Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Bez reakcije na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: subota, 04 novembar 2023

savet NMPodaci Saveta za borbu protiv korupcije, predstavljeni u Izveštaju o stečajnim postupcima koji je  početkom septembra dostavljen  Vladi Srbije, a sredinom tog meseca i objavljeni na sajtu, trebalo je da izazovu burno reagovanje javnosti, uključivanje tužilaštava i policije, zabrinutost Vlade i najavu nove regulative. Ali, nisu. U senci aktuelnih afera i pritisaka zbog očekivanih izbora, vlast je ponovo ignorisala opasnost od sistemske korupcije i obračun sa tom pojavom čekaće neko drugo vreme.

Predsednik Saveta, Miroslav Milićević kaže u razgovoru za Novi magazin da je ta institucija do sada objavila više od 70 izveštaja o potencijalnoj korupciji, a pozvani su samo jednom 2014. godine na razgovor zbog jednog od tri izveštaja o medijima, dok je na izveštaj o Železnicama stiglo uvredljivo pismo iz nadležnog ministarstva.

Iako prethodna Strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za poglavlje 23 predviđaju da Vlada razmatra stavove antikorupcijskog tela, a nedavno joj je Savet dostavio i sažetke svih izveštaja sa preporukama, nema informacija da li su oni razmatrani.

Pročitajte intervju predsednika Saveta za Novi magazin..