Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Slučaj Tatjane Đakonov

Datum kreiranja: nedelja, 17 januar 2016

djakonovUzbunjivač Tatjana Đakonov, uz velike napore, kroz institucije sistema, uspela je da se vrati na posao, nakon što joj je 2014. godine uručen otkaz. Istovremeno je izostala reakcija tužilaštva i policije na navode o malverzacijama koje je iznela. Već tri godine slučaj je u početnoj fazi prikupljanja informacija. U međuvremenu, nastavljeno je njeno maltretiranje. Naime, Tatjana Đakonov je obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije da ju je 6. januara 2016. godine direktor fizički povredio. Ona smatra da je glavni razlog njenog fizičkog povređivanja upravo taj što nadležni državni organi u Novom Sadu više od tri godine ništa nisu preduzeli povodom krivične prijave protiv direktora.

Agencija za borbu protiv korupcije u saopštenju povodom ovog slučaja podseća da je uloga uzbunjivača od neprocenjivog značaja za otkrivanje korupcije. Kako bi građani bili ohrabreni da javno progovore o korupciji neophodno je da nakon toga usledi adekvatna reakcija institucija. Za efikasnu zaštitu uzbunjivača, efikasno otkrivanje i krivično gonjenje dela korupcije neophodna je koordinacija između svih institucija u lancu, radi sinhronizovanog delovanja i ujednačene prakse.

Agencija ukazuje da slučaj Tatjane Đakonov, zaposlene u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Novom Sadu nažalost, još jedanput podseća na to kako izostanak reakcije tužilaštva i policije može da dovede do toga da se uzbunjivač suoči sa velikim ličnim rizikom.

Nakon dobijanja otkaza od strane direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Novom Sadu Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je postupanje direktora prema uzbunjivaču i donošenje akta o radnom statusu – uzrokovano okolnostima koje su u vezi sa prijavom korupcije Agenciji i da se radi o odmazdi prema uzbunjivaču. Inspektorat za rad u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se odlaže izvršenje rešenja o otkazu ugovora o radu do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka. Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu kojom se poništava kao nezakonito rešenje o otkazu ugovora o radu i naložio vraćanje na radno mesto.

Međutim, Tatjana Đakonov je obavestila Agenciju da ju je 06.01.2016. godine, u poslovnim prostorijama direktor fizički povredio, o čemu je dostavila izveštaj lekara specijaliste Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, i istakla da smatra da je glavni razlog njenog fizičkog povređivanja upravo taj što nadležni državni organi u Novom Sadu više od tri godine ništa nisu preduzeli povodom krivične prijave protiv direktora.

Agencija nema više ovlašćenja da određeno postupanje prema licu koje je prijavilo korupciju oceni odmazdom zbog prijavljenog slučaja korupcije, ali će u daljem postupanju preduzeti sve što je potrebno da zaštiti Tatjanu Đakonov i o ovom slučaju obavestiti ministra unutrašnjih poslova, ministra pravde i Republičko javno tužilaštvo.

Podsećamo i na to da je Agencija prethodno, zajedno sa pružanjem zaštite Tatjani Đakonov o prijavljenom slučaju korupcije, obavestila tužilaštvo u avgustu 2013. godine, sa predlogom da ispita slučaj u okviru svoje nadležnosti, ali do danas ispitivanje slučaja nije sprovedeno i nalazi se u početnoj fazi prikupljanja informacija.

Slučaj Tatjane Đakonov šalje poruku građanima da neće imati institucionalnu zaštitu od odmazde zbog čega će biti demotivisani da prijave korupciju, jer će biti suočeni sa neproporcionalnim ličnim rizikom, koji podrazumeva ne samo gubitak posla, već i više od toga.

 

foto: http://www.partners-serbia.org/antikorupcija/jos-jedan-uzbunjivac-dobio-otkaz/