Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predizborne ankete

Datum kreiranja: četvrtak, 07 april 2016

grafikPredizborno doba obiluje anketama u kojima se daju prognoze izbornog uspeha partija. Rade se istraživanja koja treba da pomognu kreatorima kampanja da bolje formulišu poruke biračima i ona koja utvrđuju volju potencijalnih birača. Saopštavanje nalaza, naročito kada su izvori, metodologija i naručilac neimenovani, imaju često za cilj kreiranje javnog mnenja, a ne njegov presek.

Mnogo su ređa istraživanja koja se odnose na teme kampanje – ne samo za koga bi ljudi glasali, već i šta smatraju bitnim. U takvim istraživanjima se korupcija redovno navodi kao jedan od glavnih problema. Tako je i u podacima iz telefonske ankete CESID-a koji su juče objavljeni na TV B92 i Prva. Iako se nalazi na trećoj poziciji, korupcija kao problem sa 3,3% daleko zaostaje iza „nezaposlenosti“ i „siromaštva“. Problem kod ovakvih pitanja jeste to što su problemi međusobno povezani – siromaštvo je kod mnogih posledica nezaposlenosti, korupcija može da bude razlog za nemogućnost nalaženja određenog posla, ona pospešuje siromaštvo, ali se i sama javlja usled nemogućnosti javnog sektora da pruži zadovoljavajuće usluge itd. U svakom slučaju, ovi podaci su znak da će borba protiv korupcije i dalje figurirati među prioritetima, ali je jasno da će se političari u kampanji više baviti „otvaranjem radnih mesta“, polaganjem kamena temeljaca, nego što će se baviti antikorupcijskim pitanjima.

Pošto je „borba protiv korupcije“ bilo jedno od najvažnijih obećanja vladajuće SNS pre četiri godine, vrlo je zanimljivo kako građani vide rezultate. Barem 6,4% anketiranih je u tom pogledu veoma zadovoljno i navodi borbu protiv korupcije najpozitivnijim rezultatom Vlade (uz 5,4% koji misle da je „sve dobro“). Nešto je više građana koji smatraju da su korupcija i stranačko zapošljavanje najnegativniji rezultat rada Vlade – 7,3% (uz 14,5% onih koji nisu mogli da odrede šta je najnegativnije). „Najveći broj onih koji smatraju da je članska karta stranke ulaznica za posao dolazi iz redova visoko obrazovanih“ – kaže se u istraživanju.

Na prvi pogled, ovi rezultati ukazuju na to da je ocena posvećenosti i uspešnosti vlasti u borbi protiv korupcije prilično loša. Svakako je dobar znak to što čak svaki sedmi građanin kao prvi izbor među mnogim temama ocenjuje korupciju/antikorupciju vlasti, bilo da o toj aktivnosti ima dobro ili loše mišljenje. Međutim, za donošenje potpunijih zaključaka o stavu građana potrebno je sačekati rezultate drugih istraživanja, čija metodologija daje vremena da se temeljnije ispitaju stavovi građana. Transparency International je jedno takvo istraživanje – Globalni barometar korupcije - sprovodila tokom zime 2015/2016, ali će rezultati za Evropu biti objavljeni tek u junu ove godine.