budala sistemom.Tek s tim na umu ima smisla da čovek sedne u automobil i uključi se u složeni svet saobraćajnih komunikacija.I dok se dati principi mogu primeniti na mnoge teme sadašnjosti, ono što me sad iznimno zanima jeste koja je budala, bilo kao princip bilo kao pojedinac, odgovorna za to što je, po nedavnoj izjavi dr Kona, oko 60 ljudskih života moglo da bude spaseno, a nije, zbog „grešaka“ u sistemu zaštite građana Srbije od epidemije kovid-19.Uz uvažavanje doktorovih uvida, bilo bi dobro znati na koje greške tačno misli. Na skrivanje podataka o zaraženima radi sakupljanja naprednjačkih potpisa za izbore, savete dr Nestorovića, predsednikovu rakiju, besmisleno oštre mere koje su ljude terale u panično guranje po samoposlugama pre početka višednevnog policijskog časa, nepropisnu ili nepostojeću zaštitu – ili možda samokritično misli na svoje ćutanje zarad pravdanja postupaka diletantskog režima? Ne vidim da ga je neko to pitao. A šezdeset, mora se priznati, kad je o životima reč nije tek neki broj, posebno kada ide uz reč „greška“. Četvrtina ukupnog broja ljudi koji su dosad umrli u Srbiji kao posledica virusa korona, umrli su, dakle, zbog počinjenih grešaka.Svakako bi se uz pomoć dr Kona brojčano i činjenično moglo i moralo utvrditi i ko je za greške odgovoran i jesu li se mogle izbeći – u času kada se šabloni zanemarivanja stvarnosti ponavljaju, u korist licemera koji svoje pristalice sred epidemije gura u tor pred Skupštinom deleći im po hiljadarku, da bi dva sata kasnije osudio njihovu neodgovornost. Da doktoru nije lako svedoči i to što se često osvrće na osude građana, kolega i prijatelja koji ga, kako kaže, optužuju za „kolaboracionizam“. Ipak, ne bi bilo loše da Konu nešto manje dojade komentari na Fejsbuku, a više njegova uloga u podređivanju medicinske struke zahtevima vlastodršca i nesuvislom poništavanju sopstvenih zdravorazumskih saveta.Ono što je u svetlu predstojećih izbora-bez-izbora važno istaći jeste da je dr Kon već dugo ključni politički faktor čiji stvarnosni sud određuje odnos mnogih građana Srbije ne samo prema epidemiji već i prema režimu Aleksandra Vučića.Tvrdeći da je politika poslednje što ga zanima, te da je tu da završi odgovoran posao, Kon kao da gura pod tepih činjenicu da je takav stav u današnjoj Srbiji u potpunom sukobu sa stvarnošću, samim tim sa zdravljem društva, te da ne postoji javni iskaz lišen političke težine i značenja. Verujem da je rezon mnogih intelektualaca koji su svoja znanja podredili režimu upravo taj: ili ću u datim okvirima postizati kakve-takve rezultate, ili neću imati nikakvu moć odlučivanja, a moj posao će, uz ko zna kakve ustupke, raditi neko drugi.Ipak, pitam se da li dr Kon, upravo kao stručnjak predan zadatom cilju, smatra da se problem čiji ishod zavisi od pravovremene i tačne informacije može rešiti u uslovima zaglupljivanja, širenja laži i dezinformacija, pa i bukvalnog hapšenja istine? Da li je realno očekivati da se teškoća koja zahteva angažovanje profesionalaca nesumnjive savesnosti, znanja i moralnog integriteta, prevaziđe u saradnji s režimom koji promoviše nestručnost, korupciju i bezakonje? I konačno, može li se uopšte zdravstveni problem koji podrazumeva strategije prevencije i lečenja rešavati u uslovima već teško obolelog društva čija se bolest, kroz svakodnevne patološke uvide, manifestuje kao slika i prilika, odraz i senka neurotičnog diktatora?Ako doktor misli da može, svaka mu čast.Dejan Atanacković

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/beograd/521826/izvestaj-radu-grada-beograda-tokom-vanrednog-stanja-sutra-pred-odbornicima

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: IZVEŠTAJ O RADU GRADA BEOGRADA TOKOM VANREDNOG STANJA sutra pred odbornicima!

Tanjug 08:55 28. 05. 2020.Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević zakazao je za sutra sednicu Skupštine grada, koja će se održati u Sava centru, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i izveštaj o radu za vreme vanrednog stanja.Na dnevnom redu sednice biće Predlog odluke o davanju saglasnosti na propise i druge akte iz nadležnosti Skupštine Grada Beograda, koje je Gradsko veće donelo tokom vanrednog stanja, Predlog odluke o važenju propisa i drugih akata, koje je Gradsko veće donelo u tom periodu, kao i Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o aktivnostima Grada Beograda za vreme vanrednog stanja, od 16. marta do 7. maja 2020. godine.Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o dodeli naziva dva parka na teritoriji opštine Savski venac - "Savski park" i Park "Diana Budisavljević", premeštanju Spomenika lučkom radniku, kao i podizanju spomenika Branku Najholdu, Aleksandru Deroku i Petru Nikolajeviću Moleru.Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Branku Najholdu, Odbora za podizanje spomenika Aleksandru Deroku, Odbora za podizanje spomenika Petru Nikolajeviću Moleru, kao i izmeni Rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću.Odbornici će odlučivati i o Predlogu zaključka o nagrađivanju zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, za poseban doprinos u sprečavanju pojave i širenja, kao i suzbijanju bolesti COVID-19 i zaštiti stanovništva od te bolesti.TanjugPred odbornicima će se naći i Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, opština Savski venac, Predlog plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica: Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, opštine Voždovac i Zvezdara, Predlog plana detaljne regulacije za kompleks "Virginia", opština Surčin, Predlog plana detal?ne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, opštine Palilula i Zvezdara, kao i Predlog plana detaljne regulacije bloka između Ulice Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana i Cetinjske ulice, opština Stari grad.Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije, Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, kao i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu.Pred odbornicima su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", Izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine, Izveštaj o radu ombudsmana grada Beograda za 2019. godinu, Predlog odluke kojom se Sekretarijat za javni prevoz određuje za predstavnika Grada Beograda u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz, predlozi zaključaka o pokretanju novih postupaka javnih nabavki i zaključenju pojedinačnog ugovora o javnoj nabavci koji se zaključuje na osnovu okvirnog sporazuma, isključivo po pribavljenom prethodnom odobrenju Sekretarijata za finansije.TanjugTanjug          

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/244516/Iz-budzeta-jos-pet-miliona-dinara-za-dodatne-radove-u-Ulici-Marka-Miljanova.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Iz budžeta još pet miliona dinara za dodatne radove u Ulici Marka Miljanova

Više od 5,1 milion dinara biće dodatno izdvojeno iz budžeta Grada za radove u Ulici Marka Miljanova, saznaje 021.rs..Rekonstrukcija je poskupela sa 159.420.668 na 164.590.493 dinara bez PDV-a zbog dodatnih radova, a aneks ugovora je Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) potpisala sa izvođačima radova 21. maja. Saglasnost na promenu vrednosti javne nabavke je dala i Uprava za javne nabavke, a obrazloženo je da je rekonstrukcija poskupela zbog dodatnih radova, između ostalog, rušenja ranije podloge, iskopavanja rova za identifikaciju instalacija, dodatne seče drveća, dodatne nivelacije. Koji su dodatni radovi u pitanju možete videti u dokumentima u foto galeriji. Dodajmo da se rok za završetak radova nije menjao i da je i dalje 28. jul, što je tačno 240 dana koliko je i najavljeno. S druge strane, očekuje se da ovaj rok bude pomeren jer je u januaru bilo zastoja u radovima, o čemu je 021.rs pisao OVDE. Takođe, pre nepune dve nedelje su za 021.rs izvođači radova iz "Put investa" naveli da će biti prolongiranja zbog vanrednog stanja i drugih poslova, o čemu više OVDE. O tome kakvi se sve radovi izvode u Ulici Marka Miljanova više OVDE. Podsetimo i da su se prvobitno u Ulici Marka Miljanova izvodili radovi na kanalizacionoj mreži sa rokom od 120 dana. Od novembra prošle godine te radove su za "Vodovod i kanalizaciju" izvodila preduzeća "Energy-Pro" iz Novog Sada i "Novkol" iz Beograda po ceni od 33,9 miliona dinara. UGZI je angažovao preduzeća "Put invest", "Energotehnika južna Bačka" i "Struja" iz Novog Sada sa podizvođačima "AB & CO Geosystems", Invest-inženjering iz Novog Sada i "Put-proing Brezovice" iz Krupnja, da za 240 dana u istoj ulici rekonstruišu saobraćajne površine i javno osvetljenje i ti radovi su u toku. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/raspisana-javna-nabavka-za-ciscenje-nacelstva%e2%80%8b/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisana javna nabavka za čišćenje Načelstva'

Gradska uprava Požarevca raspisala je javnu nabavku za 'poslove održavanja higijene u upravnom delu zgrade Načelstvo, površine '400 kvadrata, u kojoj se nalaze službe gradske administracije.Načelstvo: Požarevac Foto: M.V. Njena 'vrednost procenjena je na četiri miliona dinara, bez uračunatog 'poreza. Firma koja bude izabrana imaće obavezu čišćenja podova, 'kancelarijskog nameštaja i stolarije, pranja tepiha i mokrih čvorova i 'iznošenja smeća. Za navedene poslove, izvršilac usluge treba da 'angažuje najmanje 10 lica, kao i lice koje će vršiti nadzor nad 'obavljanjem poslova.' Čišćenje, Požarevac, zgrada nacelstvaPožarevac Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/vesti/beograd/208634/izvestaj-radu-grada-beograda-vreme-vanrednog-stanja-sutra-pred-odbornicima

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izveštaj o radu grada Beograda za vreme vanrednog stanja sutra pred odbornicima!

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević zakazao je za sutra sednicu Skupštine grada, koja će se održati u Sava centru, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i izvešstaj o radu za vreme vanrednog stanja.IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs četvrtak, 28. 5. 2020.| 09:05 0Na dnevnom redu sednice biće Predlog odluke o davanju saglasnosti na propise i druge akte iz nadležnosti Skupštine Grada Beograda, koje je Gradsko veće donelo tokom vanrednog stanja, Predlog odluke o važenju propisa i drugih akata, koje je Gradsko veće donelo u tom periodu, kao i Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o aktivnostima Grada Beograda za vreme vanrednog stanja, od 16. marta do 7. maja 2020. godine.Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o dodeli naziva dva parka na teritoriji opštine Savski venac - "Savski park" i Park "Diana Budisavljević", premeštanju Spomenika lučkom radniku, kao i podizanju spomenika Branku Najholdu, Aleksandru Deroku i Petru Nikolajeviću Moleru.Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Branku Najholdu, Odbora za podizanje spomenika Aleksandru Deroku, Odbora za podizanje spomenika Petru Nikolajeviću Moleru, kao i izmeni Rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću.Odbornici će odlučivati i o Predlogu zaključka o nagrađivanju zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, za poseban doprinos u sprečavanju pojave i širenja, kao i suzbijanju bolesti KOVID-19 i zaštiti stanovništva od te bolesti.Pred odbornicima će se naći i Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, opština Savski venac, Predlog plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica: Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, opštine Voždovac i Zvezdara.Predlog plana detaljne regulacije za kompleks "Virginia", opština Surčin, Predlog plana detal?ne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, opštine Palilula i Zvezdara, kao i Predlog plana detaljne regulacije bloka između Ulice Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana i Cetinjske ulice, opština Stari grad.Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije, Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, kao i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu.Pred odbornicima su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", Izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine, Izveštaj o radu ombudsmana grada Beograda za 2019. godinu.Predlog odluke kojom se Sekretarijat za javni prevoz određuje za predstavnika Grada Beograda u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz, predlozi zaključaka o pokretanju novih postupaka javnih nabavki i zaključenju pojedinačnog ugovora o javnoj nabavci koji se zaključuje na osnovu okvirnog sporazuma, isključivo po pribavljenom prethodnom odobrenju Sekretarijata za finansije.        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: pescanik.net

Link: https://pescanik.net/statistika-i-krvna-zrnca/

Autori: @pescanik

Teme: Zlatko Minić

Naslov: Statistika i krvna zrnca - Zlatko Minić

Premijerka kaže da će "granica Srbije biti zatvorena za crnogorske mafijaše" jer, da citiram i predsednika, da se ne uvredi: "želimo da sačuvamo građane od kriminalnih grupa iz Crne Gore". Foto: Predrag TrokicićKada se Vučiću uzburka radikalska krv, jedan od uslovnih refleksa je prebrojavanje krvnih zrnaca. A kada shvati da ga je obuzeo radikalski dibuk, prva reakcija je da počne da negira da čini ono što zapravo čini. Ili da optužuje druge da to čine. Ili bar da bi to želeli da čine.Krvna zrnca je pominjao u više navrata poslednjih godina (hajde da poslušamo njegov savet pa da sad, bar za potrebe ovog teksta, ne pominjemo i ne prebrojavamo ono što je bilo ranije), a poslednji put u vezi sa (obostranim) trovanjem odnosa između Podgorice i Beograda.Naime, nakon što su crnogorske vlasti saopštile (navodne) epidemiološke kriterijume za omogućavanje državljanima određenih zemalja da uđu u tu zemlju (najviše 25 aktivnih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika), Vučić i vučići su povikali da neće biti kontramera, ali da će biti kontramera. Mediji su to vredno preneli, ne pitajući se šta znači. Jer, saopšteno je da se državljani Crne Gore neće sprečavati da uđu u Srbiju. To bi, jasno je, bila direktna kontramera zasnovana na kriterijumu balkanskog inaćenja, bez opravdanja u epidemiološkom stanju, s obzirom na to da Crna Gora zvanično više nema aktivnih slučajeva zaraze.Iako premijerka u to sumnja, navodeći da mi "nismo lagali ljude da umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od korona virusa". Ali, vratićemo se na sumnje u to ko sve laže kasnije.Da sada pokušamo da utvrdimo šta je, zapravo, srpska kontramera. Zabraniće se crnogorskim kriminalcima da dolaze u Srbiju. Rečima premijerke, "granica Srbije biće zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove", jer, da citiram i predsednika, da se ne uvredi, "želimo da sačuvamo naše građane od uticaja kriminalnih grupa sa Jadrana, iz Crne Gore". Kako ćemo prepoznati kriminalce sa Jadrana nije elaborirano. Niti je pojašnjeno zašto smo ih do sada puštali, umesto da ih hapsimo. I šta je to "uticaj".No, dobro, možda su samo malo proključala krvna zrnca, pa ćemo, kad se primirimo, i ove sa Jadrana da prebrojimo po kotorskim kvartovima i utvrdimo ko može da dođe, a ko ne. Ali svakako neće doći avionom crnogorskog nacionalnog prevoznika kome je Direktorat u okviru nepreduzimanja kontramera oduzeo dozvolu da sleće na aerodrome u Srbiji. Razlog je to što srpske vlasti ne mogu da broje pomenuta krvna zrnca na ulasku u avion i da sprečavaju Srbe da lete u Crnu Goru gde su nepoželjni. Zvuči vrlo logično. Za svakoga ko nikada nije putovao avionom. S obzirom na to da vas šalterski službenik neće pustiti da se ukrcate i ako imate kartu, a nemate odgovarajuća dokumenta - pasoš, odnosno vizu za zemlju u koju ste krenuli. I neće vas pitati da li ste Srbin, Eskim ili Džedaj i kakva vam je sedimentacija, već čije državljanstvo imate. S obzirom na to da Crna Gora nije zabranila ulazak Srbima i srpskim krvnim zrncima, ignorišući medicinsku teoriju da su Srbi genetski otporni na koronu.Može se polemisati o tome da li su crnogorske vlasti birale kriterijum koji neće ispuniti baš Srbija, gde je prema zvaničnim podacima više od 4.500 aktivnih slučajeva zaraze, odnosno između 50 i 60 na 100.000 stanovnika, u zavisnosti od toga s kojim brojem stanovnika operišete (Worldmeter, na primer, koristi podatke UN, koji čini se uključuju i Kosovo sa zvezdicom, pa se statistike na tom sajtu računaju u odnosu na 8,7 miliona, dok nas po popisu ima oko 7,2). Zanimljivo je, međutim, kako tim (možda izmanipulisanim) kriterijumom manipuliše Vučić.Naime, crnogorske vlasti navele su kao primer neke zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a Vučić je odgovorio da te zemlje imaju "proporcionalno značajno veći broj preminulih od korona virusa nego Srbija".Kao da je broj mrtvih od značaja za trenutni rizik da se iz neke zemlje unese zaraza. Bar ako vam nije namera da kao junaci Basarinog romana Looney Tunes u džakovima prenosite srpske kosti u srpske zemlje.Došli smo do toga da Vučić u izvrtanju činjenica ovih par dana sa naslovnih stranica režimskih novina poentira u dokazivanju da je odluka Podgorice politička: "Kako su pustili Nemce koji imaju 30 puta više mrtvih od nas".Da li u tom grmu leži zaraženi zec? Srbija, kao što sam pomenuo, ima između 50 i 60 aktivnih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, a Nemačka 12 (oko 10.000 aktivnih i oko 80 miliona stanovnika). Nemačka zvanično ima više od 8.500 umrlih (102 na milion stanovnika), a Srbija 240 (33 na milion, ako računamo da je broj stanovnika 7,2 miliona).Isticanje broja mrtvih pobuđuje sumnju i čini da se zapitamo da li je jedini razlog tome želja da se predsednik pohvali svojim uspešnim rezultatom u spasavanju života (u čemu su mu malo pomogli i lekari kojima je zahvalio na prijemu). Nekoga nepoverljivog bi ovo insistiranje na poređenju statistika u oblasti u kojoj smo među boljima nagnalo da se zapita da li je onaj zaraženi zec iz grma živ ili nije. I ako nije, jesu li ga ubili lovci ili je razlog smrti nešto drugo. Što je statistika propustila da zabeleži.Naime, predsednik je od ranije poznat po tome što voli da se pohvali i statističkim podacima koji odražavaju njegove snove i želje, a ne stvarno stanje (setite se samo višegodišnjih najvećih stopa rasta u vreme kada je Srbija bila na začelju liste ili upornog, kontinuiranog umanjivanja prosečne plate u vreme kada je preuzeo vlast, kako bi prikazao što veći rast). Onaj nepoverljivi građanin bi stoga mogao povezati medijske napise o dvoje preminulih koji su nestali iz statistike (hajde da ostavimo po strani i slične neproverljive tvrdnje sa društvenih mreža), sa činjenicom da se to desilo baš na dan kada je predsednik primio zdravstvene radnike. I srećno se pogodilo da je to bio prvi dan bez umrlih. A narednog dana statistika je zabeležila jednog umrlog. A ono dvoje su ostavljeni porodici i prijateljima, za statistiku su već davna prošlost, takoreći, statistička greška. Iako, kako reče predsednica vlade, "nismo lagali ljude da umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od korona virusa". Ovo su već izjave u sticaju - Vučić obrće teze i insistira na jednom podatku, a Ana Brnabić ponavlja da u vezi sa tim podatkom "nismo lagali". I da li je taj dan, navodno i zvanično bez preminulih, bio prilika da se dokaže i pokaže da do danas ne znamo kako su zapravo evidentirani preminuli od kovida 19 i oni koji su umrli, a bili su zaraženi. A to je pitanje na koje je "struka" dok se pojavljivala u medijima u nekoliko navrata uspešno izbegla da odgovori. To na kraju ni medijima više nije bilo bitno, porodicama preminulih još manje.A mi ćemo bezbrižno (bez uticaja "jadranskih kriminalaca") pustiti onoga kome je do toga najviše stalo da se ponosi svojim rezultatima u prebrojavanju spasenih života i krvnih zrnaca.Peščanik.net, 28.05.2020. KORONA VIRUS PODRŽITE PEŠČANIKZlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: "Rečnik korupcije" (sa prof. Č. Čupićem), "Politički uticaj na javna preduzeća i medije" (sa N. Nenadićem), "Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa" (sa N. Nenadićem) i "Pod lupom - prva petoletka" (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/somborski-kotlic-i-ulica-starih-zanata-u-junu_1129078.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Somborski kotlić i "Ulica starih zanata" u junu

Somborski kotlić održaće se 20. juna na Trgu Svetog Trojstva, a Ulica starih zanata od 18. do 20. juna, navode u Turističkoj organizaciji grada Sombora.SOMBOR - Somborski kotlić održaće se 20. juna na Trgu Svetog Trojstva, a "Ulica starih zanata" od 18. do 20. juna, navode u Turističkoj organizaciji grada Sombora.Somborski kotlić i "Ulica starih zanata" su prve manifestacije koje će organizovati Turistička organizacija grada Sombora nakon ukidanja vanrednog stanja. Želja organizatora je da među prvima pokrene oporavak turističkog sektora u ovom delu Vojvodine. Učesnici manifestacija ističu da na događajima izložbeno-prodajnog karaktera, gde dolaze sve generacije, ljudi iz drugih mesta i turisti promovišu svoje umeće i proizvode. "Mi smo firma koja se bavi proizvodnjom lizalica bombona, medenjaka i liciderskih proizvoda. Smatram da je učestvovanje na manifestaciji odličan način da se predstavimo našem gradu i turistima koji dođu da vide šta sve možemo da ponudimo. Ljudi obično kupuju lizalice, ali obzirom na tip manifestacije kupuju i suvenire sa natpisom Sombor", kaže Agneza Janović, učesnica manifestacije "Ulica starih zanata". Građani su željni da u slobodno vreme prate događaje na koje su navikli da dolaze svake godine, kažu u Turističkoj organizaciji. "Turistička organizacija i gradska Uprava zajednički su odlučili da Somborski kotlić bude 20. juna i verujem da ćemo biti prvi, jer su mere već ublažene, a biće sigurno i dalje popuštane. U toku su javne nabavke za izvođače, pripremamo ulicu "Starih zanata", biće kao i svake godine, a ove smo se potrudili da sve organizujemo u skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva turizma", objašnjava Đuro Todorić, direktor Turističke organizacije Sombor. Održavanje tradicije uz najbolje paprikaše, promocija i oživljavanje starih zanata su razlog više zašto treba posetiti Sombor od 18. do 20. juna.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/28965

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Pazar unapredio javnost rada gradske uprave

Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija. Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji.Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih pet dobio četiri boda.U odnosu na prošlu godinu Novi Pazar je unapredio transparentnost budžeta, a najslabije ocene dobio je za javnost rada javnih preduzeća, iako je pohvaljeno objavljivanje informacija na sajtu Grada, kao i održavanje javnih rasprava i konkursa.Tutin je sa 45 indeksnih poena napredovao za 16 mesta u odnosu na prethodno istraživanje. Najbolje ocene dobio je za tranparentnost budžeta (13 od maksimalnih 15), opšti rad, slobodan pristup informacija od javnog značaja, kao i sprovođenje javnih nabavki, rasprava i konkursa.Za informator o radu Tutin nije dobio niti jedan bod, za transparentost rada javnih preduzeća i ustanova imao dva od mogućih 15 poena, a javnost rada lokalnog parlamenta i Opštinskog veća pet od 18 bodova.Iako je ove godine (39) sakupila pet bodova više nego prošle Sjenica je nazadovala na listi i trenutno je tek 110. lokalna samouprava u Srbiji po javnosti rada.Najtransparentnije oblasti u radu lokalne samouprave Sjenice su javne nabavke (četiri od četiri boda), dok su najslabije ocene za informator, slobodan pristup informacijama, rad skupštine i Opštinskog veća, javnih preduzeća i ustanova.Od ostalih sandžačkih opština, Priboj je na 29. mestu sa 55 bodova, Nova Varoš 64. sa 47, a Prijepolje na 89. mestu sa 42 poena.Najnetransparentnije lokalne samouprave u Srbiji su Jagodina (21 bod) i Bela Crkva (18 poena).N. Kočović          

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-05-28/radiostoplus/transparentnost-novi-pazar-unapredio-javnost-rada-gradske-uprave/25506977

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Pazar unapredio javnost rada gradske uprave

Radio sto plus pre 8 minutaGrad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija. Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji. Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave),

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/grupa-profesora-se-zali-etickom-odboru-i-ombudsmanu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grupa profesora se žali Etičkom odboru i ombudsmanu

Senat Univerziteta u Beogradu juče je iz drugog puta verifikovao mandat dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta prezviteru Zoranu Rankoviću.Foto: FoNet/ Zoran Mrdja Za verifikaciju Rankovićevog mandata glasalo je 28 od 41 prisutnog člana Senata. Protiv je bio samo dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović, dok su ostali članovi ovog univerzitetskog tela bili uzdržani. Iako je nekoliko članova Senata predlagalo da se ova tema, zbog neregularnosti u izboru Saveta PBF, ponovo skine sa dnevnog reda jučerašnje sednice, što se dogodilo i 13. januara, za neznatno izmenjeni predloženi dnevni red sa verifikacijom Rankovićevog mandara glasala su 32 člana Senata. Rektorka UB Ivanka Popović ocenila je da novo odlaganje verifikacije mandata dekana PBF ne bi bilo dobro i da je potrebno da se o ovoj temi razgovara na Senatu. Ona je juče objasnila da, kad je reč o problemima na PBF, "manevarski prostor Senata i mandat nisu veliki", jer se ovo telo UB "nije odlučilo za model integrisanog univerziteta, nego za zajednicu nezavisnih pravnih entiteta i mora da se drži važećih propisa". - Mandat Senata je ograničen, a ova verifikacija pokazuje njegova ogromna očekivanja da će PBF opravdati ukazano poverenje. Senat nema ingerencije da postupa kao sud niti da vodi istražne radnje. Jedno je da li su ispunjeni formalno-pravi uslovi za verifikaciju mandata dekana, a drugo da li ima osnova za pokretanje postupka koji će voditi drugi organi Univerziteta o pravilnosti rada PBF, naglasila je rektorka Popović. Ona je istakla da verifikacija Rankovićevog mandata ne znači "tačku" na rešavanje situacije na PBF, već naprotiv - otvaranje svih problematičnih pitanja na ovom fakultetu na nadležnim univerzitetskim telima, kao i u institucijama izvan UB, ako bude bilo potrebno. Prema njenim rečima, prosvetna inspekcija, čiji je izvešaj sa PBF završen 20. maja, osim konstatovanih propusta i neusaglašenosti, nije našla ništa što bi osporilo rad tela ovog fakulteta. Ivanka Popović je naglasila da UB od oktobra razgovara sa upravom PBF "zbog sumnje u validnost izbora Saveta na ovom fakultetu" i da je zbog ovog problema i Ministarstvo prosvete organizovalo dva sastanka Univerziteta i PBF. Rektorka je u uvodnom izlaganju podsetila da su "čestitost, poštenje, objektivnost, nepristrasnost, uzajamno uvažanje i poverenje stubovi rada Univerziteta" i da je istakla neophodnost poštovanja Kodeksa UB. Pozivajući se na rektorkine reči o "stubovima rada UB", posebno kad je reč o etičkim normama, dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović ocenio je juče u više navrata da bi verifikacija mandata dekana PBF bila "opasan presedan u radu Univerziteta koji bi drugim fakultetima mogao da posluži za nepoštovanje zakona i pravila". - Proces izbora dekana PBF i način izbora Saveta ovog fakulteta je neprihvatljiv i nezakonit. Cenim Vaše višegodišnje napore u komunikaciji sa PBF, ali pitanje je da li su svi članovi Senata upoznati sa načinom izbora njegovog dekana i Saveta, kao i sa pismima koja ukazuju na nezakonitosti. Na PBF postoji pet krupnih stvari u kojima je kršena zakonska procedura, a izbor dekana je jedna od njih. Glasanjem učestvujemo u onom što je loše na PBF i pravimo presedan kojim dovodimo u pitanje temelj UB, rekao dekan Despotović, pitajući da li verifikacijom Rankovićevog mandata Senat postaje "saučenik u nezakonitostima PBF". Dekani pojedinih fakulteta ukazivali su na opasnost da verifikacijom mandara dekana PBF loša atmosfera sa ovog fakulteta pređe na UB i njene druge članove. Takođe je postavljeno pitanje šta su bili misija, zadatak i zaključci prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete na PBF sa kojima članovi Senata UB nisu upoznati, već moraju da veruju na "rektorkinu reč". Kako je ocenjeno "PBF deklarativno želi da je deo UB, ali potezi njegove uprave to ne govore". Rektorka Ivanka Popović, koja je na prethodnoj sednici Senata upozorila PBF da će, ukoliko neregularan rad Saveta ne dovede u zakonske okvire najkasnije do 10. juna, trpeti nove sankcije, juče nije pominjala da li se na verifikaciju Rankovićevog mandata odlučila zbog nedavnog retroaktivnog "kozmetičnog" glasanja za sporene članove Saveta ovog fakulteta. Na izbornoj sednici Nastavno-naučnog veča PBF oktobra 2018. u Savet ovog fakulteta samo jedan od 15 članova iz redova NNV legalno je izabran sa potrebnom apsolutnom većinom glasova. Grupa profesora PBF pred jučerašnju sednicu Senata ovom telu podnela je prigovor na verifikovanje mandara dekana ovog fakulteta zbog neregularnosti i nezakonitosti na retroaktivnom glasanju prošle nedelje, sa zapisnicima koji to dokazuju. Oni su najavili da će zbog verifikacije Rankovićevog mandata, uprkos dokazima o "akademskom kriminalu" i "krivotvorenju rezultata glasanja 19. maja", obratiti Etičkom odboru UB, ombudsmanu i tražiti zaštitu zakonitosti pred sudom. Normalizacija rada tokom juna Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavili su juče na sednici Senata UB da bi Vlada Srbije danas trebalo da usvoji zaključak o produženju rokova za akreditaciju. Rad fakulteta i Rektorata UB, uz postupno otvaranje, trebalo bi se normalizuje tokom juna, ali za sada nema uslova za održavanje nastavno-naučnih veća brojčano najvećih fakulteta, saopštila je Ivanka Popović. Prema njenim rečima, radi se i na otvaranju studentskih domova, a dodala je i da je Ministarstvo prosvete pokrenulo javnu nabavku i da će finansirati antiplagijatske programe za doktorate na svim državnim i privatnim univerzitetima u Srbiji. Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Rektorka Ivanka Popović, Senat Univerziteta, Zoran RankovićBeograd Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-05-28/ok-radio/transparentnost-srbija-vranje-sesto-u-zemlji-po-transparentnosti/25507340

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Vranje šesto u zemlji po transparentnosti

OK radio pre 6 minuta  |  OK RadioOrganizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a Grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija". Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Vranje-na-sestom-mestu-po-transparentnosti-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: VRANJE NA ŠESTOM MESTU PO TRANSPARENTNOSTI

VRANJEIstraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", pokazalo je da se Grad Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. O tome lokalnu samoupravu obavestila je organizacija "Tran Izvor: JUGpress.com, 28.Maj.2020, 12:34 VRANJEIstraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", pokazalo je da se Grad Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu.O tome lokalnu samoupravu obavestila je organizacija "Transparentnosti Srbija", koja je organizator istraživanja."Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu.Indeks transparentnosti...Pogledaj vesti o: Vranje    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/vranje-na-sestom-mestu-po-transparentnosti-2/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje na šestom mestu po transparentnosti

VRANJE Istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", pokazalo je da se Grad Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. O tome lokalnu samoupravu obavestila je organizacija  "Transparentnosti Srbija", koja... VRANJE Istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", pokazalo je da se Grad Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. O tome lokalnu samoupravu obavestila je organizacija "Transparentnosti Srbija", koja je organizator istraživanja. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu. Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji. Obuhvaćeno je 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština. Istraživanje je sprovodeno uz podršku USAID. U planu je da se nastavi i u naredne dve godine. I ovo Vam može biti interesantno

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-05-28/jugpress/vranje-na-sestom-mestu-po-transparentnosti/25507528

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje na šestom mestu po transparentnosti

Jug press pre 20 minutaVRANJE Istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", pokazalo je da se Grad Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. O tome lokalnu samoupravu obavestila je organizacija "Transparentnosti Srbija", koja je organizator istraživanja. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: okradio.rs

Link: https://www.okradio.rs/m/vesti/lokalne/transparentnost-srbija-vranje-sesto-u-zemlji-po-transparentnosti-_79294.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: Vranje šesto u zemlji po transparentnosti

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 28.05.2020 - 11:57 Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a Grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija". Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji. Istraživanje se ove, kao i prethodne godine, sprovodi uz podršku USAID-a, biće urađeno i 2021. i 2022. godine, i pokriva 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština. Komentari Komentari Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija. Ostavite komentar:

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: indeksonline.rs

Link: https://indeksonline.rs/2020/05/becej-i-novi-pazar-najtransparentnije-lokalne-samouprave-tutin-na-78-a-sjenica-na-110-mestu/

Autori: @IndeksonlineRS

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Bečej i Novi Pazar najtransparentnije lokalne samouprave! Tutin na 78, a Sjenica na 110. mestu

NOVI PAZAR - Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija. Novi Pazar je od NOVI PAZAR - Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji. Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih pet dobio četiri boda.U odnosu na prošlu godinu Novi Pazar je unapredio transparentnost budžeta, a najslabije ocene dobio je za javnost rada javnih preduzeća, iako je pohvaljeno objavljivanje informacija na sajtu Grada, kao i održavanje javnih rasprava i konkursa.Tutin je sa 45 indeksnih poena napredovao za 16 mesta u odnosu na prethodno istraživanje. Najbolje ocene dobio je za tranparentnost budžeta (13 od maksimalnih 15), opšti rad, slobodan pristup informacija od javnog značaja, kao i sprovođenje javnih nabavki, rasprava i konkursa. Za informator o radu Tutin nije dobio niti jedan bod, za transparentost rada javnih preduzeća i ustanova imao dva od mogućih 15 poena, a javnost rada lokalnog parlamenta i Opštinskog veća pet od 18 bodova.Iako je ove godine (39) sakupila pet bodova više nego prošle Sjenica je nazadovala na listi i trenutno je tek 110. lokalna samouprava u Srbiji po javnosti rada.Najtransparentnije oblasti u radu lokalne samouprave Sjenice su javne nabavke (četiri od četiri boda), dok su najslabije ocene za informator, slobodan pristup informacijama, rad skupštine i Opštinskog veća, javnih preduzeća i ustanova.Od ostalih sandžačkih opština, Priboj je na 29. mestu sa 55 bodova, Nova Varoš 64. sa 47, a Prijepolje na 89. mestu sa 42 poena.Najnetransparentnije lokalne samouprave u Srbiji su Jagodina (21 bod) i Bela Crkva (18 poena). Radio Sto plus        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/karlovacka-skupstina-danas-o-javno-privatnom-partnerstvu-28-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Karlovačka skupština danas o javno privatnom partnerstvu

Trideset šesta sednica Skupštine opštine Sremski Karlovci, otkazana 17. marta zbog vanrednog stanja, biće održana danas u 9 sati.Dnevni red martovske sednice je dopunjen, pa će tako odbornici odlučivati o 12 tačaka, od kojih se tri odnose na prodaju građevinskog zemljišta u Kišovoj bari.Skupština će se danas izjasniti o Predlogu elaborata o opravdanosti prodaje građevinskog zemljišta privrednom društvu "Javor", kao i o Predlogu o dodeli takozvane de minimis državne pomoći tom preduzeću. Razmatraće se i Predlog ugovora o prodaji zemljišta SZR-u "Eurofleks".Još jedan ugovor naći će se na dnevnom redu današnjeg zasedanja karlovačke Skupštine. Reč je o konačnom nacrtu ugovora o javno-privatnom partnerstvu u oblasti javnog osvetljenja, koji treba da bude sklopljen na 15 godina.Odbornici treba da izglasaju i Odluku o obrazovanju i otvaranju buyetskog fonda za finansiranje programa i planova zaštite životne sredine, te Odluku o javnom okupljanju. Biće podneta i tri izveštaja. Prvi se tiče stanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine u 2019. godini. Drugi je izveštaj o radu Opštinskog pravobranilaštva, a treći o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz Programa poslovanja JKP "Belilo" .Skupština treba i da se saglasi s Predlogom statuta "Belila", kao i da donese odluku o angažovanju revizora za završni račun opštinskog budžeta.Z. Ml.      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/news/transparentnost-opet-svrstala-vranje-u-vrh-srpskih-op%C5%A1tina

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost opet svrstala Vranje u vrh srpskih opština

Organizacija Transparentnost Srbija i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI" prema čijim rezultatima se grad Vranje nalazi u samom vrhu, na šestom mestu u Srbiji. - Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73 na skali od 0 do 100 i da se nalazi na šestom mestu u Srbiji. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena više. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa - piše u obrazloženju Transparentnosti Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vladisavljević: Vlast i mala grupa unutar DS pokušava da preuzme kontrolu

Vladisavljević: Vlast i mala grupa unutar DS pokušava da preuzme kontroluBEOGRAD, 28. maja 2020. (Beta) - Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Nebojša Vladisavljević rekao je, povodom dešavanja u Demokratskoj stranci, da je očigledno u pitanju "zajednički pokušaj vlasti i male grupe unutar stranke da preuzmu kontrolu"."Ta stranka nije samo najuticajniji deo demokratskog dela političke scene od kraja socijalizma već i jedina demokratska stranka koja je uspela da sačuva bar deo ranije infrastrukture i aktivista. Vlastima ne odgovara prvi ozbiljniji pokušaj u demokratskoj opoziciji da se obnovom vodjstva i organizacije, kao i radikalizacijom otpora vlastima, prevazidje hipoteka neuspeha iz prethodnih godina“, rekao je on u intervjuu za novi broj nedeljnika Vreme.Vladisavljević je ocenio da je pandemija korona virusa još jednom pokazala da je prioritet naprednjačke vlasti "partijski a ne javni interes" i da je stoga više pažnje posvetila stvaranju "medijske slike o odgovornoj vlasti", a manje rešavanju problema gradjana.On smatra da je vlast Aleksandra Vučića primer "novog autoritarizma", odnosno "mešovitog režima" koji, kao u Miloševićevo vreme, kombinuje demokratsku fasadu i autoritarnu vladavinu.Vladisavljević, koji je autor nedavno objavljene knjige "Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra", koja opisuje i analizira politički put Srbije posle pada Miloševića, smatra da Vučićeva vlast "funkcioniše na više nivoa" nego Miloševićeva."Ovladali su medijskom scenom zloupotrebljavajući privatne tabloidne medije kao svoje propagandne biltene i udarajući njima po kritičarima vlasti i drugim medijima. Demokratska opozicija je načeta kriminalizacijom jednih i kooptiranjem drugih istaknutih pojedinaca, a danas se suzbija svim sredstvima. Paralelno se neguje prorežimska opozicija, i rusko-kineske i evropske orijentacije", kazao je Vladisavljević.On je dodao da vlast u Srbiji, pored toga, masovno zloupotrebljava državne institucije i javne resurse u partijske svrhe, a protiv demokratske opozicije, i klijentelizmom obezbedjuje deo podrške režimu."Najsvežiji primer je predizborni poklon biračima od 100 evra. Zatim imamo zapošljavanje partijske vojske u javnom sektoru iako posao obavljaju na drugim mestima blateći kritičare vlasti. A visoka korupcija je rezervisana za uticajne ličnosti režima i njihove prijatelje i poslovne ortake", rekao je Vladisavljević.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: tvinfopuls.rs

Link: http://tvinfopuls.rs/drustvo/13098-vranje-i-ove-godine-u-samom-vrhu-transparentnosti

Autori: tvinfopuls

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje i ove godine u samom vrhu transparentnosti

Televizija INFO PULS Vranje Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a Grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija".Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji.Istraživanje se ove, kao i prethodne godine, sprovodi uz podršku USAID-a, biće urađeno i 2021. i 2022. godine, i pokriva 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-05-28/jugmedia/leskovac-na-petom-a-vranje-na-sestom-mestu-po-transparentnosti/25507863

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Leskovac na petom, a Vranje na šestom mestu po transparentnosti

Jugmedia pre 5 minuta  |  juGmediaOrganizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a prema kojem se Leskovac i Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na petom i šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: vom.rs

Link: https://vom.rs/vesti/drustvo/vranje-u-vrhu-po-transparentnosti/

Autori: @VomMagazin

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje u vrhu po transparentnosti

Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a grad Vranje se Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu."Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija".Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji.Istraživanje se ove, kao i prethodne godine, sprovodi uz podršku USAID-a, biće urađeno i 2021. i 2022. godine, i pokriva 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština.    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Vranje-u-vrhu-po-transparentnosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje u vrhu po transparentnosti

Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu...Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje […]  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: jugmedia.rs

Link: https://jugmedia.rs/leskovac-na-petom-a-vranje-na-sestom-mestu-po-transparentnosti/

Autori: @Jugmedia

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Leskovac na petom, a Vranje na šestom mestu po transparentnosti

Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a prema kojem se Leskovac i Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na petom i šestom mestu. "Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija". Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji. Istraživanje se ove, kao i prethodne godine, sprovodi uz podršku USAID-a, biće urađeno i 2021. i 2022. godine, i pokriva 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština. Podelite na Fejsbuku Tvitujte ovo!Organizacija "Transparentnost Srbija" i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a prema kojem se Leskovac i Vranje i ove godine nalazi u samom vrhu, na petom i šestom mestu."Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija".Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji.Istraživanje se ove, kao i prethodne godine, sprovodi uz podršku USAID-a, biće urađeno i 2021. i 2022. godine, i pokriva 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština.Ovako objašnjava nove statističke podatke koje je danas popodne obelodanio Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut"direktor Opšte…Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.vaš komentar        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:867327-Otpad-ce-zagrevati-Konjarnik-od-2023

Autori: @Novostionline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Otpad će zagrevati Konjarnik od 2023.

Obezbeđen je novac, intenzivirani su radovi na postrojenjima u VinčiRADOVIMA na deponiji Vinča polako rešava se jedan od najvećih ekoloških problema Beograda. U toku su aktivnosti na izgradnji sanitarne deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će biti puštena u rad krajem godine. Uporedo s tim, odvija se izgradnja elektrane za komunalni otpad i na deponijski gas. Toplotnom energijom iz otpada domaćinstva će moći da se snabdevaju 2023. Kako navode u firmi "Beo čista energija", koja je dužna da u skladu sa ugovorom sa Gradom realizuje ugovor o javno-privatnom partnerstvu, u oktobru 2019. godine je počela intenzivnija realizacija radova. - Puštanjem u rad postrojenja nove sanitarne deponije stvoriće se uslovi za početak radova na zatvaranju postojeće deponije - kaže za "Novosti" Vladimir Milovanović, direktor "Beo čiste energije". - Kompleks deponije u Vinči biće povezan sa Smederevskim putem rekonstruisanom saobraćajnicom. Biće izgrađena elektroenergetska infrastruktura neophodna za snabdevanje kompleksa električnom energijom i prenos struje do trafostanice Beograd 20, gde će se predavati EPS. Završetak izgradnje elektrane na komunalni otpad i deponijski gas planiran je za tri godine, dok će se radovi na zatvaranju deponije početi odmah po otvaranju nove sanitarne deponije i biće okončani u istom roku. - Proizvedenu toplotnu energiju preuzimaće JKP "Beogradske elektrane" koje su već započele izgradnju mreže daljinskog grejanja. Ona će povezivati elektranu na otpad u Vinči i toplanu na Konjarniku - navodi Milovanović. UGOVORI OBEZBEĐIVANjEM planiranih finansijskih sredstava u iznosu od 370 miliona evra, "Beo čista energija" ispunila je jednu od obaveza po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, koja omogućava da se nesmetano nastavi izgradnja svih postrojenja. Nedavno je potpisan ugovor o zajmu, u vrednosti od 290 miliona evra sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Razvojnom bankom Austrije.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/izvestaj-rem-szs-i-dalje-ima-najvise-prostora-u-kampanji/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izveštaj REM: SZS i dalje ima najviše prostora u kampanji

Regulatorno telo za elekronske medije (REM) objavilo je izveštaj četvrtog preseka o nadzoru elektronskih medija tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore u periodu od 16. do 22. maja 2020. godine.Foto: Pixabay Izveštaj pokazuje i ukupno vreme emitovanja predizbornog programa u periodu od 16. do 22. maja 2020. godine, kod svih pružalaca medijskih usluga. Prema tom izveštaju, najviše prostora u medijima dobili su politički analitičari i to 35,46 odsto vremena. Nakon njih sa 7,06 odsto vremena na televizijama, nalaze se ostali učesnici kampanje kao što su RIK, GIK, PMU, NUNS, Transparentnost Srbija, poverenici i zaštitnici građana i drugi. Od političkih stranaka i koalicija koje izlaze na izbore ili zastupaju ideju bojkota, najviše prostora dobio je Savez za Srbiju (SZS) i to 16,16 odsto vremena. Na drugom mestu našla se izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", koja je 8,87 odsto vremena na televizijama u istom periodu. Treća po redu jeste Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), koja je dobila 6,47 odsto vremena, a iza nje nalazi se koalicija SPS-JS  sa 6,24 odsto. Izveštaj je obuhvatio i kablovski program N1, koji ubedljivo najviše vremena posvetio predizbornom programu, čak 42,36 odsto ukupnog učešća. Druga na spisku nalazi se televizija Nova S sa 16,28 odsto učešća, a iza nje je Hepi TV sa 11,62 odsto. Mediji koji su takođe ušli u uzorak su RTV PINK (6,84), TV B92 (5,24), RTV 1 (4,69), RTS 1  (4,40), Radio Novi Sad 1 (3,46), TV Prva (3,38), Radio Beograd 1 (1,06) i RTV 2 (0,67). Ceo izveštaj REM-a možete pogledati OVDE. izveštaj, kampanja, REM, SZSBeograd Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/beograd-skupstina-grada-o-radu-tokom-vanrednog-stanja/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Beograd: Skupština grada o radu tokom vanrednog stanja

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević zakazao je za sutra sednicu Skupštine grada, koja će se održati u Sava centru, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i izvešstaj o radu za vreme vanrednog stanja. Foto: TANJUG/ BEOINFO/ bk Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević zakazao je za sutra sednicu Skupštine grada, koja će se održati u Sava centru, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i izveštaj o radu za vreme vanrednog stanja.Na dnevnom redu sednice biće Predlog odluke o davanju saglasnosti na propise i druge akte iz nadležnosti Skupštine Grada Beograda, koje je Gradsko veće donelo tokom vanrednog stanja, Predlog odluke o važenju propisa i drugih akata, koje je Gradsko veće donelo u tom periodu, kao i Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o aktivnostima Grada Beograda za vreme vanrednog stanja, od 16. marta do 7. maja 2020. godine.Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o dodeli naziva dva parka na teritoriji opštine Savski venac - "Savski park" i Park "Diana Budisavljević", premeštanju Spomenika lučkom radniku, kao i podizanju spomenika Branku Najholdu, Aleksandru Deroku i Petru Nikolajeviću Moleru.Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Branku Najholdu, Odbora za podizanje spomenika Aleksandru Deroku, Odbora za podizanje spomenika Petru Nikolajeviću Moleru, kao i izmeni Rešenja o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću.Odbornici će odlučivati i o Predlogu zaključka o nagrađivanju zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, za poseban doprinos u sprečavanju pojave i širenja, kao i suzbijanju bolesti COVID-19 i zaštiti stanovništva od te bolesti.Pred odbornicima će se naći i Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, opština Savski venac, Predlog plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica: Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, opštine Voždovac i Zvezdara, Predlog plana detaljne regulacije za kompleks "Virginia", opština Surčin, Predlog plana detaljne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, opštine Palilula i Zvezdara, kao i Predlog plana detaljne regulacije bloka između Ulice Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana i Cetinjske ulice, opština Stari grad.Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije, Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, kao i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu.Pred odbornicima su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", Izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine, Izveštaj o radu ombudsmana grada Beograda za 2019. godinu, Predlog odluke kojom se Sekretarijat za javni prevoz određuje za predstavnika Grada Beograda u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz, predlozi zaključaka o pokretanju novih postupaka javnih nabavki i zaključenju pojedinačnog ugovora o javnoj nabavci koji se zaključuje na osnovu okvirnog sporazuma, isključivo po pribavljenom prethodnom odobrenju Sekretarijata za finansije.Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram          

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: infovranjske.rs

Link: https://www.infovranjske.rs/info/humor-i-satira-vranje-visoko-transparentno

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: HUMOR i SATIRA: Vranje visoko transparentno!

Kako tvrdi gradski sajt, Grad Vanje nalazi se na šestom mestu u Srbiji po transparentnosti (otvorenosti svog delovanja), a o istraživanju "Transparentnosti Srbija" pod nazivom "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji". - Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa - stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija", ako je verovati gradskom sajtu.Možda je ovo i istina, očigledno zavisno od indikatora, ali normalan čovek ne može a da se ne zapita kako li je strašno u ostatku Srbije, kada jedna od njenih najzatvorenijih lokalnih samouprava stoji ovako visoko? Čini se da su sve tvrdnje o autokratiji u Srbiji blizu istine, jer ako je Vranje dobar primer, onda sloboode i otvorenosti u ovoj zemlji nema ni u promilima. Podsećamo, na novinaski zahtev Info Vranjskih po dostupnosti informacija od javnog značaja lokalna vlast već dva puta nije uopšte odgovorila, što je, bar po TS, izuzetno transparentno. Plus što ne odgovaraju drugi činioci lokalne vlasti, kao što su javna preduzeća. Da se ne govori o činjenici da lokalna samouprava u Vranju nije htela da obelodani, javno na sajtu, ni izborne liste za lokalne izbore, i što je to učinila tek posle intervencije Zaštitnika građana. U pethodnih godinu dana ni jedan funkcioner lokalne samouprave nije dao nijedan intervju ni izjavu predstanicima medija, nego se zadovoljavaju komuniciranjem sa svojim plaćeničko tajkunskim razglasnim stanicama, koje plaćaju što legalno, što nelegalno, e da bi im one omogućile da zaobiđu javnost. A javnost je glavni oslonac transparentnosti. Sam gradonačelnikk Milenković četiri puta je pozvan da da interju za medije, čak su mu poslana i pitanja, i ni jednom nije našao za shodno bar da odbije. Transparentno, nema šta. U šta su gedali Nenadić i drugari iz TS nije jasno, ali, ako je zaista Vranje transparentno, i to ono Vranje čiji krizni štab čak ni u doba korone nije održao ni jednu jedinu javnu konferenciju za novinare, onda nešto zaista nije u redu. Ali, dubinski, ozbiljno, krucijalno, ZAISTA. SSB

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/agencija-pokrece-postupak-protiv-sest-funkcionera-zaposlenih-na-kosovu/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu

Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.Goran Rakić na Kosovu radi kao gradonačelnik Severne Mitrovice, direktor JKP Standard i zastupnik Fudbalskog kluba Trepča, u kojem je funkciju nasledio od kontroverznog biznismena Milana Radoičića. Međutim, u Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu kažu da nisu obavešteni ni o jednoj od ovih funkcija, a Rakić nije prijavio ni imovinu i prihode, iako ga Zakon o Agenciji na to obavezuje.On nije jedini.Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, doskorašnji v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, direktor JKP Vodovod Ibar Miodrag Ralić i direktor OŠ Sveti Sava u istom gradu Milorad Jovanović, kao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, iako javni funkcioneri u srpskim institucijama na Kosovu, nisu prijavili imovinu i prihode, a organi u kojima rade o njihovom imenovanju nisu obavestili Agenciju, potvrdili su za CINS u ovoj antikorupcijskoj instituciji.Nakon pisanja CINS-a, iz Agencije su stigle vesti da će protiv njih "pokrenuti prethodne provere radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji".Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, svi funkcioneri su u obavezi da dostavljaju izveštaje o imovini i prihodima kada stupe na funkciju, zatim ukoliko kada dođe do promena u imetku, odnosno vanredne izveštaje ukoliko dođu do prihoda koji premašuju nacionalne prosečne godišnje zarade.Izveštaje podnose i dve godine od prestanka funkcije, ukoliko dođe do značajnijih promena.Ukoliko to ne urade, funkcionerima preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a oni koji ne prijave imovinu Agenciji ili daju lažne podatke o imovini u nameri da prikriju podatke, mogu biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do pet godina.Istraživanje CINS-a pokazalo je da u registru na sajtu srpske Agencije nedostaje veliki broj funkcionera, koji imovinu i prihode uglavnom ne prijavljuju pod opravdanjem da nisu znali za svoje obaveze. Međutim, u Agenciji ovo smatraju izgovorom:"Nepoznavanje Zakona ne oslobađa funkcionera odgovornosti zbog nepodnošenja Izveštaja u zakonom propisanom roku".Nakon istraživanja CINS-a u online registru imovine i prihoda pojavila su se imena načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, iako ih nije bilo dok su novinari radili na priči, kao ni kada smo, uoči objave teksta, radili proveru svih činjenica. Prethodno ovi funkcioneri nisu želeli da komentarišu naše nalaze.Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/ Povezana istraživanja

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: direktno.rs

Link: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/277008/40-po-40-krusevac-treci-grad-po-donacijama-sns-u.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: 40 PO 40 Kruševac treći grad po donacijama SNS-u

| Društvo i ekonomija | DirektnoMandić kaže da su od 2012. godine do 2017. računali koliko je ljudi dalo donacije, na osnovu čega su došli do te računice.- Donacije funkcionišu tako što SNS koordinator ili visoki funkcioner da novac (40.000) ljudima koji su određeni. Zatim, ti ljudi odu na uplatno mesto i uplate donaciju. Mnogi od njih taj novac u životu nisu videli, jer 40.000 dinara nikada nisu ni zaradili - kaže Mandić za Direktno.rsFunkcioneri SNS su organizovani na dnevnom nivou, dodaje on.- U njihovim prostorijama dođe desetak ljudi i tog dana se rasporede po različitim bankama gde vrše uplate. Zatim se vrate u SNS i donesu priznanice, odnosno kopije uplatnica - priča član SSP, ističući da su funkcioneri i direktori lokalnih gradskih preduzeća imali obavezu da izvrše uplatu 40.000 dinara, kao i privatnici koji su u nemilosti SNS, te da je to neki vid reketa.Na pitanje kakve konsekvence snose ljudi koji su odbili da izvrše donaciju, Mandić kaže da su trpeli posledice neposlušnosti.- Privatnici koji su odbili to da urade, više nisu dobili apsolutno ništa u gradu. Inspekcija im je svraćala više nego obično. Ukoliko nisi donator, automatski ti prestaje mogućnost da konkurišeš za bilo koji projekat ili javnu nabavku. Izopšten si iz društva - zaključuje Ivan Mandić.O sumnji koje su istovetne donacije izazvale u javnosti, Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbije rekao je da su se one pojavile 2012. godine, nakon izbora.- Ta praksa naročito je zapažena kod Srpske napredne stranke, jer se pojavio veliki broj davalaca priloga koji su uplatili jednake iznose i to je izazvala sumnju i kod Agencije za borbu protiv korupcije kada je proveravala te podatke, jer je utvrđeno da se među davaocima priloga nalaze i ljudi koji istovremeno primaju i socijalnu pomoć - kaže Nenadić.Nenadić kaže da je limit doniranja novca ograničen prosečnom zaradom u Republici Srbiji.- Limit za fizičko lice je 20 prosečnih zarada, dok je za pravno lice 200 u toku jedne godine koliko može da se donira, plus toliko za finansiranje izborne kampanje - kaže on.BIRN je 2017. godine pisao o sumnjivim donacijama novca SNS-u tokom izbora te godine, ali i 2014. kada je Agencija za borbu protiv korupcije, na upozorenje Uprave za sprečavanje pranja novca, prijavila SNS Višem javnom tužilaštvu.Te godine, BIRN je pisao da su tokom predsedničkih izbora 2017. godine 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo identičan iznos - 40.000 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije trebalo je nedelju dana da u bazu unese 6,789 imena. U zbiru, donatori su Vučićevoj kampanji dali više od dva miliona evra - iznos koji prelazi trećinu njegovog ukupnog budžeta od 6,5 miliona evra.Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.          

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/rezimski-kartel-20-direktora-najvecih-drzavnih-preduzeca-postavljeno-bez-konkursa/

Autori: http://srbin.info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: REŽIMSKI KARTEL: 20 direktora najvećih državnih preduzeća postavljeno bez konkursa

Umesto da ih bira na konkursu, čak 20 direktora najvećih državnih preduzeća Vlada Srbije imenovala je kao vršioce dužnosti. Iako zakon nalaže da u v.d. stanju mogu ostati najduže godinu dana, većina je u tom statusu godinama. To je slučaj i sa rekorderom Zoranom Drobnjakom, koji već osam godina kao vršilac dužnosti vodi JP Putevi Srbije. Na konkursu bi morali da se biraju i direktori kancelarija, agencija, pomoćnici ministara i sekretari, ali se i oni na svakih nekoliko meseci biraju na sednicama Vlade. Prema podacima sa sajta Ministarstva privrede, ukupno 33 državne kompanije podležu Zakonu o javnim preduzećima, prema kome se direktori biraju na konkursima. Isti zakon omogućava da oni budu izabrani u v.d. status, ali na maksimalan rok od godinu dana. U praksi je, međutim, situacija drastično drugačija. Prema istraživanju Nova.rs, od 33 preduzeća u vlasništvu države samo 13 vode direktori izabrani na konkursu. Svi ostali su u v.d. stanju godinama. Tako, na primer, Zoran Drobnjak, kome se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, obavlja direktorsku funkciju u Putevima Srbije kao vršilac dužnosti od februara 2012. godine u kontinuitetu, iako je i pre dolaska aktuelne vlasti vodio to javno preduzeće. Pre tri godine konkurs za direktora bio je raspisan, Drobnjak je rekao da će se prijaviti, ali rezultati javnog poziva do danas nisu obelodanjeni. I Zoran Babić, direktor Koridora Srbije, već tri godine tu funkciju obavlja kao vršilac dužnosti. Kako su mediji prenosli, na tu poziciju izabran je usred raspisanog konkursa za direktora Koridora, a ni u ovom slučaju nije poznato zašto je konkurs poništen, a funkcioner SNS ostao u direktorskoj fotelji. Babićeva lažna ostavka Zoran Babić je na direktorsku poziciju u Koridorima Srbije došao godinu dana posle izbora, na kojima nije učestvovao kao poslanički kandidat. Iako je kao akter nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, izjavio da podnosi neopozivu ostavku zbog izgubljenog života, Babić i dalje sedi u direktorskoj fotelji. JP Pošte Srbije takođe ima v.d. direktora i to Miru Petrović, funkcionerku PUPS-a, koja je prethodno u tom preduzeću bila specijalna savetnica. Nakon odlaska Milana Krkobabića sa direktorske na ministarsku funkciju u Vladi, pre četiri godine, ona je izabrana za direktorku Pošte. Još jedan funkcioner PUPS-a Stefan Krkobabić, sin ministra Milana Krkobabića, prošle godine izabran je za v.d. direktora JP Stara planina. On se ne nalazi dugo na toj poziciji, ali je dokaz kako neko bez ozbiljnog iskustva i kvalifikacija zahvaljući partijskim vezama i nepotizmu može da preskoči stepenice i dođe do direktorske fotelje. Doduše, kao vršilac dužnosti. U v.d. stanju već četiri godine je Milorad Grčić, direktor EPS-a i funkcioner SNS, a prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje. Kao v.d. direktor vodio je RB Kolubara. Formalno bi i svi v.d. direktori trebalo da ispune stroge uslove koje moraju da zadovolje i kandidati na javnim konkursima. Međutim, to često nije tako. Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, navodi za Nova.rs da je izbor čelnih ljudi javnih preduzeća, ali i Vladinih kancelarija, agencija, uprava…, u v.d. status želja da se ostvari puna kontrola i poslušnost tih kadrova. "Postoji i izjava predsednice Vlade da je to tako zato što je jako teško smeniti i razrešiti onog koje imenovan nakon sprovedenog konkursa. U Zakonu postoje razlozi za razrešenje, ali to je nešto što sadašnja vlast ne praktikuje. U Srbiji nije problem samo postavljanje partijskih kadrova, jer ove vidimo da ljudi koji to nisu mogu lako da se zamene nekim drugim, ukoliko svakodnevno ne slušaju naloge onih koji su ih na ta mesta postaviti", kaže Nenadić. Stotine v.d. postavljenja u državnoj upravi, 14 izabranih na konkursima Situacija nije drugačija ni u organima državne uprave više od polovine državnih službenika na položajima nalazi u statusu vršioca dužnosti, od kojih je ogromna većina u tom statusu duže od pola godine. https://t.co/8LmFHDq2g9 - SRBIN info (@srbininfo) May 28, 2020 To je u suprotnostima sa Zakonom o državnim službenicima, koji predviđa da se v.d. status može produžiti na još tri meseca u slučaju neupeha internog, odnosno javnog konkursa. Prema podacima Transparentnosti Srbije, samo u drugoj polovini 2019. pomoćnici ministara, direktori uprava, kancelarija i drugih Vladinih službi u v.d. status postavljeni su čak 232 puta, među kojima su u 30-tak slučajeva isti ljudi. U isto vreme 14 službenika na položajima imenovano je nakon sprovedenog konkursa. Nenadić navodi da je Vlada uprkos upozorenjima iz EU ne samo nastavila sa v.d. postavljenjima, već je povećala i njihovu učestalost. "Ovo nije nova praksa. Zakon o državnim službenicima predvideo je da sva mesta u državnoj upravi budu popunjena putem javnog konkursa, počev od 1. januara 2011. godine. Međutim, ta zakonska obaveza nije ispunjena ni deceniju kasnije", kaže on. Nenadić je naveo da se za ovaj problem zainteresovala i Evropska komisija, pa su predstavnici vlasti obećali da će ovakvo stanje menjati od 1. jula 2017, nakon čega su svi u statusu vršioca dužnosti razrešeni. "Međutim, oni ne samo da nisu okončali konkurse, nego su nastavili sa starom praksom", zaključuje Nenadić. Vučić: Ne dam v.d. direktore! Međunarodni monetarni fond je početkom ove godine preporučio Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima, jer u suprotnom, kako su naveli, ne ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku. "Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da da "ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost". https://t.co/P1iTKOFa6Y - SRBIN info (@srbininfo) May 28, 2020 UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: Nova Oznake: Vučićevi direktori, državna preduzeća, Zoran Babić, Zoran Drobnjak, režimski kartel, sns direktori

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/244509/Troskovi-gradnje-nove-Glavne-crpne-stanice-poskupeli-za-vise-od-pola-miliona-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Troškovi gradnje nove Glavne crpne stanice poskupeli za više od pola miliona evra

Gradnja nove Glavne crpne stanice (NGCS) nedaleko od novog železničko-drumskog mosta koštaće još dodatnih više od pola miliona evra, saznaje 021.rs.Vrednost radova povećana je uz saglasnost Uprave za javne nabavke koja je prihvatila obrazloženje zahteva JKP "Vodovod i kanalizacija" da su troškovi porasli sa 859.525.360,15 na 926.518.816,41 dinara bez PDV-a. Kako se navodi u odluci o promeni vrednosti javne nabavke, u proteklih skoro dve godine u građevinskoj knjizi je zabeležen višak radova u vrednosti od 99,7 miliona, kao i manjak od 32,7 miliona, tako da je ukupna razlika 66.993.456,27 dinara. Ovo povećanje troškovnika nije iznenađenje, jer su za 021.rs u ViK još u januaru najavili da će doći do rasta cene, zbog raznih dodatnih radova, o čemu smo pisali OVDE. Podsetimo i da je gradnja Crpne stanice prvobitno trebalo da traje 400 dana i da je potom u dva navrata produženo za ukupno još 280 dana i sada je rok 20. jul. Kažimo i da se očekuje da će se rok za završetak NGCS-a produžiti zbog nedavnog vanrednog stanja, kada se na svim gradilištima manje radilo zbog policijskog časa. Gradnju NGCS je počela krajem 2018. godine i izvodi je konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće "Energotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada, a koji još čine "Graditelj NS", "Tehnounion-Eksim" iz Sremske Kamenice, "Hydrovision" iz Beograda, "Indas" iz Novog Sada i "Gorenje projekt inženjering" iz Velenja u Sloveniji. Gradnjom ove Glavne crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti kod Rokovog potoka i nekadašnje fabrike "Pobeda" u Petrovaradinu izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi Glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici. Autor: Žarko Bogosavljević - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: dnevnikjuga.rs

Link: http://dnevnikjuga.rs/transparentnost-srbija-leskovac-peti-u-srbiji-i-prvi-na-jugu-po-transparentnosti-rada-lokalne-samouprave/

Autori: @dnevnikjuga

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: Leskovac peti u Srbiji i prvi na jugu po transparentnosti rada lokalne samouprave

Putem istraživanja "Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI" sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je sa indeksom od 75 ove godine zauzeo peto mesto u Srbiji, a prvo na jugu naše zemlje. Pored značajnog mesta na tabeli, Leskovac je u odnosu na prošlu godinu zabeležio rast od čak 15 poena, sa 60 na 75. Indeks od 75 Leskovac je postigao ispunjenjem velikog broja strogih kriterijuma poput objavljivanja odluka sa sednica Skupštine grada i izveštavanja javnosti putem konferencija za medije. Ocenom Transparentnosti Srbije stigla je potvrda da grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem građanima omogućava uvid u rad svih svojih organa, transparentan je u svim segmentima delovanja što predstavlja jedno od osnovnih načela dobrog rukovođenja.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: aktuelno.net

Link: https://aktuelno.net/vesti/srbija/Transparentnost-Novi-Pazar-unapredio-javnost-rada-gradske-uprave/c/5078472

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Transparentnost: Novi Pazar unapredio javnost rada gradske uprave.

Srbija - Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija. Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji. Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu. Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih pet dobio četiri boda. U odnosu na prošlu godinu Novi . Transparentnost: Novi Pazar unapredio javnost rada gradske uprave Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija. Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji. Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu. Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih pet dobio četiri boda. U odnosu na prošlu godinu Novi

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/30639962.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BiH otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Bosna i Hercegovina će otvoriti svoje granice od 1. juna za državljane susjednih zemalja, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Tako je odlučilo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u četvrtak....Bosna i Hercegovina će otvoriti svoje granice od 1. juna za državljane susjednih zemalja, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Tako je odlučilo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u četvrtak. "Granice BiH za sve građane susjednih zemalja biće otvorene, bez obzira na razloge zbog kojih dolaze", rekao je nakon sjednice Vijeća ministara BIH, predsjedavajući Zoran Tegeltija. Bosna i Hercegovina je 11. marta zvanično zabranila ulazak strancima koje dolaze iz najrizičnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom. Svi građani koji dolaze u BiH moraće se, kako je naveo Tegeltija pridržavati mjera koje izdaju epidemiološki zavodi. Za strane državljane, građane Evropske unije i ostatka svijeta mjere zabrane ulaska donesene 11 marta ostaju na snazi. Uz set olakšavajućih mjera za otvaranje granica, Vijeće ministara BiH je donijelo i odluku da se za saobraćaj otvore aerodromi. "Više nema zabrana za avioprevoz, ali putnici se moraju prodržavati mjera", naglasio je Tegeltija u Sarajevu. BiH zatvara granice za putnike iz rizičnih zemalja, pojedini će morati i u karantin Na aerodromima u BiH nadaju se većem broju letova u junu Zatvoren Aerodrom Sarajevo' Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je krajem marta donijelo odluku da svi aerodromi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla) ostanu zatvoreni do 1. juna, zbog pandemije COVID-19. Tokom ovog perioda, četiri bosanskohercegovačka aerodroma, otvorena su samo za humanitarne letove i promet kargo robe. Vijeće ministara BiH razmatralo je i zahtjev poslovne zajednice BiH, a odnosi se na osiguravanje preferencijalnog tretmana domaćih roba. Obavezna primjena preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama značila bi zaštita bosnaskohercegovačkih firmi od konkurencije iz Evropske unije. Pratite BLOG o pandemiji Radi se o odluci iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema kojoj ponude domaćih kompanija prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na domaćem tržištu su od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane. S obzirom da ta odluka ističe 1. juna, poslovna zajednica je tražila da Vijeće ministara osigura preferencijalni tretman i za narednu godinu i to po stopi od 50%. "Bio je zahtjev poslovne zajednice da ona iznosi 50 posto, ali to nam je bio previsok procenat, pa smo našli srednje rješenje", rekao je Tegeltija. Prijedlog Vijeća ministara, kaže Tegeltija, da ta stopa iznosi 30%. Ovaj zahtjev je upućen Agenciji za javne nabavke BiH, koja treba sačiniti konačnu verziju zahtjeva, a o kojem će se Vijeće ministara BiH izjasniti najkasnije do subote, 30. maja.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/srbija-u-v-d-stanju-20-direktora-postavljeno-bez-konkursa/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija u v.d. stanju: 20 direktora postavljeno bez konkursa

Foto: Vesna Lalić/BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIC/D Umesto da ih bira na konkursu, čak 20 direktora najvećih državnih preduzeća Vlada Srbije imenovala je kao vršioce dužnosti. Iako zakon nalaže da u v.d. stanju mogu ostati najduže godinu dana, većina je u tom statusu godinama. To je slučaj i sa rekorderom Zoranom Drobnjakom, koji već osam godina kao vršilac dužnosti vodi JP Putevi Srbije. Na konkursu bi morali da se biraju i direktori kancelarija, agencija, pomoćnici ministara i sekretari, ali se i oni na svakih nekoliko meseci biraju na sednicama Vlade.Prema podacima sa sajta Ministarstva privrede, ukupno 33 državne kompanije podležu Zakonu o javnim preduzećima, prema kome se direktori biraju na konkursima. Isti zakon omogućava da oni budu izabrani u v.d. status, ali na maksimalan rok od godinu dana.U praksi je, međutim, situacija drastično drugačija. Prema istraživanju Nova.rs, od 33 preduzeća u vlasništvu države samo 13 vode direktori izabrani na konkursu. Svi ostali su u v.d. stanju godinama.Foto:Vesna LalićTako, na primer, Zoran Drobnjak, kome se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, obavlja direktorsku funkciju u Putevima Srbije kao vršilac dužnosti od februara 2012. godine u kontinuitetu, iako je i pre dolaska aktuelne vlasti vodio to javno preduzeće. Pre tri godine konkurs za direktora bio je raspisan, Drobnjak je rekao da će se prijaviti, ali rezultati javnog poziva do danas nisu obelodanjeni.Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bsI Zoran Babić, direktor Koridora Srbije, već tri godine tu funkciju obavlja kao vršilac dužnosti. Kako su mediji prenosli, na tu poziciju izabran je usred raspisanog konkursa za direktora Koridora, a ni u ovom slučaju nije poznato zašto je konkurs poništen, a funkcioner SNS ostao u direktorskoj fotelji.Babićeva lažna ostavkaZoran Babić je na direktorsku poziciju u Koridorima Srbije došao godinu dana posle izbora, na kojima nije učestvovao kao poslanički kandidat. Iako je kao akter nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, izjavio da podnosi neopozivu ostavku zbog izgubljenog života, Babić i dalje sedi u direktorskoj fotelji.JP Pošte Srbije takođe ima v.d. direktora i to Miru Petrović, funkcionerku PUPS-a, koja je prethodno u tom preduzeću bila specijalna savetnica. Nakon odlaska Milana Krkobabića sa direktorske na ministarsku funkciju u Vladi, pre četiri godine, ona je izabrana za direktorku Pošte.Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO; Mira PetrovićJoš jedan funkcioner PUPS-a Stefan Krkobabić, sin ministra Milana Krkobabića, prošle godine izabran je za v.d. direktora JP Stara planina. On se ne nalazi dugo na toj poziciji, ali je dokaz kako neko bez ozbiljnog iskustva i kvalifikacija zahvaljući partijskim vezama i nepotizmu može da preskoči stepenice i dođe do direktorske fotelje. Doduše, kao vršilac dužnosti.Foto: TANJUG/ EPS/ Danilo Mijatovic/bsU v.d. stanju već četiri godine je Milorad Grčić, direktor EPS-a i funkcioner SNS, a prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje. Kao v.d. direktor vodio je RB Kolubara.Vučić: Ne dam v.d. direktoreMeđunarodni monetarni fond je početkom ove godine preporučio Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima, jer u suprotnom, kako su naveli, ne ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku."Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da da "ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost".Formalno bi i svi v.d. direktori trebalo da ispune stroge uslove koje moraju da zadovolje i kandidati na javnim konkursima. Međutim, to često nije tako.Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, navodi za Nova.rs da je izbor čelnih ljudi javnih preduzeća, ali i Vladinih kancelarija, agencija, uprava…, u v.d. status želja da se ostvari puna kontrola i poslušnost tih kadrova."Postoji i izjava predsednice Vlade da je to tako zato što je jako teško smeniti i razrešiti onog koje imenovan nakon sprovedenog konkursa. U Zakonu postoje razlozi za razrešenje, ali to je nešto što sadašnja vlast ne praktikuje. U Srbiji nije problem samo postavljanje partijskih kadrova, jer ove vidimo da ljudi koji to nisu mogu lako da se zamene nekim drugim, ukoliko svakodnevno ne slušaju naloge onih koji su ih na ta mesta postaviti", kaže Nenadić.Stotine v.d. postavljenja u državnoj upravi, 14 izabranih na konkursimaSituacija nije drugačija ni u organima državne uprave više od polovine državnih službenika na položajima nalazi u statusu vršioca dužnosti, od kojih je ogromna većina u tom statusu duže od pola godine. Politika 16. Mar. 2020 To je u suprotnostima sa Zakonom o državnim službenicima, koji predviđa da se v.d. status može produžiti na još tri meseca u slučaju neupeha internog, odnosno javnog konkursa.Prema podacima Transparentnosti Srbije, samo u drugoj polovini 2019. pomoćnici ministara, direktori uprava, kancelarija i drugih Vladinih službi u v.d. status postavljeni su čak 232 puta, među kojima su u 30-tak slučajeva isti ljudi. U isto vreme 14 službenika na položajima imenovano je nakon sprovedenog konkursa.Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar BeogradNenadić navodi da je Vlada uprkos upozorenjima iz EU ne samo nastavila sa v.d. postavljenjima, već je povećala i njihovu učestalost."Ovo nije nova praksa. Zakon o državnim službenicima predvideo je da sva mesta u državnoj upravi budu popunjena putem javnog konkursa, počev od 1. januara 2011. godine. Međutim, ta zakonska obaveza nije ispunjena ni deceniju kasnije", kaže on.Nenadić je naveo da se za ovaj problem zainteresovala i Evropska komisija, pa su predstavnici vlasti obećali da će ovakvo stanje menjati od 1. jula 2017, nakon čega su svi u statusu vršioca dužnosti razrešeni."Međutim, oni ne samo da nisu okončali konkurse, nego su nastavili sa starom praksom", zaključuje Nenadić.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vucic-poziva-na-objavljivanje-podataka-a-vlada-ih-uskracuje/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić poziva na objavljivanje podataka, a Vlada ih uskraćuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, obraćajući se medijima, izjavio da podstiče nadležne državne organe da što pre naprave i daju javnosti izveštaj o nabavci respiratora, jer je, kako je naveo, uveren da su sve radili po zakonu, a u teškim uslovima.Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll - Da izađu i pokažu koliko su brige i truda uložili za građane Srbije, rekao je Vučić u Smederevskoj Palanci, iskazavši uverenje da će taj izveštaj uskoro biti predstavljen. Ipak, nepune dve nedelje pre predsednikovog podsticaja, Vlada Srbije je odbila da informacije o nabavkama medicinske opreme dostavi Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava. U zaključku Sekretarijata Vlade od 15. maja odbijen je zahtev Topličkog centra za dostavljanje informacija o nabavkama medicinske opreme i pratećim uslugama i radovima u cilju suzbijanja pandemije. Toplički centar je po Zakonu o dostupnosti informacija tražio i kompletne podatke o predmetu i količini pribavljenih usluga i radova, sa informacijama o dobavljačima, ugovorenoj ceni, datumu zaključenja ugovora i isporuke ugovorenih dobara. Zahtev je podrazumevao i informacije o uslugama i dobrima koji su plaćeni, a nisu isporučeni, ali i izvoru njihovog finansiranja i analizi koja im je prethodila. U zaključku koji je objavio Toplički centar, Sekretarijat Vlade je istakao da je njihov zahtev "preširoko postavljen u pogledu traženja prevelikog broja dokumenata, a pri tom bez navođenja informacije koja se zaista i traži". Iz tog razloga Vlada je uputila zahtev Topličkom centru da zahtev dopuni i precizira opis traženih informacija, što su ovi odbili, smatrajući da je njihov zahtev sasvim jasan i razumljiv. Pozivajući se na član Zakona o dostupnosti informacija koji kaže da će se odbiti zahtev "ako tražilac ne otkloni nedostatke" Vlada je, nakon roka od 15 dana, odbacila njihov zahtev kao neuredan. Toplički centar je u jučerašnjem saopštenju zaključak Vlade okarakterisao kao "sraman i skandalozan" navodeći da motiv za skrivanje informacija imaju samo oni kojima otkrivanje istine ne ide u prilog. Dragan Dobrašinović, direktor Topličkog centra navodi za Danas da vlast koja radi u interesu građana nema razloga da bilo šta krije. "Ali kad vidimo da oni ne dostavljaju podatke ni Savetu za borbu protiv korupcije, telu Vlade Srbije, očigledno da se krije mnogo toga", kaže Dobrašinović. Izjava predsednika Srbije usledila je istog dana kada je i list Danas objavio priču o tome da Republički fond za zdravstveno osiguranje već dve nedelje odbija da Savetu za borbu protiv korupcije dostavi precizne informacije o medicinskoj robi i uslugama koje su kupljene i dobijene putem donacija tokom vanrednog stanja. Dušan Slijepčević, član Saveta upitan da prokomentariše predsednikov podsticaj, naglašava da duboko veruje da će tražene podatke i dobiti. - Pitanje je samo kada ćemo ih dobiti, pošto često proteknu meseci, pa i godine dok ne dobijemo sve podatke koje tražimo, navodi Slijepčević. On ističe da su sve vlasti od osnivanja Saveta imali isti odnos prema ovom telu. - Pre nego što osvoje vlast i neposredno po promeni režima, obećavaju nam kule i gradove. Međutim, taj odnos se vrlo brzo promeni. Danas vi imate situaciju da aktuelna vlast, koja je u velikoj meri i pobedila zahvaljujući našim izveštajima o 24 sporne privatizacije, danas koristi naše izveštaje samo kada treba napasti opoziciju. A istovremeno čine sve kako bi nas onemogućili da efikasno radimo, kaže Slijepčević. Bivši član ovog tela, ekonomista Danilo Šuković ističe da je skeptičan da će puni podaci o nabavkama tokom vanrednog stanja biti i dostavljeni. - Veliki je broj ugovora koji ni dan danas nisu u celosti objavljeni, od Fijata do Jata. Nabavke medicinske opreme su rađene u velikoj brzini zbog pogrešne procene o ozbiljnosti virusa. Bojim se da nećemo saznati šta je sve u toj brzini rađeno i kako je nabavljana roba i usluge. Nadam se da grešim, ističe Šuković. Prema rečima Draška Karađinovića koordinatora udruženja Doktori protiv korupcije, to što su trenutno nedostupne informacije o nabavci medicinske opreme za vreme vanrednog stanja, ne predstavlja nikakav izuzetak u odnosu na to kako stvari u zdravstvu funkcionišu u normalnim okolnostima. - Zdravstvo je ogromno tržište, na koje godišnje odlazi 11 odsto BDP-a. Tu se svake godine obavi više hiljada javnih nabavki, a ima jako malo transparentnog poslovanja. Pritom, niko ne podnosi račun zbog neracionalnog trošenja sredstava zbog čega brojna istraživanja pokazuju da je zdravstvo najkorumpiranija oblast u društvu, naglašava Karađinović dodajući da je korupcija u Srbiji postala tradicija. Bez odgovora RFZO Danas je u toku jučerašnjeg dana poslao pitanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje vezana za zahtev za dostavljanje informacija koje je ovoj instituciji poslao Savet za borbu protiv korupcije. Do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli, pa nismo bili u prilici da saznamo da li se radi na prikupljanju traženih podataka i da li će odgovoriti Savetu. Aleksandar Vučić, informacije, Korona virus, Nabavljanje medicinske opreme, Vlada SrbijeBeograd Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: topnovosti.rs

Link: https://www.topnovosti.rs/asfaltiran-put-u-selu-resinac/

Autori: @topnovosti1

Teme: Javne nabavke

Naslov: Asfaltiran put u selu Resinac

Načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, član Gradskog veća za infrastrukturu Žarko Koprivica i direktor JP za urbanizam i uređenje Milisav Brajković, obišli su završne radova na asfaltiranju puta u selu Resinac.Posle asfaltiranja dve ulice u Potočiću, asfalt je po prvi put stigao i u ovo prokupačko selo, a za tu namenu, iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 2,5 miliona dinara.- Vidim da su meštani zadovoljni, jer smo ostvarili dogovor i ispunili data obećanja. Nastavljamo da svi zajedno utvrđujemo prioritete, tako da ćemo u narednom periodu izdvojiti sredstva za rekonstrukciju mosta koji je u lošem stanju, a nakon toga nastavljamo sa asfaltiranjem puta u ovom selu, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.On je ovom prilikom podsetio da će posle Potočića i Resinca, asfalt stići i do Berilja i Stražave, kako bi žitelji svih prokupačkih sela imali što kvalitetnije uslove za život.- U nastavku radova na uređenju putne infrastrukture, predstoji raspisivanje javne nabavke za asfaltiranje gradskih ulica. Što se tiče velikih infrastrukturnih projekata, koji se finansiraju putem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, radi se o sredstvima koja premašuju naš budžet. Radi se o milijardama koje će stići u naš grad preko kapitalnih projekata, kao što je izgradnja nove bolnice. Ti radovi teku planiranom dinamikom, u šta su se i uverili naši građani, prilikom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao je gradonačelnik Simonović.Prema njegovim rečima, pored ovog velikog projekta i Industrijske zone, uskoro će početi i rekonstrukcija Gimnazije, uređenje školskog dvorišta i kompletnog prostora oko zgrade..Pročitajte vesti iz: Kuršumlija Prokuplje OSTAVITE VAŠ KOMENTAR    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/rezimski-kartel-20-direktora-najvecih-drzavnih-preduzeca-postavljeno-bez-konkursa/

Autori: @otadzbina

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: REŽIMSKI KARTEL: 20 direktora najvećih državnih preduzeća postavljeno bez konkursa

To je slučaj i sa rekorderom Zoranom Drobnjakom, koji već osam godina kao vršilac dužnosti vodi JP Putevi Srbije. Na konkursu bi morali da se biraju i direktori kancelarija, agencija, pomoćnici ministara i sekretari, ali se i oni na svakih nekoliko meseci biraju na sednicama Vlade.Prema podacima sa sajta Ministarstva privrede, ukupno 33 državne kompanije podležu Zakonu o javnim preduzećima, prema kome se direktori biraju na konkursima. Isti zakon omogućava da oni budu izabrani u v.d. status, ali na maksimalan rok od godinu dana.U praksi je, međutim, situacija drastično drugačija. Prema istraživanju Nova.rs, od 33 preduzeća u vlasništvu države samo 13 vode direktori izabrani na konkursu. Svi ostali su u v.d. stanju godinama.Tako, na primer, Zoran Drobnjak, kome se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, obavlja direktorsku funkciju u Putevima Srbije kao vršilac dužnosti od februara 2012. godine u kontinuitetu, iako je i pre dolaska aktuelne vlasti vodio to javno preduzeće. Pre tri godine konkurs za direktora bio je raspisan, Drobnjak je rekao da će se prijaviti, ali rezultati javnog poziva do danas nisu obelodanjeni.I Zoran Babić, direktor Koridora Srbije, već tri godine tu funkciju obavlja kao vršilac dužnosti. Kako su mediji prenosli, na tu poziciju izabran je usred raspisanog konkursa za direktora Koridora, a ni u ovom slučaju nije poznato zašto je konkurs poništen, a funkcioner SNS ostao u direktorskoj fotelji.Zoran Babić je na direktorsku poziciju u Koridorima Srbije došao godinu dana posle izbora, na kojima nije učestvovao kao poslanički kandidat. Iako je kao akter nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, izjavio da podnosi neopozivu ostavku zbog izgubljenog života, Babić i dalje sedi u direktorskoj fotelji.JP Pošte Srbije takođe ima v.d. direktora i to Miru Petrović, funkcionerku PUPS-a, koja je prethodno u tom preduzeću bila specijalna savetnica. Nakon odlaska Milana Krkobabića sa direktorske na ministarsku funkciju u Vladi, pre četiri godine, ona je izabrana za direktorku Pošte.Još jedan funkcioner PUPS-a Stefan Krkobabić, sin ministra Milana Krkobabića, prošle godine izabran je za v.d. direktora JP Stara planina. On se ne nalazi dugo na toj poziciji, ali je dokaz kako neko bez ozbiljnog iskustva i kvalifikacija zahvaljući partijskim vezama i nepotizmu može da preskoči stepenice i dođe do direktorske fotelje. Doduše, kao vršilac dužnosti.U v.d. stanju već četiri godine je Milorad Grčić, direktor EPS-a i funkcioner SNS, a prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje. Kao v.d. direktor vodio je RB Kolubara.Formalno bi i svi v.d. direktori trebalo da ispune stroge uslove koje moraju da zadovolje i kandidati na javnim konkursima. Međutim, to često nije tako.Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, navodi za Nova.rs da je izbor čelnih ljudi javnih preduzeća, ali i Vladinih kancelarija, agencija, uprava…, u v.d. status želja da se ostvari puna kontrola i poslušnost tih kadrova."Postoji i izjava predsednice Vlade da je to tako zato što je jako teško smeniti i razrešiti onog koje imenovan nakon sprovedenog konkursa. U Zakonu postoje razlozi za razrešenje, ali to je nešto što sadašnja vlast ne praktikuje. U Srbiji nije problem samo postavljanje partijskih kadrova, jer ove vidimo da ljudi koji to nisu mogu lako da se zamene nekim drugim, ukoliko svakodnevno ne slušaju naloge onih koji su ih na ta mesta postaviti", kaže Nenadić.Stotine v.d. postavljenja u državnoj upravi, 14 izabranih na konkursimaSituacija nije drugačija ni u organima državne uprave više od polovine državnih službenika na položajima nalazi u statusu vršioca dužnosti, od kojih je ogromna većina u tom statusu duže od pola godine.To je u suprotnostima sa Zakonom o državnim službenicima, koji predviđa da se v.d. status može produžiti na još tri meseca u slučaju neupeha internog, odnosno javnog konkursa.Prema podacima Transparentnosti Srbije, samo u drugoj polovini 2019. pomoćnici ministara, direktori uprava, kancelarija i drugih Vladinih službi u v.d. status postavljeni su čak 232 puta, među kojima su u 30-tak slučajeva isti ljudi. U isto vreme 14 službenika na položajima imenovano je nakon sprovedenog konkursa.Nenadić navodi da je Vlada uprkos upozorenjima iz EU ne samo nastavila sa v.d. postavljenjima, već je povećala i njihovu učestalost."Ovo nije nova praksa. Zakon o državnim službenicima predvideo je da sva mesta u državnoj upravi budu popunjena putem javnog konkursa, počev od 1. januara 2011. godine. Međutim, ta zakonska obaveza nije ispunjena ni deceniju kasnije", kaže on.Nenadić je naveo da se za ovaj problem zainteresovala i Evropska komisija, pa su predstavnici vlasti obećali da će ovakvo stanje menjati od 1. jula 2017, nakon čega su svi u statusu vršioca dužnosti razrešeni."Međutim, oni ne samo da nisu okončali konkurse, nego su nastavili sa starom praksom", zaključuje Nenadić.Međunarodni monetarni fond je početkom ove godine preporučio Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima, jer u suprotnom, kako su naveli, ne ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku."Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da da "ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost".Nova.rsDa li je ovaj tekst koristan?Kliknite na zvezdu i ocenite!Ako vam je tekst koristan...Podelite ga sa prijateljima!                                

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/respiratori-bih-afera-srebrena-malina/30639946.html

Autori: Ivan Katavić

Teme: Javne nabavke

Naslov: Respiratori i krivi i dužni

U BiH je stiglo preostalih 20 respiratora iz Kine koji su predmet istrage Tužiteljstva BiHAvionom "Flybosnia" koji je sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u srijedu 27. svibnja, stiglo je preostalih 20 od ukupno 100 respiratora koje je iz Kine nabavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme "FH Srebrena malina". Nabavka u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura) postala je predmetom istrage Tužiteljstva BiH budući da se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina. Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. travnja, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. "Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužiteljstvo BiH objavilo 11. svibnja. Pročitajte i ovo: Slučaj 'Srebrena malina': Ventilatori neupotrebljivi, istraga se nastavlja Čeka se naplata duga za PDV Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je podnesen zahtjev za carinjenje dodatnih dvadeset respiratora. Dodao je kako će respiratori biti pušteni sa carine kada bude plaćen dug po osnovu Poreza na dodanu vrijednost (PDV). Carinski dug nije plaćen još od prethodne isporuke 80 respiratora. "Kada je 80 respiratora došlo u BiH i kada je provedena carinska procedura, morao se platiti pripadajući PDV koji je u tom trenutku iznosio 1.077.000 KM (538.000 eura). Taj PDV je tada plaćen. Kompanija 'FH Srebrena malina' je imala obavezu da podnese PDV prijavu za mjesec april do 10. maja, što znači da je prijavila obavezu za plaćanje PDV-a. Međutim, ta obaveza nije plaćena. U ovom trenutku dug kompanije 'FM Srebrena malina' iznosi oko 472.000 KM (236.000 eura)", kazao je Kovačević. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine više od mjesec dana provodi istragu o ovom slučaju, u kojem se treba utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite sa firmom "FH Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopće ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora. Na upit RSE kada se može očekivati više detalja istrage, iz Tužiteljstva BiH dobili smo sljedeći odgovor: "Predmet je u radu, tužiteljski tim intenzivno i svakodnevno poduzima aktivnosti kako na terenu tako i u sjedištu tužiteljstva. Saslušan je veći broj osoba i prikupljena značajna dokumentacija koja se analizira". Pročitajte i ovo: Tužilaštvo BiH prikupilo obimnu dokumentaciju u predmetu 'Respiratori' Naknadno je utvrđeno kako je "FH Srebrena malina" dobila dozvolu za uvoz medicinskih sredstava od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je istekla 27. svibnja. Iz spomenute Agencije za su za RSE su priopćili kako novi zahtjev za produženje dozvole "Srebrene maline" nije zaprimljen. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na upite RSE nije pristao dati intervju, naglašavajući kako mu je odvjetnički tim savjetovao da ne daje izjave dok se istraga u predmetu "Respiratori" ne završi. 'Pandorina kutija' U Sarajevu je 28. svibnja odgođena online sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za ponedjeljak, 1. lipnja. Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić izjavila je da je za Našu stranku, čija je zastupnica, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se treba diskutirati o aktivnostima Vlade FBiH poduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona i provedenim javnim nabavkama, vjerovatno najvažnija sjednica u ovoj godini. Dodala je da je "ovaj proces otvorio Pandorinu kutiju koja je pokazala mnogo toga", te naglasila da će nastaviti inzistirati na odgovornosti. Vjerovatno najvažnija sjednica u godini: Sabina Ćudić "Mi sasvim sigurno pokrećemo postupak izglasavanja nepovjerenja ovoj vladi. Iako je ona u tehničkom mandatu, jako je važno da se ukaže na odgovornost i da napokon uđemo, rekla bih, u 21. vijek političkog djelovanja u BiH. Vlada ne samo da nije spriječila, već je učestvovala u nezakonitim radnjama i mora, pa čak i u tehničkom mandatu, svojim ostavkama pokazati spremnost da preuzme odgovornost", kazala je Ćudić. Na sjednici se trebalo raspravljati o zaključcima Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije, koji su doneseni na sjednici 22. svibnja. Tada je zatražena smjena Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji u međuvremenu suspendiran, ali i stavljanje te institucije pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. "Po sadašnjoj organizacionoj shemi FUCZ je dio Vlade Federacije BiH. U svim zemljama u regionu i svijetu civilna zaštita je organizaciona jedinica Ministarstava unutrašnjih poslova. Mi smo tražili izmjene zakona da se to uradi i u Federaciji BiH jer u ovom slučaju Vlada Federacije nije dovoljno kontrolisala FUCZ", kazao je novinarima Damir Mašić, predsjedatelj Komisije. Pročitajte i ovo: Komisija o aferi 'Respiratori': Smijeniti Solaka, Federalnu civilnu zaštitu pod nadležnost MUP-a Zastupnik Nezavisnog bloka (NB) Amer Obradović je bio jedan od inicijatora sazivanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 28. svibnja zbog, kako kaže, malverzacija u javnim nabavkama tokom vanrednog stanja. Nakon odgađanja sjednice oglasio se priopćenjem za javnost u kojem traži smjenu premijera Novalića. "Korona je samo pomogla da narod shvati kako ova vlast funkcioniše decenijama. Pljačkanje kroz javne nabavke, od cesta, elektroprivrede, namjenske industrije i drugih, za koje smo tražili i nikada nismo dobili odgovore, traje godinama. Sada sve institucije, parlamenti, tužilaštva, mediji i civilno društvo moraju insistirati da se do kraja razotkriju sve malverzacije i dođe do svih krivaca. Ti krivci moraju snositi krivičnu, a čitav takav sistem vlasti i političku odgovornost. To je ključno za opstanak ove zemlje. Jasno da je premijer Novalić na vrhu piramide političke odgovornosti i da ćemo zajedno sa ostalim kolegama tražiti njegovu i ostavku čitave Vlade FBiH", stoji u priopćenju Obradovića. Smjenu Novalića i njegovih zamjenika Jelke Milićević i Veska Drljače u ponedjeljak 1. lipnja će službeno zatražiti Klub Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta. Vlada Federacije BiH nije poduzela sve neophodne mjere, prije svega nabavku sredstava i opreme (testova i respiratora) čime je na indirektan način ugrozila zdravlje i živote građana, kaže se u prijedlogu zaključka Demokratske fronte. O aferi 'Srebrna malina' Podsjećamo, u Sarajevu je 20. svibnja zasjedao i privremeni Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH. Ispitan je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je izdala dozvolu "Srebrenoj malini" da može uvoziti medicinsku opremu. Na novinarsko pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom "FH Srebrena malina", ukoliko nije bila registrirana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona 'registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana'. Prema njegovim riječima, "Srebrena malina" je dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora. U međuvremenu je formirana i privremena Istražna komisija Zastupničkog doma državnog Parlamenta čiji je cilj utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Kakav biti ishod mogao biti? Na konstituirajućoj sjednici Komisija je zatražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da dostavi detaljne podatke o izdavanju dozvole nabavku medicinskih sredstava poduzeću "FH Srebrena malina". Pročitajte i ovo: Solak suspendovan, Vlada Federacije BiH traži informacije o radu Uprave civilne zaštite Ibrahim Prohić, politički analitičar za RSE je kazao kako je u slučaju "Respiratori" cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini ubijeđena kako se tu radi o kriminalu. "Možda će istraga pokazati drugačije, ali moje je mišljenje kako se ovdje radi o kriminalu. Ne tvrdim, nego je to moje mišljenje. Dodijeliti posao od 10,5 miliona KM firmi koja je, po mom mišljenju problematična, dokazuje da se tu radi o takozvanoj "jaranskoj ekonomiji", kazao je Prohić. On također dodaje kako se i ova se afera vjerovatno neće dovesti do kraja, s obzirom na dosadašnju praksu da takozvane "krupne ribe" ne završavaju u zatvoru. "Možda će stradati tamo neki lijevi ili sporedni igrač, a vrh piramide se ne dira. U ovom slučaju ima dovoljno argumenta da je taj vrh piramide politički vrh Federacije, odnosno premijer i ljudi oko njega", dodaje Prohić. Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu Sipa u proteklih mjesec dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme "FH Srebrena malina", Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli određenu dokumentaciju. Pročitajte i ovo: Predmet 'Respiratori': Završeni pretresi Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru i Sarajevu  Vlada Federacije BiH suspendirala je na sjednici Fahrudina Solaka 12. svibnja sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Njega je zamijenio dotadašnji pomoćnik direktora Mustafa Kadribegović. Aferu "Respiratori" otkrila je novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić krajem aprila, nakon čega je i krenula istraga Tužiteljstva BiH. Ivan Katavić Novinar biroa Radija Slobodna Evropa u Sarajevu. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: tv4s.rs

Link: https://www.tv4s.rs/leskovac-najtransparentniji-na-jugu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: LESKOVAC NAJTRANSPARENTNIJI NA JUGU

Putem istraživanja "Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI" sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je sa indeksom od 75 ove godine zauzeo peto mesto u Srbiji, a prvo na jugu naše zemlje.Pored značajnog mesta na tabeli, Leskovac je u odnosu na prošlu godinu zabeležio rast od čak 15 poena, sa 60 na 75. Indeks od 75 Leskovac je postigao ispunjenjem velikog broja strogih kriterijuma poput objavljivanja odluka sa sednica Skupštine grada i izveštavanja javnosti putem konferencija za medije.Ocenom Transparentnosti Srbije stigla je potvrda da grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem građanima omogućava uvid u rad svih svojih organa, transparentan je u svim segmentima delovanja što predstavlja jedno od osnovnih načela dobrog rukovođenja.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: rominfomedia.rs

Link: http://rominfomedia.rs/?p=17496

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Leskovac najtransparentniji na jugu Srbije

Putem istraživanja "Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI" sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je sa indeksom od 75 ove godine zauzeo peto mesto u Srbiji, a prvo na jugu naše zemlje. Pored značajnog mesta na tabeli, Leskovac je u odnosu na prošlu godinu zabeležio rast od čak 15 poena, sa 60 na 75. Indeks od 75 Leskovac je postigao ispunjenjem velikog broja strogih kriterijuma poput objavljivanja odluka sa sednica Skupštine grada i izveštavanja javnosti putem konferencija za medije. Ocenom Transparentnosti Srbije stigla je potvrda da grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem građanima omogućava uvid u rad svih svojih organa, transparentan je u svim segmentima delovanja što predstavlja jedno od osnovnih načela dobrog rukovođenja.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/skupstina-subotice-usvojila-predloge-o-novim-spomenicima-28-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Skupština Subotice usvojila predloge o novim spomenicima

SUBOTICA: Gradska skupština Subotice donela je danas odluke o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Karolju Birou i biskupu Ivanu Antunoviću, kao i odluku o dodeli priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari".Sva tri predložena spomenika dobila su saglasnost Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika u Subotici.Spomenik kralju Srbije od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Petru Karađorđeviću, simbolu uređene, demokratske države utemeljene u ustavu i vladavini prava, biće postavljen u Parku Ferenca Rahjla 12, ispred Sokolskog doma. Projekat spomenika predviđa figuru u bronzi na postamentu od granita.Spomenik Karolju Birou, političaru i gradonačelniku Subotice u periodu od 1902. do 1918. godine, postaviće se na Trgu republike u vidu cele figure u bronzi, u nivou trotoara, bez postamenta. Odbornici su prihvatili i predlog da se podigne spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, velikom narodnom prosvetitelju, naslovnom biskupu bosanskom, publicisti i proznom piscu. Spomenik u vidu figure koja sedi, od bronze, na postolju od armiranog betona obloženom granitnim pločama, biće postavljen na Trgu Svete Terezije 3, pored katedrale-bazilike Svete Terezije Avilske.Odbornici su doneli i odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2019. godini priznanje "Dr Ferenc Bodrogvari" dodeli Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština. Diploma i plaketa priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" dodeljuje se 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.Odbornici su usvojili završni račun grada za prošlu godinu i prihvatili izveštaj o radu Službe za buyetsku inspekciju. Data je saglasnost na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga racionalizacije, održavanja i zamene dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji prigradskih naselja grada Subotice.Na sedniciUsvojeno je i Rešenje o donošenju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Subotice za 2020. godinu.Za novog gradskog pravobranioca na period od pet godina postavljena je Ljiljana Vuković Simić, a za zamenika lokalnog ombudsmana, na mandatni period od šest godina, Valerija Nagel Lami i Maja Toskić.V. H.        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.05.2020

Medij: rtv-vranje.rs

Link: http://www.rtv-vranje.rs/index.php/home/drus-v/item/24369-vranje-u-vrhu-transparentnosti.html

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje u vrhu transparentnosti

Vranje u vrhu transparentnosti Grad Vranje se i ove godine nalazi u samom vrhu, na šestom mestu, prema istraživanju "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji"."Zadovoljstvo nam je da vas izvestimo da Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo, međutim, i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa", stoji u dopisu "Transparentnosti Srbija". Ocenite ovaj članak

----------------------------------------------------------

Datum: 29.05.2020

Medij: infocentarjug.rs

Link: http://www.infocentarjug.rs/leskovac-najtransparentniji-na-jug-srbije/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: LESKOVAC NAJTRANSPARENTNIJI NA JUG SRBIJE

Putem istraživanja "Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI" sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je sa indeksom od 75 ove godine zauzeo peto mesto u Srbiji, a prvo na jugu naše zemlje. Pored značajnog mesta na tabeli, Leskovac je u odnosu na prošlu godinu zabeležio rast od čak 15 poena, sa 60 na 75. Indeks od 75 Leskovac je postigao ispunjenjem velikog broja strogih kriterijuma poput objavljivanja odluka sa sednica Skupštine grada i izveštavanja javnosti putem konferencija za medije.Ocenom Transparentnosti Srbije stigla je potvrda da grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem građanima omogućava uvid u rad svih svojih organa, transparentan je u svim segmentima delovanja što predstavlja jedno od osnovnih načela dobrog rukovođenja. Grad Leskovac MOŽDA VAS MOŽE INTERESOVATI SLEDEĆE:  

----------------------------------------------------------