Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kontrola

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 jun 2016

darko glisicUvek je lepo čuti da postoji spremnost da neko kontroliše kvalitet rada nosilaca javnih funkcija. Teško da je takva kontrola negde potrebnija nego kod direktora javnih preduzeća, imajući u vidu česta kršenja zakona. Zakon propisuje mehanizme - nadzorni odbor nadzire rad direktora, i može, preko ministarstva, da podnese predlog za njegovo razrešenje. Ministarstvo i samo mora da podnese Vladi predlog za razrešenje  direktora ako javno preduzeće ne dostavi program poslovanja u propisanom roku, ako se utvrdi da je, zbog nestručnog, nesavesnog obavljanja dužnosti došlo do "znatnog odstupanja" od cilja poslovanja odnosno od plana poslovanja JP i ako se utvrdi da direktor deluje na štetu JP kršenjem direktorskih dužnosti, nesavesnim ponašanjem ili na drugi način. To kaže zakon, a u praksi su ovi mehanizmi veoma retko korišćeni, uglavnom u nekoliko slučajeva na lokalu, a i tada je bilo onih koji su tvrdili da je zvanično obrazloženje bilo samo izgovor za partijske smene.

Ovog puta stiže najava drugačijeg mehanizma nadzora - partijskog. Novoizabrani predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić kaže: "Nećemo tolerisati da naši članovi koji se nalaze na čelnim mestima JP budu bahati i misle da u ovim poreduzećima kogu da rade šta hoće Oni će zbog takvog ponašanja biti smenjeni".

S jedne strane, ako je Glišić spreman i voljan da deluje preko partijskih struktura, bilo bii najkorisnije da utiče na svoje partijske drugove u Vladi i lokalnim skupštinama da izvršavaju svoje obaveze  u pogledu izbora direktora i nadzornih odbora, nadzora nad radom JP i poštovanja svih drugih odredbi Zakona o JP.

Ako SNS insistira i na partijskom nadzoru nad"bahatim direktorima", to ima smisla Glišić misli na neformalni mehanizam preko kog bi se ukazivalo ministarstvu, odnosno vladi na moguće nepravilnosti, na isti način kako to čine OCD u svojim istraživanjima ili građani (anonimni zaposleni) koji u medije iznose saznanja. Ne bi bilo dobro da partijske procena ko radi dobro, a ko ne, bude osnovni kriterijum za razrešenje direktora, dok se istovremeno (ponovo) govori o profesionalizaciji upravljanja u JP.

Ukoliko ministarstvo i vlada zaista budu otvoreni i budu imali kapaciteta da razmatraju inicijative koje stižu iz partije, makar bila vladajuća, nadamo se da će sličnu otvorenost pokazati i prema inicijativama koje stižu sa drugih strana i da će primenjivati mehanizme propisane zakonom. Ako je tako, ovu najavu vredi pozdraviti.