Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Međunarodni posmatrači o funkcionerskoj kampanji

Datum kreiranja: utorak, 26 april 2016

secenjetrakePosmatračka misija OEBS-a i Saveta Evrope ukazala je u izveštaju i izborima 24. aprila na ono na šta i mi ukazujemo već godinama i apelujemo da se reguliše propisima i promenom prakse - i državnih organa i medija.

Reč je, naravno, o "funkcionerskoj kampanji" koja je dominirala u medijima.

U  Izveštaju o preliminarnim nalazima i zaključcima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a  i Parlamentarne skupština Saveta Evrope (http://goo.gl/HEiJQj) navodi se: "Iako su osnova građanska prava bila poštovana, pristrasno izveštavanje u medijima, nepravedna prednost koju obezbeđuje status vladajuće stranke i nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, poljuljali su jednakost mogućnosti u takmičenju učesnika izbora".

U izveštaju se dalje, među ključnim nedostacima zakonodavnog okvira navode i "neefikasne mere protiv zloupotrebe javnih resursa za sprovođenje kampanje i nedovoljno precizna pravila vezano za finansiranje izborne kampanje".

Iako se konstatuje da su osnovna građanska prava bila poštovana, a kandidatima omogućeno da sprovode kampanju na slobodan način, "vladajuće Srpska napredna stranka i, u nešto manjoj meri, Socijalistička partija Srbije, povećale su svoje učestvovanje na zvaničnim događajima tokom izborne kampanje i koristile nepravednu prednost koju obezbeđuje položaj vladajuće stranke, uz nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti što je u suprotnosti sa opredeljenima OEBS-a i standardima Saveta Evrope".

"Obaveštenja koja su pristizala sa svih strana o tome da vladajuće stranke vrše pritisak na birače, naročito one zaposlene u javnom sektoru, i mame birače inicijativama u vezi sa raznim oblicima socijalne pomoći, podstakla je zabrinutost u pogledu mogućnosti da birači slobodno glasaju za koga žele, a takav slobodan izbor je omogućen opredeljenjima OEBS-a".

Promotivne aktivnosti funkcionera dobile su svoj prostor u medijima, pa se u izveštaju konstatuje da su "javni mediji obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama" ali su "aktivnosti Vlade i vladajuće stranke bile dominantna tema u izveštavanju o izbornoj kampanji u sklopu informativnog programa".

"Analitičko i kritičko izveštavanje na uticajnim televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću je bilo ograničeno, delimično zbog sveprisutne autocenzure koja je rezultat političke kontrole nad sektorom medija. Zbog nedostatka mehanizma za detaljno praćenje rada medija tokom izborne kampanje, pitanja medijske pristrasnosti, primeri prljave kampanje i slučajevi narušavanja slobode medija, ostali su nerešeni", zaključuje se u izveštaju međunarodnih posmatrača.