Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Podela javnih preduzeća

Datum kreiranja: nedelja, 14 avgust 2016
JP blicZakon o javnim preduzećima, usvojen u februaru 2016. godine, predviđa da se direktori biraju na javnim konkursima. To je predviđao i zakon iz decembra 2012. pa su ipak na čelu mnogih javnih preduzeća ostli partijski kadrovi postavljeni pre usvajanja zakona, a konkursi nisu ni raspisivani, ili su raspisani konkursi koji ni do danas nisu okončani, a direktori su bili (i dalje su) u v.d. stanju, bez zakonskog osnova. U onim preduzećima u kojima konkursi nisu ni raspisani (Elektromreže, Srbijagas, Pošte...) direktori bi na konkursu morali da budu izabrani do marta 2017. Za okončanje konkursa raspisanih po starom zakonu nema roka.
 
Aleksandar Vučić u ekspozeu je samo ponovio ono što smo slušali kada je usvajan novi zakon - da je cilj zakona profesionalizacija i povećanje efikasnosti upravljanja. To smo, međutim, slušali kada je usvajan i prethodni zakon, ali je profesionalizacija izostala. Kada se uz sve to u medijima pojavi tekst koji najavljuje koji stranački funkcioner će biti na čelu kojeg javnog preduzeća, prirodno je da se zapitamo postoji li ovog puta politička volja za departizaciju i profesionalizaciju. Bez obzira na to što se tekst poziva na neimenovanog sagovornika.
 
Blic, naime, tvrdi da će doskorašnji ministar privrede Željko Sertić postati direktor EPS-a, da će na čelu Pošte Milana Krkobabića zameniti Zoran Babić ("iako se govorilo da će da preuzme rukovođenje Putevima Srbije"), a da na čelu "Srbijagasa" ostaje Dušan Bajatović, Zoran Drobnjak na mestu direktora "Puteva Srbije", Nikola Petrović u "Elektromrežama Srbije", Jelena Trivan u "Službenom glasniku" (Jelena Trivan je, inače, posle dve godine u vd stanju izabrana na novom konkursu raspisanom u novembru 2015. i okončanom za nepunih 40 dana). List najavljuje i da će Blagoja Spaskovskog na čelu RTB "Bor" posle konkursa zameniti stranac.
 
TS prati sprovođenje Zakona o JP i tražićemo sve dokumente iz procedure izbora, kako bi javnost imala uvid na osnovu kojih kriterijuma su birani direktori, kako su ocenjiani i rangirani kandidati. Uskoro ćemo saznati da li će se ovi stranački kadrovi zaista javiti na konkurse, da li će biti jedini ili najbolji kandidati i da li je slučajnost što je sagovornik Blica i pre raspisivanja pogodio ko će biti najbolji kandidati na otvorenim i transparentnim konkursima. Ili je priča o profesionalizaciji i ovog puta bila samo priča.