Da li je zaista bilo „kupovine glasova” na prošlim izborima

Datum kreiranja: ponedeljak, 17 septembar 2012

Transparentnost – Srbija smatra da informacije o kupovini glasova na proteklim izborima, koje se često pojavljuju, ne smeju ostati neistražene, jer bi u suprotnom ostalo poljuljano poverenje u demokratske institucije i u tajnost izbora. Nedavno objavljeni podaci iz istraživanja Programa za razvoj Ujedinjenih nacija za Srbiju[1] pokazuju da čak 18% punoletnih ispitanika tvrdi da im je „neko ponudio mito (npr. novac, poklon, uslugu, posao) kako bi glasali za određenu političku partiju na majskim izborima“. Prevedeno u brojke, to bi značilo da je ovom nedopuštenom uticaju bilo izloženo oko 1.000.000 birača.

Transparentnost – Srbija je i u ranijim prilikama podsećala na to da je „davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“ propisano kao krivično delo[2]. Međutim, i pored brojnih sumnji nema objavljenih podataka o postupcima i osudama. Na majskim izborima 2012, osim sumnji u podmićivanje birača, podneto je i nekoliko krivičnih prijava za ovo krivično delo (npr. Bor[3], Prokuplje[4]) a za jedan slučaj organizovanog glasanja za jednu partiju unapred podeljenim olovkama (Novi Sad[5]) prikazani su i video snimci.

Osim očiglednih opasnosti koje podmićivanje birača nosi za demokratiju u celini, ono je značajno i sa stanovišta finansiranja izborne kampanje. Naime, sredstva koja su iskorišćena u ovu namenu sasvim sigurno nisu navedena u partijskim izveštajima o finansiranju kampanje što znači da su morala doći ili od skrivenih donatora ili zloupotrebom javnih resursa. Zbog svega toga Transparentnost – Srbija smatra neophodnim da policija, javno tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije pozovu sve građane koji imaju konkretnih saznanja o pokušajima kupovine glasova i organizatorima ovakvih radnji da ih na odgovarajući način podele sa nadležnim organima i da tužilaštvo saopšti rezultate ispitivanja postojanja krivične odgovornosti u do sada prijavljenim slučajevima.

 

 

 

Transparentnost – Srbija

 

Beograd, 17. septembar 2012.

 

 

 

 



http://www.undp.org.rs/index.cfm?event=public.getFile&fileid=C5500214-F512-EFED-C3BEBD6BEFDD0A92

[2] Član 156 KZ. Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem (1) Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga. (3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini član biračkog odbora ili drugo lice u vršenju dužnosti u vezi sa glasanjem, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.(4) Poklon ili druga korist oduzeće se.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/195547/Dacic-Policija-nece-biti-deo-politickih-borbi

http://www.juznevesti.com/Politika/Nove-krivicne-prijave-prokupackog-SNS-a.sr.html

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/olovkom-sa-kamerom-glasali-za-pare_319418.html