Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

TS nije pogrešila - plan predviđa mere za prošlost

Datum kreiranja: sreda, 11 maj 2016

Transparentnost Srbija nije pogrešila, kako je navela šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU, gospođa Tanja Miščević, Vlada Srbije je zaista usvojila Akcioni plan za poglavlje 23 u kojem se navode i rokovi iz prošlosti.

tanja miscevicPrilikom gostovanja u emisiji „Novi dan“ na televiziji N1, gospođa Miščević je, povodom komentara TS u kojem smo ukazali na to da su već prošli mnogi rokovi za sprovođenje aktivnosti iz akcionog plana za pregovore o poglavlju 23 evropskih integracija, koji je tehnička Vlada usvojila na sednici od 27. aprila 2016. godine, izjavila „da se akcioni plan za poglavlja 23 i 24 stalno inovira i da je Transparentnost verovatno pogledala staru verziju akcionog plana“.

Razlog za regaovanje TS je činjenica da je ovu izjavu preneo TANJUG, kao i mnogi mediji potom, a bez traženja objašnjenja od TS.

Kako se vidi u komentaru objavljenom na našem sajtu 7. maja 2016. godine (a koji su prenele novinske agencije i drugi mediji) http://goo.gl/y018gH, predmet našeg razmatranja nije bila nikakva stara verzija akcionog plana, već ona koju je objavilo resorno nadležno Ministarstvo pravde na svom sajtu pod nazivom „Akcioni plan za pregovaranje Poglavlja 23 usvojen na sednici Vlade Srbije 27.4.2016.“ http://goo.gl/SLwqwy. Ukazali smo i na neobičnu okolnost da ovaj dokument nije objavljen u okviru spiska usvojenih akata sa te sednice tehničke Vlade Srbije (http://goo.gl/af413v)

Ovaj akcioni plan sadrži mnoge rokove koji su već istekli, kao što smo u komentaru i objavili. Konkretno, za čak 38 aktivnosti je predviđeno da će biti izvršene do kraja 2015. godine, a za 20 da će biti realizovane do kraja marta 2016. Drugim rečima, ako je neko pogrešio u ovom slučaju, to sigurno nije bila TS, već ili šefica pregovaračkog tima za pristupanje EU ili Ministarstvo pravde.