Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Izvršenje rešenja

Datum kreiranja: četvrtak, 19 maj 2016
pink nunsPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u godišnjem izveštaju ukazao je na problem sa izvršenjem rešenja u slučajevima kada to treba da obezbedi Vlada Srbije. U 2015. godini Poverenik je, na inicijativu tražioca izvršenja, u 24 slučaja bio prinuđen da zatraži od Vlade da obezbedi izvršenje njegovih rešenja, primenom svojih mera, uključujući meru neposredne prinude, kako to Zakon nalaže. Ni u jednom slučaju od Vlade nije dobio povratnu informaciju da je obezbeđeno izvršenje rešenja, niti su te informacije sadržane u godišnjem Izveštaju Vlade o sprovođenju Zakona o pristupu informacijama za 2015. godinu.
Među neizvršenim rešenjima je i slučaj ugovora o upravljanju Železarom SMederevo, jedan od najdrastičnijih primera uskraćivanja informacija javnosti (Ministarstvo privrede čak ni Povereniku tokom postupka po žalbi Transparentnosti Srbija nije omogućilo uvid u dokument).
Vlada Srbije sada će se naći pred novim testom transparentnosti i odnosa prema nezavisnim telima. Poverenik je, naime, uputio Vladi zahtev da omogući uvid u ugovore Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza o kreditia datim kompaniji Pink International.
Naime, Poverenik traži da Vlada, u skladu sa obavezama iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja obezbedi izvršenje rešenja koje je Poverenik doneo u postupku po žalbi podnetoj protiv Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i kojim je naložio davanje traženih informacija od javnog značaja.
Rešenje se odnosi na kopije ugovora i aneksa koje je Agencija zaključila sa privrednim društvom „Pink international company" u periodu 01.01.2013 – 03.12.2015, odnosno dokumenata iz kojih se može saznati da li je i kada „Pink international company" ispunio obaveze po osnovu navedenih ugovora, kao i odluka na osnovu kojih je Agencija zaključila navedene ugovore, kao i dokumenata iz kojih se može saznati sa kojim sve pravnim licima, kada, u koju svrhu (osiguranje izvoza, kratkoročno kreditiranje, faktoring ili izdavanje garancija), u kom iznosu i pod kojim uslovima (rok otplate, kamata i sl.) je Agencija zaključila ugovore u istom periodu.
Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti. U skladu je sa obavezama organa vlasti koje raspolažu tim sredstvima da te informacije čine dostupnim na proaktivnoj osnovi ili na zahtev građana i medija u svim situacijama, a utoliko pre kada su javno iznete rezerve u pogledu zakonitosti poslovanja, kao što je to u konkretnom slučaju učinjeno i od strane Saveta za borbu protiv korupcije Vlade RS.
Prethodno, pre obraćanja Vladi, Poverenik je na zahtev tražioca informacija, novinara NUNS-a Centra za istraživačko novinarstvo, u postupku administrativnog izvršenja izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.
Budući da i nakon plaćanja kazni Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza RS nije postupila po nalogu koji je po zakonu obavezujući i konačan, Poverenik je zatražio od Vlade da ona shodno svojoj zakonskoj obavezi obezbedi izvršenje rešenja merama neposredne prinude