Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Ko je u sukobu interesa?

Datum kreiranja: ponedeljak, 13 jun 2016

rtv logoNaslovi koji prate istu vest - o mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije na temu sukoba interesa jedne od direktorki u RTV - kreću se u rasponu od "Slavica Subotić Braun nije u sukobu interesa" do "Ugroženo nepristrasno vršenje funkcije članice Programskog saveta RTV-a". Na sajtu Agencije (za sada) nema naslova, niti samog dopisa (ili makar nije istaknut).

Gospođa Braun je istovremeno vršilac dužnosti direktora programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) i članica Programskog saveta RTV-a. NDNV, koje je je i pokrenulo pitanje mogućeg kršenja Zakona, saopštava sledeće navode iz dopisa Agencije:

"...funkcionerka može doći u situaciju da kao članica Programskog saveta daje preporuke i donosi zaključke koji su u vezi sa radom Poslovne jedinice Program u kojoj je direktorica, što bi bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o Agenciji."

"...Slavica Subotić Braun se ne nalazi u sukobu interesa, jer je funkcija članice Programskog saveta RTV-a javna funkcija, a funkcija vršioca dužnosti direktora programa RTV-a nije javna, ali uprkos tome njeno obavljanje obe funkcije ugrožava nepristrasno informisanje."

Bilo bi dobro da se Agencija i zvanično oglasi ovim povodom, jer su objavljeni navodi kontradiktorni. Prema onome što je opisano, Slavica Subotić Braun će biti u sukobu interesa kada kao članica Programskog saveta bude davala preporuke i donosila zaključke u vezi sa (svojim) radom. Dakle, ona je trenutno u tzv. "potencijalnom" sukobu interesa ("privatni interes koji može da utiče na postupanje funkcionera"), koji će postati "aktuelni" ("koji utiče") kada bude došlo vreme da Programski savet donosi preporuke i zaključke. Takva situacija je, bez dobrog razloga, izazvana imenovanjem članice Programskog saveta RTV na jedan od rukovodećih (izvršnih) položaja u toj kući.

Pitanje postojanja sukoba (javnog i privatnog) interesa mora se razlikovati od pitanja da li je dopušteno obavljati istovremeno dve javne funkcije. Zbog toga informacija o tome da se Slavica Subotić Braun "ne nalazi u sukobu interesa" zbog toga što neka od funkcija koje obavlja ima ovakav ili onakav status u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne može biti tačna. Mada je to iz objavljenih informacija prilično nejasno, pretpostavljamo da je reč o sledećem: 1) da je Agencija u dopisu komentarisala u stvari drugo pitanje - da li je u ovom slučaju funkcionerka morala da traži saglasnost za obavljanje "druge javne funkcije"; 2) da je Agencija zatim ustanovila da je gospođa Braun funkcionerka po osnovu izbora u Programski savet RTV, ali da funkcija v.d. programskog direktora to nije, verovatno zato što su organi ove ustanove samo Upravni odbor, Programski savet i Generalni direktor, a javna funkcija je u smislu Zakona samo ona koja se odnosi na izbor, imenovanje ili postavljenje "u organ"; 3) da je nakon toga Agencija zaključila da takva saglasnost nije bila potrebna, odnosno da nije prekršena odredba Zakona koja se odnosi na istovremeno vršenje dve javne funkcije.