Ispitati optužbe Ristovskog na račun Vučića

Datum kreiranja: subota, 25 avgust 2018

ristovski prva vucicTransparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa optužbama koje je na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izneo glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski.

TS je od tužilaštava zatražila informacije da li im je podneta krivična prijava u vezi sa navodima iz intervjua koji je Ristovski dao 13. avgusta 2018. u Jutarnjem programu TV Prva i šta su preduhzeli povodom tih navoda – da li su zatražili dodatne informacije od Ristovskog, Vučića i odgovornih u RTS-u.

Ristovski je u pomenutom gostovanju ispričao kako se uz podršku Vučića „u razgovoru“ sa RTS-om „došlo dotle da RTS mora da“ finansijski podrži njegov film.

TS je ukazala da bi se iz izjave Ristovskog, čiji je transkript dostavljen u prilogu zahteva, moglo zaključiti da Javna medijska ustanova RTS odluke o tome koje će filmove podržati ne donosi isključivo na osnovu umetničkih i drugih kriterijuma, koji su od značaja sa stanovišta ostvarivanja uloge ove ustanove, već da na donošenje odluke utiču druga lica, konkretno predsednik Republike, u čiju nadležnost ne spadaju ova pitanja.

U tom kontekstu bi se izjava g. Ristovskog mogla razumeti kao optužba protiv predsednika Republike i neimenovanih rukovodilaca u RTS-u da su prekoračenjem službenih ovlašćenja, odnosno iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, pribavili korist za Ristovskog, što bi predstavljalo krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Kriivčnog zakonika, navela je TS.

S obzirom na moguće uznemirenje javnosti zbog takvih optužbi, smatramo da bi bilo neophodno da tužilaštvo o svojim nalazima i preduzetim merama obavesti javnost, nevezano za postupanje po ovom zahtevu.