Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji


Datum : 30.7.2010
Novina : Građanski list
Strana : 3
Autor : N. A.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije, Transparentnost Srbija
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

USVOJENIM IZMENAMA ZAKONA UGROŽENA KONTROLA VLASTI
BEOGRAD – Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji, navodeći da se njime „ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti”. Markovićeva je na konferenciji za novinare u Beogradu rekla da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojima se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata. U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri s više funkcija morali su do 1. aprila da odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije. – Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti takvog zakona – rekla je Markovićeva. Ona je dodala da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korupcije. Zorana Marković upozorila je da se omogućavanjem odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata „ozbiljno remeti” sposobnost Agencije za borbu protiv korupcije da radi. – Agencija (za borbu protiv korupcije) će nastaviti rad i dalje će kontrolisati imovinu funkcionera i donositi planove integriteta – rekla je direktorka i dodala da bi agenciji bilo lakše da radi da ima političke volje vlasti da je podrži. Markovićeva je naglasila da će agencija raditi i po izmenjenom zakonu ako on počne da se primenjuje, ali da se nada da će onda Ustavni sud brzo odgovoriti na žalbu da su takve izmene zakona neustavne i nezakonite.
Antrfile : Transparentnost: Štite partijske interese
Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojima je funkcionerima omogućeno da obavljaju više funkcija, pokazuju da vlast u Srbiji nije dosledna u borbi protiv korupcije. „Ova odluka ukazuje na to da je želja da se zaštite lični i partijski interesi, nažalost, prevagnula nad svešću da politika borbe protiv korupcije može biti uspešna jedino ako se vodi dosledno, a ne putem pravljenja izuzetaka u antikorupcijskim propisima”, saopštila je ta nevladina organizacija. Transparentnost Srbija ukazala je „da je glavna opasnost upravo usvojene odluke Narodne skupštine u tome što ona predstavlja snažnu poruku da vlast nije spremna, uprkos upornim uveravanjima, da obezbedi dosledno sprovođenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije iz 2008”.
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Press
Strana : 4
Autor : B. BOJIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije, Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

TADIĆ POTPISAO ZAKON, ČUPIĆ TRAŽI ODGOVORNOST ZA KRŠENJE USTAVA SRBIJE
BEOGRAD - Predsednik Boris Tadić potpisao je u četvrtak izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojima su dozvoljene „duple funkcije“ i to dok ga je direktor Agencije Zorana Marković pozivala da to ne uradi. Tadić je potpisao ovaj zakon i pored upozorenja da će Agencija pokrenuti postupak pred Ustavnom sudom i institucijama EU. Predsednik Tadić je i pre godinu i po dana ekspresno, odnosno nekoliko sati posle usvajanja u Skupštini, potpisao izmene Zakona o informisanju, čije je odredbe nedavno poništio Ustavnu sud. U Predsedništvu Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje zašto je predsednik potpisao zakon i pored upozorenja Agencije, kao i da li se oseća odgovornim što je potpisao Zakon o informisanju čije je pojedine članove oborio Ustavni sud. S druge strane, član Odbora Agencije Čedomir Čupić kaže da Ustav izričito zabranjuje da nosioci izvršne istovremeno vrše i funkcije u zakonodavnoj vlasti. - Ne želim da ulazim u razloge zbog kojih je predsednik Tadić potpisao zakon, u praksi će se vrlo brzo videti šta je uradio. Ovakav zakon je uzurpacija vladavine prava, principa podele vlasti i ravnopravnosti građana pred zakonom, što su elementarni uslovi svakog demokratskog poretka. Agencija će tražiti sankcije za one koji krše Ustav. Međunarodna zajednica ima mehanizme, a to je da ne dozvoli ulazak u EU - kaže Čupić.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Press
Strana : 9
Autor : E. P.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

DOKTORU SLAVIKU 4 GODINE ZATVORA
Posle odluke Apelacionog suda u Beogradu, koji mu je povećao kaznu za osam meseci, Eugen Slavik će biti prvi lekar u Srbiji kojem će Lekarska komora oduzeti licencu
BEOGRAD - Eugen Slavik, neurohirurg Kliničkog centra u Beogradu, prvi je lekar u Srbiji kojem će Sud časti Lekarske komore oduzeti licencu za rad, jer je pravosnažno osuđen zbog primanja mita. Slaviku je juče, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, povećana kazna zatvora sa 40 meseci na četiri godine.
- Sve okolnosti opravdavaju povećanje kazne. Pravosnažnom presudom potvrđen je deo presude Okružnog suda kojim je Slaviku izrečena i zabrana vršenja poziva lekara u trajanju od šest godina, zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo. Mera bezbednosti ne uračunava se u godine koje će Slavik provesti u zatvoru - navodi se u saopštenju Apelacionog suda. Sam zahtevao mito Slavik je osuđen jer je u periodu od 8. decembra 2008. godine do 8. januara 2009. u Institutu za neurohirurgiju KCS, kao načelnik Odeljenja operacionog bloka, u nekoliko navrata od Žarka Miloševića zahtevao novac da bi operisao kičmenu moždinu njegovom jedanaestogodišnjem sinu Dejanu. Posle prijema Dejana na lečenje, u svom kabinetu 8. januara 2009. godine, Slavik je primio deo traženog novca u iznosu od 300 evra, dok je ostatak od 200 evra Milošević trebalo da donese nakon operacije. Odmah pošto je uzeo pare od Miloševića, u Slavikov kabinet ušla je policija i uhapsila ga. U pritvoru je boravio do 30. januara. Za krivično delo primanja mita zaprećena je kazna zatvora od dve do osam godina. Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević potvrdila je za Press da će Slavik biti prvi lekar kojem će biti oduzeta licenca. - Čekalo se samo na pravosnažnu presudu. Već u ponedeljak predaćemo slučaj na postupanje Sudu časti Regionalne komore Beograda - rekla je Radosavljevićeva. Otac zahvaljuje Pressu Žarko Milošević, otac malog Dejana, kaže da je zadovoljan presudom. - Ova kazna je opomena za ostale korumpirane lekare i predstavlja jasnu poruku da ne uzimaju novac bolesnicima, naročito deci. Zahvalan sam svim dobrim ljudima koji su mi pomogli kada je bilo najteže. Hteo sam tada da se ubijem zbog muke koja me je snašla. Hvala Pressu i ostalim medijima koji su bili uz moju porodicu - rekao je za Press Žarko Milošević. On kaže da je njegov sin operisan 14. januara prošle godine, kada mu je otklonjen zloćudni tumor na kičmi. - Dejan u septembru ponovo ide na magnetnu rezonancu. Postoji sumnja da ima još jedan tumor. Posle ovog pregleda znaće se da li mora ponovo na operaciju - kaže Milošević.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Blic
Strana : 3
Autor : M. MALEŠ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

ČUPIĆ: VLAST SE DOGOVORILA DA ZADRŽI FOTELJE
Tadić podržao pravo na duple funkcije
Vladajuća koaliciji bi, posle usvajanja amandmana Vladana Batića na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, trebalo da se zove koalicija „Za lični interes i našu Srbiju“ jer je time dovela u pitanje sve demokratske vrednosti: vladavinu prava, podelu vlasti i omogućila selektivnu primenu zakona kojom se dovodi u pitanje Ustav i ravnopravnost građana, izjavio je juče za „Blic“ Čedomir Čupić, predsednik odbora te agencije, komentarišući potpis koji je predsednik Srbije Boris Tadić stavio na izmene ovog zakona.
Tadić je potpisao izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštili su juče u njegovom kabinetu. Čupić kaže da mu je žao što se predsednik Tadić oglušio o sugestije Agencije koja mu je savetovala da ne potpiše te izmene, ali ocenjuje da ni u tom slučaju ne bi bilo mnogo drugačije. Kako objašnjava, predsednikovo „ne“ omogućilo bi samo „kupovinu vremena“ jer bi vladajuća koalicija mogla da odugovlači sa donošenjem izmena zakona. - Očigledno je u pitanju koalicioni sporazum kojim oni žele što duže da se zadrže na funkcijama, a da ih se u velikom maniru odreknu neposredno pred izbore - ocenjuje Čupić. On tvrdi da su izmene zakona doneli „stručnjaci bez savesti zajedno sa glupacima“. Vlast je, kako kaže, pokazala „veliku neiskrenost“ prema Agenciji jer je izneverila dogovor oko zakona, ali i „aroganciju i autizam“ prema građanima i nezavisnim telima. - To što oni rade je socijalna šizofrenija u političkom životu. To je jedno strašno stanje. Videli smo kako završavaju arogantne i autistične vlasti - ocenio je Čupić. On je najavio da će krajem avgusta Agencija žaliti Ustavnom sudu Srbije od kojeg će tražiti da se hitno izjasni o pomenutim izmenama zakona. - Obavestićemo GRECO, OEBS, Odeljenje UN za borbu protiv korupcije i kriminala, i tražićemo da pokušaju da urazume koaliciju na vlasti da povuku ovaj zakon - kaže Čupić.
Antrfile : Muzej gluposti
Čedomir Čupić predložio je juče Skupštini Srbije da u staroj zgradi parlamenta u Kralja Milana u sali za plenarne sednice, koja se ne koristi, otvori postavku „Muzeja gluposti“. - Pošto podrum simbolično predstavlja ljudske nagone, ta podrumska sala bila bi idealno mesto za takav muzej jer smo se tamo naslušali i nagledali mnogo vulgarnosti, brutalnosti, sprdnje, govora mržnje i fizičkih obračuna - predložio je Čupić.
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 3
Autor : LJ.MALEŠEVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

PREDSEDNIK TRI PUTA VRAĆAO ZAKONE
Boris Tadić je u svom predsednikovanju tri puta iskoristio svoje pravo da ne potpiše zakonski akt za koji je procenio da nije dobar ili da narušava ustavne odnose. Naime, koristeći pravo po Ustavu da u roku od sedam dana od usvajanja u Narodnoj skupštini ne potpiše zakon i zatraži ponovno glasanje, predsednik Tadić je poslanike naterao da se dva puta izjašnjavaju o Zakonu o radu i jednom o izmenama Zakona o radiodifuziji. Međutim, otkako je njegova stranka preuzela vlast na izborima 2008. godine, Tadić Skupštini Srbije nije vratio nijedan zakon na ponovno usvajanje. Nedavno je Ustavni sud Srbije poništio gotovo sve članove izmene Zakona o informisanju, dajuć i tako za pravo svim stručnjacima i udruženjima koji su od predsednika Srbije tražili da ono što su poslanici usvojili ne potpiše, tvrdeći da je reč o neustavnom i nezakonitom aktu. U proceduri je i žalba Ustavnom sudu Srbije na tek usvojeni Zakon o telekomunikacijama, za koji stručna javnost, ali i povernik za informacije i zaštitnik građana, tvrde da je neustavan i za koji su takođe od predsednika tražili da ga ne potpiše i vrati u ponovnu proceduru. On ga je ipak dan nakon usvajanja potpisao. Međutim, čak i da u “prvom krugu” odbije da potpiše neki zakonski akt ukoliko ga poslanici Skuštine Srbije – a dužni su da ga razmatraju na prvom narednom zasedanju – ponovo usvoje s istim sadržajem, ne menjajući ni jednu jedinu reč, predsednik ima obavezu da ga potpiše. Dakle, čak i da je Tadić poslušao glas Agencije za borbu protiv korupcije i sada odbio da potpiše izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije a Skupština Srbije isti tekst potvrdila na jesenjem zasedanju, on bi to morao učiniti.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 3
Autor : B.D.S.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

REZOLUCIJA JE NAŠE PRAVO, NISMO MORALI DA SE KONSULTUJEMO S EU
PREDSEDNIK PUPS-a I POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE JOVAN KRKOBABIĆ
Potpredsednik Vlade Srbije i lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da Srbija nije morala da konsultuje institucije Evropske unije prilikom utvrđivanja teksta rezolucije o Kosovu koji je upućen Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je juče na konferenciji za novinare u Novom Sadu kazao da su mu poznate negativne reakcije nekih evropskih zvaničnika na takav potez Beograda, ali smatra da su one neprimerene. – Znam za te reakicije iz EU, kao i za reakciju britanskog ambasadora u Beogradu, ali moram da kažem da ni odluka Međunarodnog suda pravde nije doneta u konsultaciji sa Srbijom. Ne znam zašto bismo se mi sad konsultovali s onima koji su već doneli odluku u tom pogledu. Naše je pravo da predlažemo rezoluciju i mi kao država moramo učiniti sve da tim aktom Srbiji obezbedimo pravo na produžetak pregovora o mirnom rešavanju kosovskog pitanja. I nadam se da će Generalna skupština imati razumevanja za to – istakao je Krkobabić. On je ocenio da je odluka MSP-a “kompromitovala međunarodno pravo i politiku velikih sila prema malim narodima”. Naveo je da je Srbija opredeljena za ubrzanje procesa evropskih integracija, ali “ne po svaku cenu”, odnosno ne po cenu “uskraćivanja elementarnih prava”. – Ako su cena zahtevi da nam se uskraćuju elementarna prava, onda nam takva zajednica nije potrebna. Nadam se da EU ipak neće vući takve poteze – rekao je potpredsednik Vlade. On je izrazio zadovoljstvo dogovorima postignutim s međunarodnim finansijskim organizacijama u odnosu na reformu sistema penziono-invalidskog osiguranja, kojima je obezbeđeno da se od aprila naredne godine rast penzija usklađuje s rastom zarada zaposlenih. Ocenio je da i ova reforma uključuje mere koje su “daleko blaže” od onih koje se sprovode u mnogim zemljama EU, a kad je reč o uslovima za ostvarivanje prava na penziju, Krkobabić je ocenio i da su u tom pogledu negodovanja sindikata bila nerealna, te ustvrdio da su ovi nesporazumi izglađeni. On je sindikalcima preporučio da pritisak usmere na poslodavce, koji, kako je naveo, za neisplaćene doprinose duguju oko 250 milijardi dinara. Ponovio je i da će od septembra, odnosno nakon rebalansa budžeta, početi isplata pomoći penzionerima od najmanje 5.000 dinara. Krkobabić je juče boravio u Novom Sadu zbog konstituisanja Pokrajinskog odbora PUPS-a, a na jučerašnjoj sednici izabrano je i rukovodstvo vojvođanske stranačke organizacije, s Miroslavom Španovićem na čelu.
Antrfile : Duple funkcije kompromis zbog Vojvođana
Lider PUPS-a izjavio je da lično ne podržava izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojima je poslanicima omogućeno dupliranje funkcija. On je kazao da je ipak zbog vojvođ anskih poslanika napravljen kompromis u vladajućoj koaliciji da bi se obezbedila većina u republičkom parlamentu da se te izmene usvoje. – Nikad ne bih podržao odluku da se bilo kome, pa ni meni, omogući obavljanje duplih funkcija. Ali, mislim da je usvajanjem ovih amandmana napravljen kompromis zbog situacije u Vojvodini, da bi se problemi premostili do sledećih izbora, a zbog načina izbora vojvođanskih poslanika i da ne bismo na polovini mandata počeli primenu pravila koja nisu postojala kad su oni izabrani na te funkcije – rekao je Krkobabić.
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

TADIĆ POTPISAO IZMENE ZAKONA O BORBI PROTIV KORUPCIJE
Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, rečeno je juče agencijama u predsednikovom kabinetu. Skupština je 28. jula usvojila te zakonske izmene uz amandman kojim se omogućava da svi funkcioneri koji su 1. januara 2010. bili na funkcijama odbornika, pokrajinskog ili republičkog poslanika, do kraja mandata ostanu na toj i bilo kojoj drugoj funkciji. Po novoj prelaznoj odredbi, funkcioneri zatečeni na više funkcija 1. janaura 2010. imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju o tome koje funkcije i poslove obavljaju. Agencija potom razmatra da li postoji sukob interesa i, ako postoji, određuje rok do 30 dana da funkcioner prestane da obavlja nespojive funkcije. Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je u četvrtak predsednika Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji, navodeći da se njime “ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti”.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Blic
Strana : 4
Autor : AIDA ĆOROVIĆ
Tema : Dostupnost informacija
Najava : NE Žanr : Komentar
Ocena : Neutralna

O DEMOKRATIJI
gost komentator
Aida Ćorović direktorka NVO "Urban-in", Novi Pazar
Nijedna reč poslednjih godina u Srbiji nije toliko rabljena i toliko obesmišljena kao reč "demokratija". Izvorno, ova grčka reč označava "vladavinu naroda". Danas predstavlja političku vladavinu građana, artikulisanu kroz niz pravila. Ne mislim da je demokratija zauvek stečeno dobro, već proces stvaranja boljeg društva, a znam i da "tamo negde" svima sve nije potaman. Ali, pametan svet "tamo negde" ukapirao je da postoji granica slobode svakoga i da smo deo organizma koji se dogovara. Srbija nije ni blizu takvog stava, a ono što nas, koji se borimo za demokratiju, vređa jeste vrlo lično shvatana "vladavina naroda". U praksi, to je ovako: do neba vičemo kad neko samo dirne naša prava, a ne primećujemo kada sami uvelike kršimo tuđa prava! Izbor za Nacionalni savet Bošnjaka je savršen primer za to. Nevinih u ovoj manjinsko-političkoj papazjaniji nema. Država je, kroz Ministarstvo za ljudska prava i manjine, uradila sve pogrešno i sebi skočila u stomak. Najpre je napravila nakaradan Zakon o nacionalnim savetima kroz koji, preko svojih političkih miljenika, može nesmetano da kontroliše manjine. Onda je Ministarstvo počelo da donosi diskriminatorne odluke sa nesuvislim objašnjenjima koja vređaju ljudski mozak. Reagovale su jedino NVO i nezavisne institucije koje uvode minimum demokratske kontrole - zaštitnik građana, poverenik za informacije i poverenica za zaštitu od diskriminacije. Očekujem da se ove institucije oglase i o tome da mandati Bošnjačke kulturne zajednice nisu verifikovani (ma koliko se BKZ pravdala greškama države) i da li su valjani za legalan Nacionalni savet. Značajno je čuti i njihov stav o prelasku dvojice kandidata sa jedne na drugu listu i da li su Bošnjaci dobili savet i, ako ne - šta nam je činiti! Lokalne NVO su predložile zajedničko učešće sve tri liste (po broju glasova) što bi pokazalo zrelost bošnjačkih lidera, a sve na dobrobit Bošnjaka. Možda je ironično, ali ima smisla da mehanizmi demokratije profunkcionišu baš ovde, gde je najteže i najpotrebnije.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 3
Autor : D. M.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije, Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

OSTAO SAMO SUD
TADIĆ POTPISAO ZAKON, AGENCIJA NAJAVLjUJE ŽALBU
Više od 5.000 duplih foteljaša
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić ekspresno je, posle samo dva dana od usvajanja u Skupštini, juče potpisao izmene Zakona kojim se dozvoljavaju duple funkcije. Prema procenama Agencije za borbu protiv korupcije, više od 5.000 funkcionera, do daljeg će sedeti u dve fotelje. Direktorka Agencije Zorana Marković, koja je u četvrtak pozvala šefa države da ne stavi paraf na ove izmene, za "Novosti" najavljuje da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti spornih odredbi. - Zahtev ćemo podneti po hitnom postupku, jer je ovim Zakonom ugrožena demokratska kontrola vlasti - upozorava Zorana Marković. Usvajanjem amandmana koji je podneo Vladan Batić, odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućeno je da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata. U prvobitnoj verziji Zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije. Ove izmene daju zeleno svetlo i narodnim poslanicima Draganu Markoviću Palmi i Veroljubu Stevanoviću da zadrže i funkcije gradonačelnika Jagodine i Kragujevca. - Nije problem da vratim poslaničku funkciju, ako to bude konačna "presuda" Ustavnog suda. Ali, zaista ne vidim ništa sporno u tome da se izmeni zakon kako se ne bi sprovodio retroaktivno - kaže Stevanović za "Novosti".
Antrfile : PREKRŠENE PREPORUKE SAVETA EVROPE
OČekujemo i reakcije međunarodnih institucija, jer je izmenama Zakona praktično legalizovan sukob interesa i prekršene preporuke GREKA, tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, na koje smo se obavezali još 2006. - kaže Zorana Marković.
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 5
Autor : BOJAN LJUBENOVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

TAKO REĆI NEZVANIČNO
TRN
Piše Bojan LjUBENOVIĆ
- DUPLO Agencija za borbu protiv korupcije traži od predsednika da spreči dupliranje funkcija. Svejedno je da li će to učiniti kao predsednik države ili predsednik stranke!
- GOSTOPRIMSTVO Protivnički tim je u Beograd doputovao oslabljen, ali im naši fudbaleri nisu dozvolili da se osećaju inferiorno!
- PRIČA Kamen temeljac za autoput do Crne Gore postavljen je u selu Nepričava. U skladu sa tim, nadležni ministar bi trebalo manje da priča a više da radi!
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Alo!
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

GUBITNIK
Boris Tadić Predsednik Srbije
potpisao izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Kurir
Strana : 10
Autor : E. K.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

DOKTORU VEĆA KAZNA
Apelacioni sud
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu povećao je za osam meseci kaznu zatvora neurohirurgu Kliničkog centra Srbije Eugenu Slaviku i osudio ga na četiri godine zatvora zbog primanja mita radi operacije jedanaestogodišnjeg deteta, saopštio je taj sud. Pravosnažnom presudom sud je potvrdio deo presude Okružnog suda, koji je Slaviku, uz kaznu, izrekao meru bezbednosti zabrane vršenja poziva lekara u trajanju od šest godina. Slavik je osuđen jer je prošle godine u Institutu za neurohirurgiju KCS kao načelnik odeljenja operacionog bloka od Žarka Miloševića tražio 500 evra da bi njegovom sinu operisao kičmenu moždinu.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Alo!
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

POBEDNIK
Vladimir Radomirović
Glavni urednik portala „Pištaljka“ za prijavljivanje korupcije na radnom mestu
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Alo!
Strana : 4
Autor : M.S.P.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

ZA MITO ČETIRI GODINE ZATVORA!
Apelacioni sud povećao kaznu neurohirurgu Eugenu Slaviku!
Apelacioni sud u Beogradu povećao je za osam meseci kaznu zatvora neurohirurgu Eugenu Slaviku (65) i osudio ga na četiri godine zatvora zbog primanja mita! Ovom presudom, koja je i pravosnažna, njemu je izrečena i mera „zabrane vršenja poziva lekara“ u trajanju od šest godina. U tu meru neće biti uračunato vreme koje će Slavik provesti iza rešetaka, što u prevodu znači da se lekarskim pozivom neće baviti celu deceniju! Kako je obrazloženo u presudi, sve okolnosti ovog slučaja nalagale su da kazna Slaviku bude povećana. Za krivično delo primanja mita je predviđena kazna zatvora do osam godina. Slavik je, podsetimo, osuđen jer je tražio mito od 500 evra od Žarka Miloševića ne bi li operisao tumor kičmene moždine njegovom tada devetogodišnjem sinu Dejanu Miloševiću! Posle prijema deteta na lečenje, u svom kabinetu 8. januara 2009. godine lekar je primio deo traženog novca, tačnije 300 evra, a Milošević je ostatak od 200 evra trebalo da donese posle operacije. Ipak, nekoliko trenutaka posle prijema novca, u njegov kabinet je ušla policija i uhapsila ga. Poznati neurohirurg se tokom suđenja branio tvrdnjom da nije imao da uzme operaciju dečaka, već da dečakov otac retardiran“, da je stoga odlučio da sa njim razgovara o novcu kako bi ga smirio. On je insistirao da mi da novac. Znojio se, molio me... Zaključio sam da je osoba sa blagim stepenom mentalne retardacije i da je pokušavao samoubistvo. Zato sam pribegavao prividnom prihvatanju njegovih predloga da bih ga umirio - rekao je Slavik na suđenju, ali je tonski zapis „rekao“ drugačije. Na snimku se, naime, čulo kako je Slavik rekao: „Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš, skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle.“
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Politika
Strana : A6
Autor : PRENETO
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

TADIĆ POTPISAO IZMENE ZAKONA O BORBI PROTIV KORUPCIJE
Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, rečeno je juče agenciji Beta u predsednikovom kabinetu. Skupština je 28. jula usvojila te zakonske izmene uz amandman kojim se omogućava da svi funkcioneri koji su 1. januara 2010. godine bili na funkcijama odbornika, pokrajinskog ili republičkog poslanika, do kraja mandata ostanu na toj i bilo kojoj drugoj funkciji. Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je prekjuče predsednika Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji navodeći da se njime „ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti”. Prema novoj prelaznoj odredbi, funkcioneri zatečeni na više funkcija 1. januara 2010. godine imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju. Agencija potom razmatra da li postoji sukob interesa i, ako postoji, određuje rok do 30 dana da funkcioner prestane da obavlja nespojive funkcije. Beta
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 13
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija : TANJUG
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

DOKTORU SLAVIKU ČETIRI GODINE ZATVORA
ZBOG PRIMANjA MITA BEOGRADSKOM NEURUHIRURGU POVEĆANA KAZNA
Apelacioni sud u Beogradu poveć ao je za osam meseci kaznu zatvora neurohirurgu Kliničkog centra Srbije Eugenu Slaviku i osudio ga na četiri godine zatvora zbog primanja mita radi operacije jedanaestogodišnjeg deteta, saopštio je juče taj sud. Pravosnažnom presudom sud je potvrdio deo presude Okružnog suda koji je Slaviku, uz kaznu, izrekao meru bezbednosti "zabrane vršenja poziva lekara" u trajanju od šest godina, zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo. Mera bezbednosti ne uračunava se u godine koje će Slavik provesti u zatvoru. Slavik je osuđen jer je od 8. decembra 2008. godine do 8. januara 2009. u Institutu za neurohirurgiju KCS-a kao odgovorno lice – načelnik Odeljenja operacionog bloka, u više navrata od Žarka Miloševića zahtevao poklon da obavi operaciju kičmene moždine njegovom maloletnom sinu. Posle prijema njegovog sina na lečenje, u svom kabinetu 8. januara 2009. godine primio je deo traženog novca od 300 evra, dok je ostatak zahtevanog novca od 200 evra Milošević trebalo da donese nakon operacije. Odmah pošto je primio mito od Miloševića, u Slavikov kabinet ušla je policija i uhapsila ga, a u pritvoru je boravio do 30. januara. Po nalazu Apelacionog suda, sve okolnosti slučaja opravdavaju povećanje krivične sankcije koju je izrekao Slaviku. Za krivično delo primanja mita zaprećena je kazna zatrvora od dve do osam godina. (Tanjug)
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Politika
Strana : A9
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija : BETA
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

DOKTORU SLAVIKU POVEĆANA KAZNA ZATVORA
Apelacioni sud u Beogradu povećao je doktoru Eugenu Slaviku (61), osuđenom za primanje mita, kaznu zatvora sa 40 meseci na četiri godine, navodi se u saopštenju tog suda. Neurohirurg Eugen Slavik osuđen je 30. jula pred Okružnim sudom u Beogradu na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodišnjem dečaku. Okružni sud je Slaviku izrekao i šestogodišnju zabranu obavljanja lekarskog poziva, od pravosnažnosti presude. Slavik je optužen da je u više navrata na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio od dečakovog oca, da „nešto časti”. Primio je deo traženog novca u iznosu od 300 evra. Beta
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Danas
Strana : 3
Autor : PRENETO
Tema : Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
Agencija : BETA
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

FUNKCIONERI DO KRAJA MANDATA
Predsednik Srbije potpisao izmene spornog zakona
Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, rečeno je u predsednikovom kabinetu. Skupština je 28. jula usvojila te izmene uz amandman kojim se omogućava da svi funkcioneri koji su 1. januara 2010. bili na funkcijama odbornika, pokrajinskog ili republičkog poslanika, do kraja mandata ostanu na toj i bilo kojoj drugoj funkciji. Prema novoj prelaznoj odredbi, funkcioneri zatečeni na više funkcija 1. janaura 2010. imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju. Agencija potom razmatra da li postoji sukob interesa i, ako postoji, određuje rok do 30 dana da funkcioner prestane da obavlja nespojive funkcije. Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je u četvrtak predsednika Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji navodeći da se njime „ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti“. Slične pozive uputili su i predsednik odbora Agencije Čedomir Čupić, kao i Nemanja Nenadić, direktor organizacije Transparentnost Srbija. Beta
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Danas
Strana : 5
Autor : D. D.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

DOKTORU SLAVIKU POVEĆANA KAZNA ZATVORA NA ČETIRI GODINE
Beograd - Apelacioni sud u Beogradu povećao je doktoru Eugenu Slaviku (61), osuđenom za primanje mita, kaznu zatvora sa 40 meseci na četiri godine, saopštio je juče taj sud. Neurohirurg Eugen Slavik osuđen je 30. jula pred Okružnim sudom u Beogradu na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodišnjem dečaku. Okružni sud je Slaviku izrekao i šestogodišnju zabranu obavljanja lekarskog poziva, od pravosnažnosti presude. Slavik je optužen da je u više navrata od 8. decembra 2008. godine do 8. januara na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio od dečakovog oca, oštećenog Žarka Miloševića, da „nešto časti“, a zatim i 300 evra, pa 200 evra i da je uzeo 300 evra za operaciju tumora na kičmenoj moždini.
Antrfile :
============================


Datum : 31.7.2010
Novina : Danas - Vikend
Strana : 6
Autor : ČEDOMIR ČUPIĆ
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

OD DANA D DO DANA D
Čedomir Čupić
- Proteklih 30 godina prošao mi je život od dana D do dana D, od istorijskih sednica i istorijskih odluka - Nažalost, bogata mediteranska kuhinja za prosečne je nedostupna - za nas se sprema hajdučka i uskočka hrana, na brzinu uz dva obrtaja (roštiljska) - Staro je pravilo: na tuđoj nevolji najbolje se zarađuje - Kada se kultura razara, posledice su pogubne po čoveka, odnosno njegovu drugu, pravu prirodu - čovečnost - Kakva podvala, politička bezobzirnost i velika šteta! - Oni koji se zaklinju u demokratiju, vladavinu prava, evropske vrednosti i standarde sada sve to dovode u pitanje
Petak, 23. jul 2010.
Treće uzastopno leto, zahvaljujući sinu Đorđiju, u julu dolazim u Herceg Novi. Više nego dovoljno da se nimalo ne čudim što su neki od naših najistaknutijih pisaca i umetnika, sanjara i maštara, avanturista i danguba, romantičara i pragmatičara, privremeno svijali gnezdo, provodili i provode jedan deo godine u ovom prekrasnom mestu. Sve najbolje vrline i poneka mana Mediterana ovde su zakazale sastanak. Čitam u novinama opise, komentare, izjave, povodom dana D, mišljenja Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova, prema kojem tom deklaracijom nije prekršeno međunarodno pravo. Proteklih 30 godina prošao mi je život od dana D do dana D, od istorijskih sednica i istorijskih odluka. Čini mi se da nigde u drugoj polovini 20. veka nije bilo više tih dana D nego kod nas. Pitam se kada ćemo se osloboditi rđave prošlosti koju stalno neki nameću u sadašnjost kao da žele da je protegnu i na budućnost. I ovaj dan D ulazi u taj opaki obrazac života koji ide protiv života. Setio sam se jednog mislećeg čoveka 19. veka koji je to odlično formulisao - generacije mrtvih pritiskaju mozgove živih. Da li ćemo imati razuma i volje da naopaku prošlost i još goru stvarnost smestimo u muzej velikih grešaka, neumlja i gluposti? Oko 18 časova sa Đorđijem i Nikolom idem na ručak-večeru u kafanu „Pod lozom“ u centru Herceg Novog, kod pijace. Kod njih se jedino, koliko sam uspeo raspitujući da doznam, ponekad može naći kuvano jelo. Nažalost, bogata mediteranska kuhinja za prosečne je nedostupna - za nas se sprema hajdučka i uskočka hrana, na brzinu uz dva obrtaja (roštiljska). Na primorju su nestali restorani kuvane hrane, ali su se zato namnožili restorani brze hrane (fast food, kako se to već uobičajilo reći), verovatno da bi se ovi novi ugostitelji prema novom receptu obrtništva na brzinu obogatili, ne ulažući mnogo rada. Promena „vrednosti“ menja kulturu ishrane većine i pomaže farmaceutsku industriju. Staro je pravilo: na tuđoj nevolji najbolje se zarađuje.
Subota, 24. jul 2010. Danas čitam Božovićevu knjigu „Ram za sliku“ o kojoj govorim na Trgu sutra uveče. To je knjiga u kojoj naš najistaknutiji kulturolog istražuje kulturne pojave, teme, probleme i svakodnevnicu u kojoj se oni pojavljuju, razvijaju, potvrđuju, dokazuju, bore, gube bitke, razgrađuju i razaraju. Kada se kultura razara, posledice su pogubne po čoveka, odnosno njegovu drugu, pravu prirodu - čovečnost. U ovoj knjizi u obliku eseja sve se to razmatra uz obilje ideja, sjajnih analiza, maštovitih i duhovitih opaski. Naslovio sam svoju reč koju ću sutra izgovoriti „Igra i moral“. Jer, i igru i moral povezuje sloboda. Kao što bez slobode nema igre, tako ni bez slobode nema morala.
Nedelja, 25. jul 2010. Čovek je najčešće tokom života rob navika. Evo i ja sam se zarobio kada je u pitanju jutro koje mi je, moram priznati, postalo prijatna navika. Prepodnevni sati liče mi jedan na drugi, iz dana u dan. Ovaj jutrošnji je, ipak, nešto drukčiji: uz kafu čitam pogovor Đura Šušnjića u knjizi Ratka Božovića. Bogato sam obdaren: ne zna se šta je u ovom štivu bolje - misli, stavovi, zaključci, poruke i pouke, jezik. Svaka rečenica nova je misao: izazovna, podsticajna, kristalna i mudra. Šušnjić je nesporno ne samo originalan mislilac i naučnik već i veliki pedagog i orator. Njegova već kultna dela nadilaze naše vreme jer su napisana, i po obliku i po sadržaju i po suštini, za sva vremena. Uveo je u nauku jedan novi jezik - šušnjićevski. Lep, bogat, jasan, sazdan od reči koje izlaze iz raskošnog čestara jezika kao munje i biseri. Tek u njegovom jeziku vidi se sva raskoš značenja koje reči sadrže. Božovićev i moj nastup bio je oko 22.30 na prepunom Trgu. Bili smo kratki, govorili smo dvadesetak minuta. Bio je u publici i gradonačelnik Herceg Novog gospodin Dejan Mandić. Primetio sam ovih dana da je svako veče do kraja otpratio program. Za svaku je pohvalu političar koji pored svih gradskih i drugih obaveza prati do kraja ovakve programe. Retko je to videti drugde kod nas.
Ponedeljak, 26. jul 2010. Probudio sam se prilično rano i odmah se setio nezavršene, i što je gore, nezapočete obaveze. Jednog dana polovinom maja, sreo sam na fakultetu sjajnog izdavača i dobrog čoveka Jagoša Đuretića koji me je pozvao da napišem tekst za zbornik koji priprema povodom godišnjice akademika profesora Ljubomira Tadića. Prihvatio sam to sa zadovoljstvom i čašću. Jutros sam skicirao obećani tekst koji sam naslovio: „Liberterska kritika autoritarnih ideologija i vladavina Ljubomira Tadića“. Smatram nespornim da je profesor Tadić, sa Slobodanom Jovanovićem, naš najznačajniji politički filozof u 20. veku. Sjajan kritičar autoritarnih ideologija i vladavina, gluposti i oholosti, manipulacije i arogancije u političkom životu. Početkom osamdesetih godina napisao je knjigu „Da li je nacionalizam naša sudbina“ u kojoj je na brilijantan i argumentovan način kritikovao upotrebu nacije u političke svrhe, nacionalizam kao opaku ideologiju i skovao termin naciokratije. Njegov praktički angažman na tom planu devedesetih godina bio je za mene neprihvatljiv, ali njegovo ukupno delo nesporno nadilazi njegove pogrešne procene vezane za našu stvarnost. Večeras sam bio gost na večeri kod Dušana Kosovića, čuvenog psihijatra koji živi i radi u Njujorku. Upoznao sam ga pre dvadesetak godina. To je čovek velike učenosti, stručnosti, razboritosti, širine pogleda i plemenitih dela. Sa suprugom Japankom Kako okupio je večeras svoje prijatelje. Bilo je to veče lepog razgovora i prijatnog uživanja, uz raskošan izbor hrane i pića.
Utorak, 27. jul 2010. Od kada sam ustao radio sam na rukopisu knjige koju pripremam za sajam pod nazivom „Medijska etika i medijski linč“. Knjigu sam započeo i veliki deo napisao još 2006. da bih prošle godine završio deo koji se odnosi na medijsku etiku. Ostalo mi je poslednje poglavlje pod nazivom „Epilog“ koje ću verovatno uspeti da završim do kraja boravka u Herceg Novom. Predveče me je iz Beograda pozvala Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i član odbora Zlatko Minić. Rekli su mi da će vladajuća koalicija „Za evropsku Srbiju“ u parlamentu glasati za Batićev amandman. Rekao sam im da je to porazno za vladavinu prava, demokratiju, vladajuću koaliciju i Vladu Srbije. Dogovorili smo se da, ako to što su čuli bude usvojeno, Agencija upotrebi sve moguće mere i mehanizme da se to ispravi. Večeras sam ponovo bio na Trgu gde sam prisustvovao promociji knjige kolege s fakulteta Veselina Kljajića „Bokeljski kaleidoskop“. To je knjiga razgovora sa značajnim ličnostima iz gradova Bokokotorskog zaliva. Knjigu je promovisao Ratko Božović.
Sreda, 28. jul 2010. Kada sam jutros ustao, na terasi je bilo prohladno, a nebo prekriveno olovno teškim oblacima. Ispijajući kafu, pogledao sam sadržaj još jedne knjige koju ću do Sajma knjiga verovatno objaviti, pod naslovom „Politika i odgovornost“. Nisam danas izlazio iz stana, jer je dan prohladan. Od 14 časova gledao sam prenos vanrednog zasedanja Skupštine Srbije. Odbacivanje drugih i usvajanje Batićevog amandmana na vladin predlog izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije trajalo je od 14.45 do 14.56. Kada je vladajuća koalicija prihvatila Batićev amandman, bilo mi je jasno da ne postoji iskrena namera onih koji su doneli zakon da ga i sprovode. Odneli su pobedu sebični, lični i posebni partijski interesi nad opštim interesom. Imao sam utisak da se mnogi od tih koji su glasali služe logikom: treba doneti zakon za borbu protiv korupcije, jer to očekuju građani i Evropska unija, ali ga formulisati tako da se onemogući borba protiv korupcije. Kakva podvala, politička bezobzirnost i velika šteta! Batićevim amandmanom uvodi se selektivnost u primeni zakona. Selektivni zakoni su opasni i nepravedni. Oni koji se zaklinju u demokratiju, vladavinu prava, evropske vrednosti i standarde sada sve to dovode u pitanje. Ovakvom izmenom krši se Ustav i duh vladavine prava. Dva minuta po okončanju glasanja počeli su telefonski pozivi iz Beograda. Najpre novinska agencija Beta, potom Tanjug, pa „Građanski list“ iz Novog Sada.
Četvrtak, 29. jul 2010. Osvanuo je vedar i bez oblačka dan. Čitam današnju beogradsku štampu. Još sam pod utiskom usvajanja Batićevog amandmana na jučerašnjem zasedanju Narodne skupštine Srbije od strane vladajuće koalicije „Za evropsku Srbiju“. Posle izjave velikog stručnjaka za pravo i zakone, poslanika Nenada Čanka, o ispravljanju prava i pravednom rešenju amandmanom Batića bilo bi najtačnije da vladajuća koalicija promeni naziv i nazove se „Za mene i za moj deo Srbije“. Izjava poslanika Dušana Bajatovića je „najracionalnija“. Ona priziva u ime racionalnosti mnogofunkcionalnost. To je ona logika po kojoj bi bilo najracionalnije da poslanik bude istovremeno ministar, gradonačelnik (predsednik opštine), predsednik opštinske vlade, predsednik osnovnog suda - sve u jednoj ličnosti i za jednu platu. Idealan recept - samo što nije demokratski već despotski, nije evropski već jednog dela naših na vlasti. Autor je profesor Beogradskog univerziteta i predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Antrfile :
============================