Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Upozorenje na pokazatelje ozbiljnih povreda u vezi sa izborima

Državni organi u Srbiji bi, bez dodatnog odlaganja, trebalo da utvrde da li je vladajuća partija zloupotrebila javne institucije i resurse i da li je organizovala kupovinu glasova u cilju pobede na izborima održanim 17. decembra, saopštila je danas Transparency International. Javno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) trebalo bi da promptno reaguju na sumnje u neregularnosti, za koje su objavljivani dokazi i pre i na dan izbora, budući da su to do sada propustili da učine.

Međunarodne institucije i ekspertske organizacije dosledno ističu potrebu da se vlasti u Srbiji posvete izgradnji okruženja koje omogućava pravične izbore. To podrazumeva ograničavanje mogućnosti za zloupotrebu službenog položaja i javnih resursa i uticaja na birače, uključujući i njihovo podmićivanje. Umesto da preduzmu odlučne mere kako bi poboljšali pravni okvir u kojem se održavaju izbori i njegovu primenu, Vlada i predsednik Srbije su na nedavnim izborima bili uključeni u još širi spektar aktivnosti koje su mogle uticati na birače.

Međunarodna misija za posmatranje izbora OSCE – ODIHR (OEBS – KDILJP) u svom izveštaju ukazuje na jasne primere kupovine glasova, narušavanja tajnosti glasanja i uticaja na odluku birača, pojave, koje predstavljaju krivično delo. U izveštaju se takođe ukazuje na neke nove vidove mogućih zloupotreba, poput promene prebivališta birača radi učešća na lokalnim izborima u određenom gradu. Uprkos tome što su domaće civilno društvo, mediji i građani ukazivali na ova i druga sporna pitanja koja se pominju u izveštaju ODIHR, javno tužilaštvo, kao nadležni organ, nije odgovorilo na javno iznete pritužbe i prateće dokaze.

„U odsustvu pravila koja bi na smislen način uredila šta javni funkcioneri mogu da rade u tom svojstvu u periodu pred izbore, vladajuće stranke su se i na ovim izborima uveliko predstavljale kroz ‘funkcionersku kampanj’, to jest, promotivne aktivnosti državnih i lokalnih funkcionera. Takve aktivnosti su sada, u proseku, bile čak četiri puta učestalije nego u novembru i decembru prošle godine, kada nije izbora. U kampanji je dominantno bio zastupljen predsednik Srbije, pri čemu, u brojnim slučajevima, iz njegovih javnih nastupa nije bilo jasno da li nastupa ispred državnog organa ili izborne liste čiji je bio nosilac, iako je po zakonu bio u obavezi da to predoči na nedvosmislen način. U tom pogledu najviše zabrinjava propust Agencije da reaguje na adekvatan način, uprkos veoma jasnim dokazima,“ – izjavio je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti.

Na nedavno održanim izborima, već duže vreme prisutan jaz u mogućnosti učesnika izbora da se predstave biračima, dodatno je pojačan. Prema nalazima monitoringa koji je sprovela Transparentnost Srbija, udeo izborne liste koju je predvodila Srpska napredna stranka u političkom oglašavanju na televizijskim stanicama bio je čak 80%. To je  značajno više nego na prošlogodišnjim izborima, kada je takođe zabeležena velika nesrazmera u ulaganjima SNS (60%) naspram svih ostalih stranaka. To je još jedan od pokazatelja da bi radi pravičnosti izbora u Srbiji trebalo postaviti ograničenje vrednosti izborne kampanje, kakvo postoji u većini razvijenih demokratija, a što je preporučio i ODIHR. Takođe, kako bi se sprečilo zaobilaženje zakonskih pravila za finansiranje kampanje, neophodno je doneti pravila za kampanje koje vode treća lica.  

François Valérian, predsednik Transparency International, je izjavio: 

“Pozivamo vlasti u Srbiji, a naročito javno tužilaštvo i antikorupcijsku agenciju, kao i pravosudne organe, da ispune svoje zakonske obaveze i da adekvatno istraže i kazne sve nezakonitosti. Ukoliko bi to propustili da urade, dodatno bi se podrilo poverenje građana u institucije i doveli bi se u pitanje pravičnost postupka izbora i legitimnost rezultata.”