Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Podaci, a ne neproverljive izjave

Datum kreiranja: subota, 27 septembar 2014

Transparentnost – Srbija (deo međunarodne mreže Transparency International) obaveštava javnost da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas doneo rešenje kojim je naložio Gradskoj upravi Grada Beograda da nas najkasnije u roku od 5 dana obavesti da li u vezi sa objektom u Karađorđevoj br. 48 ("Beogradska zadruga") poseduje: „dokumente iz kojih se može saznati ko je vlasnik a ko korisnik objekta, osnov korišćenja istog, kao i ko je bio investitor obnove navedenog objekta izvršene u 2014. godini; građevinsku i druge neophodne dozvole za izvođenje radova na obnovi objekta; odluke, dozvole i ugovore u vezi sa izvođenjem radova na preuređenju saobraćajne infrastrukture ispred objekta kao i dokumente koji se odnose na plaćanje tih radova, te da ukoliko ih poseduje dostavi tražiocu informacija“.

Podsećamo da smo žalbu uložili 13. avgusta zato što je gradska uprava do isteka zakonskog roka, ignorisala zahtev. Posebnu dimenziju ovom slučaju uskraćivanja informacija daje činjenica da organi Grada, s jedne strane, nisu poštovali svoju zakonsku obavezu dostavljanja informacija građanima, ali da su se u vezi sa tom temom oglašavali u javnosti u kontekstu političkih rasprava. U jednoj takvoj raspravi sa svojim političkim protivnicima, gradonačelnik Siniša Mali 11.8.2014, rekao da „nema tajnih ugovora u vezi sa Beogradom na vodi i da je ugovor o donaciji 2,7 miliona evra za rekonstrukciju bivše zgrade „Geozavoda“ jedini ugovor koji postoji“.

Transparentnost – Srbija ističe da ostvarivanje često pominjanog načela transparentnosti u praksi podrazumeva pre svega poštovanje zakonskih obaveza i objavljivanje podataka, kao neophodni minimum, koji ni u kom slučaju ne može biti zamenjen neproverljivim izjavama. Ostvarivanje ovog načela kroz objavljivanje dokumenata je naročito važno u slučajevima kada je u vezi sa projektima koji su na drugi način (promotivni skupovi, reklame, TV emisije) široko promovisani od strane javnih institucija, kao što je trenutno slučaj sa „Beogradom na vodi“.