Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Duing biznis i fantomke

Datum kreiranja: utorak, 10 maj 2016

fantomkaKada investitori dolaze u neku zemlju, oni se, između ostalog, zanimaju  za efikasnost izvršenja sudskih odluka (koliko brzo i uz koje troškove će moći da obezbede da se izvrši ugovor i da se zaštite njihova prava), za brzinu pribavljanja građevinskih i drugih dozvola i mogućnost kupovine objekata i zemljišta.. "Lakoću poslovanja" meri Svetska banka. Mnogo puta su se predstavnici Vlade pohvalili time što smo prošle godine napredovali na "Doing bussiness" listi za neverovatna 32 mesta u odnosu na prethodno rangiranje.

Malo ko je od medija preneo saopštenje Svetske banke prema kojem je napredak realno devet mesta (uvrštena su nova pitanja). Kako god bilo, neki napredak je konstatovan, a sve to će možda uticati i na smanjenje korupcije.

Korupcija često nastaje kada države "ima previše", kada preterano uređuje živote građana i privrednika. Ali, nevolja može da bude i kada države nema, a treba da je bude. Tako, ako privrednici i građani ne mogu da u razumnom roku i uz pomoć državnih organa ostvare svoje legitimne interese (npr. da naplate dug ili uđu u posed), neki od njih će posegnuti za "prečicama" uz pomoć organizovanih kriminalnih grupa. Kada je neefikasnost države u obavljanju svojih poslova drastična, njenu ulogu preuzima mafija. Loša varijanta slabe države jeste i to što "alternativni izvršitelji" ne mare nužno za to da li su interesi onog za koga rade legitimni ili ne. Drugim rečima, država je potrebna ne samo da bi obezbedila efikasno ostvarivanje interesa onih koji su u mogućnosti da za to plate (ili koji su se prvi setili da to učine), već i da bi zaštitila interese onih koji su verovali u to da će sistem funkcionisati.

U slučaju "savamalskih fantomki" je od početka, a naročito nakon ombudsmanovog izveštaja, jasno da država nije bila tu kada je trebalo da zaštiti imovinu i prava građana od samovlašća. Pošto izvođači i naručioci radova još uvek nisu utvrđeni, tek ostaje da se vidi da li je eventualno država prethodno zakazala i na drugi način, npr. tako što nije bila dovoljno efikasna prilikom "obezbeđivanja uslova za poslovanje", pa su oni posegli za drugim sredstvima.