Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zakon o oglašavanju – amandmanima je otklonjen jedan nedostatak

Datum kreiranja: subota, 23 januar 2016

skupstina srbije unutraDržavno i političko oglašavanje u Srbiji predstavlja ozbiljan problem. Norme koje se odnose na uređivanje ove vrste oglašavanja nisu ni dovoljne da spreče rasipanje javnih resursa i neopravdanu diskriminaciju medija, niti dosledne (jedna pravila važe za nabavku usluga oglašavanja u elektronskim a druga za oglašavanje u štampanim medijima; političko oglašavanje je zabranjeno van kampanje, ali samo u elektronskim medijima). Da problem bude veći, nedostaci pravnog okvira i prakse su uočeni još 2011. (Medijska strategija, izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije), postali su deo političkih prioriteta, ali do danas nisu rešeni. Šanse su propuštene prilikom donošenja seta medijskih zakona, izmena Zakona o javnim nabavkama, ali i prilikom izrade Zakona o oglašavanju.

Transparentnost – Srbija je ukazala na ove nedostatke resornom ministarstvu i javnosti, tokom javne rasprave i kada se predlog zakona pojavio u Skupštini. Iako glavni problemi nisu rešeni, naši predlozi su ipak imali pozitivnog efekta. Naime, grupa narodnih poslanika „ekonomskog kokusa“ predložila je niz amandmana a Vlada, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, su te amandmane prihvatili. Efekat ovih promena jeste to da će za državno i političko oglašavanje ipak važiti opšti principi, poput zabrane zloupotrebe maloletnika, govora mržnje i slično.

Korisna je izmena kroz amandman na član 78. (prekršaji). Sada su predviđene kazne za odgovorna lica u državnim organima i političkim strankama koje prekrše pravila o sponzorisanju medijskih usluga i programskih sadržaja ili druge norme zakona.

S druge strane, iz opisa ograničenja za državno oglašavanje izostavljene su neke norme postojećeg Zakona o oglašavanju, koje bi, uz modifikacije, bile korisne: zabrana da se u državnom oglašavanju koriste ime, lik, glas ili lično svojstvo funkcionera Republike, pokrajine ili lokalne samouprave, kao i zabrana da se kroz državno oglašavanje „posredno ili neposredno oglašava politička organizacija ili druga organizacija koju je osnovao državni organ, politička partija ili političar“.

Na kraju ističemo da nam je drago što su i predlagači ovih amandmana istakli da je „detaljnije normativno uređenje ovih pitanja (naročito u pogledu novčanih tokova, postupka i kontrole)neophodno urediti posebnim zakonom, odnosno izmenama postojećih zakona“. Nadamo se da će ova parlamentarna diskusija pomoći da se sva bitna pitanja stave na dnevni red i urede na potpun način. Na žalost, propuštena je još jedna prilika da se to učini pre početka još jedne izborne kampanje.