Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Funkcionerski keš

Datum kreiranja: ponedeljak, 22 februar 2016

euroVest o krađi gotovine iz kuće predsednika skupštine opštine Lebane nije zanimljiva samo zato što je reč o neočekivano velikoj količini novca (30 hiljada evra i 700 hiljada dinara) za funkcionera jedne od najsiromašnijih opština, koji pri tom nije ni iz izvršnih organa vlasti. Prva neobičnost je svakako to što Srđan Jović na pitanje novinara negira „navode iz tužilaštva“ i kaže da je suma „veoma preuveličana“. Dok je razumljivo zašto bi pokradeni želeo da umanji iznos o kojem je reč, nije jasno zbog čega bi javno tužilaštvo ili policija uopšte iznosili podatak o tome koliko je ukradeno iz kuće lebanskog čelnika, a pogotovo zašto bi te iznose preuveličavali. Još u vek nije janso i da li je ovde reč o zvanično iznetim podacima ili o „novinarskim saznanjima“ – odnosno podacima koji su ciljano plasirani medijima.

 U prvim napisima mediji ističu da je Jović prijavio da ima kuću od 200 kvadrata, koju je nasledio, kao i garažu od 130 kvadrata i tri hektara njive. Pored ovoga, Jović je prijavio da ima i „mercedess 300sp” 1992. godište i traktor „ferguson 533” koji je kupio.  Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da ima bilo kakvu ušteđevinu. Međutim, bitan je i jedan drugi podatak kojeg ovde nema. Funkcioneri su obavezni da Agenciji prijavljuju samo ušteđevinu koju imaju na štednim računima, a ne i onu koju eventualno čuvaju u gotovini, kod kuće ili na drugom mestu.  Nisu obavezni, ali mogu. Naime, u obrascu za prijavu imovine postoji rubrika "gotov novac", kao i rubrika "drugi podaci".  Zakon nije predvideo prijavu gotovine kako bi se sprečila zloupotreba – ukoliko bi funkcioneri mogli da na početku mandata prijave gotovinu u vlasništvu, pri čemu se ne proverava tačnost tog podatka, onda bi se to prijavljivanje moglo koristiti radi legalizovanja anticipiranog mita. Međutim, i odsustvo dužnosti da se gotovina prijavi je jednako manjkavo: svaki funkcioner za koga se utvrdi veliko uvećenje imovine može da kaže da je u stvari imao ušteđevinu u gotovini koju nije ni morao da prijavljuje.

Rešenje treba tražiti u obavezi prijavljivanja, ali uz mogućnost da Agencija proveri tačnost ovih podataka ili u uvođenju ograničenja u raspolaganju gotovinom. Pravo vreme za traženje najboljih rešenja je upravo sada, jer je u toku izrada novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.