Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Premijer Srbije i predsednik stranke

Datum kreiranja: četvrtak, 31 mart 2016

krsenje zakona vucicNa internetu je javno postavljeno pitanje Agenciji za borbu protiv korupcije: da li je konkretnom porukom, ali i celokupnim Tviter nalogom premijera i predsednika SNS Aleksandra Vučića @avucic povređen član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Član 29. predstavlja inače jednu od retkih odredbi u našem sistemu koja makar pokušava da smanji konfuziju državnih i partijskih poslova političara iz stranaka na vlasti kao i s tim povezanu moguću zloupotrebu javnih resursa. Neke državne funkcije su političke i normalno je da članovi Vlade ili gradonačelnici budu i važni funkcioneri u svojim strankama. Kada se nalaze na konferencijama za štampu u prostorijama Vlade i svojim kabinetima, na susretima sa stranim zvaničnicima i u sličnim prilikama jasno je da govore (ili bi makar trebalo da govore) u ime države/pokrajine/grada/opštine. Kada govore na partijskoj konvenciji, onda bi takođe stvar trebalo da bude jasna. Međutim, ima i situacija kada novinari, građani ili njihovi direktni sagovornici (diplomate, investitori, predstavnici međunarodnih organizacija nisu načisto sa kime tog trenutka imaju posla. Za takve situacije, član 29 Zakona kaže:  „Funkcioner je dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta“.

Kada nalog, kao u gornjem slučaju nosi naziv „Aleksandar Vučić, zvaničan nalog premijera Srbije i predsednika SNS“, to može da izazove zabludu da je reč o zvaničnom Tviter nalogu predsednika Vlade, odnosnog državnog organa, posebno zbog toga što se na njemu mogu pronaći informacije i o državnim a ne samo stranačkim aktivnostima Aleksandra Vučića. Postoji, međutim, i drugi Tviter nalog, @SerbianPM, koji je opisan kao zvaničan tviter nalog predsednika Vlade Republike Srbije.

Pratilac tvitova sa naloga @avucic samo po kontekstu može da zaključi da li je neka izjava deo stranačke kampanje i političke ocene ili komentar pitanja iz domena rada premijera, ali to neće uvek biti moguće. Ovo je dobra prilika da Agencija izvrši proveru tvitera i drugih kanala komunikacije kod većeg broja funkcionera i upozori ih na eventualne povrede Zakona.