Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Pokrenut nadzor nad EPS zbog nabavke softvera bez postupka javne nabavke

Datum kreiranja: subota, 06 januar 2024

eps kjn n1Kancelarija za javne nabavke pokrenula je postupak monitoringa nad primenom propisa u slučaju onlajn servisa za plaćanje računa koju je Elektropirvrede Srbije (EPS) prepustila privatnoj kompaniji Alta pej (Alta pay) bez raspisivanje javne nabavke, prenosi portal N1. 

Kako se navodi u odgovoru N1, Kancelariji za javne nabavka je dostavljeno obaveštenje zainteresovanog lica u kojem je ukazano na moguće nezakonito postupanje naručioca „Elektroprivreda Srbije“. „S tim u vezi, Kancelarija je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula postupak monitoringa nad primenom propisa o javnim nabavkama“, navedeno je u odgovoru Kancelarije za javne nabavke.

Transparentnost Srbija krajem decembra je dostavila Kancelariji za javne nabavke inicijativu da izvrši monitoring nad EPS-om zbog sumnje da je nabavio uslugu izrade softvera za plaćanje računa elektronskim putem bez sprovođenja postupka javne nabavke. U dopisu KJN, TS je ukazala da se od novembra 2023. godine na veb sajtu „Elektroprivrede Srbije“ pojavio poseban portal pod nazivom „Uvid u račun“, koji predstavlja sistem za preuzimanje eračuna i koji omogućava kupcima na garantovanom snabdevanju (domaćinstvima i malim kupcima) da elektronskim putem plate račun za utrošenu električnu energiju.

Ovakva vrsta plaćanja vrši se uz proviziju koju naplaćuje firma „Alta Pay IEN“, koja je na svom veb sajtu objavila da je postala strateški partner EPS-a sa ciljem unapređenja plaćanja računa za struju u Srbiji. U istoj vesti se navodi da će ova usluga biti usluga biti moguća uz pomoć uvođenja e-commerce rešenja, koje omogućava integrisanje elektronskog plaćanja u određeni sajt.

Pošto je portal „Uvid u račun“ počeo sa radom, izvesno je da u njega integrisana mogućnost elektronskog plaćanja računa koji je izvršila firma „Alta Pay IEN“. Ono što međutim nije izvesno, jeste način na koji je „Elektroprivreda Srbije“ nabavila ovu vrstu usluge, odnosno da li je i na koji način platila izradu portala „Uvid u račun“ i nabavku softvera za mogućnost elektronskog plaćanja računa. Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, „Elektroprivreda Srbije“ nije sprovela postupak javne nabavke niti postupak javno-privatnog partnerstva ili koncesije za ovu vrstu usluge. Pri tome, prema poznatom činjeničnom stanju, nabavka ove usluge ne bi mogla da bude izuzeta od primene Zakona o javnim nabavkama na osnovu nekog od izuzetaka koje Zakon propisuje.