Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nova zavera

Datum kreiranja: četvrtak, 09 jun 2016
informer naslovnaInformer je razvio tezu predsednika „Zavetnika“ o nevladinim organizacijama koje navodno finansira Zapad kako bi napadale projekat „Beograd na vodi“. Prethodno je tezu Zavetnika (ili tezu koja je iz nekog drugog izvora dostavljena njihovom predsedniku) pominjao i Aleksandar Vučić, navodeći da neće dozvoliti pojedincima iz NVO „koje se finansiraju iz inostranstva“ da "unište najbolji projekat u zemlji”.
Informer je u broju od 9. juna 2016. otišao korak dalje, tvrdeći da je reč o zaveri koju organizuju EU i SAD kako bi pravili haos po Srbiji. U tekstu pod dramatičnim naslovom "Ubijanje Vučića" razvija se još jedna teorija zavere nalik na ranija proročanstva tog lista o državnim udarima i pretnjama Vučiću.
Ovog puta u drugi ešalon „zaverenika“ (u prvom su anarhisti, marksisti, sindikalci, antiglobalisti ali i libertarijanci) svrstani su i Transparentnost Srbija, a imenom i slikom i njen programski direktor Nemanja Nenadić. Među onima za koje Informer kaže da su se „uključili u projekat“, i da na njih „SAD i EU računaju u revoluciji“ su i TV voditelj Zoran Kesić, glumci Branislav i Sergej Trifunović, novinari Vukašin Obradović, Antonela Riha, Tamara Skrozza, kao i aktivisti iz NVO sektora Borka Pavićević i Iljir Gaši. Neke od njih su već ranije "targetirali" Zavetnici i Vučić, neki se prvi put pojavljuju. Za naredni broj Informer najavljuje i kao temu i nove-stare neprijatelje - Rodoljub Šabić i Saša Janković. Za sve ove tvrdnje pominju se negde „čvrsti dokazi“, na drugom mestu „dokumentacija“ a na trećem „naš izvor“, bez ikakvog preciziranja o kakvim bi to dokumentima ili svedočenjima moglo biti reč.
Pored svega toga upada u oči, neverovatna tvrdnja Informera da niko od zaverenika, odnosno "pobrojanih javnih ličnosti", nije želeo da govori. Dok konstrukcije koje se navodno baziraju na neimenovanim „dokumentima“ i „izvorima“ niko ne može da proveri, ovde je to bar lako učiniti. Evo koliko je ta tvrdnja bila istinita u slučaju N. Nenadića:
8.6.2016, 16.02: (SMS kojim se odbija poziv zbog nemogućnosti javljanja): „Ne mogu da pričam. Pošaljite mi poruku.“
8.6.2016. 16.06: SMS: "Nemanja, zamolila bih Vas za komentar. Imamo informaciju da su protesti 'Ne davimo Beograd' i 'Podrži RTV' organizovani u dogovoru i uz finansijsku podršku američkog ambasadora i šefa Delegacije EU u Srbiji, jer time žele da uzdrmaju vlast. S obzirom da ste jedan od učesnika protesta, kako ovo komentarišete? Znate li nešto o tome? Hvala, Natalija, Informer".
8.6.2016. 16.21: SMS: "Nemam informaciju da su protesti podržani od strane pomenutih ambasadora pa ne mogu da je komentarišem kao da je reč o nekoj činjenici. Sve i da neka podrška postoji, ne verujem da biste bili u pravu oko motiva, jer naprotiv, SAD i EU izrazito i otvoreno podržavaju aktuelnu vlast u Srbiji čak i u mnogim slučajevima kada vlada ne poštuje domaće zakone i strategije . Takođe, ne znam ni otkud vam informacija da sam učesnik protesta".
8.6.2016.16.25: SMS: „Hvala. Pozdrav.“
 
informer 1
 
informer 2