Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Čudo u Smederevu?

Datum kreiranja: subota, 21 mart 2015

zelezaraNakon odlaska US Steel-a iz Smedereva zbog odsustva daljeg ekonomskog interesa, posle višegodišnjeg finansiranja smederevske Železare iz budžeta (otpis i pokrivanje dugova), i neuspelog tendera za prodaju tog preduzeća (zato što jedini kupac čija je ponuda bila ocenjena kao prihvatljiva nije mogao da garantuje da će očuvati oko 60% aktuelnog obrtnog kapitala), bilo kakav aranžman koji bi obezbedio da ova firma posluje "na nuli" zvuči kao odličan uspeh.

Međutim, uoči ili nakon potpisivanja današnjeg ugovora sa firmom kojoj je povereno upravljanje Železarom, saopšteno je da će ona početi da "ostvaruje profit" u roku od četiri meseca (pa je čak ugovoreno kako će se on deliti), a da će pri tom svi zaposleni očuvati radna mesta i da će proizvodnja biti udvostručena! (http://goo.gl/uoZkgN) U kontekstu prethodno objavljenih informacija ostvarenje ovakvih rezultata bi predstavljalo ekonomsko čudo.

Pogotovo kada se ima u vidu da takvo čudo ne bi bilo dozvoljeno postići kroz dalju dodelu državne pomoći (kao, na primer, u slučaju Air Serbia), jer je takva pomoć u ovoj privrednoj grani zabranjena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Zbog toga ostaje tek da se vidi, nakon objavljivanja ugovora i u mesecima koji slede, da li su ove najave realne i da li se zasnivaju samo na vanrednim sposobnostima novog menadžmenta ili postoji i neko drugo razumno objašnjenje.