Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Krivična istraga, a ne „smena“ predsednika opštine

Datum kreiranja: ponedeljak, 18 april 2016

bor predsednikPredsednik opštine Bor, Živorad Petrović iz SNS, „biće smenjen“, „ukoliko se ispostavi da je pretio zaposlenima u javnim ustanovama otkazima ako ne dođu na miting te stranke“. Tako je citirana izjava njegovog partijskog šefa i predsedika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića. Zanimljivo je da se ova izjava ne može naći na zvaničnoj stranici političke stranke (gde bi joj bilo mesto), ili makar mi nismo uspeli da je pronađemo. Šta, međutim, ova najava, ako je istinita, može da znači? Izbori za lokalne samouprave su u toku, a skupštine opština, koje biraju predsednika, ne zasedaju. Dakle, Živorad Petrović uopšte ne može da bude smenjen. Vučić je, verovatno ubeđen u pobedu svoje stranke na lokalnim izborima u Boru, možda hteo da kaže nešto drugo – da odbornici SNS u novom sazivu borske skupštine neće predložiti Živorada Petrovića za predsednika.

Kada se zanemare ove pravno bitne, ali politički zanemarljive razlike, ostaje pitanje da li je smena/neizbor dovoljna u ovom slučaju? I drugo pitanje – a ko uopšte treba da utvrdi da li je istina da je predsednik opštine pretio službenicama? Odgovor na prvo pitanje glasi – smena nije dovoljna, ovakva pretnja ima bitne elemente zloupotrebe službenog položaja (prekoračenje službenog ovlašćenja, povreda prava drugih i donošenje koristi u ovom slučaju političkoj stranci). Zbog toga ne sme biti ni nedoumice ni oko toga ko treba da utvrdi šta je tačno predsednik opštine rekao i kome – to je posao za borskog osnovnog tužioca, a ne za medije, civilno društvo ili interne organe stranke čiji je on član.

Podsećamo i ovom prilikom da su mnogobrojne sumnje na zloupotrebe u vezi sa izbornim kampanjama iz ranijih izbornih ciklusa ostale nerazjašnjene, a da osim u retkim slučajevima one uopšte nisu bile predmet ispitivanja javnih tužilaca. 

 

Ispravka: Naknadnom proverom smo ustanovili da se u Boru 24.4.2016. neće održati lokalni izbori, jer su održani vanredni nakon 2012. godine. To znači da predsednik skupštine opštine Bor ipak može biti smenjen i da to može biti politički epilog ovog slučaja, ukoliko se utvrdi njegova odgovornost. Izvinjavamo se sve koje smo doveli u zabludu tvrdnjom o tome da je borska skupština raspuštena. Imajući u vidu intenzitet političko - promotivnih aktivnosti koje su održane baš u tom gradu, bili smo uvereni da se tamo održavaju i lokalni izbori. Glavni zaključak komentara i nakon ove ispravke ostaje isti - bez obzira na formu eventualne političke odgovornosti predsednika opštine, od suštinskog je značaja da se utvrdi da li ima krivične.