Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji u Srbiji

Datum kreiranja: utorak, 26 januar 2016

ajb medijiTransparentnost Srbija sprovela je 2015. godine istraživanje "sistema integriteta" - anitkorupcijskog potencijala 16 stubova društva. Među ovim stubovima su i mediji. Jedan od zaključaka istraživanja je da je zakonski okvir popravljen, iako su ostali neki nerešeni problemi. Tako, na primer, popravljene su odredbe o transparentnosti vlasništva, ali podaci o glavnim finanasijerima i najvećim oglašivačima i dalje nisu javni. A tu je veliki potencijal za pritisak na uređivačku politiku. Unapređene su odredbe o finansiranju iz javnih izvora, propisano isključivo projektno finansiranja, ali u praksi postoji mnoštvo problema sa sprovođenjem ovih odredbi, naročito na lokalnom nivou. Prethodnih meseci bili smo svedoci i brojnih problema u privatizaciji medija.

Ali, dok se na polju propisa ipak može govoriti o kakvom-takvom napretku u odnosu na 2011. godinu, kada smo radili prethodno istraživanje na ovu temu, na strani prakse nema napretka. O tome je za Al Džaziru govorio saradnik TS Zlatko Minić: "Zadržani su svi stari mehanizmi pritiska i kontrole medija iz 2011. godine, iz perioda kada je Savet za borbu protiv korupcije objavio prvi izveštaj o stanju u medijima, a pojavili su se i novi mehanizmi, kao što su direktna stranačka obračunavanja, kroz saopštenja, sa novinarima i medijima u slučajevima kada se partije ne slažu sa stavovima novinara ili sadržajem priloga i emisija. Epiloge takvih obračuna neki novinari su osetili na svojim leđima".

U našem istraživanju je nezavisnost medija u praksi ocenjena istom ocenom kao 2011. godine - nulom. Zaključili smo da postoji snažan politički i ekonomski uticaj i pritisak na medije, od strane vlasti, političara i centara moći povezanih sa političarima.

Minić je ocenio da su, uz retke izuzetke, mediji ili u direktnoj službi onih koji vrše pritiske ili su dovedeni u stanje anestezije. "Naime, u atmosferi netransparentnosti koja se brižljivo neguje, kada vlast kriju dokumente i želi da uspostavi sistem u kome će se verovati isključivo na reč političara, poželjni su mediji koji će kao megafoni i oglasne table samo prenositi izjave i najave, bez postavljanje pitanja. Poželjni su novinari koji će raditi kao nemi držači mikrofona, eventualno u klečećem stavu".

Sa stanovišta onoga čime se TS bavi, borbe protiv korupcije, gde je nužno otvaranje važnih sistemskih problema, insistiranje na transparentnosti, na dokumentima kao osnovu za istraživanje i dokumentovanim odgovorima na pitanja,  ovakvo stanje u medijima je pogubno, zaključio je saradnik TS u izjavi za AJB.