Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji


Datum : 23.8.2010
Novina : Pregled
Strana : 2
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija : TANJUG
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

NS: VLAST FALSIFIKUJE STATISTIČKE PODATKE
Beograd Nova Srbija saopštila je juče da aktuelna vlast u Srbiji falsifikuje statističke podatke o standardu građana, visini inflacije, investicionoj klimi, građevinskim podvizima, uslovima života i ekonomskoj budućnosti zemlje, kojima, kako je navedeno, obmanjuje građane. „Aktuelna vlast pribegava falsifikovanju statističkih podataka i bitnih informacija praveći privid o uspesima i napretku“, naveo je direktor NS Borislav Borović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Borović je ukazao da je, prema podacima nezavisnih stranih ekonomskih instituta, Srbija među evropskim zemljama „pri dnu lestvice“ kada je reč o visini zarada, BDP, klimi za investicije, medijskim slobodama, a u samom vrhu kada je u pitanju korupcija. „Srbija je nazadovala čak i u odnosu na bivše republike SFRJ koje su nas u poslednje dve godine pretekle u svim ekonomskim parametrima“, naveo je Borović. Tanjug
Antrfile :
============================


Datum : 22.8.2010
Novina : Kurir
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Pristup informacijama o finansiranju političkih partija
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

KOLIKO NOVCA OBRĆU STRANKE
Uskoro na internetu
BEOGRAD - Parlamentarne partije u Srbiji nisu zabrinute zbog činjenice da će uskoro ostati bez anonimnih priloga, jer tvrde da ih nisu ni imale. Po izmenjenom Zakonu o finansiranju političkih stranaka, koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u Skupštini, građani će detalje o njihovom poslovanju moći da pronađu na internetu.
Antrfile :
============================


Datum : 23.8.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Pristup informacijama o finansiranju političkih partija
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

KOLIKO NOVCA „OBRĆU” STRANKE?
Parlamentarne partije u Srbiji nisu zabrinute zbog činjenice da će uskoro ostati bez anonimnih priloga - jer tvrde da ih nisu ni imali, a po izmenjenom Zakonu o finansiranju političkih stranaka, koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u Skupštini, građani će detalje o njihovom “poslovanju” moći da pronađ u na internetu. Na izmenama Zakona radi 26 članova radne grupe Agencije za borbu protiv korupcije i to su predstavnici državnih organa, političkih stranaka, nevladinih organizacija i Fakulteta političkih nauka. Važeći Zakon o finansiranju političkih stranka predviđa obavezu stranaka da u izveštajima prikazuju donacije koje su veće od 6.000 dinara. Izvori finansiranja su članarine, prilozi pravnih i fizičkih lica, prihodi od promotivnih aktivnosti stranke, prihodi od imovine politič ke stranke i legati.
Antrfile :
============================


Datum : 23.8.2010
Novina : Press
Strana : 4
Autor : M. MARKOVIĆ
Tema : Javne nabavke
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

FUNKCIONERI U „KRŠEVIMA“!
Za premijera i ministre rezervisani automobili stari četiri godine, dok se ostali voze u duplo starijim kolima. Državna kola prosečno prešla 190.000 kilometara!
BEOGRAD - Predsednik Srbije, premijer i ministri voze se u automobilima prosečno starim oko četiri godine, dok je prosek starosti celog državnog voznog parka duplo veći. Prema podacima Uprave za zajedničke poslove koji su dostavljeni Pressu, Uprava raspolaže sa 348 vozila raznih namena i ona su prosečno prešla 190.000 kilometara, a među njima ima i automobila koju su prešli tri puta toliko!
U voznom parku su najviše zastupljeni putnički automobili, kojih je 330, a u nadležnosti Uprave su i dva autobusa i kombija i 14 teretnih vozila, uključujući i jedan traktor. Stari troše tri puta više Među putničkim automobilima 130 vozila je visoke srednje, visoke i najviše klase i u njima se voze državni funkcioneri i službenici, kao i strane delegacije. Od toga, između 30 i 40 automobila je najviše klase, uglavnom „audija“, koji su namenjeni za prevoz najviših državnih zvaničnika, ranga predsednika, premijera i ministara. Njihova prosečna starost je oko četiri godine i ona bi u narednih godinu-dve trebalo da budu zamenjena novim. Sva vozila kojima raspolaže Uprava godišnje zajedno pređu 9,5 miliona kilometara, što je razdaljina 24 veća nego između Zemlje i Meseca. Prema rečima zamenika direktora Uprave za zajedničke poslove Aleksandra Todorovića, u prošloj godini na gorivo i održavanje voznog parka potrošeno je oko 160 miliona dinara. - Svako će se složiti da je to mnogo, ali bi ti troškovi bili manji kad bi se vozni park češće obnavljao. Primera radi, najskuplja nova kola troše po kilometru 3,5 dinara, a starija čak 11 dinara. Ili, kad stari „mercedes“ jedan dan kruži Beogradom, to je isto kao kada biste sa solidnim novim automobilom prešli deonicu od Beograda do Vranja i nazad. Naš problem je što je prekinuta kontinuirana nabavka. Optimalno bi bilo kada bismo nabavljali oko 30 vozila godišnje, a mi smo u poslednje dve godine kupili 24 - kaže Todorović. Manjak 46 automobila Prema ranijem planu nabavke (vidi tabelu), predviđeno je da se u 2009. godini kupi 51 vozilo, u 2010. 53, a u naredne dve godine 60 vozila. - S obzirom da je Vlada u martu 2009. obustavila nabavku, a za 2010. dozvolila kupovinu 14 automobila srednje klase, vrednih 27 miliona dinara, samo u ove dve godine smo u manjku za 46 vozila. Vozila iznad sedam godina starosti ne bi smela ni da se koriste, jer nisu bezbedna i skupa su za održavanje. Realnost je, međutim, da ih koristimo jer smo na to prinuđeni, i to po cenu većeg troška, kako bismo izvršili sve zadatke - kaže Todorović. On napominje da je Uprava u poslednje dve godine prodala 75 starih vozila.
Antrfile : Tadićeva blinda od 620.000 evra
Predsednik Boris Tadić od sredine aprila vozi se u blindiranom „mercedesu“ koji je plaćen 620.000 evra. Pre toga Tadić se vozio u BMNj-u, koji više nije ispunjavao bezbednosne standarde. Predsednički „mercedes“ ima najviše stepene zaštite, može da izdrži eksploziju protivtenkovske mine, direktan udar iz teškog topovskog naoružanja, napad bojnim otrovima, a puna dva sata može da bude pod vodom bez posledica po putnike. Vetrobransko staklo je debelo između osam do deset centimetara, potpuno je neprobojno i opasano je eksplozivom koji se može aktivirati isključivo iznutra u slučaju evakuacije. Automobil ima oko 6.000 kubika, a samo promena guma koje je obavezna na pređenih 10.000 km košta 3.000 evra.
Plan nabavke novih vozila
godina broj vozila iznos* 2009. 51 84,3 2010. 53 88,3 2011. 40 52 2012. 20 80 Realizovano godina broj vozila iznos* 2009. - - 2010. 14 27 (podaci Uprave za zajedničke poslove) * u milionima dinara
============================


Datum : 23.8.2010
Novina : Politika
Strana : A1
Autor : G. NOVAKOVIĆ
Tema : Dostupnost informacija, Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

UZBUNJIVAČI BEZ ZAŠTITE
U Srbiji se krivična dela korupcije vrlo retko prijavljuju zbog straha onih koji afere iznose u javnost
Šta je zajedničko slučajevima otkrivanja „drumske mafije”, nabavke „šarenih vozova”i kragujevačkog ombudsmana koji je objavio informacije o ogromnom broju zaposlenih u gradskoj upravi? Nažalost, ne to da su svi odgovorni za zloupotrebe kažnjeni, već da su oni koji su na njih upozorili ostali bez posla. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić nedavno je naveo pet ovakvih slučajeva u kojima su njegovi pokušaji da zaštiti ove ljude nailazili na žestok otpor, a svi nalozi realizovani su uz velike probleme, želeći da ilustruje koliko je te ljude „koštala” hrabrost i odluka da ne okrenu glavu. Da li će i koliko uzbunjivači, ljudi koji otkrivaju afere, u Srbiji biti sigurniji nakon nedavnih izmena Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije? Direktorka agencije Zorana Marković nedavno je za „Politiku” rekla da su službenici koji prijavljuju korupciju već delimično zaštićeni i Zakonom o državnim službenicima i Zakonim o dostupnosti informacija od javnog značaja, ali da je veoma važno da je to uneto i u ovaj zakon. Kakvu će tačno pomoć, kome i pod kojim uslovima agencija pružati uzbunjivačima, propisaće sama direktorka posebnim podzakonskim aktom. „Naravno, da bi je dobio moramo da se uverimo da su njegove sumnje osnovane jer je moguća i zloupotreba tog prava”, rekla je Markovićeva. Programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić kaže da se ovakvo zakonsko rešenje može pokazati kao dobro, ali tek treba videti kako će direktorka definisati šta obuhvata ta zaštita. Takođe, pitanje je i koliko uspešno se može primenjivati nešto što je regulisano podzakonskim aktom, a ne samim zakonom. Mnogo važnije je, ipak, to što ni ovim zakonskim izmenama nije stvarno rešen problem zaštite uzbunjivača. „Mislim da bi ovo pitanje trebalo da bude rešeno posebnim zakonom, kao u Velikoj Britaniji gde je to i najbolje rešeno. A time svakako mora da se bavi i radno zakonodavstvo. Jer, sadašnjim zakonskim rešenjima su donekle zaštićeni samo državni službenici, ali ne i zaposleni u privatnom sektoru, tim pre što su mnoge funkcije države prenete na privatni sektor. Osim toga, zašto bi bili zaštićeni samo oni koji prijavljuju korupciju? Recimo, kad je reč o nekih insajderskim informacijama koje se odnose na zagađenje životne sredine ili ugrožavanje bezbednosti, potpuno je nebitno da li onaj ko ih otkriva radi u državnoj ili privatnoj firmi. Osim toga zaštićeni su samo oni službenici koji odaju svima dostupne informacije, dok to ne važi za one koji odaju nešto poverljivo, čak i kad je ta oznaka stavljana samo da bi se prikrilo kršenje zakona”, objašnjava Nenadić. U Srbiji se, prema podacima „Transparentnosti”, tek oko jedan odsto krivičnih dela korupcije prijavi nadležnim organima, a jedan od ključnih razloga jeste svakako i nedovoljna zaštita uzbunjivača.
Sa prve strane Primeri koje je naveo Šabić, možda najbolje svedoče o tome zbog čega se u Srbiji retko ko odlučuje ukaže na neki „problematičan slučaj”. Nenadić objašnjava da našim zakonodavstvom takođe nije dobro rešen problem otpuštanja s posla duvača u pištaljku. „Čak i kad je prilično izvesno da je povod za otpuštanje bilo obelodanjivanje te informacije, ukoliko poslodavac navede u rešenju neki drugi, na zakonu zasnovan, razlog, uzbunjivač će ostati bez posla.” Da li je, ipak, moguće i da zaštitu potraži navodni insajder, koji je pred otkazom iz nekim potpuno drugih razloga? Nemanja Nenadić priznaje da bi to moglo da posluži kao zgodno sredstvo za ucenjivanje i da takav rizik svakako postoji, zbog čega se i propisuju posebni uslovi pod kojima neko može dobiti zaštitu. „Država bi trebalo da deluje protiv toga uspostavljanjem efikasnih internih mehanizama za prijavljivanje nepravilnosti ili problema u radu. Ako to dobro funkcioniše, zaposleni će imati sve manje razloga da to dojavljjuje nekome spolja.” Rodoljub Šabić kaže da u „višegodišnjem radu poverenika za informacije od javnog značaja ni u jednom slučaju nisam prepoznao ’cinkaroša’ koji je otkrivajući korupciju to činio iz zlobe i pakosti”. Uvek su, kako je naveo, to bili zaista hrabri pojedinci koji su ukazivali na nezakonitost kojom se nanosi šteta državi. Srbija bi, zbog toga, sudeći i prema preporukama GREKO-a morala malo više da ohrabruje takve ljude, time što će ih štititi i zakonima i njihovom dobrom primenom. Problem zaštite uzbunjivača bio je tema i u Savetu Evrope, čija je parlamentarna skupština u aprilu donela rezoluciju kojom se od svih nacionalnih zakonodavstava traži da „osiguraju bezbednu alternativu ćutanju” i da zaštiti zaposlene kako u javnom tako i u privatnom sektoru, kao i pripadnike oružanih snaga i bezbednosnih službi. Ova pitanja trebalo bi da budu regulisana kroz radno, krivično i medijsko pravo.
Antrfile :
============================


Datum : 23.8.2010
Novina : Blic
Strana : 2
Autor : LJUBOMIR TOŠKOVIĆ
Tema : Dostupnost informacija
Najava : NE Žanr : Komentar
Ocena : Neutralna

PENDREKOM PO JAVAŠLUKU
„Blic“ komentar
Ljubomir Tošković zamenik urednika Teme dana
U još jedan šokantan primer višegodišnje nebrige o srpskoj kulturnoj baštini uverili smo se kad je javnost obaveštena da zaštitnik građana i poverenik za informacije ne mogu da uđu u zgradu u beogradskoj Karađorđevoj ulici koja im je dodeljena za obavljanje posla. Iz velelepnog zdanja koje mnogi ubrajaju u pet nekada najreprezentativnijih zgrada u Beogradu nestala je cela biblioteka, arhiva firmi koje su tu radile rasuta je u građevinskom otpadu. Po zidovima su uz slike Vuka Karadžića nalepljene pornografske fotografije, a za potrebe filmadžija koji su tu snimali isečeni su vredni, gravirani radijatori. Naravno, u tom zdanju organizovane su žurke i građani su javno pozivani na dočeke Nove godine. Za novac, razume se. Detaljan popis ove bruke će, posle najave iz Vlade o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih, sada obaviti policija. Zar, zaista, gde god da se okrenemo moramo da nađemo potvrdu da je pendrek jedino efikasno rešenje za javašluk u Srbiji?
Antrfile :
============================


Datum : 23.8.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Pristup informacijama o finansiranju političkih partija
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

DONACIJE BEZ LIMITA
Koliko novca obrĆu stranke uskoro i na internetu
Parlamentarne partije u Srbiji nisu zabrinute zbog činjenice da će uskoro ostati bez anonimnih priloga - jer tvrde da ih nisu ni imali, a po izmenjenom Zakonu o finansiranju političkih stranaka, koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u Skupštini, građani će detalje o njihovom "poslovanju" moći da pronađu na internetu. Po rečima šefice poslaničke grupe G17 plus Suzane Grubješić, najznačajnije novine su ukidanje limita za finansiranje stranaka iz privatnih izvora i to što će sve priloge koje dobiju partije morati da objave.
Antrfile :
============================