Ispumpavanje vode sa kopa Tamnava

Datum kreiranja: ponedeljak, 09 februar 2015

Photo: www.vanheckgroup.com

Transparentnost Srbija uputila je dopis Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u vezi sa javnom nabavkom koja je izazvala velike polemike u javnosti - ispumpavanje vode sa kopa Tamanva - Zapadno polje. U ovoj nabavci Transparentnost Srbija bila je građanski nadzornik, ali osvrt se ne odnosi samo na pitanja koja su bila predmet građanskog nadzora, već na razmatranja koja su prethodila raspisivanju javne nabavke i na pitanja u vezi sa sprovođenjem ugovora o javnoj nabavci, a o kojima je u javnosti bilo dosta sporenja i nedovoljno potpunih informacija.

TS je ukazala na potrebu objavljivanja relevantnih podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da li je učinjeno sve što se moglo da nabavka bude sprovedena ranije, analizirala je kakvi su bili formalni zahtevi za ponuđače i kakvi su njihovi efekti na izbor najpovoljnije ponude i, kao jedno od najvažnijih pitanja - pitanje (ne)izvršenja ugovornih obaveza.

U analizi je, pored ostalog, ukazano da je sprovođenje nabavke bilo obavezno po domaćem Zakonu o javnim nabavkama, i da je po tom postupku nabavka i sprovedena, a ne po pravilima Svetske banke, kao što se moglo pročitati u medijima. Pored toga, prema dostupnim podacima, Vlada Srbije je ugovor sa Svetskom bankom zaključila tek 10. oktobra 2014, nekoliko meseci nakon što je ugovor o javnoj nabavci započet.

S obzirom na vrednost javne nabavke i troškove koji su nastali zbog uvoza struje i uglja, ukazano je na jednu moguću slabost u sistemu javnih nabavki – situaciju u kojoj naručilac trpi štetu koja je višestruko veća od vrednosti javne nabavke koja se sprovodi radi njenog otklanjanja, a zakon ne daje mogućnost da se direktnim ugovaranjem šteta otkloni ranije.

TS se osvrnula i na kontroverzne podatke o količinima ispumpane vode i mulja i zaključila da je neophodno objaviti precizne podatke o izvršnja ugovora, u najmanju ruku kada posao bude završen, i obavezno objaviti da li su naplaćene garancije s obzirom na to da su probijeni rokovi za izvršenje ugovorenog posla.

Pogledajte ceo dopis i analizu.

Photo: www.www.vanheckgroup.com