Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji


Datum : 12.3.2011
Novina : Politika
Strana : A10
Autor : JASNA PETROVIĆ
Tema : Aktivnosti i komentari, Nemanja Nenadić, Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije, Transparentnost Srbija
Najava : NE Žanr : Izveštaj

SLATKE MUKE RUKOVODSTVA NIS-A
O podeli dobiti od 16,5 milijardi dinara za dividende ili nova ulaganja odlučiće Upravni odbor i Skupština akcionara
Istorijska dobit „Naftne industrije Srbije“ za prošlu godinu od oko 16,5 milijardi dinara nametnula je pitanje šta će vlasnici kompanije – ruski „Gaspromnjeft“ i Vlada Srbije uraditi s ovim novcem. Upravni odbor i Skupština NIS-a doneće odluku o tome, potvrdio je prvi čovek NIS-a Kiril Kravčenko. Danica Drašković, član Upravnog odbora NIS-a, kaže za „Politiku“, da poziv za sednicu još nije stigao, tako da ne može da pretpostavi kako će se dobit kompanije raspodeljivati, kao ni to da li će Dušan Petrović, član UO, morati zbog novog zvanja ministra poljoprivrede i trgovine otići sa ovog mesta. – Tek kada bude stigao predlog Upravnog odbora izjasnićemo se o tome kako bi dobit mogla da bude raspoređena – kaže Nikola Martinović, član UO NIS-a, dodajući da novac može ići za pokrivanje gubitaka, isplatu 13. plate ili u investicije. Šta će, međutim, od toga biti, ne moguće je reći pre nego što stigne predlog UO, kaže Martinović. Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da Skupština akcionara treba na predlog UO da donese odluku o tome kako će se podeliti profit NIS-a, te da taj novac može biti iskorišćen za isplatu dividendi, ali i može da ostane i neraspoređen. Istovremeno, može biti napravljen rezervni fond kako bi kompanija osigurala novac za neke buduće troškove ili za uvećanje osnovnih sredstava. Činjenica je da srpska strana u UO nema presudnu odluku o tome šta će biti s profitom, ali može da kaže svoj stav. Suština stvari, po njemu, nije samo u činjenici što je Srbija manjinski vlasnik u NIS-u jer, kaže Bušatlija, postoje slučajevi gde neko ima 25 odsto udela, ali i mogućnost da učestvuje u odlučivanju o ključnim stvarima. Pitanje je da li je Srbija postigla takav dogovor s „Gaspromnjeftom“ i ako jeste zašto ga ne koristi. Ako se prilikom zaključivanja kupoprodajnog ugovora s NIS-om Vlada dogovorila da će, bez obzira na manjinsko vlasništvo, moći da se pita za ključne stvari, nejasno je zašto to pravo nije koristila do sada. Bušatlija kaže da problem može biti i u ovlašćenjima koja je srpski predstavnik u UO dobio – da glasa za neki predlog ili ne. Ukoliko bi se donela odluka da se istorijska dobit podeli kroz dividende, verovatno da bi se samo deo novca za to izdvojio, a ne svih 16,5 milijardi dinara. Malim akcionarima međutim, to ne bi značilo mnogo jer ne bi dobili više od 20 do 30 dinara po akciji. Dobit NIS-a mogla bi da se iskoristi za podelu dividendi, ali i za uvećanje osnovnih sredstava. O tome odluku treba da donese Skupština akcionara NIS-a na predlog UO ističe Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, i dodaje da se gubici neće pokrivati jer je vrednost NIS-a već umanjena za iznos minusa koji su konstatovali nezavisni revizori.
Antrfile : Ko će zameniti Petrovića i Škundrića
Upitan da li će Dušan Petrović, novi ministar poljoprivrede i trgovine, moći da ostane član u UO NIS-a, Nemanja Nenadić, programski direktor u „Transparentnosti Srbija“, kaže da prema Zakonu o Vladi nema izričite zabrane da ministar u isto vreme bude i u UO, ali da bi Petrovića ipak trebalo neko da zameni, jer nema osnova da on sam sebe, kao predstavnik vlade, koja je vlasnik manjinskog dela NIS-a, kontroliše. Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije Petrović bi mogao da ostane na ovom mestu ukoliko u roku od tri dana od imenovanja na novu funkciju pošalje pismo u kome traži saglasnost Agencije da bude na više javnih funkcija. Pitanje je i kako će on ubuduće uz ministarske obaveze stići da se ozbiljno bavi i NIS-om. Nenadić, međutim, kaže da, imajući u vidu kako je Agencija do sada reagovala u ovim slučajevima, ne veruje da će dobiti saglasnost za dupliranje funkcija. Neizvesno je i ko će u Skupštini akcionara NIS-a zameniti bivšeg ministra energetike Petra Škundrića, budući da se na ovo mesto dolazi po automatizmu. Ministar energetike je uvek do sada bio i predsednik Skupštine akcionara. Problem je što je resor energetike i rudarstva sada podeljen između Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu i energetiku, i Olivera Dulića, ministra životne sredine i rudarstva.
============================


Datum : 12.3.2011
Novina : Večernje Novosti
Strana : 5
Autor : V. C. S.
Tema : Pristup informacijama o finansiranju političkih partija, Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

EVROPA VRAĆA ZAKON
KONAČNO EPILOG AKTA O FINANSIRANJU STRANAKA
GALIMATIJAS koji traje već skoro dva meseca oko Zakona o finansiranju političkih stranaka mogao bi konačno da dobije epilog. Kako je za ”Novosti” potvrdio Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, očekuje se da sledeće nedelje u Beograd stignu preporuke međunarodnih tela kojima je zakon poslat na ”superveštačenje”, posle čega će one biti ugrađene u radnu verziju zakona i naći se, konačno, pred Vladom. Mada su i Evropska i Venecijanska komisija, kao i Greko, telo Saveta Evrope, već dali ”zeleno svetlo” na zakon posle verzije koja im je poslata još jesenas, i u koju su ugrađene njihove prvobitne preporuke, ova tela tražila su da pogledaju radnu verziju još jednom. Ovo je usledilo posle brojnih medijskih napisa da neke članice vladajuće koalicije traže izmene. Glavni spor izazvala je visina procenta koji će partije dobijati iz budžeta. Zakon predviđa 0,15 odsto, što je oko 12 miliona evra godišnje, ali su se čuli zahtevi da ovaj iznos treba da se poveća na 0,3 odsto. Po rečima Zorane Marković, predsednice Agencije za borbu protiv korupcije, i postotak od 0,15 najveći je u Evropi, pa je teško očekivati da bi ovaj predlog mogao ozbiljno da se uzme u obzir. - Očekujem da preporuke međunarodnih tela budu ugrađene vrlo brzo u nacrt zakona i da se on kao predlog nađe pred Skupštinom u roku od mesec dana, jer već kuca pet do 12 - poručuje Čupić.
Antrfile : KAZNE VEĆE, A SUD SPECIJALNI
POSLE prve supervizije, međunarodna tela preporučila su srpskim organima da povećaju kazne za kršenje Zakona o finansiranju stranaka. Ove preporuke su ispoštovane, a u međuvremenu je u zakon ubačen i član da će se krivični postupci vezani za finansiranje voditi ne pred običnim sudovima, već pred Specijalnim.
============================


Datum : 12.3.2011
Novina : Blic
Strana : 11
Autor : NN
Tema : Javne nabavke
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

SAJT ZA ZAŠTITU PRAVA PONUĐAČA
JAVNE NABAVKE
Komisija za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki u Srbiji od juče ima svoj internet sajt na adresi www.kjn.gov. rs. Sajt će, kako je saopštila Komisija, doprineti boljem protoku informacija i omogućiti transparentan rad te nezavisne institucije. Na njemu će biti objavljivane i odluke Komisije.
Antrfile :
============================


Datum : 12.3.2011
Novina : Kurir
Strana : 2
Autor : JELENA VELINOVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Intervju
Ocena : Neutralna

VELJA: JA SAM IZNENAĐEN!
BEOGRAD - Iznenadio me Jocić! To u razgovoru za Kurir tvrdi lider NS i bivši ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. On, kako kaže, nema razloga da ne veruje istražnim organima, ukoliko imaju spome papire.
• Prema nekim informacijama, saslušani ste jer ste u vreme mandata vi potpisali ugovor između „Puteva Srbije" i privatne firme „Rotijer", vredan 43,5 miliona dinara.
- Mi smo kao ministarstvo potpuno ispoštovali zakon. Vš sam garant, a „Putevi" nadzorni organ, oni su bili zaduženi za praćenje situacije na terenu, za ugovaranje posla, cene... Ja sam s „Putevima" potpisao ugovor, za to me je ovlastila Vlada, jer je to bio uslov banke. Nisam stavio potpis na ugovor s tom firmom „Rotijer . Mi smo bili neki protočni bojler.
• Jesu li vas o tome ispitivali u policiji?
- Ne mogu da iznosim podatke zbog istrage. Mogu samo da kažem da su me pozvali kao građanina i da sam dao izjavu o svojoj viziji cele te priče.
• Strahujete li da biste i vi mogli da odgovarate?
- Ne, nemam razloga da se plašim, jer sam radio sve u skladu sa zakonom. Naravno, uvek ću se odazvati pozivu istražnih organa da dam izjavu. Na raspolaganju sam da položim račune i za svoj rad i za ljude u Minstarstvu.
• A za Branka Jocića?
- Pa, javna preduzeća su nešto drugo, ona su nezavisna, imaju svoje upravne odbore.
Jeste li znali da ima nepravilnosti u poslovanju "Puteva"?
- Iskreno me je iznenadilo hapšenje Jocića. Nisam očekivao da takve neke priče mogu da postoje. Ali, postoje nepravilnosti u „Putevima" za koje mi u Ministarstvu nismo znali i za koje nismo bili nadležni da bismo mogli da ih kontrolišemo. Ne mogu ja da kontrolišem ko kome prodaje stan, ko s kim trguje, ko prima mito. To je lična stvar.
• Nikad niste posumnjali u svog saradnika?
- Razgovarali smo više puta, ali mi nikada ni je izneo da postoji neki problem u preduzeću. Doduše, u jedan ugovor smo posumnjali i on je sprečen.
• Koji je to ugovor?
- Ma, nije sad to važno. Kažem da smo na vreme sprečili, i on nije potpisan.
• I poređ toga možete da kažete da verujete Jociću?
- Kad se istraga završi, videću kakva je situacija. Nema razloga da ne verujem istražnim organima, ako imaju sve papire. Ko je radio protivzakonito, mora da odgovara.
Antrfile :
============================