Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predmet nabavke: Vlado Georgiev, komada 1

Datum kreiranja: utorak, 06 decembar 2016

georgiev nbgdZakon o javnim nabavkama zabranjuje da se „crta“ pobednik u nadmetanju. U svakom slučaju kada su uslovi ili elementi za ocenu ponuda kreirani tako da se neko neosnovano privileguje ili diskriminiše, drugi (potencijalni) ponuđači imaju mogućnost da pokrenu postupak zaštite prava, a to isto može da učini i nadzorni organ. 

S druge strane, u nekim situacijama pokušaj da se utvrde nediskriminatorni uslovi može da deluje komično. To se naročito često dešava(lo) u vezi sa nabavkom usluga umetničke prirode, zbog čega je svojevremeno Uprava za javne nabavke izdala i mišljenje o mogućnosti primene pregovaračkog postupka, kada ustanove kulture angažuju unapred poznate izvođače.

Javna nabavka opštine Novi Beograd, "Javna nabavka usluge - program novobeogradske Nove godine"ne potpada pod ovu vrstu. Naime, ovde nije reč o pregovaračkom postupku, već o "javnoj nabavci male vrednosti", a gradska opština nije ustanova kulture. Uslovi su diskriminišući, a Zakon izigran (ismejan), što predsednik opštine nije ni krio

Zaista, kakvo bi bilo logično rešenje, bez rasipanja resursa za nameštenu nabavku? Jedna mogućnost je da se preskoči "nametnuta" procedura i zaključi direktno ugovor sa izvođačima koje je opština želela. Ali, to nije jedina. Postojalo je mnogo mogućnosti koje nisu iskorišćene da se čuje i glas građana, za koje se koncert pravi i koji ga u krajnjoj liniji i plaćaju. Na primer, oni su mogli preko internet ili ulične ankete da se izjasne između više ponuđenih izvođača. Da bi takav izbor bio argumentovan, trebalo bi da bude poznata i cena raznih ponuda, ali i na koji bi način bile iskorišćene eventualne uštede ako se za novogodišnji koncert plati nešto manje novca od planiranog, odnosno, koji bi se budžetski razdeli umanjili da bi se koncert platio više.