Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 29.04.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Špigel: Vlasti Srbije otišle najdalje u ograničavanju

Špigel: Vlasti Srbije otišle najdalje u ograničavanju

P.D.

Beograd - Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas nemački Hst Špigel, prenosi Beta. List piše da u Srbiji opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji „gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru“. Nemački onlajn dnevnik piše da Aleksandru Vučiću, za kojeg se navodi da je 90-ih bio ministar informisanja i ultranacionalistički ratni huškač, a sada se svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasilac Srbije, „jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja“. „Prvobitno za 26. april zakazane, a zbog pandemije odložene izbore, njegova bi partija verovatno ubedljivo dobila, delom i zato što većina opozicionih partija namerava da ih bojkotuje. U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan“, konstatuje Špigel. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.04.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 14

Rubrika: Novi Sad

Autori: 3. Milosavljević

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počinje obnova fasada Dvora i Saborne crkve

POSLE ĐURĐEVDANA U SREMSKIM KARLOVCIMA

Počinje obnova fasada Dvora i Saborne crkve

Obnova ulične fasade Patrijaršijskog dvora i fasade Saborne crkve u Sremskim Karlovcima počinje posle Burđevdana, saznaje „Dnevnik”. Kako kaže direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, postignut je dogovor da posle tog praznika, odnosno nakon 6. maja, počnu radovi i, i dodaje da će se pokušati, bez obzira na kašnjenje u startu, da se ispoštuje rok za završetak, a to je početak septembra, da bi do ranije najavljene proslave stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve, 12. septembra, fasade bile restaurirane.

- Očekujem da će se u maju raspisati i javna nabavka za izbor izvođača za uređenje još četiri fasade na centralnom gradskom trgu - kaže Vapa. -Reč je o zgradi Župnog ureda, potom kući pored Magistrata, na Trgu Branka Radičevića 3, te kućama pod brojevima 9 i 15. U tom slučaju bi radovi mogli početi već u junu. To nam je plan za ovu godinu.

Vapa napominje da je projektna dokumentacija za parterno uređenje centra Karlovaca u završnoj fazi, da su dobijene građevinska dozvola i one za izvođenje i da se nada, ukoliko budu obezbeđene pare, raspisivanju tokom maja i javne nabavke za prvu fazu tog velikog posla.

Sanacija i restauracija zapadne fasade dvora i fasade Saborne crkve na konkursu koji je raspisan krajem prošle godine, a okončan u prvoj polovini marta ove, poverena je dvema beogradskim firmama - preduzeću „Koto”, kao nosiocu posla, i „Alp inženjeringu”. S PDVom, vrednost radova je 79 miliona dinara.

Kako je ranije bilo rečeno, nakon zapadne fasade Patrijaršijskog dvora, obnovom bi trebalo da budu obuhvaćene i ostale, što nije bio slučaj devedesetih godina prošlog veka, kada je samo ulična bila restaurirana. Sada je zbog obeležavanja pomenutog jubileja u interesu da frontalna fasada prvo bude završena, i to do tog termina. Kada fasade Dvora i Sabornog hrama budu restaurirane, biće to prvi vidljivi rezultati ulaganja Pokrajinske vlade u obnovu Sremskih Karlovaca, za šta je 2018. godine formiran poseban budžetski

fond iz kojeg treba da budu doterane i fasade dvadesetak privatnih kuća u užem centru.

Tokom zimskih meseci kompletno je restaurirana Svečana sala na spratu Patrijaršijskog dvora, što je finansirano novcem SPC i Pokrajinske vlade.

  1. Milosavljević

----------------------------------------------------------

Datum: 29.04.2020

Medij: Politika     Strana: 2

Rubrika: Svet

Autori: Biljana Mitrinović

Teme: Korupcija

Naslov: Sakašvili po drugi put među Ukrajincima

Sakašvili po drugi put među Ukrajincima

Bivši gruzijski predsednik kaže da ga je Zelenski pozvao da bude zamenik ukrajinskog premijera, zadužen za pregovore s MMF-om o novom kreditu

Ko je pomislio da Mihail Sa-

kašvili samo puigga „probne balone” tvrdeći da ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao da bude zamenik premijera - izgleda da se prevario. Ukrajina je objavila diplomatski rat Gruziji, tvrde u Tbilisiju. Pozivajući se na diplomatske izvore, ukrajinska agencija Unijan je javila da je gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da povuče svog ambasadora iz Kijeva. Ova odluka je usledila u jeku spekulacija o imenovanju bivšeg gruzijskog predsednika na mesto potpredsednika i ministra za reformu u vladi Ukrajine.

Sakašvili, za kojim je Gruzija izdala poternicujer je osuđen za krivična dela, u međuvremenu je potvrdio da je prihvatio ponudu Zelenskog da postane zamenik premijera zadužen za reforme. Dodao je da je Zelenski od njega tražio da vodi razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ukrajina nastoji da ubedi MMF da joj odobri još jedan program vredan milijardu dolara, ali je uslov da se izvrše reforme: ukine korupcija, obuzdaju oligarsi, naročito pokušaji Igora Kolomojskog da povrati kontrolu nad svojom bivšom bankom Privatbank, te da se usvoje zakoni o zemljištu i bankama. Onaj o zemljištu je usvojen, ali zakon o bankama je „zatrpan” amandmanima i još čeka. Analitičari tvrde da je popularnost Zelenskog sa prvobitnih 73 odsto pala na 50 odsto i da je nastupilo veliko razočaranje.

Karijera nekadašnjeg gruzijskog predsednika u dva mandata puna je obrta i nesvakidašnjih gestova. Sakašvili je nedavno gruzijskim vlastima ponudio da ukinu presudu na trogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja i mnogih drugih krivičnih dela ili da njeno izvršavanje odlože na godinu dana, kako je rekao, a on će im zauzvrat obezbediti velike novčane sume za borbu protiv kovida 19. U Gruziji, kojom vladaju njegovi politički protivnici, to su odbili.

Ali, bivši gruzijski predsednik ima osobinu da nikada ne odustaje, ili barem na njega uvek računaju oni od kojih je nameravao da obezbedi novac za oprost gruzijskih grehova kako bi lakše prošlo njegovo imenovanje u Kijevu. Pre nego pggo je obelodanio ukrajinsku ponudu, Sakašvili je na „Fejsbuku” postavio fotografiju sa svojom majkom snimljenu za vreme Uskrsa. Noseći majicu u bojama ukrajinske zastave, držeći u rukama takođe plavo i žuto jaje, Sakašvili se spremio za ponovno osvajanje Ukrajine. Pre svih pokušaja s Ukrajinom, ovaj Gruzin je vladao u Tbilisiju od 2004. do 2007, apotom 2008. do 2013. godine.

Putin: Sakašvili trči okolo kao mačka

„Sakašvili trči okolo od trga do trga, po krovovima, poput mačka. Imao sam mnogo razgovora s njim dok je bio na funkciji u Gruziji... Rekao sam mu: 'Slušaj, nikada ne pokušavaj da rešiš stvari u Južnoj Osetiji i Abhaziji primenom sile.’ On je rekao: ’He, ne, nikada to neću učiniti.’ I onda je ipak upao tamo i razbio sve”, ispričao je Vladimir Putin agenciji Tas 12. marta. Sakašvili je na ovo poručio da ga Putin vidi kao jediu od glavnih prepreka u regionu. „Nisam na dužnosti već osam godina, ali on i dalje govori o meni. Razlogje jednostavan: vodio sam jedan veoma uspešan slučaj tranzicije u postsovjetskom svetu”, napisao je Sakašvili i dodao da uspešno vođenje Gruzije ruši narativ da samo Rusija može da se brine o svom susedstvu.

U avgustu 2008. izazvao je rat s Rusijom, poslavši vojsku, tenkove i rakete u pobunjenu Južnu Osetiju. Izgubio gajezapetdana.

Sakašvili je u intervjuu televiziji Ukrajina 24 rekao da nema nameru da „napada Zelenskog” uprkos očekivanjima da će završiti sa sadašnjim ukrajinskim predsednikom kao pggo je to učinio is prethodnim, mada je prvo bio u dobrim odnosima s njim. Sakašvili je zaključio da te negativne priče dolaze od onih „čije će šeme zajedno s predsednikom razbiti”.

Ovo bi bio drugi pokušaj da Sakašvili odigra političku ulogu u Ukrajini. Prvo je 2015. bio Porošenkov savetnik, a onda je postavljen za guvernera oblasti Odesa, ali je smenjen jer se nije izborio sa lokalnim „biznismenima”. Drugi izvori kažu da ga je Porošenko smenio jer je počeo da ga „ruši”. Ponggo više nije gospodario ukrajinskom crnomorskom lukom, Sakašvili je poveo proteste za smenu Porošenka, tvrdeći da ovaj pomaže nekima od najbogatijih ljudi u Ukrajini da zadrže svoje uporište u toj oblasti. Nekoliko meseci kasnije, pokušavajući da izbegne hapšenje i alarmira opoziciju, bivši guverner se popeo na krov osmospratnice u kojoj je živeo i pretio da će skočiti. Ipak je uhapšen i deportovan u Poljsku, a 2017. mu je oduzeto državljanstvo.

Neko vreme je živeo u Holandiji (supruga mu je iz te zemlje), a Zelenski mu je, nedelju dana pošto je preuzeo dužnost, vratio državljanstvo. Sakašvili je Zelenskog podržao u predsedničkoj kampanji, kao što je politički podržavao i smenu vlasti u Ukrajini 2014. Zelenski je za Sakašvilija rekao da je branilac demokratije u Ukrajini i Evropi, ozbiljan diplomata i odličan savetnik za bilo koga ko posgane predsednik Ukrajine. „Pomoć takvog čoveka biće neophodna”, zaključio je lane Zelenski.

Biljana Mitrinović

----------------------------------------------------------

Datum: 29.04.2020

Medij: Politika     Strana: 4

Rubrika: Bez naslova

Autori: Boško Jakšić

Teme: Korupcija

Naslov: Velika farsa spasla Netanijahua

Velika farsa spasla Netanijahua

Kako je doskorašnji lider opozicije Beni Ganc dao premijeru novi mandat u „najgorem činu prevare” u istoriji Izraela

Boško Jakšić

Učinilo se da će posle svih mađi-

oničarskih trikova, ustupaka ultaortodoksnoj religioznoj desnici, podmetanja opoziciji i blaćenja rivala sud biti taj koji će okončati jedanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanijahua.

Premijer se tri puta za manje od godinu dana nadao da će uspeti da formira vladajuću koaliciju, progura zakon koji bi mu garantovao imunitet i spasao ga od izlaska pred tužioce koji ga sumnjiče za korupciju. Nije uspeo, pa se činilo da se približava kraj najduže premijerske karijere u istoriji Izraela.

Kada se već pomišljalo na četvrte izbore, pomoć lideru desničarskog Likuda stigla je s neočekivane strane - od njegovog najvećeg političkog rivala.

Beni Ganc, lider Plavo-bele centrističke koalicije, pogazio je svoja obećanja i pristao da sa Netanijahuom formira „vanrednu” vladu, čija će prva briga biti borba protiv pandemije virusa korona. Iza tog sporazuma stalo je samo 17 njegovih poslanika, naspram Netanijahuovih 59.

Farsični epilog krize omogućio je premijeru da politički vaskrsne. Zadržaće poziciju narednih 18 meseci, nakon čega će je predati Gancu, koji će u međuvremenu imati najvažniji resor u vladi - ministarstvo odbrane. Zvanje „alternativnog premijera” Netanijahu će preuzeti krajem oktobra 2021.

Likud i njegovi saveznici smatraju da je davanjem polovine ministarskih resora Gancu, uključujući spoljne poslove i pravdu, premijer nepotrebno darežljivo nagradio rivale. Gancova Plavo-bela koalicija odmah se raspala, pošto su je napustila dvojica kolidera Jair Lapid i Moše Jalon. Birači opozicije su besni zbog toga što je Netanijahu ostavljen na vlasti. „Nisam mogao da verujem da će oni ukrasti vaše glasove i dati ih Netanijahuu”, ocenio je Jair Lapid obraćajući se izigranim glasačima. „Ovo je najgori čin prevare u istoriji ove zemlje.” Ganc je prebrisao sve ključne zahteve koje je doskora imao: promene zakona koje arapski državljani Izraela doživljavaju kao rasističke i donošenje zakona koji bi odredio da ultraortodoksni Jevreji služe vojsku. Odustao je od blokiranja Netanijahuovog plana da do 1. jula izvrši aneksiju teritorija na okupiranoj Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Ganc je premijeru prepustio veto na izbor narednog komesara policije, državnog tužioca i članova Vrhovnog suda. Kakav poklon! Ako i izgubi na sudu, Netanijahu će pokrenuti postupak žalbe, koji može da traje dve godine. Tada će već odlučivati Likudovi ljudi.

Netanijahu je poslednjih godina sistematski potkopavao pravni sistem zemlje, a zahvaljujući Gancu, njegova reč će ponovo biti poslednja. Izvršna vlast minira sudsku, ali i zakonodavnu.

„Ovo je kapitulantska vlada formirana koristeći virus korona kao opravdanje”, piše Sima Kadmon, kolumnistkinja Jediot Ahronota”.

Kolektivno razočaranje, propraćeno olakšanjem zbog toga što neće morati da idu na četvrte izbore za nešto više od godinu dana, neće, međutim, pomoći ujedinjavanju duboko polarizovane zemlje. Vlada ima dovoljnu podršku u parlamentu da donosi odluke u borbi protiv pandemije, ali neće biti primirja u dugotrajnom ideološkom ratu.

Izrael je sačuvao politiku bez alternativa i opozicije, s nepromenljivim premijerom. Plavo-bela koalicija, koja se posle mnogo godina pojavila kao prva ozbiljna alternativa, razbijena je u paramparčad. Trebaće dosta vremena da se liberalne snage ponovo okupe i nađu lidera koji ih neće napustiti u odsudnom momentu.

Gancova gotovo šokantna odluka da se udruži s Netanijahuom možda je bila makijavelistički motivisana, ali epilog je destabilizacija političke komponente izraelskog društva u godinama koje stižu.

Na politički dogovor još nije stavljena tačka. Vrhovni sud tek treba da odluči o peticiji čiji potpisnici zahtevaju da Netanijahu zbog optužbi za kriminal bude eliminisan iz političkog života. Završni udarac ne pripada nijednom od dvojice aktera bizarnog političkog raspleta, već sudu.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: aleksinac.net

Autori: aleksinac.net

Teme: Korupcija

Naslov: Komunalne usluge JP

10Budžet opštine nije bio oštećen zbog isplate plata u JKPSuđenje direktoru JKP "Komunalne usluge" iz Aleksinca Budimiru Markoviću po tužbi da je firmu oštetio za 10 miliona dinara nezakonitim povećanjem plata radnicima da bi se dostigao zakoniti minimum, nastavljeno je danas u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Nišu.Jučerašnja seča stabala u glavnoj ulici nelegalno izvedenaJučerašnja seča stabala izazvala je nezadovoljstvo velikog broja građana, ali i pokrenula niz pitanja zbog kojeg će rešenje problema na kraju biti na sudu. Nezvanično saznajemo da će danas u prepodnevnim časovima biti predato nekoliko krivičnih prijava jer po za sada dostupnim podacima današnja seča bila je u potpunosti nelegalna.      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2020/04/posao-otporan-na-pandemiju-u-dubretu-je-spas/

Autori: @bifonline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Posao otporan na pandemiju: U đubretu je spas - Biznis i Finansije

Posao otporan na pandemiju: U đubretu je spas28. aprila 2020.28. aprila 2020.Aktuelna pandemija pokazuje da iz nužde možemo da se odreknemo mnogih stvari, ali ne i saniranja otpada. Njegovo gomilanje ne mogu da zaustave ni ovakve krize. Lomovi koje na berzama pravi koronavirus, mogli bi da pojačaju zainteresovanost investitora za ovaj biznis koji obrće najmanje 300 milijardi dolara i manje je izložen cikličnostima tržišta.Pojam industrije skopčane sa ekologijom proširio se na najrazličitije delatnosti, uključujući i visokotehnološke kojima se bavi Silicijumska dolina. U očekivanju da će se odatle iznedriti čarolija koja će da zaleči rane koje smo naneli prirodi, u zapećku ostaju informacije o dešavanjima u tradicionalnijim aktivnostima iz ove sfere. Predviđa se da posao prikupljanja, upravljanja i prerade otpada obrće barem 300 milijardi dolara i ima godišnji trend rasta od 6%.Iako su ove delatnosti u mnogim zemljama delimično ili u celosti privatizovane i dalje su brojne sredine gde je to javni servis u nadležnosti komunalnih službi. Ovo otežava sumiranje globalnih podataka i daje osnovu za pretpostavku da je stvarna vrednost ovog biznisa značajno veća od navedenog iznosa. Takođe, možda to delimično objašnjava i zašto na raznim top listama kompanija iz ove branše nema onih iz Kine, Indije, Brazila i drugih velikih zemalja.Veliki igrači na tržištu otpadaOstanemo li u sferi korporativnih preduzeća, obično se na prva dva mesta u svetskim razmerama rangiraju francuske kompanije "Veolia" i "Suez". Kao i druge gigante u ovoj oblasti krasi ih diversifkovano poslovanje i organizacija. Me]utim, imaju i izraženiju globalnu orijentaciju, pa je primera radi, britanska ispostava "Veolie" najveća kompanija te vrste sa druge strane Lamanša. Grupacija "Veolia" zapošljava 178 hiljada ljudi u 48 zemalja, a prihodi joj premašuju 25 milijardi evra. Njima je draže da istaknu kako pijaćom vodom snadbevaju 95, kanalizacijom 63, a prikupljanjem otpada 43 miliona ljudi. "Suez" je nešto manji, pa njegovih 89 hiljada radnika rasutih po svim kontinentima prihoduje "tek" nešto više od 18 milijardi evra.Pod sadašnjim imenima obe firme funkcionišu nekoliko decenija, ali im počeci sežu mnogo dalje u prošlost od kada su doživele puno spajanja, razdvajanja, akvizicija i reorganizacija. Dešavalo se to pod uticajem tržišta, ali i zbog evolucije shvatanja o stepenu i modalitetu prisustva javnog interesa u poslovanju. Savremeni pristup iznedrio je akcionarsku formu preduzeća i profesionalnu upravu, iako država zadržava značajan broj akcija, dok se ostalima trguje na berzi. Od drugih evropskih firmi, tradicija i veličina nalaže pominjanje i britanske "Biffe". Ona servisira više od milion ostrvskih domaćinstava i ostvaruje prihode od oko 1,2 milijarde evra.Prisustvo "globalnih đubretara" u SrbijiSpomenimo da je "Suez" suosnivač preduzeća "Beo Čista Energija", kojem je poverena modernizacija deponije u Vinči. Njegovih je 40% kapitala, koliko pripada i "I-Environment Investmentsu" (ispostava japanske kompanije "Itochu"), dok je preostalih 20% naknadno ustupljeno luksemburškom "Marguerite Waste Serbia". Kako već nalažu srpski običaji, i ovaj je posao predmet političkih sporenja oko stepena usklađenosti projekta sa ekološkom regulativom EU i njegovog uticaja na otvaranje pregovaračkog poglavlja 27.Polemike ne usporavaju radove, pa bi postojeća deponija do jeseni trebala da prestane sa radom i bude sanirana, a da se odlaganje otpada premesti na novu koja se završava u neposrednoj blizini. Dogodine bi trebalo da startuje i spalionica koja bi proizvodila toplotnu i električnu energiju, uz obavezu naše elektroprivrede da struju otkupljuje narednih 25 godina. Jer, koliko traje ugovor o javno-privatnom partnerstvu grada sa "Beo čistom energijom".Istovremeno, naši su zvaničnici više puta davali do znanja da su zainteresovani za saradnju i sa "Veoliom", posebno u domenu upravljanja i prerade otpadnih voda u Beogradu. Zanemarimo li političke poruke koje se ovim prenose Francuskoj, nesporna je neodrživost daljeg izlivanja netretirane kanalizacije u Savu i Dunav, ako ne zbog brige o zdravlju stanovnika Beograda, onda zarad smisla daljeg promovisanja njegovog priobalja kao atraktivne turističke destinacije i lokacije za najekskluzivnije nekretnine."Amerika na prvom mestu" važi i za đubreKada je reč o SAD, parola "Amerika na prvom mestu" mogla bi da ilustruje i nezainteresovanost tamošnjih prikupljača i prerađivača otpada za veću internacionalizaciju poslovanja. Barem ne onu koja seže dalje od Kanade ili Porto Rika. Lider je kompanija "Waste Management" i to nije ugrozio ni neuspeli pokušaj da 2008. godine preuzmu glavnog takmaca "Republic services" čime bi nastao gigant koji sakuplja više od polovine otpada u SAD. Za razliku od tog slučaja, ovog proleća se okončava njihova akvizicija četvrtoplasirane kompanije "Advanced Disposal" teška 4,9 milijarde dolara.Prema evropskim standardima, "Waste Management" je skorojević u ovom poslu jer je osnovan 1968. godine u Teksasu. Ali od tada je sa 43.700 radnika, 26.000 namenskih vozila, stotinama deponija i reciklažnih centara uspeo da, pored američkog, pokrije i dobar deo kanadskog tržišta. Prihodi od 15 milijardi dolara svrstavaju ga u gornju polovinu liste najvećih američkih kompanija Fotune 500, a akcije se decenijama kotiraju na berzi u Njujorku.Tamo se trguje i akcijama njihovog najvećeg konkurenta "Republic services". Zajednička im je i agresivna ekspanzija, zahvaljujući kojoj su poslovanje iz matične Arizone proširili širom SAD. Ipak beleže nešto skromnije performanse sa prihodom od oko 10 milijardi dolara, 36.000 zaposlenih i flotom od 16.000 vozila. Kompanija "Clean Harbors" iz Masačuseca zaokružuje tamošnji "đubretarski trijumvirat" i sa prihodom od 3,4 milijarde dolara uspešno odoleva predatorima sa američkog juga. Približni su i prihodi "Hitachi Zosen Corporation" koja je lider na tržištu Japana i zahvaljujući kojoj ova rangiranja ne ostaju samo na evropskim i američkim korporacijama.Toni Soprano kvari imidžSva ova preduzeća se takmiče i u primeni napredne tehnologije i organizacije, ali rad sa prljavim i štetnim materijama na velikom broju lokacija, uz angažovanje ogromnog broja zaposlenih i vozila, onemogućuje potpunu eliminaciju rizika ekoloških incidenata. Lošoj reputaciji doprinosi i sumnja da su tradicionalno uporište organizovanog kriminala, bogom dano za pranje para i fiktivne aranžmane drugara Tonija Soprana. Za oponente su to nasleđene predrasude, jer veruju da njihova kolosalna ekonomska moć može sa tim da izađe na kraj. Ostaje dakle samo kriminal "belih kragni", kao i bilo gde drugo.Da i sa tim umeju da se nose, neka posluži primer nagodbi koje su sa američkim pravosuđem svojevremno sklapali čelnici "Waste Managementa" kada su terećeni za računovodstvene prevare. Takve radnje su ipak izuzetak, bar sudeći prema kotiranju akcija na najvećim svetskim berzama, koje podrazumava poštovanje visokih standarda poslovanja i izveštavanja.Avangardna ulaganja u "đubretarski" startapA lomovi koje na berzama pravi pandemija koronavirusa mogli bi da pojačaju zainteresovanost investitora za ovaj biznis kojem se pripisuje manja izloženost cikličnostima tržišta. Začini li se to dosadašnjim trendom rasta ovih kompanija, servirana je potencijalna investicija koja je zgodna za disperziju rizika u periodima poleta, a donekle je sigurna luka u recesionim vremenima. Pandemija pokazuje da nužda može, barem privremeno, da nas natera da se odreknemo putovanja, zamene automobila i mnogo čega drugog. Ali malo ko veruje da smo u jednakoj meri u stanju da smanjimo produkciju đubreta ili da možemo sebi da priuštimo da se njime ne bavimo.Ko prezire berzanske spekulacije, a nije impresioniran ni tehnološkom inovativnošću preduzeća koja iz otpada prave struju ili gorivo za pogon vozila koja produkuju novi otpad, ima na raspolaganju i avangardnija ulaganja. Jedno od njih je "Rubicon global", kompanija koju prate hvalospevi da je Uber u domenu otpada. Ona je jedan od startapova koji je najbrže premašio tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara. Spektar njihovih ulagača se kreće od osvešćenih ekologista poput Leonarda Dikaprija, do giganata sa Vol strita kakav je "Goldman Saks". Ovaj Rubikon pređen je 2008. godine kada su dva diplomca univerziteta u Kentakiju, Nejt Moris i Mark Spigel, kreirali mobilnu aplikaciju za povezivanje onih kojima treba uklanjanje otpada sa onima koji pružaju takve usluge.Vremenom je ponuda obuhvatila i sofisticirane personalizovane usluge, a uspešna optimizacija tokova otpada u "Starbaksu" privukla je najveću pažnju javnosti. Sada je u najavi ofanziva na evropska i azijska tržišta, naročito sa projektima koji bi obuhvatili čitave gradove. Da ni starosedeoci nisu ravnodušni prema ovakvim novajlijama svedoči ugovor iz 2017. godine o strateškom partenerstvu "Rubicon globala" i "Sueza", kao i neki komentari čelnika "Waste managementa" koji mogu da se tumače kao zainteresovanost za sledeću veliku akviziciju.Vladan Žarković                        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/pretucen-vlasnik-rtv-puls-iz-silova-ispred-opstine-kosovska-mitrovica-video/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pretučen vlasnik RTV Puls iz Šilova ispred opštine Kosovska Mitrovica (VIDEO)

Milenković je zadobio udarce po glavi i drugim delovima tela i poseduje lekarski nalaz nakon što mu je ukazana pomoć, uključujući i zašivanje. Podneće krivičnu prijavu, a republičkoj komisiji za javne nabavke prigovor i žalbu za sumnju u malverzacije od strane opštine Kosovska Mitrovica.U pitanju nije bio medijski posao već namera da se prijavi na konkurs za javnu nabavku izgradnje stambenih objekata na području Kosovske Mitrovice, kazao je Milenković u razgovoru za KoSSev, nakon lekarskog pregleda i saniranja povreda, a prilikom dolaska u policijsku stanicu radi davanja izjave. "Danas oko 09:30 sam poslovno bio do opštine Kosovska Mitrovica. Pokušao sam da dođem do pisarnice da dostavim dokumenta. Međutim, čim sam izašao iz auta, sačekala su me, odnosno video sam još iz auta neka lica da su me čekala. Sačekala su me četvorica maskiranih napadača. Oduzeli su mi ta dokumenta. Počeli su da me biju rukama i nogama po telu glavi i par puta su me, naglas dok su me tukli, pitali - ko te poslao i zašto si došao" - kazao je.Iako kaže da se sve dogodilo ispred same zgrade, odnosno ulaza, tvrdi da nije niko reagovao.Milenković nije mogao da prepozna napadače jer su bili, kako navodi, maskirani, ali tvrdi ih je "sigurno poslao neko iz opštine". Štaviše, na račun opštine izneo je još ozbiljnije optužbe:"Sama opština Kosovska Mitrovica je kriminalizovana i ovim su time i dokazali. Sve tendere i javne nabavke daju bliskim firmama i ne dozvoljavaju da iko osim njih radi. Ovim su danas i to javno stavili do znanja svima nama da dok su oni tu, ne može niko osim njih i njihovih firmi".Milenković je obavestio policiju koja je ubrzo došla i odvela ga u bolnicu.U Kosovskoj policiji su takođe za KoSSev potvrdili napad na Milenkovića.Oni sa druge strane navode da je, prema preliminarnim podacima, napadnuta novinarska ekipa RTV 'Puls' iz Šilova."Jutros oko 09:37, policijska stanica Sever obaveštena je da je u blizini objekta Privremenog organa Kosovska Mitrovica, iza autobuske stanice, napadnuta televizijska ekipa. Nakon desetak minuta, došle su policijske patrole i one su stupile u kontakt sa novinarskom ekipom. Istražni policajac i forenzičari izvršili su uviđaj. Jedno lice se žalilo na izvesne povrede pa smo ga prebacili do zdravstvenog centra radi dijagnostike. Ovo su samo početni podaci, ali dalja istraga je u toku i pokazaće šta se zaista dogodilo, motive razloge i ostalo, eventualno i počinioce, pošto su oni za sada nepoznati", kazao je portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.Na pitanje da prokomentariše izjavu koju nam je Milenković prethodno dao da on nije bio na novinarskom zadatku, već da je kao vlasnik privatne poslovne kompanije želeo da preda projektnu dokumentaciju na opštinski tender, Radović navodi:"Postoje neke indicije, ne mogu da prejudiciram dok ne dobijem službeni izveštaj. To jesu zaista novinari, ali da je razlog boravka u ovom gradu sasvim drugi (indicije). Međutim saopštiću tek kada se završi istraga jer u ovom trenutku dok razgovaramo, izjave i drugih lica se uzimaju s obzirom na to da ih je bilo više pa će tačne okolnosti da se utvrde i to ću saopštiti".Takođe nije mogao da potvrdi da su napadači bili maskirani.Iako se događaj desio ujutru, do objavljivanja vesti u popodnevnim satima nismo uspeli da dobijemo odgovor i komentar od predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, koja se još uvek nije oglasila. Na više poziva našeg portala takođe se nije javio, niti odgovorio na pisane poruke.Na osnovu Milenkovićevog svedočenja, slična situacija u vezi sa predajom tendera i fizičkih napada dogodila se i pre pet godina, kada je, kako je tada posvedočio za naš portal, napadnut takođe na ulazu u opštinu i pri pokušaju da preda tendersku dokumentaciju, ali ovog puta u Zubinom Potoku, vlasnik građevinske firme "Građevinar Zupče", Vladimir Veselinović.Veselinoviću je tada prilikom napada i oteta tenderska dokumentacija, a on je tada takođe optužio tadašnjeg gradonačelnika Stevana Vulovića za organizaciju napada, koji je demantovao navode.            

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/oebs-osudio-fizicki-napad-na-vlasnika-rtv-puls-a/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javne nabavke

Naslov: OEBS osudio fizički napad na vlasnika RTV Puls-a

"Ključni element demokratskog društva je mogućnost da novinari slobodno izveštavaju o događajima koji su u interesu javnosti. Posebno je zabrinjavajuće kada su novinari fizički napadnuti", rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu."Oštro osuđujemo ovaj fizički napad na direktora RTV Puls-a, Nenada Milenkovića. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i ne bi ga trebalo tolerisati", dodao je sa druge strane Dezir.On navodi da motivi koji stoje iza ovog napada moraju biti istraženi, podsetivši da je ovo njegovo treće reagovanje povodom incidenata nasilja nad novinarima u Severnoj Mitrovici u poslednjih nekoliko nedelja. Bratu i Dezir su izrazili nadu u brzu i efikasnu policijsku istragu koja bi dovela do identifikacije i krivičnog gonjenja odgovornih. Istovremeno pozivaju sve aktere koji imaju uticaj u lokalnoj zajednici da osude incident i rade na sprečavanju daljeg zastrašivanja novinara.Podsetimo, kako je juče Milenković potvrdio za KoSSev, četriri maskirana napadača pretukla su ga oko 10:00 ispred opštine Kosovska Mitrovica, gde se uputio, da kao vlasnik privatne kompanije "Puls inžinjering", preda dokumentaciju za tender u vezi sa javnom nabavkom za izgradnju stambenih zgrada u Kosovskoj Mitrovici.Milenković je zadobio udarce po glavi i drugim delovima tela. Tvrdi da je napadače "sigurno poslao neko iz opštine". Naveo je da će podneti krivičnu prijavu, a republičkoj komisiji za javne nabavke prigovor i žalbu za sumnju u malverzacije od strane opštine Kosovska Mitrovica.Juče se oglasilo Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu, kao i Kancelarija za KiM, koji su osudili ovaj napad. Uputili su zahtev policiji da hitno utvrdi ko su napadači, nalogodavci i šta su motivi ovog napada.    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/uns-i-uns-na-kosovu-hitno-pronaci-ko-su-napadaci-na-direktora-rtv-puls-iz-silova/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javne nabavke

Naslov: UNS i UNS na Kosovu: Hitno pronaći ko su napadači na direktora RTV Puls iz Šilova

Pritisci i napadi Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu osuđuju fizički napad na direktora RTV Puls iz Šilova Nenada Milenkovića i traži da policija hitno utvrdi ko su napadači, nalogodavci i šta su motivi ovog napada. Milenković je UNS-u rekao da su ga četiri maskirane osobe presrele i fizičke napale ispred ulaza u zgradu opštine Kosovska Mitrovica i oduzele mu projektnu dokumentaciju koju je nameravao da preda na konkurs za javne nabavke. Ističe da nije bio na novinarskom zadatku, kao i da je slučaj prijavljen policiji.Inače, RTV Puls iz Šilova, čiji je Milenković direktor, članica je "Mreže most" i kroz kablovske mreže pokriva celu teritoriju Kosova.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/vlasnik-rtv-puls-napadaci-mi-oteli-dokumenta-i-udarali-rukama-i-nogama/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vlasnik RTV Puls: Napadači mi oteli dokumenta i udarali rukama i nogama

Milenković, koji je, inače i vlasnik RTV PULS, navodi da će podenti krivičnu prijavu, a republičkoj komisiji za javne nabavke prigovor i žalbu za sumnju u malverzacije od strane opštine Kosovska Mitrovica. "Danas oko pol Milenković, koji je, inače i vlasnik RTV PULS, navodi da će podenti krivičnu prijavu, a republičkoj komisiji za javne nabavke prigovor i žalbu za sumnju u malverzacije od strane opštine Kosovska Mitrovica."Danas oko pola 10 sam bio poslom u opštini Kosovska Mitrovica, pokušao sam da dođem do pisarnice da dostavim dokumenta, međutim, čim sam izašao iz auta sačekala su me, odnosno video sam ih iz auta, neka lica da su čekala. Sačekala su me četvorica maskiranih napadača, oduzela su mi ta dokumenta, počeli su da me biju i rukama i nogama, po telu, glavi i par puta su naglas rekli dok su me tukli - ko te je poslao i zašto si došao, to su bila njihova pitanja. To se sve deilo ispred same zgrade opštine i niko nije reagovao", kazao je Milenković.Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osudili su fizički napad na direktora RTV Puls iz Šilova Nenada Milenkovića i zatražili da policija hitno utvrdi ko su napadači, nalogodavci i šta su motivi ovog napada.Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je danas fizički napad na Milenkovića, uz zahtev nadležnim organima da najhitnije utvrde činjenice i okolnosti vezane za ovaj događaj, pronađu odgovorne i utvrde motive, saopšteno je iz Kancelarije. Video prilog N1  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/trasa-stapar-sivac-12-kilometara-uz-put-i-sistem-za-navodnavane-28-04-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Trasa Stapar-Sivac 12 kilometara: Uz put i sistem za navodnjavanje

SOMBOR: Krajem prošle godine, tačnije u novembru, počela je izgradnja puta Stapar- Sivac, što je jedan od projekata koji je čekao svoju realizaciju još od šezdesetih godina prošlog veka.Uz mali zastoj uzrokovan što vremenskim prilikama, odnosno zamiranju građevinske sezone, ali i onim vanrednim, kojima je razlog bio smanjenje privredne aktivnosti usled pandemije koronavirusa, radovi na prvoj fazi ovog projekta nastavljeni su. U dinamiku radova je poželela da se uveri i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je u pratnji saradnika, člana Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicije Miroslava Kovačića, obišla gradilište.Ovaj poduhvat koji bi ne samo puno značio u premrežavanju ovog dela Vojvodine novim saobraćajnicama, prema potrebama privrede i žitelja Sombora, Kule i Apatina, predstavljao bi i korist za sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama kroz koje prolazi trasa. Ovaj kraj planove za budućnost temelji na komparativnoj prednosti razvijenog agrara. Kao što je svojevremeno, prilikom otpočinjanja radova, obelodanio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, radovi na ovoj saobraćajnici će se odvijati u tri faze, a vrednost celokupnog projekta je procenjena na 150 miliona dinara, dok je ceo posao finansiran sa dispozicije pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja, nakon sprovedene javne nabavke, poveren firmi "Ekstra-Auto Transport" d.o.o. Vrbas. Foto: Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine finansira projekat Prema rečima Milutina Perunovića, tehničkog direktora "Ekstra-Auto Transport" radovi na izgradnji su ovih dana u punom jeku, a izvode se u skladu sa savremenim ekološkim principima.- Danas je u punom jeku pravljenje puta, odnosno prvi deo faze cementne stabilizacije. Nakon nasipanja mi danas dodajemo vezivo i recikliramo postojeću podlogu. Podloga je formirana tako što je dovezen materijal iz lokalnog pozajmišta, i na taj način promovišemo ekologiju i neke zelene projekte, koji su standardi sada već i kod nas - rekao je Perunović, dok je somborska gradonačelnica Dušanka Golubović istakla da se radovi odvijaju prema planu i da je od velikog značaja za lokalne poljoprivrednike što se uz izgradnju puta radi i na izgradnji sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.- Radovi na putu Stapar -Sivac započeli su u novembru prošle godine, faktički na kraju jedne građevinske sezone, ali to uopšte nije omelo ni samog izvođača, ni nadzor, da se ovi radovi čim su se povoljne vremenske prilike stvorile i nastave. Radovi su sada zapravo u punom jeku, očekujem u narednih mesec, do mesec i po dana, što je u skladu sa ugovorenim rokovima, da radovi na ovom delu puta budu završeni - najavila je Golubović i pojasnila da prva faza podrazumeva finansiranje i izgradnju nešto više od dva kilometra puta koji će u ukupnoj dužini imati 12 kilometara.Grad Sombor je iskoristio priliku da, s obzirom na izgradnju puta i sve procese koji su ga pratili, i kanal koji se nalazi u neposrednoj blizini puta stavi u dvostruku funkciju odvodnjavanja i navodnjavanja. Zbog toga je, pre izgradnje puta, Grad u saradnji sa JP "Vode Vojvodine" obezbedio finansiranje izgradnje cevastih propusta.- Ne samo da dobijamo jedan novi put, nego i sva poljoprivredna gazdinstva i firme koje posluju na ovoj teritoriji imaju i jednu novu mogućnost, dakle pored odvodnjavanja, da imaju i mogućnost za navodnjavanje svog poljoprivrednog zemljišta, što će svakako značajno doprineti pre svega poljoprivrednom razvoju ovog kraja - rekla je somborska gradonačelnica Dušanka Golubović prilikom obilaska radova na izgradnji puta Stapar - Sivac.M. Miljenović      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.04.2020

Medij: novosti.rs

Link:

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Preko Pariguza za tri meseca: Poznat pobednik tendera

Završen tender za početak prve faze uređenja Resničkog jezera . FirmaKOMPANIJA "Inova" biće zadužena za početak prve faze uređenja Resničkog jezera. Stručnjaci ove firme izgradiće plutajući objekat u naredna tri meseca, i za ovaj posao Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za privredu, izdvojiće 10,3 miliona dinara. Javnu nabavku za izgradnju pontona na Pariguzu raspisao je Sekretarijat za privredu. "Inova" je posao dobila kao jedini ponuđač, a kako obećavaju iz ove firme, premosnica preko vode imaće oko 300 kvadrata i garanciju od dve godine, a rok trajanja trebalo bi da bude duži od dve decenije. Prema rečima predsednika Opštine Rakovica Vladana Kocića, ovaj projekat početak je prve faze uređenja prirodne oaze u ovom delu grada. Osim pontona, biće izgrađen i parking, i za tu namenu GO Rakovica je od Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija dobila 20 miliona dinara. Za uređenje pešačke i biciklističke staze, kao i za odmorišta, izdvojeno je još toliko novca, čime će druga faza radova biti okončana. - Ovi radovi samo su početak planova koji postoje za Resničko jezero - kaže za "Novosti" Vladan Kocić. - Treća faza projekta, za koji je urađen Plan detaljne regulacije, jeste izgradnja sportskog kompleksa. Tereni za različite sportove i atletska staza, privući će sve Beograđane u Rakovicu. Ideja je i da Resničko jezero postane turistička atrakcija. Kako kaže prvi čovek Rakovice, za posao izgradnje sportskog objekta čekaju se investitori. Ponuda ima, pa se kraj realizacije finalnog uređenja jezera očekuje najkasnije za četiri godine. IDEJA IZ 2012. INICIJATIVA za uređenje kompleksa oko jezera postoji od 2012. godine i pokrenuo ju je tadašnji predsednik Opštine Milisav Miličković. Institut "Jaroslav Černi" izradio je Projekat čišćenja jezera, a obavljeno je i njegovo mapiranje, što je preduslov za čišćenje.

----------------------------------------------------------