Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Da li je broj respiratora tajna i zašto (ne) bi trebalo da bude?

resipiratoriPredsednica Vlade je izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se „broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna“, uz napomenu da je tako u svim državama. Ona je samo ponovila jučerašnja uveravanja da Aleksandra Vučića da „aparata ima dovoljno“, i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju upravo vrši Ministarstvo zdravlja sprovodi „da bismo bili 200 posto sigurni“.

Teško je poverovati da je ova informacija uopšte istinita. Kao što su već utvrdili i drugi, u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici su saopštavali ovakve podatke. Pored toga, sve i da sada postoji neka potreba da se skriva broj respiratora u zdravstvenim institucijama, taj broj se okvirno može utvrditi na osnovu podataka koje su medicinske ustanove već objavile. Na primer, nama je trebalo manje od pet minuta da na Portalu javnih nabavki pronađemo informacije o svim respiratorima u ustanovama javnog zdravstva koji su servisirani tokom prethodnih nekoliko godina.

Ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto. Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu. Ona se ne može promeniti, makar ne u kratkom roku. Najzad, niko u ovom trenutku ne može da zna da li će postojeći broj i novokupljeni broj respiratora biti dovoljni za sve kojima će zatrebati.