Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Dva razrešenja

Datum kreiranja: nedelja, 10 januar 2016

vladaSrbijeNa poslednjoj sednici održanoj u 2015. godini Vlada Srbije je donela dve odluke o razrešenju funkcionera, koje su s pravom privukle pažnju u javnosti. Ta pažnja nije rezultirala suštinskim razrešenjem dilema niti saznanjem svih razloga koji su postojali za smenu. To je moguće, između ostalog, i zato što se obrazloženja ovih odluka ne objavljuju ili se svode na navođenje proizvoljno odabranih činjenica.

U izjavama zvaničnika, kao razlog za smenu direktora policije navedeno je da su se stekli uslovi za odlazak u penziju. Ne navodi se ni kada su se ti uslovi navršili, a još manje zbog čega je neko koga očekuje penzija pre 2,5 godine imenovan na petogodišnji mandat. U konačnom objavljenom aktu o razrešenju navodi se taj isti razlog, bez dodatnih detalja.

Kada je reč o razrešenju direktora kardiovaskularne klinike u Beogradu, resorni ministar je pominjao "smenu generacija" i potrebu da se šansa da mlađima. U zvaničnom aktu o razrešenju ne navodi se ni jedan razlog.

Ne ulazeći u to da li su zadovoljeni zakonski uslovi i da li su postojali drugi legitimni razlozi za ove smene, oni bi u svakom slučaju morali da budu poznati (kao i ispunjenost uslova za imenovanje). Pravo mesto da se to učini jeste obrazloženje rešenja. Zbog toga je jedna od bitnih mera za unapređenje transparentnosti rada Vlade uvođenje obaveze objavljivanja obrazloženih odluka o kadrovskim rešenjima.