Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kupovina priznanja za direktore JP i JKP

Datum kreiranja: nedelja, 03 april 2016

eba cenovnikIako je još pre tri godine objavljeno da su "priznanja" za najbolje preduzeće i za najboljeg menadžera koja dodeljuje  Evropska poslovna skupština (EBA) ustvari kupljene nagrade, i dalje se na njih razbacuje novac poreskih obveznika.

Niz preduzeća iz Srbije i drugih zemalja regiona kao i više menadžera privatnih, ali i javnih preduzeća, dobilo je to priznanje prethodnih godina, pri čemu su izdvajali po nekoliko hiljada evra za putne troškove i 5-6.000 evra za "kotizaciju" ili "akreditaciju" ili "izradu priznanja". Prema navodima CINS-a iz 2013. godine, odabir dobitnika funkcioniše tako što se EBA, najčešće e-mailom, obrati većem broju pojedinaca ili organizacija, koje obavesti da su ušli u uži krug za izbor nagrade te da moraju snositi troškove puta i smeštaja u gradu održavanja dodele, učestvovanja u ceremoniji, kao i troškove za medalju, skulpturu ili plaketu, te video snimka i fotografija sa događaja. Od toga da li pristaju da plate troškove i pozitivno odgovore na prvi kontakt sa EBA-om, zavisi da li „nominovani“ postaje „nagrađeni“.

List Alo piše da su se ove godine "priznanjem" okitili JKP Gradske pijace Beograd, što je građane Srbije koštalo 6.000 evra, i Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Nemanja Nenadić za Alo je izjavio da ovakvi troškovi, kada su u pitanju javna preduzeća, odnosno budžetski korisnici, predstavljaju neracionalno trošenje budžetskih sredstava. Pored toga, sporna je i formalna zakonitost ovakvih troškova. „Kupovina nagrada“ predstavlja jednu vrstu javne nabavke, a sigurno da nije bio sprovođen postupak iz tog zakona pre nego što je načinjena isplata. Isto tako, ugovori kod kojih se navodi neki drugi pravni osnov, a za svrhu imaju kupovinu nagrade, bili bi nezakoniti.

 

foto: "Cenovnik" EBA nagrada, iz teksta sa sajta CINS