Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji


Datum : 15.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 10
Autor : Z. N.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Negativna

UHAPŠENI POLICAJAC I VLASNIK AUTO-ŠKOLE
Akcija „Vozač“
BEOGRAD - Posle hapšenja Novice Tasića (49), policajca Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, iza brave su se našli i njegov kolega Saša Ristić (41) i vlasnik auto-škole „S“ u Surčinu Božidar Nikolić (45). Ristić je osumnjičen za pomaganje u primanju mita, a Nikolić za davanje mita. Podsetimo, Tasić je osumnjičen da je uzimao novac za nameštanje polaganja vozačkih ispita u Nikolićevoj auto-školi. Ovo hapšenje je nastavak akcije „Vozač“.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Pregled
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

ČUPIĆ: NE RUŠITE AGENCIJU
Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić pozvao je juče poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. Povodom amandmana Jedinstvene Srbije kojima bi se omogućilo da gradonačelnici i predsednici opština istovremeno budu poslanici i da funkcioneri zatečeni na više funkcija ostanu na funkcijama do kraja mandata, Čupić je agenciji Beta rekao da ti amandmani dovode u pitanje Ustav. Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, rekao je Čupić.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Pregled
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

NAPREDAK U REFORMAMA
Pjer Mirel, visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje u poseti Beogradu
Mirel zatražio od Beograda konstruktivan pristup problemu carina na Kosovu
Beograd Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel pozdravio je juče napredak Srbije u sprovođenju reformi, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalnoj saradnji, ali i zatražio od Beograda konstruktivan pristup problemu carina na Kosovu. Na konferenciji za novinare posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU-Srbija u Palati Srbija, Mirel je pohvalio i donošenje statuta Vojvodine, obrazovanje nacionalnih saveta, aktivnosti ombudsmana i povernika za informacije od javnog značaja. Posebno je pozdravio poboljšanje odnosa Srbije i BiH i s tim u vezi usvajanje deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, kao i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Srebrenicu. Potpredsednik vlade za evrointegracije Srbije Božidar Đelić je rekao da je razgovarano o napretku u političkim kriterijumima, reformi pravosuđa, regionalnoj saradnji, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, napretku u primeni statusa Vojvodine, pravima manjina, statusu i radu nezavisnih regulatornih tela. Đelić je naglasio da postoje „otvorena pitanja dubine i brzine reformi“, ali da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme radi poboljšanja životnog standarda svojih građana i evropske integracije. Mirel je kao pozitivne primere unapređenja regionale saradnje naveo i sporazum o ekstradiciji s Hrvatskom i sporazum o policijskoj saradnji s Albanijom. „Želeli bismo sličan konstruktivan pristup o jednom posebnom pitanju u vezi s Kosovom“, rekao je Mirel i dodao da da bi Srbija trebalo da prihvati carinske pečate koji su bitni za razvoj trgovine i, prema tumačenju Unmika, u potpunoj saglasnosti s rezolucijiom 1244 Saveta bezbednosti UN. Đelić je rekao da je Srbija prihvatila da u ime Kosova sporazum o slobodnoj trgovini u regionu (CEFTA) potpiše Unmik, ali da je „pre određenog vremena pokušana jednostrana promena tog međunarodnog ugovora, što nije moguće bez sporazuma svih ugovornih strana“. Mirel je pozdravio i osnivanje agencije za borbu protiv korupcije i uspesi u borbi protiv organizovanog kriminala, raskrinakavanje značajne grupe koja je krijumčarila narkotike, kao i političku volju da se ona nastavi. „U tom kontekstu, reforma pravosuđa je izuzetno značajna i potrebna reforma“, rekao je Mirel i dodao da se o tom pitanju i dalje vodi dijalog.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 3
Autor : B. D. S.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

ČUPIĆ POZVAO POSLANIKE DA NE KRŠE USTAV
NAKON AMANDMANA JS-a, UPOZORAVAJUĆE REAKCIJE IZ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Č;upić pozvao je juče poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. Čupić je reagovao povodom amandmana Jedinstvene Srbije kojima se traži da se gradonačelnicima i predsednicima opština omogući da istovremeno budu i poslanici, te da funkcioneri koji su u trenutku početka primene zakona (1. januar ove godine) bili na tim funkcijama – ostanu na njima do isteka mandata. Naime, zakonskim izmenama koje je predložila Vlada Srbije i koje su usaglašene s Agencijom, predviđeno je da fukcioneri zatečeni na više funkcija do 1. septembra obaveste Agenciju o tome koje funkcije obavljaju, a ona bi potom odlučivala da li su u sukobu interesa. Amandmanom koji je podnela Jedinstvena Srbija, čiji lider Dragan Marković Palma, uz poslanički mandat, sedi i u fotelji gradonačelnika Jagodine, traži se da se zatečene funkcije zadrž e do isteka mandata. Drugim amandmanom predviđa se da se i gradonačelnicima, odnosno predsednicima opština, omogući da, kao što je to slučaj s odbornicima u lokalnim parlamentima, istovremeno budu pokrajinski poslanici ili narodni poslanici. Lider JS-a juče nije želeo da za „Dnevnik“ komentariše motive za podnošenje navednih amandmana, niti, pak, da li je njegova stranka njihovo prihvatanje postavila kao uslov partnerima u vladajućoj koaliciji. Međutim, Čedomir Čupić upozorava na to da ti amandmani dovode u pitanje sam Ustav. – Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa – naveo je Čupić, pozivajući poslanike da ne krše Ustav. Dodao je da će, u slučaju da ti amandmani budu prihvaćeni, „Agencija preduzeti sve mere koje joj stoje na raspolaganju“. Precizirao je da bi Agencija tad tražila zaštitu od Ustavnog suda, te o svemu obavestila međunarodne organziacije Savet Evrope i GREKO, kao i predstavnike Evropske komisije i predstavnike UN koji se bave problemima organizovanog kriminala i korupcije. Čupić ipak očekuje da izmene koje je Vlada predložila uz saglasnost Agencije neće biti korigovane tokom skupštinske rasprave.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 7
Autor : R. B.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

TRGOVINA LISTAMA ČEKANJA
„Doktori protiv korupcije“ traže od državnog vrha da ispita odgovornost zbog lečenja 450 inostranih pacijenata obolelih od raka dok su naši čekaliBEOGRAD - Udruženja „Doktori protiv korupcije“ i „Zdravlje“ uputila su vrhu države otvoreno pismo, u kojem zahtevaju da se ispita odgovornost zdravstvenih vlasti zbog
„trgovine listama čekanja za radioterapiju u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici“. Obraćajući se Borisu Tadiću, predsedniku države, Mirku Cvetkoviću, premijeru, i Ivici Dačiću, ministru policije, oni su naveli da je 450 inostranih osiguranika obolelih od malignih bolesti lečeno u Institutu na osnovu ugovora potpisanog između rukovodstva te kuće i inostranog osiguranja uz visoku finansijsku nadoknadu. Istovremeno, toliko ljudi iz Srbije je tada ostalo bez terapije. „U Srbiji ne postoji dovoljno radioterapijskih kapaciteta, te je realizacija tog ugovora za posledicu imala uskraćivanje prava na blagovremeno lečenje od malignih bolesti srpskih osiguranika. Podsećamo da kod malignih oboljenja svako kašnjenje, a posebno ukidanje odgovarajuće terapije, dovodi do smrtnog ishoda“, naveli su oni. Prema njihovim rečima, situacija je izuzetno ozbiljna jer se prava na lečenje pacijenata obolelih od raka očigledno krše zbog novca. „To ukazuje na postojanje krivičnog dela nesavesnog pružanja lekarske pomoći i teških dela protiv zdravlja ljudi“, obavestili su oni vrh države.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 4
Autor : NN
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

NE KRŠITE USTAV!
Čedomir Čupić
BEOGRAD - Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić pozvao je juče poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. Povodom amandmana JS kojima bi se omogućilo da gradonačelnici i predsednici opština istovremeno budu poslanici, Čupić je rekao da ti amandmani dovode u pitanje Ustav. - Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa - rekao je Čupić, i pozvao sve poslanike da ne krše Ustav.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 12
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

UHAPŠENI POLICIJSKI SLUŽBENICI
ZBOG SUMNjE DA SU PRIMILI MITO
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su policijske službenike Novicu T. (49) i Sašu R. (41) zbog sumnje da su izvršili krivična dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja i pomaganja u primanju mita, saopš teno je iz MUP-a. Uhapšen je i Božidar N. (45) vlasnik Auto-škole S iz Surčina, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita. Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju MUP-a, osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu. (Tanjug)
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

AGENCIJA O PRAVILNIKU
BEOGRAD - Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije juče su dali mišljenje o Predlogu novog pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u službi Agencije za narednu godinu, kažu u Agenciji.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 3
Autor : V. N.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

PALMA BRANI SEBE
Jedinstvena Srbija traŽi da gradonaČelnici ostanu poslanici
Zahtev da ”dupli” zadrže pozicije do kraja mandata
UMESTO do 1. septembra, gradonačelnici bi trebalo da ostanu u klupama republičkog parlamenta dok im ne istekne mandat. Takav amandman na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije podnela je Jedinstvena Srbija, čiji lider Dragan Marković Palma sada ima mandat poslanika, ali i fotelju gradonačelnika Jagodine. Propis o kojem će se Skupština uskoro izjasniti predviđa da će fukcioneri zatečeni na više položaja 1. januara dobiti rok do 1. septembra da se izjasne koje funkcije obavljaju. Agencija će potom odlučivati da li su u sukobu interesa i određivati im rok da napuste jednu fotelju. Osim odlaganja rokova, JS predlaže i da se funkcionerima koje biraju direktno građani omogući da imaju više položaja bez saglasnosti Agencije. Konkretno, da odbornici mogu da dobiju i mandat poslanika. U vladajućoj koaliciji juče su bili zatečeni amandmanima Markovićeve stranke. Branko Ružić (SPS) kaže da tek treba da ih razmotri, sličan odgovor dobili smo i u klubu G 17 plus, kao i od Aleksandre Jerkov, zamenika poslaničke grupe ZES. - O toj temi nije bilo čak ni nezvaničnih razgovora - kaže Jerkova. - Pretpostavljam da Dragan Marković to predlaže zbog sebe, a podnošenje amandmana samo zbog sebe nije dobro.
Antrfile : KRŠENjE USTAVA
PREDSEDNIK Odbora Agencije Čedomir Čupić pozvao je juče poslanike da amandmanima na Zakon ne krše Ustav. On je poručio da se upravo amandmanom JS, Ustav dovodi u pitanje.
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Politika
Strana : A5
Autor : G. NOVAKOVIĆ
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

PALMA „RUŠI” AGENCIJU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
JS predložio amandmane kojima se svim funkcionerima omogućava da zadrže više fotelja do kraja mandata
Da li je vladajuća koalicija u Srbiji odlučila da jedan broj gradonačelnika po svaku cenu nastavi da sedi i u skupštinskim klupama, bar do kraja tekućeg mandata – znaće se za koji dan kada se bude glasalo za predložene izmene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Kako sada stvari stoje moglo bi se dogoditi da se ono što nije uspelo u prvom pokušaju izmene zakona ostvari usvajanjem juče podnetih amandmana poslanika Jedinstvene Srbije (JS). Troje poslanika te stranke, među kojima je gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, traže da funkcioneri koji su 1. januara ove godine, kada je zakon stupio na snagu, zatečeni u obavljanju više funkcija ostanu na njima do isteka roka na koji su izabrani ili postavljeni. Drugim amandmanom JS traži da se dopuni odredba kojom je definisano da funkcioner koga su neposredno izabrali građani na javnu funkciju može, bez saglasnosti agencije, da obavlja više javnih funkcija, na koje se bira neposredno od građana, ukoliko je to u skladu sa Ustavom, i to tako što će se odnositi i na funkcionere „koji su izabrani od strane predstavnika izabranih neposredno od građana”, dakle i na gradonačelnike koje su izabrale lokalne skupštine. Predstavnici vladajuće koalicije u parlamentu za sada ne žele da se izjašnjavaju o tome kakva je sudbina ovih predloga navodeći da sa njima tek treba da se upoznaju i da se obave razgovori unutar koalicije. Izvesno je, međutim, da se dogodilo upravo ono čega su se pribojavali u Agenciji za borbu protiv korupcije – da bi tekst zakona koji je utvrdila radna grupa (u kojoj su bili predstavnici agencije i Ministarstva pravde), u parlamentu mogao biti potpuno promenjen, odnosno da bi se određenim amandmanima on mogao potpuno obesmisliti. Takvu sumnju, čak i kada je tekst bio potpuno usaglašen izneo je i predsednik Odbora agencije Čedomir Čupić. On je juče pozvao poslanike da ne prihvate amandmane kojima se, kako je rekao, krši Ustav i dovode u pitanje borba protiv korupcije i rad agencije. „Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa. Mogu da izmene Ustav ali ne treba da ga krše”, rekao je Čupić za Betu. Član Odbora agencije Zlatko Minić kaže da se ovako kako su formulisani amandmani iz zakona praktično može izuzeti najveći broj „zatečenih” funkcionera. „Predložene su vrlo opasne izmene, pri čemu ova predviđena prvim amandmanom izaziva privremeni, a druga trajni haos”, kaže Minić. Čupić najavljuje da će, ukoliko se ipak dogodi da skupština usvoji predložene amandmane, agencija preduzeti sve mere koje su joj na raspolaganju. „Tražićemo zaštitu od Ustavnog suda, ali ćemo obavestiti i međunarodne organizacije, kao što su Savet Evrope i GREKO, predstavnike Evropske komisije i UN, koji se bave problemima korupcije”, kaže Čupić.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Blic
Strana : 3
Autor : M. M.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

PALMI DRAŽE DVE FOTELJE OD USTAVA
Vladajuća koalicija na ispitu
Predstavnici vladajuće koalicije juče nisu želeli da se izjasne povodom amandmana lidera i narodni poslanik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme na izmene Zakona o Agenciji protiv korupcije. Marković je zatražio da poslanici mogu istovremeno da budu i predsednici opština ili gradonačelnici, a da funkcioneri zatečeni na više funkcija ostanu na funkcijama do kraja mandata. Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić upozorio je da ti amandmani dovode u pitanje Ustav i pozvao poslanike da ih ne usvoje.
Kako „Blic“ saznaje, vladajuća koalicija juče je usaglašavala zajednički stav sa kojim će nastupiti povodom pomenutih amandmana, a Marković nije želeo da odgovori na pitanje da li će njihovo usvajanje u parlamentu usloviti opstankom koalicije. Inače, izmenama koje je predložila Vlada i koje su usaglašene sa Agencijom, funkcioneri zatečeni na više funkcija 1. januara, imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije obavljaju. Agencija bi potom odlučivala da li su u sukobu interesa i određivala im rok da napuste jednu ili više funkcija. Amandmanom JS, umesto te prelazne odredbe, predlaže se da zatečeni funkcioneri ostanu na funkcijama do isteka mandata. Drugim amandmanom menja se član po kome funkcioneri mogu istovremeno biti na više funkcija na koje su izabrani direktno od građana, bez saglasnosti Agencije, ako je to u skladu sa Ustavom, a što se odnosi na odbornike koji mogu istovremeno da budu poslanici ili narodni poslanici. Amandmanom Jedinstvene Srbije to bi bilo dozvoljeno i funkcionerima koje su izabrali predstavnici izabrani neposredno od građana. Predsednike opština i gradonačelnike biraju odbornici skupština opština i gradova. Čupić je juče pozvao poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. Predsednik Odbora Agencije je naveo da će, ukoliko se to ipak desi, Agencija preduzeti sve mere koje joj stoje na raspolaganju. - Tražićemo zaštitu od Ustavnog suda, ali ćemo obavestiti i međunarodne organizacije - Savet Evrope i GREKO, predstavnike Evropske komisije i predstavnike UN koji se bave problemima organizovanog kriminala i korupcije - najavio je Čupić.
Antrfile : Omerović: Zbog ucene raspisati izbore
Poslanik SDP Meho Omerović izjavio je za „Blic“ da „ako koalicija zavisi od tri poslanika Jedinstvene Srbije, treba odmah da raspiše izbore“. - Ako tri poslanika Dragana Markovića Palme ucenjuju koaliciju usvajanjem ovih amandmana, koalicija ne treba ni da postoji - rekao je Omerović.
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Politika
Strana : A7
Autor : O. POPOVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

ISTRAGA KORUPCIJE VAŽNIJA OD NASLOVA U MEDIJIMA
Povodom afere „Kraba” lekari krive novinare za izazivanje uzbune, novinari ministra policije, čiju su izjavu preneli, i lekare
Traženje krivca zbog izjava da su deci zbog profita davane dvostruke i trostruke doze citostatika, koja je osvanula u mnogim medijima, a posle hapšenja osumnjičenih u nedavnoj akciji MUP-a „Kraba”, u toku jučerašnjeg susreta novinara i lekara, presekao je dr Paja Momčilov, predsednik Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva – porukom da pustimo nadležne organe da rade svoj posao. – Etički komitet SLD ne bavi se kriminalom i korupcijom, već moralom. Kada postoji sumnja na kriminal i korupciju, Etički komitet SLD po svom statutu ne može da se izjašnjava dok ne bude završen pravosudni sudski postupak. Činjenica je da je ministar policije rekao da su lekari prepisivali povećane doze citostatika. Vi novinari ste to preneli, a to je bila jedna neodmerena, prejaka izjava, koja je doživela eho. Sam ministar je to demantovao. Nijedan lekar ne veruje da je bilo ko trovao nekoga, a najmanje decu. Pustimo sada naslove, jer ne sme da dođe do zamene teza: imamo posla sa kriminalom i korupcijom i pustimo pravosudnim organima da istražuju svoj posao – poručio je dr Momčilov. Time je zaključio tribinu, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije pod nazivom „Afera Kraba: Lekcija za novinare, lekare i policiju”, na kojoj su se učesnici manje-više bavili prebacivanjem krivice oko načina izveštavanja. Lekari su krivili novinare da su ovakvim vestima izazvali paniku i uzbunu, novinari ministra policije, čiju su izjavu preneli, lekare koji nisu odmah reagovali i objasnili. Ministru zdravlja je zamerena izjava da je oko akcije „Kraba” bio – neinformisan. Direktorka Informativnog programa televizije B92 Sanda Savić je kao najodgovornije za iznošenje vesti da lekari namerno truju pacijente označila predstavnike državnih institucija. Ona je na tribini dr Tomici Mlosavljeviću poručila da je najprirodniji potez ministra zdravlja bio da se odmah oglasi tim povodom i poseti Institut za onkologiju. Milosavljević je, inače, rekao da je bio neinformisan samo oko čina hapšenja, ali ne i oko same akcije. On se lično izvinio za svoje nervozne nastupe.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Blic
Strana : 14
Autor : A. Ž. ADŽIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

UHAPŠENI POLICAJAC BIO ZADUŽEN DA KONTROLIŠE RAD KOLEGA
Priveden pripadnik MUP-a i vlasnik auto-škole
Saobraćajni policajac se tereti da je u poslednjih mesec i po dana od vlasnika auto-škole uzeo mito da ne bi prijavio nepravilnosti u poslovanju
A. Ž. Adžić, P. Z. Veličković
Beograd Saobraćajni policajac Saša Ristić (41), osumnjičen za pomaganje u primanju mita, i Božidar Nikolić (45), vlasnik auto-škole „S” iz Surčina koji se tereti za davanje mita, uhapšeni su juče u nastavku istrage Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije.
Oni se terete i da su saradnici Novice Tasića (49) iz Uprave saobraćajne policije MUP-a, koji je uhapšen pre dva dana zbog sumnje da je uzimao mito za izdavanje vozačkih dozvola bez polaganja vozačkih dozvola. Tasić je zadužen za kontrolu rada saobraćajnih policajaca koji su bili u komisijama pri polaganju vozačkih ispita. Prema nezvaničnim saznanjima, tereti se da je u poslednjih mesec i po dana od vlasnika auto-škole uzeo mito da ne bi prijavio nepravilnosti u poslovanju, kao i da je od kandidata za dobijanje vozačkih dozvola uzimao mito od po 500 evra. Ristić je osumnjičen da je bio veza između Nikolića, vlasnika auto-škole „S” u Surčinu i Tasića. - Privođenjem dvojice saobraćajnih policajaca nije završena akcija. Pretpostavljamo da je još njihovih kolega uzimalo mito od vlasnika auto-škola ili kandidata za polaganje vozačkih ispita. Koliko su novca na ovaj način zaradili policajci još se utvrđuje - kaže sagovornik „Blica” blizak istrazi. Kako je „Blic” već pisao Tasić je na saslušanju pred inspektorima Sektora unutrašnje kontrole priznao krivicu i izjavio da je sve radio „po nalogu starešina”. Međutim, niko od njegovih starešina za sada nije osumnjičen. Navodno posle privođenja Tasića krenuli su pritisci iz pojedinih krugova MUP-a sa ciljem sprečavanja daljih hapšenja. Istovremeno su unutar MUP-a počele i priče o smenama u upravi u kojoj je radio Tasić. Ali, te priče za sada nemaju zvaničnu potvrdu. Pre hapšenja Tasića prethodilo je privođenje grupe iz Pančeva u decembru prošle godine, koja se tereti da je primanjem i davanjem mita omogućavala zainteresovanima polaganje vozačkih ispita. U toj grupi bili su saobraćajni policajci, vlasnici nekoliko auto-škola, ali i posrednici koji su nalazili građane koji su bili spremni da za nekoliko stotina evra plate dobijanje vozačke dozvole. Već tada se sumnjalo da grupa iz Pančeva nije usamljena i da se slično radi i u drugim gradovima. Istragom po drugim policijskim upravama došlo se do imena Novice Tasića, visokopozicioniranog u Upravi saobraćajne policije MUP-a. Kako saznajemo, ime Novice Tasića pominjalo se i u nekim ranijim istragama primanja i davanja mita za polaganje vozačkih ispita. Naime, on je do pred kraj 2006. godine bio glavni čovek u beogradskoj saobraćajnoj policiji za kontrolu policajaca u komisijama za polaganje vozačkih ispita. Tačnije on je odlučivao koji saobraćajac će biti u kojoj komisiji. Krajem novembra te godine uhapšeni su saobraćajni policajac Nikola L. i vlasnika firme „Profesional” Saša M. zbog sumnje da su primali mito od kandidata koji su polagali testove za vožnju. Tada se sumnjalo da uhapšeni saobraćajac nije mogao to da radi bez znanja i dozvole starešina, ali nije bilo dokaza za privođenje nekog sa višeg nivoa. Međutim, ubrzo posle tog hapšenja Tasić je smenjen i prebačen u Upravu policije, da bi pre manje od godinu bio vraćen u Upravu saobraćajne policije MUP-a. Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu smatra da bi poslove ispitivača na vozačkim ispitima trebalo iz ruke policije da pređe na struku. - To ne mislim zbog poslednjih hapšenja i korupcije jer niko ne može da garantuje da neko ko će se time baviti u budućnosti neće uzimati novac. Jednostavno smatram da saobraćajni policajac ne treba da odlučuje da li je neko spreman da dobije vozačku dozvolu jer nisu dovoljno školovan za to. Pravilnikom, čija je izrada u završnoj fazi predviđeno je da polaganje ne sme da traje kraće od 30 minuta, odnosno duže od 45 tako da se neće više dešavati da neko padne vožnju, a da maltene nije ni krenuo. Pravu proveru da li neko zna da vozi u tom vremenskom intervalu treba da sprovode stručni ljudi. Ali uslovi za to mogu da se stvore tek kada Agencija za bezbednost saobraćaja, kao telo kome su povereni takvi poslovi počne da radi punim kapacitetom - smatra Vujanić. U evropskim zemljama primenjuju se različita pravila o polaganju vozačkih ispita. Dok je u pojedinim zemljama na polaganju prisutan samo jedan stručnjak i to iz posebne državne agencije zadužene za saobraćaj, u drugim su ispitivači i dalje policajci.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Press
Strana : 4
Autor : PRENETO
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija : BETA
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

JS: GRADONAČELNICI DA OSTANU POSLANICI
BEOGRAD - Jedinstvena Srbija je podnela Skupštini Srbije amandmane na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojima bi predsednici opština i gradonačelnici mogli istovremeno da budu poslanici i u sadašnjem sazivu parlamenta, ali i ubuduće! Izmenama koje je predložila Vlada, fukcioneri zatečeni na više funkcija 1. januara, imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije obavljaju, a potom Agencija odlučuje da li su u sukobu interesa. (Beta)
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 13
Autor : J. SU.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

MITO ZA DOZVOLE
UHAPŠENI POLICAJCI I VLASNIK AUTO-ŠKOLE
PRODAVANjE vozačkih dozvola postao je unosan biznis u Srbiji. Zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije uhapšena su dvojica policajaca i vlasnik auto-škole "S" u Surčinu. U nastavku akcije "Vozač", koja traje nešto više od godinu dana, uhapšeni su policijski službenici Novica Tasić (49) i Saša Ristić (41). Oni se sumnjiče za primanje mita, a uhapšen je Božidar Nikolić (45), vlasnik auto-škole, i to zbog davanja mita. Tasić je u Upravi saobraćajne policije bio zadužen za kontrolu zakonitog sprovođenja polaganja vozačkih ispita. Kako se sumnja mesecima su primali mito od kandidata i to u dogovoru sa auto-školama. Posle kontrole rada auto-škola, u poslednjih godinu dana, na optuženičku klupu dospeo je veći broj osoba. Među njima su policajci, vlasnici, ali i kandidati. Za sada su u Beogradu privedena dvojica policajaca, ali se uskoro očekuju nova hapšenja, jer se sumnja u umešanost još nekoliko pripadnika Uprave saobraćajne policije. Zbog prodavanja vozačkih dozvola samo je u Pančevu krajem prošle godine uhapšeno 13 osoba, među kojima i tri policajca. Pojedine auto-škole bile su i zatvorene. Prema nekim informacijama, ovakve vozačke dozvole koštale su od 300 do 400 evra, a kandidati nisu polagali ni teoretski ni praktični deo vozačkog ispita.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 2
Autor : MILAN DOBROMIROVIĆ
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

I POSLANIK I SAVETNIK!
Pokrajinski parlamentarac Daniel Kovačić, osim plate u Skupštini Vojvodine, prima novac i za specijalno savetovanje ministra Saše Dragina
Milan DobromiroviĆ
BEOGRAD - Poslanici su počeli i da savetuju ministre, za šta su debelo plaćeni! Tako pokrajinski poslanik u Skupštini AP Vojvodine Daniel Kovačić, osim što prima platu iz vojvođanskog budžeta od bezmalo 115.000 dinara, zarađuje i kao specijalni savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina! Savetovanje naplaćuje čak 75.000 dinara, što znači da ovaj mladi demokrata (1974. godište) mesečno prihoduje 190.000 dinara! Kovačić u izjavi za Kurir potvrđuje da sedi na dve stolice i da na oba mesta prima novac. - U trenutku kada sam postao pokrajinski poslanik, ministar Dragin me je pozvao i pitao da li želim da budem njegov savetnik. Prihvatio sam i potpisao ugovor. Nisam dobio nikakvo obaveštenje od nadležnih organa koji se bave ovom problematikom i shvatio sam da nisam u sukobu interesa. Uostalom, ja sam lični savetnik ministra, nisam izvršna vlast i nemam uticaj na administraciju - tvrdi Kovačić. Upitan kako komentariše to što savetuje stranačkog kolegu i da li je reč o političkom nepotizmu, naš sagovornik odgovara: - Nije reč o nepotizmu, nismo familija. A kada pričamo o novcu, to je stvar lične prirode, takav sam ugovor potpisao, i to je to. Pa, savetnici mahom primaju naknade za svoj rad - lakonski konstatuje Kovačić. U Ministarstvu za poljoprivredu Kuriru je rečeno da je ta institucija uputila zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije da se ispita da li postoji sukob interesa, ali njihovo mišljenje još nije stiglo. - Daniel Kovačić je bio predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika. Logično je da neko ko se bavi poljoprivredom bude savetnik ministra poljoprivrede - zaključuju u Draginovom ministarstvu. U Agenciji za borbu protiv korupcije rečeno nam je da se na ovim zahtevima radi.
Antrfile : Prijavio salaš, „audi“ i traktor!
nekretnine: - porodična kuća - salaš 150 kvadrata (izgrađen 2006) - poljoprivredno zemljište, šest hektara (poklon) prihodi: - poslanik u vojvođanskom parlamentu - 115.000 dinara - specijalni savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - 75.000 dinara - ukupno: 190.000 dinara vozila: - traktor „belarus 1025“ 2003. - automobi- „audi A4“ 2008. finansije: - nema ušteđevinu
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : Danas
Strana : 2
Autor : M. R. MILENKOVIĆ - L. VALTNER
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

PALMA UDARA NA AUTORITET I VLADE I AGENCIJE
DS, G17 plus i SPS danas odlučuju o zahtevu Jedinstvene Srbije da gradonačelnici i predsednici opština mogu biti i narodni poslanici
Amandmanima JS ruši se cela postavka nespojivosti funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Vladajuća koalicija najpre bila spremna da prihvati amandmane, a zatim se predomislila Pozivam poslanike da ne krše Ustav, apeluje Čedomir Čupić
tragom
Beograd - Vodeće stranke vladajuće koalicije danas će zauzeti zvanični stav o tome da li će podržati Vladin predlog izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ili će prihvatanjem amandmana Jedinstvene Srbije izaći u susret zahtevu Dragana Markovića Palme, lidera te stranke, gradonačelnika Jagodine i narodnog poslanika, da se čelnicima gradova i opština omogući da u isto vreme budu i narodni poslanici. Jedinstvena Srbija podnela je juče u Skupštini Srbije amandmane na izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojima bi predsednici opština i gradonačelnici mogli istovremeno da budu poslanici u sadašnjem sazivu parlamenta, ali i ubuduće. Amandmanom koji je podnela JS predlaže se da zatečeni funkcioneri ostanu na funkcijama do isteka mandata, umesto odredbe koju je kroz izmene Zakona predložila Vlada, i koja je usaglašena sa Agencijom, da funkcioneri zatečeni 1. januara „u više fotelja“ imaju rok do 1. septembra da se odluče za jednu od njih. Agencija bi potom odlučivala da li su u sukobu interesa i određivala im rok da napuste jednu ili više funkcija. Drugim amandmanom JS menja se član po kome funkcioneri mogu istovremeno biti na više funkcija na koje su izabrani direktno od građana, bez saglasnosti Agencije, ako je to u skladu sa Ustavom, a što se odnosi na odbornike koji mogu istovremeno da budu poslanici. Amandmanom JS to bi bilo dozvoljeno i funkcionerima „koje su izabrali predstavnici izabrani neposredno od građana“, a to su čelni ljudi lokalnih samouprava, koje biraju odbornici. Poslanici vladajuće koalicije juče nisu zvanično želeli da komentarišu zahteve Dragana Markovića Palme. Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS, u kojoj su i trojica poslanika JS, rekao je da njegova stranka mora najpre da razmotri predložene amandmane, pa će tek onda videti kako će glasati. Suzana Grubješić, šefica poslaničkog kluba G17, i Nada Kolundžija, šefica poslanika Za evropsku Srbiju, nisu želele da daju bilo kakav komentar, tvrdeći da ne znaju detaljno o čemu se radi. Ipak, kako saznajemo, stranke vladajuće koalicije vrlo dobro znaju šta Palma traži, ali se još nisu dogovorile kako će na to reagovati. U prvi mah se činilo da su spremni da prihvate oba amandmana. Predstavnici pojedinih stranaka čak su nezvanično govorili novinarima da je „stvar rešena“, odnosno da će „cela koalicija podržati te amandmane“, da bi se ubrzo korigovali. Kako je Danasu na kraju potvrđeno, usaglašavanja između DS, G17 plus i SPS traju i njihov konačni stav o tome da li bi gradonačelnicima i predsednicima opština trebalo omogućiti da u isto vreme budu narodni poslanici biće poznat danas. Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, pozvao je poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. „Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa“, rekao je Čupić. Predsednik Odbora Agencije je poručio poslanicima da “mogu da izmene Ustav ali ne treba da ga krše“. Ukoliko se to ipak desi, Agencija će tražiti zaštitu od Ustavnog suda, obavestiće i međunarodne organizacije kao što su Savet Evrope i GREKO, predstavnike Evropske komisije i predstavnike UN koji se bave problemima organizovanog kriminala i korupcije. Čupić je podsetio da je izmene Zakona, koje su u skupštinskoj proceduri, uradila radna grupa koju su činili predstavnici Vlade i Agencije, nakon što je iz parlamenta povučen prethodni predlog koji je Vlada uradila bez konsultacija sa Agencijom. Upitan da li postoje garancije vladajuće koalicije da se dogovoreni koncept neće menjati, Čupić je kazao da je radnoj grupi rečeno da je Vlada prihvatila dogovoreni tekst i da je razumno očekivati da poslanici koji podržavaju Vladu ne dovode u pitanje ono što je dogovoreno. Vlatko Ratković, predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora i poslanik DS, rekao je Danasu da će o amandmanima na izmene Zakona o Agenciji taj odbor odbor raspravljati sledeće nedelje. On nije mogao da nam kaže kakav će stav tom prilikom zauzeti demokrate i dodao da svoje lično mišljenje iznosi samo na sednicama Odbora.
Antrfile : Šta kaže Ustav
Položaj narodnih poslanika Član 102. stav 3: Narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa. Podela vlasti Član 4: Pravni poredak je jedinstven. Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudska vlast je nezavisna. Zabrana sukoba interesa Član 6: Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu s njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima. Postojanje sukoba interesa i odgovornost pri njegovom rešavanju određuju se Ustavom i zakonom.
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : 24 sata
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

MINISTAR SE IZVINJAVA ŠTO JE BIO NERVOZAN U POSLEDNJE VREME
KRABA - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izvinio se juče javnosti zbog svojih, kako je naveo, nervoznih nastupa u poslednje vreme. Milosavljević je uputio to izvinjenje na tribini pod nazivom „Afera ‘Kraba’: Lekcije za novinare, lekare i policiju”, gde je ocenjeno da je tokom izveštavanja o hapšenju nekoliko lekara iz Instituta za onkologiju olakim i nepreciznim formulacijama u medijima stvorena panika među građanima. - Koristim ovu priliku da se lično izvinim za pojedine sopstvene nervozne nastupe. Razlog tome je što sam čovek koji se istinski bori da se popravi situacija u zdravstvu i u jednom trenutku mi se činilo da ne samo da to niko ne uvažava nego da ni ne želi da razume - kazao je on. On je naveo da se iskreno zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala i da je doživeo ironiju, jer, kako je kazao, kada je ta borba dala rezultat, umesto da bude nagrađen, tražena je njegova ostavka. - Srećan sam što mi ni kao čoveku ni kao lekaru nikad i niko nije mogao naći mrlju. Ljude sklone korupciji i kriminalu u bilo kojoj oblasti prezirem i činim sve da takve ova država kazni - naveo je on.
Antrfile :
============================


Datum : 15.7.2010
Novina : 24 sata
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

VLASNIK AUTO-ŠKOLE PODMIĆIVAO POLICAJCE
SUMNJA - Posle hapšenja policijskog službenika Novice T. (49), koji je za novac izdavao dozvole bez polaganja vozačkog ispita, juče su uhapšeni i saobraćajni policajac Saša R. (41), zbog sumnje da je Novici pomagao u primanju mita i Božidar N. (45), vlasnik auto-škole „S” iz Surčina na koga se sumnja da je policajcima davao mito.
Antrfile :
============================