Vršioci dužnosti lako smenjivi i skloniji da se povinuju političkim zaštitnicima

Datum kreiranja: četvrtak, 19 januar 2023

nn marker vdOsnovni razlog zašto političari vole da postavljaju vršioce dužnosti preduzeća je taj što oni mogu biti razrešeni bez ikakvog obrazloženja, dok za razrešenje direktora moraju biti utvrđeni razlozi, slabosti u poslovanju i slično, kaže za Marker Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

„Vršioce dužnosti njihov status čini nesigurnim i oni umesto da sprovode neki program preduzeća, dugogodišnji, skloniji su tome da se povinuju glasovima i nalozima svojih političkih zaštitnika i da čine nešto što je možda u kratkoročnom političkom ili ličnom interesu“, dodaje Nenadić.

Kako objašnjava, vršioci dužnosti direktora preduzeća formalno imaju ista zaduženja kao direktori ali u stvarnosti kada je neko toliko ranjiv ako se ne povinuje nalogu, može lako da se suoči smenom.

Kako dodaje, uvođenje profesionalnog rukovodstva u javna preduzeća predviđa zakon iz 2012. i nije jasno zbog čega je državi bilo neophodno da to kažu predstavnici norveške kompanije “Rystad Energy” koji već neko vreme snimaju stanje energetskog sistema u Srbiji, pa i stanje u EPS-u.

Podsetimo, EPS, kao najveće javno preduzeće, još nije dobilo direktora već se na čelu tog preduzeća nalazi vršilac dužnosti kojem 4. marta ističe zakonom ograničen rok od godinu dana u statusu vršioca dužnosti. Konkurs, za sada, nije raspisan.