Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji


Datum : 9.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 11
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Negativna

SARADNICA
Katarina Rebrača bi, prema nekim saznanjima, mogla da bude jedan od ključnih svedoka u aferi “citostatik“
BEOGRAD - Katarina Rebrača (37) mogla bi da bude jedan od ključnih svedoka u postupku protiv uhapšenog dr Nenada Borojevića, direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, otkriva Kurir. Rebrača, nezvanično saznajemo, misli da bi mogla da dobije status svedoka saradnika ili makar smanjenje kazne u zamenu za informacije posle kojih bi mnoge stvari u vezi sa aferom „citostatik“ bile rasvetljene. Prema rečima našeg sagovornika iz istrage, Rebrača je, kao neko ko je nekoliko godina blisko sarađivao sa Borojevićem, bila upućena u „pojedine poslove“. - Želi da pomogne da se slučaj rasvetli jer smatra da joj je hapšenje smešteno iz osvete. Tvrdi da može da dokaže da nije kriminalac koji živi od tuđe nesreće. Sve što je rekla i što će eventualno reći biće provereno do detalja. Zasad skoro da ne postoji mogućnost da ona bude svedok saradnik jer po zakonu to može biti samo neko od osumnjičenih u tom postupku. Međutim, svakako da bi davanje korisnih informacija olakšalo njenu poziciju - navodi naš sagovornik. Ukoliko bi Rebračini podaci bili korisni u istrazi, ona bi se ranije mogla naći na slobodi. Podsetimo, Katarina Rebrača uhapšena je početkom aprila ove godine zbog sumnje da je proneverila 37 miliona dinara Fonda za pomoć ženama obolelim od raka. Između ostalog, na dušu joj se stavlja i da nije isplatila pare prikupljene za mamografe namenjene Institutu za onkologiju. Kako je Kurir pisao, Rebrača tvrdi da je dala taj novac, a njen bivši suprug Ivan Đurić rekao je da joj je tu laž podmetnuo upravo dr Borojević, koji je, navodno, patološki zaljubljen u nju. Podsetimo, kada je aprila ove godine privedena u policijsku stanicu, Rebrača je inspektorima rekla da „zna ko joj smešta, ali da još ne namerava da otkrije imena“. Apelacioni sud u Beogradu je 6. jula produžio pritvor Rebrači, njenoj majci Sandrini Bogunović (60) i Slađani Mironiji (46) za još dva meseca, koji po rešenju tog suda može da traje do 7. septembra. Pritvor im je produžen jer se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora duža od 10 godina.
Antrfile : Bivši muž: Katarina je loše
Igor Đurić, bivši suprug Katarine Rebrače, nije ni potvrdio, ali ni demantovao ovu informaciju: - Hvala na pitanjima, ali ne mogu da vam odgovorim ni na jedno od njih. Mogu samo da vam kažem da je Katarina psihički i fizički vrlo loše - kratko je rekao Đurić.
Dopuna krivične prijave
U nastavku akcije „Kraba“ protiv Ivane Popović (44), načelnika apoteke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, podneta je dopuna krivične prijave zbog sumnje da je primala mito, saopštila je juče policija. Kako se navodi, sumnja se da je Popovićeva, inače i član Komisije za nabavku lekova na Institutu, primala mito u vezi s distribucijom leka proizvođača „Slavijamed“ i distributera „Velefarm“.
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Pregled
Strana : 13
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija : BETA
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

PROVERITI UGOVOR O PRODAJI ŠEĆERANE
Beograd Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je da se preispita postupanje Agencije za privatizaciju u kontroli ugovora o prodaji šećerane „Jedinstvo“ iz Kovačice. U dopisu Vladi Srbije Savet je naveo da Agencija nije ispunjavala svoju zakonsku obavezu o kontroli privatizacije „Jedinstva“, zbog čega su mali akcionari te fabrike prinuđeni da u sudskom postupku dokazuju svoja prava. Šećerana je za tri evra prodata 2002. godine novosadskoj kompaniji KM Komerc, a sada posluje u sastavu kompanije Sunoko u kojoj MK komerc ima udeo od 49 odsto. Novi vlasnik je bio u obavezi da u roku od pet godina otkupi akcije manjinskih akcionara, kao i da investira 7,8 miliona evra i za socijalni program obezbedi 2,1 milion evra. Savet za borbu protiv korupcije je ukazao da se iz dokumentacije malih akcionara vidi da kupac „Jedinstva“ nije ispunio ugovorene obaveze, a da mu je Agencija za privatizaciju izmenom ugovora smanjila obavezne investicije. Ukoliko bi se obezbedilo ispunjenje obaveza iz ugovora o prodaji šecerane u Kovačici izbegli bi se sudski sporovi koji mogu imati štetne posledice za državu, navodi se u saopštenju Saveta. Beta
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Pravda
Strana : 8
Autor : NN
Tema : Javne nabavke, Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

MALO ŽITA U KUKOLJU
TOMICA MILOSAVLJEVIĆ: STROGO DEFINISATI ODNOS LEKARA I FARMACEUTSKIH KUĆA
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da će do kraja meseca biti doneti podzakonski akti na Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, kojima će se najstrože definisati odnosi zdravstenih radnika i farmaceutskih kuća, te da posle usvajanja tih akata nijedan stručni skup neće imati satelitski simpozijum, koji finasira neka farmaceutska kuća. Ministar je kazao da će, posle usvajanja tih akata, svaki predavač morati da se na početku izlaganja izjasni da li postoji sukob interesa, a da će svaka farmaceutska kuća biti obavezna da objavi na svom sajtu imena lekara koje iz različitih razloga finansira. On je dodao da takva stroga pravila postoje samo još u SAD i Italiji. Milosavljević je, nakon obilaska pedijatrijskog odeljenja na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao novinarima da je sada najznačajnije da se posao u Institutu obavlja kako treba i da lekari razumeju da u trenutku poljuljanog poverenja moraju da daju sve od sebe kako bi se to poverenje vratilo. – U ovim trenucima, kada se manje veruje „belim mantilima“ i kada povremeno izgleda da su „crni mantili“ prevladali, na nama je da pokažemo da to nije tako – poručio je ministar i istakao da je zdravstvenim radnicima posebno važno da se svaka sumnja ispita, a svako kršenje zakona kazni, te da se „ne spaljuje čitavo polje žita sa zabludom da je kukolj“. Ministar je, javlja Tanjug, pozvao farmaceutske kuće na društvenu odgovornost.
Antrfile : Dopuna prijave protiv Ivane Popović
U nastavku policijske akcije „Kraba“, juče je podneta dopuna krivične prijave protiv načelnice apoteke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Ivane Popović, saopšteno je iz MUP-a. Popovićeva je bila član komisije za nabavku lekova na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Pripadnici službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, podneli su krivičnu prijavu protiv Popovićeve, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita, u vezi sa distribucijom leka proizvođača „Slaviamed“ i „Velefarm“.
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

ISPITATI KONTROLU ŠEĆERANE
Savet za borbu protiv korupcije
BEOGRAD - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je juče da se preispita postupanje Agencije za privatizaciju u kontroli ugovora o prodaji šećerane „Jedinstvo“ iz Kovačice, prenosi Beta. U dopisu Vladi Srbije Savet je naveo da Agencija nije ispunjavala svoju zakonsku obavezu o kontroli privatizacije „Jedinstva“, zbog čega su mali akcionari te fabrike prinuđeni da u sudskom postupku dokazuju svoja prava. Šećerana je za tri evra prodata 2002. godine novosadskoj kompaniji „MK komerc“, a sada posluje u sastavu kompanije „Sunoko“, u kojoj „MK komerc“ ima udeo od 49 odsto.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 13
Autor : E. D.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

BIVŠI VEĆNIK SE PONOVO TERETI ZA MITO
NOVA PRIJAVA PROTIV PANČEVCA MILANKA ANDREJIĆA
Protiv bivšeg člana Gradskog veća Pančeva i predsednika Gradskog odbora Nove Srbije Milanka Andrejića podneta je još jedna krivična prijava za traženje mita, saopšteno je juče u tužilaštvu. Prijavu je Višem tužilaštvu u Pančevu podneo zamenik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda koji Andrejića tereti da je tražio 200.000 dinara da bi grad isplatio ugovorenu sumu za izradu Strategije poljoprivrede, izjavila je tužiteljka Gordana Čolić. Dodala je da je policiji naloženo da prikupi neophodne informacije u vezi s prijavom. Protiv Andrejića postoje još dve krivič ne prijave za isto delo saznaje se iz izvora u policiji i tužilaštvu. Isti izvori saopštili su da će protiv Andrejića biti pokrenuta i finansijska istraga kako bi se utvrdila srazmera između njegovih primanja i imovine koju poseduju on i njegova porodica kako bi se utvrdilo da li je stečena na legalan način. Protiv Milanka Andrejića krajem prošlog meseca Više tužilaštvo već je podiglo optužnicu za zahtevanje i primanje mita od 3.000 evra od organizatora Pančevač kog karnevala.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Press
Strana : 10
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija : BETA
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

NOVA PRIJAVA ZA MITO PROTIV GRADSKOG VEĆNIKA
PANČEVO - Protiv bivšeg člana Gradskog veća Pančeva i predsednika Gradskog odbora Nove Srbije Milanka Andrejića podneta je još jedna krivična prijava za traženje mita, saopšteno je u tužilaštvu. - Prijavu je Višem tužilaštvu u Pančevu podneo zamenik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda koji Andrejića tereti da je tražio 200.000 dinara da bi grad isplatio ugovorenu sumu za izradu strategije poljoprivrede, izjavila je tužiteljka Gordana Čolić. Protiv Andrejića postoje još dve krivične prijave za isto delo. Tužilaštvo je nedavno podiglo optužnicu protiv Andrejića jer je tražio i primio mito u iznosu od 3.000 evra od organizatora Pančevačkog karnevala. (Beta)
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

VERIFIKOVAN TEKST RADNE GRUPE
Čedomir Čupić
BEOGRAD - Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije verifikovali su tekst izmena Zakona o Agenciji, koji je zatim upućen Vladi, a koji bi Skupština Srbije trebalo da usvoji tokom vanrednog zasedanja, izjavio je juče predsednik Odbora Čedomir Čupić. On je Tanjugu rekao da Odbor nije doveo u pitanje duh odredbi koje je radna grupa načinila u izmenama tog zakona, nego da su napravljene korekcije i preciziranja.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Politika
Strana : A11
Autor : M. B.
Tema : Transparentnost Srbija
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

UKINUTI KORUPCIONAŠKI ZAKON
Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija podneli su Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize koji je nedavno usvojila Skupština Srbije. Odredbe ovog zakona u direktnoj su suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o javnim nabavkama, Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi – CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Suspendovanje nekih od najznačajnijih odredaba ovih akata – kojima se obezbeđuju transparentnost procedura, jednak pravni položaj svih ponuđača i poštovanje principa konkurencije – predstavlja otvoren poziv na korupciju, koji je upućen i podržan od strane najviših državnih institucija, kaže se u saopštenju Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, Centra za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, Građanske čitaonice „Pirgos” iz Pirota, Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju, Resurs centra iz Majdanpeka, Beogradskog centra za ljudska prava i Transparentnosti Srbija. – Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija smatraju da predlaganje i usvajanje pomenutog zakona predstavlja pravno – politički skandal, udar na Ustav i osnovne sistemske zakone, narušavanje jedinstvenosti pravnog poretka i grubo ugrožavanje međunarodnog kredibiliteta zemlje – kaže Dragan Dobrašinović, predsednik upravnog odbora Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i dodaje je da „vlada, Skupština i predsednik Srbije nisu dobili mandat od građana da promovišu korupciju i van snage stavljaju Ustav i ratifikovane međunarodne sporazume, niti da u pitanje dovode evropsku budućnost zemlje”. Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija pozivaju Ustavni sud da prihvati inicijativu, obustavi primenu Zakona o podsticanju građevinske industrije uslovima ekonomske krize i donese odluku kojom se ovaj štetan i korupcionaški zakon proglašava neustavnim i stavlja van pravne snage. Smatramo da je to jedini način da se zaštiti interes građana Srbije i Ustavom garantovano ekonomsko uređenje koje „počiva na tržišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine”, kaže se u saopštenju.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Politika
Strana : A7
Autor : R. H. – D. R.
Tema : Javne nabavke
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

DOPUNJENA KRIVIČNA PRIJAVA U AFERI „KRABA”
Uskoro stroža pravila za saradnju lekara i farmaceutskih kuća
Služba MUP-a za borbu organizovanog kriminala podnela je dopunu krivične prijave protiv načelnice apoteke na Institutu za onkologiju Ivane Popović, jedne od osumnjičenih za korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut, saopštio je MUP. Dopuna krivične prijave tereti je za primanje mita u vezi sa distribucijom leka proizvođača „Slavijamed” i distributera „Velefarm”, navodi se u saopštenju MUP-a. Ivana Popović bila je član Komisije za nabavku lekova na Institutu. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da će do kraja meseca biti doneti podzakonski akti na Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, kojima će se najstrože definisati odnosi zdravstvenih radnika i farmaceutskih kuća. Milosavljević je posle obilaska pedijatrijskog odeljenja na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije rekao novinarima da posle usvajanja tih akata nijedan stručni skup neće imati satelitski simpozijum koji finansira neka farmaceutska kuća, da te kuće neće smeti da utiču na teme i predavače skupa i da će svaki predavač morati na početku izlaganja da se izjasni da li postoji sukob interesa. Ministar je kazao da će posle usvajanja tih akata svaka farmaceutska kuća biti obavezna da objavi na svom sajtu imena lekara koje iz različitih razloga finansira i dodao da takva stroga pravila postoje samo još u SAD i Italiji. Da podsetimo, u policijskoj akciji „Kraba” uhapšeno je osam osoba osumnjičenih da su umešani u korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut za onkologiju.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Blic
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

UBUDUĆE BEZ DUPLIH FUNKCIJA
ČUPIĆ
Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije verifikovali su tekst izmena Zakona o Age­nciji, koji je zatim upućen Vladi i koji bi Skupština Srbije trebalo da usvoji tokom vanrednog zasedanja, izjavio je juče predsednik Odbora Čedo­mir Čupić.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Blic
Strana : 5
Autor : SLOBODAN VUČETIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Komentar
Ocena : Neutralna

MOZAIK POPLAVA, ZLOČINA, AFERA I KIČA
Piše: Slobodan Vučetić
Srbija ovih dana deluje kao ukleta zemlja. Naime, uz sve ogromne probleme koji proizlaze iz duboke ekonomske krize i socijalne bede velikog dela njenih građana, svakodnevno je snalaze raznovrsne nove nevolje i traume. Reč je, pre svega, o velikim poplavama koje su opustošile desetine hiljada hektara pod pšenicom, voćem i povrćem, a mnoge porodice ostavile bez kuća. Po ko zna koji put se pokazalo da ni država ni lokalne vlasti godinama unazad nisu činili sve što su mogli i morali da zaštite plodna polja i naselja od iznenadnih i razornih bujica. Ovako je ispalo da jedino „Farma” TV „Pink” „posluje” bez problema. Naime, ona je više nego uspešno širila najgori kič i nekulturu i podsticala najniže ljudske strasti. Praktično, vršila je svojevrsni duhovni, kulturni i moralni genocid svoga naroda, kome je kao hleb potrebna prosvećenost, kultura i moralna obnova. Velika je šteta što RRA nije smogla hrabrosti, ali i odgovornosti da umesto opomene, makar na nekoliko meseci, Televiziji „Pink”, zbog „Farme” i „Trenutka istine”, kao i drugim TV „ludim kućama” dosudi „crveni karton”. Proteklih dana i nedelja građani Srbije opet su se sa užasom podsetili na zločine i zločince zemunskog klana, Simovića i Kalinića. Ono što prevazilazi i maštu najbolesnijeg uma jeste iskaz Kalinića, dat hrvatskoj policiji, da je Jurišića, svoga ortaka iz zemunskog klana, likvidirao i potom samleo njegove posmrtne ostatke! Biće zanimljiv ishod nastojanja ova dva zločinca da dobiju status svedoka saradnika u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića. Naravno, jasno je da je ubistvo premijera teško bilo moguće bez već dokazanog učešća jednog broja pripadnika JSO i tajne policije. Jednako je verovatno i da je to ubistvo imalo svoju jaku političku motivaciju i organizovanu političku pozadinu, to jest da je ohrabrivano i „odobreno” od strane određenih važnih političkih krugova ili ličnosti kojima je pokojni premijer Đinđić bio „kost u grlu”. U tom smislu pominju se Šešelj i šef Vojne obaveštajne službe, general Tomić. Biće, međutim, vrlo teško to i dokazati, pogotovo na osnovu iskaza okorelih kriminalaca koji su spremni na sve vrste „saradnje” sa policijom i sa pravosuđem kako bi olakšali svoj položaj. Ipak, nije isključeno da nova istraga dovede do odgovora na ozbiljne sumnje jednog broja eksperata da je postojao i treći metak, to jest da je na Đinđića pucano i iz pravca vojnih objekata u Birčaninovoj ulici, a ne samo iz ulice Admirala Geprata. Kad je reč o zločinu, javnost Srbije je, kao retko kada, proteklih dana užasnuta silovanjem i davljenjem osmogodišnje devojčice. Dodatni razlog za šok i bes građana bio je podatak da je reč o zločincu koji je već bio optužen (ali ne i osuđen) za pokušaj silovanja. Ovaj tragični događaj neminovno nas opominje i podseća na brojne slične zločine pedofila poslednjih godina, uključujući i dokumentovane optužbe protiv dvojice sveštenika, od kojih je jedan vladika, koje su ostale bez sudskog epiloga zbog politički „isposlovane” zastarelosti krivičnog gonjenja! Krajnje je vreme, zato, da se za pedofiliju i uopšte zločine i nasilje nad decom rigorozno zaoštri kaznena politika, koja je, ipak, najvažniji oblik prevencije. A onda je usledio pravi „grom iz vedra neba”. Reč je o hapšenju direktora Onkološkog instituta i dva njegova pomoćnika, kao i jednog broja predstavnika farmaceutske industrije. Do hapšenja je (posle 14 meseci praćenja od strane policije) došlo zbog osnovane sumnje da je u pitanju primanje i davanje velikog mita. I to ne mita u njegovom klasičnom obliku, inače široko rasprostranjenog u zdravstvu. U pitanju je najteži mogući vid ovoga (i ne samo ovoga) krivičnog dela, jer je visina mita bila u direktnoj srazmeri sa količinom bolesnicima (uključujući i decu) propisivanih doza citostatika. Naime, reč je o dozama iznad važećih medicinskih standarda, ali i o njihovom propisivanju izvan medicinski indikovanih slučajeva! Ako bi se to i sudski dokazalo, to bi bilo neopisivo težak, monstruozan zločin, nezapamćen na ovim prostorima. Nadajmo se da, ipak, nije reč o tome, već o klasičnom davanju i primanju mita za protežiranje lekova određenog proizvođača, što je, nažalost, odavno odomaćena praksa i javna tajna. Bilo kako bilo, naneta je ogromna šteta ugledu zdravstva i lekara, to jest iz temelja je poljuljano poverenje u jednu humanu profesiju i unet veliki strah među građane. Ova užasna afera još jednom ukazuje na veoma rasprostranjenu korupciju u javnom sektoru. Posebno u sferi veoma skupih javnih nabavki, gde se koruptivnim ugovorima godišnje država ošteti za oko 800 miliona evra! Veliki deo toga novca završi na tajnim privatnim računima raznih funkcionera i službenika državnih organa, javnih preduzeća, ustanova i organa lokalne vlasti. A po široko rasprostranjenom mišljenju - i u partijskim kasama i džepovima visokih partijskih funkcionera. Otuda i često javno sumnjičenje da se tu nalazi odgovor na pitanje zašto državni organi faktički sprovode opstrukciju rada niza novostvorenih kontrolnih i regulatornih tela i uvođenja zakonske zaštite insajdera u sferi korupcije i sl. Činjenica da brojne kriminalne finansijske i druge afere godinama jedna drugu sustižu i zatrpavaju, a vrlo retko dobijaju sudski epilog, faktički ohrabruje kriminalce. Predstavnici vlasti skloni su da otkrivanje velikog broja zločina i afera, tumače kao znak njihove efikasnosti. U to bi se moglo verovati pod uslovom da su bezbrojne kriminalne afere krivično procesuirane, odnosno dobile sudski epilog. A, nažalost, najčešće nisu.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Blic
Strana : 17
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

TRAŽIO MITO
PANČEVO
Zamenik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda podneo je Višem tužilaštvu u Pančevu krivičnu prijavu protiv Milanka Andrejića, bivšeg člana Gradskog veća Pančeva, u kojoj ga tereti da je tražio 200.000 dinara mita, saopšteno je iz tužilaštva.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Danas
Strana : 10
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

SAVET TRAŽI KONTROLU UGOVORA O PRODAJI ŠEĆERANE JEDINSTVO
Beograd - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je juče da se preispita postupanje Agencije za privatizaciju u kontroli ugovora o prodaji šećerane Jedinstvo iz Kovačice. U dopisu Vladi Srbije Savet je naveo da Agencija nije ispunjavala svoju zakonsku obavezu o kontroli privatizacije Jedinstva, zbog čega su mali akcionari te fabrike prinuđeni da u sudskom postupku dokazuju svoja prava. Šećerana je za tri evra prodata 2002. novosadskoj kompaniji KM Komerc, a sada posluje u sastavu kompanije Sunoko u kojoj MK komerc ima udeo od 49 odsto. Novi vlasnik je bio u obavezi da u roku od pet godina otkupi akcije manjinskih akcionara, kao i da investira 7,8 miliona evra i za socijalni program obezbedi 2,1 milion evra. Savet za borbu protiv korupcije je ukazao da se iz dokumentacije malih akcionara vidi da kupac Jedinstva nije ispunio ugovorene obaveze, a da mu je Agencija za privatizaciju izmenom ugovora smanjila obavezne investicije. Ukoliko bi se obezbedilo ispunjenje obaveza iz ugovora o prodaji šecerane u Kovačici izbegli bi se sudski sporovi koji mogu imati štetne posledice za državu, navodi se u saopštenju Saveta. Beta
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Danas
Strana : 3
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

IZMENE ZAKONA O AGENCIJI
Beograd - Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije potvrdili su tekst izmena Zakona o Agenciji, koji je zatim upućen Vladi i koji bi Skupština Srbije trebalo da usvoji tokom vanrednog zasedanja. Tanjug
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : Danas
Strana : 5
Autor : J. TOMAŠEVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

PROTIV KORUPCIJE NEMA UNIVERZALNOG LEKA
Ministar zdravlja posetio Pedijatrijsko odeljenje Instituta za onkologiju
Beograd - Posao na Institutu za onkologiju odvija se kako treba. Zaposleni daju sve od sebe, i više od toga, u ovom trenutku poljuljanog poverenja - rekao je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević, po obilasku Pedijatrijskog odeljenja tog instituta. Ministar je, posle sastanka sa predstavnicima Instituta i Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, istakao da većina zaposlenih u zdravstvenom sistemu „radi ozbiljno i posvećeno, sa empatijom za pacijente“ i da je doktorima koji ispravno rade svoj posao, stalo da se korupcija iskoreni. - Za korupciju, nažalost, nema univerzalnog leka, injekcije, tablete. Da postoji, svi bismo primili takav lek. Najbolje rešenje je uvođenje reda, transparentnosti, uvođenje i poštovanje pravila. U trenutku kada izgleda da su „crni mantili“ prevladali među „belim mantilima“, najznačajnije je da se svaka sumnja što pre ispita i kršenje zakona rigorozno kazni, a ne da se „spaljuje polje žita zbog zablude da je sve kukolj“ - ocenio je Milosavljević. Prema njegovim rečima, deca koja se leče na Pedijatrijskom odeljenju Instituta dobro su raspoložena, zadovoljna odnosom prema njima, a njihovim roditeljima biće omogućeno da ih posete u bilo koje vreme. Jelena Bokun, v.d. direktora Pedijatrijskog odeljenja, koje ima 21 bolesničku postelju, rekla je da „medicinski sve funkcioniše i pacijenti dobijaju propisane terapije“. Prema njenim rečima, godišnje se u Institutu leči oko 300 dece obolele od malignih bolesti, a takva dijagnoza se postavi kod oko 150 mališana. Zoran Rakočević, direktor službe za Radiološku dijagnostiku, rekao je za Danas da Institut ima 911 zaposlenih, a poslednja dešavanja nisu promenila njihov odnos prema pacijentima. Kao i njegove kolege, Rakočević smatra da je „medijsko izveštavanje bilo pogubno“, posebno na roditelje obolele dece. - Niko od roditelja ni u jednom trenutku nije sumnjao da su deca trovana citostaticima. To je plod medijskog senzacionalizma, a da se, pri tom, nije razmišljalo o šteti koja je time naneta oboleloj deci, njihovim roditeljima, i naročito, onima čija su deca umrla - naglasila je Novka Tomić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Prošle nedelje uhapšeni su direktor Instituta Nenad Borojević i još devetoro njegovih saradnika i predstavnika farmaceutskih kuća.
Antrfile :
============================


Datum : 9.7.2010
Novina : 24 sata
Strana : 4
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

UHAPŠENI ZBOG MITA U FONDU
Zbog zloupotrebe položaja, primanja i davanja mita u vezi kredita Fonda za razvoj Srbije juče su uhapšeni Radovan M. (31) iz Beograda, koji radi u Fondu, Miodrag M. (42) iz Ivanjice, Dragić J. (54) iz Pančeva, Radoš D. (60) iz Lučana, Siniša M. (37) iz Pančeva, Milinko M. (50) iz Ivanjice i Radenko D. (30) iz Užica.
Antrfile :
============================