Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predstavljanje Indeksa transparentnosti lokalne samouprave LTI 2023

Transparentnost Srbija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstaviće rezultate istraživanja Indeksa transparentnosti lokalne samouprave za 2023. godinu. Indeks meri i omogućava uvid u kretanje trendova transparentnosti svih 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština u Srbiji od 2015. godine. Transparentnost lokalnih vlasti jača poverenje u javne institucije i njihovo delovanje u najboljem interesu građana i smatra se jednim od osnovnih principa dobre uprave.

Lokalne samouprave i gradske opštine rangiraju se prema indikatorima iz oblasti kao što su slobodan pristup informacijama, budžet, javne nabavke, učešće javnosti u donošenju odluka, rad tela uprave, itd. Gradonačelnici /predsednici opština tri najbolje rangirane lokalne samouprave obratiće se medijima i prisutnima na ovom događaju. 

Ovogodišnje istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti sprovedeno je uz podršku USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki. Projekat radi na unapređenju procesa planiranja, objavljivanja i sprovođenja postupaka javnih nabavki i pruža podršku efikasnijem sprovođenju zakona i nadzoru nad javnim nabavkama. Pomažući javnim institucijama da deluju u javnom interesu, ovaj projekat će doprineti otpornosti i istrajnosti  demokratskih aktera u Srbiji. Više informacija o projektu možete naći ovde.

KO:                 

Nemanja Nenadić, programski direktor, Transparentnosti Srbija;

Bruk Ajšam, direktorka Misije USAID-a u Srbiji;

Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;

Zlatko Minić, koordinator istraživanja, Transparentnost Srbija;

Gradonačelnici/predsednici opština tri najtransparentnije lokalne samouprave u Srbiji.

KADA:             

Petak, 13. oktobar 2023., 11 časova. Novinari koji pokrivaju događaj trebalo bi da dođu do 10:45.

GDE:               

Medija Centar, Terazije 3, Beograd (sala na prvom spratu)

KONTAKT:      

Za više informacija o ovom događaju, obratite se Zlatku Miniću, koordinatoru istraživanja, Transparentnost Srbija, na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na 063 252 949.

Za više informacija o USAID-u, molimo vas obratite se Mirjani Vukši Zavišić na 065 316 4530 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 ###

 Neke dodatne informacije i metodološke napomene

Indeks transparentnosti lokalne samouprave - LTI 2023 je istraživanje, ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština u Srbiji koje sprovodi Transparentnost Srbija. Ovo je sedmi put da TS sprovodi ovo istraživanje. Prema metodologiji TS, indeks transparentnosti se izračunava kao zbir poena dobijenih na osnovu odgovora na indikatorska pitanja. U rasponu je od 0 do 100. I ove godine, kao i 2022. godine, korišćeno je 95 indikatora (indikatorskih pitanja). Negativan odgovor donosi 0 bodova, a pozitivan 1 ili 2 boda. Tačnije, pitanja koja se odnose na pet najvažnijih indikatora („osnovni indikatori“) donose 2 boda za pozitivan odgovor i 0 za negativan. Preostalih 90 pitanja donose 1 ili 0 poena.

Odgovori na pitanja prikupljeni su pregledom zvaničnih internet prezentacija gradova, opština i gradskih opština. Drugi metod koji smo koristili je direktan pregled obilaskom svih uslužnih centara i prostorijama uprava. Treća grupa izvora bili su odgovori samih jedinica lokalne samouprave na zahtjeve za pristup informacijama od javnog značaja. Četvrta grupa podataka dobijena je od drugih nadležnih organa (Poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za borbu protiv korupcije).

Svih 145 gradova i opština je rangirano zajedno, dok je 25 gradskih opština ocenjeno ali nije rangirano, s obzirom na to da nemaju iste nadležnosti kao opštine.

Konačni rezultat predstavlja status transparentnosti u trenutku kada je verifikacija završena. Prava transparentnost lokalne samouprave, odnosno stanje na sajtovima JLS i njihovim prostorijama, stoga može da se razlikuje od statusa u trenutku izrade ili predstavljanja istraživanja.

Važno je naglasiti da loši rezultati u nekim kategorijama ne znače nužno da je korupcija u tim oblastima rasprostranjena. Slično tome, dobri rezultati ne garantuju da nema korupcije. Transparentnost je samo mehanizam koji olakšava otkrivanje ili sprečavanje korupcije; krajnji uspeh ovih mehanizama zavisi od mnogih drugih faktora. Slično tome, nizak rezultat LTI ne znači nužno da je određena opština korumpiranija od druge sa višim LTI, i obrnuto. Činjenica je da nizak LTI treba da „probudi javnost“ i lokalnu upravu i vlast, dok visok LTI znači da će koruptivno ponašanje biti teže prikriti, odnosno lakše otkriti.

Na prošlogodišnjoj rang listi – LTI 2022, tri prvoplasirane lokalne samouprave bile su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.

 

usaid

Od 2001. USAID je investirao više od $914 miliona dolara kako bi se stimulisao ekonomski rast, ojačao pravosudni sistem i promovisalo dobro upravljanje u Srbiji.

Za više informacija o USAID-u, posetite http://usaid.gov/serbia