Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Članove Odbora Agencije predlažu institucije, ne pojedinci

Datum kreiranja: petak, 07 jul 2017

aleksandar vucicNedavna vest da je skupštinski Odbor za pravosuđe posle više od dve godine podržao predlog da se u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije izabere zajednička kandidatkinja Poverenika za informacije i Zaštitnika građana predstavljala je prijatno iznenađenje. Današnja odluka tog skupštinskog tela, da povuče ovaj predlog, predstavlja neprijatan događaj, ali se zbog prethodnog postupanja ne može reći da je iznenađujuća. Ostaje pitanje da li je ovaj put kandidatkinja nezavisnih organa bila primarna ili sporedna "meta" vladajuće većine.

Odbor za pravosuđe je sada povukao ranije podržane predloge da Skupština odabere dva nedostajuća (od ukupno sedam koje treba izabrati) člana Odbora Agencije. Pored kandidatkinje dva nezavisna državna organa, povučeni su i predlozi koje je dostavio bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Obrazloženje je u oba slučaja slično: " .... kako bi predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao ovlašćeni predlagač, podneo predlog za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije", ... "pošto je Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju Zaštitnika građana".

Obrazloženje nema utemeljenje u zakonu. Naime, predlozi za članove Odbora Agencije nisu bili lični predlozi Tomislava Nikolića i Saše Jankovića, već predlozi državnih institucija koje su oni predstavljali. Iako se u izveštaju sa sednice Odbora ne pominje da je predlog došao sa te strane, čini se da iza ovog povlačenja stoje neki od razloga koji su napisani - želja da se omogući novom predsedniku Republike Vučiću da predloži neke svoje kandidate, a ne one koji su bili po volji njegovom prethodniku na funkciji Nikoliću. S druge strane, nije poznato da je aktuelni vršilac dužnosti Zaštitnika građana iskazao bilo kakvu želju da menja predlog koji je bivši ombudsman još pre dve godine dao zajedno sa Poverenikom, a svakako bi bilo apsurdno čekati da predlaganje odobri novi zaštitnik građana kada bude bio izabran.

Drugim rečima, posle dvogodišnje opstrukcije izbora Vide Petrović - Škero u ovo antikorupcijsko telo, a bez valjanog obrazloženja, sada je taj predlog pao u nemilost nadležnih uz stvaranje privida da povlačenje predloga koje su potpisali raniji funkcioneri predstavlja ostvarivanje nekakvog pravnog principa.