Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Da li je obilazak škola i bolnica kampanja?

Datum kreiranja: ponedeljak, 18 januar 2016

secenjetrake

Najava premijera Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića da će tokom ove godine obići 1.000 škola, bolnica i domova zdravlja u Srbiji, ne može se smatrati izbornom kampanjom, već redovnom aktivnošću, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.
S obzirom na to da predstoji izborna kampanja za pokrajinske i lokalne izbore, i izvesno republičke, postavlja se pitanje kako javnost može da odvoji kampanju od državničkih aktivnosti, piše list Danas.
U Agenciji navode da je „izborna kampanja definisana Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti kao skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata. S obzirom na to da izbori još nisu raspisani i da je premijer tokom konferencije za novinare, prema našim saznanjima, govorio o planu svojih redovnih aktivnosti tokom 2016. najavljeni obilazak škola i domova zdravlja ne može se posmatrati kao politička aktivnost tokom kampanje“.
Međutim, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas, odgovarajući na pitanje, kako javnost da razdvoji da li je to kampanja ili državnički posao, kaže da ne postoji nijedan zakon koji obavezuje predsednika Vlade ili ministre da obilaze škole i bolnice, niti neki zakon koji bi im zabranjivao to da čine.
- Transparentnost Srbija je u monitoringu 2012. (http://goo.gl/PtOifF) i 2014. (http://goo.gl/mHe62d) empirijski dokazala da se broj navodnih „redovnih“ aktivnosti koje nose sa sobom mogućnost medijske promocije višestruko uvećava u doba izborne kampanje. I bez toga verujem da je većina građana svesna da gotovo sve što političari rade u doba pred izbore (pa i mnogo toga van kampanje) ima za primarni cilj bolji uspeh na izborima. Nevolja je što građani, pa i mnogi ljudi od uticaja sa kojima sam pričao, ovo prihvataju kao nešto što se ne može promeniti. A nije tako. Ovaj vid besplatne promocije korišćenjem javnih resursa bi se mogao bitno suziti. To ne znači da škole, bolnice i puteve ne treba otvarati ili popravljati u doba kampanje, ali to ne mora da uradi niko od funkcionera ili učesnika u kampanji - navodi Nenadić. On dodaje da je TS konkretne predloge za uređivanje ovog pitanja davala i pre četiri i pre dve godine, a ponovo će to učiniti u sklopu izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koje se sada pripremaju.
Na pitanje da li Agencija može da da preporuku da se taj obilazak odloži dok traje kampanja, on kaže da može, na nivou preporuke, ali su u sadašnjem pravnom okviru ograničene mogućnosti za intervenciju osim u nekim ekstremnim situacijama. Može i REM da preporuči da da određene preporuke elektronskim medijima. Mogao bi da se formira i Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini zapraćenje kampanje, kao što nalaže Zakon o izboru narodnih poslanika, a što nije činjeno od 2000, zaključuje Nenadić.

autor: L. Valtner