Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

„Poslovno – tehnička saradnja“ državnih organa

Datum kreiranja: sreda, 06 januar 2016

acasPotpisivanje sporazuma o saradnji između dva državna organa nije srpski specijalitet, ali ga internacionalizacija ne čini ništa manje lošom pojavom. Takvi aranžmani se nužno kreću u okvirima nadležnosti koje je postavio zakon. Zbog toga su sporazumi ili besmisleni (ako se zakoni primenjuju) ili predstavljaju priznanje da primena zakona ne može da funkcioniše bez dodatnog dogovora.

Jedan od novijih primera je  Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji su zaključili Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u cilju uspostavljanja saradnje radi međusobne razmene podataka iz svog delokruga, u skladu sa važećim zakonima. Potpisnici su ocenili da će primena sporazuma „olakšati i ubrzati međusobnu razmenu podataka i konkretno postupanje“.

Kada je reč o ovom konkretnom dogovoru, po svoj prilici je reč o realnoj potrebi da Agencija i MUP prevaziđu probleme koji su otežavali prikupljanje podataka. Međutim, to rešenje može biti samo privremeno – ukoliko MUP ili Agencija do sada nisu dostavljali podatke jedni drugima zbog neke nedorečenosti, praznine ili nejasnoće u zakonu, onda norme treba precizirati. Sada je prilika za to, jer je u toku izrada novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ukoliko je i do sada bilo jasno šta ko mora da učini, ali se to nije dešavalo, onda je rešenje pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti.

Inače, MUP i Agencija su se dogovorili da će MUP dostavljati na zahtev podatke o ličnom imenu, ličnom imenu roditelja, mestu i datumu rođenja, jedinstvenom matičnom broju građana, mestu i adresi stanovanja (prebivalište/boravište), državljanstvu fizičkih lica; podatke o vlasništvu nad pokretnim stvarima koje podležu registraciji (motorna vozila i oružje) i podatke o javnim skupovima. Agencija će MUP-u dostavljati podakte iz registra imovine sa pratećom dokumentacijom ukoliko istom raspolaže, registra funkcionera, kao i podatke o podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka i krivičnim prijavama. MUP će na pojedinačno obrazložen zahtev omogućiti Agenciji za borbu protiv korupcije da preko nadležne unutrašnje jedinice za međunarodnu operativnu saradnju razmenjuje podatake koji su Agenciji potrebni za obavljanje poslova iz njene nadležnosti.

Potpisnici Sporazuma se obavezuju da blagovremeno i koordinirano planiraju i prate zajedničke obaveze koje se tiču dostupnosti, načina razmene podataka, kao i određivanja lica koja imaju pristup podacima. Po zahtevu za dobijanje podataka postupaće se u roku ne dužem od 15 dana.