Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Koalicija prEUgovor Vas poziva na predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Vreme: sreda, 22. novembar 2023, 11:00-12:30

Mesto: Hotel Metropol Palace, Bulevar kralja Aleksandra 69, Beograd

Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u Klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

78a30248Izveštajni period počeo je tragičnim događajima u maju, a koji su traumatizovali srpsko društvo, ogolili sistemske propuste u zemlji, pokrenuli niz reaktivnih mera, kao i proteste i zahteve za odgovornost. Kraj oktobra, pak, označio je i godišnjicu rada Vlade, koja je potom ušla u tehnički mandat raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora za decembar 2023.

Nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije pokazuje da Srbija već devet godina stoji tek na sredini reformskog puta. U kritičnim oblastima iz poglavlja 23 i 24 ponovo je dobila ocenu 2 od 5. Zabeležen je sporiji napredak u oblasti borbe protiv korupcije, dok je pomak napravljen kada je reč o slobodi izražavanja i javnim nabavkama. U Poglavlju 24 veća pažnja posvećena je reformi policije i borbi protiv trgovine ljudima.

Kako su navedena dešavanja uticala na reformske aktivnosti u Srbiji u oblasti vladavine prava, a naročito na položaj ranjivih grupa i na započetu reformu policije? Gde su ocene koalicije prEUgovor podudarne, a gde različite od ocena Evropske komisije i zašto? Šta je zaostavština odlazeće Vlade na evropskom putu? Sa kakvim javnim institucijama se Srbija priprema za nove izbore? Šta treba da budu prioriteti za buduću vladu u oblasti vladavine prava i evropskih integracija?

O ovim pitanjima raspravljaće:

  • Jasmina Krunić, ASTRA Akcija protiv trgovine ljudima
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Diskusiju moderira: Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koordinatorka koalicije prEUgovor

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Molimo Vas da se registrujete OVDE OVDE do 20. novembra do kraja radnog dana, izborom opcije uživo ili onlajn prisustvo.

 

Ova konferencija se organizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (European Endowment for Democracy – EED) i sredstva Evropske unije. Za njenu sadržinu isključivo je odgovorna koalicija prEUgovor i ta sadržina ne izražava nužno zvanične stavove EED niti Evropske unije.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.

Pogledajte kratki video povodom decenije rada koalicije prEUgovor.