SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SPREČITI PRODUŽENJE VAŽENJA NEUSTAVNOG ZAKONA

Datum kreiranja: četvrtak, 06 decembar 2012

Transparentnost – Srbija i Koalicija za nadzor javnih finansija pozivaju Vladu da povuče iz procedure predlog izmena i dopuna Zakona o izmeni i Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize[1], Narodnu skupštinu da ne usvoji taj predlog, a Ustavni sud da se što pre izjasni o ustavnosti tog akta.

 

Zakon o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize koji je usvojen 2010. (Sl. gl. 45/2010, 99/2011) je, po našoj oceni, suprotan načelima Ustava, kao i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazumu CEFTA, koji po Ustavu Srbije imaju veću pravnu snagu od domaćih zakona, i kao takav nije ni smeo da stupi na snagu. Podsećamo javnost da su Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost – Srbija uputili pre dve i po godine, 7.7.2010. inicijativu za osporavanje ustavnosti ovog akta[2]. Ustavni sud je još 11. novembra 2010. godine zatražio od Narodne skupštine izjašnjenje o ovoj inicijativi[3], ali se u poslednje dve godine nije oglašavao ovim povodom. Važenje zakona je u doba prethodne Vlade produženo do isteka ove godine, a sada se čak predlaže da se on primenjuje do kraja 2014.

 

Ovaj zakon je takođe direktno suprotan osnovnim načelima sistemskog Zakona o javnim nabavkama (obezbeđivanje konkurencije i jednakost ponuđača), što bitno narušava pravni poredak zemlje. Umesto sprovođenja otvorenog tenderskog postupka, ovim zakonom se predviđa „pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva“ sa odabranim firmama, što umanjuje mogućnost javnosti da zna sve važne elemente tog postupka.

 

Osim što je suprotan Ustavu, ovaj zakon dovodi u primeni do povećanja javnog duga zemlje, a sve radi finansiranja projekata koji su u praksi bili široko korišćeni radi promocije republičkih i lokalnih lidera u doba predizborne kampanje. Paradoksalno, u obrazloženju predloga da se primena zakona produži još dve godine tvrdi se da „za potrebe sprovođenja ovog zakona nije potrebno obezbediti finansijska sredstva iz budžeta“!

 

Činjenica da je ovakav predlog uopšte mogao da bude upućen u skupštinsku proceduru pojačava sumnje u to da postoji koordinacija i sistemski pristup u antikorupcijskoj politici Vlade, čiji predstavnici s pravom stavljaju sprečavanje zloupotreba u javnim nabavkama u prvi plan svoje akcije. Nasuprot tome, predlažu produženje važenja propisa kojim su njihovi prethodnici na najgrublji način narušili sistem javnih nabavki.

 

Beograd, 06. decembar 2012.



http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/3992-12Lat.pdf

http://www.nadzor.org.rs/pdf/inicijativa.pdf

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/149-101332/saopstenje-sa-45-redovne-sednice-ustavnog-suda-odrzane-11-novembra-2010-godine-kojom-je-predsedavala-dr-bosa-nenadic-predsednik-ustavnog-suda